Umbrien och Markerna- en njutningsresa med kultur, mat och vin

Resans höjdpunkt är kvällarna i Macerata med äkta italiensk opera på Sferisterio-arenan under bar himmel. Tid för shopping och bad i havet ingår också. Rundresan avslutas med två nätter i , bad och vila i ingår också i Ascoli Picenos romantiska stadskärna. 

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Mat- och vinresa - Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Freskomålningarna i Assisi
 • Renässansmålaren Rafaels verk i Urbino
 • Provsmakningslunch med vin
 • Två utomhusföreställningar med opera
 • Stadsvandring i charmerande Ascoli

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 - Ankomst till Rom.

Efter ankomst till flygplatsen i Rom möts du av TEMAs reseledare och buss. Resan går genom natursköna landskap från det flacka Latium till det kuperade, gröna hjärta som Umbrien utgör.  Första anhalten görs i Assisi. I denna lilla bergstad föddes den helige Franciskus föddes. Hit vallfärdar människor från hela världen. Vi sover en natt i Assisi.

Dag 2 - Assisi. 
Under rundresans andra dag njuter vi konstnärerna Giotto och Cimabues fresker i 1200-talsbasilikan San Francesco. Kyrkokonstens kanske främsta pilgrimsort är Assisi, som trots allt har bevarat mycket av sin speciella stil. Vi besöker även kyrkan Santa Chiara med det krucifix som enligt legenden talade till Franciskus. Den heliga Klara ligger också begraven i staden. 

Under eftermiddagen når vi fram till Urbino. Hela stadens historiska centrum finns med på Unescos världsarvslista. Under renässansen var staden ett viktigt centrum i Italien och den bär fortfarande prägel av arkitektur från denna tidsepok. Vi bor en natt på hotell i Urbino.   

Dag 3 - Urbino. Opera i Macerata. 
Efter frukost gör vi en rundvandring i den muromgärdade renässansstaden Urbinos historiska centrum. Staden har ett vackert läge på ett par kullar med utsikt över det sköna och böljande landskapet. I museet Palazzo Ducale ser vi målningar av konstnären Rafael liksom verk av Piero della Francesca. Vi gör en kortare lunchpaus längs vägen (ingår inte). 

Med buss fortsätter vi till Recanati och checkar in vårt hotell. På kvällen beger vi oss till Macerata och Sferisterioteatern. Denna teater påminner lite om en romersk arena, men byggdes så sent som på 1800-talet. Här hölls först handbollsmatcher, som på den tiden var Italiens mest populära sport. Allt eftersom fotboll blev mer populärt dog handbollsaktiviteten ut och 1914 gavs den första operaföreställningen på arenan. Under en kort period i slutet av juli och början av augusti hålls föreställningar där publiken sitter under bar himmel och njuter av operaföreställningen. Vi bor tre nätter på hotell i Recanati.   

Dag 4 - Loreto. Numana.
Vi åker buss från Recanati till Loreto, en resa på ca 30 minuter. Den lilla staden Loreto är en världskänd pilgrims- och biskopsort. Enligt en lokal sägen känd sedan mitten av 1400-talet flyttade änglar på 1200-talet det Heliga huset, det hus där Jungfru Maria föddes och Jesus växte upp i, från Nasaret till Loreto. Enligt sägnen skulle det Heliga huset ha befunnits på Trsat i Kroatien innan det kom till Loreto. Här får vi tid att uppleva allt det arkitektoniska och konstnärliga som är något av resans höjdpunkter. Bussen går sedan till Numana. Staden består av två delar, Numana Alta och Numana Bassa. Numana Alta är den gamla stadsdelen, som ligger högt och är en idyllisk upplevelse med sina kalkstenshus och smala gator vackert dekorerade med stor blomsterprakt. Från Via Roma har du utsikt över det berömda kalkstensbergen Monte Conero. Numana Bassa är den yngre stadselen, där du hittar den fina stranden, restauranger, caféer, solstolar och parasoll. Här får du tid på egen hand för en välsmakande lunch eller ett dopp i havet. Under eftermiddagen återvänder vi till Recanati.

Dag 5 - Sovmorgon. Vingårdslunch. 
Sovmorgon. I lagom tid för lunch reser vi med buss till en vingård utanför Ancona. Här får vi njuta en avsmakningsmeny bestående av förrätt, pastarätt, två varmrätter och efterrätt. De olika smårätterna serveras med vatten och fyra olika slags viner. Måltiden avrundas med kaffe och grappa. Vi återvänder till Recanati och vårt hotell först när vi är riktigt mätta och belåtna. Under kvällen avnjuter vi den andra av två operakvällar i Macerata. 

Dag 6 - Ripatransone. Ascoli Piceno.
Näst efter Ascoli Piceno har Ripatransone provinsens största historiska centrum. Byns utseende beror på att Ripatransone hade en viktig roll under medeltiden. Längs den en kilometer långa huvudgatan Corso Vittorio Emanuele ligger vackra byggnader, som byggts av rika familjer genom tiderna. Under eftermiddagen når vi Ascoli Piceno. Staden Ascoli är troligen äldre än Rom och är helt uppbyggd i lokal, elfenbensfärgad kalksten. Piazza del Popolo är stadens salong och kantad med byggnader från flera olika århundraden i olika byggnadsstilar. Här ligger franciskanernas kyrka från 1200-talet och det historiska Café Meletti i jugendstil. Vi gör en kortare stadsvandring i Ascoli under eftermiddagen. Under rundresans sista två nätter bor vi i Ascoli Piceno.   

Dag 7 - Offida. 
Du har förmiddagen till eget förfogande och kan antingen koppla av eller upptäcka mer av omgivningarna. Din TEMA-reseledare kan ge dig tips som passar just dina intressen. Efter lunch fortsätter vi till den charmerande lilla byn Offida, känd för sina knypplade spetsar och sin teater. Här finns även ett konstverk i form av kyrkan Santa Maria della Rocca, belägen högt uppe på en klippa i ena änden av byn. Vi avrundar besöket i Offida med en vinsmakning och lite senare en avskedsmiddag i Ascoli.  

Dag 8 - Hemresa. 
Efter frukost har det blivit dags att ta farväl av Ascoli Piceno. Med buss reser vi direkt till Roms flygplats Leonardo da Vinci. Arrivederci och på återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Rom, t/r. 
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• Två operaföreställningar ingår
• 7 frukostar
• 2 luncher, varav 1 vingårdslunch
• 4 middagar
• Vin, vatten öl och läsk ingår vid gemensamma måltider
• hotellskatt ( 83 kronor ingår) 

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Rom. Transfer flygplats – hotell, ca 205 km. Middag ingår. En övernattning på hotell i Assisi.

Dag 2
Buss Assisi – Urbino ca 115 km. Besök i Assisi. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Urbino.

Dag 3
Buss Urbino – Recanati ca 125 km. Stadsvandring i Urbino. Tre övernattningar på hotell i Recanati. Frukost ingår. Kvällsföreställning på utomhusopera.

Dag 4
Bussutflykt till Loreto och Numana ca 80 km t o r. Besök i Loreto och möjlighet till bad i Numana. Ledig eftermiddag i Recanati. Frukost ingår.

Dag 5
Buss från Recanati till Ancona t/r ca 60 km. Frukost och vingårdslunch ingår. Operabesök.

Dag 6
Buss Recanati – Ripatransone – Ascoli Piceno, ca 120 km. Besök i Ripatransone. Stadsvandring i Ascoli Piceno. Frukost och middag ingår. Två övernattningar i Ascoli Piceno.

Dag 7
Ledig förmiddag. Buss Ascoli Piceno – Offida t o r ca 60 km. Vinprovning. Frukost och middag ingår

Dag 8
Busstransfer från hotellet i Ascoli Piceno till Roms flygplats, ca 271 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 60 milj

Landets yta 301 230 km²

Valuta Euro

Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska. 

Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. 

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Rom tur och retur. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet. Måltidsdryck som vin, vatten, öl och läsk ingår vid gemensamma måltider. 


Valuta

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa och istället rekommenderar vi ett belopp om 20 Euro (cirka 207 kronor) för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

Klimat och klädsel

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.bbc.com eller www.yr.no.

Operaföreställningarna 2019:  
Följande operaföreställningarna ingår i resans pris; 

Fredag den 26 juli ges MACBETH
Söndag den 28 juli ges CARMEN

Fredag den 2 augusti ges RIGOLETTO
Söndag den 4 augusti ges MACBETH 

Observera
Under den här rundresan upplevs ett delvis annorlunda Italien. Gator och gränder för den nyfikne.  Få andra skandinaviska turister. Regionerna Umbrien och Markerna är framför allt populära bland italienarna själva. Här får vi njuta havet, naturen, bergen, maten och vinerna. Sist men inte minst är priset fördelaktigare än på många andra platser i Italien.  

Då flygen till och från Rom/Fiumicino flygplatsen har olika ankomst- och avresetider kan det bli en viss väntan innan alla resenärer är samlade och bussen rullar. Detta gäller även hemresan, där det istället kan bli lite väntetid på flygplatsen innan alla flyg avgår. 

Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose