Vandring i Tatrabergenett slovakiskt paradis

I Tatrabergens bländande vackra landskap väntar spännande vandringar, världsarv och whisky. Du besöker Spisský hrad, avnjuter lokala delikatesser och får uppleva Slovakiens eget paradis. 

Tatrabergen är den högst belägna delen av bergskedjan Karpaterna och vida berömda för sin skönhet. Bland taggiga berg och gröna sluttningar når dina vandringar oanade höjder. Du besöker världsarvet Spisský hrad, Slovakiens första destilleri och whiskyfabrik i Hniezdne och åker på flottfärd i nationalparken Pieniny.

RESFAKTA

Länder: Slovakien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Spännande och varierande vandringar
 • Världsarvet Spisský hrad
 • Flottfärd i Pieniny nationalpark
 • Besök på whiskyfabrik med provsmakning
 • Vackra naturupplevelser

Dagsprogram
Sommar 2018

Dag 1 – Ankomst

Varmt välkommen till Polen! TEMAs guide möter upp på flygplatsen och vi beger oss direkt mot Slovakien och Starý Smokovec, en resa på ca tre timmar. Starý Smokovec har ett förflutet som både semesterort för traktens rika aristokrater och som kurort dit folk kom för källvattnets läkande förmåga. Idag fungerar det som centralort för Tatraregionen. Väl framme tar vi in på anrika och vackra Grand Hotel som blir vår bas för resten av veckan. Hotellet byggdes redan 1904 och den fantastiskt välbevarade atmosfären gör det lätt att färdas 100 år tillbaka i tiden redan när du kliver in genom entrén. En varm rekommendation är hotellets fina spa som du kan nyttja fritt hela veckan och som brukar ha en mycket positiv effekt på leder och muskler efter en dag på fjället. Vill du lyxa till det ytterligare kan du på egen bekostnad beställa massage.Dag 2 – Höga Tatra – Velka studena dolina (Stora kalla dalen)

Efter en tidig frukost går vi gemensamt bort till linbanan som kommer att ta oss till Hrebienok, 1 272 m ö h. Under resan upp avverkar du ca 350 höjdmeter under den 2 km långa turen. Från Hrebienok har du en fantastisk utsikt över Lomniký stít, en av Tatrabergens toppar som vi förhoppningsvis får möjlighet att besöka senare under veckan. Här börjar också dagens vandring i Höga Tatra, d v s de högst belägna områdena i Tatrabergen. Stora kalla dalen hittar vi i den södra delen av Höga Tatra.

Stora kalla ån rinner genom dalen som kan stoltsera med det största antalet fjällsjöar i Tatrabergen. Första etappen tar oss 700 höjdmeter uppåt till Zbojnická chata på 1 960 m ö h. Väl framme äter vi lunch på en av de flera lokala fjällstugor vi kommer att besöka under veckan. Dagens lunch bekostar du själv. Maten på fjällstugorna är ofta lite enklare och du har i regel 4-5 rätter att välja mellan. Anledningen till det är att all mat, dryck och annat som behövs bärs upp till stugorna med mankraft. Rekordet till Zbojnická chata innehas av en man som bar upp ett kylskåp på 140 kg.

Tatrabergen har ett rikt djurliv och med ögonen på skaft kan du få se såväl stenbock som räv, hjort, murmeldjur och mycket annat. Så glöm inte att titta upp ibland.

Efter lunchen vandrar vi tillbaka till Hrebienok och tar linbanan ner till Starý Smokovec. Kvällen är du sen fri att förfoga över som du vill.

Observera att dagens planerade vandring är ganska tuff på grund av längden och det stora antal höjdmeter vi lägger bakom oss. Vi har själva valt att gradera vandringen en 3:a, vilket ställer högre krav på kondition och välmående knän.

Men då vi har både reseledare och lokalguide med på vandringarna, finns möjligheten att dela upp oss i två vandringsgrupper och även göra en lite lättare vandring för de som vill.   Dag 3 – Levoca och Spisský hrad

Vi äter frukost och samlas sedan i receptionen för avfärd klockan 9.00. Först på schemat står stadsvandring i den gamla staden Levoca som år 2009 valdes ut som ett världsarv av UNCESCO. På vägen färdas vi genom den historiska regionen Spis som varit bebodd sedan stenåldern. Levoca är idag en liten stad med ca 15 000 invånare, men har spelat en betydande roll i Slovakiens historia.

Staden grundades på 1300-talet och blev en viktig handelsstad belägen där de båda handelsvägarna mellan Krakow och Budapest, respektive Kiev och Nürnberg korsades. Levoca hade sin glansperiod under 1400- och 1500-talet och pengarna från handeln användes till att bygga stadsmur, rådhus och andra vackra byggnader – varav många finns bevarade än idag. För att komma in i den gamla staden passerar man genom någon av de tre stadsportarna.

Runt torget Mierové ligger flera av stadens kulturskatter samlade, däribland den kanske mest värdefulla – Jakobskyrkan (1332-1342). Kyrkan är byggd i gotisk stil och kanske mest känd för sin höga altartavla, den högsta i världen sägs det med 18.6 meter. Altartavlan anses också vara Slovakiens mest värdefulla träsnideri. Intill kyrkan ligger rådhuset från 1400- och 1500-talen, som fortfarande används för den lokala administrationen. Torget är omgivet av flera små renässanshus, inte minst familjen Thurzos vackra hus, målat av elever från konsthögskolan i Budapest 1904.

Tillsammans med vår lokalguide gör vi en timmas vandring genom Levoca och därefter har du egen tid för lunch och egna upptäcker i staden. På eftermiddagen reser vi vidare mot nästa världsarv – Spisský hrad.

Spisský hrad är den största borgen i Slovakien och en av de största i Centraleuropa. Belägen högt uppe på en kalkstensklippa (634 m ö h) mitt i slättlandet har den milsvid utsikt. Borgen ligger längs gamla, viktiga handelsvägar som band samman de tidigt kulturellt utvecklade medelhavsregionerna med de baltiska områden där det var gott om råmaterial. Spisský hrad uppfördes första gången 1209, förstördes senare av tatarerna och återuppbyggdes på 1400-talet. På 1780-talet förstördes borgen av en brand, men ruinerna är fortfarande spektakulära och vissa delar av byggnaden har restaurerats. Sedan 1993 finns borgen med på UNESCOs världsarvslista.

Vi gör en guidad tur på området innan vi återvänder till Starý Smokovec och gemensam middag på Koliba, en typisk slovakisk restaurang med kraftig, rustik mat som fyller på depåerna efter en lång dag på tur. Ett ypperligt tillfälle att prova på den slovakiska nationalrätten, Halusky s Bryndzou, ett slags klimp med bacon och fårost som brukar vara väldigt omtyckt.Dag 4 – Pieniny nationalpark och whiskeyprovning

Pieniny nationalpark upprättades på 1930-talet och sträcker sig genom både Slovakien och Polen. Genom parken flyter floden Dunajec som här bildar gräns mellan de bägge länderna. Flodstränderna består av branta kalkstensklippor och runtom finns en blandning av skog och ett unikt jordbrukslandskap med små fält och ängar. Området är rikt på sällsynta växter och i skogarna strövar bland annat lodjur. Vi börjar morgonen med en busstur till den lilla byn Velký Lipnik, precis på gränsen till Polen. Härifrån gör vi en lätt, kortare vandring i Pieniny nationalpark på ca två timmar. Målet är Červený kláštor (Det röda klostret) där vi dukar upp till picknick. Klostret är en unik historisk och kulturell relik, vackert belägen vid foten av berget Tri Koruny. Uppfört i sin originalversion under första halvan av 1300-talet fick klostret sitt namn efter det röda tegel som användes som byggnadsmaterial. Červený kláštor restaurerades framgångsrikt på 50- och 60-talet och består av ett flertal byggnader där den gotiska kyrktornet från slutet på 1300-talet sticker ut.

Efter lunch väntar flottfärd på floden Dunajec (om vattenståndet tillåter), som har sin upprinnelse i de polska bergen för att så småningom rinna ut i Östersjön. Floden som användes redan av vikingarna, har historiskt varit en viktigt transportled för timmerflottare. För varje genomförd flottur till Östersjön prydde flottkarlarna sina hattar med en snäcka. Den snäckprydda hatten utgör idag en del av den lokala folkdräkten. När vi nu sakta glider fram över Dunajecs vatten på vår alldeles egen flotte, och med vår alldeles egna ”flottare” vid rodret, passar vi på att njuta av de spektakulära omgivningarna. Floden har skurit sig fram genom kalkberget och bildat en 9 km lång och slingrande canyon. På vissa ställen omges vi av lodräta bergväggar som reser sig 500 meter rakt upp i luften.

Tillbaka på torra land avgår bussen mot Hniezdne där Slovakiens första destilleri och whiskeyproducent bjuder på visning och provsmakning.

På kvällen äter vi gemensam middag i Starý Smokovec.Dag 5 – Skalnaté Pleso

Precis som vid veckans första vandring tar vi linbanan upp till Hrebienok. Dagens tur tar oss via Tatranská Magistrála, huvudleden i Höga Tatra som går längs bergsmassivets södra sluttning, mot Skalnaté Pleso (1 751 m ö h). På vägen gör vi ett längre stopp vi Zamkovského chata (1 475 m ö h) där det finns möjlighet att äta en enklare lunch i fjällstugan. Från Skalnaté Pleso tar vi linbanan (om vädret tillåter) upp till Tatrabergens näst högsta topp – Lomnický stít (2 634 m ö h). Förutom en vidunderlig utsikt finns här också en meteorologisk station.

Man trodde länge att Lomnický stít var det högsta berget i Tatra och många ville bestiga toppen. Det första lyckade försöket genomfördes 1793 av en engelsman, trots riktigt dåligt väder. I folkmun kallas berget ”farfar”.

Vi avslutar dagen med en lättare vandring ner till Tatranská Lomnica (910 m ö h), en liten ort som grundades i början på 1800-talet i ett försök att skapa den fösta statligt ägda kurorten i Tatra. Tatranská Lomnica var också den första ort i området som fick järnvägsförbindels, vilket självklart gav orten ett försprång jämfört med konkurrerande kurorter. Här äter vi en gemensam middag innan vi tar tåget tillbaka till Starý smokovec och Grand Hotel.Dag 6 – Slovenský raj

Resan går idag mot Podlesok (550 m ö h) och naturreservatet Slovenský raj.Slovenský raj betyder Slovakiens paradis är ett typiskt karstlandskap täckt av barrskog, där vattnet har grävt sig ner i kalkstensberget och bildat djupa raviner och grottor. Under markytan döljer sig ett nätverk av gångar, däribland en av Slovakiens två isgrottor. Som en kontrast till våra övriga vandringar möter vi alltså här ett landskap fyllt av vattenfall, raviner och vacker grönskande skog. För att man enklare ska kunna ta sig fram genom de branta ravinerna har man varit tvungen att på vissa ställen sätta upp räcken och bygga plattformar och stegar. Under dagens vandring stöter vi dock bara på ett par utmanande ställen där vi måste ta oss över broar och använda kedjor som support för säkrare framfart.

Första delen av turen går mot Klástorisko (800 m ö h), ett gammalt kloster med anor ända från 1300-talet. Här eller vid Horná Lúka (Övre ängen), som ligger i närheten, tar vi paus för en välförtjänt picknick med lokala delikatesser.

Efter lunchen vandrar vi vidare till Biely potok, den vita älven, som fått sitt namn efter kalkstenen som utgör älvens botten. Vi går ganska brant nedför i ca 20 min och fortsätter sedan längst med älven i ytterligare ca 2 timmar innan vi når Cingov. Här finns det möjlighet att få sig en kall öl, innan bussen avgår mot Stary Smokovec.

Sammantatget innehåller dagens vandring några brantare partier men höjdskillnaderna är ganska blygsamma.Dag 7 – Malá studená dolina (Lilla kalla dalen) och Teryho chata

Teryho chata är den näst högst belägna fjällstugan i Tatrabergen (2 015 m ö h) och målet för dagens vandring. Teryho chata byggdes 1899 och finansierades av Ungersk-karpatiska sällskapet, som var den första turistorganisationen i Ungern. Fjällstugan bär namnet efter Edmund Tery, en läkare från Banska Stiavnica som starkt bidragit till Tatrabergens popularitet som turistort och vandringsområde.

Som tidigare inleder vi turen från Hrebienok som tar oss via fjällstugan vid Zamkovského chata.Lilla kalla dalen sträcker ut sig ca 4,5 km, flankerat av Lomnicky-passet i öst och Prostredni hreben (Mellersta åsen) i väst som delar av Lilla och Stora kalla dalen. I slutet av Lilla kalla dalen finns ”De fem Spissjöarnas dalsänka”, nedanför Istoppens massiv (2627 m ö h). Typiskt för Lilla kalla dalen är alpin vegetation med s k ”alpängar” på högre höjd. Med lite tur får vi se både stenget och murmeldjur som är vanliga invånare här.

Väl framme vid Teryho chata är det lunch på egen hand. Här uppe bokstavligen omringas du av det karga bergslandskapet och har en spektakulär utsikt över närliggande toppar. Här hittar du också flera av de vackra små fjällsjöar Tatrabergen är kända för.

Efter att du ätit och kanske utforskat omgivningarna lite på egen hand vandrar vi tillbaka samma väg vi kom upp. På kvällen väntar gemensam avskedsmiddag på restaurang i Stary Smokovec.

Precis som dag 2 är dagens planerade vandring ganska tuff på grund av längden och det stora antal höjdmeter vi lägger bakom oss. Vi har själva valt att gradera vandringen en 3:a, vilket ställer högre krav på kondition och välmående knän.

Men precis som dag finns möjligheten att dela upp oss i två vandringsgrupper och även göra en lite lättare vandring för de som vill.Dag 8 – Hemresa

Vår resa tillsammans har nått sitt slut. Efter frukost väntar bussen på att ta dig till Krakow för vidare flyg hem till Skandinavien. Vi hoppas att du har haft en fantastisk vecka som levt upp och kanske till och med överträffat dina förväntningar. Och självklart hoppas vi också att du fått med dig minnen för livet.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Krakow ToR
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 2 luncher
• 5 middagar

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Krakow. Busstransfer Krakow – Starý Smokovec, ca 145 km. Sju övernattningar på Grand Hotel i Starý Smokovec. Välkomstmiddag ingår.

Dag 2
Vandring Hrebienok - Zbojnická Chata, ca 6 km (+ 699 m). Frukost ingår.

Dag 3
Stadsvandring i Levoca, ca 1 timma. Besök vid Spisský Hrad. Busstransfer ca 120 km. Frukost och middag på ingår.

Dag 4
Vandring Velký Lipník - Cerveny Klastor, ca 6 km. Flottfärd. Whiskyprovning. Busstransfer 140 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 5
Vandring Starý Smokovec - Zamkovského chata - Skalnaté pleso, ca 7,5 km (+ 732 m). Linban till Lomnický stít. Vandring Skalnaté pleso - Tatranská lomnica, ca 5,8 km (-907 m). Tåg tillbaka till Starý Smokovec. Frukost och middag ingår.

Dag 6
Vandring Podlesok - Klastorisko (+ 250 m) Klastorisko/Horná lúka - Cingov (-310 m), ca 8 km. Busstransfers ca 75 km. Frukost, picknick-lunch ingår.

Dag 7
Vandring Hrebienok - Teryho Chata, ca 5,5 km (+ 754 m). Avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Starý Smokovec – Krakows flygplats, ca 145 km. Frukost ingår.

Slovakien

Folkmängd 5.4 miljoner Landets yta 49,035 km² Valuta Euro (EUR) Religion 66% katoliker, 6% protestanter, 2% reformerta, 1% ortodoxa Språk Slovakiska (officiellt), ungerska största minoritetsspråk

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Krakow t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:
På grund av anvisningar från skattemyndigheterna ingår inte dricks längre i resans pris. Vår TEMA-guide samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera. 

Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning:
Vandringarna sker flera gånger på hög höjd där det kan bli kallt. Vi rekommenderar därför bekväma kläder och just kläder för alla väder. Att klä sig enligt "lager på lager"-tekniken är ett sätt att vara beredd på varierade förhållanden. Vandringskängor eller kraftiga vandringsskor är ett måste!

Vandringen:

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Du ska ha god allmänkondition för att få utbyte av resan. Obs att en vandring kan ändras beroende av väderföhållanden och dylikt.

Ett par av de planerade vandringarna, dag 2 och dag 7, är lite mer utmanande och ställer större krav på god kondition och bra knän. Dock har vi både reseledare och lokalguide med på resan, vilket innebär att vi kan dela upp oss i två vandringsgrupper och erbjuda en lättare vandring för de som vill.

Vandringsfakta. Angiven total vandringstid är ungefärlig och inkluderar raster och på de längre vandringarna även lunch/picknick enligt programmet:

- Dag 2. Vandring i Höga Tatra. Hrebienok (1261 m ö h) - Zbojnická chata (1960 m ö h) - Hrebienok (1261 m ö h). Höjdskillnad 699 m. Total tid för vandring ca 8 timmar. 

- Dag 3. Vandring i stadsmiljö i Levoca. Inga höjdskillnader.

- Dag 4. Vandring i Pieniny nationalpark. Inga större höjdskillnader. Total tid för vandring, ca 2 timmar.

- Dag 5. Vandring till Skalnata Pleso. Hrebienok (1272 m ö h) - Skalnata pleso (1757 m ö h) - Tatranská lomnica (850 m ö h). Höjdskillnad 732 m (upp) och 907 m (ner). Total tid för vandring, ca 5½ timmar.

- Dag 6. Vandring i Slovakiens paradis. Podlesok (550 m ö h) - Klastorisko/Horna lúka (800 m ö h) - Cingov (490 m ö h). Total tid för vandring, ca 6½ timmar. Höjdskillnad 250 m (upp) och 310 (ner).

- Dag 7. Vandring dag 7. Höga Tatra. Hrebienhok (1261 m ö h) - Téryho chata (2015 m ö h) - Hrebienhok (1261 m ö h). Höjdskillnad 754 m. Total tid för vandring, ca 7½ timmar.

Observera att vandringarna dag 2 och dag 7 är mer utmanande på grund av vandringens längd och antalet höjdmetrar vi lägger bakom oss. Dessa vandringar har vi valt att gradera som 3:or vilket ställer extra höga krav på kondition och välmående knän än veckans övriga vandringar.

Vi har under vandringarna en lokalguide med oss, så för den som känner att det blir för tufft finns det möjlighet att avbryta och korta ner vandringen.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-06-24

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Munich
2018-06-24
06:00
2018-06-24
07:50
Lufthansa, 2433
Munich
Kraków
2018-06-24
10:55
2018-06-24
12:10
Lufthansa, 1622
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Munich
2018-07-01
12:45
2018-07-01
14:00
Lufthansa, 1623
Munich
Gothenburg
2018-07-01
15:55
2018-07-01
17:45
Lufthansa, 2430
8 dagar Vandring i Tatrabergen Göteborg 14990 SEK 2 platser kvar Boka
2018-06-24

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2018-06-24
06:00
2018-06-24
08:10
Lufthansa, 2421
Munich
Kraków
2018-06-24
10:55
2018-06-24
12:10
Lufthansa, 1622
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Munich
2018-07-01
12:45
2018-07-01
14:00
Lufthansa, 1623
Munich
Stockholm
2018-07-01
15:40
2018-07-01
17:45
Lufthansa, 2418
8 dagar Vandring i Tatrabergen Stockholm 14990 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-06-24

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2018-06-24
06:00
2018-06-24
07:35
Lufthansa, 2447
Munich
Kraków
2018-06-24
10:55
2018-06-24
12:10
Lufthansa, 1622
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Munich
2018-07-01
12:45
2018-07-01
14:00
Lufthansa, 1623
Munich
Copenhagen
2018-07-01
16:45
2018-07-01
18:15
Lufthansa, 2444
8 dagar Vandring i Tatrabergen Köpenhamn 14990 SEK 4 platser kvar Boka
2018-07-08 8 dagar Vandring i Tatrabergen Göteborg 14750 SEK 4 platser kvar Boka
2018-07-08 8 dagar Vandring i Tatrabergen Stockholm 14750 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-07-08 8 dagar Vandring i Tatrabergen Köpenhamn 14750 SEK 2 platser kvar Boka
2018-08-26 8 dagar Vandring i Tatrabergen Göteborg 13995 SEK 4 platser kvar Boka
2018-08-26 8 dagar Vandring i Tatrabergen Stockholm 13995 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-08-26 8 dagar Vandring i Tatrabergen Köpenhamn 13995 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose