Vandring i ÖsterrikeZell am See och Kitzbühel-alperna

Vandringsresa till Zell am See, Kitzbühel och Heiligenblut. Vi vandrar i alpin miljö, ser landets högsta berg Grossglockner och når kulinariska höjder. Ett familjedrivet hotell är vårt hem för veckan. Vi avslutar med ett besök i staden Salzburg.

Vandra i de vackra österrikiska alperna vid Zell am See-Kaprun, Kitzbühel och Heiligenblut am Grossglockner. Från vår bas vid Zellersjön vandrar vi upp bland bergen, över ängar, mellan sjöar och fäbodar. Resan bjuder på Österrikes högsta berg och vackraste dalar. Vi vandrar Hahnenkamm-backen och besöker skidmeckat Kitzbühel. Välkommen till en resa med hög höjd och höjdpunkter, både i natur, kultur och kök.

RESFAKTA

Länder: Österrike

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 20-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Välkomstmiddag på en hütte i Ebenbergalm
 • Högalpin vandring Saalbach-Zell am See
 • Kitzbühel med Hahnenkamm
 • Grossglockner med pittoreska Heiligenblut
 • Grubachtal med glaciärsjöar

Dagsprogram
Sommar 2018

Dag 1 - Välkomstmiddag på hütte
Du flyger tidig morgon från Skandinavien och landar i Österrike och Salzburg vid lunchtid. Din TEMA-reseledare möter, hälsar dig välkommen och åker med från flygplatsen till Zell am See. Där checkar vi in på ett mindre hotell och gör oss hemmastadda, vi bor här hela veckan nämligen. 

Sen eftermiddag, när resdammet har lagt sig, samlas vi och gör redan nu veckans första vandring. Det är inte någon längre vandring men kan dock vara lite ansträngande då vi går cirka en timme uppför. Vi tar det i sakta mak och njuter samtidigt av utsikten över Zeller See. Målet för vår vandring är nämligen en hütte, den gård där vi blir bjudna på välkomstmiddag. Med mycket gemyt och rustik mat i kroppen blir det sedan lätt att gå tillbaka ner till hotellet.

Dag 2 - Von Trapps Erlhof
Denna första heldag vandrar vi direkt från hotellet och går runt Zeller See till andra sidan sjön. Där ligger än idag gården Erlhof som varit i familjen von Trapps ägo. Denna familj, som är så välkänd från musikalen Sound of Music, tillbringade flera somrar här under 30-talet, innan kriget bröt ut. 

Vi vandrar genom skog upp till ca 1200 meter över havet. Med andra ord en stigning på drygt 400 meter från sjön på cirka 750 m ö h. Vid den vidsträckta platån Erlhofplatte får vi en fin utsikt över Zell am See och de omkringliggande bergen, ända till Kapruns glaciär. 

Vid Enzianhütte bjuds vi på en god lunch med kallskuret kött, skinka och korv med tillbehör, en så kallad Jausenplatte. Med energidepåerna påfyllda är det sedan bara att ströva ner till Thumersbach, där vi får vila våra apostlavingar och i stället stiga ombord på en båt som i sakta mak tar oss över till Zell am See igen.

Dag 3 - Pinzgauer Spaziergang
Vi ska även idag vandra på höga höjder men börjar med att åka buss till Saalbach där vi tar linbanan upp till 

Schattberg (2020 m ö h) som tronar högt i Skicircus, skidområdet som innefattar Saalbach, Hinterglemm, Leogang och Fieberbrunn. Merparten av dagens vandring går i ett öppet högalpint landskap och vinden kan friska i, men vid klart väder är utsikten oslagbar. När vi kommit en bit söderut vandrar vi längs Hochsonnbergens sluttningar, genom branta ko- och hästhagar där alprosorna växer. Beroende på väder och tid, kanske vi vid alphyddorna i Hochsonnalm kanske kan få smaka på fäbodens egen färska mjölk, som ger god energi. 

Efter en lång och tuff vandringsdag avnjuter vi en gemensam middag på hotellet. 

Dag 4 - Kitzbühel och Krimmel
Kitzbühel kan nog räknas som en av Alpernas mest omsusade skidsportorter och Hahenkamm-Rennen är det mest prestigefyllda störtloppet i den alpina världen. Vi tar kabinbanan till startpunkten för den berömda pisten och börjar där en delvis mycket brant utförsvandring på knappt 4 km. Redan cirka hundra meter från starthytten når vi musfällan, som är störtloppets brantaste del där vissa partier lutar 85 %! Därefter fortsätter turen via Steilhang, Gschöss och Alte Schneise innan du når målet nere i byn. Sträckan som den professionella störtloppsåkaren avverkar på knappt 2 minuter räknar vi avslappnade vandrare med att klara på ungefär 2,5 timmar. 

I Kitzbühel får du egen tid, innan vi fortsätter dagens ”utflykt” till Krimml, Österrikes högsta vattenfall. Där beundrar vi vattenfallens kaskader medan vi vandrar uppåt cirka 450 meter, eller så långt orken räcker - det är nämligen samma väg tillbaka. 

Det blir en lång dag och troligtvis ganska lätt att somna i bussen på väg tillbaka till Zell am See, där kvällen står till ditt eget förfogande.

Dag 5 - Turkosa glaciärsjöar
Dalen Grubach ligger inte långt från Zell am See men ger känslan av att vara en avskuren, isolerad plats. Under 1800-talet var Grubachtal betraktad som en av de allra mest attraktiva alpdalarna och redan 1873 byggdes där en alpstuga som uppkallades efter kronprins Rudolf av Österrike-Ungern. Sedan dess har människan påverkat naturen genom ett dammbygge och turistinfrastruktur som skidliftar. Men alltjämt är det, i jämförelse med många andra skidorter, en stilla och väldigt vacker miljö med turkosa sjöar och vita toppar som höjer sig över en vild natur av mörka skogar. 

Vår vandring startar 1 483 m ö h och tar oss hela vägen upp till 2 311 m ö h. Där hittar vi Rudolfshütte, som dock inte är originalbyggnaden utan ett modernt komplex från 1979. Där kan man avnjuta en lunch på serveringen innan det är dags att ströva ner mot lägre höjder igen. Leden går i cirkel och den vackra utförsvandringen rekommenderas starkt, men för trötta fötter finns kabinbanan som alternativ.

Dag 6 - Grossglockner och Pasterzeglaciären

Österrikes högsta berg Grossglockner kommer vi inte att bestiga under resan. Denna morgon åker vi dock till Kaiser-Franz-Josefs-Höhe där vi, om vädret tillåter, ser en panoramavy över det ståtliga berget och Pasterze, glaciären nedanför. Klimatet har haft stor inverkan på isens utbredning och den globala uppvärmningen går att följa genom glaciärkantens ovanligt snabba tillbakadragande. Trots detta är Pasterze fortfarande östra Alpernas största glaciär. 

Med berget i ryggen börjar vi sedan dagens vandring, som utgör den första etappen av den långa leden Alpe-Adria-Trail, vilken härifrån fortsätter genom Italien och Slovenien hela vägen fram till Adriatiska havet. Vi nöjer oss dock med att gå 12,5 km av ledens totala längd på cirka 700 km. Eftersom vi redan från början befinner oss 2 633 m ö h ska vi inte bege oss mycket högre. Dagen bjuder på en total stigning av 345 meter men samtidigt 1 409 höjdmeter utför, ned till slutmålet i den pittoreska byn Heiligen Blut. Det heliga blodet som byns namn anspelar på är skandinaviskt, närmare bestämt från den danske prinsen Briccius som enligt sägnen omkom här i området 914. 

Efter återfärden till Zell am See samlas vi på kvällen för en gemensam middag, där vi kan summera veckans upplevelser.

Dag 7 - Salzburg och Auf Wiedersehen
Resans sista dag har kommit och det är dags att lämna Salzburgerland. Förutom en kort sväng in i Osttirol föregående dag, så är det i delstaten Salzburg vi tillbringat veckan. 

Innan vi vinkar adjö hinner vi även besöka själva staden Salzburg – Mozarts och musikens stad. Här får du tid att spatsera runt i den vackra gamla stadsdelen och äta lunch på egen hand, innan det blir dags för oss att åka till flygplatsen för hemresa. 

Vi är säkra på att du fått njuta av fina vandringar och har med dig härliga minnen i bagaget. Och ett litet tips i Salzburg är att besöka Café-Konditorei Fürst för att köpa originalet till de berömda Mozartkugeln – en god (!) souvenir…Auf Wiedersehen!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 6 frukostar
• 3 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Salzburg. Busstransfer 95 km. Vandring till välkomstmiddag, som ingår. Sex övernattningar på hotell i Zell am See.

Dag 2
Vandring på Erlhofplatte, ca 14 km. Båttur. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Vandring Pinzgauer Spaziergang, ca 17 km. Busstransfer 25 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 4
Vandring på Hahnenkamm 4 km (-900 m) och besök vid Krimmls vattenfall. Busstransfer 160 km. Frukost ingår.

Dag 5
Vandring till Rudolfshütte, 14,5 km. Busstransfer 70 km. Frukost ingår.

Dag 6
Vandring från Kaiser-Franz-Josefs-Höhe till Heiligenblut, 16 alt 13 km. Busstransfers 100 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 7
Zell am See – Salzburg/flygplats, 100 km. Besök i Salzburg. Frukost ingår.

Österrike

Folkmängd
8 400 000Landets yta
83 858 km²Valuta
EuroReligion
Huvudsakligen katoliker; minoriteter av protestanter, ortodoxt kristna och muslimerSpråk
Tyska är officiellt språk

Mer om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Salzburg t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

2018 ingår ej dricks i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 15 EUR till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. 

Klädsel och utrustning
Vandringarna sker på hög höjd där de kan bli kallt. Vi rekommenderar därför bekväma kläder och just kläder för alla väder. Att klä sig enligt "lager på lager"-tekniken är ett sätt att vara beredd på varierade förhållanden. Vandringskängor är ett måste!

Vandringen
Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose