Nordiska medborgare behöver ej visum.
Observera att de flesta länder kräver att passet är giltigt i minst sex månader efter inresa.
Under en vecka gör vi trivsamma vandringar bland olivlundar och vingårdar. I nordöstra Italien bjuds vi på natursköna vandringar, italiensk småstadscharm och kulinariska upplevelser. Vi njuter utsikter, vyer och viner, och smakar bland annat Amarone, grappa och prosecco. Resan är klassificerad som lätt, vandringarna görs i ett lugnt tempo och terrängen är inte så kuperad. Kort och gott, en vandringsresa som passar alla livsnjutare!
Länder: Italien
Typ av resa: Vandringsresa - Mat- och vinresa - svårighetsgrad 1, lätt
Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: 15-22 personer
Visum krävs: Nej
En sista ansträngning får vi när vi tar oss upp till kyrkan Santa Maria in Valverde. Kyrkans ursprung går tillbaka till 1200-talet och är troligen byggd ovanpå ruinerna av ett gammalt tempel tillägnat Minerva.
Utsikten över de terrasserade vinrankorna etsar sig fast i vårt minne.
Vandringen avslutas med ett besök hos bröderna Francesco och Giacomo och deras vinkällare. Fem röda viner får vi smaka på, men även deras olivolja innan vi tar bussen tillbaka till hotellet.
Om kvällens samlas vi för middag.
Dag 5. Bassano del Grappa
Det har blivit dags att checka ut och resa vidare mot staden Bassano del Grappa. Staden lånar sitt namn från det närliggande berget Monte Grappa. Bassano är mest känd för sin övertäckta bro vid floden Brenta samt den starka grappaakvaviten som produceras i området.
Liksom så många av Venetos historiska städer, är detta en välmående stad med färgstarka klädesbutiker och häftiga inredningsaffärer. Arkitekturen återspeglar stadens läge med traditionella arkadgångar i stället för trottoarer. Torgens palats är oftast utrustade med alpina träbalkonger. Efter ett litet glas grappa får vi tid att på egen hand strosa runt bland stadens gator och torg.
Vi fortsätter så till Follina, "Välkommen till Proseccoland", säger Giovanni Zanon. Han och hans familj, driver sedan några år både hotell- och restaurangverksamhet i Follina. Byn ligger på 190 meters höjd över havet och befinner sig så påtagligt vid foten av bergen, mellan slätten och Alperna. Charmiga Hotel Il Chiostro blir vår utgångspunkt för vandringsresans första tre dagar. Follina har utsetts till en av Italiens 100 vackraste byar, och har anor från den italienska medeltiden.
I närheten passerade den romerska härvägen, den så kallade Via Claudia Augustea. Etruskerna var med och grundade byn. Kyrkan Santa Maria från 1170 ligger vackert placerat vid sidan av klostret med samma namn. Klostret som tillhör Cistercienserorden har en fin klosterträdgård med vackert dekorerade pelare.
Natursköna landskap omger byn. Idag bor det strax under 4 000 invånare här, men byn får ändå många besökare under året. Hit kommer man framför allt för att vandra och äta gott. Proseccoregionen är än så länge ett ganska okänt område för vandringsresenärer. I Follina känner vi oss som vandringspionjärer.
Dag 6. Vinvandring och ostprovning
Dagen börjar med en bussresa till byn Soligo, där vi stannar på 400 meters höjd. Här börjar vår vandring som inledningsvis går stadigt uppför via ett antal korta men något branta stigningar. Stora delar av vägen omges vi av täta lövskogar med äkta kastanj, ek och lönn, men här och där planar stigen ut och ett panorama öppnar upp sig över det omgivande odlingslandskapet. Underlaget är omväxlande fast, mjuk skogsstig och grusväg. På vägen upp passerar vi bland annat ett litet kapell med vackert gröna dörrar samt en freskomålad vägg.
När vi når toppen av kullen börjar en vacker tur nedför. Borta är de gröna lövträden och vi går långsamt nedför, genom branta vinterrasseringar och ett storslaget landskap breder ut sig framför. Här visar Prosecco-land upp sig från sin bästa sida. I horisonten ser vi enstaka stenhus och låglandets odlingsslätter.
Vid kyrkan San Vigilio gör vi halt och tar in den friska luften och ytterligare ett panorama innan vi går ner till byn Col San Martino. Vandringen avslutas på en lokal trattoria för en lätt lunch.
På ett småskaligt mejeri med tillhörande gastronomisk bar lär vi oss hur ost tillverkas. Med stort engagemang och passion får vi berättat för oss om de olika metoder som idag används för att tillverka ost för en lokal och internationell publik.
Kanske är det ännu mera spännande att få följa med ner i källaren, där ostarna lagras. Med näsans hjälp listar vi ut vilken slags ost som förvaras i vilket rum. Avslutningsvis sätter vi oss till bords och smakar på några av de smakfulla ostarna. För att osten bäst skall komma till sin rätt äter vi med händerna.
Vi återvänder till hotellet, ledig kväll.
Dag 7. Vin, vin och mat
Idag lämnar vi hotellet till fots och följer Follinas bäck. Byns namn tros komma från latinets fullo. En fullo var en romersk tvättarbetare, känd från många inskriptioner i Italien. Det finns också bevis för att dessa behandlade tyg direkt från väven, även om det har tvivlats av några moderna forskare.
Redan på 1200-talet fanns här många ullkvarnar, detta ledde till att Follina tidigt blev ett viktigt centrum för produktion av ull och silkestyger. Under andra hälften av 1700-talet kom de flesta av fabrikerna att slå igen på grund av ett minskat vattenflöde. Att byn blev rik förstår vi av de vackra målningar som uppfördes på många av husen på 1700-talet.
Bara några minuter efter att vi lämnat Follina bakom oss ser vi de första vinrankorna.
Vi tar oss uppför en backe och sedan går vi mer eller mindre på samma höjd. Vi följer gamla transportleder vid vinodlingarna i området och går på slingrande grusvägar med relativt jämnt underlag. Landskapet ligger öppet och man kan njuta av de vida vyerna över de böljande vinfälten, i fjärran mot norr reser sig de högre randbergen till Alperna.
Stora kastanjeträd längs proseccodruvans vinstockar ger oss behövlig skugga under de varmaste månaderna. I byn Combai besöker vi en osteria som specialiserat sig på att grilla kött. Här serveras sallad, bönor och kött (fläsk, kyckling och kanin). Restaurangen som vanligtvis är stängd måndagar, öppnar sina dörrar bara för oss idag.
Med buss reser vi till en närbelägen vingård för att smaka prosecco. Avslutningsvis återvänder vi till hotellet för några timmars avkoppling.
Om kvällen går vi till en av stadens många restauranger, den vi har valt har tidigare haft en stjärna i Michelinguiden. Här äter vi vår avskedsmiddag.
Dag 8. Hemresa
Vi hoppas att resan har varit till belåtenhet och att sinnet och bagaget är fyllt med många trevliga minnen. Det har blivit dags att återvända till Venedigs flygplats. Vi säger Arrividerci – på återseende.
Dag 1.
Flyg Skandinavien – Venedig. Buss Venedig – Garda, ca 150 km. Fyra övernattningar på hotell i Garda. Middag ingår.
Ingen vandring idag.
Dag 2.
Vandring från hotellet via Gardaklippan till en vingård, ca 4 km (2 timmar). Besök på vingård med vinsmakning och tilltugg. Frukost ingår.
Dagens vandring är 4 km (2 timmar) och börjar vid hotellet på 135 meter höver havet (lägsta höjd). Vid Gardaklippan når vi vandringens högsta höjd på ca 291 meter. Vi fortsätter ner till vingården på ca 260 meter över havet. Svårighetsgrad: 1
Dag 3.
Buss från Garda till Malcesine t/r cirka 56 km. Linbana från Malcesine till Monte Baldo 1760 meter över havet. Naturvandring ca 4 km (90 minuter). Ledig eftermiddag. Frukost och lunch ingår.
Dagens vandring är 4 km (90 minuter) blir cirkulär med ungefär 100 meters höjdskillnad. Vandringen börjar vid linbanestationen Monte Baldo, på 1760 meters (högsta höjd) höjd över havet. Vi går upp och ner i området. Svårighetsgrad: 1 (vandringen är lite svårare på grund av höjden). Tillkommer gör egna vandringar i kuststaden Malceine på eftermiddagen.
Dag 4.
Buss från hotellet till San Pietro in Cariano, ca 32 km och från Purano till hotellet ca 30 km. Vandring i Valpolicella, ca 7 km (3 timmar). Vingårdsbesök med vinsmakning och tilltugg. Frukost och middag ingår.
Dagens vandring börjar vid byn San Pietro in Cariano på 150 meter (lägsta höjd) över havet och går i ett långsamt stigande landskap till 550 meter över havet. Hösta höjden är 580 meter över havet vid kyrkan Santa Maria. Vi går ner till Purano och vingården på ca 450 meter över havet. Svårighetsgrad: 1 med några små backar.
Dag 5.
Buss Garda – Vicenza – Bassano di Grappa – Follina, ca 244 km. Besök i Bassano di Grappa. Frukost och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Follina.
Idag gör vi bara kortare stadsvandringar. Middag ingår.
Dag 6.
Buss Follina – Soligo, Col San Martino – San Pietro di Feletto – Follina, ca 42 km. Vandring ca 8 km (3 timmar). Ostprovning med prosecco. Frukost och lunch ingår.
Dagens vandring ca 8 km (3 timmar) börjar vid byn Soligo ca 350 meter över havet och fortsätter upp till 450 meter (högsta höjden) över havet. Vandringen går därefter ner till Col San Martino på 163 meter (lägsta höjden) över havet. Svårighetsgrad: 1
Dag 7.
Vandring Follina – Combai, ca 7 km (3 timmar). Buss Combai – Colbertaldo di Vidor – Follina, ca 23 km. Vingårdsbesök med proseccosmakning. Frukost, lunch och middag ingår.
Dagens vandring ca 7 km (3 timmar) börjar vid hotellet i Follina (lägsta höjd) 191 meter över havet, i långsam takt når vi vandringens högsta höjd på 450 meter. Vandringen fortsätter ner till 400 meter över havet.Svårighetsgrad: 1 – en backe i början av dagen gör vandringen lite svårare.
Dag 8.
Buss från Follina – Venedig flygplats, 88 km. Frukost ingår. Hemresa.