Dagsprogram
Avresor 2022
Dag 1. Gardasjön.
Avresa från Skandinavien till Venedig. När vi hämtat ut bagaget och passerat tullen väntar buss och reseledare. Vi lämnar ett platt lagunområde med lågväxande buskar bakom oss och reser nordväst till ett kuperat landskap med gröna kullar. Snart är vi framme vid Gardasjön och vårt hotell för resans första fyra nätter. Hit till Gardasjön reste antikens poeter, Goethe och Maria Callas för att bara nämna några namn. Klimatet vid sjön är ljuvligt. Olivträden trivs, men också citroner. Vistelsen bjuder på skönhet, flärd och gastronomi. På kvällarna väntar trivsamma promenader vid vattnet och gamla stan.
Dag 2. Gardaklippan och Bardolinovinet.
Idag börjar vandringen direkt vid hotellet. När vi lämnat hotellområdet, når vi mindre stigar och höjder. Vandringen går genom skogar, bondgårdar och vinodlingar. Vi ser också riktigt många olivträd.
Halvvägs når vi fram till ett eremitkloster. Klostret grundades redan år 1663, men slutfördes några år senare.
Här bor i dag benediktinska camaldolese-munkar. Vi besöker kyrkan samt apoteksboden, där vi också kan köpa med oss munkarnas goda olivolja och nötlikör.
Vandringen går upp till den branta Gardaklippan som ligger mellan byarna Garda (i norr) och Bardolino (i söder). Klippan har en höjd av 291 meter över havet.
Här uppifrån har vi en överskådlig bild över byn Garda och kan peka ut några av de viktigaste byggnaderna och platserna att besöka på egen hand.
Vandringen avslutas på en familjedriven vingård, där vi smakar på det goda Bardolinovinet. Det är Fabiola och hennes söner som idag driver vingården. Vid sidan av vin smakar vi även gårdens egentillverkade olivolja. Med buss går färden tillbaka till hotellet.
Ledig eftermiddag och kväll. Den som önskar kan stiga av bussen i Bardolino och på egen hand vandra längs Gardasjöns strandkant tillbaka till Garda.
Från bussterminalen i Garda går kostnadsfria minibussar upp till hotellet
Dag 3. Monte Baldos alpinlandskap.
Med buss reser vi till grannbyn Malcesine. Kabinbanan tar oss upp från 90 meter över havet från en medelhavszon till en subalpin zon på tio minuter. Snötäckta toppar syns i horisonten och badande i Gardasjön syns nedanför.
Givetvis är utsikten över sjön och de omkringliggande bergen makalös. Området är som gjort för sköna vandringar. Berget kallas ”Europas trädgård” för det artrika växt- och djurliv. Mer än 60 olika slags orkidéer blommar på sluttningarna mellan mars och augusti, beroende på vilken höjd de växer på. Andra växter är bland annat edelweiss och vild pion. Bland de vilda djur som lever i området kan nämnas kungsörn, röd hackspett, härfågel, fasan, grävling, räv, vessla, mård, gems och murmeldjur.
Även om de flesta av våra resor går under sommarhalvåret kan det vara svalare på toppen. Ta gärna med en fleecetröja och en vindjacka.
På grund av höjden gör vi en lätt vandring där vi bland annat följer gamla ko stigar.
Lunch intar vi i en alpin raststuga. Med linbanan återvänder vi till Malecine igen. Här har vi egen tid. Malcesine är kuperat och ligger direkt vid Gardasjöns strand. Kanske en glass kan smaka gott på eftermiddagen? Med buss återvänder vi till hotellet. Resten av eftermiddagen och kvällen är ledig.
Dag 4. Amarone och Valpolicella.
Med buss reser vi till byn San Pietro in Cariano. Härifrån utgår dagens vandring, in i regionen för Amarone, Recioto och Valpolicella. Det är framförallt dessa viner som har gjort regionen känd. Vandringen tar oss genom vingårdar och små byar.
En sista ansträngning får vi när vi tar oss upp till kyrkan Santa Maria in Valverde. Kyrkans ursprung går tillbaka till 1200-talet och är troligen byggd ovanpå ruinerna av ett gammalt tempel tillägnat Minerva.
Utsikten över de terrasserade vinrankorna etsar sig fast i vårt minne.
Vandringen avslutas med ett besök hos bröderna Francesco och Giacomo och deras vinkällare. Fem röda viner får vi smaka på innan vi tar bussen tillbaka till hotellet.
Om kvällens samlas vi för middag.
Dag 5. Grappa och Palladio.
Det har blivit dags att checka ut och resa vidare. Under förmiddagen besöker vi en av arkitekten Andrea Palladios villor berömda villor. Han skapade en egen byggepok där han skulpterade eleganta villor åt förmögna familjer på 1500-talet.
Lite senare når vi fram till staden Bassano del Grappa. Staden lånar sitt namn från det närliggande berget Monte Grappa. Bassano är mest känd för sin övertäckta bro vid floden Brenta samt den starka grappaakvaviten som produceras i området.
Liksom så många av Venetos historiska städer, är detta en välmående stad med färgstarka klädesbutiker och häftiga inredningsaffärer. Arkitekturen återspeglar stadens läge med traditionella arkadgångar istället för trottoarer. Torgens palats är oftast utrustade med alpina träbalkonger. Efter ett litet glas grappa får vi tid att på egen hand strosa runt bland stadens gator och torg.
Vi fortsätter så till Follina, "Välkommen till Proseccoland", säger Giovanni Zanon. Han och hans familj, driver sedan några år både hotell- och restaurangverksamhet i Follina. Byn ligger på 190 meters höjd över havet och befinner sig så påtagligt vid foten av bergen, mellan slätten och Alperna. Charmiga hotel Il Chiostro blir vår utgångspunkt för vandringsresans första tre dagar. Follina har utsetts till en av Italiens 100 vackraste byar, och har anor från den italienska medeltiden.
I närheten passerade den romerska härvägen, den så kallade Via Claudia Augustea. Etruskerna var med och grundade byn. Kyrkan Santa Maria från 1170 ligger vackert placerat vid sidan av klostret med samma namn. Klostret som tillhör Cistercienserorden har en fin klosterträdgård med vackert dekorerade pelare.
Natursköna landskap omger byn. Idag bor det strax under 4 000 invånare här, men byn får ändå många besökare under året. Hit kommer man framför allt för att vandra och äta gott. Proseccoregionen är än så länge ett ganska okänt område för vandringsresenärer. I Follina känner vi oss som vandringspionjärer.
Dag 6. Vinvandring och ostprovning.
Dagen börjar med en bussresa till byn Soligo, där vi stannar på 400 meters höjd. Här börjar vår vandring som inledningsvis går stadigt uppför via ett antal korta men något branta stigningar. Stora delar av vägen omges vi av täta lövskogar med äkta kastanj, ek och lönn, men här och där planar stigen ut och ett panorama öppnar upp sig över det omgivande odlingslandskapet. Underlaget är omväxlande fast, mjuk skogsstig och grusväg. På vägen upp passerar vi bland annat ett litet kapell med vackert gröna dörrar samt en freskomålad vägg.
När vi når toppen av kullen börjar en vacker tur nedför. Borta är de gröna lövträden och vi går långsamt nedför, genom branta vinterrasseringar och ett storslaget landskap breder ut sig framför. Här visar Prosecco-land upp sig från sin bästa sida.I horisonten ser vi enstaka stenhus och låglandets odlingsslätter.
Vid kyrkan San Vigilio gör vi halt och tar in den friska luften och ytterligare ett panorama innan vi går ner till byn Col San Martino. Vandringen avslutas på en lokal trattoria för en lätt lunch.
På ett småskaligt mejeri med tillhörande gastronomisk bar lär vi oss hur ost tillverkas. Vi välkomnas av Emanuella som med stort engagemang och passion berättar för oss om de olika metoder hon använder idag för att tillverka ost för en lokal och internationell publik.
Kanske är det ännu mera spännande att få följa med henne ner i källaren, där ostarna lagras. Med näsans hjälp listar vi ut vilken slags ost som förvaras i vilket rum. Avslutningsvis sätter vi oss till bords och smakar på några av de smakfulla ostarna. För att osten bäst skall komma till sin rätt äter vi med händerna.
Vi återvänder till hotellet, ledig kväll.
Dag 7. Vin, vin och mat.
Idag lämnar vi hotellet till fots och följer Follinas bäck. Byns namn tros komma från latinets fullo. En fullo var en romersk tvättarbetare, känd från många inskriptioner i Italien. Det finns också bevis för att dessa behandlade tyg direkt från väven, även om det har tvivlats av några moderna forskare.
Redan på 1200-talet fanns här många ullkvarnar, detta ledde till att Follina tidigt blev ett viktigt centrum för produktion av ull och silkestyger. Under andra hälften av 1700-talet kom de flesta av fabrikerna att slå igen på grund av ett minskat vattenflöde. Att byn blev rik förstår vi av de vackra målningar som uppfördes på många av husen på 1700-talet.
Bara några minuter efter att vi lämnat Follina bakom oss ser vi de första vinrankorna.
Vi tar oss uppför en backe och sedan går vi mer eller mindre på samma höjd. Vi följer gamla transportleder vid vinodlingarna i området och går på slingrande grusvägar med relativt jämnt underlag. Landskapet ligger öppet och man kan njuta av de vida vyerna över de böljande vinfälten, i fjärran mot norr reser sig de högre randbergen till Alperna.
Stora kastanjeträd längs proseccodruvans vinstockar ger oss behövlig skugga under de varmaste månaderna. I byn Combai besöker vi en osteria som specialiserat sig på att grilla kött. Här serveras sallad, bönor och kött (fläsk, kyckling och kanin). Restaurangen som vanligtvis är stängd måndagar, öppnar sina dörrar bara för oss idag.
Med buss reser vi till en närbelägen vingård för att smaka prosecco. Avslutningsvis återvänder vi till hotellet för några timmars avkoppling.
Om kvällen går vi till en av stadens många restauranger, den vi har valt har fått en stjärna i Michelinguiden. Här äter vi vår avskedsmiddag.
Dag 8. Hemresa.
Vi hoppas att resan har varit till belåtenhet och att sinnet och bagaget är fyllt med många trevliga minnen. Det har blivit dags att återvända till Venedigs flygplats. Vi säger Arrividerci – på återseende.
ALLT DETTA INGÅR I RESAN
• Flyg till Venedig t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 3 luncher
• 4 middagar
• 3 vingårdsbesök med vinsmakning
• 1 Ost- och vinsmakning på mejeri
• Måltidsdryck ingår vid gemensamma måltider
• Inträden enligt program
• Hotellskatt (140 kronor)
• TEMA-reseledare (svensktalande)
RESFAKTA
Dag 1.
Flyg Skandinavien – Venedig. Buss Venedig – Garda, ca 150 km. Fyra övernattningar på hotell i Garda. Middag ingår.
Ingen vandring idag.
Dag 2.
Vandring från hotellet via Gardaklippan till en vingård, ca 4 km (2 timmar). Besök på vingård med vinsmakning och tilltugg. Frukost ingår.
Dagens vandring är 4 km (2 timmar) och börjar vid hotellet på 135 meter höver havet (lägsta höjd). Vid Gardaklippan når vi vandringens högsta höjd på ca 291 meter. Vi fortsätter ner till vingården på ca 260 meter över havet. Svårighetsgrad: 1
Dag 3.
Buss från Garda till Malcesine t/r cirka 56 km. Linbana från Malcesine till Monte Baldo 1760 meter över havet. Naturvandring ca 4 km (90 minuter). Ledig eftermiddag. Frukost och lunch ingår.
Dagens vandring är 4 km (90 minuter) blir cirkulär med ungefär 100 meters höjdskillnad. Vandringen börjar vid linbanestationen Monte Baldo, på 1760 meters (högsta höjd) höjd över havet. Vi går upp och ner i området. Svårighetsgrad: 1 (vandringen är lite svårare på grund av höjden). Tillkommer gör egna vandringar i kuststaden Malceine på eftermiddagen.
Dag 4.
Buss från hotellet till San Pietro in Cariano, ca 32 km och från Purano till hotellet ca 30 km. Vandring i Valpolicella, ca 7 km (3 timmar). Vingårdsbesök med vinsmakning och tilltugg. Frukost och middag ingår.
Dagens vandring börjar vid byn San Pietro in Cariano på 150 meter (lägsta höjd) över havet och går i ett långsamt stigande landskap till 550 meter över havet. Hösta höjden är 580 meter över havet vid kyrkan Santa Maria. Vi går ner till Purano och vingården på ca 450 meter över havet. Svårighetsgrad: 1 med några små backar.
Dag 5.
Buss Garda – Vicenza - Bassano di Grappa - Follina, ca 244 km. Besök i en Palladioivilla och i Bassano di Grappa. Frukost och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Follina.
Idag gör vi bara kortare stadsvandringar. Middag ingår.
Dag 6.
Buss Follina – Soligo, Col San Martino – San Pietro di Feletto – Follina, ca 42 km. Vandring ca 8 km (3 timmar). Ostprovning med prosecco. Frukost och lunch ingår.
Dagens vandring ca 8 km (3 timmar) börjar vid byn Soligo ca 350 meter över havet och fortsätter upp till 450 meter (högsta höjden) över havet. Vandringen går därefter ner till Col San Martino på 163 meter (lägsta höjden) över havet. Svårighetsgrad: 1
Dag 7.
Vandring Follina – Combai, ca 7 km (3 timmar). Buss Combai – Colbertaldo di Vidor – Follina, ca 23 km. Vingårdsbesök med proseccosmakning. Frukost, lunch och middag ingår.
Dagens vandring ca 7 km (3 timmar) börjar vid hotellet i Follina (lägsta höjd) 191 meter över havet, i långsam takt når vi vandringens högsta höjd på 450 meter. Vandringen fortsätter ner till 400 meter över havet.Svårighetsgrad: 1 – en backe i början av dagen gör vandringen lite svårare.
Dag 8.
Buss från Follina – Venedig flygplats, 88 km. Frukost ingår. Hemresa.
Italien
Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.