Skottland, Nordirland och IrlandVilda kuster, högländer och huvudstäder

I kelternas spår reser vi genom tre regioner, en republik och ett enat kungarike. I Skottland spanar vi efter Nessie i Loch Ness, provar whisky och utforskar Athens of the North, Edinburgh. Över havet fortsätter vi till Nordirland med huvudstaden Belfast. Här ser vi det futuristiska Titanicmuseet och vandrar på Giant's Causeway. I det gröna Irland tar vi del av gruvlig historia och glada Guinness Store House.

RESFAKTA

Länder: Skottland, Nordirland, Irland

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 11 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Urquhart Castle och Loch Ness
 • Whiskyprovning längs Malt Whisky Trail
 • Upplevelserna på Titanicmuseet
 • Världsarvet Giant's Causeway
 • Dublin med Guinness Store House

Dagsprogram
Sommar 2020

Dag 1. Edinburgh – Skottlands huvudstad
Vi ankommer till Edinburghs flygplats och möts av TEMAs reseledare som hälsar välkommen till Skottland och landets huvudstad Edinburgh. Det är en kort transfer till det centralt belägna hotellet. 

På kvällen möts vi och äter en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2. Athens of the North, Edinburgh
Under förmiddagen gör vi en stadsrundtur i den fantastiska världsarvsstaden Edinburgh. Vi ser kontrasterna mellan 1700-talets georgianska New Town, med sina breda trädkantade gator, och det medeltida Old Town. The Royal Mile är ryggraden som går genom de gamla kvarteren från Holyroodpalatset till Edinburgh Castle,som vi besöker.

Eftermiddagen är fri för egna upptäckter. Passa på att besöka några av de många gallerierna och museerna. På Princes Street finns många internationella märkesbutiker, och längs The Royal Mile finns traditionella småbutiker.

För den som reser i augusti och kommer till Edinburgh när The Military Tattoo äger rum (7–29/8 2020) inkluderar vi biljett till en av dessa oförglömliga upplevelser.

Dag 3. The Malt Whisky Trail och Glamis Castle
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och börjar resan genom Skottlands storslagna och landskap och historia. Vårt första stopp blir med ett besök på Glamis Castle. Det är känt som den brittiska drottningmoderns barndomshem, men också för att vara platsen där Shakespeares Macbeth utspelar sig. 

Under eftermiddagen fortsätter resan med annan kultur och historia, längs floden Spey. Malt Whisky Trail följer en del av floden och vi färdas i vackert odlingslandskap där korn trivs. Givetvis besöker vi ett av Speysides många destillerier, varav namn som Glenfiddich och Glenlivet säkerligen klingar bekant för de flesta. Vi får följa produktionsprocessen och de flesta vill säkert även provsmaka slutresultatet innan vi åker vidare. 

På kvällen kommer vi till Inverness för övernattning. 

Dag 4. Loch Ness 
Högländernas landskap, The Scottish Highlands, är dramatiskt och poetiskt. Här finner vi den välkända sjön Loch Ness. Sjön är idag en del av Caledonian Canal som skär genom landet från Inverness till Fort William. Och kanske har sjöodjuret Nessie slunkit ut genom kanalen? Oavsett, så spejar vi efter henne vid sjön.

Historiens vingslag får vi känna vid slottet Urquhart, en gång ett av Skottlands största slott. Här gör vi ett längre uppehåll för lunch.

Sen eftermiddag når vi Skottlands största stad, Glasgow och gör en kort sightseeing på väg till hotellet. Här har vi en övernattning.  

Dag 5. Med färja till Belfast 
Idag lämnar vi Skottland för att åka till den gröna ön, Irland. Vi inleder med dess brittiska del och tillbringar ett par dagar i Nordirland. Vår första anhalt blir huvudstaden Belfast.

Vi börjar med en stadsrundtur för att se och lära mer om denna stad som många hört talas om på nyheterna, men kanske inte besökt. Vi ser stadshuset, politiska muralmålningar och Queens universitet. 

Belfast är en livfull och innovativ restaurangstad så det finns många möjligheter till en kulinarisk afton. En annan institution som är väl värd ett besök är det anrika "The Crown Liquour Saloon" för en dryck vid baren eller i en av deras historiska snugs

Dag 6. Världsarvet Giant's Causeway
Vi börjar dagen med att besöka det imponerande Titanicmuseet så snart det öppnar för dagen. Det ryktbara fartyget byggdes här i staden och med hjälp av ny teknologi får du färdas tillbaka i historien och ”gå ombord” på Titanic samt uppleva staden och dess varvsindustri under storhetsdagarna.

Resa fortsätter sedan längs Nordatlantens kust med storslagen utsikt. Om vädret tillåter bjuds även vyer över Skottlands öar och kustlinje. Dagens andra stora höjdpunkt blir här ett besök vid världsarvet Giant’s Causeway. Det är ett naturskönt område med över 40 000 basaltpelare. De sexkantiga kolonnerna är resultatet av underjordiska vulkanutbrott för över 60 miljoner år sedan. Platsen imponerar och man är inte förvånad över att den gett upphov till många legender.

Vår slutdestination för dagen är Derry eller Londonderry som dess fullständiga namn är. Derry har anor från 500-talet och bjuder på mycket charm.  

Dag 7. Glenveagh National Park
Det har blivit dags att lämna Nordirland och Storbritannien för att åka in i republiken Irland. Idag besöker vi landskapet Donegal med nationalparken Glenveagh. Här bland berg, sjöar, skogar, ängar och hedar finner vi Glenveagh Castle. Slottet byggdes under 1800-talets andra hälft som en viktoriansk-romantisk höglandsidyll. Den välvårdade trädgården Glenveagh Gardens ser vi också till att besöka.

Under dagen äter vi en typisk lunch på en traditionell pub i Donegalområdet innan vi fortsätter färden söderut till Sligo

Dag 8. Gruvlig historia med potatissvält
Idag går färden genom Irlands inland längs Shannonfloden. Vid Strokestown Park får vi ta del av Irlands historiska potatissvält men samtidigt också se ett rikt arvet i form av en ståtlig georgiansk herrgård. Vi fortsätter sedan genom Arignadalen där kolgruvor var verksamma från 1700-talet ända fram till 1990-talet. Här får vi ta del av hur livet kunde te sig runt men också i gruvorna under dessa dagar. 

Vår slutstation för dagen blir i charmiga Athlone, mitt i Irlands hjärta. 

Dag 9. Dublin’s Fair City och Guinness Storehouse 
Idag åker vi till huvudstaden Dublin som blir rundresans grand finale. Våra förfäder vikingarna sökte sig hit långt tillbaka i tiden och anlade staden vid floden Liffey. Vi ser Dublin på väg in till centrum och här lär vi oss mer om Dublins varumärke nummer 1 genom att besöka Guinness Storehouse. Där får vi en tur genom de gamla bryggerilokalerna och avrundar med en välkommen-till-Dublin-skål i panoramabaren med utsikt över staden.

Vi checkar därefter in på vårt hotell för de sista två nätterna och du har får egen tid att upptäcka denna numera så kosmopolitiska stad. 

Dag 10. Dag för egna upptäckter i och runt Dublin
Hela dagen ägnas åt att på egen hand upptäcka Dublin med museum, butiker, pubar och ett härligt folkliv. TEMAs reseledare känner till staden väl och kan ge tips på vad som passar just dina intressen och önskemål.

På kvällen samlas vi för en sista middag tillsammans med musik och sång. 

Dag 11. Hemresa
Resans sista dag har kommit. Med huvudet fullt av minnen, och kanske även en och annan souvenir i bagaget, åker vi efter frukost till flygplatsen för hemresa. 

Förhoppningsvis kan vi snart hälsa välkommen igen till de brittiska öarna för vidare upptäckter.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 3 luncher
• 5 middagar
• 1 whiskyprovning
• 1 pint Guinness på Guinness Store House

• 1 biljett till Edinburgh Tattoo (Avresa 2020-08-09)
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare


RESFAKTA

Dag 1
Flygresa Skandinavien – Edinburgh. 60 km. Middag ingår. Två övernattningar på hotell i Edinburgh.

Dag 2
Stadsrundtur i Edinburgh med besök på Edinburgh Castle. Frukost ingår.

Dag 3
Edinburgh – Inverness/Loch Ness, 310 km. Slotts- och destilleribesök. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Inverness/Loch Ness.

Dag 4
Inverness – Glasgow, 300 km. Besök vid Loch Ness och Urquhart Castle. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Glasgow.

Dag 5
Buss Glasgow – Cairnryan, 140 km. Färja Cairnryan – Belfast, 2 timmar 15 min. Stadsrundtur i Belfast. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Belfast.

Dag 6
Belfast – Derry/Londonderry, 160 km. Besök på Titanic museumet. Utflykt till Giant’s Causeway och promenad i Derry. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Derry/Londonderry.

Dag 7
Derry – Sligo, 200 km. Besök i Glenveaghs nationalpark och på Glenveagh Castle. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Sligo.

Dag 8
Sligo – Athlone, 115 km. Besök på Strokestown Park och vid Arignadalens gruvor. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Athlone.

Dag 9
Athlone – Dublin, 125 km. Besök på Guinness Storehouse. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Dublin.

Dag 10
Ledig dag. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 11
Avresetransfer, 15 km. Frukost ingår.

Skottland

Folkmängd 5,3 miljoner
Landets yta 78 133 km²
Valuta Brittiskt pund (GBP)
Religion Kristna 53,8 %, muslimer 1,4 %, resterande övriga mindre samfund och ej religiösa
Språk Engelska, lågskotska, skotsk gäliska

Nordirland

Folkmängd 1 740 000

Landets yta 13 576 km²

Religion protestanter 53,1 %, katoliker 43,8 %, övriga 3,1 % 

Språk engelska, iriska

Irland

Folkmängd: 4,1 miljoner
Landets yta: 70 273 km²
Religion: Religionsfrihet men majoriteten är romersk-katolsk (92%), protestanter (3%), resterande har ingen religion eller tillhör annan religion som islam, buddism eller judendom.
Valuta: Euro
Språk: Iriska, engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Edinburgh/Dublin t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Brittiska pund (GBP) och euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 25 GBP per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Vädret kan vara ombytligt så en regn- och vindjacka kan vara bra att ha med. Vi rekommendera även en bra promenadsko då det kan vara ojämna och hala underlag vid några av de inkluderade utflyktsmålen.

Övrigt

Edinburgh Military Tatto äger rum:

2020: 7-29 augusti

För avresorna i augusti inkluderas givetvis biljetten då vistelsen i Edinburgh infaller under Tattoon.

 

Hotell/boende

Kommentarer

Hotell

Avvikelser från den ordinarie hotellistan kan förekomma, och vi reserverar oss mot ändringar, och försöker då finna likvärdiga boenden beträffande standard och läge.

Avresa 2020-08-09 bor vi på MacDonald Resort i Aviemore, och inte i Inverness.

Finsk avresa 2020-09-06 bor i Invernss på Penta Hotel Inverness.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-09-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-09-13
06:00
2020-09-13
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Edinburgh
2020-09-13
12:15
2020-09-13
12:40
K L M, 1281
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Amsterdam
2020-09-23
13:20
2020-09-23
16:00
K L M, 936
Amsterdam
Copenhagen
2020-09-23
17:00
2020-09-23
18:20
K L M, 1133
11 dagar Skottland, Nordirland och Irland Köpenhamn 25 690 SEK 5 platser kvar Boka
2020-09-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-09-13
06:30
2020-09-13
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Edinburgh
2020-09-13
12:15
2020-09-13
12:40
K L M, 1281
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Amsterdam
2020-09-23
13:20
2020-09-23
16:00
K L M, 936
Amsterdam
Stockholm
2020-09-23
17:30
2020-09-23
19:30
K L M, 1117
11 dagar Skottland, Nordirland och Irland Stockholm 25 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-09-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-09-13
06:10
2020-09-13
07:40
K L M, 1152
Amsterdam
Edinburgh
2020-09-13
12:15
2020-09-13
12:40
K L M, 1281
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Amsterdam
2020-09-23
13:20
2020-09-23
16:00
K L M, 936
Amsterdam
Gothenburg
2020-09-23
21:15
2020-09-23
22:45
K L M, 1163
11 dagar Skottland, Nordirland och Irland Göteborg 25 650 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.