Vandringsresor - Vandring i Latium. vin, kultur och vyer - Temaresor  
 

Vandring i Latiumvin, kultur och vyer

Norr om Rom i regionen Latium vandrar vi i lugnt tempo på historisk mark, längs pilgrimsleder och i medelhavsvegetation. Samtidigt kommer vi nära det imponerande kulturella arvet från romarriket och renässansen. Mellan vandringarna smakar vi oss fram genom det italienska köket och provar vin och ost från lokala producenter.

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Vandringsresa - Mat- och vinresa - svårighetsgrad 1, lätt

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vingårdsbesök med lunch
 • Pilgrimsleden Via Francigena
 • Etruskergravarna i Tarquinia
 • Världsarvet Villa Adriana
 • Villa Lante

Dagsprogram
apr-okt

Dag 1 – Ankomst. 
Efter ankomst till flygplatsen i Rom möter vi TEMAs reseledare. Latium är namnet på den italienska region som vi ska utforska under den här vandringsresan. Trots ett gammalt namn är Latium i sin nuvarande form en ung region. Befolkningstäthet och klimat växlar under vår resa genom ett geologiskt mångskiftande landskap. Ena stunden ser du enorma fält med odlingar och i andra stunden pyttesmå åkrar, med jord som är för mager för att bruka. Tidigt på eftermiddagen kommer vi till hotellet i S. Martino al Cimino där vi stannar fem nätter. 


Dag 2 – Tarquinia. 
Under vandringsresans första dag reser vi till ett intressant etruskiskt utgrävningsområde utanför Tarquinia. Etruskerna var det folk som under forntiden levde i mellersta och norra Italien. Det etruskiska riket kallas även Etrurien, vilket utgör ett historiskt landskap som senare kallades Tuscia, varav det moderna namnet Toscana har uppkommit. Gravarna är ofta i form av kammargravar nedgrävda i tuffen. Gravarna innehåller ofta både väggmålningar och personliga föremål. I gravarna kan vi se väggmålningar, bland vilka flera är ett halvt årtusende äldre än målningarna i Pompeji.  

I Tarquinia gör vi besök på en vingård för rundvandring, vinprovning och lunch. Efter lunch gör vi ett besök i den lilla staden Tuscania, mitt i ett leende landskap av böljande kullar. Ursprungligen fanns här en etruskisk kultplats, där romarna lät resa tempel och där den katolska kyrkan århundraden senare byggde kyrkor.

1971 drabbades staden av en jordbävning som dessvärre förstörde många byggnader. Ett omsorgsfullt renoveringsarbete har under senare år återställt mycket av stadens karaktär.

Under eftermiddagen återvänder vi till Viterbo. 

 Dag 3. Via Francigena. 
Under förmiddagen besöker vi kyrkan S. Martino al Cimino. På en sluttning strax ovanför vårt hotell byggde cisterciensermunkar från Potigny ett kloster med samma namn. Den avskalade byggnaden blev föregångsbild för Viterbos medeltida arkitektur. Här har vi klara dagar en milsvid utsikt över Montefiascone, Bolsenasjön och Toscana i fjärran. Resans första vandring följer pilgrimsleden Via Francigena till Viterebo. 

”Omnes viae Romam perducunt”, ”Alla vägar bär till Rom”, är en gammal devis som under medeltiden inte var långt ifrån sanningen. Då reste många pilgrimer utmed Via Francigena, leden som gick rakt genom Europa från Canterbury i England till Rom i Italien. Viterbo har idag en stadsdel som är nästan oförändrad sedan 1300-talet, San Pellegrino. Som namnet antyder så genomkorsades staden av pilgrimer en gång i tiden. Här kunde de få vila på väg till sitt hägrande mål, vallfartsorten Rom. Viterbo var också påvesäte under ett decennium och dess grandiosa påvepalats är stadens främsta sevärdhet. Husen är huvudsakligen byggda i peperino, en gråaktig vulkanisk stenart från regionen. Efter en kortare stadsvandring får du tid att på egen hand uppleva några av de många vackra torgen med fontäner och eleganta byggnadsverk.   

Dag 4 – Slott och trädgårdar.
Idag reser vi med buss till Caprarola. Här byggdes Palazzo Farnese – ett av Europas vackraste fursteresidens. Idag har den storslagna villan blivit ett museum som vi besöker. Bakom själva villan ligger en magnifik trädgård som en grönskande oas i området. Med buss fortsätter vi till den urgamla staden Capranica. Byn klamrar sig här fast vid en lång klippa med branta stup på bägge sidorna. Här lämnar vi bussen och vandrar till grannbyn Sutri, känd framförallt för sin välbevarade amfiteater. Promenaden tar oss via asfalt och grus samt över stock och sten. Det är en ganska lätt vandring med bara ett par mindre backar i en romantisk sagoskog. Om kvällen reser vi till byn Ronciglione för middag på en enkel men trevlig trattoria.  


Dag 5 – Bolsenasjön. 
Bolsenasjön är Lazio största sjö, Europas största kratersjö och en av de största sjöarna med vulkaniskt ursprung på vår planet. På grund av traktens geologiska karaktär och en sträng miljöpolitik är sjön en av de renaste i Italien. Vattnet är ovanligt fiskrikt. Startplatsen för vandringen är en plats strax utanför staden Bolsena, som har ett underbart läge vid den norra delen av sjön med samma namn. Under vandringen breder flack terräng ut sig med skogsklädda kullar som skjuter upp som öar i landskapet runtomkring oss. Vandringen går genom både vin- och olivodlingar och bjuder på strålande vyer innan vi når fram till Montefiascone.  

Landskapet mellan Bolsenasjön och Tibern liknar ingenting annat. Mitt i området ligger Bagnoregio och strax intill tronar Civita di Bagnoregio på en hög tuffsporre – likt ett skepp i ett hav. Idag är det endast en väg in eller ut – du följer en modern gångbro genom en liten tunnel in i staden. Majoriteten av husen i staden är från medeltiden eller renässansen och den lokala byggnadsstenen har en varm ton. Skönast är att ensam strosa i gränderna. Det känns som en kulturell skattjakt att gå här. Att flanera omkring, titta på detaljer och njuta av alla vackra blommor. Vi avrundar med lunch i den ”döende staden”.

Ordet paradis lär komma från Perserriket, det man syftade på var muromgärdade lustgårdar. Allt sedan dess har människor försökt skapa sina egna lustträdgårdar. En trädgårdsanläggning som kom att bli stilbildande var Villa Lante i Bagnaia. Under eftermiddagen besöker vi trädgården, en riktig renässanspärla skapad av arkitekten Giacomo Barozzi da Vignola 1566. Uppdraget var att skapa ett sommarpalats med trädgård och park vars skönhet samtiden aldrig har skådat. Här gör vi en rundvandring och beundrar de många trädgårdarna och fontänerna i parken.


Dag 6 – Kejsarvillor. 
Idag lämnar vi Viterbo och reser till staden Tivoli strax utanför Rom. Vi börjar med ett besök vid Hadrianus Villa, en romersk villa från 100-talet efter Kristus. Villan bestod av ett 30-tal byggnader och inkluderade bland annat bostäder, bibliotek och bassänger. Den vackra Capnopus-dammen med de omgärdande karyatiderna – skulpturerna, är fortfarande klassiskt vacker och har inspirerat många trädgårdsarkitekter och konstnärer. En stärkande lunch behövs innan vi kan fortsätta upp till staden Tivolis centrum och ett besök vid Villa d´Este.   

Villan uppfördes som en kopia av Villa Adriana mellan 1550 och 1572 av kardinal Ipppolito II av Este, son till Lucrezia Borgia och Ferrara-fursten Alfonso I. Pirro Ligorio var ansvarig för utformningen av trädgården. Bägge villorna finns med på Unescos världsarvslista. Du får lite tid på egen hand i staden Tivoli innan vi påbörjar resan till den byn Nerola och Orsinislottet för resans två sista nätter. I anslutning till middagen gör vi en liten rundvandring på slottet.

Dag 7 – Farfa. 
Idag reser vi till Farfa och Oliveto Agostino – en svensk-italiensk olivlund som drivs av värdparet Marianne Bengtsson och Rocco Agostino. Under en promenad i olivlunden ger Marianne oss en inblick i en antik tradition, hur man vårdar, plockar och pressar oliver. Ända sedan romarnas dagar har denna tradition hållits vid liv och inte mycket har förändrats, utom på senare år med viss maskinell utrustning. Vi får titta, dofta och smaka på jungfruoljans fantastiska egenskaper. Besöket avslutas med ett glas vin och lantbröd från den antika ugnen i Fara Sabina, ett bröd som självklart doppas i Oliveto Agostinos extra jungfruolja.  

Med hjälp av en vacker stig med ett fantastiskt läge 360 meter över havet kan vi vandra ner till Farfaklostret. Det medeltida Benediktinerklostret i Farfa, som grundlades omkring år 500, var ett av landets historiskt viktigaste benediktinkloster. Idag är det en kulturell sevärdhet samt ett kyrkligt centrum med stark nordisk anknytning, tack vare heliga Birgitta. Förutom den imponerande fasaden bjuder Farfa på ett trevligt litet centrum med eget bageri, ett väveri och några affärer med konsthantverk. Härifrån vandrar vi ner till en så kallad agriturism för att om vädret tillåter det äta den hemlagade lunchen utomhus. Efter lunchen gör vi en naturvandring till byn Toffia. Här hinner vi både dricka en kopp kaffe och se oss lite omkring i den lilla byn innan vi återvänder till vårt slottsboende.

Dag 8 – Hemresa.
Efter en vecka fylld av upplevelser och berikande minnen i hjärta och själ når resan sitt slut. Buss tar oss till Leonardo da Vinci/Fiumicino för returflyg till Skandinavien. Vi säger Arrivederci och på återseende! 


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Rom, t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 4 middagar
• 1 vinprovning
• Inträden enligt program
• Temaguide
• Vin och vatten ingår vid gemensamma måltider
• hotellskatt (62 kronor ingår) 

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Rom. Busstransfer Fiumicino – S. Martino al Cimino, ca 100 km. Fem övernattningar på hotell i S. Martino al Cimino (7 km utanför Viterbo). Middag ingår.

Dag 2
Buss S. Martino al Cimino – Tarquinia - Tuscania – S. Martino al Cimino ca 95 km. Vandring i Tarquinia och Tuscania, ca 5 km. Besök på vingård. Frukost och lunch ingår

Dag 3
Vandring Vetralla – Viterbo, ca 6 km. Buss Viterbo – S. Martino ca 7 km. Besök vid kyrkan S. Martino al Cimino och Viterbo. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Buss S. Martino al Cimino – Caprarola – Capranica – Sutri – S. Martino al Cimino, ca 90 km. Vandring Capranica – Sutri ca 5,4 km. Besök på Villa Farnese. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Buss S. Martino al Cimino – Bolsena, Montefiascone – Civita di Bagnoregio – Bagnaia - S. Martino al Cimino ca 84 km. Vandring Bolsena - Montefiascone ca 12 km. Besök i Villa Lante och Civita di Bagnoreggio. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Buss S. Martino al Cimino –Tivoli - Nerola, ca 118 km. Arkeologisk vandring i Villa Adriana, ca 3 km. Besök i Villa d´Este. Frukost, lunch och middag ingår. Två nätter på slottshotell i Nerola.

Dag 7
Buss Nerola – Farfa - Toffia – Nerola, ca 40 km. Vandring Farfa – Toffia ca 4 km. Besök på en olivgård. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Transfer till flygplatsen, ca 80 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 58 milj 

Landets yta 301 230 km²  Valuta Euro Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. Övriga är bl a muslimer, protestanter, Jehovas vittnen, buddister och judar.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa till Rom, t/r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Måltidsdryck ingår vid gemensamma måltider: Vin, vatten samt öl och läsk.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Dricks ingår inte. Vår TEMA-guide samlar in 22 EUR per person (ca 220 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen av dricks till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.

Gruppstorlek:
Minst 15 personer och max 22 personer.

Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning
Medtag gärna ett par varmare plagg, likaså ett lättpackat regnplagg. Ta med kraftigare skor eller kängor för vandringarna. Viktigast är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor för promenader i naturen och i städerna. Picknickutrustning behövs ej på denna vandringsresa, alla måltider serveras på restaurang.

Observera

Under vandringsresans två sista nätter bor vi på ett slott i byn Nerola. Slottet har över 1000 år av historia och ligger högst uppe på en kulle med utsikt över dalgångarna runtomkring. Slottet är imponerande i sig och det är en helt unik känsla att få bo på ett slott. Omgivningarna är tysta och romantiska men själva byggnaden är gammal och har fler detaljer som fortfarande kan förbättras. Hotellets officiella klassificering är 5*, klassificeringen av hotell I Italien tar vid sidan av rummets beskaffenhet mycket hänsyn till byggnadens historia, läge och charm. Enligt vår bedömning räcker det kanske med 3*, men vi väljer ändå att bo kvar på slottet då vi tycker att det ger en trevlig inramning av resan som helhet.

Hotel Balletti Park har en pool på sin hemsida, men den är dessvärre bara öppen under juli och augusti månad. 

Vandringen:
Vandringarna går i Latiums kulturlandskap och får betecknas som lätta och bara något ansträngande som oftast i lätt kuperad natur. Obs att vandringarna kan komma att ändras beroende på väder, vind och dylikt.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose