Advent i schweiziska alpernaMontreux, Bern och Genève

30 november 2018 flyger vi till Genève i Schweiz för årets kanske mysigaste långhelg! Under fem dagar får du uppleva detta fantastiska land i nedräkningen till jul.

Vid vackra Genèvesjön besöker vi julmarknaderna i Montreux och Genève.

På söndagen 2 december, tillika första advent, gör vi en utflykt till huvudstaden Bern vars gamla stadsdel är ett av Unescos världsarv. Vi bor på ett charmigt boende i Les Mosses i kantonen Vaud, varifrån vi gör utflykter. Förutom julmarknader får du uppleva Zermatt vid Matterhorns fot. Schweizisk ost får du smaka både på ysteri och med en traditionell Raclette-middag.

RESFAKTA

Länder: Schweiz

Reslängd: 5 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vackra Montreux med julmarknad
 • Världsarvsstaden Bern
 • Bilfria Zermatt vid Matterhorn
 • Besök på ysteri i Emmental och raclette-middag
 • 4 nätter på hotell i alpmiljö

Dagsprogram
2018

Dag 1 - Avresa till Alperna
December har kommit och det är inte långt till jul. Och vad bättre än att komma i julstämning med god mat, glühwein och Gemütlichkeit?!

Du flyger bekvämt till Schweiz och Genève med SAS. Vid ankomst möts du av TEMAs reseledare som tillsammans med chaufför lotsar dig från Genève till andra sidan sjön med samma namn, och därifrån upp i bergspasset Col de Mosses, i de schweiziska alperna. Les Mosses, byn där vårt hotel, Le Relais Alpin ligger är beläget på drygt 1400 möh.

På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2 - Mysiga Montreux

Strosa runt och värm dig med en varm punsch eller kanske en glühwein. Väl tillbaka i Les Mosses äter vi middag på hotellet.

Dag 3 - Huvudstaden Bern och Emmental med ost och kex
Det är första advent och för dagen har vi valt att utforska Bern. Trots att staden bara är landets fjärde största så är det likväl sedan mitten av 1800-talet, landets huvudstad. Resan dit tar en och en halv timme men vi kommer att göra ett par ytterligare besök under dagen. Till exempel gör vi ett smakligt stopp vid Schweiz troligtvis mest kända och absolut godaste Bretzeli-bagare, Kambly. Huvudkonditorn ger oss en presentation och sedan är det fritt fram att smaka sig fram med det ca 100 olika varianterna som finns bland deras recept. Men det som vi kanske mest förknippar regionen med är ost då vi kommer att färdas genom dalen med namnet Emmen – Emmental. Vi besöker ysteriet och får lära oss allt om hur osten framställs.

Den medeltida staden Bern är unik med sina många fontäner, smala gränder där hus med vackra sandstensfasader står tätt. Många av husen är dekorerade med små julgranar. Historiska och sagolika torn sticker upp lite här och där. Den gamla staden är charmig och fantasieggande, en perfekt plats för julmarknader. På Münstertorget finner man framförallt hantverk och konst, för att på Waisenhaustorget istället finna mer traditionell marknadshandel med ljus, godis, tomtar och andra perfekta små julklappar. Överallt finns det glühweinsstånd för den som behöver värma kalla fingrar och strupar.

Efter en mysig dag adventsstämning så blir det än rejäl middag tillsammans igen.

Dag 4 - Zermatt vid Matterhorn
Sankt Bernardhundar, klockor och choklad – Schweiz har många attribut. Det kanske mest framstående och ett av de högsta är Matterhorn med sina 4.478 möh på gränsen mellan Schweiz och Italien. Dess tvära sidor och trekantiga form känner du kanske igen från Tobleronechokladen.

Till foten av detta vackra berg beger vi oss idag till den mest schweiziska av byar, Zermatt. Vår resa börjar med buss men i byn Täsch måste vi byta till tåg för att komma upp till Zermatt som är bilfritt. Här kan du promenera runt bland timmerhusen, som nu är fullt dekorerade med ljus inför den närliggande julen.

För den som vill än högre upp är det möjligt att åka en tur upp till Gornergrat varifrån man får ett 360-graders panorama med 29 av Alpernas mäktigaste toppar över 4.000 möh (ca kostnad tor 94 CHF).

Vi avrundar dagen och denna fina resa med en för landet typisk kulinarisk höjdpunkt, raclette. Namnet kommer av franskans racler, dvs skrapa. Och det är just vad vi gör när osten börjar smälta så skrapar vi av den och äter till kallskuret samt potatis, syltlök och ättiksgurka.

Dag 5 - Genève
Vi unnar oss en lugn morgon med god frukostbuffet och checkar sedan ut från hotellet för att börja vår hemresa. Flyget går först på kvällen och vi kan därför nu upptäcka staden Genève närmre. Du får här egen tid att se dig omkring. Kanske lite shopping på varuhuset Manor. Eller en promenad i Jardin Anglais, parken med den stora blomsterklockan som inspirerat till många liknande runtom i världen. Härifrån har du även utsikt mot Jet d’Eau, fontänen framför andra i Genèvesjön. Det var här i staden som Henry Dunant 1863 såg till att Rödakorset grundades, idag finns här ett fint museum att besöka.

Från stadens centrum har vi sedan inte långt till flygplatsen och vi tackar här för en trevlig resa tillsammas - Uf Wiederluege, au revoir, arrivederci och a revair!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 4 frukostar
• 3 buffet-middagar
• 1 raclette-middag
• Smakprov av Emmentalost och Kamblys kakor
• Utflykter och inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Genève. Busstransfer till Les Mosses, ca 125 km. Middag ingår. Fyra övernattningar på Hotel 'Les Relais Alpin' i Les Mosses.

Dag 2
Dagsutflykt till Montreux, ca 70 km. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Dagsutflykt till Bern och Emmental, ca 250 km. Besök på ysteri och kakfabrik. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Dagsutflykt till Zermatt, ca 300 km. Frukost och middag ingår.

Dag 5
Busstransfer ca 125 km. Besök i Genève. Frukost ingår. Flyg Genève – Skandinavien.

Schweiz

Folkmängd 7 300 000 Landets yta 41 285 km² Valuta Schweizerfranc Religion Kristendom (protestanter, katoliker), minoriteter av judar och muslimer Språk Tyska, franska, italienska och rätoromanska

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Geneve t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Schweiziska Franc (CHF).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Måltidsdryck vid de gemensamma måltiderna ingår inte i resans pris.

Klimat 

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. 

Dricks
Att ge dricks handlar först och främst om att visa sin uppskattning med positiva extratjänster. T.ex. en slant motsvarande en eller ett par tior per dag till en duktig chaufför, 10–15 procent på restaurangnotan om maten och servicen var god, och en slant till den som bär bagaget till hotellrummet. I Sverige är dricks för många av dessa tjänster redan inkluderade i priset, t.ex. på taxikvittot eller restaurangnotan. Så är sällan fallet utomlands.

För denna resa rekommenderar vi ca 10 CHF i dricks för gemensamma måltider och till chaufför. 

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Weekendresor och storstadsresor

 
XClose