Gran Canarias bästa

Möt Gran Canaria till fots i historiska Las Palmas och längs de vackraste vandringslederna och vägarna. Vi möter en ö med många trevliga överraskningar –  inte minst den lokala maten.

Möt Gran Canaria till fots, och lär känna den populära Kanarieöns bästa hemligheter. Du gör en stadstur till fots i Las Palmas, vandrar längs de vackraste lederna och njuter av kanarisk mat och provar vin. Gran Canaria är en älskad semesterö, men märkligt outforskad. Här finns praktfulla haciendor, andlöst vackra vandringsleder, vulkankratrar, vinodlingar och pittoreska bergsbyar. Resan är en härlig cocktail av annorlunda intryck.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-21 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i La Vegueta och Santa Ana
 • Den kanariska maten
 • Vandring till Roque Nublo
 • Caldera de Bandama och vinprovning
 • Agaeteravinen

Dagsprogram
Vinter 2018/19

Dag 1 - Avresa till Gran Canaria 
Välkommen till Gran Canaria. Ankomsttid till Gran Canaria beror på varifrån i Skandinavien du avreser. På flygplatsen möts du av din reseledare eller av vår samarbetspartner som tar emot med en synlig TEMA-skylt. På hotellet möter din TEMA-reseledare som hälsar dig välkommen. Beroende på flygets ankomst är dagen ledig för egna aktiviteter. På kvällen före vår välkomstmiddag går din reseledare igenom programmet.
 Du bor 4 nätter alldeles i närheten av den klassiska stranden Las Canteras, som bjuder på trevliga uteserveringar med skön utsikt över stranden och havet. Ankommer du tidigt på dagen kanske du tar ett svalkande dopp i havet.

Dag 2 - Stadstur i Las Palmas med lunch
Las Palmas kan beskrivas på många sätt och ur många synvinklar. Först och främst tänker man på staden som en av charterturismens stora metropoler. Hit sökte sig norra Europas turister för att få sol och värme under 60- och 70-talet och charterindustrin hade sin gryning. Men om vi börjar lite tidigare, för omkring fyra-fem hundra år sedan. Då var Las Palmas en språngbräda mellan Europa och det nyupptäckta Amerika. En helt annan historia kommer i dagen, som bland annat ger oss nycklarna till La Vegueta och Santa Ana, stadens äldsta stadsdelar. Idag är rikemanshusen från den koloniala tiden nyrenoverade. Katedralen reser sig mäktigt i centrum som markör för en ny era.
Historiska La Vegueta utgör en skarp kontrast till söderns turistorter. För Gran Canaria och dess ursprungsbefolkning, guancherna, ledde upptäckten av den Nya Världen till dramatiska förändringar. Efter att ha varit en avlägsen utpost för den portugisiska och spanska sjöfarten blev Gran Canaria efter år 1492 ett strategiskt centrum under upptäckareran. Staden är starkt förknippad med Kristoffer Kolumbus, som mellanlandade här under den berömda upptäcksresan till Amerika. Ön har sedan dess präglats av ständig utveckling.
De senaste decenniernas turism har naturligtvis satt sin prägel på Gran Canaria, men det ibland uträknade charterresmålet är nu uppfräschat och rustat för nya tider – vilket också syns i Las Palmas.
Vår stadsvandring tar oss till de intressantaste platserna. Vi äter lunch på en lokal kanarisk restaurang och fortsätter därefter till gamla stan och fördjupar oss lite till innan dagen är slut.
Resten av dagen är ledig för egna strövtåg och aktiviteter.

Dag 3 - Vandring i Caldera de Bandama
I de östra delarna av Gran Canaria ligger Caldera de Bandama, öns största vulkaniska krater. Den vulkaniska aktiviteten, som genom miljontals år bildat de Kanariska öarna, talar genom landskapsbilden och hjälper oss att förstå Kanarieöarnas ursprung. Här ser vi exempel på hur en hög topp störtat in och bildat en 200 m djup krater. Vi vandrar runt kanten, innan vi går ner i den näringsrika lavamyllan på Calderans botten. Här råder en märklig och kanske en aning paradoxal fridfullhet, med tanke på det våldsamma förflutna som är landskapets ursprung. Ett hotfullt paradis.
Ormvråk och tornfalk svävar på de uppvindar som bildas längs calderakanten och har du tur kan du se den skygga härfågeln. Längst ner i kratern är vi helt och hållet omgivna av vulkanens väggar, som skapat ett isolerat ekosystem där flera helt unika växtarter uppstått. Bland dem den mycket sällsynta och utrotningshotade la Dama de Bandama som bara finns här. Bandamakratern är ca 2000 år gammal och är resterna av en så kallad strombolivulkan.
Den bördiga jordmånen och ett mycket gynnsamt klimat ger perfekta förutsättningar för att odla vin. Därför är också Bandama Gran Canarias viktigaste vinodlingsområde. Sålunda finner vi här flera vingårdar som producerat vin sedan 1600-talet. Vi tar en paus och provar några av områdets vinprodukter med lite tilltugg. Sedan blir det kanarisk lunch på en lokal restaurang.
Vi rundar dagens program med ett besök på Botaniska Trädgården Viera y Clavijo.
Resten av dagen är ledig för egna strövtåg och aktiviteter.

Dag 4 – På herdestigar
Dagens vandringen på 8 km börjar i Aserrador. Här dras blicken obönhörligen till den enorma klippformationen Roque Nublo, ungefär Molnklippan, som invånarna menar är en symbol för ön. Roque Nublo förklarades nationalmonument 1987 och är en del av naturreservatet Parque Rural del Nublo.
Under vandringen fascineras vi av det dramatiska vulkaniska landskapet, som den spanske författaren och filosofen Miguel de Unamuno kallade för ”en förstenad storm”. Vid klart väder ser man ända till Spaniens högsta berg Tejde, 3 800 m ö h, på grannön Teneriffa och nedanför i nordost skymtar vi metropolen Las Palmas.Under vandringen stöter vi på några av Kanarieörnas unika växter, s k endemer som vi får lära oss lite mer om.
Längs naturreservatet Inaguas kommer vi fram till den lilla sjön Las Niñas, som egentligen är en damm. Vi avslutar vandringen och gör ett intressant besök på en ett ysteri, där man producerar utsökta får- och getostar. Lunchen som följer blir en tapaslunch med härliga kanariska smårätter, torkad frukt, bröd och en del sötsaker, och lokala viner förstås.
Efter dagens spännande vandring beger vi oss ut till kusten och Agaete, där vårt nya hotell ligger. Vägen dit är en av Gran Canarias vackraste. Innan vi anländer gör vi ett kaffestopp i Las Cañadas de Veneguera.
Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 5 - Ledig dag.
Ledig dag för egna aktiviteter.

Dag 6 – Skog och vatten i hjärtat av Gran Canaria
Dagens vandring på 7 km tar cirka 3,5 timmar. Vi inleder i Altos de Moya och vandrar stundom genom tät grönska, omgivna av 100 meter höga bergväggar. Här kan man finna flera endemiska växter, unika för Kanarieöarna. Här låg ett hälsobad med hotell från andra hälften av 1800-talet, dåtidens spa. Det var en de första turistattraktionerna på Kanarieöarna och sålunda en pionjär. Nu står det övergivet och förfallet. Krigen kom emellan och verksamheten upphörde.
Bussen plockar upp oss vid den lilla sjön La Laguna de Vallesco för vidare förd till byn Firgas, där vi avslutar dagens program med en härlig lunch.
Eftermiddagen och kvällen är lediga för egna aktiviteter.

Dag 7 - Vandring i Agaeteravinen
I dag gör vi en vandring på cirka 4,5 timmar genom Agaetedalen från hotellet. Agaetedalen är känd för att fortfarande vara tämligen opåverkad av massturismen. Landskapet är storslaget och manumentalt, omgivet av mäktiga och dramatiska bergsformationer och Gran Canarias största tallskogar, Pinar de Tamadaba.
Agaetedalen är ett av Kanarieöarnas bördigaste platser. Närmare kusten och havet odlas en mängd olika frukter både subtropiska och tropiska:  apelsiner, bananer, mango, papaya och vindruvor. Mikroklimatet  tillåter odling av kaffe som är en utpräglad tropisk växt. Kaffeodlingarna är unika på dessa breddgrader och lär vara de nordligaste i världen.
Vi avslutar med ett gastronomiskt besök på en lantgård, provar viner, ostar, lokala charkuterier och smårätter. Det unika kaffet står också på menyn. Efter denna smakrika upplevelse, fortsätter vi till hotellet.
Senare på kvällen väntar en avskedsmiddag på en populär restaurang nere i hamnen.

Dag 8 - Avresa till Skandinavien.
Ledig förmiddag fram till avresan till flygplatsen och hemresa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar

• 7 frukostar
• 5 mellanmål
• 6 luncher
• 1 middag
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand: 3400:-
• Enkelrumstillägg från: 2550:-

RESFAKTA

Dag 1
Avresa och ankomst till Gran Canaria. Flygresa och transfer ingår. Välkomstmiddag ingår. Tre övernattningar på hotell i Las Palmas.

Dag 2

Stadstur i Las Palmas med lunch. Vandring 8 km, cirka 4 tim. Frukost, mellanmål och tapaslunch ingår.

Dag 3

Utflykt till Caldera de Bandama. Vandring 6,6 km, cirka 3,5 timmar. Buss 35 km. Frukost, mellanmål och lunch ingår.

Dag 4

Vandring kring Rural del Nublo och Inagua. Vandring 8 km, cirka 4 timmar. Frukost, mellanmål och lunch ingår. 4 övernattningar på hotell i Agaete.

Dag 5

Ledig dag för egna aktiviteter. Frukost ingår.

Dag 6

Vandring till La Laguna de Vallesco, 7 km, cirka 3,5 timmar. Frukost, mellanmål och lunch ingår.

Dag 7

Vandring i Agaeteravinen. Vandring 9 km, cirka 4,5 km. Frukost, mellanmål, tapaslunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8

Transfer till flygplatsen för hemresa. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 40,3 milj Landets yta 504 782 km² Valuta Euro Religion Katoliker 82%, agnostiker och ateister 14%, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1%, övriga ca 2,7 % Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa Gran Canaria t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges.

Valuta:
Euro (EUR).
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Dricks ingår inte. Vår TEMA-guide samlar in 22 EUR per person (ca 220 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen av dricks till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.


Väder och klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »
Vandringen:

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-11-03

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Gran Canaria
2018-11-03
08:40
2018-11-03
13:00
Novair, SK7673
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Gothenburg
2018-11-10
13:55
2018-11-10
20:15
Novair, SK7674
8 dagar Gran Canarias bästa Göteborg 18995 SEK 4 platser kvar Boka
2018-11-03

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Gran Canaria
2018-11-03
06:15
2018-11-03
11:15
Novair, NVR163
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Stockholm
2018-11-10
14:50
2018-11-10
21:50
Novair, NVR164
8 dagar Gran Canarias bästa Stockholm 18995 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-11-03

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Gran Canaria
2018-11-03
11:50
2018-11-03
16:20
Novair, SK7713
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Copenhagen
2018-11-10
17:20
2018-11-10
23:35
Novair, SK7714
8 dagar Gran Canarias bästa Köpenhamn 18995 SEK 6 platser kvar Boka
2019-02-23

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Gran Canaria
2019-02-23
08:40
2019-02-23
13:00
Novair, SK7673
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Gothenburg
2019-03-02
13:55
2019-03-02
20:15
Novair, SK7674
8 dagar Gran Canarias bästa Göteborg 19185 SEK 4 platser kvar Boka
2019-02-23

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Gran Canaria
2019-02-23
06:15
2019-02-23
11:15
Novair, NVR163
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Stockholm
2019-03-02
14:50
2019-03-02
21:50
Novair, NVR164
8 dagar Gran Canarias bästa Stockholm 19185 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-02-23

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Gran Canaria
2019-02-23
11:50
2019-02-23
16:20
Novair, SK7713
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Copenhagen
2019-03-02
17:20
2019-03-02
23:35
Novair, SK7714
8 dagar Gran Canarias bästa Köpenhamn 19185 SEK 6 platser kvar Boka
2019-03-02

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Gran Canaria
2019-03-02
11:50
2019-03-02
16:20
Novair, SK7713
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Copenhagen
2019-03-09
17:20
2019-03-09
23:35
Novair, SK7714
8 dagar Gran Canarias bästa Köpenhamn 18135 SEK 4 platser kvar Boka
2019-03-02

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Gran Canaria
2019-03-02
08:50
2019-03-02
13:50
Novair, NVR163
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Stockholm
2019-03-09
14:50
2019-03-09
21:50
Novair, NVR164
8 dagar Gran Canarias bästa Stockholm 18135 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-03-02

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Gran Canaria
2019-03-02
08:40
2019-03-02
13:00
Novair, SK7673
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Gothenburg
2019-03-09
13:55
2019-03-09
20:15
Novair, SK7674
8 dagar Gran Canarias bästa Göteborg 18135 SEK 4 platser kvar Boka
2019-03-09

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Gran Canaria
2019-03-09
08:40
2019-03-09
13:00
Novair, SK7673
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Gothenburg
2019-03-16
13:55
2019-03-16
20:15
Novair, SK7674
8 dagar Gran Canarias bästa Göteborg 18320 SEK 4 platser kvar Boka
2019-03-09

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Gran Canaria
2019-03-09
08:50
2019-03-09
13:50
Novair, NVR163
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Stockholm
2019-03-16
14:50
2019-03-16
21:50
Novair, NVR164
8 dagar Gran Canarias bästa Stockholm 18320 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-03-09

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Gran Canaria
2019-03-09
11:50
2019-03-09
16:20
Novair, SK7713
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Copenhagen
2019-03-16
17:20
2019-03-16
23:35
Novair, SK7714
8 dagar Gran Canarias bästa Köpenhamn 18320 SEK 4 platser kvar Boka
2019-03-23

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Gran Canaria
2019-03-23
08:40
2019-03-23
13:00
Novair, SK7673
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Gothenburg
2019-03-30
13:55
2019-03-30
20:15
Novair, SK7674
8 dagar Gran Canarias bästa Göteborg 17530 SEK 4 platser kvar Boka
2019-03-23

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Gran Canaria
2019-03-23
11:50
2019-03-23
16:20
Novair, SK7713
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Copenhagen
2019-03-30
17:20
2019-03-30
23:35
Novair, SK7714
8 dagar Gran Canarias bästa Köpenhamn 17530 SEK 4 platser kvar Boka
2019-03-23

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Gran Canaria
2019-03-23
08:50
2019-03-23
13:50
Novair, NVR163
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gran Canaria
Stockholm
2019-03-30
14:50
2019-03-30
21:50
Novair, NVR164
8 dagar Gran Canarias bästa Stockholm 17530 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose