Nyhet

Vandringskryssning i NordnorgeArctic Haute Route

Med anrika fartyget MS Gamle Salten kryssar vi under fem dagar från Lofoten till Tromsö. Vi gör ett flertal strandhugg för spektakulära vandringar i den Norges enastående, kustnära natur. Tillsammans njuter vi av sommarens långa dagar och ljusa nätter, liksom av maten ombord lagad på lokala råvaror och framtagen av en av Norges bästa kockar.

RESFAKTA

Länder: Norge

Typ av resa: Vandringsresa - Kryssning - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 6 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Spektakulära vandringar
 • Nordnorska landskap
 • Den regionala maten
 • Fartyget MS Gamle Salten
 • Senjas vackra fjäll

Dagsprogram
Sommar 2020

Dag 1. Ankomst Svolvær, Lofoten
Vi ankommer Svolvaer tidig kväll och TEMAs reseledare möter på flygplatsen för en kortare bussresa till hamnen där vi checkar in på hotell för första natten. Kvällen står sedan till eget förfogande.

Dag 2. Vi går ombord
Efter frukost på hotellet är förmiddagen fri för egna upptäckter i Svolvaer. På eftermiddagen checkar vi in på fartyget som blir vårt hem de närmaste fyra nätterna. Vi bjuds på eftermiddagssnack på däck innan fartyget lägger ut och vårt äventyr börjar. Inledningsvis kryssar vi längs de mäktiga fjällområden som fått namnet Lofotsväggen och det är lätt att förstå varför Lofoten är ett så populärt resmål.

Under kvällen får vi ett varmt välkomnande av besättningen och den självklara säkerhetsgenomgången, följt av middag. Normalt serveras en kött- och en fiskrätt med tillbehör och dessert och menyn varierar från dag till dag. All mat är lokalt inspirerad och lagad med mycket kärlek på lokala råvaror.

Vi ankommer så småningom Stamsund där MS Gamle Salten lägger till för natten. Stamsund har cirka 1 000 invånare och är bland annat en viktig knytpunkt för Hurtigruten och ett flertal lokala fiskeriföretag. Innan vi kryper till kojs för går vi igenom morgondagens program och vandringar.

Dag 3. Vandring i Lofoten
Efter en tidig frukost möts vi på fördäck för en snabb genomgång innan vi stiger i ribbåtarna som kör oss den korta biten in till land. Resten av dagen ägnar vi åt att upptäcka Lofotens fantastiska natur till fots och någonstans på vägen tar vi en längre paus för att äta vår medhavda lunch. Området kring Stamsund bjuder på fantastiska bergsturer som startar nere vid havet med spektakulär utsikt över Vestfjorden och Atlanten.

Sen eftermiddag återvänder vi till fartyget där vi får oss lite snacks till livs medan MS Gamle Salten lättar ankar från Lofoten. Nu väntar fri till fram till middagen och om vädret tillåter kan du koppla av uppe på däck och njuta av de vackra omgivningar som passeras på färden norrut.

Efter en välförtjänt middag blir det, precis som övriga kvällar, en genomgång av morgondagens vandring. Strax innan midnatt når vi Vesterålen via Raftsundet där vi stannar för natten.

Dag 4. Vandring i Vesterålen
Vesterålen är en ögrupp i Nordland fylke (norskt förvaltningsområde) som ligger strax norr om Lofoten. Här ligger vi för ankar strax utanför Alsvåg, en liten by med drygt 300 invånare och en fond av majestätiska berg som reser sig direkt ur havet. När ribbåtarna släppt av oss vid strandkanten väntar ännu en dag av fantastiska naturupplevelser.

Efter vandringen bjuds som vanligt på ett litet snack ombord och för den som känner sig sugen kan ett dopp från båten kanske locka. Så småningom lättar vi ankar och går via Risøykanalen (Risøyrenna) mot Senja. Risøkanalen var en gång ett grunt sund som man vid lågvatten kunde korsa till häst. Dock påbörjade Hurtigrutens grundare, Richard With, bygget av kanalen för att öppna upp hans handelspost Risøyhamn för mer transporttrafik. När Hurtigruten väl etablerats breddades kanalen ytterligare för att kunna släppa igenom de större fartygen. Idag mäter kanalen 4,8 km med en bottenbredd på 100 m och ett djup på 7 m.

Dag 5. Vandring på Senja

Äventyrsön Senja är Norges näst största ö och bjuder på stora kontraster med höga berg, djupa fjordar och vackra, kritvita stränder. Här finns gott om svårslagna utsiktspunkter och ett rikt fågel- och djurliv. Enkelt beskrivet är Senja ett paradis för vandringsentusiaster, både sommar som vinter. Högsta berget på ön är Breitinden men en höjd på 1001 m ö h.

På kvällen väntar vår sista middag tillsammans och vi misstänker att du kommer att sakna maten lika mycket som den vackra naturen här uppe. Mätta och belåtna går vi igenom sista dagens upplägg innan du är fri att njuta av kvällsljuset uppe däck, medan MS Gamle Salten sakta glider fram genom det arktiska landskapet.

Dag 6. Vandring på Kvaløya
Efter frukost checkar vi ut och blir sen transporterade till stranden vid Mjelde på Kvaløya. Det har med andra ord blivit dags att säga adjö till Gamle Salten för den här gången. Men helt färdiga med Nordnorge är vi inte.

Idag väntar en fantastisk avslutningsdag med vandring på pittoreska Kvaløya strax utanför Tromsø. Ön är ett mycket populärt vandringsområde både sommar och vinter även för lokalbefolkningen. Kvaløya har en lång historia och befolkades för cirka 10 000 år sedan, främst på grund av närheten till havet och områdets fina fiskevatten.

Skulle du känna dig mör i benen efter flera dagars vandring, går det bra att följa med fartyget in till Tromsø och tillbringa dagen på egen hand. Här kan du bland annat beundra den vackra Ishavskatedralen, besöka Mack-bryggeriet eller upplevelsecentret Polaria.

Efter avslutad tur går bussen mot Tromsø flygplats för vidare färd mot din hemort. Vi hoppas att du haft en fantastisk tur med oss på TEMA och att fått med dig många fina minnen.

Velkommen igjen!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Svolvær, hem från Tromsö
• Kryssning med del i dubbelhytt
• 5 frukostar
• 4 luncher
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• Transporter t/r flygplats
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Svolvaer. Transfer till hotellet, ca 15 min. En övernattning på hotell i Svolvaer.

Dag 2
Incheckning på fartyget. Kortare kryssning norrut. 4 övernattningar på fartyget MS Gamle Salten. Middag ingår.

Dag 3
Vandringar i Lofoten. Kryssning längs Lofotväggen till Vesterålen. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Vandringar i Vesterålen. Kryssning genom Risøyrenna mot Senja. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Vandringar på Senja. Kryssning mot Sommarøy. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Vandringar på Kvaløya. Transfer till Tromsø flygplats, ca 45 min, och hemresa. Frukost och lunch ingår.

Norge

Folkmängd 5,3 miljoner.
Landets yta 385 203 km²
Valuta Norska kronor (NOK)
Religion Evangelisk-Lutherska kyrkan utgör majoritet, följt av islam, katolicism och protestantiska frikyrkor.
Språk Norska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till och från Norge. TEMAs reseledning, samtliga övernattningar med del i tvåbäddshytt, måltider, utflykter och resans transporter enligt dagsprogrammet.

OBS! För denna resa gäller en förhöjd anmälningsavgift på 6 500 kr per person som inbetalas inom en vecka. Anmälningsavgiften återbetalas inte vid en eventuell avbeställning. Se därför gärna över ditt avbeställningsskydd innan du bokar.

Om reseledaren
På denna resa är TEMA:s reseledare antingen svensk- eller norskstalande.

Om fartyget:
MS Gamle Salten är ett kombinerat last- och passagerarfartyg, byggt redan 1953 som en del i upprustningen av den norska kustflottan efter kriget. 1953-1964 användes Gamle Salten bland annat som extrafartyg av Hurtigruten och sedan som skolfartyg i Sørlandet från 1967. Då under namnet MS Sjøkurs. 1995 köptes hon av Ryfylke Ångaresällskap, restaurerades och fick samtidigt sitt nuvarande namn, MS Gamle Salten. Vid första anblicken avslöjar de rena linjerna ett stiligt fartyg, men när du väl klivit ombord avtäcks en svårslagen elegans när mahogny, skinn, mässing, alm, ek och björk kämpar om uppmärksamheten.

Hytterna
MS Gamle Salten har som nämnt genomgått smakfulla restaureringar med målet att behålla den klassiska och nostalgiska miljö som präglat fartyget genom åren. Detta innebär också att du får räkna med lite enklare standard på boendet ombord. Hytterna är små med över- och underslaf eller enkelslaf, en liten soffa, garderob och handfat med varmt och kallt vatten. Däremot finns ingen dusch och toalett i hytten. Det hittar du istället i fartygets gemensamma utrymmen. Med MS Gamle Salten gör du en tidsresa tillbaka till 50-talet, som gör den här kryssningen än mer unik och spännande.

Mat och dryck ombord
Att mat är viktigt har man verkligen tagit fasta på ombord. Vi vågar påstå att det blir kulinariska upplevelser av hög klass under hela resan. Mycket av råvarorna som används kommer från lokala producenter i de områden vi besöker under kryssningen. Alla menyer har tagits fram i samarbete med Gunnar Hvarnes som bland annat coachat det norska kocklandslaget och kockarna ombord är inget mindre än proffs på sitt yrke. All mat ingår och dryck köper du själv i fartygets egen kiosk där du hittar vin, öl och mineralvatten – men också godis, snacks, enklare hygienartiklar, smärtstillande etc.

Om vandringarna
Vandringarna på den här resan tar normalt 4–5 timmar att genomföra och räkna med stigningar på 400–800 höjdmeter i den ofta kuperade terrängen. Beroende på antalet passagerare ombord finns också möjlighet att dela upp oss i mindre grupper, baserat på önskad nivå av utmaning och dagsform. Stäm gärna av med din reseledare kvällen innan en ny vandring, om vilka alternativ som erbjuds. Föredrar du någon dag att avstå från vandring och istället koppla av på båten, finns självklart den möjligheten också.

I de områden vi vandrar lägger fartyget i regel inte till i någon hamn, utan kastar ankar strax utanför en strand eller annat landområde lämpligt för landstigning. För att ta oss den korta sträckan in till land använder vi oss av mindre men komfortabla båtar.

Valuta och betalning ombord
På fartyget gäller norska kronor (NOK). Alla inköp ombord samlas ihop och hela räkningen betalas i samband med utcheckningen. Betalningen görs med bank-/kreditkort.

Dricks
Dricks ombord på fartyget är självklart inget tvång men uppskattat av besättningen. Rekommendationen är 8-10% på det totala beloppet som du betalar i samband med utcheckning. Dricksen fördelas sedan jämnt mellan besättningsmedlemmarna som tagit hand om dig under resan. Dricks går bra att betala antingen kontant eller med kort.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser för resans olika destinationer finns bland annat på vädersajter som yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Sommaren i Nordnorge är magisk och bjuder inte sällan på fantastiskt väder. Men som på många andra ställen i världen kan vädret ibland slå om snabbt. Att klä sig lager på lager är därför ett bra sätt att vara förberedd på varierande förhållanden.

Ett lättare regnplagg bör alltid finnas med i bagaget, likaså en varmare tröja/fleece och varmt underställ i ylle eller syntetiskt material. Ta också med sockor, en tunnare mössa och vantar. Vid fint väder kan du med lätthet vandra i kortärmat och shorts eller tunnare vandringsbyxor. På fötterna har du bekväma vandringskängor eller kraftigare vandringsskor. Ta också med ett par sköna skor att ha ombord på fartyget.

Kontrollera gärna med din reseledare vilken typ av klädsel som rekommenderas inför respektive vandring.

Vi har inga picknickar på denna resa och du behöver därför inte ta med dig tallrik eller bestick.

Liten checklista
 • Lättare regnplagg
 • Varm tröja
 • Underställ
 • Vandringskängor eller skor
 • Bekväma skor på fartyget
 • Strumpor/sockor för vandring.
 • Tunnare mössa och vantar
 • Shorts
 • T-shirts
 • Ryggsäck (25-40 liter)
 • Vandringsstavar
 • Solhatt eller keps
 • Solkräm
 • Solglasögon
 • Vattenflaska
 • Myggmedel
 • Kikare
 • Kamera
 • Tejp/skavsårsplåster

Hotell/boende

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.