Vandring på Egina och i Argolisi antikens spår

Vandra i antikens Grekland på Saroniska Egina och i Argolisdistriktet på Peloponnesos. På fastlandet besöker vi Aten, korsar Korintkanalen och vandrar i vin- och apelsinrika Argolis och i en tusenårig olivlund. Vi ser den tidigare huvudstaden Nafplion och flera världsarv –Epidauros teater och Mykene. I charmiga Tolo bor vi på stranden.

RESFAKTA

Länder: Grekland

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Promenera bland Paleachoras kyrkoruiner
 • Afaiatemplet på Egina
 • Vandring till världsarven Epidauros och Mykene
 • Natur och atmosfär vid klostret Avgou
 • Besök på olivoljefabrik

Dagsprogram
2024

Dag 1. Aten, antikens vagga
Efter ankomst och transfer till Aten checkar vi in på centralt beläget hotell. Eftermiddag och kväll är sedan fri från gemensamma aktiviteter. Vid tidig ankomst rekommenderar vi att ta en tur i omgivningarna. En promenad genom Atens äldre och charmiga stadsdel Plaka ger en bra och trevlig start på resan. Här får du kontakt med begreppen "parea" och "kefi", de grekiska uttrycken för social samvaro.

Dag 2. Paleachoras kyrkor och Afaiatemplet
Redan efter frukost lämnar vi Atens centrum och tar bussen ned till förorten Pireus. Här ligger hamnen varifrån man kan ta båt och färja ut i hela den grekiska övärlden.

Vi har valt en ö som ligger inom bekvämt avstånd från fastlandet och det tar oss inte ens 1,5 timme innan vi når Egina. I och med närheten till Aten är det många stadsbor som flyr stress och storstad för att lugnet, avkopplingen och grönskan på Egina.

Lugn råder idag på ön. Men förr i tiden var ön utsatt för pirater och angrepp, vilket ledde till att man placerade sin huvudstad högre upp, längre in på ön. Den gamla staden, Paleachora är sedan länge övergiven och längs stenstigar vandrar vi här bland några av de många kyrkor som en gång välsignade staden. Några av dem är fortfarande i bruk. Platsen erbjuder ett lugn och vacker utsikt. Vi promenerar bara en kilometer här innan vi åker till kusten för lunch på en trevlig taverna.

När vi fyllt på energidepåerna fortsätter vi eftermiddagen med en vandring till det ståtliga Afaiatemplet.

Vi checkar därefter in för två nätter på ön och på kvällen äter vi tillsamman en god middag på restaurang i Egina stad.

Dag 3. Eginas västkust
Heldagen på Egina tillbringar vi på västkusten. Vi gör en vandring på sluttningarna ovanför Marathonas stränder genom en tusenårig olivlund. Vi finner en passande picknickplats och beroende på väder och vind kan det under vandringen passa med ett dopp.

Kvällen är på egen hand. Passa på att ta del av det lokala livet i hamnen. Njut en ouzo eller annan aperitif på någon av serveringarna och se folket gå ut på sin volta när solen sänker sig över Peloponnesos på andra sidan vattnet.

Dag 4. Korints akropol
Vi checkar ut och tar färjan tillbaka till fastlandet. De resterande dagarna ska vi tillbringa på Pelops ö, Peloponnesos. För att komma dit passerar vi Korintiska näset och över den fascinerande Korintkanalen som binder samman Saroniska viken med den Korintiska. Med andra ord var detta en halvö fram till 1893 då kanalen stod färdig.

Vi fortsätter resan ner genom 'Greklands skafferi', till den bördiga provinsen Argolis. Här odlas mycket vin och på en av vingårdarna äter vi en god lunch och får en vinprovning. Vi fortsätter därefter till kustorten Tolo. Här checkar vi in för de kommande fyra nätterna på ett hotell med strandläge.

Dag 5. Agamemnons Mykene
Vandring i antikens förtecken fortsätter denna dag med en vandring på den gamla mykenska vägen. På grusväg och stig går vi genom en bördig dal. Längs vägen försöker vi finna skugga under några olivträd för vår medhavda picknick. Slutmålet för dagens ca 11 kilometer långa vandring är Agamemnons borg och hem, Mykene. Agamemnon var kung i regionen och en av de stora härförarna i kriget mot Troja. Du får möjlighet att upptäcka den arkeologiska platsen innan vi åker hem till Tolo.

Denna kväll besöker vi Nafplion. Staden är idag provinsen Argolis huvudstad men var mellan 1823–1834 faktiskt hela Greklands. Här gör vi en enkel stadspromenad och kanske smakar vi på en ouzu under promenaden. Vi avslutar med en middag i staden innan vi återvänder till Tolo.

Dag 6. Epidauros teater
Förutom väldiga apelsinlundar finner man i Argolis några av antikens mest omtalade platser. Dagens vandring går genom olivlundarna vid Epidauros. Staden var under antiken en betydande hamnstad och här fanns även Asklepiostemplet till vilket som kurort folk från när och fjärran vallfärdade.

Vi börjar dagen med att besöka en olivoljefabrik i området, för att se hur framställningen går till och får smaka på några ädla droppar. Därefter vandrar vi några kilometer fram till den arkeologiska platsen Epidauros där du får möjlighet att höra teaterns perfekta akustik och lära mer om läkekonstens gud, Asklepios, till vilken det här upprättades en helgedom. Sen eftermiddag återvänder vi till Tolo.

Dag 7. Klostret Avgou
Ungefär en halvtimme öst om Tolo kommer vi till floden Rados. Här startar vi dagens tur som går genom floddalen. Vandringen är enkel på grusväg men för att komma till dagens höjdpunkt Avgouklostret så måste vi lägga drygt 200 höjdmeter under oss och det i stort sett på 2 km (totalt går vi ca 12 km varav 2 km som snirklar sig upp till klostret och vi går sedan samma väg tillbaka; vandringsstavar rekommenderas). Men ansträngningen är mödan värd. Klostret är en väl gömd och glömd pärla med en storslagen utsikt över dalgången, som vi kommit vandrande genom. Här kan vi äta lite medhavd matsäck och om klostrets enda munk är hemma och på humör finns chans till en liten grekisk kaffe!

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på vårt hotell och summerar en fin vecka tillsammans.

Dag 8. Filakia och farväl
Flygresa Aten – Skandinavien. Flygplatstransfer. Frukost ingår.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 3 middagar
• Besök på olivoljefabrik med provsmakning

• Vingårdsbesök i Nemea med vinprovning
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa Skandinavien – Aten. Hotelltransfer, 35 km. En övernattning på hotell i Aten.

Dag 2
Aten – Egina, 1 timmes färja. Vandring vid Paleachora och Afaiatemplet, 5 km. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell på Egina.

Dag 3
Vandring på Eginas västkust, 6 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 4
Egina – Tolo, 1 timmes färja och 150 km busstransfer. Vingårdsbesök med vinprovning. Frukost och lunch ingår. Fyra övernattningar på hotell i Tolo.

Dag 5
Vandring till Mykene, 11 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 6
Vandring vid Epidauros, 5 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Vandring till Avgouklostret, 12 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 8
Flygresa Aten – Skandinavien. Flygplatstransfer, 140 km. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd 10,7 miljoner
Landets yta 131 940 km²
Valuta Euro
Religion Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.
Språk Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Aten t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Vandringen
Tips, information och packlista för TEMAs vandringsresor.

Landskap är mycket kuperat och vandringarna går sällan på helt plan mark. Det går ofta upp- eller nerför och stigarna är steniga, vilket kan upplevas jobbigt för personer med problem i leder och rygg. Vandringsstavar är en rekommendation för de mer kuperade vandringarna.

Om du har normal till god allmänkondition är det dock inga problem. Personer med anlag för svindel kan uppleva vissa passager som svåra. Du vandrar även på stigar och småvägar i ett uråldrigt kulturlandskap med vida vyer.

Vi delar också upp picknick bland alla ryggsäckar, så att alla är med och bär.

Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 20 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor, typ sportskor eller vandringskängor. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

Tag med badkläder då vissa hotell har pool (öppna från mitten av maj månad). Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen.

Övrigt
Hotellstandarden i Grekland är varierande, och rummen kan upplevas som små. Med anledning av nationella helgdagar kan tillfälliga ändringar i dagsprogrammet ske.

Hotell/boende

Kommentarer

Hotelländringar kan uppstå, men vi bor då på boenden med samma standard och liknande läge.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-05 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Athens
2024-05-05
06:30
2024-05-05
11:10
SAS, 1833
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Stockholm
2024-05-12
12:00
2024-05-12
14:40
SAS, 1834
8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Stockholm 20 950 SEK 2 platser kvar Boka
2024-05-05 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Athens
2024-05-05
08:25
2024-05-05
12:40
SAS, 777
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Copenhagen
2024-05-12
13:30
2024-05-12
15:50
SAS, 778
8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Köpenhamn 22 650 SEK Förfrågan
2024-10-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Athens
2024-10-06
07:00
2024-10-06
11:40
SAS, 1833
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Stockholm
2024-10-13
12:30
2024-10-13
15:10
SAS, 1834
8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Stockholm 21 490 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Athens
2024-10-06
08:25
2024-10-06
12:45
SAS, 777
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Copenhagen
2024-10-13
13:35
2024-10-13
15:55
SAS, 778
8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Köpenhamn 23 890 SEK 5 platser kvar Boka
2024-10-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2024-10-06
06:20
2024-10-06
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Athens
2024-10-06
08:25
2024-10-06
12:45
SAS, 777
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Stockholm
2024-10-13
12:30
2024-10-13
15:10
SAS, 1834
Stockholm
Gothenburg
2024-10-13
17:15
2024-10-13
18:30
SAS, 165
8 dagar Vandring på Egina och i Argolis Göteborg 23 750 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.