Nyhet

Rundresa i Lettland och Litauen- en resa bland världsarv och medeltida historia

Vi besöker våra grannar i Öst, bara några stenkast från Sveriges östkust ligger Lettland och Litauen. Vår resa tar oss från Riga, via Östersjökusten med Liepaja och Klaipeda till Vilnius i Litauen. Vi lär känna Riga med sin monumentala hansa- och jugendarkitektur, den vackra kur- och badorten Jurmala med sköna palatsliknande trävillor från 1900-talets början, hamnstäderna Liepaja och Klaipeda. Vi övernattar ute på Kuriska näset och fascineras av de väldiga sanddynerna. I Trakai njuter vi av den förtrollande gamla stan, naturen och det medeltida slottet. Vi avslutar resan i pittoreska medeltida huvudstaden Vilnius, som stoltserar med ett av Europas största historiska centrum.

RESFAKTA

Länder: Lettland, Litauen

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-28 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Gamla stan i Riga
 • Unescoklassade Kuriska näset
 • Klostret Pazaislis
 • Medeltidsstaden Trakai
 • Vilnius stad

Dagsprogram
Sommaren 2019

Dag 1 - Riga
Vi landar på förmiddagen i Riga och blir mött av Temas reseledare på flygplatsen. Efter den korta bussresan från flygplatsen ger vi oss ut för att lära känna Lettlands huvudstad. Riga är Baltikums enda storstad och kallas i folkmun som Baltikums hjärta. Innerstaden överraskar inte bara med ett välbevarat medeltida centrum utan också med en av Europas rikaste samling byggnader i jugendstil från 1900-talets första decennier. Under ett halvt sekel har de Baltiska länderna varit stängda för vanliga resenärer från Västeuropa. Visserligen är detta, relativt sett, en kort tid, om man betänker alla sekler av intensivt ekonomiskt och kulturellt utbyte som pågått mellan Östersjöns länder. Att resa i Baltstaterna idag är en märklig upplevelse av exotism och hemkänsla på samma gång. Riga har även en gång i tiden varit Sveriges största stad, mer om det berättar vår reseledare.

Vi gör en stadsrundtur till fots och beger oss till gamla stan och ser de viktigaste landmärkena för Riga. Gamla stan är upptagen på Unescos världsarvslista, en medeltidspräglad stad där vi känner kullerstenen och historien under fötterna. Riga har rustats upp efter sovjetunionens fall men det finns fortsatt kvar en hel del minnen och monument från den kommunistiska sovjettiden.

Under eftermiddagen fortsätter vi utforska Rigas skönhet bekvämt i vår buss. Vi ser ståtliga palats, vackra boulevarder och de historiskt viktigaste platserna. På kvällen möts vi upp för gemensam välkomstmiddag på restaurang Key to Riga. Restaurangen erbjuder traditionell lettisk mat i modern tappning. Två övernattningar i Riga.

Dag 2 – Konst och kulturarv i Riga
Vi börjar dagen med att gemensamt bege oss till hjärtat av Riga, dess centrala marknadsplats. Marknaden är en av de största och mest välbesökta i Östeuropa. I sällskap av en engelsktalande kock lär vi oss om den lokala matkulturen och provsmakar några av delikatesserna på marknaden. Vi beger oss sedan vidare till ett av Rigas konstmuseum och bekantar oss med de historiska kvarterens många intressanta byggnader i Jugendstil som Riga är världsberömt för. Lunchen idag intas på egen hand. 

På eftermiddagen möts vi upp igen och avrundar dagen med en flodtur på Daugavafloden. Vi färdas på en historisk viktig flod, under medeltiden använde vikingarna bland annat floden Daugava för att nå de ryska områdena. Turen avslutas framför vårt hotell och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 3 Kurort och vinprovning
Efter frukost checker vi ut från hotellet i Riga och beger oss mot kusten. Tjugofem kilometer utanför Riga inbäddat i ståtlig tallskog ligger Jurmala, känd bad- och rekreationsort redan för 150 år sedan. Hit sökte sig bland annat den tsarryska aristokratin under de varmaste sommarmånaderna för det hälsosamma klimatet skull. Många vackra och säregna trävillor med tinnar och torn har bevarats från 1900-talets begynnelse. Vi besöker ett lokalt konsthus, en plats med kreativ konst och kultur. Huset byggdes på 20-talet och är en tidstypisk träbyggnad för Jurmula. 

Nästa stopp för dagen blir vindistriktet Sabila där vi lär oss mer om Lettisk vinproduktion. På det familjeägda gården Abavas testar vi några av deras drycker.

Vi åker vidare till småstadspärlan Kuldiga, en idyllisk och lugn lettisk småstad med vacker träarkitektur. Den moderna och trendiga restaurangen Goldingen Room i hjärtat av staden bjuder in oss till lunch. Med energidepåerna påfyllda utforskar vi staden lite närmare till fots och besöker bland annat Europas bredaste vattenfall. Det är lätt att förstå att hela staden gör anspråk på att komma med på Unescos världsarvslista. 

Framåt middagstid anländer vi till Liepaja, även kallad, vindens stad och checkar in på vårt hotell för natten. Staden var från början ett fiskeläge men under 1700-talet blev det en viktig örlogsbas - så även under sovjeteran. Liepaja är omgiven av milslånga oexploaterade sandstränder och är numera en populär badort. På kvällen äter vi en gemensam middag på trevliga restaurang Roma mitt i hjärtat av Liepaja. Den romerska trädgården välkomnar oss och bjuder in till en välsmakande matresa.   

Dag 4 Militärisk historia
Efter frukost möts vi upp och börjar dagen med en stadsrundtur i Liepaja, vi ser både vackra byggnader i Jugenstil och tidstypiska sovjetiska bostadsområden. Vi får även en guidad tur i stadens gamla militärfängelse. Fängelset är uppbyggt som ett autentiskt krigsfängelse och lämnar ingen oberörd. Karostafängelset är det enda krigsfängelset i Europa som öppnats upp för turister. Historiskt sett är Karosta det största militärområdet i Baltikum och täcker en tredjedel av staden Liepaja. Här får vi tar del av den brutala, men ack så viktiga sovjetiska militärhistorien.

Innan vi beger oss vidare mot Palanga äter vi en gemensam lunch på trendiga Mo café. Vi stannar även till vid ett gammalt fiskeläge och provsmakar rökt fisk innan vi passerar landsgränsen och kör in i Litauen. På kvällen anländer vi till Palanga, Litauens främsta semesterort. Kvällen är på egen hand i Palanga. Passa på att testa det lokala köket på någon av stadens alla restauranger. 

Dag 5 Hamnstäder och Kuriska näset
Vi börjar dagen med att promenera längs den mest kända gatan i Palanga, Basanaviciaus. Vi ser den kända piren som sträcker sig 470 meter ut i Östersjön och de milsvida stränderna som området är känt för. Här är det förbjudet att bygga stora hotellkomplex på stränderna, istället kantar tallskogen de långa stränderna.

Vi åker vidare mot Litauens äldsta stad Klaipeda, tidigare Memel. Det är landets viktigaste hamnstad och västra Litauens kulturella och ekonomiska huvudort. Fram till andra världskrigets utbrott fanns här en stor tysktalande befolkning, som 1944, när Röda Armén tågade in i staden flydde till Tyskland. Under den sovjetiska ockupationen förstördes sorgligt nog ungefär 80 procent av stadens byggnader, kyrkor och monument. Här möts vi av en gripande historia som än idag är kännbar. Staden restaureras för fullt och är idag en av de restaurangtätaste städerna i Litauen.  

I Klaipeda äter vi en gemensam lunch på Restaurang XII. Restaurangen ligger beläget på 12:e våningen och erbjuder inte bara välsmakande mat utan också panoramavy över gamla stan i Klaipeda. Efter lunch besöker vi teatertorget och utforskar gamla stan och hamnen.

Vi tar sedan färjan över till Kuriska näset och kör vidare till den pittoreska fiskebyn Nida som ligger endast ett par kilometer från gränsen till den ryska exklaven Kalininggrad. Litauens "halva", den norra delen av Kuriska näset är med på Unescos lista över världsarv och är en av de mest unika kultur- och naturobjekten i Östersjöregionen. Näset är en 97 kilometer lång och 4 kilometer bred tallskogsbevuxen landtunga av sand med Östersjön (Västerhavet för balter) i väster, och Kuriska Sjön i öster. Under 1600-talet skövlades skogarna så hårt att byar regelbundet fick flytta för att inte begravas av vandrande sanddyner, som kunde bli upp till 50 meter höga. Under 1900-talet återplanterade man skog för att få stopp på sanden.

Vi besöker nobelpristagaren Thomas Manns sommarhus och ser delar av Kuriska näsets magnifika sanddyner som är bland de högsta i Europa. Gamla fiskehus, trähus med vasstak, havet, lagunen och evighetslånga stränder - det är lätt att förstå varför många författare, musiker och filosofer genom historien valt att hämta inspiration härifrån.

Gemensam middag i Nida på en av landets topprankade restauranger.

Dag 6 Från kust till landsbygd till stad
Idag tar vi färjan tillbaka till fastlandet och lämnar kusten och påbörjar resan österut. Vi kör vidare mot Kaunas i södra Litauen. Längs vägen stannar vi till för gemensam lunch på restaurang Karpyne innan vi beger oss vidare mot Kaunas. Kontrasten mellan städer och landsbygd är minst sagt slående. Kaunas ligger i en dalgång där två av landets två största floder sammanstrålar. Kaunas olika stadsdelar präglas av allt i från medeltida bebyggelse, industribebyggelse till judiska gettos träbyggnader. Vi ser stadens medeltidsslott och den högsta byggnaden i gamla stan, deras stadshuset med sina 53 meter höga torn.

På vägen till Vilnius stannar vi till strax utanför stan vid klostret Pazaislis, en av de mest imponerande arkitektoniska byggnaderna i nordöstra Europa. Ett mästerverk i barockstil där legender och historier skapats.

Sen eftermiddag anländer vi Vilnius och har kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 7 – Vilnius och Trakai
Litauens huvudstad är unik bland de baltiska staterna så till vida att den inte ligger vid kusten. Stadsturen gör vi huvudsakligen till fots i de historiska och medeltida delarna av staden. Få städer i Europa kan uppvisa en större och mer välbevarad "gamla stan" än Vilnius. Längs smala och trånga medeltida gator besöker vi några av de mest intressanta sevärdheterna. Byggnaderna berättar en lång och intressant historia som började för över tusen år sedan. Det är lätt att förstå varför hela Vilnius stad är med på Unescos världsarvslista.

Vi ser katedralen, kyrkor, viktiga historiska monument, Gotisk arkitektur och universitetsområdet. Vilnius är fascinerande och mångkulturell stad. Vi besöker även det självstyrande distriktet Užupis. Ett litet land i landet, ett område som lockar artister och bohemer. Užupis påminner om Köpenhamns Christiania och Paris Montmarte.

Vid lunchtid tar vi oss till en av Litauens stoltheter, den gamla medeltidsstaden Trakai. Här står en av landets nationalikoner, det medeltida slottet med samma namn. Den röda befästade borgen, grundades på sent 1300-tal och kom att tjäna som ressidens åt härskarna i Storfurstendömet Litauen. I Trakai finns en liten turkisktalande minoritetsgrupp, karaimer, vars förfäder från Krim kom hit för 600 år sedan som legosoldater för att tjäna storfursten Vytautas. Till lunch får vi ta del av deras lokala matkultur i hjärtat av Trakais historiska centrum.

Vi återvänder till Vilnius och äter en gemensam avskedsmiddag på en av Vilnius bästa restauranger. Vi summerar våra intryck och rundar av denna veckolånga rundresa.

Dag 8 - Hemresa
Beroende på avresetid finns det möjlighet att se lite mer av Vilnius. Stan är liten och mysig och lätt att ta sig runt i på egen hand. Vilnius har många ansikten och är en av de vackraste städerna i norra Europa, de stoltserar med eleganta affärsdistrikt, öppna platser och gröna områden.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Riga. Hem från Vilnius.

• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 4 middagar
• Provsmakning av delikatesser på marknaden i Riga
• Provsmakning av rökt fisk
• 1 vinprovning
•  Inträden enligt dagsprogram
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1. Skandinavien – Riga.
Ankomst Riga. Busstransfer till hotellet, ca 10 km.
Två övernattningar på hotell i Riga. Gemensam stadsrundtur till fots. Välkomstmiddag ingår.

Dag 2. Riga
Besök vid centralmarknaden. Museibesök, Guidad flodkryssning. Frukost ingår. Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 3. Riga- Jurmula -Kuldiga - Liepaja.
Buss ca 250 km. Konsthus i Jurmula. Besök på vingård, enklare vinprovning, Stadsruntur i Kuldiga till fots. Frukost, vinprovning, lunch och middag ingår. En Övernattning i Liepaja.

Dag 4. Liepaja – Palanga
Buss ca 75 km. Stadsrundtur Liepaja och besök vid Karostafängelset. Frukost, lunch och provsmakning av rökt fisk ingår. En övernattning i Palanga. Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 5. Palanga – Klaipeda - Nida
Stadsrundtur Palanga, Klaipeda och Nida. Buss ca 85 km. Färja över till Kuriska näset. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning i Nida.

Dag 6. Nida-Klaipeda-Kaunas-Vilnius
Buss ca 320 km. Färja tillbaka till Klaipeda. Stadsrundtur i Kaunas. Vidare till Vilnius. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar i Vilnius.

Dag 7. Vilnius – Trakai - VilniusStadsrundtur Vilnius. Eftermiddagsutflykt till Trakai. Buss ca km. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8. Hemresa
Buss Vilnius – flygplatsen, ca 7 km. Frukost ingår.

Lettland

Folkmängd: Knappt 2 miljoner

Landets yta: 64 589 km2
Valuta: Euro
Religion: Katoliker, Protestanter & rysk ortodox minoritet
Språk: Lettiska


Litauen

Folkmängd: 2,848 miljoner

Landets yta: 65 300 km2

Valuta: Euro

Religion: Kristendom, övervägande romersk-katolska 

Språk: Litauiska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa till Riga i Lettland och hem från Vilnius i Litauen. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:
Euro (EUR). Läs mer under Valutaväxling »
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:
Dricks ingår inte i resans pris. Vår TEMA-guide samlar in 40 Euro per person vid resans början, och sköter om fördelningen av dricks till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.

Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel:
Under dagarna rör du dig i bekväma kläder. En vindjacka och varm tröja är bra att ha till hands. Bekväma sport- eller promenadskor är lämpligt att ha med sig. Tag även med regnkläder av lättpackad typ. En badhandduk och strandskor för vistelsen vid Kuriska näset är praktiskt att ha med.

Observera:
Enklare lokal standard på boendet Nidos Banga i Nida, Kuriska näset. Denna natt prioriterar vi läget på boendet.

Notera att på denna rundresa promenerar vi en hel del och underlaget är såväl kullersten, sanddyner som asfalterade vägar. Viktigt att hälsan och kroppen klarar av detta för att kunna njuta fullt ut av resan. 


Avvikande hotell:

På avresan 10-17 september 2019 bor vi de första 2 nätterna i Riga på Avalon hotel

Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose