Julmarknad i AlpernaInnsbruck, Salzburg och Wien

Res till Alperna och Österrike med oss i början av december och upplev adventsmagi. Turen går till de klassiska orterna Innsbruck, Salzburg och Wien. Vi kryddar denna 'julstinna' resa med stilfull arkitektur, vita alptoppar och en stor portion 'Gemütlichkeit' - vi säger Herzlich willkommen

I Innsbruck får du dricka glühwein under Goldenes Dachl och gå på julmarknad i medeltidsmiljö. Vi besöker kapellet där Stilla Natt framfördes för första gången för 200 år sedan och fortsätter i musikens spår till Mozarts Salzburg. Resan avslutas i Wien med julklappsshopping och ett besök vid världsarvsslottet Schönbrunn innan du åker hem med en stor dos julstämning i bagaget.

RESFAKTA

Länder: Österrike

Reslängd: 5 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stämningsfyllda julmarknader i Innsbruck, Salzburg och Wien
 • Innsbrucks gamla stadsdel med Goldenes Dachl
 • "Stilla natt-kapellet" i Oberndorf
 • Mozarts Salzburg
 • Båttur på Wolfgangsjön

Dagsprogram
December 2018

Avresa 2018-12-06

Dag 1

Idag börjar din resa genom historia, över alper och till städer där julens traditioner vårdas ömt. Julmarknader finns det gott om i Österrike och vi har valt att visa dig några av de bästa, gemytligaste och mest välkända. 

Din resa startar i Alpernas huvudstad som Innsbruck också kallas och förutom sitt fördelaktiga läge är staden också en av de mest natursköna i Alperna. Berg och vintersport är synonymt med staden som varit värd för de Olympiska spelen 1964 och 1976. 

Efter ankomst äter vi en lätt lunch, och checkar sedan in på hotellet innan vi gör en guidad vandring genom den lilla, men mycket vackra gamla staden, Altstadt. De medeltida byggnaderna är målade i fina pastellfärger och dekorerade med väggmålningar. Den mest praktfulla och karaktäristiska byggnaden är Goldenes Dachl (Det gyllene taket) från 1500-talet. Du får även se närmare på Ottoburg vid floden och det gedigna Stadtturm. I den gamla stadsdelen passar julmarknaden tidstypiskt in med flera marknadsstånd som erbjuder värmande glühwein. Christkindlmarkt som marknaden kallas räknas som en av de bäst belägna och romantiska i hela landet. 

Från den äldre stadsdelen löper Maria Theresien Strasse med shopping, kaféer och Theresienbräu, stadens äldsta bryggeri. 

Dag 2

Efter frukost lämnar vi Innsbruck med buss för en genom vackert landskap till den lilla pittoreska byn Oberndorf. Här besöker vi det enkla kapellet där Franz Xaver Gruber för första gången framförde kanske världens mest kända och älskade julsång, Stilla natt den 24 december år 1818. Efter en kort guidning i kapellet fortsätter vi till Mozarts stad, Salzburg. 

I Salzburg känns historiens vingslag och dess musik. Wolfgang Amadeus Mozart föddes här 1756 och barockstilen syns i mycket av stadens arkitektur. Salzach flyter stilla genom staden och med en kort promenad längs floden når vi den gamla stadsdelen. Salzburgs julmarknad har anor från slutet av 1400-talet och är förutom en av Europas äldsta också en av det vackraste. Här finner vi också en uppsjö marknadsstånd och väldoftande lebkuchen och punch. 

På kvällen äter vi en gemensam middag.

Dag 3

Idag lär vi känna Salzburg närmare tillsammans. Du blir guidad genom gotiken, renässansen och barocken. Det är lätt att förstå att Gamla staden/Altstadt har blivit utnämnt som ett av Unescos världsarv. Vår promenad genom staden tar oss till Slottet Mirabell och dess fantastiska trädgård. Du ser huset där Mozart föddes och växte upp. Det blir säkert ett par tillfällen under förmiddagen då du känner igen dig i scener från Sound of Music som spelades in i och runtomkring Salzburg.

Sedan väntar en utflykt till sagolandskapen i Salzkammergut. Från St Wolfgang åker vi en båttur till St Gilgen och utöver dessa pittoreska byar upplever vi även adventsstämningen i lilla Strobl. 

Väl tillbaka i Salzburg är kvällen din att forma efter egna önskemål. 

Dag 4

Vi lämnar Salzburg och åker österut från Salzburgerland till provinsen Niederösterreich. Här kommer vi in i Wachaudalen till orten Melk. Här gör vi ett intressant besök på Stift Melk vilket är Österrikes största bevarade barockbyggnad, som funnits med på UNESCO:s världsarvslista sedan 2000. Väl här så passar vi också på att äta en god lunch på klostrets restaurang.

På eftermiddagen ankommer vi Österrikes huvudstad Wien. Denna klassiska stad bjuder på en kulturrikedom som få andra städer kan. Här finns praktfull arkitektur och samtidigt älskvärd charm. Vi checkar in och ger oss därefter iväg till den julpyntade rådhusplatsen. Kvällens middag intar vi på trevlig lokal restaurang i stadskärnan. 

Dag 5

Hela denna sista dag utnyttjas. Med en rejäl stadstur ser vi Wiens stora höjdpunkter. Längs Ringstrasse ser vi operan, Burgtheater och parlamentet. Palatset Belvedere imponerar.

Lagom till lunch åker vi till världsarvet Schönbrunns slott. Vi äter en god lunch innan du sedan får egen tid att upptäcka palatsområdet mer på egen hand. På Ehrenhof, slottsgården är det julmarknad. Slottet som bakgrund är en ytterligare stämningsfaktor och i luften hänger doften av kanderad frukt och varma kastanjer - Frohe Weihnacten och God jul!

På sena eftermiddagen bär det av mot flygplatsen för ett kvällsflyg hem till nordligare breddgrader.      


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 4 frukostar
• 3 luncher
• 2 middagar
• Kaffe och Apfelstrudel på Schönbrunn
• Inträden enligt program
• Temaguide

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Innsbruck, via Wien. Stadsvandring i Innsbruck. Flygsnacks och lunch. En övernattning på hotell i Innsbruck.

Dag 2
Innsbruck – Salzburg, 210 km. Besök i Oberndorf och Stilla Natt-kapellet. Frukost och middag. Två övernattningar på hotell i Salzburg.

Dag 3
Stadsvandring i Salzburg och utflykt till Wolfgangsee. Frukost.

Dag 4
Salzburg - WIen, 290 km. Besök vid klosret i Melk och Wachaudalen. Julmarknad i centrala Wien. Frukost, lunch och middag. En övernattning i Wien.

Dag 5
Flyg Wien - Skandinavien. Stadsrundtur i Wien och besök vid Slottet Schönbrunn. Frukost, lunch och flygsnacks.

Österrike

Folkmängd
8 400 000Landets yta
83 858 km²Valuta
EuroReligion
Huvudsakligen katoliker; minoriteter av protestanter, ortodoxt kristna och muslimerSpråk
Tyska är officiellt språk

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Innsbruck/Wien. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Gemensam dricks ingår inte i resan och istället bör du beräkna ett belopp om 15 EUR för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer och lokalguider. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Weekendresor och storstadsresor

 
XClose