Vandring på Karpathos och Sariagenuina dodekanesiska öar

Öster om Kreta och sydväst om Rhodos hittar vi Tolvöarnas näst största ö, Karpathos. Vindpinad med höga berg, är ön förvånansvärt grön. Med dessa förutsättningar är ön känd bland vindsurfare, vandrare och bergsklättrare. Lederna och stigarna är kanske inte de längsta, men kuperade och steniga, vilket kräver en del av de som vill vandra. Vissa av vandringslederna tar vi oss till med båt. Lön för mödan får man hos den gästvänliga befolkningen i bergsbyarna och vid de vackra, folktomma stränderna med sitt inbjudande klara vatten. 

RESFAKTA

Länder: Grekland

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 3, utmanande

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Bergsvandring från högplatån Lastos
 • Vandra till traditionella byn Olympos
 • Heldag med vandring och bad på Saria
 • Båtturerna med "Captain Manolis"
 • Lefkos charm och stränder

Dagsprogram
Sommar 2022

Dag 1. Karpathos stad, Pigadia
Med direktflyg når vi Karpathos, och den inte alltför stora flygplatsen. Här möter värme och TEMAs reseledare på plats. Öns södra del är flackare och den korta busstransfern till de första nätternas boende går relativt snabbt. Äventyren börjar i Pigadia, eller Karpathos stad som staden, eller byn kallas. Här bor vi i bukten med närhet till strand och den charmiga hamnen med sina många, och bra tavernor. Efter incheckning och lite avkoppling träffas vi senare på kvällen för att äta välkomstmiddag på just en av dessa.

Dag 2. Bergsbyarna i söder
Karpathos har många vackra stränder men genom historien har man på ön ofta valt att bosätta sig längre in, och högre upp i bergen av säkerhetsskäl. Några av dessa gamla byar vandrar vi till på vår första vandring. Dagens vandring blir lite av en uppvärmning för vad som komma skall. Det är enklare vandring och till stor del går vi idag på asfalts- och grusvägar mellan dessa charmiga, vitkalkade byar. 

Vi börjar i Aperi som tidigare var öns huvudstad och här har vi nu utsikt över dagens huvudstad, Pigadia. Under vandringen kommer vi till Volada och Othos som är Karpathos två högst belägna byar. 

Dagen avslutas med möjlighet för ett dopp i havet på västkusten vid det historiskt intressanta Arkassa, innan vi återvänder med buss via bergen tillbaka till Pigadia. 

Dag 3. Berg och branter
Vi checkar ut och lämnar Pigadia bakom oss. Det är dags att bege oss norrut på ön. Färden tar oss först och främst upp på högre höjder och när vi når Lastos högplatå befinner vi oss på 900 meter över havet. Här vid foten av Tolvöarnas högsta berg, Kali Limni (1 215 meter över havet), börjar vi dagens vandring som tar oss norröver längs sluttningar, öppna stenslätter och genom pinjeskogar tills vi når bergsryggen som utgör gränsen mellan öns södra och norra del. Vyerna under dagen är storslagna, men det gäller att se upp när man beundrar utsikten då stigen är stenig med en del rullgrus. Med lite tur kan vi högt på himlen kanske se hökörnarna (Aquila fasciata) som trivs här.

Liksom under första dagens vandring avnjuter vi en traditionell TEMA-picknick under dagens vandring. 

När vi når Spoas väderkvarnar får vi vila fötter och ben med transport resten av vägen till Diafani där vi har vår bas de kommande fyra nätterna. Diafani är en liten ort med stenstrand och inbjudande vatten. Detta är en plats bortom allfarvägarna där chansen att vi träffar på andra turister är små. Bekvämligheterna är enklare men här finner vi charm och lugn.  

Första kvällen här äter vi gemensam middag direkt vid havet. 

Dag 4. Charmiga Olympos
Den här dagen bjuder på många olika intryck och börjar just med en båttur. Kapten Giorgos och båten "Captain Manolis" tar oss med längs kusten och rundar Karpathos norra udde för att ta oss till platsen för den antika staden Vrykounda. Här finns inte mycket lämningar kvar men vi kan se gravhålor i klippväggarna, innan vi börjar dagens vandring på den gamla vägen som ledde härifrån inåt land. Till en början ett kargt landskap när vi går uppför längs stenväg och trapp, tills vi kommer till den bördiga dalen Avlona. 

I Avlona träffar vi Anna som bor här. Hon bjuder på en enklare lunch och delar gärna sina historier om byn, men också om sina upplevelser som emigrant i USA. 

Vi fortsätter vandringen i dalgångarna till vårt slutmål, den pittoreska bergsbyn Olympos. Efter en lång vandring och mot slutet ytterligare oändliga trappsteg är det en lisa för själen att slå sig ner på en terrass här med något kallt i glaset. Olympos grundlades under 700-talet e Kr, när ön ofta attackerades av arabiska pirater. Byn var länge endast möjlig att nå till fots eller på enkla grusvägar och Diafani var dess hamn. Idag är det förutom alla stränder, öns mest populära utflyktsmål och fotograferade plats. 

Det blir givetvis tid att på egen hand utforska mer av Olympos charm innan vi ger oss tillbaka hem till Diafani med buss. 

Dag 5. Båt till- och vandring på ön Saria
Man tror att ön Saria en gång i tiden var ett med Karpathos, men att de skildes åt vid en stor jordbävning. Sundet mellan de två öarna är endast 150 meter brett och det är inte djupt. Under antiken fanns ett helt kungadöme på Saria och den antika staden Nisyros fanns här, men idag står bara ruinerna av staden kvar.

Vi blir avsläppta av "Captain Manolis" på öns södra sida och vandrar sedan 8 kilometer i vacker omgivning till Platia, där den antika staden Nisyros fanns. Under antiken fanns ett helt kungadöme på Saria. Idag ser vi bara ruinerna av staden. 

När vi ankommer stranden finns möjlighet till bad medan kapten Giorgos förbereder en enkel strandlunch. 

Dag 6. Ravin och kust
Strax söder om Diafani finns en av Karpathos allra vackraste stränder, Forokli. Vi kan inte åka dit med buss. Istället vandrar vi i naturskön miljö genom en ravin ner till stranden. Förutom den vanliga oleanderbusken ser vi här också se strandsilja, rispar och kapris (Capparis orientalis). Merparten är stig längs sluttningarna ner mot dalgången och den sista kilometern är öppen grusväg fram till stranden. Efter 4 kilomter vandring når vi havet och kan njuta av ett dopp i det fina vattnet. Som på beställning dyker kapten Giorgos upp här med sin båt och fixar en enkel strandlunch. 

Efter lunch fortsätter vi med båt längs kusten till ytterligare en fin strand varifrån det finns en kuststig som slingrar sig längs havet de sista 3,5 kilometrarna in till Diafani. 

Dag 7. Till Lefkos på västkusten
Det har blivit dags att lämna Diafani och från norr och östkust beger vi oss söderöver och till öns västkust. Här vandrar vi mellan byarna ner mot kusten och vår sista anhalt Kato (det nedre) Lefkos. En stor del av denna vandringsled var fram till 2005 i skuggan av stora Pinjeträd. Men en stor brand lämnade då stora öppna fält där ingen skugga finns att tillgå. Utsikten är dock vida omkring och i det öppna, karga delarna trivs till exempel berghönor (Alectoris chukar) och eleonorafalken (Falco eleonorae). 

I en av de charmiga byarna längs vägen intar vi en lätt vandringslunch på en taverna. Längs vandringen ser vi också lämningar från romarnas tid på ön, innan vi till slut når kusten och Kato Lefkos där vi checkar in på ett hotell direkt vid havet. Njut av ett dopp i de fina badvikarna som finns här. På kvällen träffas vid för en gemensam avskedsmiddag när solen har gått ner i havet utanför Kato Lefkos. 

Dag 8. Hemresa
En härlig vandringsvecka har kommit till ända. Beroende på flygets avresetid, finns kanske tid för ett morgondopp innan det är dags för busstransfer till flygplatsen för hemresa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher/picknickluncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Karpathos. Busstransfer till Pigadia (Karpathos stad), ca 15 km. Middag inkluderad. Två övernattningar på hotell vid i Pigadia.

Dag 2
Vandring från Aperi till Piles, ca 7,5 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 3
Pigadia – Lastos/Spoa – Diafani, buss ca 40 km. Vandring Karpathos berg 7,5 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Fyra övernattningar i Diafani.

Dag 4
Vandring till bergsbyn Olympos, 9 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Vandring på ön Saria, 8 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Ravin- och kustvandring, 7,5 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Diafani – Spoa, buss ca 30 km. Vandring på Karpathos västkust, 11 km. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Kato Lefkos.

Dag 8
Transfer till Karpathos flygplats. Flyg Karpathos – Skandinavien. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd 10,7 miljoner
Landets yta 131 940 km²
Valuta Euro
Religion Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.
Språk Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Karpathos t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Vandringen
Tips, information och packlista för TEMAs vandringsresor.

Karpathos landskap är mycket kuperat och vandringarna går sällan på helt plan mark. Det går ofta upp- eller nerför och stigarna är steniga, vilket kan upplevas jobbigt för personer med problem i leder och rygg.

Om du har normal till god allmänkondition är det dock inga problem. Personer med anlag för svindel kan uppleva vissa passager som svåra. Du vandrar även på stigar och småvägar i ett uråldrigt kulturlandskap med vida vyer.

Traditionell TEMA-picknick äter vi dag 2 och 3 på resan, och utrustning för detta behövs.

Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Gemensam dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 20 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor. För denna resa är vandringskänga ett måste. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

Badmöjligheter i havet ges vid merparten av vandringarna.

Övrigt
Hotellstandarden i Grekland är varierande, och rummen kan upplevas som små och enkla. Med anledning av nationella helgdagar kan tillfälliga ändringar i dagsprogrammet ske.

Karpathos är utsatt för mycket vind och skulle inkluderade båtturer ej vara möjliga att genomföra finns ett flertal andra högkvalitativa vandringsalternativ som kan komma att ersätta de i dagsprogrammet angivna lederna.Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-09-18 8 dagar Vandring på Karpathos och Saria Stockholm 16 950 SEK 6 platser kvar Boka
2022-09-18 8 dagar Vandring på Karpathos och Saria Göteborg 16 950 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-18 8 dagar Vandring på Karpathos och Saria Köpenhamn 16 950 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.