Cykling på Sardinienfrån kust till kust

Upplev örtdoftande Sardiniens okända sidor under en spännande cykelresa. På de vackraste platserna dukas picknick upp med läckerheter som fårost, sardiskt tunnbröd, korvar och vin.

Kom tätt inpå örtdofter och panoramavyer på Medelhavets näst största ö, Sardinien. På två hjul upplever du Sardiniens okända sidor. Cykelresan tar dig förbi korkekar, medeltida vakttorn och torgkaféer i bergens byar. Två starka minnen blir utsikten i nationalparken Gennargentu och macchiavegetationens doft av timjan. På de vackraste platserna njuter vi picknick med fårost, sardiskt tunnbröd, korvar och vin.

RESFAKTA

Länder: Italien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Kuststaden Bosa
 • Heldag till Torre Foghe
 • Pecorinoosten
 • Panoramisk cykeltur från nationalparken Gennargentu
 • Algheros gamla stadskärna

Dagsprogram
Sommar 2018

Dag 1 - Ankomst till Sardinien och vackra Bosa
Ankomst till Italien – Olbia. När vi hämtat ut vårt bagage går vi till närmaste utgång. Här möts vi av Temaresors reseledare eller en representant från agenten. Bussen tar oss till hotellet i Bosa. Då våra resenärer kommer från olika flygplatser och med olika flyg - arrangeras inget gemensamt program ankomstdagen. Vi bor fyra nätter på hotellet i Bosa. Om flyget landar tidigt, passa på att strosa runt. Bosa finns med på listan över Italiens vackraste småstäder – I Borghi più Belli d’Italia. I den medeltida stadsdelen Sa Costa kan du njuta av trappstensgränder och kullerstenstorg kantade av pastellfärgade gamla hus. Och blir du hungrig finns det gott om små restauranger som erbjuder skaldjurspasta eller nyfångad, grillad fisk.

Dag 2 - Cykling kring Bosa
Vi börjar med att bekanta oss med vår cykel. Därefter beger vi oss iväg och ser lite mer av denna charmiga stad, omgiven av berg. Byggnaderna klättrar upp för en kulle, krönt av en medeltida borg.Den gemensamma cykelturen avslutas vid stranden i Bosa Marina. Här äter vi lunch och kan ta ett bad. Ett tips för den lediga eftermiddagen är att paddla kanot på floden Temo som flyter genom Bosa.

Dag 3 - Cykeltur till Torre Fogher
Dagen inleds med mer utmanande cykling, då vi ganska snart når den första av tre uppförsbackar.Cykelturen fortsätter sedan på bekväma vägar med lite trafik ut mot kusten igen och till Torre Foghe. Vi trampar fram på en högslätt genom omväxlande ängslandskap och Medelhavets egen buskvegetation, Macchian, som bjuder på härliga dofter av vild rosmarin och timjan.Torre Foghe är ett av kustens många välbevarade vakttorn från medeltiden. Här dukas dagens picknick-lunch upp. Den sista biten cyklar vi bland annat mellan vinfält, vars druvor blir till det smått berömda malvasiavinet.

Dag 4 – Alghero och lilla Barcelona
Dagens utfärd bjuder på ett par uppförsbackar som en extra utmaning i en glest befolkad landsbygd. Vi lämnar Bosa med buss och åker norrut till Villanova Monteleone, där vi sätter oss på cykeln. Här, liksom nästan överallt på Sardinien, växer korkeken. Denna industri har fortfarande stor betydelse för ön och Sardinien ligger som nummer tre efter Spanien och Portugal i exportstatistiken. Vi cyklar cirka 28 kilometer in till Alghero. Inne i Sardiniens lilla Barcelona, gamla stan, finner vi en uppsjö av trevliga torg och gränder. Från Alghero tar vi bussen tillbaka till hotellet i Bosa.

Dag 5 - Besök i Nuoro och en nuragh
Vi lämnar Bosa och färdas med buss in i landet. Vi reser tvärs över Sardinien, från ena kusten till den andra. Vid Monte Ortobene, 950 meter över havet, kan vi njuta av den storslagna utsikten innan det blir dags att åter sätta sig på cykelsadeln. Efter en nedförssträcka på cirka sju kilometer når du staden Nuoro. Staden ligger vackert på en högslätt i ett skogrikt bergslandskap. Resan fortsätter nu genom lantliga miljöer och med vyer över Supramontebergen. På en vacker plats dukas dagens picknicklunch upp. Här bland annat med den sardiska fårosten och tunnbrödet carasau som kanske redan har hunnit bli en favorit.På ett flertal platser längs vägen ser vi så kallade nuragher, stentorn byggda för över 3 000 år sedan. I det arkeologiska området Serra Orrios promenerar vi runt bland mystiska husgrunder och rester av försvarstorn. Nuraghi-kulturen blomstrade på Sardinien runt 800-talet före Kristus.När vi kommer fram till Orosei har du cyklat ca 55 km, vilket är veckans längsta cykeltur. Tre övernattningar på hotell i Orosei.

Dag 6 - Ledig dag i Orosei
Dagen är ledig för egna promenader och cykelturer. Vill du bada är det cirka tre kilometer ner till sandstränderna och du kan cykla längs kusten genom väldoftande pinjelundar.Du kan också ge dig ut på egna upptäcktsfärder i trakten. Reseledaren kan ge dig tips på trevliga cykelturer och färdvägar i området. På kvällen äter du en middag som under milda sommarkvällar serveras i trevlig trädgårdsmiljö.

Dag 7 - Nationalparken Gennargentu
Idag tar vi bussen från Orosei upp till Silanapasset cirka 1 000 meter över havet. Här väntar följebilen med cyklarna och efter en kaffepaus är vi redo att börja dagens cykling. Vi ser ut över nationalparken Gennargentu och det mäktiga Sopramonte. Det är en väldig kalkklippa, som inbjudande sträcker sig i nord-sydlig riktning. Panoramat kan inte beskrivas utan måste upplevas! Under långa tider var detta banditers beryktade tillhåll men den orörda naturen lockar nu främst vandrare och geologer. Den kalkrika berggrunden gör att floran under vår och försommar är överväldigande.Dagens cykling följer böljande nedförsbackar med den ena panoramavyn mer praktfull än den andra. Vid Cala Osalla-stranden stannar vi och kanske lockar ett svalkande dopp innan vi återvänder till Orosei. Här serveras en avskedsmiddag för att summera intrycken av en ö som talar till alla sinnen.

Dag 8 - Hemresa
Avfärd mot flygplatsen för hemresa till Skandinavien. Vi säger Arrivederci - och på återseende!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Alghero ToR
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 3 luncher
• 3 middagar
• Bagagetransport mellan hotellen

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Olbia – Bosa. Buss 60 km. Fyra övernattningar på hotell i Bosa.

Dag 2
Cykeltur runt Bosa cirka 20 km. Ledig eftermiddag. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Cykeltur till Torre Fogher 40 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 4
Bosa – Alghero – Bosa. Buss 90 km. Frukost ingår. Cykel i korkskogar 28 km.

Dag 5
Bosa – Orosei. Buss 90 km. Cykel 55 km. Besök i Nuoro och vid nuraghområdet Serra Orrios. Frukost och picknicklunch ingår. Tre övernattningar på hotell i Orosei.

Dag 6
Ledig dag i Orosei. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Buss till Silana-passet 40 km. Panoramisk cykeltur från nationalparken Gennargentu till kusten 42 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 8
Olbia – Skandinavien. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 58 milj Landets yta 301 230 km² Valuta Euro Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. Övriga är bl a muslimer, protestanter, Jehovas vittnen, buddister och judar.

Mer om resan

OM CYKLINGEN


Obligatorisk utrustning

Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad

Lättpackat regnplagg

Cykelhjälm, ta med egen

Varm tröja (för cyklingen dag 6)

Picknickutrustning (mugg, tallrik, bestick)Vi rekommenderar

Cykelglasögon/solglasögon

Cykelhandskar

Gel-sadel eller cykelbyxor

Ryggsäck

Extra t-shirts för ombyte

Vattenflaska eller Camelback

Solkräm

BadkläderOm cyklarna

Hybrid/Citybike med handbroms och 27 växlar.

Cykelväska, pakethållare och flaskhållare finns på alla cyklar.

För dig som vill använda cykelskor kan SPD-pedaler finnas att låna. Fråga gärna i samband med bokningen.

Möjlighet finns att byta ut den vanliga cykeln mot en elcykel. För förfrågan kontakta TEMA. Pristillägg 1750 kronor per elcykel. Begränsat antal elcyklar per grupp.

Specifika herr- och damcyklar kan normalt inte garanteras, men lämna gärna in önskemål i samband med bokningen.Viktigt att veta

Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Följebil finns för assistans vid punkteringar och eventuella andra problem som kan uppstå med cyklarna. I bilen fraktas reservcyklar och vatten som kan fyllas på i den vattenflaska du får första dagen. Det finns även plats i bilen för 1-2 personer om någon del av cykelturen skulle kännas för tung.

Allt bagage transporteras mellan hotellen med följebilen.Cykelturerna

Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Dag 1
Ankomst, ingen cykling.

Dag 2
Cykeltur runt Bosa cirka 20 km.

Dag 3
Cykeltur till Torre Fogher 40 km.

Dag 4
Cykeltur Villanova Monteleone – Alghero 28 km.

Dag 5
Cykeltur Monte Ortobene – Nuoro – Orosei 55 km.

Dag 6
Ingen cykling.

Dag 7
Panoramisk cykeltur från nationalparken Gennargentu till kusten 42 km.

Dag 8
Hemresa, ingen cykling.ÖVRIG INFORMATION


I grundpriset ingår:

Flygresa Alghero t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, cykelhyra, inträden och samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.Valuta:

Euro (EUR)

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs, kontakta bank- eller växlingskontor.Dricks:

På grund av anvisningar från skattemyndigheterna ingår inte dricks längre i resans pris. Vår TEMA-guide samlar in 15 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till bland annat chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider.Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-05-24 8 dagar Cykling på Sardinien Stockholm 15900 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-05-24 8 dagar Cykling på Sardinien Köpenhamn 15900 SEK 4 platser kvar Boka
2018-05-31 8 dagar Cykling på Sardinien Köpenhamn 16195 SEK 4 platser kvar Boka
2018-05-31 8 dagar Cykling på Sardinien Stockholm 16195 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-09-20 8 dagar Cykling på Sardinien Köpenhamn 15950 SEK 4 platser kvar Boka
2018-09-20 8 dagar Cykling på Sardinien Stockholm 15950 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose