Nyhet

Cykling i Kroatienmed ö-luff i Adriatiska havet

Följ med till Kroatien och cykla på öarna i Adriatiska havet. Resan börjar och slutar i världsarvsstaden Dubrovnik. Däremellan utforskar vi öar som Brac, Hvar och Korcula. Efter att ha cyklat genom historiska kuststäder och lummig grönska kan du svalka dig i det azurblå havet. Du bor med halvpension på båten som tar oss mellan öarna under cykelresan, bekvämt inkvarterad i luftkonditionerad hytt med egen dusch och wc.

RESFAKTA

Länder: Kroatien

Typ av resa: Cykelresa - Kryssning - svårighetsgrad 1, lätt

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Cykling genom Mljets nationalpark
 • Lugna och lummiga Konavledalen
 • Bad vid Gyllene hornets strand på Brac
 • Marco Polos födelsestad Korcula
 • Halvön Peljesacs

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 - Ankomst till Dubrovnik

Du flyger till Dubrovnik i södra Kroatien, där din öluffning med cykel kring Adriatiska havet har sin utgångspunkt. På Dubrovniks internationella flygplats möts du av din TEMA-reseledare.

Transfern går sedan till Dubrovniks hamn, där ditt flytande hem för den kommande veckan väntar. Hamnen ligger en kortare promenad från Dubrovniks gamla stadsdel och du kan på egen hand utforska den och närområdet.Dag 2 - Kom med till Konavle

Strax söder om Dubrovnik, på gränsen till Montenegro, ligger området Konavle. Genom århundradena har Konavle lyckats förbli en traditionell landsbygd med flera historiska lämningar, kloster och gods där en gång Dubrovniks överklass levde.

Denna första cyklingsdag acklimatiserar vi oss och rör oss på fina asfalterade vägar genom mindre samhällen. Cyklingen tar oss genom ett lummigt landskap med vingårdar och olivodlingar. Cypressträd kantar emellanåt vägen och hela tiden ligger Snijeznicabergen som fond. Väl framme i Ljuta besöker vi en gammal kvarn och får smaka lokala specialiteter innan vi återvänder till båten för lunch.

På eftermiddagen finns det tid för den som vill att delta i en guidad tur på Dubrovniks stadsmur (Denna utflykt är frivillig och köps till på plats. Notera att det är engelsktalande lokalguide och utöver TEMAs dagsprogram).Dag 3 - Calypsos ö Mljet med grön nationalpark

Efter frukost kastar vi loss och båten styr mot honungsön Mlejt , som också kallas Calypsos ö. Många experter tolkar nämligen Homeros beskrivningar i Odysséen som att Mljet är samma ö som i eposet kallas Ogygia, där nymfen Calypso höll Odysseus fången i sju år på hans återresa från Troja. Namnet Mljet kommer från den antika grekiskans ord för honung.

En stor del av ön utnämndes 1960 till nationalpark tack vare sin rika, täta och sällsynta flora. Vår cykeltur går genom nationalparkens skogar, förbi öns två sjöar med bräckt vatten där musslor och ostron trivs. I den större sjön ligger ett kloster tillägnat Jungfru Maria.Vi cyklar på omväxlande underlag och avslutar cyklingen i Pomena, där vi stannar över natten.Dag 4 - Hvar, lavendelön

Idag tar båten oss norrut längs den dalmatiska kusten till en av skärgårdens större öar, Hvar. Med sitt centrala läge på den adriatiska seglingsrutten har ön haft stor strategisk betydelse genom historien. Under medeltiden, när venetianarna härskade över största delen av Adriatiska havet, var ön en en mycket viktig postering.

På Hvar skiner solen så mycket att det räknas som Adriatiska havets mest solsäkra plats, och vi hoppas att så är fallet också på dagen för ditt besök. Här trivs lavendel och odlingarna på ön anses höra till Europas mest högkvalitativa. Lavendel från Hvar är en av Kroatiens främsta souvenirer.

”Hvar är lite finare, lite vackrare och lite chicare. Innestämpeln tilltalar dock de flesta, unga som gamla, rika som fattiga.” (Vagabond.se)

Efter vår cykling på Hvar längs kust och inland fortsätter vi till direkt till hamnen. Antingen blir det övernattning i hamnen i Jelsa alternativt åker vi vidare med vår båt till ön Brac där vi släpper ankar i Bols hamn.Dag 5 - Cykling till Bols gyllene horn

Förmiddagen bjuder på en ny ö, Brac, och strandliv. Staden Bol är den äldsta på ön Brac och många fornlämningar i omgivningarna vittnar om dess gamla anor.

Det som Bol dock är mest känd för är läget intill Kroatiens mest omtalade och fotograferade strand, Zlatni Rat (Det gyllene hornet). Sandudden ändrar riktning beroende på vindar och strömmar. Vattnet är kristallklart och drar till sig lokala såväl som internationella besökare. Njut av lite egen tid och därefter en god lunch ombord, innan fartyget styr in mot fastlandet och Makarskas riviera.

Makarska ligger mellan havet och de branta Biokovobergen, som sträcker sig längs Dalmatiens kust. Flera charmiga småorter utgör det man idag kallar Makarska riviera. Tät pinjeskog sträcker sig hela vägen ner till inbjudande stränder. I andra riktningen utgör de vita bergstopparna en anslående kontrast mot den blå himlen.

För den som önskar erbjuder vi möjligheten att på eftermiddagen följa med på en halvdagsutflykt till Split. Passa på att utforska denna vackra stad och insup det Kroatiska stadslivet.Dag 6 - Marco Polos Korcula

Vi seglar söderut och in i Peljesacsundet för att nå den gamla grekiska kolonin Melaina Corcyra (Svarta Korfu). Idag har öns namn blivit Korcula och vissa hävdar att den store upptäcktsresanden Marco Polo föddes här, när ön på medeltiden behärskades av ventianarna.

Vi cyklar längs öns vackra nordkust med utsikt mot halvön Peljesac. Turen går genom små samhällen fram till östkustens udde och den gamla fiskebyn Lumbarda. Där inbjuder ett par sandstränder till bad. I den sandmättade jorden trivs vinet bra och här passar vi på att provsmaka produktionen på någon av de små privata vingårdarna.

Slutmålet är den anrika staden Korcula som påminner om Dubrovnik genom sin venetianska arkitektur, sina försvarsmurar och takens terrakottafärgade tegelpannor. Sedan 1400-talet framförs här svärddansen moreska. Trots att den troligen har spanskt ursprung har dansen blivit öns mest färgstarka tradition, och det är endast här den lever kvar. Under sommarens högsäsong framförs den i gamla staden på torsdagar.Dag 7 - Via halvön Peljesac och ögruppen Elafiterna

Halvön Peljesac är känd för sina mörkröda viner och sitt klarblå vatten. Den har ett kuperat landskap, men vi cyklar på en relativt flack kustväg med utsikt över havet. Här gör det inget om du cyklar dig varm, för målet är den vackra bukten Vucine där vattnet är svalkande och exceptionellt klart.

Tillbaka ombord äter vi lunch och seglar vidare söderöver mot Elafiteröarna. De tretton öarna utgör en egen liten skärgård nära Dubrovnik. Innanför dessa öar ligger den skyddade hamnen Slano på fastlandet, där vi lägger till för natten.Dag 8 - Hemresa

Om ditt flyg avgår morgon/tidigt på dagen, stiger du av båten redan i Slano för transport till flygplatsen. Annars åker vi med båten från Slano runt lilla Lokrum ö i havet utanför Dubrovnik, för att fortsätta nedanför stadsmurarna in till Dubrovniks hamn Gruz, där båtresan slutar. Flyger du sent på kvällen finns möjlighet att på egen hand upptäcka lite mer av Dubrovnik.

Vi på TEMA säger tack – hvala på kroatiska – för denna gång och hoppas att du fått minnen för livet.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Hytt på nedre däck - tillägg för övre däck möjligt men bokas direkt vid beställning hemifrån

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Dubrovnik. Transfer till hamnen, ca 20 km. Sju övernattningar på båten Otac Nikola de två första nätterna i Dubrovniks hamn.

Dag 2
Cykling Cilipi – Gruda, ca 14 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Båtresa Dubrovnik – Mljet, ca 3,5 tim. Cykling Pomena – Mljet nationalpark, ca 16 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning i Pomenas hamn.

Dag 4
Båtresa Mljet – Hvar, ca 5 tim. Cykling på Hvar ca 26 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning i Jelsas hamn alternativt Bols hamn.

Dag 5
Båtresa Jelsa – Brac – Makarska, ca 3 tim. Cykling till Det gyllene hornet, ca 14 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning i Makarskas hamn.

Dag 6
Båtresa Makarska – Korcula, ca 4 tim. Cykling Racisce – Lumbarda – Korcula stad, ca 14 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning i Korculas hamn.

Dag 7
Båtresa Korcula – Peljesac – Slano, ca 4 tim. Cykling Trstenik – Zuljana, ca 18 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning i Slanos hamn.

Dag 8
Båtresa Slano – Dubrovnik. Transfer till flygplatsen. Flygresa Dubrovnik – Skandinavien. Frukost ingår.

Kroatien

Folkmängd 4,55 milj Landets yta 56 542 km² Valuta Kuna Språk Kroatiska, serbiska Religion Ca 76 % katoliker, 11 % ortodoxt kristna, muslimer och protestanter

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN
Obligatorisk utrustning
Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad
Lättpackat regnplagg
Cykelhjälm (finns att låna men ta gärna med egen för bästa passform)

Vi rekommenderar
Cykelglasögon/solglasögon
Cykelhandskar
Gel-sadel eller cykelbyxor
Ryggsäck
Vattenflaska
Solkräm
Badkläder
Badskor (för steniga stränder)

Om cyklarna
Mountainbikes med handbroms och 24 växlar. Vi kommer att byta cyklar under veckan men till en likvärdig modell.
Inga cykelväskor eller flaskhållare. En liten ryggsäck rekommenderas.
För dig som vill använda cykelskor kan SPD-pedaler finnas att låna, men fråga oss gärna i samband med bokningen.
På denna resa kan det finnas möjlighet att byta ut den vanliga cykeln till en elcykel. För bokning kontakta TEMA. Pristillägg 1750 kronor. Begränsat antal elcyklar per grupp.
Specifika herr- och damcyklar kan normalt inte garanteras, men lämna gärna in önskemål i samband med bokningen.

Viktigt att veta
Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.
Vi har ingen följebil på denna resa. Vid eventuella problem ringer vi för assistans.

Cykelturerna
Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Dag 1. Ankomst till Dubrovnik. Ingen cykling.
Dag 2. Cykling i Konavle, Cilipi – Gruda, ca 14 km.
Dag 3. Cykling på Mljet, Pomena – Mljet nationalpark – Pomena, ca 16 km.
Dag 4. Cykling på Hvar, Jelsa tur och retur, ca 26 km.
Dag 5. Cykling på Brac, Bol tur och retur, ca 14 km.
Dag 6. Cykling på Korcula, Korcula stad tur och retur, ca 14 km
Dag 7. Kryssning till Peljesac och Elafitiöarna. Ingen cykling.
Dag 8. Hemresa. Ingen cykling.

I grundpriset ingår
Flygresa Dubrovnik t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelhytt (nedre däck), halvpension (måltider enligt dagsprogram kan variera/lunch alternativt middag), TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om ej annat anges.

Tillägg för "upper deck"
Möjlighet finns att boka boende i hytt på övre däck mot ett tillägg på 1 200 kr per person. Detta görs i samband med bokning av resan och i mån av plats.

Fartyget
På denna resa använder vi oss av fartyget Otac Nikola. Fartyget har gratis wifi ombord, som fungerar under nästan hela rundresan. Det ingår ingen städning av hytterna. Efter halva resan byter de handdukar och tömmer papperskorgarna. Observera att det inte är tillåtet att ta med egen dryck ombord.

Valuta
Kroatien: Kuna (HRK)
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Kreditkort accepteras i de flesta affärer och serviceinrättningar. För lokala marknader/kiosker gäller det att ha kontanter. Uttagsautomater finns i de större orterna. Dryck ombord på båten skrivs upp på nota under veckan. Din nota betalar du dagen innan hemresa direkt till båtens personal i kontanter (EUR eller HRK). Inga kreditkort accepteras ombord på båten.

Dricks
På denna resa ingår inte dricks. TEMAs reseledare samlar in 45 EUR, alternativt 340 HRK, per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare, kapten och övrig personal på fartyget. I övrigt är det i regionen kutym att lämna dricks, ofta tio procent av priset. Detta är vanligt även på restauranger där en serviceavgift är inkluderad i priset. I barer eller för en eventuell taxiresa avrundar man generellt uppåt. I butiker är priserna fasta men på de lokala marknaderna du besöker är det fritt fram att pruta sig till ett bättre pris. övrigt är det i regionen kotym att lämna dricks, ofta tio procent av priset. Detta är vanligt även på restauranger där en serviceavgift är inkluderad i priset. I barer eller för en eventuell taxiresa avrundar man generellt uppåt. I butiker är priserna fasta men på de lokala marknaderna du besöker är det fritt fram att pruta sig till ett bättre pris.

Klimat och klädsel
Ingen formell klädsel krävs men det uppskattas lokalt om man har en vårdad klädsel vid till exempel restaurangbesök. Med tanke på avresor från maj till oktober kan vädret variera en del. Se gärna in på någon hemsida/väderapp för prognos för din aktuella reseperiod. Det är ofta steniga stränder, så hela badskor är väldigt bra att ha med. Ta gärna med mer än en omgång badkläder. Det kommer att vara möjligt att bada från såväl båten, som vid våra cykelturer. Badhandduk får du låna från båten.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-05-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2019-05-11
07:10
2019-05-11
08:55
Austrian Airlines, 308
Vienna
Dubrovnik
2019-05-11
12:50
2019-05-11
14:10
Austrian Airlines, 731
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dubrovnik
Vienna
2019-05-18
14:55
2019-05-18
16:25
Austrian Airlines, 732
Vienna
Copenhagen
2019-05-18
20:20
2019-05-18
22:05
Austrian Airlines, 307
8 dagar Cykling i Kroatien Köpenhamn 15 425 SEK 2 platser kvar Boka
2019-05-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2019-05-11
09:45
2019-05-11
12:05
Austrian Airlines, 312
Vienna
Dubrovnik
2019-05-11
12:50
2019-05-11
14:10
Austrian Airlines, 731
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dubrovnik
Vienna
2019-05-18
14:55
2019-05-18
16:25
Austrian Airlines, 732
Vienna
Stockholm
2019-05-18
20:20
2019-05-18
22:35
Austrian Airlines, 317
8 dagar Cykling i Kroatien Stockholm 15 425 SEK 6 platser kvar Boka
2019-09-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2019-09-14
09:45
2019-09-14
12:05
Austrian Airlines, 312
Vienna
Dubrovnik
2019-09-14
12:50
2019-09-14
14:10
Austrian Airlines, 731
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dubrovnik
Vienna
2019-09-21
14:55
2019-09-21
16:25
Austrian Airlines, 732
Vienna
Stockholm
2019-09-21
20:20
2019-09-21
22:35
Austrian Airlines, 317
8 dagar Cykling i Kroatien Stockholm 16 990 SEK 2 platser kvar Boka
2019-09-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2019-09-14
10:15
2019-09-14
11:55
Austrian Airlines, 302
Vienna
Dubrovnik
2019-09-14
12:50
2019-09-14
14:10
Austrian Airlines, 731
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dubrovnik
Vienna
2019-09-21
14:55
2019-09-21
16:25
Austrian Airlines, 732
Vienna
Copenhagen
2019-09-21
20:20
2019-09-21
22:05
Austrian Airlines, 307
8 dagar Cykling i Kroatien Köpenhamn 16 990 SEK 2 platser kvar Boka
2019-09-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2019-09-21
09:45
2019-09-21
12:05
Austrian Airlines, 312
Vienna
Dubrovnik
2019-09-21
12:50
2019-09-21
14:10
Austrian Airlines, 731
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dubrovnik
Vienna
2019-09-28
14:55
2019-09-28
16:25
Austrian Airlines, 732
Vienna
Stockholm
2019-09-28
20:20
2019-09-28
22:35
Austrian Airlines, 317
8 dagar Cykling i Kroatien Stockholm 16 650 SEK Förfrågan
2019-09-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2019-09-21
10:15
2019-09-21
11:55
Austrian Airlines, 302
Vienna
Dubrovnik
2019-09-21
12:50
2019-09-21
14:10
Austrian Airlines, 731
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dubrovnik
Vienna
2019-09-28
14:55
2019-09-28
16:25
Austrian Airlines, 732
Vienna
Copenhagen
2019-09-28
20:20
2019-09-28
22:05
Austrian Airlines, 307
8 dagar Cykling i Kroatien Köpenhamn 16 650 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose