Nyhet

Cykling i AlpernaLa Via Claudia i Österrike och Italien

Följ med på en bitvis utmanande, men mycket belönande, cykling längs Via Claudia Augusta, en 2 000 år gammal väg byggd av romarna för att frakta varor från södra Europa och Asien. Från mäktiga berget Zugspitzes sluttningar i Österrike till Gardasjön i Norditalien, går färden genom undersköna tyrolska landskap där äppelodlingar, vingårdar, floder och bergspass tävlar om uppmärksamheten. På vägen njuter vi av både mat och vin som regionen är känd för.

RESFAKTA

Länder: Österrike, Italien

Typ av resa: Cykelresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • De fina cykelrutterna
 • Utsikten över Zugspitze
 • Floden Inns blå vatten
 • Vinschgaudalen
 • Vackra Gardasjön

Dagsprogram
Sommar 2021

Dag 1. Ankomst München
Avresa från Skandinavien till München. TEMAs reseledare möter på flygplatsen för transfer över tyska gränsen till Österrike och byn Lermoos. Lermoos ligger vacker belägen på en stor äng och erbjuder en fantastisk utsikt över Tysklands högsta berg, Zugspitze. Här förbereder vi cyklarna för den kommande veckan och hinner kanske med en kortare provtur innan middagen, som vi äter på hotellet. Det blir ett ypperligt tillfälle att börja bekanta dig med din reseledare och övriga färdkamrater.Dag 2. Fernpass till Zams/Landeck (ca 60 km)
Dagens cykeletapp är sannolikt den mest utmanande på hela resan, men också en passande introduktion av området med höjdpunkter som Fernpasset, slottet i Fernstein och Schanzlsee, en av de vackraste alpsjöarna i hela regionen. Den här första sträckan blir den enda med riktig off road-cykling på hela resan, resten av turen går huvudsakligen längs cykelstigar och lugna småvägar.

Morgonen innefattar en mix av skogsstigar, böljande grusvägar och en kort men något knepig sträcka utför, innan en lättsam off road-sektion får avsluta etappen in mot Nassereith. För den som inte känner sig bekväm med att cykla off road, tipsar vi om när det är rekommenderat att kliva av och gå med cykeln. Detta gäller dock endast några få, väldigt korta sträckor. Alternativt kan sträckan genomföras i sin helhet på bilväg (tidvis mycket trafik) och vi gör en återsamling vid ett lokalt café eller en bar.

Efter Nassereith når vi den gamla staden Imst, vackert belägen på en terrass ovanför floden Inn, vid inloppet till Gurgldalen. Härifrån sicksackar vi oss fram och tillbaka via broar över Innflodens isblå vatten mot staden Landeck, som blir vår slutstation för dagen.Dag 3. Zams till Nauders (ca 65 km)
Efter frukosten fortsätter vi genom Inndalen med sina vida ängar, blomfält och mäktiga berg. På vägen passerar vi fler typiska österrikiska byar och så småningom det berömda Hotel Kajestansbrücke. Vid byn Martina korsar vi gränsen in till Schweiz (tänk på att ta med dig passet) och har sedan en utmanande uppförs sträcka framför oss. Väl upp på toppen kan vi däremot luta oss tillbaka och njuta av utsikten över de gröna betesmarkerna, innan vi rullar ner mot staden Nauder, vackert belägen i gränstriangeln mellan Österrike, Schweiz och Italien.

Om tiden tillåter gör vi en gemensam promenad genom de pittoreska gatorna och försöker fånga din denna charmiga bergsstads trivsamma atmosfär. Här tillbringar vi också vår sista natt i Österrike.Dag 4. Nauders till Lagundo (ca 85 km)
Vi inleder morgonen med att cykla de sista 100 höjdmeterna upp till Reschenpass och befinner oss plötsligt i Italien. Magnifika vyer öppnar upp sig framför oss med berget Ortlers vitklädda toppar och den blå Reschensjön, en konstgjord sjö från 1940 med en kapacitet på 120 miljoner kubikmeter. Sjön är mest känd på grund av det romanska kyrktornet som sticker upp ur vattnet. Här låg en gång byn Alt-Graun som inför byggandet av sjön evakuerades. Alla byns byggnader sprängdes, inklusive kyrkan, men av någon anledning valde man att skona själva kyrktornet.

Benen får vila lite medan vi rullar utför och in i Vinschgaudalen, som sträcker sig Reschenpasset till Kastelbal/Tschars och gränsar med både Schweiz och Österrike. Det är en vacker plats där grönskande ängar tävlar om uppmärksamheten med gigantiska glaciärer och glittrande sjöar. Vägen framåt för oss genom områden med äppelodlingar och på avstånd ser vi slottet Juval som tillhör den berömda alpina klättraren Reinhold Messner.

Vår slutdestination för dagen är Lagundo, beläget vid ingången till Vinschgaudalen. Lagundo lockar med sina små gator, historiska byggnader och typiska tyrolska vinbarer (Buschenschanken). En drink på solterrassen på något av stadens kaféer kan mycket väl bli den perfekta avslutningen på dagen.Dag 5. Lagundo till Adigedalen (ca 65 km)
I mötet mellan tre dalar – Vinschgau, Etsch och Passier – hittar vi Merano, även kallat ”Sydtyrolens juvel”. Staden skyddas från både norr och öster av höga bergskedjor, vilket bidrar till ett milt medelhavsklimat och ger upphov till en stor variation av färgglada subtropiska växter.

Vi rullar vidare mellan äppelodlingar och vingårdar och tar till oss de vackra vyerna, atmosfären i de små byarna med sina marknadsplatser och historiska platser vi passerar på vägen. Innan vi når slutet på dagens cykling, gör vi ett besök i det romanska kapellet Sankt Jakob in Kastelaz i Tramin. Här hittar vi bland annat de äldsta romanska freskerna i den här delen av Italien.

I denna tysktalande del av Italien har två kända viner sitt ursprung; det vita Gewürtzraminer och det röda Kalterer See. Under kvällens middag får du möjlighet att prova några av de lokala vinerna.Dag 6. Adigedalen till Trento (ca 41 km)
Dagens cykling genom Etsch-dalens är förhållandevis enkel och när vi väl hittat vår rytm lägger vi snabbt kilometrarna bakom oss och kan räkna med att ankomma Trento runt lunchtid.

Trento ligger i en bred glaciärdal, där floderna Fersina och Avisio ansluter till Adigefloden (Italiens näst längsta), omgivet av stora berg. Staden fullkomligt sprudlar av italiensk flärd, med glassbarer, kaffebarer och trendiga modebutiker i överflöd. Här har du resten av dagen fri att spendera både tid, och kanske en och annan peng, på egen hand.Dag 7. Trento till Gardasjön (ca 65 km)
Cyklingens sista utmaning blir en klättring upp mot Candriai, varifrån vi fortsätter ner i Sarcadalen där det bjuds medelhavsklimat. Härifrån är terrängen mestadels platt när vi växlar lugna vägar och cykelstigar längs Sarcafloden.

På vägen blir vi återigen bortskämda med fantastiska landskap som bland annat inkluderar glimtar av vår slutdestination Gardasjön (Lago di Garda), som vi når någon gång under eftermiddagen. Då har vi cyklat närmare 400 kilometer tillsammans och det firar vi så klart med ännu en god middag på en lokal restaurang.Dag 8. Hemresa.
Cykelresan är slut för denna gång och vi hoppas att många fina minnen följer med hem. Efter en sista frukost går bussen mot Veronas flygplats. Vi önskar trevlig hemresa och hoppas på ett snart återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg tur och retur
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher (picknick)
• 2 middagar
• Cykelhyra
• Följebil
• Transporter enligt program
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa till München. Transfer till Lermoos, ca 2 timmar. En övernattning på hotell i Lermoos. Middag ingår.

Dag 2
Cykling från Fernpass till Zams, ca 60 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Zams.

Dag 3
Cykling från Zams till Nauders, ca 65 km. Frukost och lunch ingår. En natt på hotell i Nauders.

Dag 4
Cykling från Nauders till Lagundo, ca 85 km. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Lagundo.

Dag 5
Cykling från Lagundo till Adigedalen, ca 65 km. Frukost och lunch ingår. En natt på hotell i Adigedalen.

Dag 6
Cykling från Adigedalen till Trento, ca 41 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Trento.

Dag 7
Cykling från Trento till Gardasjön, ca 65 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell vid Lake Garda.

Dag 8
Buss till flygplatsen i Verona, ca 1 timma. Avresa mot Skandinavien. Frukost ingår.

Österrike

Folkmängd 8 400 000
Landets yta 83 858 km²
Valuta Euro
Religion Huvudsakligen katoliker; minoriteter av protestanter, ortodoxt kristna och muslimer
Språk Tyska är officiellt språk

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN

För vem passar cyklingen?
För nöjescyklisten som cyklar regelbundet och som är bekväm med några relativt branta och utmanande stigningar. Terrängen är varierad med sektioner av ojämn grusväg och innehåller en kort, men lite knepig, sektion av off road-cykling. För den som känner sig obekväm med att cykla off road, finns självklart möjligheten att kliva av och gå den korta sträckan med cykeln. Vi cyklar varje dag och dagsetapperna är 40–70 kilometer.

Är du osäker på din fysiska nivå eller önskar en lättare cykling finns möjlighet att hyra en elcykel mot en extra kostnad. 


Obligatorisk utrustning
- Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad (inga öppna skor vid cykling).
- Lättpackat regnplagg
- Tröja/fleece
- Cykelhjälm, ta med egen
- Picknickutrustning (mugg, tallrik, bestick)


Vi rekommenderar
- Cykelglasögon/solglasögon
- Cykelhandskar
- Gel-sadel eller cykelbyxor
- Liten ryggsäck
- Vattenflaska
- Solkräm


Om cyklarna
- Flerväxlade MBT-cyklar med handbroms (ex. Cube Aim).
- Finns i olika ramstorlekar beroende på längd.
- Utrustade med hållare för vattenflaska. Ej pakethållare eller cykelväska.
- Cyklar med fotbroms finns ej.
- Elcyklar finns mot en extra kostnad på 1 700 kr per person.


För dig som vill använda cykelskor rekommenderar vi att du tar med dig egna SPD-pedaler som kan monteras på plats.


Viktigt att veta
Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Bagaget transporteras med buss mellan hotellen. Högst ett bagage per person på max 20 kg.

Följebil finns för assistans vid punkteringar och eventuella andra problem som kan uppstå med cyklarna. I bilen fraktas reservcyklar och vatten som kan fyllas på under cykelturerna, samt plats för upp till 2 personer att åka med om någon sträcka skulle kännas för tung.


Cykelturerna
Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Dag 1. Ankomst till München i Tyskland. Transfer till Lermoos i Österrike, ingen cykling.

Dag 2. Cykling från Fernpass till Zams, ca 58 km. Höjdskillnad ca 740 m.

Dag 3. Cykling från Zams till Nauders, ca 67 km. Höjdskillnad ca 1 200 m.

Dag 4. Cykling från Nauders till Lagundo, ca 86 km. Höjdskillnad ca 260 m.

Dag 5. Cykling från Lagundo till Adigedalen, ca 65 km. Höjdskillnad ca 600 m.

Dag 6. Cykling från Adigedalen till Trento, ca 41 km. Höjdskillnad ca 410 m.

Dag 7. Cykling från Trento till Gardasjön, ca 67 km. Höjdskillnad ca 1 200 m.

Dag 8. Transfer till flygplatsen och hemresa.


ÖVRIG INFORMATION

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien - München och Verona - Skandinavien. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Boende
Under veckan bor vi på charmiga, trivsamma hotell och Bed & Breakfast av lite enklare standard.

På denna resa har vi valt att på¨hemsidan inte lista de hotellen vi normalt bor på. Vid önskemål kan du däremot få listan mailad till dig av våra reseexperter. Observera också att hotellen i listan inte är garanterade. Beroende på tillgång och efterfrågan kan hotellen variera mellan avresorna.


Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 30 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Hotell/boende

 • Antal nätter: 1
 • Ort: Lermoos
 • Antal nätter: 1
 • Ort: Landeck
 • Antal nätter: 1
 • Ort: Nauders
 • Antal nätter: 1
 • Ort: Lagundo
 • Antal nätter: 1
 • Ort: Termeno
 • Antal nätter: 1
 • Ort: Trento
 • Antal nätter: 1
 • Ort: Arco

Kommentarer

Hotellista mailas ut på förfrågan

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-08-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2021-08-21
06:30
2021-08-21
08:15
Lufthansa, 821
Frankfurt
Munich
2021-08-21
09:15
2021-08-21
10:10
Lufthansa, 098
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Verona
Frankfurt
2021-08-28
14:45
2021-08-28
16:10
Air Dolomiti, 8827
Frankfurt
Gothenburg
2021-08-28
21:00
2021-08-28
22:35
Lufthansa, 820
8 dagar Cykling i Alperna Göteborg 24 450 SEK 3 platser kvar Boka
2021-08-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2021-08-21
06:05
2021-08-21
07:40
Lufthansa, 2447
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Verona
Munich
2021-08-28
16:50
2021-08-28
17:50
Air Dolomiti, 8211
Munich
Copenhagen
2021-08-28
20:05
2021-08-28
21:35
Lufthansa, 2446
8 dagar Cykling i Alperna Köpenhamn 24 450 SEK 4 platser kvar Boka
2021-08-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2021-08-21
06:00
2021-08-21
08:10
Lufthansa, 2421
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Verona
Frankfurt
2021-08-28
14:45
2021-08-28
16:10
Air Dolomiti, 8827
Frankfurt
Stockholm
2021-08-28
21:00
2021-08-28
23:05
Lufthansa, 808
8 dagar Cykling i Alperna Stockholm 24 450 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.