Vandring i Alentejobland korkekar och vingårdar

Denna resa börjar och slutar i Lissabon, där vi gör en intressant stadstur. Under fem dagar vandrar vi i ett av Portugals mindre kända naturområden, Serra de São Mamede i östra Portugal och bor på ett trevligt hotell i Castelo de Vide, en av landets vackraste byar. Vandringarna är varierade och relativt enkla och förgylls av smakrika picknickar och vinprovningar på lokala vingårdar.

RESFAKTA

Länder: Portugal

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-20 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i Lissabon
 • Castelo de Vide
 • Vinprovningar
 • Vandringarna med picknick
 • Naturen i Serra de São Mamede

Dagsprogram
Sommar 2023

Dag 1. Avresa till Lissabon

Ankomst till Lissabon, där TEMAs reseledare och buss väntar för transfer till hotellet i Lissabon. Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 2. Stadstur i Lissabon
Vi inleder dagen med en panoramatur genom huvudstaden och besöker bland annat Alfama, Lissabons äldre del och kulturstadsdelen Belém med den enastående vackra klosterbyggnaden Jeronimos, en av stadens mest kända ikoner.

Om man följer floden Tejo uppströms från Lissabon kommer man så småningom till Spanien. Tejo på portugisiska och Tajo på spanska är den Iberiska halvöns längsta flod, en vattenväg och reservoar, som spelat en enormt viktig roll i båda ländernas historia. Strax söder om den plats där floden kommer in från Spanien ligger bergskedjan São Mamede, som bildar en naturlig gräns mot grannlandet. Portalegre heter distriktet, liksom huvudorten, beläget i det nordöstra hörnet i Portugals största provins Alentejo.

Provinsen är känd för sitt öppna, böljande vida landskap av korkekslundar och vinodlingar. Här finns några av Portugals vackraste städer och byar och vi bor i en av dem, Castelo de Vide. Dess historia går tillbaka till tiden före romarnas ankomst. 

Under tidig medeltid fanns här en stor judisk befolkning, vars arv fortfarande lever kvar. Under fyra hela vandringsdagar i Alentejo har vi tillfälle att utforska ett spännande landskap, okänt för de flesta, men mycket uppskattat av traktens stolta invånare. Berggrunden är mestadels granit och Alentejo hyser vidsträckta betesmarker med skuggträd av urgamla korkekar.

Vandringarna genomförs på 300–800 meter över havet, men är lättvandrade och måttligt kuperade. Avstånden med buss är korta och hela dagarna kan ägnas åt vandring, fotografering och att prova traktens ostar liksom korvar till picknick eller vinprovning.

På våren är floran enastående och skiljer sig från den kalkgynnade flora som man vanligtvis träffar på vid vandringar i Medelhavsområdet. I dessa bergstrakter förekommer också rovfåglar och samtliga tre arter av de gamar som häckar i Portugal.

För portugiserna själva är provinsen välkänd för sin goda mat och sina kraftiga, men eleganta viner – framför allt de röda. Några av landets absoluta toppviner produceras här.

Sent på eftermiddagen anländer vi till Castelo de Vide, vars vitkalkade hus klättrar kring kastellet som sitter som en väldig krona ovanför det lilla samhället. Idag är Castelo de Vide känt för sina vackra omgivningar och för sitt mineralvatten.

Kvällen är fri för egna aktiviteter fram till välkomstmiddagen.

Dag 3. Vandring och vingård
Dagens vandring går längs gamla åsnestigar genom ett idyllisk pastoralt landskap i Serra de São Mamede, nyligen avsatt som naturvårdsområde.

Det annars så vattenfattiga och torra Alentejo är i São Mamede privilegierat med yppig vegetation. Området är kraftigt kuperat på sina håll och består av granitberg klädda med skogslundar av kork- och stenek, ek (quercus robur) och äkta kastanj. Befolkningen bedriver ett småskaligt jordbruk med boskapsskötsel, kork-, oliv- och vinproduktion.

Här finns ett intressant växt- och djurliv, med chanser att träffa på allt från den insektsätande örten Drosophyllum lusitanicum till hökörn och gåsgam.

Vår första vandring i Alentejos bergstrakter startar direkt från hotellet. Från byn letar sig stigen upp längs en bergskam, varifrån vi har en fin utsikt över Castelo de Vide.

Större delen av vandringen följer sedan en medeltida, stenlagd stig mot den lilla vitmålade bergsbyn Carreiras där dagens picknick dukas upp.

Efter måltiden åker vi tillbaka med bussen via en vingård där man avser att framställa kvalitetsvin. Vi har möjlighet att avgöra hur de lyckats hittills.

Dag 4. Vandring på smuggelleder
Dagens vandring går i en undangömd del av Portugal, vid gränsen mot den spanska regionen Extremadura. I de små byarna Galegos och Ramila, som vi passerar, brukas jorden främst av de äldre. De unga har gett sig av för att kunna försörja sig.

Det var inte länge sedan huvudsysselsättningen bland den manliga befolkningen var smuggling. Portugal hade höga skyddstullar och här, i den frodiga glesbygden, kunde man oskyddat röra sig mellan länderna. Idag är det svårt att förstå att det bara är cirka 30 år sedan gränsen mellan Portugal och Spanien hårdbevakades av gräns- och tullpolis. Efter EU-inträdet stängdes gränsposteringarna och de båda länderna fick för första gången helt öppna och obemannade gränsövergångar.

Vi går på lättvandrade stigar, delvis längs en liten asfaltväg genom det varierade landskapet med stenblock och granitklippor som ställer till stora problem för bönderna. Flerstädes kantas vår väg av stenmurar. I det annars så torra Alentejo finns här relativt mycket vatten och vegetationen är bitvis frodig med en rikedom av blommor om våren. Eftermiddagen fri för egna aktiviteter.

Dag 5. Vandring till Marvão
Den utan tvekan mest besöksvärda bergsbyn i trakten, Marvão, ligger likt ett örnnäste på en klippa en dryg mil från Castelo de Vide. Vi närmar oss denna historiska plats genom att följa en medeltida stig upp genom en örtrik korkekskog.

Dagens vandring är kuperad med nästan 300 höjdmeters stigning och utsikten från stigarna är enastående. Härifrån ser man vid klart väder Portugals högsta bergskedja, Serra de Estrela, som en väldig skugga 150 kilometer norrut. Mot öster ser vi långt in i den spanska provinsen Extremadura.

I Marvão har vi möjlighet att ströva runt och studera bebyggelsen samt den gamla borgen längs ut på bergskammen. Under vandringen ner från byn passerar vi små gårdar i ett landskap av väldiga granitblock. Här serveras picknick-lunchen. Under återresan besöker vi en rustik vingård, ”adega” på portugisiska. Här har vi möjlighet att prova några olika viner och gårdens egen olivolja. Till vinet smakar vi ostar och korvar från Alentejo. Därefter får vi skjuts eller promenerar på den nyanlagda vandringsleden tillbaka till byn (ca 3 km). Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 6. Vandring från Esperança
Idag åker vi med bussen via huvudorten Portalegre till Esperança, varifrån vi vandrar cirka 12 kilometer. Den som vill kan avstå den första delen av vandringen.

Dagens vandring är måttligt kuperad och passerar såväl sömniga bygator som små lantgårdar. Större delen går dock genom skog eller betat jordbrukslandskap. I trakten har man hittat klippmålningar som är cirka 5 000 år gamla. Stigen passerar en plats där dessa kan beskådas. Under återresan görs ett stopp i Portalegre där vi har tillfälle att ströva runt i den gamla bykärnans gränder.

Vid 1600-talets slut hade staden en ekonomisk glansperiod genom sin lukrativa silkesindustri. Idag är det kork, vin och olivolja som sysselsätter invånarna.

I denna avlägsna del av Portugal finns, överraskande nog, ett av världens förnämsta ullväverier. Här tillverkas unika och mycket exklusiva gobelänger i samarbete med flera internationellt kända konstnärer. På museet, Museu da Tapeçaria, ser vi några av de alster som skapats. Här finns också tid för en kopp kaffe.

På kvällen väntar en avskedsmiddag på en känd lokal restaurang.

Dag 7. Bussresa till Lissabon
Idag lämnar vi vackra Castelo de Vide och Serra de São Mamede. På återresan till Lissabon besöker vi Estremoz, känt för sina marmorbrott och det kungliga slottet på berget mitt i stan. 

Framme i Lissabon är resten av dagen ledig för egna aktiviteter.

Dag 8. Hemresa
Ledig tid fram till avresan till flygplatsen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 picknick/lunch
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.

Skandinavien – Lissabon. Transfer till hotellet. En övernattning på hotell i Lissabon.

Dag 2.
Lissabon – Castelo de Vide. Stadstur i Lissabon. 226 km. Frukost och välkomstmiddag ingår. Fem övernattningar på hotell i Castelo de Vide.

Dag 3.
Vandring till Carreiras. 14 km. Frukost och picknick-lunch ingår.

Dag 4.
Vandring genom Galegos och Ramila. Vandring 16 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 5.
Vandring till Marvão. 9 km. Frukost och picknick-lunch ingår.

Dag 6.
Vandring från Esperança, ca 12 km. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 7.
Castelo de Vide – Lissabon, 230 km. Frukost ingår. En övernattning i Lissabon.

Dag 8.
Transfer och hemresa. Frukost ingår.

Portugal

Folkmängd 10,8 miljoner
Landets yta 92 391 km² (inkl ögrupperna Azorerna och Madeira)
Religion 96 % kristna varav 95 % katoliker. Dessutom små grupper av judar och muslimer.
Valuta Euro
Språk Portugisiska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Lissabon t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.


Namnbybyte
Från och med juni 2022 ändrar vi namnet på denna vandringsresa från Vandring i Portugal till Vandring i Alentejo, eftersom Alentejo, Portugals största provins, är ett mera exakt namn på denna numera klassiska vandringsresa. Alla vandringar görs i Alentejos nordöstra regioner och inte någon annanstans. Alentejo har dessutom unika attribut som varje portugis känner väl till: vinodlingarna, korkekslundarna, de vackra vita byarna. De böljande öppna landskapen som inte lämnar någon oberörd. Alentejo är Portugals kanske vackraste provins. 


Turistskatt
På vissa resmål och städer i Portugal, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 2 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats.

Valuta
Euro (EUR).
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks
Dricks ingår inte resans pris. TEMAs reseledare samlar in 30 EUR per person vid resans början, och sköter fördelningen av dricks till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.

Klimat
Portugal är ett av de solrikaste länderna i Europa, men det förekommer regn under våren och sent på hösten. Tidigt på våren kan temperaturen sjunka under nollsträcket. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Packa gärna ner ett lättare regnplagg och en varmare tröja.
Ta med dig kraftiga och bekväma skor/kängor, lämpliga för vandring på varierat underlag.

Vandringen
Landskapet är kuperad, men stigar och vägar är utmärkta. Vi har försökt att lägga vandringarna så att de ska passa dig med normalkondition. Vandringen dag 5 är den mest ansträngande med en höjdskillnad på 300 meter.
Tips och information om TEMAs vandringsresor hittar du här: Inför vandringsresan

Hotell/boende

Kommentarer

Alternativa hotell kan komma att användas vissa avgångar.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-07-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-07-04
09:25
2024-07-04
10:50
K L M, 1268
Amsterdam
Lisbon
2024-07-04
12:35
2024-07-04
14:35
K L M, 1583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Amsterdam
2024-07-11
15:35
2024-07-11
19:35
K L M, 1584
Amsterdam
Copenhagen
2024-07-11
21:05
2024-07-11
22:30
K L M, 1279
8 dagar Vandring i Alentejo Köpenhamn 25 490 SEK 6 platser kvar Boka
2024-07-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-07-04
09:35
2024-07-04
11:35
K L M, 1216
Amsterdam
Lisbon
2024-07-04
12:35
2024-07-04
14:35
K L M, 1583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Amsterdam
2024-07-11
15:35
2024-07-11
19:35
K L M, 1584
Amsterdam
Stockholm
2024-07-11
20:50
2024-07-11
22:55
K L M, 1227
8 dagar Vandring i Alentejo Stockholm 25 250 SEK 6 platser kvar Boka
2024-07-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-07-04
09:45
2024-07-04
11:20
K L M, 1230
Amsterdam
Lisbon
2024-07-04
12:35
2024-07-04
14:35
K L M, 1583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Amsterdam
2024-07-11
15:35
2024-07-11
19:35
K L M, 1584
Amsterdam
Gothenburg
2024-07-11
21:15
2024-07-11
22:45
K L M, 1239
8 dagar Vandring i Alentejo Göteborg 26 450 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2024-09-19
09:45
2024-09-19
11:45
Air France, 1751
Paris
Lisbon
2024-09-19
13:15
2024-09-19
14:50
Air France, 1624
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Paris
2024-09-19
15:55
2024-09-19
19:25
Air France, 1625
Paris
Copenhagen
2024-09-26
21:15
2024-09-26
23:10
Air France, 1350
8 dagar Vandring i Alentejo Köpenhamn 24 650 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2024-09-19
06:00
2024-09-19
08:45
Air France, 1463
Paris
Lisbon
2024-09-19
13:15
2024-09-19
14:50
Air France, 1624
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Paris
2024-09-19
15:55
2024-09-19
19:25
Air France, 1625
Paris
Stockholm
2024-09-26
20:45
2024-09-26
23:20
Air France, 1462
8 dagar Vandring i Alentejo Stockholm 22 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2024-09-19
06:00
2024-09-19
08:20
Air France, 1553
Paris
Lisbon
2024-09-19
13:15
2024-09-19
14:50
Air France, 1624
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Paris
2024-09-19
15:55
2024-09-19
19:25
Air France, 1625
Paris
Gothenburg
2024-09-26
21:20
2024-09-26
23:25
Air France, 1552
8 dagar Vandring i Alentejo Göteborg 24 890 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.