Nyhet

Cykelkryssning med Birka CruisesÖstersjöns pärlor - Klaipeda och Gotland

Trampa runt världsarvet Kuriska näset - en av Europas mest bevarade hemligheter - och upplev södra Gotland och dess vackra landskap. På denna cykelkryssning utforskar vi den historiska staden Klaipeda, cyklar längs Litauens mäktiga sanddyner och Gotlands vackra, karga och vindpinade kust - allt i sällskap av vår kunniga reseledare som finns med under hela kryssningen.

Alla upplevelser i land toppas av mängder av upplevelser ombord. God mat, dans, musik, underhållning, shopping, aktiviteter och spabehandlingar. Allt ackompanjerat av ljusa sommarkvällar och havsutsikt.

Den här resan är ett samarbete mellan TEMA och Birka Cruises och går endast att boka direkt via Birka Cruises.

Boka på telefon: 08-702 72 00 

Pris 8050 SEK/person

Avresa: 2/6 2019 

RESFAKTA

Länder: Litauen, Sverige

Typ av resa: Cykelresa - Kryssning - svårighetsgrad 1, lätt

Reslängd: 4 dagar

Gruppstorlek: 10-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Hamnstaden Klaipeda
 • Historisk stadspromenad i Klaipeda
 • Unesco -klassade Kuriska näset
 • Idylliska Visby
 • Södra hällarna

Dagsprogram
2-5 juni 2019

Dag 1

Avresa kl. 17.00 från Stadsgårdskajen i Stockholm. Kryssningsterminalen öppnar kl. 14:00. Middag tillsammans med gruppen. I dag ingår välkomstdrink och en 3-rätters middag.

I dag bekantar du dig med fartyget, ditt flytande hotell, din TEMA-reseledare och dina medcyklister de kommande dagarna. Gruppen består av högst 18 deltagare och TEMAs reseledare. På kvällarna äter vi middag tillsammans, summerar dagens intryck och laddar inför morgondagens äventyr. TEMAs resenärer har tillgång till ett eget konferensrum under hela kryssningen, rum nr 4 som också kallas Göteborg, på däck 6. Här samlas gruppen för genomgångar och förberedelser inför utflykterna. På avresedagen träffar du din reseledare och dina resekamrater här för att gemensamt gå till kvällens middag.

Under cykelkryssningen blir du väl omhändertagen av din TEMA-reseledare som inspirerar med spännande berättelser om förr och nu. Som i alla TEMAs resor står platsens magi i centrum. TEMAs kunniga reseledare bjuder inte bara på kunskap och gedigen erfarenhet, de har en passion som gör att vi tillsammans skapar unika minnen.

Men först slår vi oss ned vid dukat bord för en 3-rätters välkomstmiddag tillsammans medan vi sakta seglar ut från Stockholm. Efter middagen är det dags för Captain’s cocktail där du träffar flera av alla som kommer att ta hand om dig under kryssningen. Lite senare bjuds du på underhållning med Birka Cruises proffsiga nöjesvärdar och blir du sugen på en svängom finns allt från dansband till disco.


Dag 2 - Klaipeda

Ankomst Klaipeda kl 10.00. Cykelutflykt, ca 15 km. Frukost, 3-rätterslunch och 3-rättersmiddag ingår. 

Välkommen till Klaipeda och Litauen. Direkt efter ankomsten på morgonen, runt klockan 10, gör vi oss startklara för dagens spännande cykeltur. Vår lokala guide väntar på oss på kajen. Här får vi våra cyklar och hjälmar tilldelade samt praktisk information om utflykten. Idag ska vi utforska en av Östersjöns mindre kända pärlor, Klaipeda och delar av Unesco -klassade Kuriska näset.

Vi börjar dagen med att bekanta oss med Klaipeda, idag en charmig hamnstad men med en brokig historia. Stormakter som Tyskland och Sovjetunionen har i omgångar invaderat staden. Vi besöker teatertorget i gamla stan, hjärtat av Klaipeda. Vi får bland annat lära oss mer om statyn och legenden Anna från Tharau. Monumentet är tillägnat den tyske poeten Simon Dach som är född i Klaipeda. Statyn försvann mystiskt under andra världskriget men i början på 1990-talet uppfördes en rekonstruktion av skulpturen. Fortsatt idag är denna kärlekssaga en populär dikt och kärlekssång i de Tysktalande länderna i Europa.

Vi gör även ett kortare stopp på ett lokalt familjeägt galleri där vi får lära oss mer om bärnsten och smyckestillverkning. Bärnstenen som finns i Östersjön har varit en viktig och mycket uppskattad handelsvara för Litauen. Sjömännen som handlade med bärnstenen kallade den för det ”litauiska guldet”. Bärnstenen används i dagsläget främst till smycken och konstverk men är även känd för sina hälsofrämjande egenskaper.

Efter att vi fyllt på våra historiekunskaper tar vi med oss cyklarna och tar färjan över till Kuriska näset och hamnen i Smiltyne. Att resa med cykel är ett utmärkt sätt att lära känna den vackra litauiska kustregionen. Näset delas av Litauen och den ryska Kaliningrad-exklaven. Litauens "halva", den norra delen av Kuriska näset är med på Unescos lista över världsarv och är en av de mest unika kultur- och naturobjekten i Östersjöregionen. Näset är en 97 km lång och 4 km bred tallskogsbevuxen landtunga av sand med Östersjön (Västerhavet för balter) i väster, och Kuriska Sjön i öster.

Vi cyklar längs vindpinade sanddyner och tallskogar med Östersjön och Kuriska sjön som vackra kulisser. Vi rullar huvudsakligen fram på natursköna cykelvägar, vi passerar stränder som under sommarhögsäsongen fylls av sol- och badtörstiga turister. Har vi tur kanske vi även får möjlighet att beskåda både storskarven och gråhägern som häckar här. För den modiga kan ett dopp i havet svalka och vem vet, vi kanske hittar bärnsten som spolats upp på stränderna.

Vi avrundar dagens cykeltur med en tre-rätters lunch i Smiltynes hamn. Efter en intressant dag på cykelsadeln och tillfredsställda av en god lunch cyklar vi åter mot färjan som tar oss tillbaka till fastlandet och vidare till fartyget.

Tidig kväll kastar M/S Birka loss och lämnar Klaipeda. Vi tackar Litauen och Kuriska näset för denna gång samtidigt som vi ser fartyget glida ut från hamnen från första parkett. På kvällen äter vi 3-rätters middag tillsammans och går igenom morgondagens program på Gotland.


Dag 3 - Gotland
Ankomst till Visby 10:00 på förmiddagen. Cykelutflykt på ca 30 kilometer med lunch. Frukost, lunch och 3-rätters middag ingår.

Välkommen till Gotland! Vi gör precis som i Klaipeda, sätter oss på cykeln och gör oss redo att utforska vacker natur och spännande kultur. Idag ser vi södra Gotland och Visby med omnejd. Vi cyklar i ungefär 4,5 timmar och tar oss fram mellan lummiga ängar, vackra tallskogar och fina små grusvägar. På denna tur passerar vi genom två av Visbys södra socknar Västerhejde och Stenkumla. Vi lär oss om Visbys medeltida ringmur och Gotlands spännande historia med allt från vikingar till bildstenar.

Direkt efter ankomsten på morgonen, runt klockan 9, gör vi oss startklara för dagens aktivitet. Vår lokala guide väntar på oss på kajen. Vi promenerar till cykeluthyraren i Visby hamn. Här får vi våra cyklar och hjälmar tilldelade samt praktisk information om utflykten.

Första uppförsbacken leder vi cyklarna upp mot södra ringmuren och Söderport. Härifrån trampar vi vidare ett par kilometer söder om Visby mot socknen Västerhejde. Här vid Wisborgs slätt låg den tidigare militära förläggningen P18 fram till nedläggningen år 2005. Flera markområden och vägar är före detta ”Kronans mark”, men nu tillgängliga för allmänheten att besöka och avnjuta.

Längs tur-sträckan genom socknarna Västerhejde och Stenkumla stannar vi för att se på växterna längs vägen, i skogarna och på ängena. Tack vare öns kalkrika berggrund och läget i Östersjön har en stort biologisk mångfald kunnat växa fram som till exempel. Gotlands-sippa, Gotländsk Nunneört och ett stort antal variationer av orkidéer för att nämna något. Vi passerar forngravfält och annan kulturhistorisk mark, samt stannar till och tittar närmare på den över 2,5 meter höga bildstenen vid Forse gård. Vid Forse gård har detr legat ett kloster av vilket gamla murrester ännu finns kvar. I närheten finns även stora stenrös och gravfält.

Vi cyklar vidare mot Suderbys Herrgård, där vi pausar för lunch. Gården har anor från 700-talet och byggdes upp som herrgård under 1700-talet. I slutet av 1980-talet övertogs gården av familjen Jakobsson som än idag bedriver hotell, restaurang och golfverksamhet här.

När energidepåerna är påfyllda trampar vi åter igen mot Visby och passerar över naturreservatet Södra Hällarna som ligger vackert längst den höga kusten strax söder om Visby. Naturen är karg och vindpinad av havet, men även här finns en unik flora och fauna. Utsikten över Visby och havet är mycket vacker och på sina platser hisnande. Södra Hällarna är ett unikt naturområde med flera olika naturtyper samlade på ett och samma ställe.

Avslutningsvis cyklar vi längst yttre västra ringmuren mot Almedalen, som idag är en vacker och välkänd park. Vid Almedalen, som är Visby´s ursprungliga, medeltida hamn, uppfördes under 1160-talet en kastal, det äldsta tornet i ringmuren, Kruttornet. Efter ett stopp vid Almedalen cyklar vi åter mot hamnen och lämnar tillbaka våra cyklar. Beroende på vad klockan är finns det antingen tid för att utforska Visby på egen hand eller så går vi direkt ombord på fartyget.

Sen eftermiddag kastar M/S Birka loss och lämnar Visby hamn. Se fartyget glida ut från världsarvet Visby från första parkett. På kvällen sätter vi oss till dukat bord för den sista middagen tillsammans för denna gång. Och vem vet, kanske blir det dans under den ljusa sommarhimlen.

Dag 4 – Hemkomst

Ankomst till Stockholm ca 14.00. Brunch och avskedsdrink ingår.

Dagen tillbringas till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller mjuka upp vandringsmusklerna med en härlig behandling i spa-anläggningen på däck 10. Här kan du njuta en stund i jacuzzin med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka till Stadsgårdskajen igen, med nya upplevelser och bekantskaper.

Någon gång under dagen träffas vi kort en sista gång (tid bestämmer vi gemensamt kvällen innan) över något läskande, tar avsked av reseledare och reskamrater och samlar ihop våra intryck av de gångna dagarna.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

I priset ingår

• Del i tvåbäddshytt Seaview Komfort

• Alla måltider (middagar exl dryck)

• Captains Cocktail på avresedagen

• 2 utflyktsdagar med cykel

• Lån av cykel med hjälm

• TEMAs reseledning under hela resan

• Samtliga inträden på utflykterna

• Underhållning och aktiviteter ombord på Birka Cruises

RESFAKTA

Dag 1

Avresa från Stockholm med Birka Cruises. Välkomstdrink och 3-rättersmiddag ingår.

Dag 2

Cykelutflykt Klaipeda cirka 15 km. Frukost, lunch och 3-rättersmiddag ingår.

Dag 3

Cykelutflykt Gotland, cirka 30 km. Frukost, lunch och 3-rättersmiddag ingår.

Dag 4

Dagen tillbringas ute till havs. Brunch ingår.

Litauen

Folkmängd: 2,848 miljoner

Landets yta: 65 300 km2

Valuta: Euro

Religion: Kristendom, övervägande romersk-katolska 

Språk: Litauiska

Sverige

Folkmängd: Cirka 10 miljoner
Landets yta: 450 295 km2

Valuta: Svensk krona (SEK)
Religion: 61 % är medlem i lutherska svenska kyrkan 
Språk: Svenska

Viktigt om resan

Observera att giltigt pass krävs för samtliga passagerare på denna kryssning. Läs mer under ID-handling, pass & visum.

Den här resan är ett samarbete mellan TEMA och Birka Cruises.

Kryssningen går endast att bokas direkt via Birka Cruises 
bokning 08-702 72 00 eller via deras hemsida.   

Pris 8050 sek person inkl helpension

3 dygn, avresa 2/6 2019

Vill du uppgradera till ett lyxigare boende eller reser du tillsammans med någon som inte deltar i TEMAs vandringsaktiviteter? Kontakta Birka Cruises. Enkelhyttstillägg :- bokas direkt via Birka Cruises.

För mer information se Birka Cruises hemsida.  

Information om cyklarna:

Klaipeda: Sjuväxlade dam- och herrcyklar med fot- och handbroms. Cyklarna har antingen cykelkorg eller cykelväska, men ej någon hållare för vattenflaska.

Gotland: Tre- eller sjuväxlade damcyklar med fot- och handbroms. Cyklarna har cykelkorg och pakethållare men ej hållare för vattenflaska.

Birka Cruises har erbjudit skärgårdsinspirerade kryssningsupplevelser sedan 1971. De kryssar alla dagar i veckan från och till Stockholm via Mariehamn med kryssningsfartyget M/S Birka. Utgångspunkten är Stadsgårdsterminalen, mitt i Stockholm. Sommartid erbjuds även; två-, tre- och fyradygns kryssningar till utvalda destinationer runt Östersjön.

Birka Cruises är miljöcertifierat enligt ISO14001. M/S Birka är ett av världens mest miljöanpassade kryssningsfartyg. Det har ett slutet avloppssystem och allt avloppsvatten pumpas iland till reningsverk – inget släpps ut i Östersjön.


Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose