Vandring i skotska högländernalängs West Highland – och Great Glen Way samt ön Skye

Välkommen till fiskebyarnas, de vindlande kustvägarnas och whiskydestilleriernas Skottland. Vandra naturskönt både på fastlandets vildmark och på Inre Hebriderna. Norska vikingar erövrade Hebriderna under 800-talet och styrde under 400 år. Vi besöker ön Skye, som med sin dramatiska natur nog är den vackraste i skärgården. Vi kommer nära både bergslandskap, myrmarker och orkidéängar. Därtill hinner vi med en whiskyprovning.

RESFAKTA

Länder: Skottland, Storbritannien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Högländernas landskap
 • Vandring längs West Highland Way
 • Vandring på ön Skye
 • Vandring vid Loch Ness med Great Glen Way
 • Huvudstaden Edinburgh

Dagsprogram
2023

Dag 1. Mot skotska högländerna

Vi flyger från Skandinavien till Skottland och Glasgow (vissa avresor till Edinburgh). På flygplatsen möter TEMAs reseledare och buss, som tar oss direkt upp i högländerna och till Tyndrum där vi stannar en natt.

På kvällen serveras en välkomstmiddag.

Dag 2. Vandring längs West Highland Way

Veckans första vandring är längs West Highland Way, Skottlands första längre etablerade vandringsled, den totala längden på leden är 154 km och vi vandrar 11km av dessa. Vi lämnar hotellet direkt efter frukost och vår första ordentliga blick av högländerna kommer medan vi färdas Loch Lomond västra sida.

Vi ankommer efter ca 2 timmars bussfärd till Tyndrum som är starten för vår vandring. Vi följer sluttningarna av Beinn Odhar och Beinn Dòrain och landskapet är en perfekt introduktion till högländerna, höga berg och djupa ljungbeklädda dalgångar. En mindre höjdskillnaden på vandringen, ca 134 m, gör också att vi problemfritt kan njuta av omgivningarna. Underlaget är lättvandrade grusvägar och stigar som följer sluttningarna. Vandringen avslutas i den lilla byn Bridge of Orchy, som fått sitt namn av stenbron över floden Orchy.

Resan fortsätter under eftermiddagen till Fort William där vi checkar in för de kommande två nätterna.

Dag 3. Vandring i Glen Nevis

Fort William ligger vid foten av Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis, 1 343 meter över havet och det är här vi inleder dagens vandring.

Inledningsvis följer vi Nevisdalen längs River Nevis. Efter ett tag kommer vi ut ur lövskogen och vandrar genom en ravin innan vi kommer ut på ljungklädda hedar med torvmark. Ett mäktigt vattenfall bidrar till att skapa en skön harmoni. Förutom ljung hittar vi myrmarksväxter som orkidén Jungfru Marie nycklar, tätört och myrlilja. Kanske ser vi strömstare eller forsärla i floden. Resans första picknick dukas upp och vi njuter en stund av maten och landskapet innan vi vandrar ut ur dalen.

Under eftermiddagen åker vi en rundtur med buss i Fort Williams vackra omgivningar. Här finner man bland annat Caledonian Canal som förbinder väst- och östkust med varandra och där Loch Ness är en delsträcka. Kanalen öppnades första gången 1822 för båttrafik. Strax norr om Fort William vid Spean Bridge samlades under andra världskriget tusentals av de allierade soldaterna för träning i den skotska terrängen.

Dag 4. Vandring på Skye

Efter en tidig frukost reser vi norrut mot Skye, den största av de Inre Hebriderna. Den anses också vara den vackraste i hela skärgården. Från Mallaig tar vi färjan (30 min) "over the sea to Skye" som det heter i den kända skotska balladen. Skye bjuder på en dramatisk och mycket omväxlande natur.

Norska vikingar erövrade Hebriderna under 800-talet och styrde därefter öarna under 400 år. Även om öarna sedan formellt lydde under Skottland, styrdes de i ett par århundraden av klanen McDonald – ”Lords of the Isles” – med säte just på Isle of Skye.

Idag väntar en av veckans längre vandringar, cirka 18 kilometer. Vi vandrar längs dalgången Glen Sligachan som korsar det mäktiga Cuillin Hills. Det alpliknande bergslandskapet och de små sjöarna bjuder på gnistrande skönhet. Under vandringen ser vi många av de karakteristiska växterna för höglandet. Detta är Skottlands yngsta bergsområde, skapat av vulkanisk sten.

Efter vandringen checkar vi in på hotellet för två nätters övernattning på Skye.

Dag 5. Vandring i The Black Cuillins

Dagens vandring, som också är på Skye, bjuder på en stigning om ca 300 höjdmeter vid Black Cuillins. Vandringen börjar vid skogsområdet Glen Brittle och fortsätter längs älven Allt Dearg Beag. Lunch intas med utsikt över älven som har flera vattenfall längs med vår stig.

Dag 6. Vandring vid Loch Ness

Resan fortsätter inåt land och till omtalade Loch Ness. Här vandrar vi idag 12 av The Great Glen Way’s totala 118,5 kilometer. Vandringsleden Great Glen Way sträcker sig från kust till kust över högländerna, och kopplar samman Fort William och högländernas huvudstad Inverness. Rutten följer den stora naturliga förkastningssprickan i Great Glen som delar Skottland från kust till kust. Vandringen följer skogsvägar med riktigt fin utsikt över Loch Ness.

Oavsett om vi sett något monster i sjön denna dag så sover vi gott i Inverness denna natt.

Dag 7. Edinburgh

Färden går vidare till Edinburgh. Det är en längre bussresa, men vi gör ett trevligt stopp längs vägen i byn Pitlochry. Här finner vi ett av Skottlands minsta men kanske också mest charmiga destillerier, Edradour. Det blir en rundtur och smakprov innan vi fortsätter mot huvudstaden.

Under dagens lite längre bussfärd gör vi en kortare vandring för att sträcka på benen. Dagens vandring kallas ” The Birks of Aberfeldy” och är en populär promenad som många känner genom en av Robert Burns sånger. Vandringen går uppför en relativt brant ravin och vägen kantas av några fina vattenfall.

Vid ankomst till Edinburgh kör vi en kort stadsrundtur med buss genom denna vackra stad som har epitetet "Athens of the North". Edinburgh är en festivalernas stad och det är allt som oftast något som händer i denna charmiga metropol.

Dag 8. Hemresa

Hemresa med reguljärflyg till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien – Edinburgh
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 luncher
• 6 middagar
• Besök på destilleri med whiskyprovning
• Inträden och utflykter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Glasgow. Middag ingår. En övernattning på hotell i Tyndrum.

Dag 2

Tyndrum – Fort William, 160 km. Vandring längs West Highland Way 11km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Fort William.

Dag 3

Vandring i Glen Nevis. 8 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 4

Fort William – Skye, buss 160 km och färja 30 min. Vandring på Skye i Sligachandalen mot the Red Cuillins 18 km. Kontinental frukost, picknicklunch och middag ingår. Två övernattningar på Skye.

Dag 5

Vandring på Skye 8 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 6

Skye – Inverness, buss 150 km. Vandring vid Loch Ness, 12 km. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Inverness.

Dag 7

Inverness – Edinburgh. Buss 250 km. Vandring i vid Perth 3,5 km. Besök på destilleri med smakprov. Frukost ingår. En övernattning i Edinburgh.

Dag 8

Hemresa till Skandinavien. Transfer till flygplatsen. Frukost ingår.

Skottland

Folkmängd 5,3 miljoner
Landets yta 78 133 km²
Valuta Brittiskt pund (GBP)
Religion Kristna 53,8 %, muslimer 1,4 %, resterande övriga mindre samfund och ej religiösa
Språk Engelska, lågskotska, skotsk gäliska

Storbritannien

Folkmängd 65 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72 % kristna, muslimer 3 %, hinduer 1 % judar 0,5 %, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Edinburgh t o r, bussrundtur och utflykter, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, inträden samt reseledning från TEMA.

Valuta
Brittiskt pund (GBP). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 15 GBP per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Vädret är omväxlande i Skottland och plötsliga regnskurar är inte ovanligt.
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no men också den lokala xcweather.co.uk.

Klädsel
Regnkläder är ett måste. Vi vandrar i områden som ofta är blöta och vi rekommenderar därför bra vandringskängor snarare än träningsskor. Man klär gärna om till middag.

Vandringen
Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotell/boende

Kommentarer

Hotellstandarden i Skottland är varierande, och hotellrum kan ibland upplevas som små och enkelt inredda. Utanför storstäderna, speciellt uppe i Högländerna, är hotellen ofta av äldre stil. Vissa hotell saknar också hiss och bagagebärare.


Avresa: 3/8 bor vi på Voco Edinburgh Haymarket, Edinburgh.

Avresa: 24/8 bor vi på Ben Nevis hotell i Fort William och Voco Edinburgh Haymarket, Edinburgh.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2023-07-06 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2023-07-06
09:50
2023-07-06
11:25
K L M, 1154
Amsterdam
Glasgow
2023-07-06
12:20
2023-07-06
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-07-13
17:30
2023-07-13
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Gothenburg
2023-07-13
21:15
2023-07-13
22:45
K L M, 1163
8 dagar Vandring i skotska högländerna Göteborg 25 750 SEK 4 platser kvar Boka
2023-07-06 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2023-07-06
09:25
2023-07-06
10:50
K L M, 1126
Amsterdam
Glasgow
2023-07-06
12:20
2023-07-06
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-07-13
17:30
2023-07-13
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Copenhagen
2023-07-13
21:05
2023-07-13
22:30
K L M, 1139
8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 25 890 SEK 4 platser kvar Boka
2023-07-06 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2023-07-06
09:35
2023-07-06
11:35
K L M, 1106
Amsterdam
Glasgow
2023-07-06
12:20
2023-07-06
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-07-13
17:30
2023-07-13
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Stockholm
2023-07-13
20:50
2023-07-13
22:55
K L M, 1121
8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 25 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-07-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2023-07-20
09:50
2023-07-20
11:25
K L M, 1154
Amsterdam
Glasgow
2023-07-20
12:20
2023-07-20
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-07-27
17:30
2023-07-27
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Gothenburg
2023-07-27
21:15
2023-07-27
22:45
K L M, 1163
8 dagar Vandring i skotska högländerna Göteborg 26 790 SEK 4 platser kvar Boka
2023-07-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2023-07-20
09:25
2023-07-20
10:50
K L M, 1126
Amsterdam
Glasgow
2023-07-20
12:20
2023-07-20
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-07-27
17:30
2023-07-27
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Copenhagen
2023-07-27
21:05
2023-07-27
22:30
K L M, 1139
8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 26 890 SEK 4 platser kvar Boka
2023-07-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2023-07-20
09:35
2023-07-20
11:35
K L M, 1106
Amsterdam
Glasgow
2023-07-20
12:20
2023-07-20
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-07-27
17:30
2023-07-27
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Stockholm
2023-07-27
20:50
2023-07-27
22:55
K L M, 1121
8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 26 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-08-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2023-08-03
09:50
2023-08-03
11:25
K L M, 1154
Amsterdam
Glasgow
2023-08-03
12:20
2023-08-03
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-08-10
17:30
2023-08-10
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Gothenburg
2023-08-10
21:15
2023-08-10
22:45
K L M, 1163
8 dagar Vandring i skotska högländerna Göteborg 25 550 SEK 4 platser kvar Boka
2023-08-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2023-08-03
09:25
2023-08-03
10:50
K L M, 1126
Amsterdam
Glasgow
2023-08-03
12:20
2023-08-03
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-08-10
17:30
2023-08-10
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Copenhagen
2023-08-10
21:05
2023-08-10
22:30
K L M, 1139
8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 25 990 SEK 6 platser kvar Boka
2023-08-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2023-08-03
09:35
2023-08-03
11:35
K L M, 1106
Amsterdam
Glasgow
2023-08-03
12:20
2023-08-03
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-08-10
17:30
2023-08-10
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Stockholm
2023-08-10
20:50
2023-08-10
22:55
K L M, 1121
8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 25 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-08-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2023-08-24
09:50
2023-08-24
11:25
K L M, 1154
Amsterdam
Glasgow
2023-08-24
12:20
2023-08-24
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-08-31
17:30
2023-08-31
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Gothenburg
2023-08-31
21:15
2023-08-31
22:45
K L M, 1163
8 dagar Vandring i skotska högländerna Göteborg 27 050 SEK 4 platser kvar Boka
2023-08-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2023-08-24
09:25
2023-08-24
10:50
K L M, 1126
Amsterdam
Glasgow
2023-08-24
12:20
2023-08-24
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-08-31
17:30
2023-08-31
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Copenhagen
2023-08-31
21:05
2023-08-31
22:30
K L M, 1139
8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 26 090 SEK 5 platser kvar Boka
2023-08-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2023-08-24
09:35
2023-08-24
11:35
K L M, 1106
Amsterdam
Glasgow
2023-08-24
12:20
2023-08-24
12:55
K L M, 1475
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2023-08-31
17:30
2023-08-31
20:00
K L M, 1290
Amsterdam
Stockholm
2023-08-31
20:50
2023-08-31
22:55
K L M, 1121
8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 26 550 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.