Nyhet

Vandring i Slovakienbland Tatrabergens höjder i Slovakiens paradis.

Tatrabergen är den högst belägna delen av den 1500 km långa bergskedjan Karpaterna och de är vida berömda för sin skönhet. Bland taggiga berg och gröna sluttningar når våra vandringar oanade höjder. Vi åker på flottfärd i nationalparken Pieniny och besöker Slovakiens första destilleri och whiskyfabrik i Hniezdne. Vi avnjuter lokala delikatesser och får uppleva Slovakiens eget paradis. 

RESFAKTA

Länder: Slovakien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Spännande och varierande vandringar
 • Bekväma hotell
 • Flottfärd i Pieniny nationalpark
 • Besök på whiskyfabrik med provsmakning
 • Vackra naturupplevelser i tre nationalparker

Dagsprogram
2024

Dag 1 Välkommen till Tatrabergen

Varmt välkomna till Polen! TEMAs reseledare möter på flygplatsen och vi beger oss direkt mot Slovakien och orten Starý smokovec, en resa på cirka 2,5 timmar. 

Vi checkar in på anrika Grand hotell Starý smokovec, och i mån av tid bekantar vi oss med hotellets omgivningar. Vi smakar på den lokala hälsobrunnen som strömmar ut från en källa i närheten av hotellet. Ett tips är ett besök av hotellets fina SPA anläggning innan vår gemensamma välkomstmiddag.

Dag 2. Vandring Malá studená dolina och Téryho chata
Efter frukost går vi till bergbanan som tar oss upp till Hrebienok, 1 272 meter över havet. Från Hrebienok har vi en fantastisk utsikt över Lomnicky stít, landets andra högsta topp. Här börjar också dagens vandring i Höga Tatra. Första etappen tar oss ca 200 höjdmeter uppåt till Zamkovskeho stugan på 1475 meter över havet. Efter en kort vilopaus går vi in i Malá studená dolina som betyder Lilla kalla dalen som sträcker ut sig 4,5 kilometer och  flankeras av Lomnicky-passet i öst och Prostredni hreben i väst Typiskt för Lilla kalla dalen är alpin vegetation med så kallade alpängar på högre höjd. Med lite tur får vi se både stenget och murmeldjur under vår vandring.

Vid dagens mål Teryho chata stannar vi för lunch, som bekostas själv. Maten på fjällstugorna är ofta lite enklare. Efter lunchen och den välförtjänade vilopausen går vi tillbaka genom Lilla kalla dalen till Hrebienok, och tar bergbanan tillbaka till Starý smokovec.

Kvällen är sedan ledig för egna aktiviteter.

Dag 3. Vandring Pieniny nationalpark och whiskyprovning
Pieniny nationalpark upprättades på 1930-talet och sträcker sig genom både Slovakien och Polen. Genom parken flyter floden Dunajec som här bildar gräns mellan de bägge länderna. Flodstränderna består av branta kalkstensklippor och runtom finns en blandning av skog och ett unikt jordbrukslandskap med små fält och ängar. Området är rikt på sällsynta växter och i skogarna strövar bland annat lodjur. Vi börjar morgonen med en busstur till den lilla byn Velký Lipnik, precis på gränsen till Polen. Härifrån gör vi en lätt, kortare vandring i Pieniny nationalpark på cirka två timmar. Målet är Červený kláštor (Det röda klostret) där vi dukar upp till picknick. Klostret är en unik historisk och kulturell relik, vackert belägen vid foten av berget Tri Koruny. Uppfört i sin originalversion under första halvan av 1300-talet fick klostret sitt namn efter det röda tegel som användes som byggnadsmaterial. Červený kláštor restaurerades framgångsrikt på 50- och 60-talet och består av ett flertal byggnader där den gotiska kyrktornet från slutet på 1300-talet sticker ut.

Efter lunch väntar flottfärd på floden Dunajec (om vattenståndet tillåter), som rinner från de polska bergen för att så småningom rinna ut i Östersjön. Floden som användes redan av vikingarna, har historiskt varit en viktigt transportled för timmerflottare. För varje genomförd flottur till Östersjön prydde flottkarlarna sina hattar med en snäcka. Den snäckprydda hatten utgör idag en del av den lokala folkdräkten. När vi nu sakta glider fram över Dunajecs vatten på vår alldeles egen flotte, och med vår alldeles egna ”flottare” vid rodret, passar vi på att njuta av de spektakulära omgivningarna. Floden har skurit sig fram genom kalkberget och bildat en 9 kilometer lång och slingrande "canyon". På vissa ställen omges vi av lodräta bergväggar som reser sig 500 meter rakt upp i luften.

Tillbaka på torra land avgår bussen mot Hniezdne där Slovakiens första destilleri och whiskyproducent bjuder på provsmakning.

På kvällen äter vi gemensam middag i Tatranská Kotlina. 

Dag 4. Vandring Popradské pleso, Strbské Pleso och Solisko
Efter frukost samlas vi i receptionen, och går tillsammans till tågstationen i Starý smokovec. Vi får nämligen möjligheten att prova Tatrabergens Elektricka (spårvagn) som trafikerar ett nätverk på cirka 35 km i södra delen av Tatrabergen. Elektricka har en lång historia, man började bygga 1906 och första vagnen med resenärer gav sig av från Poprad till Starý smokovec 1908. 

Vi åker elektricka till hållplatsen Popradské Pleso härifrån går vi en lätt vandring på ca 4 km, som är inringad utav höga berg som i en amfiteater. Väl framme vid Popradsjön, blir det en timmes lunchpaus, lunchen är på egen hand på någon av flera olika restauranger kring sjön.  Vi vandrar vidare mot Strbské Pleso och Soliskoberget där vi tar linbanan upp till Soliskoberget på1830 meter. Dom som har fått nog av vandring för dagen, kan njuta av utsikten över landskapet med en kopp kaffe eller en kall öl, dom som vill uppleva mer av fjället kan gå upp till toppen av Predné Solisko, till en höjd på 2093 m. En relativt brant vandring på drygt en timma upp och ner.

Väl nere från Soliskomassivet kliver vi ombord på vår buss, och efter ca en timmes resa är vi framme i Habovka, vår andra hemort i Slovakien.

Vi checkar in på vårt hotell och träffas senare för gemensam middag på hotellets restaurang.

Dag 5. Skansen och vandring i Prosiek ravinen.
Vi börjar dagen lite lugnt med ett besök på kulturmuseet Múzeum oravské.  Museet ligger i den sköna miljön vid foten av Roháčebergen.  När vi har lyckats med att slita oss från dom vackra husen, inredningarna och odlingarna, äter vi lunch på en lokal traditionell restaurang kallat  Koliba.
Efter lunchen åker vi söderut, en resväg på cirka 25 minuter till samhället Prosiek, som är utgångspunkt för dagens varierade vandring genom bland annat Prosiek-ravinen. Vi stiger först genom ravinen och vid några tillfällen finns stegar eller kedjor till hjälp. Vidsträckta ängar och betesmarker i det kuperade och fantastiskt vackra landskapet. Vi avslutar vandringen vid det lilla mysiga samhälle Velke borove. En förlängning på cirka  4 km är möjlig för dom som har lust att vandra mer.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter

Dag 6. Vandring i naturreservatet Roháčská plesa
Resans sans sista vandring går till Naturreservatet Roháčská plesa. Reservatet består av en kaskad av fyra glaciärsjöar, som befinner sig i den magiskt vackra Roháče-dalen. Vandringen bjuder på hisnande utsikter med majestätiska topparna .Vid en av sjöarna pausar vi för en enkel lunch uti i det fria bestånde av lokala delikatesser och kanske en snaps med Borovička, att skölja ner den goda maten med. 

Vandringen är relativt lätt, vi rör oss i ett lugnt tempo, för att till fullo kunna njuta av det fantastiska natursceneriet som reservatet bjuder på.

Till kvällen väntar en gemensam avskedsmiddag på hotellets restaurang.

Dag 7. Hemresa
Vår resa tillsammans har nått sitt slut. Efter frukost tar bussen oss tillbaka till Krakows flygplats för vidare flyg hem till Skandinavien. Vi hoppas att ni haft en fantastisk vandringsvecka och att vi på TEMA får hälsa er välkomna tillbaka på en annan resa längre fram.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Krakow, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 3 luncher varav 2 picknickluncher
• 4 middagar

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Krakow. Busstransfer Krakow – Starý Smokovec, ca 145 km. Sju övernattningar på Grand Hotel i Starý Smokovec. Välkomstmiddag ingår.

Dag 2

Vandring (Lätt) Malá studená dolina (Lilla kalla dalen) till Zamkovskeho chata ca 6,2 km (+ 222 m, -222m). Vandring (Medel) till Teryho chata ca 13,3 km ( +728 m, - 728 m) Frukost ingår.

Dag 3

Vandring Pieniny nationalpark, ca 7,4 km (+193m, -456m). Flottfärd. Whiskyprovning. Busstransfer 140 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 4

Vandring Popradské pleso - Strbské Pleso, ca 9,7 km ( +405m, -278m) Frukost och middag ingår.

Dag 5

Vandring Prosiek Ravinen, ca 7 km (+332m -107m) Frukost och lunch ingår.

Dag 6

Vandring Naturreservatet Roháčská plesa 11,7 km (+ 531 m, -531m). Avskedsmiddag ingår.

Dag 7

Habovka – Krakows flygplats, ca 145 km. Frukost ingår.

Slovakien

Folkmängd 5,4 miljoner
Landets yta 49 035 km²
Valuta Euro (EUR)
Religion 66 % katoliker, 6 % protestanter, 2 % reformerta, 1 % ortodoxa
Språk Slovakiska (officiellt), ungerska största minoritetsspråk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Krakow t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
På denna resa ingår inte dricks. TEMAs reseledare samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning
Vandringarna sker flera gånger på hög höjd där det kan bli kallt. Vi rekommenderar därför bekväma kläder och just kläder för alla väder. Att klä sig enligt "lager på lager"-tekniken är ett sätt att vara beredd på varierade förhållanden. Vandringskängor eller kraftiga vandringsskor är ett måste!

Fler tips och information om TEMAs vandringsresor »

Du bör ha god allmänkondition för att få utbyte av resan. Observera att en planerad vandring ibland kan komma att ändras vid exempelvis ogynnsamma förändringar av väderleken.

Hotell/boende

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.