Kreta med Spinalongaen resa för alla sinnen

Följ med till mytomspunna Kreta för en rundresa till lantliga byar, Lassithiplatån, palmstranden Vai och forna spetälskekolonin Spinalonga. Ön dignar av kulturella minnesmärken och en höjdpunkt är kung Minos palats Knossos, där vi förflyttas 3 500 år bakåt i tiden. Via De dödas dal når vi Zakros där fler minoiska lämningar finns att skåda. Kretensisk matlagning och avsmakning av vin, raki och olivolja står också på programmet.

RESFAKTA

Länder: Grekland

Typ av resa: Rundresa - Mat- och vinresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Kung Minos palats Knossos
 • Forna spekälskekolonin Spinalonga
 • Lassithiplatån och stranden Vai
 • Kretensisk matlagning och vinprovning
 • Besök hos baklavabagare

Dagsprogram
2022

Dag 1. Avresa till Kreta och Rethymnon
Avresa med flyg till Chania, där buss och reseledare väntar för transfer till Rethymnon. 

Beroende på ankomsttid rekommenderar vi egna upptäckter i Rethymnon, Kretas tredje största stad och även en ungdomlig universitetsstad. Hamnen och den gamla stadsdelen bjuder på ett myllrande folkliv med kaféer och restauranger. Smala gator och torg, med tydliga spår från både de venetianska och turkiska erorna, trollbinder dig under en promenad förbi minareter, turkiska fasader och trånga venetianska gränder. Vi känner oss nästan som förflyttade till Orienten.

Dag 2. Minos Knossos
Rundresan börjar med en djupdykning i historien. På Heraklions arkeologiska museum får vi en introduktion bland världens absolut största samling av minoiska föremål. Här berättar ljuvliga fresker om minoernas fest och vardag.

Strax söder om Heraklion förflyttas vi plötsligt hela 3 500 år tillbaka i tiden. Den gåtfulla minoiska civilisationen, som kollapsade redan cirka 1400 f Kr, är den egentliga början på Kretas och faktiskt hela Europas kulturhistoria. Här, vid kung Minos välkända palats Knossos, fascineras vi av sagorna och legenderna som är så nära historien och verkligheten att gränserna nästan suddas ut.

Palatset är delvis restaurerat och har praktfulla salar, trappor, korridorer och gårdar som ger en perfekt bild av hur man levde här under minoisk tid. Många arkeologer menar att Arthur Evans har återskapat Knossos på ett sätt som strider mot vår tids arkeologiska metoder. Trots allt är rekonstruktionen av godo. Den ger en nästan kuslig upplevelse av minoisk byggnadskonst och känslan av att befinna sig mitt inne i den minoiska kulturen är överväldigande.

Om tiden tillåter besöker vi även Nikos Kazantsakis gravplats, den världskände författaren till boken ”Spela för mig, Zorba”, som skulle komma att bli odödliggjord på vita duken under 60-talet. Den frihetsälskande kretensaren vilar på en av stadsmurens bastioner med fantastisk utsikt över Kretas största stad.

Tidig kväll kommer vi till charmiga Agios Nikolaos. Kvällen är fri att smälta dagens upplevelser. Det finns tid att ströva runt i denna smakfullt planerade stad med flotta gator och trevliga serveringar runt hamnen. Från hamnen går en kanal in till den lilla sjö som är stadens särmärke. Här ska Athena enligt myterna ha badat. Stränder för sol och bad finns också direkt inne i staden.

Dag 3. Längtans ö, Spinalonga
Vi börjar dagen med ett besök i den pittoreska bergsbyn Kritsa. Byn var en av platserna i filmatiseringen av Nikos Kazantzakis bok ”Kristi andra korsfästelse” och är urtypen för kretensiska byar med sina vindlande gränder mellan vita hus på sluttningen av Diktibergen. Här tar vi en kort gemensam promenad och har därefter tid att strosa runt. I byns utkant ligger den bysantinska kyrkan Panagia Kera med freskomålningar från 1300- och 1400-talen, som vi lär oss mer om. 

Därefter åter till kusten och jetsettarnas Elounda varifrån det blir en kort båttur till den lilla ön Spinalonga. Ön har en lång historia, men är kanske allra mest känd för sin roll som spetälskekoloni 1903–1957, en period som utgör bakgrunden till den kända romanen ”Längtans ö” av Victoria Hislop.

Spinalongas fascinerande historia har sett romare, araber, venetianer och turkar som härskare. Kristna massakrerades här under arabernas tid och venetianarna fördrevs av turkarna. Men deporteringen av leprasjuka till ön i början av 1900-talet, vilket fick de sista turkarna som levt fridfullt här under 200 år att lämna Spinalonga, är det som gjort ön mest omtalad i historien. Den inhumana behandlingen av de spetälska är tragisk. Samtidigt menar många att de sjuka här kunde leva ett bättre liv, utan stirrande och fördömande blickar. Här på Spinalonga, utan färskvattenkälla, samlade de deporterade istället regnvatten, plockade vilt växande örter och odlade egna små lotter. Ett vardagligt liv kunde i stort fortsätta med ett par kaféer och några andra inrättningar, inhysta i de egenhändigt upprustade byggnaderna som övergivits av tidigare öbor. Med guidning och lite fantasi är besöket här en oförglömlig resa tillbaka i tiden. Båten tar dig därefter tillbaka till fastlandet för lunch.

Eftermiddagen är på egen hand och möjligheter till såväl bad som besök på museum finns. Agios Nikolaos har sedan ett uppsjö av restauranger och kaféer att erbjuda.

Dag 4. Vai, vin, matlagning och olivoljeprovning
Vi lämnar Agios Nikolaos och reser vidare österut. Dagen bjuder på ett varierat program och börjar med en resa tillbaka i historien och in i religionens värld med ett besök på Moni Toplou, som är ett av Kretas mest vördade kloster. Dess anor är från 1400-talet och det påminner om ett fort, då det är byggt för att kunna stå emot attacker av såväl banditer som sjörövare. Namnet Moni Toplou (Klostret med kanonen) fick det under den turkiska ockupationen, då klostrets invånare försvarade sig med hjälp av en liten kanon. Klostret har även fått uppleva förföljelse på senare tid. Under andra världskriget arresterade tyskarna tre munkar från Moni Toplou. En av dem dog i fängelse och de andra två avrättades. En annan historia berättar de vackra ikonbilder som finns i klostrets museum. Ända sedan klostret grundande har munkarna odlat oliver och druvor. Med sina kunskaper inom vitikultur har man varit betydelsefulla för vin- och tsikoudiaframställningen i regionen. Vita druvsorter som Thrapsathiri och Vilana samt röda som Merlot och Syrah odlas. Men den med mest karaktär kanske ändå är Liatikodruvan som soltorkas och ger ett sött vin. Vi tar del av munkarnas kunskaper med en vinprovning här vid Toplou. 

Vägen fortsätter ner mot kusten och här ligger en av Kretas kanske vackraste stränder, Vai. Det speciella här är de många och mycket exotiska kretensiska dadelpalmer som växer i omgivningen. Tillsammans utgör de Europas största, naturliga palmskog.På vägen till palmstranden finns även bananodlingar. Vi stannar vid Nikos Troulos odlingar. Han har odlat sina små söta Kreta-bananer här i 30 år. Vi tar en promenad på plantagen och hör Nikos berätta om bananplantans liv och om ekologisk odling i östra Kretas subtropiska klimat. Och vi smakar givetvis dessa små läckerheter! 

På eftermiddagen anländer vi till Sitia för en lärorik och välsmakande eftermiddag och kväll. Vi tillagar kretensiska specialiteter som vi sedan avnjuter till middag. För att få insikt i de lokala produkterna provsmakar vi olivolja och den starka kretensiska ”nationaldrycken” raki eller tsikoudia som den kallas lokalt.

De kommande två nätterna bor vi på ett centralt beläget hotell i den lilla orten Sitia på nordkusten. Njut av stadens genuina atmosfär och den gammeldags, charmiga lilla hamnen där det lokala livet pågår. Här stöter man på relativt få turister och får en känsla för det kretensiska vardagslivet.

Dag 5. Zakros med möjlig vandring
Efter frukost beger vi oss åt sydost från Sitia på nordkusten. Omgivningarna på vägen mot Zakros påminner om ett månlandskap. Härifrån kan man välja att vandra genom De dödas dal (ca 2,5 tim). Namnet kommer av att minoerna brukade begrava sina döda i de grottor som syns överallt längs klippväggarna, av vilka vissa är laxrosa och andra olivgröna. Utsikten är fantastisk och de döda har nu gett plats åt bostäder till alla getter som klänger på sluttningarna. Även oregano och salvia växer utmed ravinens väggar.

Den som hellre vill ha en lugn förmiddag följer med bussen ner till Kato Zakros, det vill säga det lägre liggande Zakros och Zakrosstranden. Här njuter man av havsbad och kanske besöker ruinerna av det minoiska palatset. Palatset i Zakros är unikt, eftersom det är det enda palatset som var helt oplundrat då man började gräva här. Fler skrivtavlor med den så kallade Linear A-skriften, som än i dag inte tolkats helt tillfredsställande, har hittats här än någon annanstans. Tillsammans avnjuter vi lunchen direkt vid strandkanten.

Väl tillbaka i Sitia finns tid för egen avkoppling. Kanske blir det ett besök på det historiskt intressanta Kazarma, som den gamla venetianska fästningen heter, innan det blir middag på någon av de många tavernorna.

Dag 6. Lassithi och baklava
Rundresan fortsätter nu tillbaka västerut, men framför allt uppåt. På Diktibergens sluttningar utanför Agios Nikolaos doftar det gott av olika örter. Av dessa framställer man organiska, eteriska oljor vilka både luktar och gör gott. Eteriska oljor bildas i körtelceller i växternas blad, blommor och frukter, men även barken och veden kan innehålla flyktiga oljor. På en liten lokal fabrik med tillhörande park lär vi oss mer om dessa örter. 

Efter bergssluttningar med hisnande vyer öppnar sig plötsligt Lassithiplatån som en grön oas och ett Shangri-La bortom bergen. Med sina 25 km² på över 800 meters höjd erbjuder området svalka när sommaren är som varmast. Detta Kretas verkliga kärnland, med sin bördiga mylla och charmiga vitkalkade byar, producerar frukt och grönsaker med en smak man inte hittar någon annanstans i Grekland. En gång stod hundratals väderkvarnar på Lassithi, men av de flesta återstår nu bara ruiner. Bland bergens byar finner vi den typiske kretensaren med höga svarta stövlar och, åtminstone bland de äldre grånande herrarna, en magnifik mustasch. Hit har kretensarna alltid retirerat i farotider och här föddes de första kretensiska legenderna. Vi besöker Diktigrottan, där Zeus föddes enligt mytologin.

Tidig kväll är vi tillbaka i Rethymnon.

Dag 7. Kloster och keramik
Det har blivit lördag och vi börjar dagen med ett besök hos en riktig sockerbagare, som med mjöl upp till armbågarna gör bakverk som den typiska baklavan. Enligt många är baklava en turkisk uppfinning som spridits kring östra Medelhavet och Mellanöstern. Filodegen som fylls med nötter bakas innan den dränks i en lag av honung. En söt liten bit baklava passar ypperligt till det väldigt starka, grekiska kaffet ”cafe elleniko”.

Vi färdas därefter med buss på en slingrande väg genom en trång, spektakulär ravin upp till Kretas mest berömda kloster – Arkadi. År 1866 samlades ortsbefolkningen här för att välja döden hellre än att kapitulera inför det turkiska hotet. Denna händelse bildar en dramatisk bakgrund till besöket i det vackra klostret, vilket samtidigt är en symbol för Kretas frihetskamp. Vi fortsätter resan på den gamla vägen genom bergen och stannar i ett par av landsbygdens pittoreska små byar.

Vår lunch idag blir på en traditionell taverna i den lilla byn Eleftherna på Idabergets nordvästra sluttningar. Under antiken var detta ett starkt fäste och en stadsmakt som från och till var i allians med Knossos. Idag gör man här mycket intressanta utgrävningar som vi kan ha möjlighet att se lite närmare på. På återresan mot Rethymnon kommer vi till ytterligare en charmig by, Margarites som är känd för sin keramik.Väl tillbaka i Rethymnon kan man koppla av på den fina, kilometerlånga sandstranden i under eftermiddagen. Framåt kvällen träffas vi för en trevlig avskedsmiddag i den myllrande, gamla stadsdelen.

Dag 8. Hemresa
Hemresedag till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Chania. Transfer till Rethymnon, 70 km. En övernattning på hotell i Rethymnon.

Dag 2
Rethymnon – Agios Nikolaos, 150 km. Besök på arkeologiska museet i Heraklion och vid Knossos palats. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Agios Nikolaos.

Dag 3
Båtutflykt till Spinalonga och besök i Kritsa. Frukost och lunch inkluderad.

Dag 4
Utflykt till Moni Toplou med vinprovning och besök vid Vaistranden, 110 km. Introduktion till det kretensiska köket med oljeprovning. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Sitia.

Dag 5
Utflykt till Zakros med möjlig vandring (ca 2,5h) i De dödas dal, 70 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Sitia – Rethymnon, 240 km. Besök på Lassithiplatån med Zeusgrottan. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Rethymnon.

Dag 7
Utflykt till Arkadiklostret och Margarites, 70 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Chania – Skandinavien. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd 10,7 miljoner
Landets yta 131 940 km²
Valuta Euro
Religion Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.
Språk Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Chania t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Valuta
Euro (EUR). I resans pris ingår måltider enligt resans resfakta; övriga utgifter att räkna med är måltidsdrycker, kaffe och andra förfriskningar samt dricks. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel

Tidig morgon och sen kväll under vår och höst, kan upplevas som svala, och det kan vara bra att ha med sig en varm tröja. Ibland kan just en långärmad tröja vara bra för drag från luftkonditionering på buss. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxa och kvinnor kjol.

I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen, och viss nederbörd kan förekomma. Tag med badkläder då vissa hotell har pool. Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen.

Vill man delta i vandringen genom De dödas dal så är bra promenadskor ett måste.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 15 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Hotell/boende

Kommentarer

Observera
Hotellstandarden kan upplevas som ojämn, där vissa hotellrum upplevs som märkligt planerade eller små.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-09-24 8 dagar Kreta med Spinalonga Göteborg 15 350 SEK 2 platser kvar Boka
2022-09-24 8 dagar Kreta med Spinalonga Stockholm 15 350 SEK 3 platser kvar Boka
2022-09-24 8 dagar Kreta med Spinalonga Köpenhamn 15 350 SEK 4 platser kvar Boka
2022-10-08 8 dagar Kreta med Spinalonga Göteborg 14 650 SEK 4 platser kvar Boka
2022-10-08 8 dagar Kreta med Spinalonga Stockholm 14 650 SEK 4 platser kvar Boka
2022-10-08 8 dagar Kreta med Spinalonga Köpenhamn 14 650 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.