Nyhet

Vandring vid Lazios sjöarmed inbjudande kastanjeskogar och medeltida städer

Resan går till en genuin och smått okänd del av Italien, norr om Rom. Regionen Lazio, eller Latium, bjuder på ett mycket vackert och bergigt landskap. Vi vandrar i lugnt tempo på historisk mark, längs pilgrimsleder och i medelhavsvegetation. Samtidigt kommer vi nära det imponerande kulturella arvet från romarriket och renässansen. Mellan vandringarna smakar vi oss fram genom det italienska köket och provar vin och ost från lokala producenter.

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Vandringsresa - Mat- och vinresa - svårighetsgrad 1, lätt

Reslängd: 5 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Kratersjön vid Bolsena
 • Den döende staden Civita di Bagnoregio
 • Palazzo Farnese i Caprarola
 • Villa Lante i Bagnaia
 • Naturvandringen vid Farfa

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 – Ankomst. 

Efter ankomst till flygplatsen i Rom möter vi TEMAs reseledare. Latium är det det gamla namnet på regionen vi utforskar på den här resan. Idag heter samma område Lazio och det är samtidigt namnet på ett av Roms två fotbollslag. Lazio i sin nuvarande form en ung region. Befolkningstäthet och klimat växlar. Under vår resa upplever vi ett geologiskt mångskiftande landskap. Ena stunden ser vi enorma fält med odlingar och i andra stunden pyttesmå åkrar, med jord som är för mager för att bruka. Med buss reser vi direkt till hotellet i Viterbo och checkar in för två nätter. Under en stadsvandring bekantar vi oss med den vackra staden. 

Dag 2 – Vandring vid Bolsena.
Bolsenasjön är regionens största sjö, Europas största kratersjö och en av de största sjöarna med vulkaniskt ursprung på vår planet. På grund av traktens geologiska karaktär och en sträng miljöpolitik är sjön en av de renaste i Italien. Vattnet är ovanligt fiskrikt. Vandringen börjar strax utanför staden Bolsena. Under vandringen breder flack terräng ut sig med skogsklädda kullar som skjuter upp som öar i landskapet runtomkring oss. Vandringen går genom både vin- och olivodlingar och bjuder på strålande vyer innan vi når fram till vårt mål utanför Montefiascone.   

Landskapet mellan Bolsenasjön och Tibern liknar ingenting annat. Mitt i området ligger Bagnoregio och strax intill tronar Civita di Bagnoregio på en hög tuffsporre. Idag finns här endast gångbro som leder oss in via en liten tunnel till staden. Majoriteten av husen i staden är från medeltiden eller renässansen och den lokala byggnadsstenen har en varm ton. Skönast är att ensam strosa i gränderna. Det känns som en kulturell skattjakt att gå här. Att flanera omkring, titta på detaljer och njuta av alla vackra blommor. Vi avrundar med lunch i den ”döende staden”.

Ordet paradis lär komma från Perserriket, det man syftade på var muromgärdade lustgårdar. Allt sedan dess har människor försökt skapa sina egna lustträdgårdar. En trädgårdsanläggning som kom att bli stilbildande var Villa Lante i Bagnaia. Under eftermiddagen besöker vi trädgården, en riktig renässanspärla skapad av arkitekten Giacomo Barozzi da Vignola 1566. Uppdraget var att skapa ett sommarpalats med trädgård och park vars skönhet samtiden aldrig har skådat. Här gör vi en rundvandring och beundrar de många trädgårdarna och fontänerna i parken.

Ledig kväll.

Dag 3 – Slott och trädgårdar.
Idag reser vi med buss till Caprarola. Här byggdes Palazzo Farnese – ett av Europas vackraste fursteresidens. Idag har den storslagna villan blivit ett museum som vi besöker. Bakom själva villan ligger en magnifik trädgård som en grönskande oas i området. Med buss fortsätter vi till den urgamla staden Capranica. Byn klamrar sig här fast vid en lång klippa med branta stup på bägge sidorna. Här lämnar vi bussen och vandrar till grannbyn Sutri, känd framförallt för sin välbevarade amfiteater. Promenaden tar oss via asfalt och grus samt över stock och sten. Det är en ganska lätt vandring med bara ett par mindre backar i en romantisk sagoskog. Vandringen avslutas vid en romersk amfiteater. Med buss fortsätter vi till Civita Castellana och checkar in för två nätter.  

Dag 4 – Farfa.
Idag reser vi till Farfa och Oliveto Agostino – en svensk-italiensk olivlund som drivs av värdparet Marianne Bengtsson och Rocco Agostino. Under en promenad i olivlunden ger Marianne oss en inblick i en antik tradition, hur man vårdar, plockar och pressar oliver. Ända sedan romarnas dagar har denna tradition hållits vid liv och inte mycket har förändrats, utom på senare år med viss maskinell utrustning. Vi tittar, doftar och smakar på jungfruoljans fantastiska egenskaper. Besöket avslutas med ett glas vin och lantbröd från den antika ugnen i Fara Sabina, ett bröd som självklart doppas i Oliveto Agostinos extra jungfruolja.   

Med hjälp av en vacker stig med ett fantastiskt läge 360 meter över havet kan vi vandra ner till Farfaklostret. Det medeltida Benediktinerklostret i Farfa, som grundlades omkring år 500, var ett av landets historiskt viktigaste benediktinkloster. Idag är det en kulturell sevärdhet samt ett kyrkligt centrum med stark nordisk anknytning, tack vare heliga Birgitta. Förutom den imponerande fasaden bjuder Farfa på ett trevligt litet centrum med eget bageri, ett väveri och några affärer med konsthantverk. Härifrån fortsätter vi ner till en så kallad agriturism för att om vädret tillåter det äta den hemlagade lunchen utomhus. Efter lunchen gör vi en naturvandring till byn Toffia. Här hinner vi både dricka en kopp kaffe och se oss lite omkring i den lilla byn innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 5 – Braccianosjön. Hemresa.
Efter frukost reser vi till Braccianosjön och en liten promenad innan det har blivit dags för hemresa. Med buss återvänder vi till Rom och flygplatsen i Fiumicino. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Rom, t/r
• Samtliga övernattningar
• 4 frukostar
• 3 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• Tema-reseledare
• Vin och vatten ingår vid gemensamma måltider
• hotellskatt (62 kronor ingår)

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Rom. Busstransfer Rom/Fiumicino – Viterbo ca 120 km. Två övernattningar på hotell i Viterbo. Stadspromenad och snacks ingår.

Dag 2
Buss Viterbo – Bolsena, Montefiascone – Civita di Bagnoregio – Bagnaia - Viterbo ca 75 km. Vandring Bolsena - Montefiascone ca 9 km. Besök i Villa Lante och Civita di Bagnoreggio. Frukost och lunch ingår. Ledig kväll.

Dag 3
Buss Viterbo – Caprarola – Capranica, Sutri – Civita Castellana ca 60 km. Vandring Capranica – Sutri ca 5,4 km. Besök på Villa Farnese. Två övernattningar på hotell i Civita Castellana. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Buss Civita Castellana – Farfa, Toffia – Civita Castellana, ca 123 km. Vandring Farfa – Toffia ca 3 km. Besök på en olivgård och agriturism. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 5
Buss Civita Castellana – Braccianosjön – Fiumicino, ca 90 km.Kort vandring vid Braccianosjön. Hemresa från Fiumicino. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Rom, t o r, TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Gemensam dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 15 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera..

Gruppstorlek
Minst 15 personer och max 22 personer.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Medtag gärna ett par varmare plagg, likaså ett lättpackat regnplagg. Ta med kraftigare skor eller kängor för vandringarna. Viktigast är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor för promenader i naturen och i städerna. Picknickutrustning behövs ej på denna vandringsresa, alla måltider serveras på restaurang.

Mer om resan
Regionen är i stort sett fri från turism och ger ett genuint intryck av Italien. I Lazio möter vi vänliga italienare som även förstår knagglig engelska. På restaurangerna serveras vi genuin italiensk mat och fantastiska viner.

Vandringen
Vandringarna går i Latiums kulturlandskap och får betecknas som lätta och bara något ansträngande som oftast i lätt kuperad natur. Obs att vandringarna kan komma att ändras beroende på väder, vind och dylikt.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »


Med reservation för ändringar. 

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-10-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2019-10-07
06:55
2019-10-07
07:40
SAS, 433
Copenhagen
Rome
2019-10-07
10:05
2019-10-07
12:35
SAS, 681
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rome
Copenhagen
2019-10-11
14:30
2019-10-11
17:05
SAS, 682
Copenhagen
Gothenburg
2019-10-11
20:10
2019-10-11
20:55
SAS, 440
5 dagar Vandring vid Lazios sjöar Göteborg 12 590 SEK Förfrågan
2019-10-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2019-10-07
08:05
2019-10-07
09:15
SAS, 401
Copenhagen
Rome
2019-10-07
10:05
2019-10-07
12:35
SAS, 681
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rome
Copenhagen
2019-10-11
14:30
2019-10-11
17:05
SAS, 682
Copenhagen
Stockholm
2019-10-11
18:10
2019-10-11
19:25
SAS, 410
5 dagar Vandring vid Lazios sjöar Stockholm 12 590 SEK Förfrågan
2019-10-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Rome
2019-10-07
10:05
2019-10-07
12:35
SAS, 681
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rome
Copenhagen
2019-10-11
14:30
2019-10-11
17:05
SAS, 682
5 dagar Vandring vid Lazios sjöar Köpenhamn 12 590 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.