Slovenien med Istrien och Triesteen smakfull resa i tre länder

I hjärtat av Europa mellan Alperna och Adriatiska havet finner vi det gröna Slovenien med lättillgängliga Ljubljana som huvudstad. Under veckan upplever vi landet runt Maribor samt halvön Istrien, som Slovenien delar med Italien och Kroatien. Resan går längs kusten men också in i landet till medeltida städer och ännu en huvudstad – Zagreb i Kroatien. Vi smakar delikatesser och jagar tryffel. 

RESFAKTA

Länder: Slovenien, Kroatien, Italien

Typ av resa: Rundresa - Mat- och vinresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Dagstur till sagosjön Bled
 • Tryffeljakt i Motovun
 • Charmiga kuststaden Piran
 • Italienska Trieste med världens kanske bästa espresso
 • Smakrik stadsvandring i Zagreb

Dagsprogram
2019

Dag 1 - Dobro došli u Zagreb!

Det har blivit semester och upplevelsedags med TEMA!

Vi landar i Kroatien på Zagrebs flygplats som befinner sig knappt 40 kilometer från landsgränsen till Slovenien. Och vår ankomsttransfer styr direkt till Slovenien och staden Maribor som i sin tur ligger nära gränsen till Österrike. Det är korta avstånd och vi har eftermiddagen till att se mer av den fina staden belägen vid Dravafloden.  

På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag och pratar mer om vad veckan kommer bjuda på.

Dag 2 - Välsmakande vin och ljuvliga Ljubljana

Maribor ligger inbäddat bland de högre Pohorjebergen på ena sidan och de rullande kullarna dedikerade till vinodling på den andra sidan. Skidintresserade har säkert hört talas om 'svenskbacken' där Anja Pärson, Pernilla Wiberg, Kristina Andersson och Camilla Nilsson vunnit i utförsåkning. Dagens fokus blir dock vinet. I stadskärnan växer det som anses vara världens äldsta vinstock, över 450 år gammal. Och området räknas som det främsta vinlandskapet i Slovenien. 

Strax norr om Maribor finner vi Jarenia slott. Här har man en över 800-årig tradition av druvodling och vinproduktion. I vinkällarna här provar vi Dveri-Pax fina viner. 

Efter en gemensam lunch fortsätter vår resa sydväst, in i floden Ljubljanicas dalgång mellan Alperna och Adriatiska havet. Här finner vi landets huvudstad Ljubljana där vi bor de kommande två nätterna.

Namnet Ljubljana betyder älskad och det är precis vad staden är av sina egna invånare. Belägen på 298 meters höjd över havet, vid floden Ljubljanicas strand, är detta Sloveniens administrativa, politiska och kulturella centrum. Det vackra, örnnästeliknande slottet ligger på toppen av en kulle, du ser mäktiga berg i bakgrunden och en myllrande gammal stadskärna med mysiga gränder. Vi gör en stadspromenad till stadstorget, den berömda Trippelbron och barock-katedralen St Nicholas.

Dag 3 - Sloveniens sjö Bled  

Dagen bjuder på en utflykt norrut mot de spetsiga julianska alperna och den lilla staden Bled, omgärdad av sköna dalar. Bled var en berömd kurort redan på 1800-talet och är belägen vid en sjö med samma namn. Utsikten över denna turkosfärgade sjö är känd för sin skönhet och här gör du en liten tur ut till Sloveniens enda ö i en båt av traditionell typ, en så kallad pletna. Du strosar runt i centrum som domineras av den medeltida fästningen belägen högt uppe på en klippa.

Kvällen är öppen för egna upptäckter i Ljubljana. Kanske kan vi få rekommendera en middag på någon av Ljubljanas många högklassiga restauranger, som till exempel TaBar som serverar slovenska tapas eller stilfulla och prisvärda Smrekarjev Hram på det femstjärniga hotellet Grand Hotel Union.

Dag 4 - Hästar och hav

Ny dag och nytt land, åtminstone för en kort stund. Men först lämnar vi Ljubljana för Lipica. Som man kan ana av namnet är det härifrån den vackra, vita, hästrasen lipizzaner kommer. I Lipica finns Europas äldsta stuteri och det är enbart just lipizzanerhästar man avlar. Vi finner hästarna och hagarna i de mest natursköna omgivningarna. Men här finns också historia och arkitektur som fascinerar. 

Härefter blir det en stor kontrast då vi åker in i Italien och den livliga hamnstaden Trieste. Staden är vackert belägen i skuggan av den höga bergsplatån Carso alldeles vid havet. Sedan gammalt är Trieste en betydelsefull hamnstad och var under många sekel Medelhavets främsta inkörsport för allehanda kryddor och inte minst kaffe, som fortfarande har en stark ställning i Trieste. Här finns traditionella kaféer som enligt egen utsago ska servera Italiens bästa espresso. Vi gör en gemensam promenad genom de gamla kvarteren. Dessutom får du tid att på egen hand utforska Trieste. Kanske prövar du själv espresson på ett caffè storico. Piazza Unità d'Italia anses vara ett av landets absolut vackraste öppna torg.

Vi återvänder till Slovenien och fortsätter in i slovenska Istrien. Namnet Istrien betecknar hela den stora halvön som sträcker ut sig i Adriatiska havet från nordvästra Balkan. Merparten tillhör Kroatien men mindre delar ingår i Slovenien och även Italien. Istra säger man i Slovenien och detta är landets enda kuststräcka på totalt ca 40 km.

Den vackraste orten längs Sloveniens riviera är Piran. Det är en liten historiskt intressant stad med ett stadshus från slutet av 1200-talet, som venetianarna uppförde när de härskade över trakten. Här checkar vi in för två nätter. 

Dag 5 - Tryffeljakt i Kroatien

I natursköna Istrien finns ett skogens guld som smakar lika mycket som det kostar. Marken här döljer tryffel, såväl vit som svart. 

Vi beger oss söder om Piran, in i Kroatien, till den sagoaktiga atmosfären i Motovun. Den medeltida byn ligger på toppen av en kulle med fin utsikt över Istriens inland. Med sina slingrande kullerstensgränder är Motovun mycket pittoresk och trots sin berömmelse en lugn oas. 

En tryffeljägare tillsammans med sin specialtränade hund möter oss och demonstrerar hur man finner de goda dyrgriparna. Oavsett om jakten blir framgångsrik eller inte så intar vi därefter en lunch smaksatt med tryffel.

Sen eftermiddag återkommer vi till Piran och du kan på kvällen strosa i Pirans gränder och finna någon mysig liten restaurang eller bar. 

Dag 6 - Salt och Zagreb  

Det är dags att lämna kusten och styra mot Kroatien. I utkanten av Piran gör vi dock redan ett stopp för att se grunden till Pirans rikedom, saltpannorna. Dessa anlades redan på 800-talet och de högklassiga 'saltblommorna' (fleur de sel) tillverkas än idag med uråldriga metoder. 

Vid lunchtid har vi nått den charmiga, lilla kroatiska kuststaden Opatija, som efter sitt läge vid Kvarnerbukten brukar kallas "Kvarners pärla". Den är känd för sitt behagliga klimat och sin vackra växtlighet. Mikroklimatet gör att exotiska palmer trivs ypperligt. Många av de vackra husen byggdes under tiden då österrikarna styrde och gärna kom hit på semester. Den tolv kilometer långa strandpromenaden Lungomare bjuder in till avkopplande promenader. Strax intill hittar du många gallerier, kaféer och restauranger.

Tidig kväll ankommer vi Kroatiens huvudstad där vi landade fem dagar tidigare. Zagreb bär smeknamnet Kroatiens hjärta och har en lång historia. Det rika kulturarvet har sina rötter i romartiden. 

Vi checkar in för resans två sista nätter och på kvällen äter vi en välsmakande kroatisk middag. 

Dag 7 - Stadspromenad och štrukli 

På förmiddagen gör vi en stadspromenad där vi framförallt uppehåller oss i Gradec, den gamla barockstadsdelen. Du får besöka katedralen med anor från 1200-talet och Markovtorget med parlamentsbyggnaden Sabor, där de som styrt Kroatien har svurit ämbetseden sedan 1500-talet.

Vår promenad avrundas med lunch och en kulinarisk höjdpunkt som efterrätt. Vi får ta del av hur det traditionella bakverket štrukli tillagas och smaka på det ångande färskt. Det är den lokala varianten av strudel, där filodegen varvas med färskost. 

Dag 8 - Välkommen åter!

Resans sista dag är inne. Hemresan sker först på eftermiddagen så du kan under förmiddagen göra lite egen sightseeing, shopping eller bara insupa kafékulturen. Kanske är Zagreb som helhet inte en av landets vackraste städer, men den har definitivt sin charm, inte minst i stadsdelen Gradec där en mängd små kaféer fungerar som invånarnas vardagsrum. 

Med många nya intryck i bagaget, och kanske även en eller annan lokal specialitet. Skulle du någon gång vilja komma tillbaka till Balkan och upptäcka mer av denna fantastiska region kan vi rekommendera vår resa Från Tirana till Tito!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Zagreb. Transfer till Maribor, 130 km. Middag ingår. En övernattning på hotell i Maribor.

Dag 2
Maribor – Ljubljana, ca 130 km. Vinprovning i Maribor, stadspromenad i Ljubljana. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Ljubljana.

Dag 3
Utflykt till Bled. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Ljubljana – Piran, via Trieste, 140 km. Besök på stuteriet i Lipica och i Trieste. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Piran.

Dag 5
Heldagsutflykt till Motovun för tryffeljakt. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Piran – Zagreb, 255 km. Besök vid saltpannor och i Opatija. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Zagreb.

Dag 7
Stadsvandring i Zagreb med štruklibakning. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Flyg Zagreb – Skandinavien. Transfer till flygplatsen, 15 km. Frukost ingår.

Slovenien

Folkmängd
2 miljoner Landets yta
20 253 km² Religion
Romerska katoliker 57 %, ortodoxa 2,3 %, muslimer 2,4 %, evangeliska och övriga kristna 1,6 %. Bland de övriga främst ateister och folk som inte vill uppge sin religionstillhörighet. Valuta
Euro (EUR) Språk
Slovenska är officiellt språk, i vissa områden har även minoritetsspråken italienska och ungerska officiell status

Kroatien

Folkmängd 4,1 milj
Landets yta 56 542 km²
Valuta Kuna
Språk Kroatiska, serbiska
Religion Ca 76 % katoliker, 11 % ortodoxt kristna, muslimer och protestanter

Italien

Folkmängd 60 milj

Landets yta 301 230 km²

Valuta Euro

Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska. 

Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. 

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Zagreb t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges.

Valuta

Italien: Euro (EUR)
Kroatien: Kuna (HRK)
Slovenien: Euro (EUR)

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Dricks inte inkluderad i priset. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 30 EUR till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter samt eventuella bagagebärare. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel 
Bra sko att promenera i då det är en del stadsvandringar i resans program och vid flera tillfällen ojämn kullersten. Ingen formell klädsel krävs men det uppskattas lokalt om man har en vårdad klädsel vid till exempel restaurangbesök.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose