Island Runtmed Reykjavik och Akureyri

TEMA: s nya rundresa på Island ger dig stora naturupplevelser och tar dig till de största sevärdheterna på ön. Under en vecka färdas du i stort sett runt hela ön bland vulkaner, lavafält, glaciärer, vattenfall, fjordar och små fiskebyar. Reykholt, Deildatunguhver, Myvatn, Jökulösarlon, Skogafoss och Tingvalla är några av platserna längs vägen vi besöker. Du hinner också med Reykjavik och norra Islands huvudstad Akureyri, innan du reser hem med bagaget fullt av oförglömliga intryck.

RESFAKTA

Länder: Island

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Hraunfossar
 • Myvatn
 • Dettfoss
 • Glaciärsjön Jökulsarlon
 • Gyllene Cirkeln

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 - Avresa och ankomst till Island
Avresa från Skandinavien. I Keflavik möts du av buss och din reseledare. Det första som möter dig när du lämnar flygplatsen är ett sterilt lavalandskap, där svarta stenblock bevuxna med mossa breder ut sig på båda sidor om vägen.

Efter incheckning på hotellet i centrala Reykjavik har du ledig tid fram till den gemensamma middagen med övriga resenärer och din reseledare.

Dag 2 – Snorre Sturlason, heta källor och naturens konstverk

Längre söderut gör vi ett stopp i Reykholt för att begrunda Snorre Sturlassons hem. Inte så långt härifrån får vi möjlighet att förundras över Europas största heta källa med det omöjliga tungvrickarnamnet Deildatunguhver. Med 97 grader Celsius och 180 l/sekund är det en mäktig upplevelse.

I Reykholt stannar vi till och lär oss lite mera om Snorri Sturlason, därefter ännu ett av naturens konstverk, Hraunfossar. Vattnet flödar ut under lavafältet och bildar ett mycket vackert vattenfall.

Sista etappen till vår slutdestination reser vi längs Motorväg 1, passerar universitetsbyn Bifröst och ankommer Laugarbakki, där vi övernattar.

Dag 3 – Torvhus, gudarnas vattenfall och lax
Dagens etapp fortsätter norrut innan vi viker av österut mot Myvatn, där vi kommer att övernatta.
Först ut ör den lilla kuststaden Blönduós och strax söder om Skagarfjördur besöker vi Glaumbaer Museum, som har en samling traditionella torvhus. Under 1200- och 1300-talet övergav men de s k långhusen och började anpassa sitt boende till de extrema förhållandena som rådde och man skapade torvhusen. Ända in på 1900-talet bodde majoriteten av det isländska folket i denna typ av hus.

Norra Islands huvudstad och landets fjärde största kommun är Akureyri. Här dominerar fiskeindustrin. Islands viktigaste väg Ringvägen, den som vi färdas på och som förbinder landets viktigaste orter går rakt igenom Akureyri. Här finns internationell flygplats och ett viktigt lärocenter, Akureyri Universitet. Staden har mer 17 000 invånare.

Efter vårt besök i Akureyri fortsätter vi till gudarnas fors, Godafoss, ett imponerande 30 meter brett vattenfall som faller 12 meter.

Vårt etappmål idag är Myvatn som är en grund sjö som bildades efter ett vulkanutbrott för ca 2300 år sedan. Tillsammans med den utströmmande älven Laxa bildar de Mývatn-Laxá Naturreservatsområde. Det friska källvattnet är en oas för sjöfågel. Rika tillgång på mygglarver och vattenloppor gör att fåglarna trivs bra, här men det är också rikt på lax och öring. 13 arter änder häckar här plus en massa andra sjöfåglar och vadare.

Landskapet runt ikring kan verka en smula skrämmande. Den vulkaniska aktiviteten gör sig hela tiden påmind. Det bubblar, ryker och stinker svavel. Det är inte svårt att föreställa sig hur fantasin skenade iväg hos medeltidens nybyggare. Mývatn är ett av de mest fascinerande områdena på Island.
Vi övernattar på prisbelönt hotell i detta fantasieggande landskap.

Dag 4 – Djävulens vattenfall och höglandsöken

Cirka en timme norr om Myvatn ligger Europas största vattenfall Dettifoss. I jämförelse med Godafoss är detta ett vildsint monster. 100 meter brett faller vattenmassorna 44 meter ner för stupet. Efter denna kraftfulla uppvisning fortsätter vi över höglandsöknen Möðrudalsöræfi. Island är kargt och kan kännas ogästvänligt men landskapens skönhet och oändliga variation tar ofta andan ur en.

Nästa befolkade ort av betydelse är Egilstaðir, som grundades först 1947 och är idag östra Islands största samhälle. Under den s k ekonomiska boomen i mitten på 2000-talet ökade folkmängden kraftigt. Kanske inte med europeiska mått mätt men med ca 2200 invånare, regionsjukhus, vattenkraft, aluminiumfabrik och flygplats är Egilsstaðir regionens storstad.
Härifrån fortsätter vi ut till kustsamhället Faskrúðsfjörður där vi övernattar.

Dag 5 – Ostkustens fjordar och glaciärsjö
Vi följer den vackra ostkusten, passerar mindre fiskesamhällen som Breiðalsvik och Djúpivogur och njuter av landskapets öppna skönhet och stannar till för fotostopp på vägen.

Vårt mål idag är Jökulsarlon, där vi gör en oförglömlig 40 minuters båttur på glaciärsjön. Sjön är intressant då den först uppenbarade sig 1934. Sedan dess har den vuxit enormt och är nu nästan 20 km². Med ca 250 meters djup är den antagligen en av de djupaste sjöarna på Island.

Geologiska skeenden och förändringar som tagit miljontals år på andra platser på vår planet går med blixtens hastighet här på Island – i alla fall relativt sett.
Du kryssar långsamt fram bland flytande isberg i olika nyanser mellan vitt och blått. Kanske har du turen att få se lekande sälar kika fram.
Vi bor på hotell i närheten där en välsmakande middag väntar.

Dag 6. Franska revolutionen och vulkanen ingen kunde uttala

Vi följer foten av Europas största glaciär Vatnajökull. Området Skeidarársandur nedanför Vatnajökull är så sönderskuret av oberäkneliga smältvattenfloder, att det först under 70-talet var möjligt att överbrygga dessa.

Efter en kortare promenad i det fascinerande och vackra landskapet vid Skaftafjälls Nationalpark stannar vi till i Kirkjubaejarklaustur som är ett obligatoriskt stopp för de flesta som reser längs sydkusten eftersom det är den enda platsen mellan Höfn och Vik där man kan tanka sitt fordon och få sig något att dricka eller äta.

De idag så gröna och sköna landskapen vi färdas igenom är ett enormt lavafält, Eldraun. Det härhör från vulkanen Lakagigars utbrott 1783. Utbrottet var våldsamt och förödande. Förutom dödliga gaser spydde vulkanen ut 15 km3 lava och som idag täcker ca 600 km2 landyta. Den danska dåvarande myndigheten – Island tillhörde Danmark – stod i begrepp att evakuera hela Island på dess befolkning på nästan 40 000 själar. Konsekvenserna av vulkanutbrottet var så förödande att det förstörde många skördar i västra Europa, som i sin tur ledde till svält och uppror bl a i Frankrike. Vissa menar att det var gnistan som startade revolutionen i Frankrike. Idag knappt 250 år senare är all denna förstörelse insvept i mjuk behaglig grön mossa och ett av Islands mest fascinerande landskap som hämtat ur en saga med lyckligt slut.

Nästa stopp är Islands sydligaste samhälle Vik, känt för sina högkvalitativa ullarbeten av inhemsk ull, som tröjor, mössor och liknande.
Just utanför kusten vid Vik, står två konstverk naturen skapat. Dyrholaey: här badar Islands sydligaste udde omgiven av svarta sandstränder och basalt-klippor. Havet har skurit ut en enorm portal i en utskjutande klippa, som Salvador Dalí skulle ha uppskattat. Tusentals sjöfåglar av olika arter häckar här – den papegojliknande lunnefågeln, havssula, sillgrissla, stormfågel m fl. Lite längre österut ligger Reynisfjara som inte heller behöver vara blygsam över sina attribut – av många ansedd Islands vackraste svarta strand.
Inte långt härifrån blev en av Islands mindre kända vulkaner en världskändis 2010, men en hatad sådan, eftersom den lyckades stänga en stor del av luftrummet över Europa. Eyjafjallajökull var namnet, omöjligt att uttala utan uttalshjälp (Eija-fjaddla-jökuddl), vilket blev en mardröm för nyhetsuppläsare runt om i världen. Är det en den, en hon eller en han. Det var frågor som ställdes. Sista ordet i sammansatta ord bestämmer genus. Jökull är maskulinum och sålunda är det en han – i alla fall på isländska. Men andra vulkaner kan vara av kvinnligt kön beroende på vad de heter.

Vi tittar närmare på andra vattenfall idag, även de unika på sitt sätt. Först Skogafoss med sitt 60-metersfall. Därefter Seljalandsfoss vid vulkanens sydsluttningar. Här kan man komma in bakom fallet om man har rätt skor, är stadig på foten och har bra balans.

Slutligen anländer vi till det lilla samhället Hella, där vi övernattar och avnjuter en middag.

Dag 7 – Gyllene Cirkeln och Reykjavik
Idag kommer vi att göra en klassisk utflykt till Islands mest kända naturmonument, Geysir, Gullfoss och Tingvalla. På grund av sin betydelse har denna rutt fått det ädla namnet "Den gyllene cirkeln". Dessa tre ikoner är de största sevärdheterna på den sydvästra delen av ön och mål för vår heldagsutflykt.

I Haukadalur bevittnar vi ytterligare underjordiska krafter när den mäktiga gejsern Strokkur sänder kaskader av kokhett vatten högt upp i skyn. Runt om bubblar och sjuder det i gyttjepölar och heta vattenhål. Geysir däremot, som har gett namn åt en hel geotermisk företeelse, har på senare år tappat kraft och har mycket liten aktivitet.

Vi besöker Gullfoss, det gyllene fallet, som är ett av öns många spektakulära vattenfall. Älven Hvitá för med sig iskallt smältvatten från glaciären Langjökull och med ett dånande muller vräker sig flodens vattenmassor från en höjd på 32 meter ned i en trång ravin. Det är möjligt att komma alldeles intill de brusande fallen längs smala gångstigar.

Tingvalla, Islands historiska hjärtpunkt, här grundades världens första demokratiska parlament år 930. Platsen är magisk på många sätt – inte minst geologiskt. Rakt igenom området går kontinentalsprickan, mellan Amerika och Europa, som sakta men säkert glider isär, vilket man också tydligt kan se i form av raviner.

Sen eftermiddag är vi tillbaka i Reykjavik. Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 8 – Hemresa
Transfer till Keflavik och flygplatsen och hemresa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 trerättersmiddagar
• Inträden enligt program
• TEMS-reseledare
• Enkelrumstillägg från: ca 8 180:-

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Keflavik – Reykjavik. 80 km. Transfer till hotellet. Välkomstmiddag ingår. En övernattning på hotell i Reykjavik.

Dag 2
Reykjavik – Borgarfjörður – Laugarbakki, Hvammstangi. 220 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Laugarbakkir.

Dag 3

Laugarbakki – Skagarfjörður – Akureyri – Godafoss – Mývatn. 300 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Vik.

Dag 4
Mývatn – Dettifoss – Egilstaðir – Faskrúðsfjörðdur. 283 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Faskrúðsfjörðdur.

Dag 5
Faskrúðsfjörðdur – Höfn – Jökulsjárlón. Frukost och middag ingår. 291 km. En övernattning på hotell vid Jökulsjárlón.

Dag 6
Jökulsjárlón – Skaftafell – Vik – Hella. 300 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Hella.

Dag 7
Hella – Geysir – Gullfoss – Tingvalla – Reykjavik. Frukost ingår. 205 km. En övernattning på hotell i Reykjavik.

Dag 8
Island – Skandinavien. Transfer och flyg hem. 80 km. Frukost ingår

Island

Folkmängd
308 900 Landets yta
103 000 km² Religion
Evangelisk-lutherskt kristna; minoriteter av andra protestanter samt katoliker Valuta
Isländsk krona Språk
Isländska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Keflavik t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Isländsk krona (ISK).
I Keflavik kan du växla till dig isländska kronor i bankomat eller bank. Vanliga bankkort fungerar på de flesta platser, men det kan vara bra att ha kontanter under resans gång.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Island har ett svalt sommarklimat med dagstemperaturer kring 12-15 grader. Ute vid kusten vid norra Ishavet kan det å andra sidan periodvis vara mycket kyligt.

Klädsel och utrustning
En extra varm tröja samt regnplagg kan komma väl till pass. Mössa kan också vara bra att ha. Ta med bekväma och lite kraftigare skor med gummisula.
Glöm inte badkläder. Det kan alltid dyka upp möjligheter till bad under resan gång.

För din digitala utrustning kan det vara bra att ta med sig ett grenuttag för uppladdning av kameror och annan utrustning. Det är inte alltid att det finns mer än en elkontakt på hotellrummen.

Dricks
Drickskulturen är mer eller mindre densamma som i Skandinavien, det vill säga frivillig.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose