Vandring i Portugalbland korkekar och vingårdar

Denna vandringsresa börjar och slutar i Cascais, strax utanför Lissabon, där vi gör en en intressant stadstur. Under fem dagar vandrar du i ett av Portugals mindre kända naturområden i östra Portugal och bor på ett trevligt litet hotell i Castelo de Vide som är en av landets vackraste byar. Vandringarna är varierade och relativt enkla och förgylls av smakrika picknickar och ett par vinprovningar på lokala vingårdar.

RESFAKTA

Länder: Portugal

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-20 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i Lissabon
 • Castelo de Vide
 • Vinprovningar
 • Vandringarna med picknick
 • Naturen i Serra de São Mamede

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 - Avresa till Lissabon
Ankomst till Lissabon, där din TEMA-reseledare och buss väntar för transfer till hotellet i Cascais. Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 2 - Stadstur i Lissabon
Vi inleder dagen med en panoramatur genom huvudstaden och besöker bl a Alfama, Lissabons äldre del och kulturstadsdelen Belém med den enastående vackra klosterbyggnaden Jeronimos, en av stadens mest kända ikoner.Om man följer floden Tejo uppströms från Lissabon kommer man så småningom till Spanien. Tejo på portugisiska och Tajo på spanska är den Iberiska halvöns längsta flod, en vattenväg och reservoar, som spelat en enormt viktig roll i båda ländernas historia. Strax söder om den plats där floden kommer in från Spanien ligger bergskedjan São Mamede, som bildar en naturlig gräns mot grannlandet. Portalegre heter distriktet, liksom huvudorten, beläget i det nordöstra hörnet i Portugals största provins Alentejo. Provinsen är känd för sitt öppna, böljande vida landskap av korkekslundar och vinfält.Här finner man några av Portugals vackraste städer och byar och du kommer att bo i en av dem, Castelo de Vide. Dess historia går tillbaka till tiden före romarnas ankomst. Under tidig medeltid fanns här en stor judisk befolkning, vars arv fortfarande lever kvar som du ska se.Under fyra hela vandringsdagar i Alentejo får du tillfälle att utforska ett spännande landskap, okänt för de flesta, men mycket uppskattat av traktens stolta invånare. Berggrunden är mestadels granit och Alentejo hyser vidsträckta betesmarker med skuggträd av urgamla korkekar.Vandringarna genomförs på 300-800 meter över havet, men är lättvandrade och måttligt kuperade. Avstånden med buss är korta och hela dagarna kan ägnas åt vandring, fotografering och att prova traktens ostar liksom korvar till picknick eller vinprovning. På våren är floran enastående och skiljer sig från den kalkgynnade flora som man vanligtvis träffar på vid vandringar i Medelhavsområdet. I dessa bergstrakter förekommer också rovfåglar och samtliga tre arter av de gamar som häckar i Portugal.För portugiserna själva är provinsen välkänd för sin goda mat och sina kraftiga, men eleganta viner - framför allt de röda. Några av landets absoluta toppviner produceras här.Sent på eftermiddagen anländer vi till Castelo de Vide, vars vitkalkade hus klättrar kring kastellet som sitter som en väldig krona ovanför det lilla samhället.Idag är Castelo de Vide känt för sina vackra omgivningar och för sitt mineralvatten.Kvällen är fri för egna aktiviteter fram till välkomstmiddagen.

Dag 3 - Vandring och vingård
Dagens vandring går längs gamla åsnestigar genom ett idyllisk pastoralt landskap i Serra de São Mamede, nyligen avsatt som naturvårdsområde.Det annars så vattenfattiga och torra Alentejo är i São Mamede privilegierat med yppig vegetation. Området är kraftigt kuperat på sina håll och består av granitberg klädda med skogslundar av kork- och stenek, ek (quercus robur) och äkta kastanj. Befolkningen bedriver ett småskaligt jordbruk med boskapsskötsel, kork-, oliv- och vinproduktion. Här finns ett intressant växt- och djurliv, med chanser att träffa på allt från den insektsätande örten Drosophyllum lusitanicum till hökörn och gåsgam.Vår första vandring i Alentejos bergstrakter startar direkt från hotellet. Från byn letar sig stigen upp längs en bergskam, varifrån vi har en fin utsikt över Castelo de Vide. Större delen av vandringen följer sedan en medeltida, stenlagd stig mot den lilla vitmålade bergsbyn Carreiras där dagens picknick dukas upp.Efter måltiden åker vi tillbaka med bussen via en nystartad vingård där man avser att framställa kvalitetsvin. Du får möjlighet att avgöra hur de lyckats hittills.

Dag 4 - Vandring på smuggelleder
Dagens vandring gåri en undangömd del av Portugal, vid gränsen mot den spanska regionen Extremadura. I de små byarna Galegos och Ramila, som vi passerar, brukas jorden främst av de äldre. De unga har gett sig av för att kunna försörja sig. Det var inte länge sedan huvudsysselsättningen bland den manliga befolkningen var smuggling. Portugal hade höga skyddstullar och här, i den frodiga glesbygden, kunde man oskyddat röra sig mellan länderna.Idag är det svårt att förstå att det bara är ca 30 år sedan gränsen mellan Portugal och Spanien hårdbevakades av gräns- och tullpolis. Efter EU-inträdet stängdes gränsposteringarna och de båda länderna fick för första gången helt öppna och obemannade gränsövergångar.Vi går på lättvandrade stigar, delvis längs en liten asfaltväg genom det varierade landskapet med stenblock och granitklippor som ställer till stora problem för bönderna. Flerstädes kantas vår väg av stenmurar. I det annars så torra Alentejo finns här relativt mycket vatten och vegetationen är bitvis frodig med en rikedom av blommor om våren.Eftermiddagen fri för egna aktiviteter fram till den gemensamma middagen.

Dag 5 - Vandring till Marvão
Den utan tvekan mest besöksvärda bergsbyn i trakten, Marvão, ligger likt ett örnnäste på en klippa en dryg mil från Castelo de Vide. Vi närmar oss denna historiska plats genom att följa en medeltida stig upp genom en örtrik korkekskog. Dagens vandring är kuperad med nästan 300 höjdmeters stigning och utsikten från stigarna är enastående. Härifrån kan man vid klart väder se Portugals högsta bergskedja, Serra de Estrela, som en väldig skugga 150 km norrut. Mot öster ser du långt in i den spanska provinsen Extremadura.I Marvão får du möjlighet att ströva runt och studera bebyggelsen samt den gamla borgen längs ut på bergskammen. Under vandringen ner från byn passerar vi små gårdar i ett landskap av väldiga granitblock. Här serveras picknick-lunchen.Under återresan besöker vi en rustik vingård, ”adega” på portugisiska. Här får du möjlighet att prova några olika viner och gårdens egen olivolja. Till vinet smakar du ostar och korvar från Alentejo. Därefter får du skjuts eller kan promenera på den nyanlagda vandringsleden tillbaka till byn (ca 3 km).Kvällen är ledig för egna aktiviteter. 

Dag 6 - Vandring från Esperança
Idag åker vi med bussen via huvudorten Portalegre till Esperança, varifrån vi gör en vandring på ca 12 km. Den som vill kan avstå den första delen av vandringen.Dagens vandring är måttligt kuperad och passerar såväl sömniga bygator som små lantgårdar. Större delen går dock genom skog eller betat jordbrukslandskap. I trakten har man hittat klippmålningar som är ca 5 000 år gamla. Stigen passerar en plats där dessa kan beskådas.Under återresan görs ett stopp i Portalegre där du får tillfälle att ströva runt i den gamla bykärnans gränder. Vid 1600-talets slut hade staden en ekonomisk glansperiod genom sin lukrativa silkesindustri. Idag är det kork, vin och olivolja som sysselsätter invånarna.I denna avlägsna del av Portugal finns, överraskande nog, ett av världens mest förnämsta ullväverier. Här tillverkas unika och mycket exklusiva gobelänger i samarbete med flera internationellt kända konstnärer.På museet, Museu da Tapeçaria, kan du se några av de alster som skapats. Här finns också tid för en kopp kaffe.På kvällen väntar en avskedsmiddag på en känd lokal restaurang.

Dag 7 - Bussresa till Lissabon
Idag lämnar du vackra Castelo de Vide och Serra de São Mamede. På återresan till Lissabon och Cascais besöker vi Estremoz, känt för sina marmorbrott och det kungliga slottet på berget mitt i stan.Framme i Cascais är du ledig för egna aktiviteter.

Dag 8 - Hemresa
Ledig tid fram till avresan till flygplatsen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 picknick/lunch
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand, 2 200:-
• Enkelrumstillägg från x xxx:-

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien-Lissabon-Cascais. Transfer till hotellet. En övernattning på hotell i Cascais.

Dag 2.
Lissabon - Castelo de Vide. Stadstur i Lissabon. 226 km. Frukost och välkomstmiddag ingår. Fem övernattningar på hotell i Castelo de Vide.

Dag 3.

Vandring till Carreiras. 12 km. Frukost och picknick-lunch ingår.

Dag 4.

Vandring genom Galegos och Ramila. Vandring 10 km. Frukost och picknick-lunch och middag ingår.

Dag 5.
Vandring till Marvão. 9 km. Frukost och picknick-lunch ingår.

Dag 6.
Vandring från Esperança, ca 12 km. Frukost och lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 7.
Castelo de Vide - Cascais, 230 km. Frukost ingår. En övernattning i Cascais.

Dag 8.
Transfer och hemresa. Frukost ingår.

Portugal

Folkmängd
10,5 milj Landets yta
92 391 km² (inkl ögrupperna Azorerna och Madeira) Religion
96 % kristna varav 95% katoliker. Dessutom små grupper av judar och muslimer. Valuta
Euro Språk
Portugisiska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Lissabon t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Programändring:
Vi byter övernattningsort första och sista dagen på resan på grund av en besvärlig bookningssituatuíon i centrala Lissabon. Vi kommer i stället att övernatta i det anrika Cascais ca 30 minuter väster om Lissabon på det fyrstjärniga Pesta Cascais mindre än 100 m från Atlanten nära Boca do Infernos klippor.


Valuta:
Euro (EUR).
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.
Läs mer under Valutaväxling »
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:
Dricks ingår inte. Vår TEMA-guide samlar in 30 EUR per person (ca 320 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen av dricks till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.

Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »
Portugal är ett av de solrikaste länderna i Europa, men det förekommer regn under våren och sent på hösten. Tidigt på våren kan temperaturen sjunka under nollsträcket.

Klädsel och utrustning:
Packa gärna ner ett lättare regnplagg och en varmare tröja.
Ta med dig kraftiga och bekväma skor/kängor, lämpliga för vandring på varierat underlag.

Vandringen:
Landskapet är kuperad, men stigar och vägar är utmärkta. Vi har försökt att lägga vandringarna så att de ska passa dig med normalkondition. Vandringen dag 5 är den mest ansträngande med en höjdskillnad på 300 meter.
Tips och information om TEMAs vandringsresor hittar du här: Inför vandringsresan

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-05-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Lisbon
2019-05-16
07:00
2019-05-16
10:30
Tap Air Portugal, 781
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Stockholm
2019-05-23
18:05
2019-05-23
23:20
Tap Air Portugal, 782
8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 15 190 SEK Förfrågan
2019-05-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Lisbon
2019-05-16
06:00
2019-05-16
08:45
Tap Air Portugal, 753
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Copenhagen
2019-05-23
18:20
2019-05-23
22:50
Tap Air Portugal, 752
8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 15 190 SEK 2 platser kvar Boka
2019-09-12 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Lisbon
2019-09-12
06:00
2019-09-12
08:45
Tap Air Portugal, 753
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Copenhagen
2019-09-19
18:15
2019-09-19
22:55
Tap Air Portugal, 752
8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 15 480 SEK 4 platser kvar Boka
2019-09-12 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Lisbon
2019-09-12
07:00
2019-09-12
10:30
Tap Air Portugal, 781
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Stockholm
2019-09-19
18:05
2019-09-19
23:20
Tap Air Portugal, 782
8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 15 480 SEK 3 platser kvar Boka
2019-09-26 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 15 405 SEK 2 platser kvar Boka
2019-09-26 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 15 405 SEK 5 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose