Det äkta Greklandmed Thessaloniki och Meteora

Vi färdas på vägar och leder långt från chartersträndernas parasoller och kommer till vad vi benämner det "äkta" Grekland. I provinsen Makedonien ser vi Edessas vattenfall och i Pella, Alexander den Stores födelseplats. Via Vergina och Filip II's grav når vi Thessalien där världsarvet Meteora fascinerar. Vi fortsätter med världsarv i Thessaloniki. Denna moderna studentstad direkt vid havet, bjuder på en uppsjö av caféer, barer och restauranger - allt vägg i vägg med historisk arkitektur och antika ruiner. 

RESFAKTA

Länder: Grekland

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Naturen och stenbroarna i Vikosravinen
 • Världsarvet Meteoras sandstensklippor och kloster
 • Middag i Thessaloniki med matlagningsdemonstration
 • Kastorias sjö och bysantinska kyrkor
 • De arkeologiska utgrävningarna i Vergina och Pella

Dagsprogram
2019

Dag 1 - Välkommen till Grekland och Pella
Vi flyger till Thessaloniki där du möts av TEMAs reseledare. Vi beger oss raka vägen till Pella. Här gör vi ett kortare besök vid den arkeologiska utgrävningsplatsen och museet. Det var här kung Archelaus av Makedonien skapade en ny huvudstad redan på 500-talet f Kr. Och ca 100 år senare föddes här Alexander den Store, som kom att skapa många nya städer och rita om dåtidens världskarta.

Efter en djupdykning i Alexanders historia fortsätter vi sedan till Edessa där vi checkar in och äter en första middag tillsammans. 

Dag 2 - Edessas vattenfall och pittoreska Nymfaio
Genom staden flyter floden Edessos, som gett staden dess namn, fram. En jordbävning skapade det största av fallen, Karanos, där vattnet har en fallhöjd på 70 meter. Här finns också flera mindre fall som bidragit till epitetet vattenstaden Edessa.

Vi kommer senare på dagen fram till Orestiada, som Kastoriasjön egentligen heter. Vi gör ett besök vid Dispilio en förhistorisk bosättning placerad ute i sjön. Dispilio var ett aktiv samhälle ca 5000 till 3000 f Kr. 

För kvällen checkar vi in på ett trevligt boende med utsikt mot såväl Kastoria stad som sjö. 

Dag 3 - Bysantinska kyrkor i Kastoria och Vikosravinen med stenbroar
Kastoria är beläget i Västmakedonien, inte långt från treriksröset mellan Albanien, Makedonien och Grekland. Bergen runt omkring är rika på vilt, vilket gjort staden till ett handelscentrum för päls. Men Kastoria är också rik på kultur och stoltserar med drygt 80 bysantinska kyrkor, bland vilka vi gör en stadspromenad. 

Vår upptäcktsfärd fortsätter sedan vidare till den mäktiga Vikosravinen. Dess isolerade läge, med ringa mänsklig närvaro, har lämnat den imponerande naturen vild och orörd. Vi kommer till området Zagoria, vars namn kommer från slaviskan och betyder bortom bergen. Här besöker vi områdets mest kända och av människan skapade monumentet, bron i Plakidas.

I Monodendri där ravinen börjar blir vårt hem för natten och här bjuds vi på en hemlagad middag med närproducerade råvaror. 

Dag 4 - Epirus huvudstad Ioannina
Vi befinner oss nu i Epirus efter en avkopplande morgon beger vi oss till länets huvudstad Ioannina. Här har olika folkslag strålat samman under handelsfärder från olika håll och staden har influenser från kristendom, islam och judendom. Vi gör en stadsrundtur så du lär känna staden bättre.

På kvällen har du möjlighet att utforska staden på egen hand eller koppla av på vårt trevliga boende för natten.

Dag 5 - Meteoras hängande kloster
Vi börjar dagen med en båttur på Pamvotida, sjön mitt i Ioannina. Vi går iland på den mytomspunna ön mitt i sjön där vi promenerar genom de smala gränderna och ser det lilla klostret. 

Från storstad åker vi till liten bergsby. Byn Metsovo är ett populärt utflyktsmål för greker från kuststäderna. Här uppe i bergen är luften ofta lite svalare och den lokala produktionen av bland annat ost och honung är mycket uppskattad. Om det är en kall vinter ligger snö här och skidliftarna som syns på andra sidan dalgången är då i full drift.

På eftermiddagen kommer vi fram till en magisk plats. Det handlar om de världsarvslistade klostren som är placerade högst upp på naturliga stentorn. Ordet meteora betyder ungefär i mitten av himlen och klostrens placering gör att de tycks hänga i luften. Det är en plats som andas lugn och vördnad. Förutom att njuta av naturens skönhet besöker vi även två av dessa kloster.

Dag 6 - Unesco världsarv i Vergina
Vi lämnar bergen och åker till Vergina där arkeologer på 1800-talet fann Aigai, en av det Makedonska kungarikets främsta huvudstäder. Här finner vi ruiner av det stora palatset med intrikata mosaiker och målad stucco. En av de stora gravar som grävts fram har identifierats som Filip II’s grav. Filip II var den kung som besegrade de grekiska städerna och banade väg för sin son Alexander den Store och utvidgandet av den hellenistiska världen.

Senare på eftermiddagen ankommer vi Thessaloniki, Greklands näst största stad. På kvällen bjuds vi på, förutom ett vackert panorama över staden också en god middag. 

Dag 7 - Thessaloniki
Vi gör under förmiddagen en stadsrundtur. Vi har nu möjlighet att se något av de världsarv som finns i staden och beger oss också till Heptapyrgion, borgen med de sju tornen. Här får vi en panoramavy över staden. Under förmiddagen besöker vi även det arkeologiska museet. Vi avslutar stadsrundturen med en avskedslunch och du har därefter egen tid för att skapa dina egna sista intryck av Thessaloniki, eller kanske lite sista shopping. 

Dag 8 - Hemresa 
Det har blivit dags att säga tack och hej. Ta léme (Vi ses)! 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar

• 1 lunch
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Thessaloniki. Buss till Edessa 40 km. Besök i Pella. Middag ingår. En övernattning på hotell i Edessa.

Dag 2
Edessa – Kastoria, 120 km. Utflykt till Edessas vattenfall och byn Nymfaio. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Kastoria.

Dag 3
Kastoria – Monodendri, 200 km. Stadsrundtur i Kastoria och utflykt i Vikosravinen. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Monodendri.

Dag 4
Monodendri – Ioannina, 75 km. Stadsrundtur i Ioannina. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Ioannina.

Dag 5
Ioannina – Kalambaka, 130 km. Båttur i Ioannina och utflykt till Meteoras kloster. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Kalambaka.

Dag 6
Kalambaka – Thessaloniki, 240 km. Besök i Vergina. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Thessaloniki.

Dag 7
Stadsrundtur i Thessaloniki. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Thessaloniki – Skandinavien. Transfer till flygplatsen, 20 km. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd
10,7 miljonerLandets yta
131 940 km²Valuta
EuroReligion
Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.Språk
Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Thessaloniki t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks är inte inkluderat i denna resa. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 10 EUR till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel 
Något lättare ylleplagg kan dock vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor för promenader i naturen och i städer. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol. I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen. Ta med badkläder då vissa hotell har pool.

Övrigt
Hotellstandarden i Grekland är varierande, och rummen kan upplevas som små. Med anledning av nationella helgdagar kan tillfälliga ändringar i dagsprogrammet ske.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose