Tre italienska guldkornMilano, Turin, Genua

Turins kungliga slott och torg, Genuas charmiga gränder, Milanos mäktiga modehus. Barolo-viner på en vingård och båt till omtalade Portofino på Italienska Rivieran.

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Mat- och vinresa - Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Torinos eleganta atmosfär
 • Portofino på Italienska Rivieran
 • Genuas mysiga gränder
 • Nizza Monferato
 • Moderiktiga Milano

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1. Avresa från Skandinavien till Italien.
Välkommen till Italien. Vid ankomsten möts du av din TEMA-reseledare och en buss som tar dig till staden Turin. Staden Turin var en gång Italiens huvudstad, idag är Turin huvudstad i regionen Piemonte. Att Italien är ett matland kan de flesta av oss skriva under på men få vet att det var i just här i Turin som Slow Food-rörelsen startade.

Under en stadsvandring får vi uppleva och känna på Turins atmosfär. Stadens stadskärna är en av de mest attraktiva i Europa. Vi gör en kortare stadsvandring och dricker en vermouth på Piazza San Carlo. Vandringen avslutas med middag för att prova det traditionella piemontesiska köket. På menyn står bland annat Bagna Cauda. En varm röra bestående av vitlök och ansjovis. Denna entrérätt har gamla traditioner och brukade förr serveras under hösten.

Dag 2 – Domkyrkan, filmmuseet och bilar.
Dagens stadsvandring tar oss med in i Domkyrkan San Giovanni Battista. Här förvaras den duk som sedan 1300-talet påståtts vara Jesu liksvepning. På duken lär det finnas ett svagt avtryck av ett ansikte och en manskropp.

Det var efter en folkomröstning år 1946 som Italien gick från att ha varit en monarki till att bli republik. Fram till dess bodde den italienska kungafamiljen Savoia i Turin, som var Italiens första huvudstad mellan 1861 och 1865. I det kungliga palatset Il Palazzo reale hade kungafamiljen sina representationsvåningar. Vi beundrar den vackra inredningen.

En kortare promenad leder oss till stadens landmärke; Mole Antonelliana. Byggnaden uppfördes 1888 som synagoga. Det är en smått fantastisk byggnadskonstruktion. Det 167 meter höga tornet ligger inklämt i ett litet kvarter. Här finns sedan år 2000 ett filmmuseum. Museet visar upp gamla filmaffischer och kuriosa. Här finns välgjorda tema rum samt många filmdukar för projicering av klassiska filmklipp.

Efter lunch på egen hand avslutar vi dagen med ett besök vid det nyrenoverade bilmuséet. Här finns bilar från 1800-talet till supermoderna Formel 1-bilar. Du har resten av eftermiddagen och kvällen på egen hand.

Dag 3 – Spumante och Barolo.
Med buss reser vi till Spumante-regionen. I Canelli besöker vi de så kallade underjordiska kyrkorna, enorma lagerlokaler för vin, ett av Unescos världsarv. Här får vi smaka på några sprudlande glas Spumante.

Rundresan fortsätter till Nizza Monferrato, en charmerande liten stad som är upptagen på världsarvslistan. Vid sidan av vin producerar man även saffran, säd och lin. Staden har mycket historia och vackra byggnader. Här får vid tid att på egen hand flanera runt. Vi fortsätter till vingården Cantine Macri´där vi vid sidan av vin som Barbera d´Asti och Barolo får smaka på lokala delikatesser och smaker. 

Resan fortsätter till Santa Margherita Ligure där vi checkar in för två nätter.

Dag 4 – Portofino. Genua.
Båtutflykt från Santa Margherita till den omtalade italienska fiskestaden Portofino. Staden är en populär turistort och anses som en av Medelhavets vackraste städer, där den klättrar uppför bergssluttningarna från den gamla hamnen. Staden har genom åren haft många prominenta gäster. Det var till exempel här som Richard Burton friade till Elisabeth Taylor. Här får vi tid att på egen hand strosa runt och finna romantiken. Med buss fortsätter vi till regionen Liguriens huvudstad Genua. Staden är samtidigt biskopssäte. Staden var under senmedeltiden och renässansen en av de främsta handelsstäderna i Europa och hade kolonier och handelsstationer över stora delar av Medelhavet. Stadens främsta konkurrent var Venedig. Efter en gemensam lunch besöker vi tillsammans stadens katedral San Lorenzo med den fantastiska marmorfasaden, samt gatorna kring Piazza de Ferris och som är ett virrvarr av medeltida gränder som kallas Caruggi. Här upplever vi en tidsepok från den tid då Genua var Medelhavets mäktigaste hamn. Till följd av det trånga utrymmet och det sluttande läget är gatorna trånga, krokiga och branta. Gränderna är ganska mörka och döljer många restauranger, barer och butiker.

Ledig kväll.

Dag 5 – Gavis vita viner.
Efter sovmorgon och frukost bär det iväg till Milano. Längs vägen gör vi stopp i vinregionen Gavi, där vi besöker Villa Sparina och får smaka några av deras vita viner. Under eftermiddagen gör vi ett besök i Pavia, med ett av Europas äldsta och mest ansedda universitet. En av universitetets mest berömda elever var Alessandro Volta, fysikerna som upptäckte och lade sitt namn till måttenheten volt. Stadens största sevärdhet är Kartusianklostret som vi givetvis besöker. Klostret påbörjade år 1398 av greven Gian Galeazzo Visconti. Kyrkan och klostret är ett praktfullt exempel på lombardisk renässansarkitektur. Vi fortsätter till Milano och checkar in på vårt hotell för resans sista tre nätter.

Dag 6 – Mäktiga och moderna Milano.
Vi börjar med en liten bussrundtur för att bland annat beundra San Siro stadion på utsidan. Detta är den största fotbollsarenan i Italien och hemmaplan för AC Milan och Inter.

Höghus och skog i ett. Det är vad italienske arkitekten Stefano Boeri uppfört i Milano. Grön stadsarkitektur i städer är ju på frammarsch världen över. Grönskan väller ut från balkongerna till de två höghus som fått namnet Bosco Verticale (vertikal skog) i Milano. Tornen är 111 meter och 76 meter höga och där växer över 800 träd och 14 000 växter, inrymda på stålförstärkta balkonger. Bland det gröna huserar också ett tjugotal olika fågelarter. Träden är mellan tre och sex meter höga och de fördelar som de medför till den urbana miljön är många. De hjälper bland annat till att producera syre, rena luften, dämpa smog och buller.

Ett av Milanos många landmärken är 1400-talsslottet Sforzesco som fram till 1900-talet var en symbol för makt. Här lämnar vi bussen och går istället fram längs de stora gatorna Via Garibaldi och Via Dante.

Vi når så fram till Domkyrkan som är stadens symbol. Kyrkan påbörjades redan år 1386 och avslutades först 500 år senare och är ett mästerverk i gotisk arkitektur, en stil som det inte finns så mycket av i övriga Italien.

Vi gör inget gemensamt besök inne i domkyrkan, men rekommenderar dig istället att återvända hit under din lediga tid. Vår vandring fortsätter genom den eleganta shoppinggallerian Umberto och avslutas framför Teatro della Scala eller Scala teatern öppnade år 1778 och är ett av de mest berömda operahusen i hela världen.

Ledig eftermiddag. Reseledaren kan ge dig mängder av tips.

Breraområdet är ett kvarter vi rekommenderar. Ett bohemiskt kvarter med små butiker och restauranger. En perfekt plats för att äta en minnesvärd lunch eller ha en aperitif på kvällen med nyvunna vänner.

Dag 7 –Leonardos kanaler.
La Casa degli Atellani är ett vackert palats med Leonardo da Vincis egen vingård. Vi besöker även kyrkan San Maurizio med Bernardo Luinis fresker samt besöker Navigli Lombardi. Kanske är inte kanaler det första du tänker på när du ska besöka Milano. Dessa kanaler konstruerades av Leonardo da Vinci för att göra byggandet av katedralen och de tunga transporterna lite lättare. Efter lunch på egen hand gör vi en timmes båtfärd på Milano kanalen. Området runtom kanalerna är idag en av de mest populära, fyllt med caféer, barer och små butiker. Avskedsmiddag.

Dag 8 – Transfer och hemresa.
Transfer och hemresa från Milano Malpensas flygplats.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Milano tur och retur 

• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 2 luncher
• 2 middagar
• 3 vinsmakningar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare (svensktalande)
• Hotellskatt (250 kronor per person)

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien–Milano Malpensa t/r. Busstransfer till Turin, ca 120 km. Stadspromenad ca 3 km, aperitivo, och välkomstmiddag med kaffe. Två övernattningar på hotell i Turin.

Dag 2
Stadspromenad i Turin med besök i Domkyrkan, det kungliga palatset och Mole Antonelliana samt bilmuséet. Frukost ingår. Ledig kväll.

Dag 3
Buss Turin–Nizza monferrato - Santa Margherita Ligure, ca 310 km. Besök vid Canelli och Calamandrana för vin- och spumanteprovningar. Frukost ingår. Två övernattningar i Santa Margherita Ligure.

Dag 4
Båtutflykt Santa Margherita Ligure - Portofino tur och retur. Buss Santa Margherita Ligure – Genua tur och retur, ca 50 km. Stadspromenad i Genua. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Buss Santa Margherita Ligure – Gavi – Pavia - Milano ca 200 km. Vinprovning i Gavi. Besök vid Kartusianklostret i Pavia. Frukost och lunch ingår. Tre övernattningar på hotell Milano.

Dag 6
Bussightseeing och stadspromenad i Milano. Ledig eftermiddag och kväll. Frukost ingår.

Dag 7
Bussightseeing, båtutflykt och stadspromenad i Milano. Ledig eftermiddag. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Transfer till Milano Malpensas flygplats, ca 60 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 60 milj

Landets yta 301 230 km²

Valuta Euro

Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska. 

Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. 

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa Milano t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Dricks ingår inte i resans pris. Vår TEMA-guide samlar in 30 EUR per person (ca 290 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.

Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor som www.bbc.com.

Klädsel och utrustning:

Ta med kläder lämpliga för vandringar i stad och natur. Medtag gärna en liten ryggsäck. Regnjacka kan behövas liksom solskydd. Viktigt är bra skor med ordentlig sula.

Observera:

Resan är uppbyggd med buss och båt för att kunna besöka de vackraste platserna i denna underbara del av Italien. Det är ingen vandringsresa, men vi promenerar mellan en och fyra kilometer per dag i samband med stadspromenader, besök och måltider. Du får även en del ledig tid för att uppleva och besöka mer till fots.

Hotellen:

För avresan den 18 maj och 15 juni bor vi I Turin på Hotel BW Plus Genova.
https://www.albergogenova.it/en/home-page.aspx


För avresan den 28 september bor vi istället på NH Torino Piazza Carlina.
https://www.nh-hotels.com/hotel/nh-collection-torino-piazza-carlina?gmb=new  


Med reservation för ändringar. 

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2019-09-28
06:10
2019-09-28
07:20
SAS, 1415
Copenhagen
Milan
2019-09-28
08:25
2019-09-28
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-10-05
11:20
2019-10-05
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Stockholm
2019-10-05
15:20
2019-10-05
16:30
SAS, 1424
8 dagar Tre italienska guldkorn Stockholm 20 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Milan
2019-09-28
08:25
2019-09-28
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-10-05
11:20
2019-10-05
13:25
SAS, 1686
8 dagar Tre italienska guldkorn Köpenhamn 20 250 SEK 4 platser kvar Boka
2019-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2019-09-28
06:20
2019-09-28
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Milan
2019-09-28
08:25
2019-09-28
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-10-05
11:20
2019-10-05
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Gothenburg
2019-10-05
17:30
2019-10-05
18:25
SAS, 430
8 dagar Tre italienska guldkorn Göteborg 20 250 SEK 4 platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2019-10-05
06:10
2019-10-05
07:20
SAS, 1415
Copenhagen
Milan
2019-10-05
08:25
2019-10-05
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-10-12
11:20
2019-10-12
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Stockholm
2019-10-12
15:20
2019-10-12
16:30
SAS, 1424
8 dagar Tre italienska guldkorn Stockholm 16 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Milan
2019-10-05
08:25
2019-10-05
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-10-12
11:20
2019-10-12
13:25
SAS, 1686
8 dagar Tre italienska guldkorn Köpenhamn 16 950 SEK 4 platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2019-10-05
06:20
2019-10-05
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Milan
2019-10-05
08:25
2019-10-05
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-10-12
11:20
2019-10-12
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Gothenburg
2019-10-12
17:30
2019-10-12
18:25
SAS, 430
8 dagar Tre italienska guldkorn Göteborg 16 950 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose