Cykling i Venetomed Gardasjön och Venedig

Under resan cyklar du omgiven av spetsiga, ljusa bergstoppar som skjuter upp från högalpina gräsplatåer, genom trolska skogar och i charmerande italienska småstäder. Vi besöker "kanalernas stad" Treviso, stigarna längs Gardasjöns glittrande vatten, olympiastaden Cortina d'Ampezzo och avslutar med en fri dag i Venedig. Mellan cyklingarna provsmakar vi vin, prosecco, grappa och olivolja.

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Cykelresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Olympiastaden Cortina d'Ampezzo
 • Proseccotillverkning
 • Cykling vid Gardasjön
 • Den vackra staden Treviso
 • Besök i Venedig

Dagsprogram
Avresor 2019

Dag 1. Avresa till Venedig
Avresa från Skandinavien till Venedig och flygplatsen i Marco Polo. Som de flesta italienska flygplatser är också denna uppkallad efter en historisk hjälte. Upptäcksresande Marco Polo levde i Venedig på 1200-talet.

Kort efter att flyget har lämnat de snöklädda alperna bakom sig börjar inflygningen och landskapet ändrar karaktär. Redan innan landning förstår vi att regionen Veneto erbjuder något alldeles speciellt. Vi ser enstaka landpartier, sumpmarker, kanaler och den stora lagunen.

När vi har landat och hämtat ut vårt bagage möter reseledaren. Här väntar en bussresa på två timmar till de högre höjderna och Dolomiterna. Det är ett gränsområde där österrikisk och italiensk kultur blandats. Detta avspeglas i matkultur, byggnadsstil och språk. Vi bor två nätter på ett äldre men mycket charmerande familjedrivet hotell i den världsberömda olympiastaden Cortina d'Ampezzo. Ikväll äter vi en gemensam middag tillsammans på en lokal restaurang.Dag 2. S. Vito di Cadore
Efter frukost bekantar vi oss med våra cyklar för att sedan bege oss upp till den gamla järnvägsstationen. Här passerade tidigare Dolomiterbanan, en järnväg som mellan åren 1921 och 1964 knöt samman byarna Calalzo di Cadore, Cortina och Dobbiaco. Den gamla järnvägsvallen har idag ersatts av en bekväm grusväg. Vägen är omtyckt av både fotgängare och cyklister. Cykelresans första dag tar oss med denna väg ner till grannbyn S. Vito di Cadore.

S. Vito är framförallt berömd för sina vackra omgivande berg, men erbjuder även kulturhistoriskt intressanta kyrkor.

Vi suger in den friska alpluften och njuter spektakulära vyer över de vackra alptopparna. Vid Mosigosjön dukar vi, om vädret tillåter, upp vår smått berömda TEMA-picknick med lokala delikatesser. Vi cyklar tillbaka upp till Cortina och kvällen är ledig.Dag 3. Dobbiaco och Brunico
Stärkta av frukosten lämnar vi Cortina för att idag cykla norrut. Även idag cyklar vi på delar av den gamla järnvägen. Under förmiddagen klättrar vi oss uppåt trehundra höjdmeter i ett lugnt tempo.

Vi cyklar genom gröna alpina skogar med vattenfall, broar och utsiktsplatser. Vi vågar lova att fågelsången och de idylliska blågröna alpsjöarna gör mirakel för humöret. Det är en mycket vacker cykling. Vi når resans högsta punkt på 1529 meter vid  Cimabanchepasset. Här smakar det riktigt gott med något att dricka.

Vi sätter oss upp våra cyklar igen och fortsätter färden. Nu går det mest nedför. Till en början behöver vi inte ens trampa, bara njuta av den friska luften. Här befinner vi oss i en av Dolomiternas mest storslagna naturparker; Fanes-Sennes-Braies. Efter en liten stund kommer vi fram till den blågröna Landrosjön. Utsikten över bergstopparna är imponerande. Vid Dobbiacosjön gör vi en längre paus för lunch.

Under eftermiddagen fortsätter vi genom  Dobbiaco eller Toblach som byn heter på tyska. Här hyrde Gustav Mahler och hans hustru Alma Mahler ett sommarhus. Alma lät bygga en kompositionsstuga åt sin man. I Dobbiaco komponerade Mahler större delen av sin nionde symfoni.

Den avslutande cyklingen för dagen är lättcyklad i det vackra alplandskapet och vi tar oss fram i en bred dalgång på fina cykelvägar.

Senare på eftermiddagen kommer vi fram till den medeltida staden Brunico.Dag 4. Novicellaklostret och vinprovning
Vi lämnar Brunico och cyklar till Novacella och dess kloster från 1100-talet. Här bor idag arton augustinereremiter. Munkorden grundades 1256 som en förening av olika italienska eremiter. Ordens mest kända medlemmar var Martin Luther. De munkar som bor här idag sysselsätter sig bland annat med att producera kvalitetsviner.

I samband med en vinprovning i munkarnas källare får vi prova två vita samt två röda viner. Vi serveras också en lättare lunch baserad på olika rätter från regionen. Bland annat får vi prova späck, ostar och rökta korvar. Vi får också smaka det lokalt bakade brödet.

Cyklingen fortsätter till Bressanone, en liten stad som helt fram till 1919 tillhörde Österrike-Ungern. Trots att staden då blev italiensk, talar idag mer än 70 % av befolkningen här tyska. Här stiger vi av cykeln och gör en tre timmar lång tågresa till Gardasjön. När tåget når Peschiera del Garda möter vi våra cyklar igen och kan trampa den sista sträckan fram till vårt hotell. Hit till Gardasjön reste antikens poeter, Goethe och Maria Callas för att bara nämna några namn. Klimatet vid sjön är ljuvligt, en vistelse på ett par dagar bjuder på skönhet, flärd och gastronomiska höjder.

Peschiera del Garda har som många andra italienska städer en lång och spännande historia bakom sig. Staden har ett trevligt litet historiskt centrum med glassbarer, restauranger och butiker. Missa inte att prova glassen på konditoriet Peccati alla gola.Dag 5. Cykling vid Gardasjön
Cykelvägen vi väljer slingrar sig fram genom ett böljande landskap av vinodlingar och fruktplantage. Vi tar oss sedan ner till Gardasjöns strandkant och cyklar längs med stränder och stigar. Kanske lockar ett bad? Gardasjön bildades under den senaste istiden liksom många av de andra stora bergssjöarna i norra Italien. Sjöns södra kust är belägen vid den norditalienska slätten och är därför flack och tätbebyggd. Ju längre norrut mot Alperna vi kommer, desto brantare blir stränderna. Pinjeträd, magnolia och färgglada orkidéer frodas längs vattnet.

Lazise är namnet på en av de mysiga byarna vi passerar. Här finns mycket av den medeltida atmosfären bevarad. Byn är omgiven av kraftiga murar, uteserveringarna är många och trivselfaktorn hög. Här finner vi historiska monument från Romarriket, Medeltiden och Renässansen.

Framme i Garda får vi provsmaka olivolja och vin. Du får även tid på egen hand. I Garda lämnar vi våra cyklar och tar istället båten tillbaka till Peschiera. Vår servicebil tar hand om våra cyklar och eventuellt inköpta vin- och olivoljeflaskor.Dag 6. Proseccoprovning
Morgontåget tar oss från Peschiera del Garda till Conegliano på två timmar. Här möter vi våra cyklar igen och ger oss genast ut på en upptäcksfärd i området. Vi cyklar även på "Strada del Vino rosso", rödvinsvägen och når byn där vingården Villa Bonotto ligger. Familjen som driver gården sedan flera generationer både odlar och producerar ett gott vin. På vingårdens restaurang som ligger i en gammal historisk byggnad får vi smaka deras prosecco och vin samt äter en lätt lunch.

Cykelresans sista sträcka tar oss via de så kallade palladiska villorna till staden Treviso. Staden fick sitt smeknamn "kanalernas stad" på grund av de många kanalerna som finns i dess centrum. Treviso är en vacker stad med smala gator och freskomålade väggar. Här finns också en skyddande stadsmur med vallgravar och kanaler. Denna gamla romarstad anslöt sig redan 1339 till sjörepubliken Venedig.

Vid hotellet lämnar vi tillbaka cyklarna. Efter incheckning gör vi en kort promenad in i Trevisos sköna miljö och hjärta och kan här njuta en italiensk atmosfär med framförallt italiensk turism.Dag 7. Venedig
Efter frukost promenerar vi till stationen i Treviso. Den korta tågresan på 30 minuter tar oss till Venedigs tågstation Santa Lucia. Utanför stationen i Venedig ser vi Canale Grande med "vaporettos", vattenbussar och vattentaxi. I Venedig har vi inget gemensamt program. Var och en är nu fri att göra som den vill och stanna så länge man har lust. Givetvis hjälper vi till med tips och råd för att besöker ska ge så mycket som möjligt. Vi rekommenderar ett dagspass för 200 kronor på stadens vattenbussar.

Venedig, ett av världens mest välkända resmål behöver knappast någon närmare presentation. För att bäst uppleva staden väljer vi att gå runt och njuta miljöerna. Gamla hus, mängder av kanaler, trånga gränder. Mysiga små torg, broar och palats. Allt i en enda stor röra. Härligt. Staden är bilfri, invånarna i staden har antingen en egen båt eller åker båttaxi eller båtbuss när de skall ta sig fram. Även polis, brandkår och ambulans samt varuleverenser tar sig fram vattenvägen.

Den som har varit i Venedig förr kan istället välja att stanna kvar i Treviso som är en trevlig stad att vandra runt i och uppleva.Dag 8. Hemresa
Efter frukost är det dags att ta farväl av Treviso och Italien. Med buss återvänder vi till Venedigs flygplats. Vi säger Arrivederci – på återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Venedig, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• Bagagetransport mellan hotellen
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 3 middagar
• 3 vinprovning
• Obegränsat med vatten under cyklingen

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Venedig. Buss Venedig – Cortina d´Ampezzo ca 150 km. Två övernattningar på hotell i Cortina. Middag ingår.

Dag 2
Cykeltur Cortina – S. Vito di Cadore – Cortina, 30 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 3
Cykeltur Cortina – Dobbiaco – Brunico, 66 km. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Brunico.

Dag 4
Cykeltur Brunico – Novacella – Bressanone ca 39 km. Tåg Bressanone – Peschiera del Garda 186 km. Vinprovning i Novacella. Frukost och lättare lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Peschiera del Garda.

Dag 5
Cykeltur Peschiera del Garda – Lazise – Garda, 33 km. Besök I Lazise och Garda. Oliv- och vinprovning. Frukost och lätt lunch ingår. Båt Garda – Peschiera del Garda.

Dag 6
Tåg från Peschiera del Garda – Conegliano 2 timmar. Cykeltur Conegliano – Collabrigo - San Pietro Feletto – Tezze di Piave - Treviso 38km. Frukost och lunch ingår. Proseccosmakning och rödvinsprovning. Två övernattningar på hotell i Treviso.

Dag 7
Tåg från Treviso – Venedig, 30 minuter. Besök i Venedig. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Buss från Treviso – Venedig flygplats, 30 km. Frukost ingår. Hemresa.

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN


Obligatorisk utrustning
Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad
Lättpackat regnplagg
Cykelhjälm, ta med egen
Picknickutrustning (mugg, tallrik, bestick)


Vi rekommenderar
Cykelglasögon/solglasögon
Cykelhandskar
Gel-sadel eller cykelbyxor
Ryggsäck
Ett par varmare plagg (för cykling på högre höjd)
Extra t-shirts för ombyte
Vattenflaska eller Camelback
Solkräm


Om cyklarna
Citybikes med handbroms och 21 växlar.
Cyklarna finns i dam- och herrmodell.
Pakethållare finns.
Cykelväska finns att låna.
För dig som vill använda cykelskor finns SPD-pedaler normalt att låna på plats. Säg till i samband med bokningen.

Möjlighet finns att byta ut den vanliga cykeln mot en elcykel. För bokning, kontakta TEMA. Pristillägg 1 250 kr. Begränsat antal elcyklar per grupp.


Viktigt att veta
Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Följebil finns för assistans vid punkteringar och eventuella andra problem som kan uppstå med cyklarna. I bilen fraktas reservcyklar och vatten som kan fyllas på under cykelturerna, samt plats för 1-2 personer att åka med om någon sträcka skulle kännas för tung.

Allt bagage transporteras mellan hotellen med följebilen.


Cykelturerna
Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Dag 1
Ankomst, ingen cykling.

Dag 2
Cykeltur Cortina – S. Vito di Cadore – Cortina, 30 km.

Dag 3
Cykeltur Cortina – Dobbiaco – Brunico, 66 km.

Dag 4
Cykeltur Brunico – Novacella – Bressanone ca 39 km.

Dag 5
Cykeltur Peschiera del Garda – Lazise – Garda, 33 km.

Dag 6
Cykeltur Conegliano – Collabrigo - San Pietro Feletto – Tezze di Piave - Treviso 38km.

Dag 7
Venedig, ingen cykling

Dag 8
Hemresa, ingen cykling.ÖVRIG INFORMATION


I grundpriset ingår
Flygresa Venedig t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, samtliga utflykter och inträden enligt program, om ej annat anges.


Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-09-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2019-09-02
09:10
2019-09-02
10:20
SAS, 403
Copenhagen
Venice
2019-09-02
11:35
2019-09-02
13:35
SAS, 2691
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Venice
Copenhagen
2019-09-09
14:25
2019-09-09
16:30
SAS, 2692
Copenhagen
Stockholm
2019-09-09
18:10
2019-09-09
19:25
SAS, 410
8 dagar Cykling i Veneto Stockholm 18 750 SEK Fullbokad
2019-09-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2019-09-02
09:35
2019-09-02
10:20
SAS, 443
Copenhagen
Venice
2019-09-02
11:35
2019-09-02
13:35
SAS, 2691
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Venice
Copenhagen
2019-09-09
14:25
2019-09-09
16:30
SAS, 2692
Copenhagen
Gothenburg
2019-09-09
17:40
2019-09-09
18:35
SAS, 1444
8 dagar Cykling i Veneto Göteborg 18 750 SEK Fullbokad
2019-09-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Venice
2019-09-02
11:35
2019-09-02
13:35
SAS, 2691
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Venice
Copenhagen
2019-09-09
14:25
2019-09-09
16:30
SAS, 2692
8 dagar Cykling i Veneto Köpenhamn 18 750 SEK Fullbokad
2019-09-09 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2019-09-09
09:10
2019-09-09
10:20
SAS, 403
Copenhagen
Venice
2019-09-09
11:35
2019-09-09
13:35
SAS, 2691
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Venice
Copenhagen
2019-09-16
14:25
2019-09-16
16:30
SAS, 2692
Copenhagen
Stockholm
2019-09-16
18:10
2019-09-16
19:25
SAS, 410
8 dagar Cykling i Veneto Stockholm 18 900 SEK Förfrågan
2019-09-09 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2019-09-09
09:35
2019-09-09
10:20
SAS, 443
Copenhagen
Venice
2019-09-09
11:35
2019-09-09
13:35
SAS, 2691
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Venice
Copenhagen
2019-09-16
14:25
2019-09-16
16:30
SAS, 2692
Copenhagen
Gothenburg
2019-09-16
17:40
2019-09-16
18:35
SAS, 1444
8 dagar Cykling i Veneto Göteborg 18 900 SEK Förfrågan
2019-09-09 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Venice
2019-09-09
11:35
2019-09-09
13:35
SAS, 2691
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Venice
Copenhagen
2019-09-16
14:25
2019-09-16
16:30
SAS, 2692
8 dagar Cykling i Veneto Köpenhamn 18 900 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.