Vandring i Tatrabergenett slovakiskt paradis

Tatrabergen är den högst belägna delen av bergskedjan Karpaterna och vida berömda för sin skönhet. Bland taggiga berg och gröna sluttningar når våra vandringar oanade höjder. Vi besöker världsarvet Spisský hrad, Slovakiens första destilleri och whiskyfabrik i Hniezdne och åker på flottfärd i nationalparken Pieniny. Vi avnjuter lokala delikatesser och får uppleva Slovakiens eget paradis. 

RESFAKTA

Länder: Slovakien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Spännande och varierande vandringar
 • Världsarvet Spisský hrad
 • Flottfärd i Pieniny nationalpark
 • Besök på whiskyfabrik med provsmakning
 • Vackra naturupplevelser

Dagsprogram
Sommar 2020

Dag 1. Ankomst
Varmt välkomna till Polen! TEMAs reseledare möter på flygplatsen och vi beger oss direkt mot Slovakien och Starý Smokovec, en resa på cirka tre timmar. Starý Smokovec har ett förflutet som både semesterort för traktens rika aristokrater och som kurort dit folk kom för källvattnets läkande förmåga. Idag fungerar det som centralort för Tatraregionen.

Väl framme tar vi in på anrika och vackra Grand Hotel som blir vår bas för resten av veckan. Hotellet byggdes redan 1904 och den fantastiskt välbevarade atmosfären gör det lätt att färdas 100 år tillbaka i tiden redan när du kliver in genom entrén. En varm rekommendation är hotellets fina spa som kan nyttjas fritt hela veckan och som brukar ha en mycket positiv effekt på leder och muskler efter en dag på fjället. Massage bekostas på egen hand.

Dag 2. Höga Tatra – Velka studena dolina (Stora kalla dalen)
Efter en tidig frukost går vi gemensamt till linbanan som tar oss upp till Hrebienok, 1 272 meter över havet. Under den två kilometer långa turen avverkas cirka 350 höjdmeter. Från Hrebienok har vi en fantastisk utsikt över Lomnicky stít, landets andra högsta topp. Tidigare trodde man att det var den högsta bergstoppen i Tatramassivet. Berget har också kallats för Farfar.
Här börjar också dagens vandring i Höga Tatra, det vill säga de högst belägna områdena i Tatrabergen. Stora kalla dalen hittar vi i den södra delen av Höga Tatra.
Stora kalla ån rinner genom dalen som kan stoltsera med det största antalet fjällsjöar i Tatrabergen. Första etappen tar oss 700 höjdmeter uppåt till Zbojnická chata på 1 960 meter över havet. Väl framme äter vi lunch på en av de flera lokala fjällstugor vi kommer att besöka under veckan. Dagens lunch bekostar du själv. Maten på fjällstugorna är ofta lite enklare och det finns i regel 4-5 rätter att välja mellan. Anledningen till det är att all mat, dryck och annat som behövs bärs upp till stugorna med mankraft. Rekordet till Zbojnická chata innehas av en man som bar upp ett kylskåp på 140 kg.
Tatrabergen har ett rikt djurliv och med ögonen på skaft kan vi få se såväl stenbock som räv, hjort, murmeldjur och mycket annat. Så glöm inte att titta upp ibland. Efter lunchen vandrar vi tillbaka till Hrebienok och tar linbanan ner till Starý Smokovec. Kvällen fri för egna aktiviteter.
Observera att dagens planerade vandring är ganska tuff på grund av längden och det stora antal höjdmeter vi lägger bakom oss. Vi har själva valt att gradera vandringen en 3:a, vilket ställer högre krav på kondition och välmående knän. Men då vi har både reseledare och lokalguide med på vandringarna, finns möjligheten att dela upp oss i två vandringsgrupper och även göra en lite lättare vandring för de som vill.


Dag 3. Spisský hrad och Levoca
Vi äter frukost och samlas sedan i receptionen för avfärd klockan 9.00.
Först på schemat står Spisský hrad – den största borgen i Slovakien och en av de största i Centraleuropa. Belägen högt uppe på en kalkstensklippa (634 meter över havet) mitt i slättlandet har den milsvid utsikt. Borgen ligger längs gamla, viktiga handelsvägar som band samman de tidigt kulturellt utvecklade medelhavsregionerna med de baltiska områden där det var gott om råmaterial. Spisský hrad uppfördes första gången 1209, förstördes senare av tatarerna och återuppbyggdes på 1400-talet. På 1780-talet förstördes borgen av en brand, men ruinerna är fortfarande spektakulära och vissa delar av byggnaden har restaurerats. Sedan 1993 finns borgen med på Unescos världsarvslista.
Efter besöket i Spisský hrad färdas vi genom den den historiska regionen Spis till den lilla staden och världsarvet Levoca. Här inleder vi med en gemensam lunch inne i den medeltida muromgärdade staden. 2009 blev Levoca världsarv. Idag bor det cirka 15 000 invånare här och tiden verkar ha stannat upp, men under 1400- och 1500-talet spelade den en betydande roll i Slovakiens historia. Här förenades de viktiga handelsvägarna mellan Krakow och Budapest, respektive Kiev och Nürnberg, vilket gjorde Levoca till en naturlig handelsplats. Välståndet speglas i de eleganta byggnaderna i de historiska delarna av staden.
Runt torget Namesti Majstra Pavla ligger flera av stadens kulturskatter samlade, däribland den kanske mest värdefulla – Jakobskyrkan (1332-1342). Kyrkan är byggd i gotisk stil och kanske mest känd för sin höga altartavla. Altartavlan anses också vara Slovakiens mest värdefulla träsnideri. Intill kyrkan ligger rådhuset från 1400- och 1500-talen, som fortfarande används för den lokala administrationen. Torget är omgivet av flera små renässanshus, inte minst familjen Thurzos vackra hus, målat av elever från konsthögskolan i Budapest 1904.
Tillbaka i Smokovec är kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 4. Pieniny nationalpark och whiskyprovning
Pieniny nationalpark upprättades på 1930-talet och sträcker sig genom både Slovakien och Polen. Genom parken flyter floden Dunajec som här bildar gräns mellan de bägge länderna. Flodstränderna består av branta kalkstensklippor och runtom finns en blandning av skog och ett unikt jordbrukslandskap med små fält och ängar. Området är rikt på sällsynta växter och i skogarna strövar bland annat lodjur. Vi börjar morgonen med en busstur till den lilla byn Velký Lipnik, precis på gränsen till Polen. Härifrån gör vi en lätt, kortare vandring i Pieniny nationalpark på cirka två timmar. Målet är Červený kláštor (Det röda klostret) där vi dukar upp till picknick. Klostret är en unik historisk och kulturell relik, vackert belägen vid foten av berget Tri Koruny. Uppfört i sin originalversion under första halvan av 1300-talet fick klostret sitt namn efter det röda tegel som användes som byggnadsmaterial. Červený kláštor restaurerades framgångsrikt på 50- och 60-talet och består av ett flertal byggnader där den gotiska kyrktornet från slutet på 1300-talet sticker ut.

Efter lunch väntar flottfärd på floden Dunajec (om vattenståndet tillåter), som har sin upprinnelse i de polska bergen för att så småningom rinna ut i Östersjön. Floden som användes redan av vikingarna, har historiskt varit en viktigt transportled för timmerflottare. För varje genomförd flottur till Östersjön prydde flottkarlarna sina hattar med en snäcka. Den snäckprydda hatten utgör idag en del av den lokala folkdräkten. När vi nu sakta glider fram över Dunajecs vatten på vår alldeles egen flotte, och med vår alldeles egna ”flottare” vid rodret, passar vi på att njuta av de spektakulära omgivningarna. Floden har skurit sig fram genom kalkberget och bildat en 9 kilometer lång och slingrande "canyon". På vissa ställen omges vi av lodräta bergväggar som reser sig 500 meter rakt upp i luften.

Tillbaka på torra land avgår bussen mot Hniezdne där Slovakiens första destilleri och whiskyproducent bjuder på provsmakning.

På kvällen äter vi gemensam middag i Tatranská Kotlina på Koliba, en typisk slovakisk restaurang med kraftig, rustik mat som fyller på depåerna efter en lång dag på tur. Ett ypperligt tillfälle att prova på den slovakiska nationalrätten, Halusky s Bryndzou, ett slags klimp med bacon och fårost som brukar vara väldigt omtyckt. 

Dag 5. Stefanikova chata
En dag med vackra vyer. Vi börjar morgonen med en busstur på runt en timma till den lilla orten Jasná. Färden går vidare med linbana till Chopok, det tredje högsta berget i Låga Tatra, med en höjd på 2 024 meter. Vår vandring startar på cirka 1 960 meter där vi inledningsvis förflyttar oss längs bergskammen från Chopok och passerar så småningom nedanför Låga Tatras högsta topp Dumbier. För den som känner sig i form finns möjlighet att under vandringen bestiga toppen på 2 043 meter.

Under dagen når vi Stefanikova chata på 1 740 meter, en fjällstuga som öppnades 1928 och som idag drivs av den slovakiska turistföreningen. Här finns möjlighet att äta lunch innan vi fortsätter mot vår slutdestination i Certovica. Under hela dagen bjuds det på en magnifik utsikt mot både Höga Tatra i norr och Muranska planina i söder, så ha gärna kameran lättillgänglig.

Dag 6. Slovenský raj
Resan går idag mot Podlesok (550 meter över havet) och naturreservatet Slovenský raj. Slovenský raj betyder Slovakiens paradis är ett typiskt karstlandskap täckt av barrskog, där vattnet har grävt sig ner i kalkstensberget och bildat djupa raviner och grottor. Under markytan döljer sig ett nätverk av gångar, däribland en av Slovakiens två isgrottor. Som en kontrast till våra övriga vandringar möter vi alltså här ett landskap fyllt av vattenfall, raviner och vacker grönskande skog. För att man enklare ska kunna ta sig fram genom de branta ravinerna har man varit tvungen att på vissa ställen sätta upp räcken och bygga plattformar och stegar. Under dagens vandring stöter vi dock bara på ett par utmanande ställen där vi måste ta oss över broar och använda kedjor som support för säkrare framfart.

Första delen av turen går mot Klástorisko (800 meter över havet), ett gammalt kloster med anor ända från 1300-talet. Här eller vid Horná Lúka (Övre ängen), som ligger i närheten, tar vi paus för en välförtjänt picknick med lokala delikatesser.

Efter lunchen vandrar vi vidare till Biely potok, den vita älven, som fått sitt namn efter kalkstenen som utgör älvens botten. Vi går ganska brant nedför i cirka 20 minuter och fortsätter sedan längs med älven i ytterligare cirka två timmar innan vi når Cingov. Här finns det möjlighet att få sig en kall öl, innan bussen avgår mot Stary Smokovec.

Sammantaget innehåller dagens vandring några brantare partier men höjdskillnaderna är ganska blygsamma. På kvällen äter vi gemensam middag på en restaurang i närheten av hotellet i Starý Smokovec

Dag 7. Malá studená dolina (Lilla kalla dalen) och Teryho chata
Teryho chata är den näst högst belägna fjällstugan i Tatrabergen (2 015 meter över havet) och målet för dagens vandring. Teryho chata byggdes 1899 och finansierades av Ungersk-karpatiska sällskapet, som var den första turistorganisationen i Ungern. Fjällstugan bär namnet efter Edmund Tery, en läkare från Banska Stiavnica som starkt bidragit till Tatrabergens popularitet som turistort och vandringsområde.

Som tidigare inleder vi turen från Hrebienok som tar oss via fjällstugan vid Zamkovského chata. Lilla kalla dalen sträcker ut sig cirka 4,5 kilometer, flankerat av Lomnicky-passet i öst och Prostredni hreben (Mellersta åsen) i väst som delar av Lilla och Stora kalla dalen. I slutet av Lilla kalla dalen finns ”De fem Spissjöarnas dalsänka”, alldeles nedanför Istoppens massiv (2627 meter över havet). Typiskt för Lilla kalla dalen är alpin vegetation med så kallade alpängar på högre höjd. Med lite tur får vi se både stenget och murmeldjur som är vanliga invånare här.

Väl framme vid Teryho chata är det lunch på egen hand. Här uppe bokstavligen omringas vi av det karga bergslandskapet och har en spektakulär utsikt över närliggande toppar. Här hittar vi också flera av de vackra små fjällsjöar Tatrabergen är kända för.

Efter lunch finns tid att utforska omgivningarna på egen hand. Vi vandrar sedan tillbaka samma väg vi kom upp. På kvällen väntar gemensam avskedsmiddag på restaurang i Stary Smokovec.

Precis som under dag 2 är dagens planerade vandring ganska tuff på grund av längden och det stora antal höjdmeter vi lägger bakom oss. Vi har själva valt att gradera vandringen en 3:a, vilket ställer högre krav på kondition och välmående knän. Men precis som dag 2 finns möjligheten att dela upp oss i två vandringsgrupper och även göra en lite lättare vandring för de som vill.

Dag 8. Hemresa
Vår resa tillsammans har nått sitt slut. Efter frukost tar bussen oss tillbaka till Krakows flygplats för vidare flyg hem till Skandinavien. Vi hoppas att ni haft en fantastisk vandringsvecka och att vi på TEMA får hälsa er välkomna tillbaka på en annan resa längre fram.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Krakow, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 2 luncher
• 5 middagar (7 middagar på avresan den 23/8-2020)

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Krakow. Busstransfer Krakow – Starý Smokovec, ca 145 km. Sju övernattningar på Grand Hotel i Starý Smokovec. Välkomstmiddag ingår.

Dag 2
Vandring Hrebienok - Zbojnická Chata, ca 6 km (+ 699 m). Frukost ingår.

Dag 3
Besök vid Spisský Hrad. Stadsvandring i Levoca, ca 1 timma. Busstransfer ca 120 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Vandring Velký Lipník - Cerveny Klastor, ca 6 km. Flottfärd. Whiskyprovning. Busstransfer 140 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 5
Busstransfer Starý Smokovec – Jasná, ca 100 km. Linbana till Chopok. Vandring Chopok - Stefanikova chata - Certovia, ca 13 km (+ 600 m). Frukost ingår.

Dag 6
Vandring Podlesok - Klastorisko (+ 250 m) Klastorisko/Horná lúka - Cingov (-310 m), ca 8 km. Busstransfers ca 75 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 7
Vandring Hrebienok - Teryho Chata, ca 5,5 km (+ 754 m). Avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Starý Smokovec – Krakows flygplats, ca 145 km. Frukost ingår.

Slovakien

Folkmängd 5,4 miljoner
Landets yta 49 035 km²
Valuta Euro (EUR)
Religion 66 % katoliker, 6 % protestanter, 2 % reformerta, 1 % ortodoxa
Språk Slovakiska (officiellt), ungerska största minoritetsspråk

Dagsprogram
23 augusti 2020

Dag 1. Ankomst

Varmt välkomna till Polen! TEMAs reseledare möter på flygplatsen och vi beger oss direkt mot Slovakien och Starý Smokovec, en resa på cirka tre timmar. Starý Smokovec har ett förflutet som både semesterort för traktens rika aristokrater och som kurort dit folk kom för källvattnets läkande förmåga. Idag fungerar det som centralort för Tatraregionen.

Väl framme tar vi in på  Grand Hotel Bellevue som blir vår bas för resten av veckan. En varm rekommendation är hotellets fina spa som kan nyttjas fritt hela veckan och som brukar ha en mycket positiv effekt på leder och muskler efter en dag på fjället. Massage bekostas på egen hand.

Dag 2. Höga Tatra – Velka studena dolina (Stora kalla dalen)
Efter en tidig frukost går vi gemensamt till linbanan som tar oss upp till Hrebienok, 1 272 meter över havet. Under den två kilometer långa turen avverkas cirka 350 höjdmeter. Från Hrebienok har vi en fantastisk utsikt över Lomnicky stít, landets andra högsta topp. Tidigare trodde man att det var den högsta bergstoppen i Tatramassivet. Berget har också kallats för Farfar.
Här börjar också dagens vandring i Höga Tatra, det vill säga de högst belägna områdena i Tatrabergen. Stora kalla dalen hittar vi i den södra delen av Höga Tatra.
Stora kalla ån rinner genom dalen som kan stoltsera med det största antalet fjällsjöar i Tatrabergen. Första etappen tar oss 700 höjdmeter uppåt till Zbojnická chata på 1 960 meter över havet. Väl framme äter vi lunch på en av de flera lokala fjällstugor vi kommer att besöka under veckan. Dagens lunch bekostar du själv. Maten på fjällstugorna är ofta lite enklare och det finns i regel 4-5 rätter att välja mellan. Anledningen till det är att all mat, dryck och annat som behövs bärs upp till stugorna med mankraft. Rekordet till Zbojnická chata innehas av en man som bar upp ett kylskåp på 140 kg.
Tatrabergen har ett rikt djurliv och med ögonen på skaft kan vi få se såväl stenbock som räv, hjort, murmeldjur och mycket annat. Så glöm inte att titta upp ibland. Efter lunchen vandrar vi tillbaka till Hrebienok och tar linbanan ner till Starý Smokovec. Kvällen fri för egna aktiviteter.
Observera att dagens planerade vandring är ganska tuff på grund av längden och det stora antal höjdmeter vi lägger bakom oss. Vi har själva valt att gradera vandringen en 3:a, vilket ställer högre krav på kondition och välmående knän. Men då vi har både reseledare och lokalguide med på vandringarna, finns möjligheten att dela upp oss i två vandringsgrupper och även göra en lite lättare vandring för de som vill.

Dag 3. Spisský hrad och Levoca

Vi äter frukost och samlas sedan i receptionen för avfärd klockan 9.00.
Först på schemat står Spisský hrad – den största borgen i Slovakien och en av de största i Centraleuropa. Belägen högt uppe på en kalkstensklippa (634 meter över havet) mitt i slättlandet har den milsvid utsikt. Borgen ligger längs gamla, viktiga handelsvägar som band samman de tidigt kulturellt utvecklade medelhavsregionerna med de baltiska områden där det var gott om råmaterial. Spisský hrad uppfördes första gången 1209, förstördes senare av tatarerna och återuppbyggdes på 1400-talet. På 1780-talet förstördes borgen av en brand, men ruinerna är fortfarande spektakulära och vissa delar av byggnaden har restaurerats. Sedan 1993 finns borgen med på Unescos världsarvslista.
Efter besöket i Spisský hrad färdas vi genom den den historiska regionen Spis till den lilla staden och världsarvet Levoca. Här inleder vi med en gemensam lunch inne i den medeltida muromgärdade staden. 2009 blev Levoca världsarv. Idag bor det cirka 15 000 invånare här och tiden verkar ha stannat upp, men under 1400- och 1500-talet spelade den en betydande roll i Slovakiens historia. Här förenades de viktiga handelsvägarna mellan Krakow och Budapest, respektive Kiev och Nürnberg, vilket gjorde Levoca till en naturlig handelsplats. Välståndet speglas i de eleganta byggnaderna i de historiska delarna av staden.
Runt torget Namesti Majstra Pavla ligger flera av stadens kulturskatter samlade, däribland den kanske mest värdefulla – Jakobskyrkan (1332-1342). Kyrkan är byggd i gotisk stil och kanske mest känd för sin höga altartavla. Altartavlan anses också vara Slovakiens mest värdefulla träsnideri. Intill kyrkan ligger rådhuset från 1400- och 1500-talen, som fortfarande används för den lokala administrationen. Torget är omgivet av flera små renässanshus, inte minst familjen Thurzos vackra hus, målat av elever från konsthögskolan i Budapest 1904.
Tillbaka i Smokovec är kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 4. Pieniny nationalpark och whiskyprovning

Pieniny nationalpark upprättades på 1930-talet och sträcker sig genom både Slovakien och Polen. Genom parken flyter floden Dunajec som här bildar gräns mellan de bägge länderna. Flodstränderna består av branta kalkstensklippor och runtom finns en blandning av skog och ett unikt jordbrukslandskap med små fält och ängar. Området är rikt på sällsynta växter och i skogarna strövar bland annat lodjur. Vi börjar morgonen med en busstur till den lilla byn Velký Lipnik, precis på gränsen till Polen. Härifrån gör vi en lätt, kortare vandring i Pieniny nationalpark på cirka två timmar. Målet är Červený kláštor (Det röda klostret) där vi dukar upp till picknick. Klostret är en unik historisk och kulturell relik, vackert belägen vid foten av berget Tri Koruny. Uppfört i sin originalversion under första halvan av 1300-talet fick klostret sitt namn efter det röda tegel som användes som byggnadsmaterial. Červený kláštor restaurerades framgångsrikt på 50- och 60-talet och består av ett flertal byggnader där den gotiska kyrktornet från slutet på 1300-talet sticker ut.

Efter lunch väntar flottfärd på floden Dunajec (om vattenståndet tillåter), som har sin upprinnelse i de polska bergen för att så småningom rinna ut i Östersjön. Floden som användes redan av vikingarna, har historiskt varit en viktigt transportled för timmerflottare. För varje genomförd flottur till Östersjön prydde flottkarlarna sina hattar med en snäcka. Den snäckprydda hatten utgör idag en del av den lokala folkdräkten. När vi nu sakta glider fram över Dunajecs vatten på vår alldeles egen flotte, och med vår alldeles egna ”flottare” vid rodret, passar vi på att njuta av de spektakulära omgivningarna. Floden har skurit sig fram genom kalkberget och bildat en 9 kilometer lång och slingrande "canyon". På vissa ställen omges vi av lodräta bergväggar som reser sig 500 meter rakt upp i luften.

Tillbaka på torra land avgår bussen mot Hniezdne där Slovakiens första destilleri och whiskyproducent bjuder på provsmakning.

På kvällen äter vi gemensam middag i Tatranská Kotlina på Koliba, en typisk slovakisk restaurang med kraftig, rustik mat som fyller på depåerna efter en lång dag på tur. Ett ypperligt tillfälle att prova på den slovakiska nationalrätten, Halusky s Bryndzou, ett slags klimp med bacon och fårost som brukar vara väldigt omtyckt. 

Dag 5. Stefanikova chata

En dag med vackra vyer. Vi börjar morgonen med en busstur på runt en timma till den lilla orten Jasná. Färden går vidare med linbana till Chopok, det tredje högsta berget i Låga Tatra, med en höjd på 2 024 meter. Vår vandring startar på cirka 1 960 meter där vi inledningsvis förflyttar oss längs bergskammen från Chopok och passerar så småningom nedanför Låga Tatras högsta topp Dumbier. För den som känner sig i form finns möjlighet att under vandringen bestiga toppen på 2 043 meter.

Under dagen når vi Stefanikova chata på 1 740 meter, en fjällstuga som öppnades 1928 och som idag drivs av den slovakiska turistföreningen. Här finns möjlighet att äta lunch innan vi fortsätter mot vår slutdestination i Certovica. Under hela dagen bjuds det på en magnifik utsikt mot både Höga Tatra i norr och Muranska planina i söder, så ha gärna kameran lättillgänglig.

Dag 6. Slovenský raj

Resan går idag mot Podlesok (550 meter över havet) och naturreservatet Slovenský raj. Slovenský raj betyder Slovakiens paradis är ett typiskt karstlandskap täckt av barrskog, där vattnet har grävt sig ner i kalkstensberget och bildat djupa raviner och grottor. Under markytan döljer sig ett nätverk av gångar, däribland en av Slovakiens två isgrottor. Som en kontrast till våra övriga vandringar möter vi alltså här ett landskap fyllt av vattenfall, raviner och vacker grönskande skog. För att man enklare ska kunna ta sig fram genom de branta ravinerna har man varit tvungen att på vissa ställen sätta upp räcken och bygga plattformar och stegar. Under dagens vandring stöter vi dock bara på ett par utmanande ställen där vi måste ta oss över broar och använda kedjor som support för säkrare framfart.

Första delen av turen går mot Klástorisko (800 meter över havet), ett gammalt kloster med anor ända från 1300-talet. Här eller vid Horná Lúka (Övre ängen), som ligger i närheten, tar vi paus för en välförtjänt picknick med lokala delikatesser.

Efter lunchen vandrar vi vidare till Biely potok, den vita älven, som fått sitt namn efter kalkstenen som utgör älvens botten. Vi går ganska brant nedför i cirka 20 minuter och fortsätter sedan längs med älven i ytterligare cirka två timmar innan vi når Cingov. Här finns det möjlighet att få sig en kall öl, innan bussen avgår mot Stary Smokovec.

Sammantaget innehåller dagens vandring några brantare partier men höjdskillnaderna är ganska blygsamma. På kvällen äter vi gemensam middag på en restaurang i närheten av hotellet i Starý Smokovec

Dag 7. Malá studená dolina (Lilla kalla dalen) och Teryho chata

Teryho chata är den näst högst belägna fjällstugan i Tatrabergen (2 015 meter över havet) och målet för dagens vandring. Teryho chata byggdes 1899 och finansierades av Ungersk-karpatiska sällskapet, som var den första turistorganisationen i Ungern. Fjällstugan bär namnet efter Edmund Tery, en läkare från Banska Stiavnica som starkt bidragit till Tatrabergens popularitet som turistort och vandringsområde.

Som tidigare inleder vi turen från Hrebienok som tar oss via fjällstugan vid Zamkovského chata. Lilla kalla dalen sträcker ut sig cirka 4,5 kilometer, flankerat av Lomnicky-passet i öst och Prostredni hreben (Mellersta åsen) i väst som delar av Lilla och Stora kalla dalen. I slutet av Lilla kalla dalen finns ”De fem Spissjöarnas dalsänka”, alldeles nedanför Istoppens massiv (2627 meter över havet). Typiskt för Lilla kalla dalen är alpin vegetation med så kallade alpängar på högre höjd. Med lite tur får vi se både stenget och murmeldjur som är vanliga invånare här.

Väl framme vid Teryho chata är det lunch på egen hand. Här uppe bokstavligen omringas vi av det karga bergslandskapet och har en spektakulär utsikt över närliggande toppar. Här hittar vi också flera av de vackra små fjällsjöar Tatrabergen är kända för.

Efter lunch finns tid att utforska omgivningarna på egen hand. Vi vandrar sedan tillbaka samma väg vi kom upp. På kvällen väntar gemensam avskedsmiddag på restaurang i Stary Smokovec.

Precis som under dag 2 är dagens planerade vandring ganska tuff på grund av längden och det stora antal höjdmeter vi lägger bakom oss. Vi har själva valt att gradera vandringen en 3:a, vilket ställer högre krav på kondition och välmående knän. Men precis som dag 2 finns möjligheten att dela upp oss i två vandringsgrupper och även göra en lite lättare vandring för de som vill.

Dag 8. Hemresa

Vår resa tillsammans har nått sitt slut. Efter frukost tar bussen oss tillbaka till Krakows flygplats för vidare flyg hem till Skandinavien. Vi hoppas att ni haft en fantastisk vandringsvecka och att vi på TEMA får hälsa er välkomna tillbaka på en annan resa längre fram.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Krakow, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 2 luncher
• 5 middagar (7 middagar på avresan den 23/8-2020)

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Krakow. Busstransfer Krakow – Starý Smokovec, ca 145 km. Sju övernattningar på Grand Hotel i Starý Smokovec. Välkomstmiddag ingår.

Dag 2
Vandring Hrebienok - Zbojnická Chata, ca 6 km (+ 699 m). Frukost ingår.

Dag 3
Besök vid Spisský Hrad. Stadsvandring i Levoca, ca 1 timma. Busstransfer ca 120 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Vandring Velký Lipník - Cerveny Klastor, ca 6 km. Flottfärd. Whiskyprovning. Busstransfer 140 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 5
Busstransfer Starý Smokovec – Jasná, ca 100 km. Linbana till Chopok. Vandring Chopok - Stefanikova chata - Certovia, ca 13 km (+ 600 m). Frukost ingår.

Dag 6
Vandring Podlesok - Klastorisko (+ 250 m) Klastorisko/Horná lúka - Cingov (-310 m), ca 8 km. Busstransfers ca 75 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 7
Vandring Hrebienok - Teryho Chata, ca 5,5 km (+ 754 m). Avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Starý Smokovec – Krakows flygplats, ca 145 km. Frukost ingår.

Slovakien

Folkmängd 5,4 miljoner
Landets yta 49 035 km²
Valuta Euro (EUR)
Religion 66 % katoliker, 6 % protestanter, 2 % reformerta, 1 % ortodoxa
Språk Slovakiska (officiellt), ungerska största minoritetsspråk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Krakow t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
På denna resa ingår inte dricks. TEMAs reseledare samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


VANDRINGEN

Klädsel och utrustning
Vandringarna sker flera gånger på hög höjd där det kan bli kallt. Vi rekommenderar därför bekväma kläder och just kläder för alla väder. Att klä sig enligt "lager på lager"-tekniken är ett sätt att vara beredd på varierade förhållanden. Vandringskängor eller kraftiga vandringsskor är ett måste!

Fler tips och information om TEMAs vandringsresor »

Du bör ha god allmänkondition för att få utbyte av resan. Observera att en planerad vandring ibland kan komma att ändras vid exempelvis ogynnsamma förändringar av väderleken.

Vandringen – dag för dag

Angiven total vandringstid är ungefärlig och inkluderar raster och på de längre vandringarna även lunch/picknick enligt programmet.

Dag 2
Vandring i Höga Tatra. Hrebienok (1261 m ö h) - Zbojnická chata (1960 m ö h) - Hrebienok (1261 m ö h). Höjdskillnad 699 m. Total tid för vandring cirka 8 timmar.

Dag 3
Vandring i stadsmiljö i Levoca. Inga höjdskillnader.

Dag 4
Vandring i Pieniny nationalpark. Inga större höjdskillnader. Total tid för vandring, cirka 2 timmar.

Dag 5
Vandring till Skalnata Pleso. Hrebienok (1272 m ö h) - Skalnata pleso (1757 m ö h) - Tatranská lomnica (850 m ö h). Höjdskillnad 732 m (upp) och 907 m (ner). Total tid för vandring, cirka 5,5 timmar.

Dag 6
Vandring i Slovakiens paradis. Podlesok (550 m ö h) - Klastorisko/Horna lúka (800 m ö h) - Cingov (490 m ö h). Total tid för vandring, cirka 6½ timmar. Höjdskillnad 250 m (upp) och 310 (ner).

Dag 7
Vandring i Höga Tatra. Hrebienhok (1261 m ö h) - Téryho chata (2015 m ö h) - Hrebienhok (1261 m ö h). Höjdskillnad 754 m. Total tid för vandring, cirka 7,5 timmar.

Observera att ett par av de planerade vandringarna, dag 2 och dag 7, är lite mer utmanande och ställer större krav på god kondition och bra knän. Dock har vi både reseledare och lokalguide med på resan, vilket innebär att vi kan dela upp oss i två vandringsgrupper och erbjuda en lättare vandring för de som vill. 

Hotell/boende

Kommentarer

På avresan 23/8 2020 kommer vi att bo på Hotel Bellevue istället för Grand Hotel Starý Smokovec. På denna avresa ingår alla middagar i priset.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-09-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Kraków
2020-09-13
08:40
2020-09-13
10:10
SAS, 1735
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Stockholm
2020-09-20
15:30
2020-09-20
17:25
SAS, 1800
Stockholm
Copenhagen
2020-09-20
19:00
2020-09-20
20:10
SAS, 1409
8 dagar Vandring i Tatrabergen Köpenhamn 17 390 SEK 4 platser kvar Boka
2020-09-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2020-09-13
06:20
2020-09-13
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Kraków
2020-09-13
08:40
2020-09-13
10:10
SAS, 1735
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Stockholm
2020-09-20
15:30
2020-09-20
17:25
SAS, 1800
Stockholm
Gothenburg
2020-09-20
19:05
2020-09-20
20:00
SAS, 165
8 dagar Vandring i Tatrabergen Göteborg 17 390 SEK 4 platser kvar Boka
2020-09-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Kraków
2020-09-13
13:00
2020-09-13
14:50
SAS, 1799
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kraków
Stockholm
2020-09-20
15:30
2020-09-20
17:25
SAS, 1800
8 dagar Vandring i Tatrabergen Stockholm 17 390 SEK 6 platser kvar Boka
2021-06-06 8 dagar Vandring i Tatrabergen Köpenhamn 17 990 SEK 6 platser kvar Boka
2021-06-06 8 dagar Vandring i Tatrabergen Stockholm 18 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-07-18 8 dagar Vandring i Tatrabergen Köpenhamn 18 890 SEK 6 platser kvar Boka
2021-07-18 8 dagar Vandring i Tatrabergen Stockholm 18 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-08-15 8 dagar Vandring i Tatrabergen Köpenhamn 18 690 SEK 6 platser kvar Boka
2021-08-15 8 dagar Vandring i Tatrabergen Stockholm 18 690 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.