Vandring i fyra ländermed smak av Alperna

Få landskap på vår jord är så hänförande som Alperna i sommarskrud, det måste man inte ha sett Sound of Music för att hålla med om. Under resan vandrar vi genom gröna dalar, över bergssidor med panoramavyer, längs smältvattensjöar, över blomsterängar och i pittoreska småstäder. Vi besöker Österrike, Liechtenstein, Tyskland och Schweiz. Mellan strövtågen provsmakar du vin, ost, öl och schnaps.

RESFAKTA

Länder: Schweiz, Österrike, Liechtenstein, Tyskland

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 1, lätt

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Provsmakningar av ost, öl och schnaps
 • Vandring runt Lünersee
 • Besök på blomsterön Mainau
 • Vandring i Appenzellerland med ysteribesök
 • Vingårdsbesök i Liechtenstein

Dagsprogram
2022

Dag 1 – Flyg till Schweiz och vidare till Österrike med buss
Flyg från Skandinavien till Zürich i Schweiz där du möts av din TEMA-reseledare och buss. Vi beger oss direkt till byarna Brand och Bürserberg, mitt i det vackra Brandnertal i Österrike. Här på Tschenglaplatån, 1 250 meter över havet, kan du njuta av panoramavyerna över fem olika dalar.

Vi checkar in på ett mindre, familjeägt hotell i vackra omgivningar. Här går det, beroende på flygtidtabell/ankomst, utmärkt att ge sig ut på egna korta vandringsturer direkt från hotellet. Denna första kväll hälsas vi välkomna med en traditionell middag.

Dag 2 – Vandring i Liechtenstein med vinprovning
Idag packar du passet eftersom vi ska till furstendömet Liechtenstein, beläget mellan Österrike och Schweiz. Trots en yta om endast 160 kvadratkilometer delas Liechtenstein in i tre topografiskt skilda områden, från Rhensänkan 450 meter över havet till toppen Grauspitze på hela 2 599 meter över havet.

Dagens vandring börjar i Walserbyn Triesenberg och har Vaduz som slutmål. Utsikten över Rhendalen är vacker och på andra sidan ser du schweiziska berg. Vi vandrar drygt fem kilometer genom en ståtlig bokskog, från ca 890 meters höjd ned till ca 450 meters höjd i Vaduz. Längs vägen passerar vi Vaduz fina slott som tronar ovanför huvudstaden med samma namn. Slottet uppfördes för ungefär 700 år sedan. Här bor fursten med sin familj och de har valt att inte ha öppet för allmänheten.

I staden bor cirka 5 000 av landets drygt 30 000 invånare. Väl framme får du en stämpel i passet som bevis på att du besökt den lilla mikrostaten.

Vår belöning efter vandringen blir ett besök på det furstliga Hofkellerei. Vingården Herawingert har varit i den furstliga familjens ägo sedan 1712 och marken här är perfekt för Pinot Noir och Chardonnay. Efter en rundvisning får du lära dig mer om gårdens viner och provsmaka några av dem.

Efter en dag i Liechtenstein beger vi oss tillbaka till hotellet i Österrike för en gemensam middag och en avkopplande kväll.

Dagens vandring: ca 5,5 km. 400 meter utförsbacke. Svårighetsgrad enligt reseledarna: 1 av 3. 

Dag 3 – Högalpin vandring i Österrike
Vi checkar ut från hotellet och tar linbanan upp till ca 1 980 meters höjd vid sjön Lünersee. Härifrån är det åtta kilometer till Liechtensteins gräns och bara fem kilometer till Schweiz. Dagens vandring tar oss runt sjön, som numera används som vattenmagasin och har ett djup på hela 139 meter. Leden är cirka 7,5 kilometer lång och går genom ett ståtligt bergslandskap, som även är naturskyddat. Om vädret är på vår sida kan du göra en avstickare från sjöstranden upp i det vackra passet Lünerkrinne. I så fall förlänger det vandringssträckan med ungefär 2,5 kilometer.

Vår färd går vidare genom Grosses Walsertal som är ett så kallat biosfärområde. Detta innebär ett åtagande från myndigheterna att bevara naturen, den biologiska mångfalden och kulturarvet. Därtill ska den sociala och ekonomiska utvecklingen ha lokal prägel och förankring. Området är känt för sin rikt skiftande flora. 

Under eftermiddagen gör vi ett besök för att provsmaka nationaldrycken ”schnaps”. Tillverkarna har även många andra spännande produkter av lokal karaktär, till exempel bivaxljus, hudkrämer, ostar etc. Här finns något för alla.

Mitt i den vackra Bregenzerwald, med sina mjukt rundade kullar och berg, ligger dagens slutmål. Här checkar vi in för kommande två nätter. Vi avnjuter en god middag efter ytterligare en innehållsrik dag.

Dagens vandring: ca 7,5 km. 250 meter upp/ner med uppstigning till utkikspunkten (125 meter extra). Svårighetsgrad enligt reseledarna: 1 av 3, med uppstigning till utkikspunkten 1,5. 

Dag 4 – Vandring och Kuchen i Österrike
Förmiddagens strövtåg i Schönenbach består av en lätt vandring på drygt 2,5 timmar. Turen går över Iferswiesalpe tillbaka till utgångspunkten i Schönenbach. Där serveras lunch i form av en lokal Käsespätzle på en hüttte. Den lilla bosättningen Schönenbach ligger på drygt 1000 meter över havet och är betesmark för ett par hundra kor på försommaren och hösten. Under högsommaren betar kreaturen ännu högre upp.

Vi avrundar dagens aktiviteter med ett besök i pittoreska Schwarzenberg. Byns huvudgata kantas av särpräglade, mycket vackra hus klädda med träpanel i fiskfjällsmönster. Här får du eftermiddagskaffe med hembakta kakor. 

Bussen tar oss tillbaka till hotellet och på kvällen väntar ytterligare en smaklig trerättersmiddag.

Dagens vandring: ca 8,5 km. 140 meter upp/ner. Svårighetsgrad enligt reseledarna: 1-1,5 av 3, lätt vandring nästan bara på grusväg.

Dag 5 – Fäbodvandring
Idag fortsätter dina upplevelser invid Bodensjön. På sjöns nivå, längs Alter Rhein / Rhenfloden, ligger Dornbirn. Över staden höjer sig ett ståtligt berg vid namn Karren. Vi börjar dagen med att ta kabinbanan upp på berget. Här uppe gör vi dagens vandring genom fäbodsområden med storslagen utsikt över Bodensee, eller Lake Constance som sjön också heter. Turen går genom små bosättningar där djuren betar sommartid. Vår picknick intas på en lämplig alpäng om vädret tillåter. 

Väl nere på från Karrenberget så lämnar vi nu Österrike och letar oss vidare västerut med Bodensjöns strand och på andra sidan sjön finner vi charmiga Konstanz direkt på gränsen mellan Schweiz och Tyskland. Vi bor i den gamla stadsdelen med kullerstensgränder slingrandes ner mot hamnen. 

Dagens vandring: ca 9 km. Linbana 500 meter +/-. 400 meter upp/ner. Möjligt gå ner för berget utan linbana. Svårighetsgrads enligt reseledarna: 1,5 av 3. Vid regn 2 av 3.

Dag 6 – Schweizisk ost och tysk öl
Idag ska vi utforska den schweiziska kantonen Appenzell. Hela landet må vara känt för sin ost, men vår favorit kommer från Appenzeller Land. Vi börjar dagen med en vandring genom detta vackert kuperade och gröna landskap, och når till slut Stein, där vi finner Appenzells ysteri . Här får vi lära oss mer om konsten och traditionen att göra ost. Givetvis avslutar vi besöket med att prova dessa goda ostar, och därtill en lunch. 

Vår sista kväll tillsammans så promenerar vi genom Konstanz gator tillsammans. Inte långt från hotellet finner vi ett litet bryggeri och här får vi prova riktig tysk öl och äta en god middag tillsammans.  

Dagens vandring: ca 6,5 km. 150 meter upp/ner. Svårighetsgrad enligt reseledarna: 1,5 av 3. 

Dag 7 – Tysklands blomsterö Mainau
Hemresedagen är inne, men vårt gemensamma program är ändå inte riktigt fullbordat. Efter frukost tar bussen oss till blomsterön Mainau. Här får såväl botanisten som historikern en givande stund. Vid 1930 var Mainau en ö med en förvuxen park. Greve Lennart Bernadotte tog sig då an uppgiften att förvandla ön till ett grönskande och blommande paradis med växter från hela världen. Här anlades även ett palm- och ett fjärilshus. Det fina barockslottet ligger vackert inbäddat i denna sköna miljö. Vi promenerar runt tillsammans, men du får också egen tid för egna upptäckter och lunch.

Efter en innehållsrik och varierad vecka är det sedan dags att bege sig till flygplatsen för hemresa till Skandinavien.

Dagens vandring/promenad: ca 5 km, jämnt och platt underlag. Svårighetsgrad enligt reseledarna: 1 av 3.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 6 frukostar
• 3 picknick-luncher
• 2 hütte-luncher
• 5 middagar
• 1 alpfika med hembakat
• Ost-, snaps-, vin- och ölprovning
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Zürich, Schweiz. Busstransfer till Brand/Bürserberg, Österrike, ca 1,45 tim. Middag ingår. Två övernattningar på hotell i Brand/Bürserberg.

Dag 2
Vandring i Liechtenstein, knappt 6 km. Besök på vingård med vinprovning. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3
Vandring vid Lünersee, 7,5 km. Snapsprovning. Frukost, hütte-lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Sibgratsgfäll/Lingenau.

Dag 4
Vandring i Schönenbach, 8,5 km. Lunch i hütte. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Vandring vid Karren, ca 9 km. Frukost och picknicklunch ingår. Två övernattningar på hotell i Konstanz.

Dag 6
Vandring vid St Gallen/Appenzellerland ca 6,5 km. Besök på ysteri med ostprovning. Ölprovning på bryggeri. Frukost, lättare lunch och middag.

Dag 7
Promenad på Mainau, ca 5 km. Besök i slott, palm- och fjärilshus. Flyg Zürich – Skandinavien. Frukost ingår.

Schweiz

Folkmängd 8,4 miljoner
Landets yta 41 285 km²
Valuta Schweizisk franc
Religion Kristendom (protestanter, katoliker), minoriteter av judar och muslimer
Språk Tyska, franska, italienska och rätoromanska

Österrike

Folkmängd 8 400 000
Landets yta 83 858 km²
Valuta Euro
Religion Huvudsakligen katoliker; minoriteter av protestanter, ortodoxt kristna och muslimer
Språk Tyska är officiellt språk

Liechtenstein

Folkmängd 36 000
Landets yta 160,5 km²
Valuta Schweizerfranc (CHF)Religion Katoliker 77 %, protestanter 7 %, muslimer 4 % med flera
Språk Tyska
Statsskick Konstitutionell monarki

Tyskland

Folkmängd 82 miljoner
Landets yta 356 854 km²
Valuta Euro
Religion 63 % kristna, 5 % muslimer, ca 30 % ej regisrerade i något samfund
Språk Tyska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Zürich t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR), Österrike och Tyskland.
Schweiziska Franc (CHF), Schweiz och Liechtenstein.

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.
Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Måltidsdryck vid de gemensamma måltiderna ingår inte i resans pris.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Det centraleuropeiska sommarvädret påminner till stort om vårt skandinaviska sommarväder. Vissa av vandringarna är på högre höjd där temperaturen kan vara något lägre.

Dricks
I denna resa ingår inte gemensam dricks. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 25 EUR till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Vandringen
Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotell
Hotelländringar kan förekomma. Vi försöker dock i möjligaste mån informera om detta före avresa. Se mer under fliken "Hotell/boende".

Hotell/boende

Kommentarer

Hotelländringar kan förekomma. Vi försöker dock i möjligaste mån informera om detta före avresa.

Hotellalternativ 2021

Brand
Hotel Walliserhof gäller för avresor: 11/8, 18/8, 1/9 & 8/9.

Lingenau
Hotel Wälderhof gäller för avresor: 1/9 & 8/9.
Hotel Ifenblick (Sibratsgfäll) gäller för avresor: 11/8 & 18/8.

Konstanz
Hotel Graf Zeppelin gäller för avresor: 26/5, 2/6 & 15/9.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-08-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2022-08-10
09:50
2022-08-10
12:00
Lufthansa, 801
Frankfurt
Zürich
2022-08-10
13:00
2022-08-10
13:55
Lufthansa, 1190
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zürich
Stockholm
2022-08-16
21:00
2022-08-16
23:25
Swiss International Air Lines, 1254
7 dagar Vandring i fyra länder Stockholm 22 890 SEK 4 platser kvar Boka
2022-08-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2022-08-10
10:20
2022-08-10
12:05
Lufthansa, 813
Frankfurt
Zürich
2022-08-10
13:00
2022-08-10
13:55
Lufthansa, 1190
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zürich
Gothenburg
2022-08-16
17:25
2022-08-16
19:20
Swiss International Air Lines, 1228
7 dagar Vandring i fyra länder Göteborg 24 690 SEK 1 platser kvar Boka
2022-08-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2022-08-10
09:35
2022-08-10
11:05
Lufthansa, 825
Frankfurt
Zürich
2022-08-10
13:00
2022-08-10
13:55
Lufthansa, 1190
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zürich
Copenhagen
2022-08-16
17:25
2022-08-16
19:10
Swiss International Air Lines, 1272
7 dagar Vandring i fyra länder Köpenhamn 23 650 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-08-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2022-08-17
09:50
2022-08-17
12:00
Lufthansa, 801
Frankfurt
Zürich
2022-08-17
13:00
2022-08-17
13:55
Lufthansa, 1190
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zürich
Stockholm
2022-08-23
21:00
2022-08-23
23:25
Swiss International Air Lines, 1254
7 dagar Vandring i fyra länder Stockholm 22 890 SEK 6 platser kvar Boka
2022-08-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2022-08-17
10:20
2022-08-17
12:05
Lufthansa, 813
Frankfurt
Zürich
2022-08-17
13:00
2022-08-17
13:55
Lufthansa, 1190
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zürich
Gothenburg
2022-08-23
17:25
2022-08-23
19:20
Swiss International Air Lines, 1228
7 dagar Vandring i fyra länder Göteborg 24 690 SEK 2 platser kvar Boka
2022-08-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2022-08-17
09:35
2022-08-17
11:05
Lufthansa, 825
Frankfurt
Zürich
2022-08-17
13:00
2022-08-17
13:55
Lufthansa, 1190
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zürich
Copenhagen
2022-08-23
17:25
2022-08-23
19:20
Swiss International Air Lines, 1272
7 dagar Vandring i fyra länder Köpenhamn 23 650 SEK 5 platser kvar Boka
2022-09-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2022-09-07
09:50
2022-09-07
12:00
Lufthansa, 801
Frankfurt
Zürich
2022-09-07
13:00
2022-09-07
13:55
Lufthansa, 1190
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zürich
Stockholm
2022-09-13
21:00
2022-09-13
23:25
Swiss International Air Lines, 1254
7 dagar Vandring i fyra länder Stockholm 22 250 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2022-09-07
10:20
2022-09-07
12:05
Lufthansa, 813
Frankfurt
Zürich
2022-09-07
13:00
2022-09-07
13:55
Lufthansa, 1190
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zürich
Gothenburg
2022-09-13
17:25
2022-09-13
19:20
Swiss International Air Lines, 1228
7 dagar Vandring i fyra länder Göteborg 23 990 SEK 2 platser kvar Boka
2022-09-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2022-09-07
09:35
2022-09-07
11:05
Lufthansa, 825
Frankfurt
Zürich
2022-09-07
13:00
2022-09-07
13:55
Lufthansa, 1190
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zürich
Copenhagen
2022-09-13
17:25
2022-09-13
19:10
Swiss International Air Lines, 1272
7 dagar Vandring i fyra länder Köpenhamn 22 990 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.