Underbara Umbrien och mäktiga Le Marche- en njutningsresa med kultur, mat och vin

En livsnjutarresa med historiska städer, delikatesser och vin i regionerna Umbrien och Le Marche (Markerna) 

Smaka delikatesser, prova viner och njut av opera under bar himmel! Under denna livsnjutarresa besöker vi historiska städer, ser storslagen konst, äter regionala delikatesser och provar vin. Resans höjdpunkt är kvällarna i Macerata med äkta italiensk opera på Sferisterio-arenan under bar himmel. Tid för shopping och bad i havet ingår också. Rundresan avslutas med två nätter i Ascoli Picenos romantiska stadskärna.

RESFAKTA

Länder: Italien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Freskomålningarna i Assisi
 • Vinprovning i Montefalco
 • Provsmakningslunch med vin
 • 2 utomhusföreställningar med opera
 • Stadsvandring i charmerande Offida

Dagsprogram
25 juli 2018

Dag 1 - Ankomst till Rom. 

Efter ankomst till flygplatsen i Rom möts du av din TEMA-reseledare och buss. Resan går genom natursköna landskap från det flacka Latium till det kuperade, gröna hjärta som Umbrien utgör. Vi kommer till Assisi, en liten bergstad där den helige Franciskus föddes och hit vallfärdar människor från hela världen. Vi sover en natt i Assisi.


Dag 2 - Assisi. Vinprovning. 
Under rundresans andra dag njuter vi konstnärerna Giotto och Cimabues fresker i 1200-talsbasilikan San Francesco. Kyrkokonstens kanske främsta pilgrimsort är Assisi, som trots allt har bevarat mycket av sin speciella stil. Vi besöker även kyrkan Santa Chiara med det krucifix som enligt legenden talade till Franciskus. Den heliga Klara ligger också begraven i staden. Den lilla byn Montefalco ligger inte långt från Assisi och är berömd för sina vita viner, framställda av druvor från Sagrantinoplantan. Här provsmakar du några av vinerna och äter en lättare lunch. Under eftermiddagen når vi fram till Urbino. Hela stadens historiska centrum finns med på Unescos världsarvslista. Under renässansen var staden ett viktigt centrum i Italien och den bär fortfarande prägel av arkitektur från denna tidsepok. Vi bor en natt på hotell i Urbino.  


Dag 3 - Urbino. Macerata. 
Efter frukost gör vi en rundvandring i den muromgärdade renässansstaden Urbinos historiska centrum. Staden har ett vackert läge på ett par kullar med utsikt över det sköna och böljande landskapet. I museet Palazzo Ducale ser vi målningar av konstnären Rafael liksom verk av Piero della Francesca. Bussen tar oss senare till en vingård utanför Ancona. Det är dags att njuta av en avsmakningsmeny bestående av förrätt, pastarätt, två varmrätter och efterrätt. De olika smårätterna serveras med vatten och fyra olika slags viner. Måltiden avrundas med kaffe och grappa. På kvällen beger vi oss till Macerata och Sferisterioteatern. Denna teater påminner lite om en romersk arena, men byggdes så sent som på 1800-talet. Här hölls först handbollsmatcher, som på den tiden var Italiens mest populära sport. Allt eftersom fotboll blev mer populärt dog handbollsaktiviteten ut och 1914 gavs den första operaföreställningen på arenan. Under en kort period i slutet av juli och början av augusti hålls föreställningar där publiken sitter under bar himmel och njuter av operaföreställningen. Vi bor tre nätter på hotell i Recanati.  


Dag 4 - Loreto. Numana
Vi åker buss från Recanati till Loreto, en resa på ca 30 minuter. Den lilla staden Loreto är en världskänd pilgrims- och biskopsort. Enligt en lokal sägen känd sedan mitten av 1400-talet flyttade änglar på 1200-talet det Heliga huset, det hus där Jungfru Maria föddes och Jesus växte upp i, från Nasaret till Loreto. Enligt sägnen skulle det Heliga huset ha befunnits på Trsat i Kroatien innan det kom till Loreto. Här får vi tid att uppleva allt det arkitektoniska och konstnärliga som är något av resans höjdpunkter. Bussen går sedan till Numana. Staden består av två delar, Numana Alta och Numana Bassa. Numana Alta är den gamla stadsdelen, som ligger högt och är en idyllisk upplevelse med sina kalkstenshus och smala gator vackert dekorerade med stor blomsterprakt. Från Via Roma har du utsikt över det berömda kalkstensbergen Monte Conero. Numana Bassa är den yngre stadselen, där du hittar den fina stranden, restauranger, caféer, solstolar och parasoll. Här får du tid på egen hand för en välsmakande lunch eller ett dopp i havet. Under eftermiddagen återvänder bussen till Recanati. För dig som inte vill till havet går bussen tillbaka till Recanati. Observera: Utflykterna dag 4 och 5 kan komma att byta turordning beroende på hur programmet på Sferisterio-operan ser ut för veckan.   


Dag 5 - Fermo. 
Efter frukost beger vi oss till Fermo. Där gör vi en stadsvandring och tittar bland annat på det snillrika systemet av vattencisterner från romartiden. På eftermiddagen besöker du Civitanova. Här finns ett stort utbud av skobutiker av outlet-karaktär. Du hittar du märken som Prada, Paciotti, Bikkembergs, Geox, Rossi och Fornarina. På kvällen är det återigen dags för en operaföreställning på Sferisterios utomhusarena. Observera: Utflykterna dag 4 och 5 kan komma att byta turordning beroende på hur programmet på Sferisterio-operan ser ut för veckan.  


Dag 6 - Ripatransone. Ascoli Piceno.
Näst efter Ascoli Piceno har Ripatransone provinsens största historiska centrum. Byns utseende beror på att Ripatransone hade en viktig roll under medeltiden. Längs den en kilometer långa huvudgatan Corso Vittorio Emanuele ligger vackra byggnader, som byggts av rika familjer genom tiderna. Under eftermiddagen når vi Ascoli Piceno. Staden Ascoli är troligen äldre än Rom och är helt uppbyggd i lokal, elfenbensfärgad kalksten. Piazza del Popolo är stadens salong och kantad med byggnader från flera olika århundraden i olika byggnadsstilar. Här ligger franciskanernas kyrka från 1200-talet och det historiska Café Meletti i jugendstil. Vi gör en kortare stadsvandring i Ascoli under eftermiddagen. Under rundresans sista två nätter bor vi i Ascoli Piceno.  


Dag 7 - Offida. 
Du har förmiddagen till eget förfogande och kan antingen koppla av eller upptäcka mer av omgivningarna. Din TEMA-reseledare kan ge dig tips som passar just dina intressen. Efter lunch fortsätter vi till den charmerande lilla byn Offida, känd för sina knypplade spetsar och sin teater. Här finns även ett konstverk i form av kyrkan Santa Maria della Rocca, belägen högt uppe på en klippa i ena änden av byn. Vi avrundar besöket i Offida med en vinsmakning och lite senare en avskedsmiddag i Ascoli. 


Dag 8 - Hemresa. 
Efter frukost har det blivit dags att ta farväl av Ascoli Piceno. Med buss reser vi direkt till Roms flygplats Leonardo da Vinci. Arrivederci och på återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Rom, t/r. 
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• Två operaföreställningar ingår
• 7 frukostar
• 2 luncher
• 4 middagar
• 2 vinprovningar
• Vin, vatten öl och läsk ingår vid gemensamma måltider
• hotellskatt

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Rom. Transfer flygplats – hotell, ca 205 km. Middag ingår. En övernattning på hotell i Assisi.

Dag 2
Buss Assisi – Montefalco – Urbino ca 145 km. Besök i Assisi och Montefalco. Vinprovning. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Urbino.

Dag 3
Buss Urbino – Recanati ca 130 km. Stadsvandring i Urbino. Vingårdsbesök. Tre övernattningar på hotell i Recanati. Frukost och lunch ingår. Kvällsföreställning på utomhusopera.

Dag 4
Bussutflykt till Loreto och Numana ca 80 km t o r. Besök i Loreto och möjlighet till bad i Numana. Frukost ingår.

Dag 5
Buss från Recanati till Fermo t o r 100 km. Operabesök. Frukost ingår.

Dag 6
Buss Recanati – Ripatransone – Ascoli Piceno, ca 120 km. Besök i Ripatransone och Grottamare. Frukost och middag ingår. Två övernattningar i Ascoli Piceno.

Dag 7
Ledig förmiddag. Buss Ascoli Piceno – Offida t o r ca 60 km. Vinprovning. Frukost och middag ingår

Dag 8
Busstransfer från hotellet i Ascoli Piceno till Roms flygplats, ca 271 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 58 milj Landets yta 301 230 km² Valuta Euro Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. Övriga är bl a muslimer, protestanter, Jehovas vittnen, buddister och judar.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Rom, t/r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet. Måltidsdryck som vin, vatten, öl och läsk ingår vid gemensamma måltider. 


Valuta

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Vår TEMA-guide samlar in 35 EUR per person (ca 335 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen av dricks till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.


Klimat och klädsel

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Operaföreställningarna 2018: 

Följande operaföreställningarna ingår i resans pris;

Den 27 juli ges L´Elisir d´Amore (Kärleksdrycken) av Gaetano Donizetti.
Den 29 juli ges Il Flauto Magico (Trollflöjten) av Wolfgang Amadeus Mozart. 

Observera
Den här resan låter dig uppleva ett annorlunda Italien, för dig som vill se nya platser och inte trängas på gator och i gränder med bara andra skandinaviska turister. Regionerna Umbrien och Markerna är populära för italienarna själva. Här får du njuta havet, naturen, bergen, den goda maten och de underbara vinerna. Sist men inte minst. Priset är lägre här än i till exempel Toskana. 


Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose