Vandring i skotska högländernamed Inre Hebriderna

Välkommen med till fiskebyarnas, de vindlande kustvägarnas och whiskydestilleriernas Skottland. Vår resa tar dig med på natursköna vandringar, både på fastlandet och öarna. Norska vikingar erövrade Hebriderna under 800-talet och styrde öarna under 400 år. Vi besöker framförallt ön Skye. Vi kommer nära allt från alpliknande bergslandskap till myrmarker och orkidéängar. Därtill hinner vi med en whiskyprovning!

RESFAKTA

Länder: Skottland, Storbritannien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Högländernas landskap
 • Vulkanön Eigg
 • Vandring på ön Skye
 • Möjlighet till valsafari
 • Huvudstaden Edinburgh

Dagsprogram
Sommar 2020

Dag 1. Mot skotska högländerna
Vi flyger från Skandinavien till Skottland och Glasgow (vissa avresor till Edinburgh).

På flygplatsen möter av TEMAs reseledare och buss, som tar oss till Fort William på västkusten. Här övernattar vi de två första nätterna. Egen tid fram till middagen.

Dag 2. Vandring i Glen Nevis
Fort William ligger vid foten av Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis, 1 343 meter över havet. Det är här vi börjar resans första vandring.

Inledningsvis följer vi Nevisdalen längs River Nevis. Efter ett tag kommer vi ut ur lövskogen och vandrar genom en ravin innan vi kommer ut på ljungklädda hedar med torvmark. Ett mäktigt vattenfall bidrar till att skapa en skön harmoni. Förutom ljung hittar vi myrmarksväxter som orkidén Jungfru Marie nycklar, tätört och myrlilja. Kanske ser vi strömstare eller forsärla i floden. Resans första picknick dukas upp och vi njuter en stund av maten och landskapet innan vi vandrar ut ur dalen.

Under eftermiddagen åker vi en rundtur med buss i Fort Williams vackra omgivningar. Här finner man bland annat Caledonian Canal som förbinder väst- och östkust med varandra och där Loch Ness är en delsträcka. Kanalen öppnades första gången 1822 för båttrafik. Strax norr om Fort William vid Spean Bridge samlades under andra världskriget tusentals av de allierade soldaterna för träning i den skotska terrängen. 

Dag 3. Vandring på Eigg
Dagen börjar tidigt med bussresa längs en av Skottlands vackraste vägsträckor, "Road to the Isles", som tar oss ut till Hebriderna. Vi gör ett uppehåll vid Glenfinnan, där den skotske tronarvingen Bonnie Prince Charlie en gång landsteg och lyckades ena klanerna i ett uppror mot engelsmännen. Kanske kan du föreställa dig säckpiporna ljuda gällt från kullarna när du tänker dig tillbaka till 1745 då upproret startade.

I det lilla fiskelägret Arisaig tar vi färjan ut till vulkanön Eigg. Under gynnsamma förhållanden kan vi se rikligt med sjöfågel som mindre liror, havssulor, stormfåglar och toppskarvar. Sälar, delfiner och mindre valar är inte heller ovanliga i dessa farvatten.

Vandringen på ön tar oss förbi de fåtal hus där öns befolkning på drygt 100 personer bor, och vidare över de betade ängarna. Kanske får vi sällskap av fåren när vi dukar upp vår picknick, med kusten och skärgården runt omkring oss.

Dag 4. Vandring på Skye
Efter en tidig frukost reser vi norrut mot Skye, den största av de Inre Hebriderna. Den anses också vara den vackraste i hela skärgården. Från Mallaig tar vi färjan (30 min) "over the sea to Skye" som det heter i den kända skotska balladen. Skye bjuder på en dramatisk och mycket omväxlande natur.

Norska vikingar erövrade Hebriderna under 800-talet och styrde därefter öarna under 400 år. Även om öarna sedan formellt lydde under Skottland, styrdes de i ett par århundraden av klanen McDonald – ”Lords of the Isles” – med säte just på Isle of Skye.

Idag väntar en av veckans längre vandringar, cirka 18 kilometer. Vi vandrar längs dalgången Glen Sligachan som korsar det mäktiga Cuillin Hills. Det alpliknande bergslandskapet och de små sjöarna bjuder på gnistrande skönhet. Under vandringen ser vi många av de karakteristiska växterna för höglandet. Detta är Skottlands yngsta bergsområde, skapat av vulkanisk sten.

Vi övernattar på fastlandet, mittemot Skye i Kyle of Lochalsh.

Dag 5. Vandring i The Black Cuillins
Dagens vandring, som också är på Skye, bjuder på en stigning om ca 300 höjdmeter vid Black Cuillins. Vandringen börjar vid skogsområdet Glen Brittle och fortsätter längs älven Allt Dearg Beag. Lunch intas med utsikt över älven som har flera vattenfall längs med vår stig. 

Vi lämnar Skye och fortsätter resan norrut till det vackra Gairloch, där vi övernattar i två nätter. Gairloch var redan under 1800-talets viktorianska epok känt för sin skönhet. Namnet är egentligen det kollektiva namnet på ett antal byar som ligger längs kusten i detta imponerande och natursköna kustområde. Vi åker längs slingrande vägar med havsvikar, småsjöar och berg.

Dag 6. Vandring runt Loch Kernesary
Idag vandrar vi en bit utanför Gairloch, runt den natursköna Loch Kernesary. Det är en enkel vandring utan egentliga höjdskillnader. Vi går i ett ängslandskap och stilla skogsvägar. Här och där en och annan bondgård samt säkert några får som knappt skänker oss en blick. 

På den vilda nordvästra kusten av det skotska höglandet finns mycket att se, upptäcka och njuta av. Vi ger där därför lite egen tid denna dag. För de som älskar havet kan vi rekommenderar att ge sig ut på en båttur för att se valar, sälar, tumlare och sjöfåglar av många olika slag. Och för den som vill botanisera mer på land finns möjlighet att besöka den botaniska trädgården Inwerewe Garden (valfri utflykt som kostar cirka 12,50 GBP).

Dag 7. Edinburgh
Färden går vidare, tillbaka till vår utgångspunkt, Edinburgh. Det är en längre bussresa men vi gör ett trevligt stopp längs vägen i byn Pitlochry. Här finner vi ett av Skottlands minsta men kanske också mest charmiga destillerier, Edradour. Det blir en rundtur och smakprov innan vi fortsätter mot huvudstaden. 

Vid ankomst ger vi oss ut på en kort stadsrundtur med buss genom denna vackra stad som har epitetet "Athens of the North".

Edinburgh är en festivalernas stad och det är allt som oftast något som händer i denna charmiga metropol. För de resor som vi ankommer till Edinburgh under The Royal Edinburgh Military Tattoo så inkluderar vi biljett till den fantastiska föreställningen på slottsgården. 

Dag 8. Hemresa
Hemresa med reguljärflyg till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien – Edinburgh
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 luncher
• 6 middagar
• Besök på destilleri med whiskyprovning
• 1 biljett till Edinburgh Tattoo (Avresa 5 aug 2020)
• Inträden och utflykter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Glasgow. Buss från Glasgow till Fort William, 160 km. Två övernattningar på hotell i Fort William. Middag ingår.

Dag 2
Vandring i Glen Nevis. 8 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3
Ballachulish – Arisaig – Mallaig. Buss 120 km. Färja Arisaig – Eigg t/r. Vandring på Eigg 6–8 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Mallaig.

Dag 4
Mallaig – Kyle of Lochalsh. Buss 110 km, färja 30 min. Vandring på Skye i Sligachandalen mot the Red Cuillins 18 km. Kontinental frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning i Kyle of Lochalsh.

Dag 5
Vandring på Skye 8 km. Buss till Gairloch 150 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Två övernattningar i Gairloch.

Dag 6
Vandring i Gairlochområdet, ca 8 km. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Gairloch – Edinburgh. Buss 360 km. Besök på destilleri med smakprov. Frukost ingår. En övernattning i Edinburgh.

Dag 8
Hemresa till Skandinavien. Transfer till flygplatsen. Frukost ingår.

Skottland

Folkmängd 5,3 miljoner
Landets yta 78 133 km²
Valuta Brittiskt pund (GBP)
Religion Kristna 53,8 %, muslimer 1,4 %, resterande övriga mindre samfund och ej religiösa
Språk Engelska, lågskotska, skotsk gäliska

Storbritannien

Folkmängd 65 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72 % kristna, muslimer 3 %, hinduer 1 % judar 0,5 %, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Edinburgh t o r, bussrundtur och utflykter, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, inträden samt reseledning från TEMA.

The Royal Edinburgh Military Tattoo  
2020: 7–24 augusti

För resor då vistelsen i Edinburgh infaller under Tattoon inkluderas givetvis biljetten.

Valuta
Brittiskt pund (GBP). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 15 GBP per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Vädret är omväxlande i Skottland och plötsliga regnskurar är inte ovanligt.
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no men också den lokala xcweather.co.uk.

Klädsel
Regnkläder är ett måste. Vi vandrar i områden som ofta är blöta och vi rekommenderar därför bra vandringskängor snarare än träningsskor. Man klär gärna om till middag.

Vandringen
Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotell
Hotellstandarden i Skottland är varierande, och hotellrum kan ibland upplevas som små och enkelt inredda. Utanför storstäderna, speciellt uppe i Högländerna, är hotellen ofta av äldre stil. Vissa hotell saknar också hiss och bagagebärare.

För vissa avresor bor vi på andra än här bredvid angivna hotell, t ex:

Mallaig - The Morar Hotel - avresor 16/8 och 29/8

Isle of Skye/Kyle of Lochalsh - Sligachan Hotel (Skye) avresa 16/8

Edinburgh - Leonardo Royal Hotel Edinburgh Haymarket avresa 16/8Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-07-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-07-01
06:30
2020-07-01
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Glasgow
2020-07-01
09:30
2020-07-01
10:00
K L M, 1473
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-07-08
17:30
2020-07-08
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Stockholm
2020-07-08
20:50
2020-07-08
22:55
K L M, 1121
8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 19 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-07-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-07-01
06:10
2020-07-01
07:40
K L M, 1152
Amsterdam
Glasgow
2020-07-01
09:30
2020-07-01
10:00
K L M, 1473
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-07-08
17:30
2020-07-08
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Gothenburg
2020-07-08
21:15
2020-07-08
22:45
K L M, 1163
8 dagar Vandring i skotska högländerna Göteborg 19 290 SEK 4 platser kvar Boka
2020-07-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-07-01
06:00
2020-07-01
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Glasgow
2020-07-01
09:30
2020-07-01
10:00
K L M, 1473
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-07-08
17:30
2020-07-08
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Copenhagen
2020-07-08
21:05
2020-07-08
22:30
K L M, 1139
8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 19 090 SEK 4 platser kvar Boka
2020-07-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-07-22
06:30
2020-07-22
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Glasgow
2020-07-22
12:20
2020-07-22
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-07-29
17:30
2020-07-29
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Stockholm
2020-07-29
20:50
2020-07-29
22:55
K L M, 1121
8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 19 690 SEK 6 platser kvar Boka
2020-07-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-07-22
09:50
2020-07-22
11:25
K L M, 1154
Amsterdam
Glasgow
2020-07-22
12:20
2020-07-22
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-07-29
17:30
2020-07-29
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Gothenburg
2020-07-29
21:15
2020-07-29
22:45
K L M, 1163
8 dagar Vandring i skotska högländerna Göteborg 19 650 SEK 4 platser kvar Boka
2020-07-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-07-22
09:25
2020-07-22
10:50
K L M, 1126
Amsterdam
Glasgow
2020-07-22
12:20
2020-07-22
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-07-29
17:30
2020-07-29
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Copenhagen
2020-07-29
21:05
2020-07-29
22:30
K L M, 1139
8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 19 150 SEK 4 platser kvar Boka
2020-08-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-08-05
06:30
2020-08-05
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Glasgow
2020-08-05
12:20
2020-08-05
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-08-12
17:30
2020-08-12
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Stockholm
2020-08-12
20:50
2020-08-12
22:55
K L M, 1121
8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 20 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-08-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-08-05
09:50
2020-08-05
11:25
K L M, 1154
Amsterdam
Glasgow
2020-08-05
12:20
2020-08-05
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-08-12
17:30
2020-08-12
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Gothenburg
2020-08-12
21:15
2020-08-12
22:45
K L M, 1163
8 dagar Vandring i skotska högländerna Göteborg 21 150 SEK 4 platser kvar Boka
2020-08-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-08-05
09:25
2020-08-05
10:50
K L M, 1126
Amsterdam
Glasgow
2020-08-05
12:20
2020-08-05
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-08-12
17:30
2020-08-12
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Copenhagen
2020-08-12
21:05
2020-08-12
22:30
K L M, 1139
8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 20 990 SEK 4 platser kvar Boka
2020-08-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-08-26
06:30
2020-08-26
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Glasgow
2020-08-26
12:20
2020-08-26
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-09-02
17:25
2020-09-02
19:55
K L M, 1290
Amsterdam
Stockholm
2020-09-02
20:50
2020-09-02
22:55
K L M, 1121
8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 19 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-08-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-08-26
09:50
2020-08-26
11:25
K L M, 1154
Amsterdam
Glasgow
2020-08-26
12:20
2020-08-26
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-09-02
17:25
2020-09-02
19:55
K L M, 1290
Amsterdam
Gothenburg
2020-09-02
21:15
2020-09-02
22:45
K L M, 1163
8 dagar Vandring i skotska högländerna Göteborg 19 990 SEK 4 platser kvar Boka
2020-08-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-08-26
09:25
2020-08-26
10:50
K L M, 1126
Amsterdam
Glasgow
2020-08-26
12:20
2020-08-26
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2020-09-02
17:25
2020-09-02
19:55
K L M, 1290
Amsterdam
Copenhagen
2020-09-02
21:05
2020-09-02
22:30
K L M, 1139
8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 19 950 SEK 3 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.