Nyhet

Från Zagreb till Sarajevoen smakfull färd via Slovenien, Trieste och Istrien

Res i hjärtat av Europa till det gröna Slovenien, Kroatien och Bosnien-Hercegovina, samt en avstickare till Italien. Se ”den älskade staden” Ljubljana, Zagreb samt sagosjöar i Bled och Plitvice. Drick en riktig italiensk espresso i Trieste och smaka Kroatiens mest kända ost på ön Pag. Längs Adriatiska havet upplever du världsarvsstäderna Split och Trogir. Och i Bosnien-Hercegovina Mostars symboliska och vackra bro. Sarajevo är en stad som alla hört talas om men kanske inte så många besökt. Här finns en historisk skattkammare att fördjupa sig i och en framtidstro att glädjas åt. Stimulera alla sinnen genom att laga mat, smaka delikatesser, söka tryffel och se de stolta hästarna i Lipica. 

Observera: Resan går i respektive riktning. Avresa 2020-09-24 från Zagreb till Sarajevo och avresa 2020-10-04 från Sarajevo till Zagreb. 

RESFAKTA

Länder: Kroatien, Slovenien, Italien, Bosnien-Hercegovina

Typ av resa: Rundresa - Mat- och vinresa

Reslängd: 11 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Sagosjön Bled och ljuvliga Ljubljana i Slovenien
 • Smakrikt med tryffeljakt i Istrien, ost på Pag och vin i Jeruzalem
 • Adriatisk kust med Piran, Trogir och Split
 • Nationalparkerna Plitvice och Krka
 • Mostars och Sarajevos kultur, arkitektur och historia

Dagsprogram
2020

Dag 1 - Dobro došli u Zagreb!

Vi flyger in på eftermiddagen till Zagreb och efter den korta bussresan från flygplatsen ger vi oss ut för att lära känna Kroatiens huvudstad. Boende är mitt i stadskärnan och det är lätt att promenera runt.

Trots stadens storlek finner vi idylliska kvarter och den speciella atmosfär som Zagreb besitter. Ett besök på en av stadens mest gastronomiska platser, Fuliranje, är givet. Gatorna här vid entrén till kanske världens kortaste bergbana vimlar av liv. 

Vi gör en stadspromenaden som slutar vid en mysig restaurang där vi äter typisk kroatisk mat till välkomstmiddag. 

Dag 2 - Välsmakande vin och ljuvliga Ljubljana
Ny dag och ett nytt land att upptäcka. Vi börjar i det nordöstra hörnet av Slovenien. Enligt legenden ska korsfarare på väg till det heliga landet kommit till detta vackra område med rullande kullar, och bestämt sig för att vila här. Den gästvänliga lokalbefolkningen erbjöd dem gott vin och man beslutade därefter att aldrig lämna denna plats. De hävdade regionen som sin egen och kallade den Jeruzalem. Vinerna här beskrivs som fräscha och fruktiga. Efter vinprovning fortsätter vår resa sydväst, in i floden Ljubljanicas dalgång mellan Alperna och Adriatiska havet. Här finner vi landets huvudstad Ljubljana där vi bor de kommande två nätterna.

Namnet Ljubljana betyder älskad och det är precis vad staden är av sina egna invånare. Belägen på 298 meters höjd över havet, vid floden Ljubljanicas strand, är detta Sloveniens administrativa, politiska och kulturella centrum. Det vackra, örnnästeliknande slottet ligger på toppen av en kulle, du ser mäktiga berg i bakgrunden och en myllrande gammal stadskärna med mysiga gränder. 

I Ljubljana har vi valt att bo på ett enklare Bed & Breakfast-hotell för att just ha ett ypperligt läge i den centrala äldre stadsdelen. Vårt boende Hotel Emonec ligger endast 150 meter från Tromostovje de gamla broarna med anor från 1200-talet. 

Dag 3 - Sloveniens sjö och kokkonst
Dagen bjuder på en utflykt norrut mot de spetsiga julianska alperna och den lilla staden Bled, omgärdad av sköna dalar. Bled var en berömd kurort redan på 1800-talet och är belägen vid en sjö med samma namn. Utsikten över denna turkosfägade sjö är känd för sin skönhet och här gör du en liten tur ut till Sloveniens enda ö i en båt av traditionell typ, en så kallad pletna. Du strosar runt i centrum som domineras av den medeltida fästningen belägen högt uppe på en klippa.

Väl tillbaka i Ljubljana upptäcker vi lite av stadens femtusenåriga historia och avslutar på en liten restaurang där vi själva får lära oss att laga traditionell slovensk mat. Resultat blir kvällens middag.

Dag 4 - Hästar, hav och en detour till Italien
Ny dag och nytt land, åtminstone för en kort stund. Men först lämnar vi Ljubljana för Lipica. Som man kan ana av namnet är det härifrån den vackra, vita, hästrasen lipizzaner kommer. I Lipica finns Europas äldsta stuteri och det är enbart just lipizzanerhästar man avlar. Vi finner hästarna och hagarna i de mest natursköna omgivningarna. Men här finns också historia och arkitektur som fasicenerar.

Härefter blir det en stor kontrast då vi åker in i Italien och den livliga hamnstaden Trieste. Staden är vackert belägen i skuggan av den höga bergsplatån Carso alldeles vid havet. Sedan gammalt är Trieste en betydelsefull hamnstad och var under många sekel Medelhavets främsta inkörsport för allehanda kryddor och inte minst kaffe, som fortfarande har en stark ställning i Trieste. Här finns traditionella kaféer som enligt egen utsago ska servera Italiens bästa espresso. 

Vi återvänder till Slovenien och fortsätter in i slovenska Istrien. Namnet Istrien betecknar hela den stora halvön som sträcker ut sig i Adriatiska havet från nordvästra Balkan. Merparten tillhör Kroatien men mindre delar ingår i Slovenien och även Italien. Istra säger man i Slovenien och detta är landets enda kuststräcka på totalt ca 40 km. 

Den vackraste orten längs Sloveniens riviera är Piran. Det är en liten historiskt intressant stad med ett stadshus från slutet av 1200-talet, som venetianarna uppförde när de härskade över trakten. Här checkar vi in direkt vid havet. 

Dag 5 - Tryffeljakt i Kroatien
I natursköna Istrien finns ett skogens guld som smakar lika mycket som det kostar. Marken här döljer tryffel, såväl vit som svart.

Vi beger oss söder om Piran, in i Kroatien, till den sagoaktiga atmosfären i Motovun. Den medeltida byn ligger på toppen av en kulle med fin utsikt över Istriens inland. Med sina slingrande kullerstensgränder är Motovun mycket pittoresk och trots sin berömmelse en lugn oas.  

En tryffeljägare tillsammans med sin specialtränade hund möter oss och demonstrerar hur man finner de goda dyrgriparna. Oavsett om jakten blir framgångsrik eller inte så intar vi därefter en lunch smaksatt med tryffel.

Sen eftermiddag, via ett kort besök i världens minsta stad, Hum, når vi charmiga kuststaden Opatija, som efter sitt läge vid Kvarnerbukten brukar kallas "Kvarners pärla". Den är känd för sitt behagliga klimat och sin vackra växtlighet. Mikroklimatet gör att exotiska palmer trivs ypperligt. Många av de vackra husen byggdes under tiden då österrikarna styrde och gärna kom hit på semester. Den tolv kilometer långa strandpromenaden Lungomare bjuder in till avkopplande promenader. Här övernattar vi på trevliga Hotel Bristol

Dag 6 - Världsarvet och nationalparken Plitvice
Plitvice är inte bara en nationell klenod, det är en för världen utvald plats av betydelse enligt Unesco. Världsarvet och tillika nationalparken når vi efter cirka 2 timmars bussresa genom Velebitbergen. Olika nivåskillnader i karstberget har skapat ett sjösystem med mängder av vattenfall, höga som låga. Skogen runtomkring är trolsk och här hör flera vilda djur hemma, till exempel björn, varg och utter. Den rika floran om nästan 1 300 arter i 112 olika familjer fascinerar också, med allt från orkidéer till den köttätande rundsileshår. 

Under eftermiddagen fortsätter vi söderöver i Kroatien och strax utanför staden Zadar, checkar vi in på ett bekvämt hotell i Petrcane för de kommande två nätterna. För den som vill, och om vädret tillåter, finns möjlighet att ta sig ett dopp i havet eller i hotellets utomhus- eller inomhuspool.  

Dag 7 - Ön pag med ost samt Zadar med promenad och middag
Dagen bjuder på en utflykt till den karga ön Pag. Sina charmiga byar och badvikar till trots, är det ost som ön är mest känd för. Ön Pags får tillhör de minsta i Medelhavsområdet och ger följaktligen lite mjölk, medan deras karga betesmarker har många medicinalväxter. Vi besöker en ostfabrik och får prova hela 6 olika ostar. Givetvis serveras du kroatiskt vin och bröd därtill. 

Under eftermiddagen beger vi oss till Zadar för en stadspromenad. Staden har gamla anor och här finns romerska ruiner, medeltida kyrkor och andra historiska monument. Det betyder dock inte att Zadar är gammal och stilla. Staden är i högsta grad en levande där gator och gränder fylls av såväl bofasta som tillfälliga besökare. De äldre arkitekturen blandas med ny, och staden har en kosmopolitisk karaktär med barer och kaféer. Vi avrundar promenaden med en middag i Zadar innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 8 - Krkas vattenfall
Vi checkar ut från hotellet och åker söderut. Idag utforskar ytterligare en nationalpark som stoltserar med fina vattenfall i en vacker natur, nämligen Krka nationalpark.  En rad kvarnar finns utmed Krka-flodens 70-km långa lopp. Många var i bruk till början av 1900-talet och några av dem har blivit restaurerade för att ge en bild av det traditionella livet längs Krka. Det blir en fin dag ute i naturen. 

Dag 9 - Trogir och Split
Njut en avkopplande morgon och förmiddag. Hotel Split ligger direkt vid havet och om vädret tillåter det så finns det utanför hotellet solstolar och ett rent, välkomnande hav (stenstrand/badstegar). 

Mitt på dagen beger vi oss den korta biten till Trogir, världsarvslistad men just nu i modern tid kanske mest känd som inspelningsplats för Game of Thrones. Vi gör en traditionell stadsvandring i staden. Promenaden är på en ö, då största delen av Trogirs gamla stadskärna ligger på en ö och omgärdas av en mur med två portar varav den ena öppnar sig mot en bro till fastlandet. Greker bosatte sig här cirka 380 f Kr och förutom dem finns här även spår efter romare, saracener, ungerska kungar och venetianare. Trogir är alltid vacker men under sen vår och tidig höst är det mindre besökare och man kan i lugn och ro njuta av alla de arkitektoniska detaljer och mästerverk som pryder staden.

Dagen fortsätter med nästa bildsköna stad, Split. Även här har det historiska arvet förlänat staden en utnämning av Unesco. Vi avrundar två fascinerande stadsvandringar med en middag i Split innan vi återvänder till vårt hotell. 

Dag 10 - Bosnien och Mostars bro
Vi lämnar nu Kroatien för två dagar i Bosnien-Hercegovina, det ”hjärtformade landet”. Det omskrivna Mostar bjuder på orientalisk atmosfär som härstammar från det turkiska styret. Under rundvandringen besöker vi "Turkiska huset", en herremansbyggnad med typisk ottomansk arkitektur. Den berömda marmorbron över floden Neretva byggdes under 1500-talet och blev en bild över de olika folkens samexistens. När den bombades under kriget blev den en symbol för det sönderskjutna Jugoslavien. 2004 återuppbyggdes bron och många hoppas att den åter ska stå för fredlig samlevnad. Den omgivande historiska bebyggelsen har också putsats upp, men kulhål syns tydligt i många fasader.

Färden fortsätter på en naturskön väg längs Neretvafloden mot dagens slutmål, Sarajevo. Här har de bysantinska och ottomanska rikena från öst och de romerska, venetianska- och habsburgska rikena från väst lämnat sina arv. Staden är en kulturell smältdegel, nominerad av Unesco att bli världsarv med motiveringen att Sarajevo är "en specifik symbol för universell multikultur".

På kvällen äter vi en traditionell bosnisk middag tillsammans på en mindre restaurang i den gamla stadsdelen, in närheten av Sebilj, den ottomanska fontänen som är en av de ikoniska platserna i staden (ca 650 meters promenad till restaurangen enkel väg).

Dag 11 - Sarajevo
Det sägs att även främlingar känner sig som hemma i Sarajevo. Och här mäter man inte rikedom i materiella tillgångar utan i vänskaper. Denna morgon ger vi oss ut i det historiskt intressanta och multikulturella Sarajevo. Framför allt är det Bascarsija, Sarajevos gamla stadsdel, som vi lär känna. Staden har återhämtat sig fysiskt från det mesta av krigsskadorna från belägringen 1992–1995 och givetvis får vi en inblick hur livet tedde sig under dessa svåra år. Historien tar oss även längre tillbaka i tiden, bortom 1984 och de olympiska vinterspelen, till brofästet där den österrikiske ärkehertigen Franz Ferdinand och hans maka mördades 1914. Denna händelse, känd som ”Skotten i Sarajevo”, kom att utlösa första världskriget. Arv från en svunnen tid ser vi också i de ottomanska kvarteren, där hantverkarna än idag hamrar på koppar och andra ädla metaller. Kanske smakar vi också en kopp starkt kaffe tillsammans med något sött som lokum eller hurmasice.

Vid lunchtid är det sedan dags att bege sig till flygplatsen för att påbörja hemresan till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 1 luncher
• 9 middagar

• 1 vinprovning
• Matlagningskväll i Ljubljana
• Tryffeljakt och tryffellunch
• Ostprovning på Pag, 6 sorter (vin serveras därtill)
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Zagreb. Busstransfer till Zagreb centrum, 20 km. Stadspromenad i Zagreb. Middag ingår. En övernattning på hotell i Zagreb.

Dag 2
Zagreb – Jeruzalem – Ljubljana, ca 300 km. Vinprovning i Jeruzalem. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Ljubljana.

Dag 3
Utflykt till Bled, ca 110 km. Stadspromenad och matlagning i Ljubljana. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Ljubljana – Piran, via Trieste, 140 km. Besök på stuteriet i Lipica och i Trieste. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Piran.

Dag 5
Piran – Opatija, 90 km. Utflykt till Motovun och tryffeljakt. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Opatija.

Dag 6
Opatija – Zadar, 330 km. Besök i Plitvice nationalpark. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Petrcane.

Dag 7
Utflykt till ön Pag med ostprovning. Stadsvandring i Zadar. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Zadar – Podstrana/Split, 190 km. Utflykt i Krka nationalpark. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Podstrana/Split.

Dag 9
Besök i Trogir och Split med stadspromenader. Frukost och middag ingår.

Dag 10
Podstrana/Split – Sarajevo, 300 km. Besök i Mostar med stadspromenad. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Sarajevo.

Dag 11
Flyg Sarajevo – Skandinavien. Flygplatstransfer, 15 km. Stadspromenad i Sarajevo på förmiddagen.

Kroatien

Folkmängd 4,2 miljoner
Landets yta 56 542 km²
Valuta Kuna
Språk Kroatiska, serbiska
Religion Ca 76 % katoliker, 11 % ortodoxt kristna, muslimer och protestanter

Slovenien

Folkmängd 2 miljoner
Landets yta 20 253 km²
Religion Romerska katoliker 57 %, ortodoxa 2,3 %, muslimer 2,4 %, evangeliska och övriga kristna 1,6 %. Bland de övriga främst ateister och folk som inte vill uppge sin religionstillhörighet.
Valuta Euro (EUR)
Språk Slovenska är officiellt språk, i vissa områden har även minoritetsspråken italienska och ungerska officiell status

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Bosnien-Hercegovina

Folkmängd 3,86 miljoner
Landets yta 51 197 km²
Valuta Marka
Språk Bosniska, kroatiska och serbiska är officiella språk
Religion Muslimer 40 %, Ortodoxa 31 %, Romerska katoliker 15 %, Övriga 14 %

Dagsprogram
2020

Dag 1 - Dobrodošli u Sarajevo!

Vi flyger in till Sarajevo via Wien och landar på eftermiddagen. Det sägs att även främlingar känner sig som hemma i Sarajevo. Och här mäter man inte rikedom i materiella tillgångar utan i vänskaper. 

Redan på eftermiddagen ger vi oss ut i det historiskt intressanta och multikulturella Sarajevo. Framför allt är det Bascarsija, Sarajevos gamla stadsdel, som vi lär känna. Staden har återhämtat sig fysiskt från det mesta av krigsskadorna från belägringen 1992–1995 och givetvis får vi en inblick hur livet tedde sig under dessa svåra år. Historien tar oss även längre tillbaka i tiden, bortom 1984 och de olympiska vinterspelen, till brofästet där den österrikiske ärkehertigen Franz Ferdinand och hans maka mördades 1914. Denna händelse, känd som ”Skotten i Sarajevo”, kom att utlösa första världskriget. Arv från en svunnen tid ser vi också i de ottomanska kvarteren, där hantverkarna än idag hamrar på koppar och andra ädla metaller.

Vi avslutar vår promenad med en traditionell bosnisk middag tillsammans på en mindre restaurang i den gamla stadsdelen, in närheten av Sebilj, den ottomanska fontänen som är en av de ikoniska platserna i staden.

Dag 2 - Världsarvslistade Mostar
Efter frukost lämnar vi den kulturella smältdegeln Sarajevo och reser en naturskön väg längs den drygt 220 km långa Neretvafloden. Men innan floden når kusten och det Adriatiska havet flyter den sakta genom staden Mostar som just fått sitt namn efter den gamla (Stari) bron (Most) som spänner över floden här. Marmorbron byggdes under 1500-talet och blev en bild över de olika folkens samexistens. När den bombades under kriget blev den en symbol för det sönderskjutna Jugoslavien. 2004 återuppbyggdes bron och många hoppas att den åter ska stå för fredlig samlevnad. Den omgivande historiska bebyggelsen har också putsats upp, men kulhål syns tydligt i många fasader.

Det omskrivna Mostar bjuder på orientalisk atmosfär som härstammar från det turkiska styret. Under rundvandringen besöker vi "Turkiska huset", en herremansbyggnad med typisk ottomansk arkitektur. 

Färden fortsätter till kusten där vi svänger norröver och åker innanför Makarskas riviera till vår slutdestination Podstrana, strax utanför Split. 

Dag 3 - Trogir och Split
Njut en avkopplande morgon och förmiddag. Hotel Split ligger direkt vid havet och om vädret tillåter det så finns det utanför hotellet solstolar och ett rent, välkomnande hav (stenstrand/badstegar).

Mitt på dagen beger vi oss den korta biten till Trogir, världsarvslistad men just nu i modern tid kanske mest känd som inspelningsplats för Game of Thrones. Vi gör en traditionell stadsvandring i staden. Promenaden är på en ö, då största delen av Trogirs gamla stadskärna ligger på en ö och omgärdas av en mur med två portar varav den ena öppnar sig mot en bro till fastlandet. Greker bosatte sig här cirka 380 f Kr och förutom dem finns här även spår efter romare, saracener, ungerska kungar och venetianare. Trogir är alltid vacker men under sen vår och tidig höst är det mindre besökare och man kan i lugn och ro njuta av alla de arkitektoniska detaljer och mästerverk som pryder staden. 

Dagen fortsätter med nästa bildsköna stad, Split. Även här har det historiska arvet förlänat staden en utnämning av Unesco. Vi avrundar två fascinerande stadsvandringar med en middag i Split innan vi återvänder till vårt hotell. 

Dag 4 - Krkas vattenfall
Vi checkar ut från hotellet och åker norrut. Idag utforskar vi en nationalpark som stoltserar med fina vattenfall i en vacker natur, nämligen Krka nationalpark.  Dess unika karstlandskap, skönhet men också kulturella arv har förlänat området med nationalparksstatus. En rad kvarnar finns utmed Krka-flodens 70-km långa lopp. Många var i bruk till början av 1900-talet och några av dem har blivit restaurerade för att ge en bild av det traditionella livet längs Krka. Det blir en fin dag ute i naturen. 

Denna kväll checkar vi in på ett bekvämt hotell i Petrcane för de kommande två nätterna. För den som vill, och om vädret tillåter, finns möjlighet att ta sig ett dopp i havet eller i hotellets utomhus- eller inomhuspool.  

Dag 5 - Ön pag med ost samt Zadar med promenad och middag
Dagen bjuder på en utflykt till den karga ön Pag. Sina charmiga byar och badvikar till trots, är det ost som ön är mest känd för. Ön Pags får tillhör de minsta i Medelhavsområdet och ger följaktligen lite mjölk, medan deras karga betesmarker har många medicinalväxter. Vi besöker en ostfabrik och får prova hela 6 olika ostar. Givetvis serveras du kroatiskt vin och bröd därtill.

Under eftermiddagen beger vi oss till Zadar för en stadspromenad. Staden har gamla anor och här finns romerska ruiner, medeltida kyrkor och andra historiska monument. Det betyder dock inte att Zadar är gammal och stilla. Staden är i högsta grad en levande där gator och gränder fylls av såväl bofasta som tillfälliga besökare. De äldre arkitekturen blandas med ny, och staden har en kosmopolitisk karaktär med barer och kaféer. Vi avrundar promenaden med en middag i Zadar innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 6 - Världsarvet och nationalparken Plitvice
Vi checkar ut och har idag en något längre körning men genom, och till en natur utöver det vanliga. Plitvice är inte bara en nationell klenod, det är en för världen utvald plats av betydelse enligt Unesco. Världsarvet och tillika nationalparken når vi efter cirka 2 timmars bussresa genom Velebitbergen. Olika nivåskillnader i karstberget har skapat ett sjösystem med mängder av vattenfall, höga som låga. Skogen runtomkring är trolsk och här hör flera vilda djur hemma, till exempel björn, varg och utter. Den rika floran om nästan 1 300 arter i 112 olika familjer fascinerar också, med allt från orkidéer till den köttätande rundsileshår. 

Vi spenderar ca tre timmar i Plitvice nationalpark, där vi också får sällskap av lokalt auktoriserad naturguide. Vi promenerar på spångar och över broar, åker elektriskt driven båt och tåg. Efter ett gediget besök fortsätter vi till den anrika kurorten Opatija. Med sitt läge vid Kvarnerbukten kallas orten "Kvarners pärla". Den är känd för sitt behagliga klimat och sin vackra växtlighet. Mikroklimatet gör att exotiska palmer trivs ypperligt. Många av de vackra husen byggdes under tiden då österrikarna styrde och gärna kom hit på semester. Den tolv kilometer långa strandpromenaden Lungomare bjuder in till avkopplande promenader. Här övernattar vi på trevliga Hotel Bristol

Dag 7 - Tryffeljakt i Kroatien
I natursköna Istrien finns ett skogens guld som smakar lika mycket som det kostar. Marken här döljer tryffel, såväl vit som svart. Vi beger oss till den sagoaktiga atmosfären i Motovun. Den medeltida byn ligger på toppen av en kulle med fin utsikt över Istriens inland. Med sina slingrande kullerstensgränder är Motovun mycket pittoresk och trots sin berömmelse en lugn oas. 

En tryffeljägare tillsammans med sin specialtränade hund möter oss och demonstrerar hur man finner de goda dyrgriparna. Oavsett om jakten blir framgångsrik eller inte så intar vi därefter en lunch smaksatt med tryffel.

Namnet Istrien betecknar hela den stora halvön som sträcker ut sig i Adriatiska havet från nordvästra Balkan. Merparten tillhör Kroatien men mindre delar ingår i Slovenien. Vi korsar nu nationsgränsen. Istra säger man i Slovenien och kommer till landets enda kuststräcka på totalt ca 40 km. Den vackraste orten längs Sloveniens riviera är Piran. Det är en liten historiskt intressant stad med ett stadshus från slutet av 1200-talet, som venetianarna uppförde när de härskade över trakten. Här checkar vi in direkt vid havet och äter en middag direkt vid havet.

Dag 8 - Hästar, hav och en detour till Italien
Ny dag och nytt land, åtminstone för en kort stund. Vi åker in i Italien och den livliga hamnstaden Trieste. Staden är vackert belägen i skuggan av den höga bergsplatån Carso alldeles vid havet. Sedan gammalt är Trieste en betydelsefull hamnstad och var under många sekel Medelhavets främsta inkörsport för allehanda kryddor och inte minst kaffe, som fortfarande har en stark ställning i Trieste. Här finns traditionella kaféer som enligt egen utsago ska servera Italiens bästa espresso. 

Därefter kommer vill tillbaka till Slovenien och till Lipica. Som man kan ana av namnet är det härifrån den vackra, vita, hästrasen lipizzaner kommer. I Lipica finns Europas äldsta stuteri och det är enbart just lipizzanerhästar man avlar. Vi finner hästarna och hagarna i de mest natursköna omgivningarna. Men här finns också historia och arkitektur som fasicenerar.

Vi fortsätter vår resa österut, in i floden Ljubljanicas dalgång mellan Alperna och Adriatiska havet. Här finner vi landets huvudstad Ljubljana där vi bor de kommande två nätterna.

Namnet Ljubljana betyder älskad och det är precis vad staden är av sina egna invånare. Belägen på 298 meters höjd över havet, vid floden Ljubljanicas strand, är detta Sloveniens administrativa, politiska och kulturella centrum. Det vackra, örnnästeliknande slottet ligger på toppen av en kulle, du ser mäktiga berg i bakgrunden och en myllrande gammal stadskärna med mysiga gränder.  

I Ljubljana har vi valt att bo på ett enklare Bed & Breakfast-hotell för att just ha ett ypperligt läge i den centrala äldre stadsdelen. Vårt boende Hotel Emonec ligger endast 150 meter från Tromostovje de gamla broarna med anor från 1200-talet. 

Dag 9 - Sloveniens sjö och kokkonst
Dagen bjuder på en utflykt norrut mot de spetsiga julianska alperna och den lilla staden Bled, omgärdad av sköna dalar. Bled var en berömd kurort redan på 1800-talet och är belägen vid en sjö med samma namn. Utsikten över denna turkosfägade sjö är känd för sin skönhet och här gör du en liten tur ut till Sloveniens enda ö i en båt av traditionell typ, en så kallad pletna. Du strosar runt i centrum som domineras av den medeltida fästningen belägen högt uppe på en klippa.

Väl tillbaka i Ljubljana upptäcker vi lite av stadens femtusenåriga historia och avslutar på en liten restaurang där vi själva får lära oss att laga traditionell slovensk mat. Resultat blir kvällens middag.

Dag 10 - Välsmakande vin
Ny dag och ett nytt land att upptäcka. Vi börjar i det nordöstra hörnet av Slovenien. Enligt legenden ska korsfarare på väg till det heliga landet kommit till detta vackra område med rullande kullar, och bestämt sig för att vila här. Den gästvänliga lokalbefolkningen erbjöd dem gott vin och man beslutade därefter att aldrig lämna denna plats. De hävdade regionen som sin egen och kallade den Jeruzalem. Vinerna här beskrivs som fräscha och fruktiga.

Vi lämnar därefter Slovenien och styr färden mot resans sista destination, Kroatiens huvudstad Zagreb. Här checkar vi in och äter en avskedsmiddag på charmig konoba (restaurang).

Dag 11 - Zagreb
Vi äter frukost, checkar ut och gör en gemensam guidade stadsvandring i denna lilla storstad, med en brokig historia. På eftermiddagen går returflyget till Skandinavien. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 1 luncher
• 9 middagar

• 1 vinprovning
• Matlagningskväll i Ljubljana
• Tryffeljakt och tryffellunch
• Ostprovning på Pag, 6 sorter (vin serveras därtill)
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Sarajevo. Busstransfer till Sarajevo, 15 km. Stadspromenad i Sarajevo. Middag ingår. En övernattning på hotell i Sarajevo.

Dag 2
Podstrana/Split – Sarajevo, 300 km. Besök i Mostar med stadspromenad. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Podstrana/Split.

Dag 3
Besök i Trogir och Split med stadspromenader. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Podstrana/Split – Zadar, 190 km. Utflykt i Krka nationalpark. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Petrcane.

Dag 5
Utflykt till ön Pag med ostprovning. Stadsvandring i Zadar. Frukost och middag ingår.

Dag 6
Zadar – Opatija, 330 km. Besök i Plitvice nationalpark. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Opatija.

Dag 7
Opatija – Piran, 90 km. Utflykt till Motovun och tryffeljakt. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Piran.

Dag 8
Piran – Ljubljana, via Trieste, 140 km. Besök på stuteriet i Lipica och i Trieste. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Ljubljana.

Dag 9
Utflykt till Bled, ca 110 km. Stadspromenad och matlagning i Ljubljana. Frukost och middag ingår.

Dag 10
Ljubljana – Jeruzalem – Zagreb, ca 300 km. Vinprovning i Jeruzalem. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Zagreb.

Dag 11
Flyg Zagreb – Skandinavien. Flygplatstransfer, 20 km. Stadspromenad i Zagreb på förmiddagen.

Kroatien

Folkmängd 4,2 miljoner
Landets yta 56 542 km²
Valuta Kuna
Språk Kroatiska, serbiska
Religion Ca 76 % katoliker, 11 % ortodoxt kristna, muslimer och protestanter

Slovenien

Folkmängd 2 miljoner
Landets yta 20 253 km²
Religion Romerska katoliker 57 %, ortodoxa 2,3 %, muslimer 2,4 %, evangeliska och övriga kristna 1,6 %. Bland de övriga främst ateister och folk som inte vill uppge sin religionstillhörighet.
Valuta Euro (EUR)
Språk Slovenska är officiellt språk, i vissa områden har även minoritetsspråken italienska och ungerska officiell status

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Bosnien-Hercegovina

Folkmängd 3,86 miljoner
Landets yta 51 197 km²
Valuta Marka
Språk Bosniska, kroatiska och serbiska är officiella språk
Religion Muslimer 40 %, Ortodoxa 31 %, Romerska katoliker 15 %, Övriga 14 %

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Zagreb, retur från Sarajevo (2020-09-24) och till Sarajevo med retur från Zagreb (2020-10-04), övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges.

Valuta
Slovenien: Euro (EUR)

Italien: Euro (EUR)
Kroatien: Kuna (HRK)
Bosnien-Hercegovina: Marka (BAM)

Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel 
Bra promenadskor eftersom det är en del stadsvandringar i resans program och vid flera tillfällen ojämn kullersten. Ingen formell klädsel krävs men det uppskattas lokalt att man har vårdad klädsel vid till exempel restaurangbesök.

Hotell/boende

Kommentarer

Observera att Hotel Emonecs läge i centrala Ljubljana innebär att vår buss inte kan nå ända fram till boendet och du får själv bära/rulla din väska sista biten till boendet. 

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.