Vandring i Tatrabergenett slovakiskt paradis

Tatrabergen är den högst belägna delen av den 1500 km långa bergskedjan Karpaterna och de är vida berömda för sin skönhet. Bland taggiga berg och gröna sluttningar når våra vandringar oanade höjder. Vi besöker världsarvet Spisský hrad, Slovakiens första destilleri och whiskyfabrik i Hniezdne och åker på flottfärd i nationalparken Pieniny. Vi avnjuter lokala delikatesser och får uppleva Slovakiens eget paradis. 

RESFAKTA

Länder: Slovakien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Spännande och varierande vandringar
 • Världsarvet Spisský hrad
 • Flottfärd i Pieniny nationalpark
 • Besök på whiskyfabrik med provsmakning
 • Vackra naturupplevelser i tre nationalparker

Dagsprogram
Sommar 2022

Dag 1. Ankomst
Varmt välkomna till Polen! TEMAs reseledare möter på flygplatsen och vi beger oss direkt mot Slovakien och Starý Smokovec, en resa på cirka tre timmar. Under resan berättar vår reseledare, som har sitt ursprung i forna Tjeckoslovakien, genom egna erfarenheter om Tjeckoslovakiens grundande, kommunisttiden, frigörelsen och sammetsrevolutionen, men ger oss även en inblick i hur Slovakien ser ut idag. Orten Starý Smokovec har ett förflutet som både semesterort för traktens rika aristokrater och som kurort dit folk kom för källvattnets läkande förmåga. Idag fungerar det som centralort för Tatraregionen.

Väl framme tar vi in på anrika och vackra Grand Hotel som blir vår bas för resten av veckan. Hotellet byggdes redan 1904 och den fantastiskt välbevarade atmosfären gör det lätt att färdas 100 år tillbaka i tiden redan när du kliver in genom entrén. En varm rekommendation är hotellets fina spa som kan nyttjas fritt hela veckan och som brukar ha en mycket positiv effekt på leder och muskler efter en dag på fjället. Massage bekostas på egen hand.

På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag i hotellets vackra restaurang.

Dag 2. Höga Tatra – Velka studena dolina (dalen Stora kalla)
Efter en tidig frukost går vi gemensamt till linbanan som tar oss upp till Hrebienok, 1 272 meter över havet. Under den två kilometer långa turen avverkas cirka 350 höjdmeter. Från Hrebienok har vi en fantastisk utsikt över Lomnicky stít, landets andra högsta topp. Tidigare trodde man att det var den högsta bergstoppen i Tatramassivet. Berget har också kallats för Farfar.

Här börjar också dagens vandring i Höga Tatra, det vill säga de högst belägna områdena i Tatrabergen. Dalen Stora kalla hittar vi i den södra delen av Höga Tatra.

Ån med samma namn (Stora kalla) rinner genom dalen som kan stoltsera med det största antalet fjällsjöar i Tatrabergen. Första etappen tar oss 700 höjdmeter uppåt till Zbojnická chata på 1 960 meter över havet. Väl framme äter vi lunch på en av de lokala fjällstugor vi kommer att besöka under veckan. Dagens lunch bekostar du själv. Maten i fjällstugorna är ofta enkla och det finns i regel 4–5 rätter att välja mellan. Anledningen till det är att all mat och dryck bärs upp till stugorna med mankraft. Rekordet till Zbojnická chata innehas av en man, Laco Kulanga, som bar upp ett kylskåp på 140 kg.

Tatrabergen har ett rikt djurliv och den som är uppmärksam kan få se såväl stenbock som räv, hjort, murmeldjur och mycket annat. Så glöm inte att lyfta blicen då och då. Efter lunchen vandrar vi tillbaka till Hrebienok och tar linbanan ner till Starý Smokovec igen. Kvällen fri för egna aktiviteter.

Under dagens vandring finns det möjlighet för de som vill att välja en lättare vandring. Hela gruppen vandrar tillsammans till en träbro vid ån Stora kalla. Hit är det 4,7 km och en höjdskillnad på 495 m. De som önskar den lättare vandringen vänder här, tillsammans med vår lokala guide och återvänder till Hrebienok och linbanan. De som väljer den enklare vandringen behöver ta med sig en egen matsäck eftersom den enklare vandringen inte når fjällstugorna där man kan köpa mat. Under den lättare vandringen är stigningen långsam, efter träbron blir stigningen brantare.

Dag 3. Spisský hrad och Slovakiens paradis
Vi äter frukost och samlas sedan i receptionen för avfärd klockan 09.00. Först på schemat står Spisský hrad – den största borgen i Slovakien och en av de största i Centraleuropa. Belägen högt uppe på en kalkstensklippa (634 meter över havet), mitt i slättlandet har den milsvid utsikt. Borgen ligger längs gamla, viktiga handelsvägar som band samman de tidigt kulturellt utvecklade medelhavsregionerna med de baltiska områden där det fanns gott om råmaterial. Spisský hrad uppfördes första gången 1209, förstördes senare av tatarerna och återuppbyggdes på 1400-talet. På 1780-talet förstördes borgen av en brand, men ruinerna är fortfarande spektakulära och vissa delar av byggnaden har restaurerats. Sedan 1993 finns borgen med på Unescos världsarvslista. Efter besöket i Spisský hrad intar vi en gemensam lunch på en av de genuina restaurangerna.

När vi är mätta och belåtna förflyttar vi oss några århundraden fram i tiden samt några mil i västerut för att uppleva en spännande vandring i naturreservatet Slovenský raj, vilket betyder "Slovakiens paradis". Naturreservatet utgörs av ett typiskt karstlandskap täckt av barrskog där vattnet har trängt ner i kalkstenen och bildat djupa raviner och grottor. Under markytan döljer sig ett nätverk av gångar, men också en av Slovakiens två isgrottor. Som en kontrast från resans övriga vandringar möter vi här ett landskap fyllt av vattenfall, raviner och vacker grönskande skog. För att underlätta för vandrare bland de branta ravinerna har räcken satts upp på vissa ställen och det har även byggds plattformar och satts upp stegar.

Vi vandrar längs den romantiska floden Hornád som genom tiderna trängt djupt ner i kalkberget. Med hjälp av broar, vajrar, kedjor och byglar tar vi oss fram cirka 6 km (2 timmar) utan större höjdskillnader, med vattnet brusande runt om oss.

För resenärer som har svårt för höjder eller dålig balans går det utmärkt att välja en lättare vandring även denna dag. Den lättare vandringen är även den 6 km lång, men man vandrar då på skogsväg. Med jämna mellanrum blickar vi ut över floden Honrád från klipporna runt om floden, eller från Gröna berget som utgör vandringens högsta punkt. Den enklare varianten har en stigning på cirka 250 m och vi vandrar lika mycket neråt. Även denna vandring tar cirka 2 timmar.

Tillbaka i Smokovec är kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 4. Pieniny nationalpark och whiskyprovning
Pieniny nationalpark upprättades på 1930-talet och sträcker sig genom både Slovakien och Polen. Genom parken flyter floden Dunajec som här bildar gräns mellan de bägge länderna. Flodstränderna består av branta kalkstensklippor och runtom finns en blandning av skog och ett unikt jordbrukslandskap med små fält och ängar. Området är rikt på sällsynta växter och i skogarna strövar bland annat lodjur. Vi börjar morgonen med en busstur till den lilla byn Velký Lipnik, precis på gränsen till Polen. Härifrån gör vi en lätt, kortare vandring i Pieniny nationalpark på cirka två timmar. Målet är Červený kláštor (Det röda klostret) där vi dukar upp till picknick. Klostret är en unik historisk och kulturell relik, vackert belägen vid foten av berget Tri Koruny. Uppfört i sin originalversion under första halvan av 1300-talet fick klostret sitt namn efter det röda tegel som användes som byggnadsmaterial. Červený kláštor restaurerades framgångsrikt på 50- och 60-talet och består av ett flertal byggnader där den gotiska kyrktornet från slutet på 1300-talet sticker ut.

Efter lunch väntar flottfärd på floden Dunajec (om vattenståndet tillåter), som har sin upprinnelse i de polska bergen för att så småningom rinna ut i Östersjön. Floden som användes redan av vikingarna, har historiskt varit en viktigt transportled för timmerflottare. För varje genomförd flottur till Östersjön prydde flottkarlarna sina hattar med en snäcka. Den snäckprydda hatten utgör idag en del av den lokala folkdräkten. När vi nu sakta glider fram över Dunajecs vatten på vår alldeles egen flotte, och med vår alldeles egna ”flottare” vid rodret, passar vi på att njuta av de spektakulära omgivningarna. Floden har skurit sig fram genom kalkberget och bildat en 9 kilometer lång och slingrande "canyon". På vissa ställen omges vi av lodräta bergväggar som reser sig 500 meter rakt upp i luften.

Tillbaka på torra land avgår bussen mot Hniezdne där Slovakiens första destilleri och whiskyproducent bjuder på provsmakning.

På kvällen äter vi gemensam middag i Tatranská Kotlina på Koliba, en typisk slovakisk restaurang med kraftig, rustik mat som fyller på depåerna efter en lång dag på tur. Ett ypperligt tillfälle att prova på den slovakiska nationalrätten, Halusky s Bryndzou, ett slags klimp med bacon och fårost som brukar vara väldigt omtyckt.

Dag 5. Popradské pleso och Strbké Pleso
Efter frukost samlas vi som vanligt i hotellets vackra reception för att tillsammans gå till tågstationen i Starý Smokovec. I dag ska vi nämligen resa med Tatrabergens "Elektricka", en slags spårvagn, som trafikerar ett nät på 35 km i södra delen av Tatrabergen. Elektricka har även en linje ner till den närmsta större staden, Poprad. Spårvagnen har en lång historia och började byggas 1906. 1908 gav de första resenärerna sig iväg från Poprad till Starý Smokovec.

Vi reser till Popradské Pleso (Poprads fjällsjö) och ger oss ut på en lätt vandring på 4 km till fjällsjön som är inramad av höga berg likt en amfiteater. Väl framme vid sjön njuter vi av omgivningarna och äter lunch på egen hand på någon av de restauranger som finns här. Att vandra runt sjön tar cirka 30 minuter.

Efter lunch samlas vi igen och vandrar tillsammans till Strbské Pleso (Strba fjällsjö), för att sedan ta spårvagnen tillbaka till Starý Smokovec. För de som önskar att vandra lite mer denna dag kan välja att (på egen bekostnad, cirka 16 EUR per person) ta linbanan upp från sjön till en stuga under berget Solisko (1 830m) för att sedan vandra till toppen av berget (2 093m). Denna vandring är tuffare med brant stigning och tar cirka 40 minuter upp och 30 minuter ner.

Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 6. Slovenský raj
Resan går även idag mot "Slovakiens paradis" och Podlesok (550 meter över havet).

Första delen av turen går mot Klástorisko (800 meter över havet), ett gammalt kloster med anor ända från 1300-talet. Här, med utsikt över klosterruiner och vid bra väder även Höga Tartas massiv, tar vi en paus för en välförtjänt picknick bestående av lokala delikatesser. Till picknicken kan de som vill köpa sig en kall, nytappad öl i restaurangen som ligger i närheten.

Efter lunchen vandrar vi vidare till Biely potok, den vita älven, som fått sitt namn efter kalkstenen som utgör älvens botten. Vi går ganska brant nedför i cirka 20 minuter och fortsätter sedan längs med älven i ytterligare cirka två timmar innan vi når Cingov. Även här finns det möjlighet att få sig en kall öl, innan bussen avgår mot Starý Smokovec.

På kvällen äter vi gemensam middag på en restaurang i närheten av hotellet i Starý Smokovec.

För de resenärer som idag önskar en tuffare vandring på förmiddagen kan välja en mer utmanande vandring uppåt ravinen Sucha Bela för att sedan ansluta till gruppen vid picknicken. Under denna otroligt varierande vandring tar vi oss fram med hjälp av höga stegar (upp mot 15m i vissa fall), broar, byglar och kedjor. Vi ser vackra formationer som vattnet skapat i kalkstenen, små vattenfall och grytor som vattenvirvlar har mejslat ner i berget. Denna alternativa vandring är tekniskt ganska svår. Det krävs att man är vältränad och att man inte lider av höjdskräck eller dålig balans.

Dag 7. Malá studená dolina (dalen Lilla kalla) och Teryho chata
Teryho chata är den näst högst belägna fjällstugan i Tatrabergen (2 015 meter över havet) och målet för dagens vandring. Teryho chata byggdes 1899 och finansierades av Ungersk-karpatiska sällskapet, som var den första turistorganisationen i Ungern. Fjällstugan bär namnet efter Edmund Tery, en läkare från Banska Stiavnica som starkt bidragit till Tatrabergens popularitet som turistort och vandringsområde.

Som tidigare inleder vi dagen med linbanan till Hrebienok varifrån vi vandrar till fjällstugan vid Zamkovského chata. Här startar dalen vid namn Lilla kalla sträcker ut sig cirka 4,5 km, flankerat av Lomnicky-passet i öst och Prostredni hreben (Mellersta åsen) i väst som delar av Lilla och Stora kalla dalen. I slutet av Lilla kalla dalen finns ”De fem Spissjöarnas dalsänka”, alldeles nedanför Istoppens massiv (2627 meter över havet). Typiskt för Lilla kalla dalen är alpin vegetation med så kallade alpängar på högre höjd. Med lite tur får vi se både stenget och murmeldjur som är vanliga invånare här.

Väl framme vid Teryho chata är det lunch på egen hand. Här uppe bokstavligen omringas vi av det karga bergslandskapet och har en spektakulär utsikt över närliggande toppar. Här hittar vi också flera av de vackra små fjällsjöar Tatrabergen är kända för.

Efter lunch finns tid att utforska omgivningarna på egen hand. Vi vandrar sedan tillbaka samma väg vi kom upp. På kvällen väntar gemensam avskedsmiddag på restaurang i Starý Smokovec.

Dagens planerade vandring går att byta ut mot en enklare variant. I så fall vandrar vi från Hrebienok, via ån Stora kallas vattenfall, till Zamokovského chata. Vi äter lunch och tar oss sedan tillbaka Hrebienok via Rainerstugan. Vid Rainerstugan kan vi beundra ett litet museum om klättring, Tartabergens bärare och allt annat som en vistelse i Tatrabergen handlar om.

Dag 8. Hemresa
Vår resa tillsammans har nått sitt slut. Efter frukost tar bussen oss tillbaka till Krakows flygplats för vidare flyg hem till Skandinavien. Vi hoppas att ni haft en fantastisk vandringsvecka och att vi på TEMA får hälsa er välkomna tillbaka på en annan resa längre fram.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Krakow, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 3 luncher varav 2 picknickluncher
• 4 middagar

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Krakow. Busstransfer Krakow – Starý Smokovec, ca 145 km. Sju övernattningar på Grand Hotel i Starý Smokovec. Välkomstmiddag ingår.

Dag 2
Vandring Hrebienok – Zbojnická Chata, ca 11 km (+ 699 m). Frukost ingår.

Dag 3
Besök vid Spisský Hrad. Vandring i Slovakiens paradis, ca 6 km. Busstransfer ca 100 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Vandring Velký Lipník - Cerveny Klastor, ca 6 km. Flottfärd. Whiskyprovning. Busstransfer 140 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 5
Spårvagn 45 min Starý Smokovec – Popradské pleso. Vandring ca 8 km (+ 300 m). Spårvagn Strbské pleso – Starý Smokovec. Frukost ingår.

Dag 6
Vandring Podlesok - Klastorisko (+ 250 m) Klastorisko/Horná lúka - Cingov (-310 m), ca 8 km. Busstransfers ca 75 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 7
Vandring Hrebienok - Teryho Chata, ca 11 km (+ 754 m). Avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Starý Smokovec – Krakows flygplats, ca 145 km. Frukost ingår.

Slovakien

Folkmängd 5,4 miljoner
Landets yta 49 035 km²
Valuta Euro (EUR)
Religion 66 % katoliker, 6 % protestanter, 2 % reformerta, 1 % ortodoxa
Språk Slovakiska (officiellt), ungerska största minoritetsspråk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Krakow t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
På denna resa ingår inte dricks. TEMAs reseledare samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


VANDRINGEN

Klädsel och utrustning
Vandringarna sker flera gånger på hög höjd där det kan bli kallt. Vi rekommenderar därför bekväma kläder och just kläder för alla väder. Att klä sig enligt "lager på lager"-tekniken är ett sätt att vara beredd på varierade förhållanden. Vandringskängor eller kraftiga vandringsskor är ett måste!

Fler tips och information om TEMAs vandringsresor »

Du bör ha god allmänkondition för att få utbyte av resan. Observera att en planerad vandring ibland kan komma att ändras vid exempelvis ogynnsamma förändringar av väderleken.

Vandringen – dag för dag

Angiven total vandringstid är ungefärlig och inkluderar raster och på de längre vandringarna även lunch/picknick enligt programmet.

Dag 2
Vandring i Höga Tatra. Hrebienok (1261 m ö h) - Zbojnická chata (1960 m ö h) - Hrebienok (1261 m ö h). Höjdskillnad 699 m. Total tid för vandring cirka 8 timmar.

Dag 3
Förmiddag, besök på Spissky hrad. Eftermiddag, vandring i Slovakiens paradis ca 3 timmar (+250 m).

Dag 4
Vandring i Pieniny nationalpark. Inga större höjdskillnader. Total tid för vandring, cirka 2 timmar.

Dag 5
Vandring från Popradské Pleso spårvagnsstation – Popradské Pleso (1494 m ö h). Vandring Popradské Pleso – Strbské Pleso (1350 m ö h). Höjdskillnad 360 m (upp) och 281 m (ner). Total tid för vandring, cirka 4 timmar.

Dag 6
Vandring i Slovakiens paradis. Podlesok (550 m ö h) - Klastorisko/Horna lúka (800 m ö h) - Cingov (490 m ö h). Total tid för vandring, cirka 6½ timmar. Höjdskillnad 250 m (upp) och 310 (ner).

Dag 7
Vandring i Höga Tatra. Hrebienhok (1261 m ö h) - Téryho chata (2015 m ö h) - Hrebienhok (1261 m ö h). Höjdskillnad 754 m. Total tid för vandring, cirka 7,5 timmar.

Observera att ett par av de planerade vandringarna, dag 2 och dag 7, är lite mer utmanande och ställer större krav på god kondition och bra knän. Dock har vi både reseledare och lokalguide med på resan, vilket innebär att vi kan dela upp oss i två vandringsgrupper och erbjuda en lättare vandring för de som vill. 

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-08-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2022-08-07
06:00
2022-08-07
07:45
Lufthansa, 821
Frankfurt
Kraków
2022-08-07
12:00
2022-08-07
13:30
Lufthansa, 1366
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Munich
2022-08-14
16:35
2022-08-14
17:55
Lufthansa, 1625
Munich
Gothenburg
2022-08-14
20:05
2022-08-14
21:55
Lufthansa, 2432
8 dagar Vandring i Tatrabergen Göteborg 20 350 SEK Förfrågan
2022-08-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2022-08-07
06:00
2022-08-07
08:15
Lufthansa, 809
Frankfurt
Kraków
2022-08-07
12:00
2022-08-07
13:30
Lufthansa, 1366
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Munich
2022-08-14
13:20
2022-08-14
14:40
Lufthansa, 1623
Munich
Stockholm
2022-08-14
15:30
2022-08-14
17:40
Lufthansa, 1623
8 dagar Vandring i Tatrabergen Stockholm 20 450 SEK Förfrågan
2022-08-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2022-08-07
06:40
2022-08-07
08:10
Lufthansa, 833
Frankfurt
Kraków
2022-08-07
12:00
2022-08-07
13:30
Lufthansa, 1366
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Munich
2022-08-14
13:20
2022-08-14
14:40
Lufthansa, 1623
Munich
Copenhagen
2022-08-14
17:20
2022-08-14
18:50
Lufthansa, 2442
8 dagar Vandring i Tatrabergen Köpenhamn 19 990 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.