TranssibiriskaFrån Moskva till Bajkalsjön

 Vi reser med bekväma tåg på den Transsibiriska järnvägen och besöker fem intressanta städer inklusive huvudstaden Moskva, där vi övernattar på internationella hotell. Kazan, Jekaterinburg, Omsk och Irkutsk är några av Rysslands viktigaste metropoler som du bekantar dig med. Vi gör stadsturer, både med buss och till fots. I Kazan gör vi också en båttur på Volga. Resans avslutas vid världens djupaste sötvattensjö Bajkalsjön.

RESFAKTA

Länder: Ryssland

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 19-24 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i Moskva
 • Kazan och klosterön Svijazhsk
 • Stadstur i Jekaterinburg
 • Stadstur i Omsk
 • Kryssning på Bajkalsjön

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 -  Avresa till Moskva
Ditt flyg ankommer under eftermiddagen. På flygplatsen väntar din reseledare eller transferguide med buss, som tar dig till hotellet i centrala Moskva. Under kvällen gör vi en panoramatur och avslutar med en välkomstmiddag.

Dag 2 - Stadstur och tågresa till Kazan
I Moskva möts du av en blandning av gammalt och ultramodernt - breda avenyer, gamla ryska kyrkor i skyskrapornas skugga och en aldrig sinande ström av människor och fordon. Med drygt 15 miljoner invånare (med förstäder) och huvudstad i ett av världens största länder är Moskva en världsmetropol, men mycket särpräglad och annorlunda jämfört med andra europeiska huvudstäder.
Det tar tid att lära känna denna omtumlande jättestad, men förhoppningsvis kommer du att ha en god bild av den stad som man kallar "Rysslands hjärta" efter dagens stadstur, som innehåller några av stadens verkliga höjdpunkter. Vi besöker den återuppbyggda Frälsarkatedralen, Segermonumentet, Röda Torget och Kreml, som sedan 1147 spelat en central roll i det gamla Rysslands och Sovjetunionens historia och självklart även idag i det nya Ryssland. Det var just på denna kulle som fursten Jurij Dolgurukij lade grunden till den blivande huvudstaden.

Vi hinner också med att besöka några av Tunnelbanans mest spektakulära stationer.

Efter stadsturen tar vi oss till den imponerande järnvägsstationen Kazinskij från 1914 i jugendstil. Vi lämnar Moskva under kvällen och påbörjar vår transsibiriska resa mot nästa mål, Kazan, huvudstad i delrepubliken Tatarstan. 

Dag 3 - Historisk klosterö och kryssning på Volga
Tågtidtabellen varierar från avresa till avresa men ankomsten till Kazan sker tidig förmiddag. På stationen väntar lokalguide och buss och bagagebärare. Efter en kort transfer är vi på hotellet där vi får frukost och lite tid för vila innan vi påbörjar dagens spännande heldagsutflykt till den historiska klosterön Sviyazhsk, vars fascinerande historia går tillbaka till 1500-talet med den äldsta arkitekturen i hela regionen.

När Ivan IV (den Förskräcklige) av Ryssland planerade att angripa det muslimska khanatet Kazan byggde han upp ett försvarsfort på ön som ligger strategiskt bra i Volga i närheten av Kazan. För att det skulle gå fort att bygga ett fort, hade man redan tidigare byggt upp fortet i Myshkin, 700 km uppströms, numrerat allt timmer och sedan monterat ned det och transporterat alla delarna i floden som timmer hela vägen till ön.

När Kazan var besegrat lät han sin favoritarkitekt Postnik Yakovlev bygga flera kyrkor och kloster här. Efter ryska revolutionen förstörde Bolsjevikerna ungefär hälften av kyrkorna men sparade några av de vackraste, som Himmelsfärdsklostret där St. Nicholaskyrkan numera används som konstgalleri för lokala artister. Treenighetskyrkan i Dopkonventet är den enda byggnaden som härhör från det ursprungliga fortet, även om det idag har restaurerats och fått ett annat utseende.
Svijazhsk  är idag ett favoritställe för konstnärer och artister från hela regionen. Platsen är unik, och man förstår varför det har en speciell dragningskraft när man är där.
Efter en härlig lunch återvänder vi med båt och kryssar på Volga till Kazans hamn, där buss väntar på oss. Resten av eftermiddagen är ledig fram till kvällsturen.
När solen gått ner i österland gör vi en panoramatur med buss kring den vackert upplysta staden.

Dag 4 - Legendariskt torn och elitsport
Kazan är den autonoma delrepubliken Tatarstans huvudstad. Här är tatariska officiellt språk vid sidan av ryskan. Tatariska är ett av många turkiskt språk. Delrepublikens gränser idag överensstämmer med dem som khanatet hade vid erövringen 1522.
Kazan har en lång och intressant historia som vi tar del av, när vi till fots går runt i det mycket välbevarade Kreml. Vi besöker flera historiska byggnader bl. a den vackra Bebådelsekyrkan och det legendomsusade tornet Söyembikä manarası också känt som Khans Moské, som kanske är den mest kända byggnaden i staden. Vi ser också den relativt nybyggda vackra moskén Kul Sharif.
Kazan är också känt som en av Rysslands sportigaste städer. Med en av landets bästa fotbollsklubbar som vunnit högsta ligan  och spelat Champions League flera säsonger. I världsklass är också ishockeyklubben Ak Bars Kazan som är ett av topplagen i KHL, den ryska superligan. Bandy är också en stor vintersport i Kazan.
Ledig tid fram till den gemensamma middagen.

Dag 5 - Jekaterinburg Europas sista stad.
Tågtiderna varierar något beroende på vilken månad du väljer att resa, men räkna med mycket tidig avresa. Vi kommer att spendera drygt 12 timmar på resande fot genom Europas sista utmarker på väg till Jekaterinburg vid Uralbergens sydligaste delar, där man bestämt att Europa upphör och Asien tar vid med det väldiga geografiska området som går under namnet Sibirien. Det är dit vi ska.
Du ankommer Jekaterinburg på kvällen. På stationen väntar lokalguide och buss som tar oss den korta vägen till vårt hotell i centrum av staden.

Efter incheckning väntar middag.

Dag 6 - Järnmalm och kungamord
Ekaterinburg eller Jekaterinburg som man kanske oftare ser skrivet grundades 1721 av samme man som grundade St. Petersburg, nämligen självaste Peter den store och döpt efter hans hustru Katarina I. Staden var Rysslands första riktiga industristad med stora tillgångar av järn och mineraler från Uralbergen. Jekaterinburg blev en naturlig dörr till Asien och en viktig bas för expansion och exploatering i Sibirien.
Idag är staden kanske mest känd för att det var här som tsarfamiljen mördades av bolsjevikerna 1918 i det s k Ipatievhuset. Det huset revs på 70-talet för att inte väcka monarkistiska känslor och idéer, men år 2000 byggde man  minneskyrkan Allhelgonakyrkan (kallas också Kyrkan på Blodet) till minnet av den mördade tsarfamiljen Romanov. Vi besöker kyrkan och får höra mera om vad som hände. Altaret byggdes exakt ovanför den plats där man avrättade Nikolaj II och hans familj.

Vi besöker stadens skyskrapa Vysotsky varifrån man i princip kan se staden i hela sin utsträckning. Jekaterinburg är Rysslands fjärde största stad med ca 1,4 miljoner invånare.
Under stadsturen hinner du också med en välsmakande lunch, innan vi återvänder till den pampiga stationsbyggnaden för vidare färd österut till staden Omsk.

Dag 7 - Oljebolag och Dostojevskij
Efter ankomsten, där lokalguide och buss väntar på stationen, tar vi oss direkt till hotellet för en tidig check in och frukost.
Omsk är en av landets större städer med en befolkning på ca 1,2 miljoner invånare, en viktig industristad och järnvägsknut. Det är också en viktig hamnstad som förbinder städer och mindre samhällen längst floden Irtysj.
Vi vilar oss ett par timmar innan vi påbörjar stadsturen, där vi bl. a promenerar genom de historiska kvarteren som nyligen har genomgått en totalrenovering inför trehundraårsjubileet 2016. Vi dricker ryskt te på ryskt vis och får höra om ett intressant livsöde i Omsk. Sedan gör vi ett besök på Dostojevskijmuseet som innehåller en biografisk utställning av den berömde ryske författaren som var förvisad hit under sin fängelsetid. Fjodor Dostojevskij skrev några av världslitteraturens verkliga mästerverk: Brott och Straff, Idioten och Bröderna Karamasov.

Resten av dagen ledig för egna aktiviteter.

På kvällen väntar en gemensam middag.

Dag 8 - Drömmen om en hamn i Stilla Havet
Drömmen om en hamn i Stilla Havet förverkligades i och med att man grundade hamnstaden Vladivostok 1880. Men man hade egentligen ingen fungerande förbindelse med huvudstaden och Europa landvägen, vilket var ett enormt problem. 1916 blev Transsibiriska järnvägen klar och Ryssland hade skapat världens längsta järnväg på 9 300 km.
Sedan år 2002 är hela sträckningen elektrifierad. Det är inte svårt att förstå betydelsen av denna transportsträcka. Före järnvägen kunde det ta upp till ett halvår att färdas mellan Moskva och Stilla Havskusten med häst och vagn. När järnvägen stod klar tog det cirka en månad. Idag tar det en vecka med tåg. Flyga gör man på en dag. Transsibiriska järnvägen är landets viktigaste transportled och är ständigt under utbyggnad.
Vi ska inte resa hela vägen den här gången, då skulle vi knappast få tid att stanna upp och se oss omkring. Under den här resan stannar vi till och övernattar på några av de viktigaste och intressantaste platserna, möter människor och får höra några av deras historier. Men inom kort kommer TEMA att erbjuda sträckan Irkutsk – Vladivostok, som en fortsättning och del 2 på denna resa.

Sibirien utgör 77% av Ryssland och är till stor del vildmark. Längst upp i norr domineras landskapet av tundran, ett trädlöst område med permafrost. Längre söderut taigan med oändliga barrträdsskogar. Landskapen är också genomkorsade av stora mäktiga floder och i söder mot Kina och Mongoliet sträcker enorma massiva bergskedjor ut sig.

Det är något alldeles speciellt med att färdas längre sträckor på tåg. Idag tillhör det det förflutna och är en erfarenhet som många yngre generationer inte fått uppleva. Transportmedlen har förändrats och idag är det inte bara snabbare att färdas med flyg utan ofta billigare. Men med tåg, att färdas så nära marken, direktkontakt så att säga, så händer det ofta något i ens sinne. Avståndet och tiden får en annan innebörd, och kanske påverkar oss och skapar tankar och associationer som för oss närmare oss själva men även längre bort utanför oss själva. Möten med människor är annorlunda på tåg än på internationella flygplatser.

Landskapen passerar förbi, scenerna förändras nästan omärkligt, några plötsliga hus dyker upp genom kupéfönstret, rök som ringlar ur en sotig skorsten, människor på en åker, några kor och getter och så är allt borta och på nytt detta enorma öppna landskap som inte verkar ha nåt slut. Sibirien.

Dag 9 - Slutstation Irkutsk
Sent på kvällen rullar tåget in på stationen i Irkutsk. Här väntar lokalguide och buss för en kort transfer till hotellet. Efter incheckning middag.

Resten av kvällen ledig.

Dag 10 - Bajkalsjön – Världens djupaste sötvattenssjö
Vi har kommit till slutet av vår transsibiriska resa, till världens kanske mest fascinerande insjö som håller 23 600 km3 sötvatten, vilket är cirka 20% av allt sötvatten på jorden. Sjön är över 630 km lång och med sitt enorma djup på 1647 m är det också världens djupaste sjö. Faktum är att den blir djupare hela tiden. Unesco listade den som Världsarv 1996. Flora och fauna är i mångt och mycket unika med massor av endemiska arter. Bajkalsälen är en av dessa unika djur som bara finns här. Det är också den minsta i sälsläktet. Dess huvudsakliga föda är en annan unik art, fisken fettulk, som lever på stora djup men rör sig även i ytligare skikt av sjön, där sälen fångar den.

Dagens utflyktsprogram handlar om Bajkalsjön och befolkningen. Vi går på Taltsky friluftsmuseum och på Bajkalmuseet. Här får vi lära oss mera om ursprungsbefolkningen och om flora och fauna i  och kring Bajkalsjön. Idag ingår lunch och middag.

Dag 11 - Avskedsmiddag i Irkutsk
Vi fortsätter idag med att utforska Bajkalsjön och dess omgivningar. Vi gör en kortare kryssning på sjön med lunch och en scenisk tågresa längs kusten i ett enastående vackert landskap.

Turen avslutas i Irkutsk där vi checkar in på hotellet och rundar med en avskedsmiddag.

Dag 12 - Hemresa via Moskva
Avresa till Skandinavien via Moskva. Flygmåltider ingår.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga transporter i programmat
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 7 luncher
• 8 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från 2372:-.
  Gäller enbart hotellövernattningarna
• Tillägg för singlekupé 7300:-.

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien – Moskva. Flyg och transfer till hotellet i Moskva. Panoramatur. Välkomstmiddag ingår. En övernattning på hotell i Moskva.

Dag 2.
Stadstur i Moskva. Tågresa Moskva – Kazan. 790 km. Tid ombord ca 12,5 timmar. Frukost, lunch och middag ingår. Övernattning på tåg.

Dag 3.
Ankomst till Kazan. Transfer till hotellet. Utflykt till Sviyazhsk med buss och båt. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Kazan.

Dag 4.
Stadstur med buss och till fots i Kazan med Kreml och Kul Sharifmoskén. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5.
Kazan – Jekaterinburg. Transfer och tidig avresa med Transsibiriska järnvägen. 925 km, ca 13,5 tim. Frukost och middag ingår

Dag 6.
Stadstur i Jekaterinburg. Utflykt till gränsmonumentet Europa–Asien. Tågresa till Omsk. 810 km ca 13,5 tim. Frukost och lunch ingår.

Dag 7.
Ankomst till Omsk. Stadstur med Dostojevskijmuseet. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Omsk.

Dag 8.
Omsk – Irkutsk. Tågresa 2490 km, ca 1 dygn 14 tim. Övernattning på tåget.

Dag 9.
Ankomst till Irkutsk. Middag ingår. En övernattning på hotell i Irkutsk.

Dag 10.

Irkutsk – Listvjanka. Utflykt till Taltsy med Bajkalmuseet. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Listvjanka.

Dag 11.

Bajkal – Irkutsk. Kryssning på Bajkalsjön med lunch och tågresa längs kusten. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår. En övernattning på hotell i Irkutsk.

Dag 12.
Irkutsk – Skandinavien via Moskva. Transfer och flygresa. Avresa till Skandinavien via Moskva. Flygmåltider ingår.

Ryssland

Folkmängd
142,4 miljoner Landets yta
17 075 200 km² (världens till ytan största land) Valuta
Rysk rubel Religion
cirka 75% rysk-ortodoxa, muslimer, buddister m.fl. Språk
Officiellt språk är ryska men även minoritetsspråk talas Statsskick
Federal republik President: Vladimir Putin. (sedan dec.1999) Premiärminister: Viktor Zubkov

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa Moskva/Irkutsk t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


OBS:

Priset för enkelrum gäller hotellövernattningarna. Enkelkupé kan eventuellt erhållas men enbart efter begäran. En kostnad tillkommer då som är från 7300 sek.

Valuta:

Rubel (RUB).

Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

VisumVänligen läs under fliken inför resan. Pass och Visum.

Dricks:

Dricks ingår ej i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 65 EUR per passagerare till chaufförer, lokalguider, gemensamma måltider och eventuell bagageservice. För att göra detta så smidigt som möjligt betalar ni detta på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.


Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Övrigt:

Vissa språkproblem kan uppstå i Ryssland. Detta håller dock snabbt på att förändras speciellt bland den yngre generationen. Inom turistnäringen, hotell- och restaurangbranschen är språkkunskaperna ofta goda. Det kan vara bra, men absolut inte nödvändigt, att ha med sig en "alfabetsnyckel" till det kyrilliska alfabetet. Numera är det dock vanligt att man publicerar gatunamn, stationer och liknande med två alfabet. På restaurangerna är det vanligt med menyer på engelska.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose