Nyhet

Vandring i Nordirlandmed Belfast och Rathlin Island

Vandra i det lilla men storslagna Nordirland där historien är levande bland vild kust och öppet hav, torvmossar och Belfasts gator. Du får uppleva en vecka med varierade vandringar, från Gobbins broar till världsarvet Giants Causeway. Vi börjar i huvudstaden med The Troubles, Crown Bar och Titanics historia. För att sedan ta färjan till landets nordligaste del, ön Rathlin, där vi vandrar. Vid Bushmills besöker vi ett whiskeydestilleri och i Derry ger vi oss upp på de medeltida stadsmurarna.

RESFAKTA

Länder: Storbritannien, Nordirland, Irland

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Belfast med Titanicmuseet
 • The Gobbins broar
 • Vandring på Rathlin Island
 • Kustvandring till världsarvet Giants Causeway
 • Vandra på Derrys stadsmurar med muralmålningar

Dagsprogram
2019

Dag 1 - Belfast – ”Old Smoke”
Vi flyger till Dublin på Irland men beger oss direkt norrut på ön och efter knappt 90 km passerar vi gränsen och kommer in i Nordirland och Storbritannien. 

Till Belfast är det lite mindre än två timmars bussfärd. Vi bor på ett hotell med centralt läge och innan välkomstmiddagen kan du upptäcka lite av staden på egen hand. 

Vi kan varmt rekommendera en pint på den legendariska puben Crown Bar, tidigare känd som The Crown Liquor Saloon, som numera är kulturminnesmärkt. 

Dag 2 - Titanic och Gobbins
Efter en rejäl frukost mjukstartar vi veckan med en stadspromenad i Belfast. Vi passerar den viktorianska marknadsbyggnaden St George och kommer till Belfast City Hall. Här ligger The Titanic Memorial Gardens, ett monument över fartyget som förliste under sin jungfrufärd från Southampton till New York 1912. Titanics hela historia från byggandet i Belfasts hamn får vi ta del av just på den plats där skeppets docka låg. Din reseledare tar dig också med på en en vandring som ger en bakgrund till The Troubles, den etniska konflikten i Nordirland. Här får du bland annat se några av de kvarvarande murarna i staden.  

Vi lämnar nu Belfast längs buktens norra sida och färdas upp längs östkusten. Här ligger Gobbins, en plats som redan i början av 1900-talet började attrahera besökare från när och fjärran. Ingenjören Berkeley Deane Wise byggde här en led längs de branta klipporna där man via broar och tunnlar kunde komma nära inpå Irlands vilda kust. Med 1930-talets depression och Andra världskriget missköttes leden och föll i glömska för att slutligen stänga helt i början av 50-talet. 2011 föddes idén att renovera The Gobbins Cliff Path och nu är projektet färdigt och bjuder dig på en oförglömlig promenad. 

Sent på eftermiddagen anländer vi till nordkusten och Ballycastle där vi checkar in för de tre kommande nätterna.  

Dag 3 - Rathlin Island
Med färja når vi den nordligaste och enda bebodda av Nordirlands öar, Rathlin, 10 km norr om “fastlandet". Rathlins är en populär plats för många ornitologer då ett artrikt fågelliv trivs längs kusterna på denna avlägsna och stillsamma ö. 

Vi vandrar från hamnen, genom det lilla samhället och går längs kusten men också via inlandet med ett par små sjöar tills vi når fyren. Det öppna landskapet och läget med havet runtomkring gör att vinden kan friska i ordentligt.Legenderna om Rathlin är många och den kanske mest kända handlar om den skotske kungen Robert the Bruce. Han fördrevs från sitt land i början på 1300-talet av Edward I av England och fann en tillflyktsort på Rathlin. Här sägs han ha sett en spindel som om och om igen försökte bygga en luftbro med sitt nät och till slut lyckades. Bruce tog detta som ett tecken på att inte ge upp och samlade en ny armé för att återvända till Skottland och återerövra sin krona år 1314.  

Om vädrets makter omöjliggör färjeöverfarten till Rathlin gör vi en alternativ vandring i vackra Glens of Antrim/Glenariff Forest Park.

Dag 4 - Hängbro och Causeway
Idag fortsätter vi uppleva nordkustens dramatiska och vackra landskap längs The Causeway Coast. Området är ett av tre dedikerade AONBs längs nordkusten. Det vill säga Areas of Outstanding Natural Beauty. 

Vi börjar dagen med en kort bussresa till Carrick-a-Rede som är en hängbro från fastlandet till den lilla ön Rocky Island. Det är en kort promenad på bara 20 meter över bron men den hänger fritt 30 meter över det klargröna havet. Vi fortsätter därefter till Dunseverick Castle som en gång välsignades av självaste St Patrick, men sedermera angreps och lades i ruiner av vikingar. Härifrån vandrar vi längs kusten via Benbane Head, Nordirlands nordligaste spets på ”fastlandet”. Här når vi också vandringens högsta punkt, 100 meter över havet och vi bjuds på en vacker klipputsikt och panoramavy över havet. Vårt mål för dagens vandring är Giants Causeway som med sitt spektakulära konstverk av basaltpelare utgör ett ståtligt världsarv.   

För dig som vill vandra lite längre finns möjlighet att vandra hela vägen från Carrick-a-Rede till Giants Causeway men du får då räkna med en total vandringslängd på drygt 15,5 km. För att jämna ut tidsdifferenser beroende på vandringslängd måste tiden vid hängbron och vid Giants Causeway begränsas något. 

Väl tillbaka i Ballycastle är kvällen ledig, så du väljer själv hur du vill tillbringa den. 

Dag 5 - Whiskey och slott
Dagen börjar med en lektion i whiskeyframställning på det som sägs vara det äldsta, fortfarande licensierade whiskeydestilleriet, Old Bushmill’s. Efter rundvandring och smakprov i destilleriet fortsätter vi till ruinerna av Dunluce Castle. Det var här den legendariske klanen McDonald från Skottland hade sitt högkvarter efter att de sparkas ut ur Skottland av britterna.  

Härifrån kör vi till utkanten av Derry/Londonderry och gör en vandring längs floden Foyle in till stadens historiska centrum och över Peace Bridge. Vandringen om ca 3 km är lätt och på asfalterad stig. För att ge oss en översikt över Derry börjar vi med en promenad direkt upp till stadsmuren. Londonderry är en av de få städerna i världen, omgiven av medeltida stadsmurar. De byggdes i början av 1600-talet och sträcker sig cirka 1,5 kilometer. Härifrån ser vi bortom "Bogside" där "The Troubles" på 1970-talet hade sitt centrum. Stora väggmålningar av frihetskämpar dekorerar bostadshusen här.

Dag 6 - Sperrin Mountains
Efter några dagar utmed kusten kommer vi idag att utforska mer av inlandet. Närmare bestämt Nordirlands största och minst exploaterade område, Sperrinbergen. 

Här sträcker sig vida ljungklädda sluttningar på det man kallar berg (mountains). Den högsta toppen är Sawel som mäter 678 meter. Det är ett område rikt på historia och kultur med romantiska byar och stora torvmossar. Inlandsisen har även satt sina spår här och lämnat ett naturskönt landskap efter sig. Därför har den fått beteckningen Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) för att bevaras och skyddas mot exploatering. Vi vandrar över hedar i ett kuperat landskap där vandringskängorna verkligen får göra rätt för sig. 

Dag 7 - Enniskillen och Castle Coole
Vår sista vandringsdag gör vi två vandringar, båda av det lättare slaget. Vi lämnar Derry efter frukost och beger oss till det sydöstra landskapet Fermanagh som kallas sjödistriktet. Här är Enniskillen huvudort och det är hit vi beger oss för att upptäcka staden som ligger på en ö i sjön Erne. Vi börjar med en promenad genom den lilla storstaden, längs vattnet och förbi det storslagna slottet Enniskillen. Du får egen tid att strosa vidare och kanske äta lunch innan vi fortsätter till parklandskapet runt herrgården Castle Coole som är idag är ett nationellt monument. 

Efter en skön dag i vackra omgivningar lämnar vi nu Nordirland och åker in i republiken Irland. I Monaghan tillbringar vi sista natten på ett bekvämt hotell. På kvällen samlas vi för en middag och sammanfattar en trevlig vandringsvecka i ett fantastiskt välkomnande Nordirland.

Dag 8 - Hemresa
Från Monaghan är det inte särskilt långt till flygplatsen, vilket gör att vi får en lugn morgon innan vi beger oss till flygplatsen utanför Dublin. 

Vi är övertygade att du har haft en trevlig och skön vandringsvecka! 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 3 middagar
• Titanic Belfast - en oförglömlig upplevelse
• Promenad på hängbron 'Carrick-a-rede' (om man vill och vågar!)
• Destilleribesök och smakprov av whisky
• Besök på Dunluce Castle och Castle Coole
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Dublin. Transfer till Belfast, 160 km. Middag. En övernattning på hotell i Belfast.

Dag 2
Stadsvandring i Belfast med besök på Titanicmuseet. Vandring The Gobbins 2,5 km. Busstransfer 115 km. Frukost, picknick-lunch och middag. Tre övernattningar på hotell i Ballycastle.

Dag 3
Vandring på Rathlin Island ca 6,5 km. Frukost och picknick-lunch.

Dag 4
Besök vid Carrick-a-Rede. Vandring Dunseverick – Giant's Causeway 7,5 km. Busstransfer ca 40 km. Frukost och picknick-lunch.

Dag 5
Vandring till/i Derry ca 3 km. Besök på Old Bushmill’s Distillery. Promenad på Derrys stadsmurar 1,5 km. Busstransfer 100 km. Frukost och picknick-lunch. Två övernattningar på hotell i Derry.

Dag 6
Vandring i Sperrinbergen 12 km. Frukost och picknick-lunch.

Dag 7
Stadsvandring i Enniskillen 5 km och parkvandring vid Castle Coole 5 km. Busstransfer 150 km. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Monaghan.

Dag 8
Busstransfer 120 km. Flygresa Dublin – Skandinavien. Frukost.

Nordirland

Folkmängd 1 740 000

Landets yta 13 576 km²

Religion protestanter 53,1 %, katoliker 43,8 %, övriga 3,1 % 

Språk engelska, iriska

Irland

Folkmängd 4,1 miljonerLandets yta 70 273 km²Religion Religionsfrihet men majoriteten är romersk-katolsk (92%), protestanter (3%), resterande har ingen religion eller tillhör annan religion som islam, buddism eller judendom.Valuta EuroSpråk Iriska, engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Dublin t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Brittiska pund (GBP).
Euro (EUR) - observera: sista övernattningen sker i Republiken Irland.

I Nordirland trycker man egna pundsedlar. Dessa kan användas i Nordirland men accepteras inte på alla platser i övriga Storbritannien. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Gemensam dricks ingår inte i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 15 GBP till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Klädsel och utrustning
Vädret är omväxlande på Irland och plötsliga regnskurar är inte ovanligt, därför är bra regnkläder ett måste. Vandringsområden är ofta blöta och vi rekommenderar därför en bra vandringskänga istället för tunnare springskor. En egen ryggsäck att ha med under vandringarna är också en rekommendation.

Man klär gärna om till middag.

Ett par av hotellen har pool alternativt spa, så badkläder kan vara bra att ha med sig.

Du behöver inte ta med dig någon picknickutrustning på denna resa. Dock kan det vara bra att ha med sig en egen termos och mugg.

Övrigt
Skandinavisk avresa 2019-05-10 och finsk avresa 2019-05-26 bor i Monaghan på Hillgrove Hotel.

Finsk avresa 2019-09-15 bor i Derry på Shipquay Boutique Hotel.

Vandringen
Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-05-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dublin
2019-05-10
10:30
2019-05-10
11:50
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2019-05-17
12:40
2019-05-17
15:50
SAS, 538
8 dagar Vandring i Nordirland Köpenhamn 15 490 SEK 4 platser kvar Boka
2019-05-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2019-05-10
07:10
2019-05-10
08:25
SAS, 1417
Copenhagen
Dublin
2019-05-10
10:30
2019-05-10
11:50
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2019-05-17
12:40
2019-05-17
15:50
SAS, 538
Copenhagen
Stockholm
2019-05-17
17:05
2019-05-17
18:20
SAS, 1408
8 dagar Vandring i Nordirland Stockholm 15 490 SEK 6 platser kvar Boka
2019-05-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2019-05-10
06:55
2019-05-10
07:40
SAS, 433
Copenhagen
Dublin
2019-05-10
10:30
2019-05-10
11:50
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2019-05-17
12:40
2019-05-17
15:50
SAS, 538
Copenhagen
Gothenburg
2019-05-17
17:40
2019-05-17
18:35
SAS, 1444
8 dagar Vandring i Nordirland Göteborg 15 490 SEK Förfrågan
2019-08-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2019-08-10
15:40
2019-08-10
16:30
SAS, 439
Copenhagen
Dublin
2019-08-10
17:50
2019-08-10
19:10
SAS, 2537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2019-08-17
10:25
2019-08-17
13:40
SAS, 538
Copenhagen
Gothenburg
2019-08-17
14:45
2019-08-17
15:40
SAS, 438
8 dagar Vandring i Nordirland Göteborg 15 650 SEK Förfrågan
2019-08-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Dublin
2019-08-10
14:45
2019-08-10
16:30
SAS, 535
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2019-08-17
19:20
2019-08-17
20:55
SAS, 536
8 dagar Vandring i Nordirland Stockholm 15 650 SEK 3 platser kvar Boka
2019-08-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dublin
2019-08-10
17:50
2019-08-10
19:10
SAS, 2537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2019-08-17
10:25
2019-08-17
13:40
SAS, 538
8 dagar Vandring i Nordirland Köpenhamn 15 650 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose