Nyhet

Vandring vid natursköna Zell am See - SvD accent

Följ med på vår vandringsresa till idylliska Zell am See i de österrikiska alperna. Vårt Hotel Grüner Baum*** ligger centralt och nära den kristallklara sjön Zeller See. Vi gör dagliga utflykter i det storslagna alplandskapet tillsammans med vår reseledare Alexandra Paulomo och vår lokala vandringsguide.

 Vi inleder med en lätt vandring till fäboden Ebenbergalm ovanför staden, och på en vandring till Enzianhütte på andra sidan sjön vandrar vi förbi Erlhof, där Sound of Music-familjen Von Trapp hade sitt sommarställe på 1930-talet. Vi vandrar på blomstrande ängar, förbi höga berg, sjöar och glaciärer i ett alpint landskap som saknar motstycke och skulle kunna vara på film. Två dagar vandrar vi på hög höjd och går sträckor på 15-20 kilometer. I Heiligenblut vandrar vi förbi glaciären Pasterzee nedanför landets högsta berg Grossglockner och en dag tar vi en skön båttur på sjön.

Vi börjar resan med ett besök i den romantiska staden Salzburg. Det är framförallt Mozarts stad och Alexandra tar oss med på en stadsvandring till stadens mest kända sevärdheter och till platser som man inte hittar på egen hand.


RESFAKTA

Länder: Österrike

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 3, utmanande

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 15-21 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Idyllen Zell am See
 • Det storslagna alplandskapet
 • Sköna vandringar stärker formen
 • Grossglockner med Pasterzee
 • Salzburg, Mozarts stad

Dagsprogram

Dag 1, torsdagen den 15 augusti. Till Salzburg och Zell am See. Flygresan med Austrian Airlines går från Stockholm/Arlanda på morgonen., och efter ett planbyte i Wien landar vi i Salzburg före lunch. Vår reseledare Alexandra Paulomo tar emot ute i ankomsthallen. Bagaget lastas in i bussen och vi kör in till centrum för att äta lunch och för att gå på en stadsvandring tillsammans med Alexandra som bor i staden. Salzburg är fylld till brädden av besökare från hela världen som har kommit för att uppleva den världsberömda operafestivalen. År 1756 föddes stadens store son – musikgeniet Wolfgang Amadeus Mozart, vars liv och musik lever kvar i stadens konsertsalar, på gator och torg.

Den lilla staden Zell am See ligger idylliskt vid sjön Zeller See. Vi kommer fram till vårt Hotel Grüner Baum i god tid före middagen, då vi också får tillfälle att lära känna varandra. [L,M]

Dag 2, fredagen den 16 augusti. Lätt vandring till fäboden Ebenbergalm. Hotellets rikliga frukost står uppdukad kl. 07.30-10.00. Vid tiotiden kommer vår lokala vandringsguide till hotellet och berättar hur hon har lagt upp programmet och om vad som är speciellt med alpin vandring. Vi bekantar oss med Zell am See och så här på resans första vandrings dag vänjer vi kroppen med en lätt vandring på 3 km upp till fäboden Ebenbergalm, en s.k. hütte. Där äter vi lunch tillsamman och kopplar av i den rofyllda miljön. Efter lunch vandrar vi ned till vårt hotell i Zell igen. Dagens vandring är ca. 6 km och kvällen är fri för att utforska den mysiga staden på egen hand. [F,L]

Dag 3, den 17 augusti. Dag 3, lördagen den 17 augusti. Från Thumersbach till Enzianhütte. Efter frukost tar vi lokalbussen till Thumersbach, på andra sidan sjön. Idag är det en litet tuffare vandring. Vi skall gå 6 km med en stigning på 400 meter genom en vacker skog upp till fjällgården Enzianhütte, på 1300 meters höjd. Vi lunchar på värdshuset där specialiteten är en sk. Jausenplatte. Från solterrassen njuter vi av den hänförande utsikten över sjön och Zell am See. Promenaden neråt tar oss förbi Erlhof, som en gång var Sound of Music-familjen von Trapps sommarställe. I Thumersbach går vi ombord på båten Grossglockner för en kort båtresa tillbaka till Zell am See. En kväll på egen hand. [F,L]

Dag 4, söndagen den 18 augusti. Högalpin vandring från Saalbach. Efter en tidig frukost tar vi lokalbussen till den kända vintersportorten Saalbach, som ligger 2 mil längre bort i de österrikiska alperna. Vi tar linbanan Schattberg X-press upp till 2000 meters höjd i det kända skidområdet Skicirkus, där man från den kommande vintern förbinder Saalbach, Hinterglemm, Fieberbrunn med skidområdena i Zell am See/Kaprun. Totalt 408 kilometer pistat område och 119 liftar! Idag väntar en ganska tuff högalpin vandring på 17 km i ett öppet landskap, som tar 6-7 timmar. Vid vackert väder är utsikten oslagbar, men likaväl kan vinden friska i, solen bränna eller regnet kyla ner. Vår lokala vandringsguide vet vilket väder som väntar. Under dagen har vi en stigning på 500 meter och en nedstigning på 550 meter som tar oss genom ho-och hästhagar där alprosor växer längs Hochsonnbergens sluttningar. Vi tar oss ned till Zell med linbanan från Schmittenhöhe, och kommer tillbaka till hotellet vid 18-tiden. Under vandringen äter vi den medförda picknick lunchen. Det har varit en lång dag och på kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet. [F,L/P, M]

Dag 5, måndagen den 19 augusti. Högalpin vandring från Enzingerboden till Rudolfshütte på 2315 meters höjd. Vi har ännu en dag med vandring i högalpin miljö framför oss. Efter en tidig frukost tar vi lokalbussen till dalen Stubachtal, dit resan tar 1 timme. Här växer höga granar, lärkträd och pinjeträd uppe på sluttningarna. Nere i dalen ses lövträd som ask, lönn, alm, al och vide. Det är en stilla och vacker miljö med trolska fjällsjöar fulla med fisk och vita bergstoppar som höjer sig över de mörka skogarna. Dagens vandring börjar vid fjällgården Enzingerboden som ligger på 1480 meters höjd inne i nationalparken Hohe Tauern. Dagens vandringsmål är fjällhotellet Rudolfshütte på 2315 meters höjd. Vandringen dit är 7,5 km med en stigning på 835 meter och tar drygt 4 timmar. Vi äter lunch tillsammans på Rudolfshütte och vandrar sedan en annan väg tillbaka till Enzingerboden, en promenad på 8 km som tar 3 timmar. Vi tar bussen tillbaka till Zell am See och det blir en kväll på egen hand. För trötta fötter finns och den som vill njuta av utsikten litet längre finns kabinbanan som alternativ. Vi tar bussen tillbaka till Zell am See och vårt hotell. En kväll på egen hand. [F,L]

Dag 6, tisdagen den 20 augusti. Österrikes högsta berg, Grossglockner 3.798 meter över havet. På kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag. Vi har en dag fylld av spektakulära naturupplevelser framför oss. Vi lämnar hotellet vid 9-tiden och har 2 timmars resa upp mot Österrikes högsta berg, Grossglockner är 3.798 meter högt.Vi kommer vi fram till Heiligenblut och Kaiser-Franz-Josef-Höhe på drygt 2000 meters höjd och efter en fikapaus börjar vi vandringen. Vid bra väder har vi ett imponerande panorama framför oss med det jättelika berget Grossglockner och glaciären Pasterzee nedanför. Vandringen går förbi glaciären, sjön Sandersee och dammen vid sjön Margaritsee innan vi når fjällgården Glocknerhaus. En tur på 5 km vandring som tar 2,5 timmar i den alpina terrängen. Efter en picknicklunch tar vi bussen ned till den gamla guldgrävarbyn Heiligenblut. Vi gör ett besök i den berömda vallfartskyrkan byggd i sengotisk stil på 1300-talet. Byns namn, det heliga blodet, syftar på sägnen om en dansk pilgrim vid namn Briccus som dog här när han skulle frakta en ampull med Jesu blod till sin kejsare. Vi återvänder till vårt hotell och på kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag.
[F,L/P,M]

 Efter en tidig frukost checkar vi ut från hotellet och kör till Salzburg. Vi stannar till för en fikapaus i Red Bulls spektakulära utställning av historiska flygplan och konst i Hangar-7, som ligger i utkanten av flygplatsen. Hemresa. [F]

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Salzburg t/r
• Transfer flygplats-hotell-flygplats.
• Samtliga övernattningar i idylliska Zell am Zee
• Dagliga vandringar i ett storslaget alplandskap
• Stadsvandring med lunch i Salzburg
• 6 frukostar
• 6 luncher (varav 2 picknick-luncher)
• 3 middagar
• TEMA-reseledare (svensktalande)

RESFAKTA

Österrike

Folkmängd
8 400 000Landets yta
83 858 km²Valuta
EuroReligion
Huvudsakligen katoliker; minoriteter av protestanter, ortodoxt kristna och muslimerSpråk
Tyska är officiellt språk

Viktigt om resan

Resans längd: 7 dagar, inklusive resdagarna

Antal deltagare(min/max): 15/21

Avresa 2019: 15-21 augusti

Pris: 18 490 kr/person i dubbelrum

Detta ingår i priset:

* Flygresa med Austrian Airlines från Stockholm/Arlanda till Salzburg.
  Byte av plan i Wien. Avresa från andra orter på förfrågan.     

* Transfer flygplats-hotell-flygplats.

* Sex nätter i dubbelrum på Hotel Grüner Baum***. Hotellskatt.

* 6 frukostar, 4 luncher, 2 picknic-luncher och 3 middagar.

* Alexandra Paulomo som reseledare och guide på resan.

* Svensktalande vandringsguide.

* Vandringar, båttur och transporter enligt dagsprogrammet.

* Stadsvandring med lunch i Salzburg.

Tillkommer:

Enkelrum 3000 kr

Måltidsdryck

Övriga måltider

Dricks


VANDRING – TIPS OCH UTRUSTNINGSRÅD

Under vandringen rör du dig bäst i bekväma och oömma kläder, som till exempel vindtygsjacka och bekväma byxor eller shorts. En omgång ”finare” kläder till middagen på hotellet behövs också. Den viktigaste utrustningsdetaljen är egentligen ett par bekväma skor som lämpar sig för vandringar. Vi rekommenderar ett par rejäla, lätta, ankelhöga vandringsskor som passar alla väder.

Regn kan förekomma under hela säsongen, men framförallt under vår- och höstresor. Att gå torrskodd är en förutsättning för att man skall trivas i naturen. Bitvis kan stigarna vara steniga, varför ett par rejäla vandringsskor är att föredra. Tag också med ett par vanliga motionsskor för lättare terräng.

Varma dagar kan det vara skönt med shorts. Solhatt är viktigt. Under resorna kan det bli tillfällen till bad i hav eller svala vattendrag och ibland bor vi på hotell med swimmingpool så glöm inte badkläder.

Såvida inte annat anges äter vi en del luncher utomhus i form av picknick, som Temas  reseledare ordnar. En kombinerad flasköppnare/korkskruv samt pennkniv är små nyttiga redskap.

Medtag gärna fältflaska och/eller termos, om du vill ha varm dryck med dig ut i naturen. Märk såväl flaska som kork, så att du kan känna igen den i hotellköket på morgonen. En mindre ryggsäck är nödvändig. I denna förvarar du personlig småutrustning, eventuell referenslitteratur samt en del av picknickmaten, som delas upp inför strövtågen. Picknicken dukas sedan upp gemensamt.

Även om du inte är inbiten fågelskådare är det trevligt att ha med sig en kikare. Om du inte har någon, så försök låna eller eventuellt köp en. Rekommenderad förstoringsgrad för bruk i naturen är 7–10 ggr.

Ficklampa, solglasögon, väckarklocka, anteckningsbok och penna kan komma till användning och i ditt reseapotek bör skavsårsplåster och elastisk binda ingå.

Checklista

Under vandringen bör du vara utrustad för tur i naturen, men det ställs inga krav på dyrbar specialutrustning. Säkerligen har du redan den utrustning som här rekommenderas.

• Bekväma och oömma kläder (under vandringen)

• En omgång ”finare” kläder (till middag)

• Lätta, ankelhöga vandringsskor

• Vanliga motionsskor

• Varm tröja

• Tunna vantar och mössa

• Regnställ

• Solhatt

• Shorts

• Badkläder

• Mugg

• Kombinerad flasköppnare/korkskruv

• Pennkniv

• Termosmugg

• Mindre ryggsäck

• Kikare

• Solglasögon

• Reseapotek med bland annat skavsårsplåster

• En ihopfällbar vandringsstav kan vara bra som stöd.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose