Julmarknad i Krakow

Weekendresa i Kraków med besök på julmarknaden vid Rynek Glowny, Europas största renässanstorg, judekvarteren Kazimierz och en underjordisk kyrka. Du får även tid på egen hand.

Under denna weekendresa får du upptäcka den sjudande kulturstaden Kraków i juletid, både på egen hand och tillsammans med TEMAs kunniga reseledare. Kraków bjuder på medeltidshistoria, intressanta sevärdheter, ett rikt kulturliv och ett stort utbud av restauranger, barer och jazzklubbar. Vi besöker julmarknaden vid Rynek Glowny, stadsdelen Stare Miasto, judekvarteren Kazimierz och en underjordisk saltkyrka.

RESFAKTA

Länder: Polen

Reslängd: 4 dagar

Gruppstorlek: 20-28 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Julmarknaden på torget Rynek Glowny
 • Stadsvandring i Stare Miasto, den äldsta stadsdelen
 • Atmosfären i de judiska kvarteren
 • Rundtur i saltgruvans gångar och salar
 • Julmarknaden på torget Rynek Glowny

Dagsprogram
November-december 2017

Dag 1 - Ankomst till Kraków
Välkommen till Kraków, Polens kulturella huvudstad och viktigaste lärocenter med ett av Europas äldsta universitet. Under 1400- och 1500-talen hade staden sin glansperiod och fungerade som landets huvudstad. Tack vare en snabb befrielse i slutet av andra världskriget ser vi idag en välbevarad medeltidsstad som sedan 1978 finns med bland Unescos skyddade kulturarvsplatser. Krakow stoltserar med ett rikt kulturliv med flera teatrar, orkestrar, opera och intressanta museer. Som universitetsstad har Kraków naturligtvis också ett spännande uteliv med restauranger, barer och jazzklubbar. Direkt efter ankomsten till Krakóws flygplats möter du din reseledare för vidare färd mot hotellet där vi stannar tre nätter. Därefter görs en gemensam stadstur till fots i Stare Miasto, den historiska stadsdelen som är ett av Polens fjorton världsarv. Här bekantar vi oss med stadens medeltida gränder, byggnader från 1400- och 1500-talet och Rynek Głowny, ett Europas största renässanstorg som i december förvandlas till en stämningsfull och vacker julmarknad. Vi besöker också den legendomspunna Mariakyrkan med sina två helt olika torn. På kvällen äter vi middag på en lokal restaurang.

Dag 2 - Schindler's list och ett tempel i salt
Under förmiddagen fortsätter vi att utforska staden till fots. Vi promenerar upp på Wawelkullen och ser den gamla kungaborgens imponerande byggnadskomplex. I katedralen strax intill finns de polska kungagravarna och bland dem finns även Sigismund III Vasas sista viloplats. Härifrån har du också en vacker vy ut över floden Wisla och hela staden. Vill du utforska slottet och katedralen närmare så har du morgondagen till ditt förfogande för detta. Vi fortsätter till Kazimierz vid foten av Wawel. Idag har denna gamla judiska stadsdel förvandlats till Krakóws trendigaste med små hotell, restauranger och originella små affärer och boutiquer. Kazimierz andas fortfarande sina forna invånares historia, som präglat denna stadsdel sedan tidig medeltid. I de här omgivningarna filmades delar av Steven Spielbergs Oscarsbelönade film Schindler’s list. Efter en god lunch på en lokal restaurang lämnar vi Kraków för en spännande utflykt till ett annat världsarv, den 700 år gamla saltgruvan Wieliczka, som ligger strax utanför Kraków. Här döljer sig en magisk värld av salt i 20 mil långa gångar. Vi guidas genom en magnifik del av detta underjordiska landskap. Här breder stora salar ut sig med skulpturer, det finns till och med en kyrka där kyrkbänkar, altartavla och kristallkronor är skapade av salt. Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 3 - Ledig dag i Kraków
Idag har du en ledig dag som du kan använda till att botanisera i det juldekorerade och vackra Kraków. Höjdpunkten är förstås den traditionella julmarknaden på det centrala torget Rynek Głowny i Gamla stan. Men det finns även mycket annat kvar att utforska i staden. Krakow kan exempelvis skryta med en uppsjö av intressanta museer. Och om du är ute efter julklappar finns det bra shopping inom räckhåll. Vänd dig till reseledaren för att få tips. Du kan också välja att följa med på en valfri utflykt till Oswiecim, för de flesta känt under det tyska namnet Auschwitz. En kunnig skandinavisk guide tar dig med förbi skylten "Arbeit macht frei" och genom områdena där 4 miljoner människor förlorade livet under andra världskrigets fasor. Utflykten bokas och betalas på plats. Läs mer under Mer om resan.

Dag 4 - Avresa till Skandinavien
Ledig tid fram till avresan till flygplatsen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 3 frukostar
• 1 luncher
• 1 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Kraków. Transfer till hotellet. Stadstur till fots med julmarknad. Middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Kraków.

Dag 2

Stadstur med Kazimierz och utflykt till Wieliczka. 30 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3

Ledig dag för egna aktiviteter. Frukost ingår.

Dag 4

Krakow - Skandinavien. Transfer till flygplatsen. 12 km. Frukost ingår.

Polen

Folkmängd 38 500 000 Landets yta 312 683 km² Valuta Zloty Religion Katolicism Språk Polska är officiellt språk; bland minoritetsspråken märks, tyska, vitryska, ukrainska och litauiska

Mer om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa Krakow t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges.

Valuta:
Zloty (PLN).
Bank- och kreditkort fungerar allmänt i större butiker, på hotell, restauranger. Bankomater kan med fördel användas för uttag av lokal valuta.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:
I denna resa ingår viss gemensam dricks. Dricks till hotellens bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider står TEMA för. Dricks till lokala guider och chaufförer ingår inte. TEMAs reseledare kan ge råd om vilken summa som är lämplig.

Klimat och klädsel:
På internet finner du utförliga klimatuppgifter över de flesta orter du besöker under din resa. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klimatet i södra Polen skiljer sig inte nämnvärt från klimatet i Skandinavien. Somrarna kan dock vara lite varmare. Det absolut viktigaste är ett par bekväma skor för stadsturerna som vi gör till fots.

Extrauflykt:
Dag 3 är en ledig dag för egna aktiviteter. Men om tillräckligt stort intresse finns så kan vi erbjuda enligt nedanstående en extrautflykt. Du anmäler ditt intresse till din reseledare, gärna redan första dagen efter ankomsten.
Se programbeskrivning under Dag 3 i dagsprogrammet!

Auschwitz: transport, inträde och skandinavisktalande temaguide: 60 EUR med minst 5 deltagare, 50 EUR med minst 8, och 45 EUR med minst 17.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Weekendresor och storstadsresor

 
XClose