Vandring på Egina och i Argolisi antikens spår

Vandra i antikens Grekland på Saroniska Egina samt i Argolisdistriktet på Peloponnesos. Äntligen en vandringsresa som kombinerar en av landets sköna öar med vandringar till världsarv på fastlandet.

Vi börjar i huvudstaden och antikens vagga Aten. Resan fortsätter med färja till ön Egina där du får två mycket olika vandringsupplevelser. Väl tillbaka på fastlandet korsar vi Korintkanalen och gör vandringar i vinets- och apelsinernas Argolis. Här finns förutom den tidigare huvudstaden Nafplion också världsarv som Agamemnons Mykene och Epidauros teater. Vi bor här direkt på stranden, vid havet i charmiga Tolo.

RESFAKTA

Länder: Grekland

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Promenera bland Paleachoras kyrkoruiner
 • Afaiatemplet på Egina
 • Vandring till världsarven Epidauros och Mykene
 • Natur och atmosfär vid klostret Avgou
 • Besök på både olivoljefabrik och ouzodestilleri

Dagsprogram
2018

Dag 1 - Aten, antikens vagga
Efter ankomst och transfer till Aten checkar vi in på centralt beläget hotell. Sen eftermiddag, tidig kväll, ger vi oss ut i omgivningarna och gör en stadspromenad som tar oss förbi Herodes Atticus odeion, den antika teatern och runt Akropolis bas. Vi går genom Atens äldre och charmiga stadsdel Plaka. Här bland gränderna hör vi kanske bouzoukimusik från någon av takterrasserna. Här kan du få din första kontakt med begreppen "parea" och "kefi", de grekiska uttrycken för social samvaro.

Under vandringen finner vi en lokal taverna där vi äter en gemensam välkomstmiddag innan vi sakta mak promenerar tillbaka till vårt boende.

Dag 2 - Paleachoras kyrkor och Afaiatemplet
Redan efter frukost lämnar vi Atens centrum och tar bussen ned till förorten Pireus. Här ligger hamnen varifrån man kan ta båt och färja ut i hela den grekiska övärlden. 

Vi har valt en ö som ligger inom bekvämt avstånd från fastlandet och det tar oss inte ens 1,5 timme innan vi når Egina. I och med närheten till Aten är det många stadsbor som flyr stress och storstad för att lugnet, avkopplingen och grönskan på Egina. 

Lugn råder idag på ön. Men förr i tiden var ön utsatt för pirater och angrepp, vilket ledde till att man placerade sin huvudstad högre upp, längre in på ön. Den gamla staden, Paleachora är sedan länge övergiven och längs stenstigar vandrar vi här bland några av de många kyrkor som en gång välsignade staden. Några av dem är fortfarande i bruk. Platsen erbjuder ett lugn och vacker utsikt. Vi promenerar bara en kilometer här innan vi åker till kusten för lunch på en trevlig taverna.

När vi fyllt på energidepåerna fortsätter vi eftermiddagen med en vandring till det ståtliga Afaiatemplet. 

Vi checkar därefter in för två nätter på ön och på kvällen äter vi en god middag på restaurang i Egina stad. 

Dag 3 - Eginas västkust
Vår heldag på Egina spenderar vi på västkusten. Vi gör en vandring på sluttningarna ovanför Marathonas stränder genom en tusenåriga olivlund. Vid lunchtid når vi kusten, så beroende på väder och vind kan lunchen kanske kombineras med ett dopp. 

Kvällen är din egen och en rekommendation är att ta del av det lokala livet i hamnen. Njut en ouzo eller annan aperitif på någon av serveringarna och se folket gå ut på sin volta när solen sänker sig över Peloponnesos på andra sidan vattnet.

Dag 4 - Korints akropol

Vi checkar ut och tar färjan tillbaka till fastlandet. De resterande dagarna ska vi tillbringa på Pelops ö, Peloponnesos. För att komma dit passerar vi Korintiska näset och över den fascinerande Korintkanalen som binder samman Saroniska viken med den Korintiska. Med andra ord var detta en halvö fram till 1893 då kanalen stod färdig.

Korint är en stad med gamla anor och idag den näst största på Peloponnesos. Platsen förknippas med Sisyfos som bestraffades av Zeus att rulla en stor sten uppför ett berg, om och om igen. Mytologin menar vidare att den bevingade hästen Pegasus kom härifrån och historien säger också att aposteln Paulus kom hit för att predika om Kristus. Du får ta del av historia och legender innan det finns möjlighet att göra en 3 km promenad runt Akrokorint som tronar över staden (vandring är delvis ganska brant upp- och nerför). För den som inte vill vandra kan man på egen hand utforska Akrokorint närmare (entréavgift tillkommer).

Därefter fortsätter resan ner genom 'Greklands skafferi', till den bördiga provinsen Argolis och kustorten Tolo. Här checkar vi in för de kommande fyra nätterna på ett hotell med strandläge. 

Dag 5 - Epidauros teater
Förutom väldiga apelsinlundar finner man i Argolis några av antikens mest omtalade platser. Dagens vandring går genom olivlundarna vid Epidauros. Staden var under antiken en betydande hamnstad och här fanns även Asklepiostemplet till vilket som kurort folk från när och fjärran vallfärdades. 

Vi börjar dagen med att besöka en olivoljefabrik i området, för att se hur framställningen går till och får smaka på några ädla droppar. Därefter vandrar vi några kilometer fram till den arkeologiska platsen Epidauros där du får möjlighet att höra teaterns perfekta akustik. Vandring fortsätter sedan mot kusten där vi i den gamla hamnstaden äter lunch och kopplar av innan vi återvänder till Tolo. 

Dag 6 - Agamemnons Mykene
Vandring i antikens förtecken fortsätter denna dag med en vandring på den gamla mykenska vägen. På grusväg och stig går vi genom en bördig dal. Längs vägen försöker vi finna skugga under några olivträd för vår medhavda picknick. Slutmålet för dagens ca 11 kilometer långa vandring är Agamemnons borg och hem, Mykene. Agamemnon var kung i regionen och en av de stora härförarna i kriget mot Troja. Du får möjlighet att upptäcka den arkeologiska platsen innan vi åker hem till Tolo. 

Denna kväll besöker vi Nafplion. Staden är idag provinsen Argolis huvudstad men var mellan 1823-1834 faktiskt hela Greklands. Här gör vi en enkel stadspromenad och besöker ett ouzeri för att lära oss lite mer om denna nationaldryck. Givetvis tar vi oss ett smakprov också. Vi avslutar med en middag i staden innan vi återvänder till Tolo. 

Dag 7 - Klostret Avgou
Ungefär en halvtimme öst om Tolo kommer vi till floden Rados. Här startar vi dagens tur som går genom floddalen. Vandringen är enkel på grusväg men för att komma till dagens höjdpunkt Avgouklostret så måste vi lägga drygt 200 höjdmeter under oss och det i stort sett på 2 km (totalt går vi ca 12 km varav 2 km som snirklar sig upp till klostret och vi går sedan samma väg tillbaka - vandringsstavar kan rekommenderas). Men ansträngningen är mödan värd. Klostret är en väl gömd och glömd pärla med en storslagen utsikt över dalgången, vi kommit vandrande genom. Här kan vi äta lite medhavd matsäck och om klostrets enda munk är hemma och på humör finns chans till en liten grekisk kaffe!

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på vårt hotell och summerar en fin vecka tillsammans. 

Dag 8 - Filakia och farväl

Flygresa Aten – Skandinavien. Flygplatstransfer. Frukost ingår.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 6 middagar
• Ouzoprovning
• Besök på olivoljefabrik med provsmakning
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa Skandinavien – Aten. Hotelltransfer, 35 km. Stadsvandring ca 5 km. Middag ingår. En övernattning på hotell i Aten.

Dag 2
Aten – Egina, 1 timmes färja. Vandring vid Paleachora och Afaiatemplet, 5 km. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell på Egina.

Dag 3
Vandring på Eginas västkust, 6 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Egina – Tolo, 1 timmes färja och 150 km busstransfer. Vandring vid Korinth, 3 km. Frukost, lunch och middag ingår. Fyra övernattningar på hotell i Tolo.

Dag 5
Vandring vid Epidauros, 7 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Vandring till Mykene, 11 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 7
Vandring till Avgouklostret, 12 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 8
Flygresa Aten – Skandinavien. Flygplatstransfer, 140 km. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd
10,7 miljonerLandets yta
131 940 km²Valuta
EuroReligion
Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.Språk
Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Aten t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Önskar du utöver detta ge extra bevis på uppskattning är det naturligtvis upp till dig. TEMAs reseledare kan ge råd om vilken summa som är lämplig.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel 
Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor typ sportsko eller vandringskängor. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

Tag med badkläder då vissa hotell har pool (öppna från mitten av maj månad). Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen.

Vandringen

Landskap är mycket kuperat och vandringarna går sällan på helt plan mark. Det går ofta upp- eller nerför och stigarna är steniga, vilket kan upplevas jobbigt för personer med problem i leder och rygg.

Om du har normal till god allmänkondition är det dock inga problem. Personer med anlag för svindel kan uppleva vissa passager som svåra. Du vandrar även på stigar och småvägar i ett uråldrigt kulturlandskap med vida vyer.

Övrigt
Hotellstandarden i Grekland är varierande, och rummen kan upplevas som små. Med anledning av nationella helgdagar kan tillfälliga ändringar i dagsprogrammet ske.


Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-04-08

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Athens
2018-04-08
08:40
2018-04-08
12:50
SAS, 777
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Copenhagen
2018-04-15
13:40
2018-04-15
15:55
SAS, 778
8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Köpenhamn 11750 SEK 1 platser kvar Boka
2018-04-08

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Athens
2018-04-08
06:00
2018-04-08
10:40
SAS, 1833
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Copenhagen
2018-04-15
13:40
2018-04-15
15:55
SAS, 778
Copenhagen
Stockholm
2018-04-15
17:05
2018-04-15
18:15
SAS, 1408
8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Stockholm 11750 SEK 4 platser kvar Boka
2018-05-13

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Athens
2018-05-13
08:40
2018-05-13
12:50
SAS, 777
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Copenhagen
2018-05-20
13:40
2018-05-20
15:55
SAS, 778
8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Köpenhamn 12290 SEK Fullbokad
2018-05-13

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2018-05-13
06:10
2018-05-13
07:20
SAS, 1415
Copenhagen
Athens
2018-05-13
08:40
2018-05-13
12:50
SAS, 777
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Copenhagen
2018-05-20
13:40
2018-05-20
15:55
SAS, 778
Copenhagen
Stockholm
2018-05-20
17:05
2018-05-20
18:15
SAS, 1408
8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Stockholm 12290 SEK Fullbokad
2018-09-09 8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Stockholm 12750 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-09-09 8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Köpenhamn 12750 SEK 1 platser kvar Boka
2018-09-23 8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Stockholm 12490 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-09-23 8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Köpenhamn 12490 SEK Förfrågan
2018-10-21 8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Köpenhamn 12150 SEK 3 platser kvar Boka
2018-10-21 8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Stockholm 12150 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose