Gran Canarias bästa

Möt Gran Canaria till fots i historiska Las Palmas och längs de vackraste vandringslederna och vägarna. Vi möter en ö med många trevliga överraskningar –  inte minst den lokala maten.

Möt Gran Canaria till fots, och lär känna den populära Kanarieöns bästa hemligheter. Du gör en stadstur till fots i Las Palmas, vandrar längs de vackraste lederna och njuter av kanarisk mat och provar vin. Gran Canaria är en älskad semesterö, men märkligt outforskad. Här finns praktfulla haciendor, andlöst vackra vandringsleder, vulkankratrar, vinodlingar och pittoreska bergsbyar. Resan är en härlig cocktail av annorlunda intryck.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-21 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i La Vegueta och Santa Ana
 • Den kanariska maten
 • Vandring till Roque Nublo
 • Caldera de Bandama och vinprovning
 • Agaeteravinen

Dagsprogram
Vinter 2017/2018

Dag 1 - Avresa till Gran Canaria
Välkommen till Gran Canaria. Ankomsttid till Gran Canaria beror på varifrån i Skandinavien du avreser. På flygplatsen möts du av din reseledare eller av vår samarbetspartner som tar emot med en synlig TEMA-skylt. På hotellet möter din TEMA-reseledare som hälsar dig välkommen och informerar om programmet. Beroende på flygets ankomst är dagen ledig för egna aktiviteter fram till middagen. Du bor 4 nätter alldeles i närheten av den klassiska stranden Las Canteras, som bjuder på trevliga uteserveringar med skön utsikt över stranden och havet. Ankommer du tidigt på dagen kanske du tar ett svalkande dopp i havet.

Dag 2 - Stadstur i Las Palmas med lunch
Las Palmas kan beskrivas på många sätt och ur många synvinklar. Först och främst tänker man på staden som en av charterturismens stora metropoler. Hit sökte sig norra Europas turister för att få sol och värme under 60- och 70-talet och charterindustrin hade sin gryning.Men om vi börjar lite tidigare, för omkring fyra-fem hundra år sedan. Då var Las Palmas en språngbräda mellan Europa och det nyupptäckta Amerika. En helt annan historia kommer i dagen, som bland annat ger oss nycklarna till La Vegueta och Santa Ana, stadens äldsta stadsdelar. Idag är rikemanshusen från den koloniala tiden nyrenoverade. Katedralen reser sig mäktigt i centrum som markör för en nya era. Historiska La Vegueta utgör en skarp kontrast till söderns turistorter.För Gran Canaria och dess ursprungsbefolkning, guancherna, ledde upptäckten av den Nya Världen till dramatiska förändringar. Efter att ha varit en avlägsen utpost för den portugisiska och spanska sjöfarten blev Gran Canaria efter år 1492 ett strategiskt centrum under upptäckareran. Staden är starkt förknippad med Kristoffer Kolumbus, som mellanlandade här under den berömda upptäcksresan. Ön har sedan dess präglats av ständig utveckling.De senaste decenniernas turism har naturligtvis satt sin prägel på Gran Canaria, men det ibland uträknade charterresmålet är nu uppfräschat och rustat för nya tider – vilket också syns i Las Palmas.Det är alltså här vi börjar, i 1500- och 1600-talets Las Palmas. Fram till lunch vandrar vi runt i de historiska kvarteren och lär känna de intressantaste platserna, Katedralen, Kolumbusmuseet, byggnaderna och personligheterna som präglat staden.

Efter lunchen är vi lediga för egna strövtåg och aktiviteter.

Dag 3 - Vandring i Caldera de Bandama
I de östra delarna av Gran Canaria ligger Caldera de Bandama, öns största vulkaniska krater. Den vulkaniska aktiviteten, som genom miljontals år bildat de Kanariska öarna, talar genom landskapsbilden och hjälper oss att förstå Kanarieöarnas ursprung. Här ser vi exempel på hur en hög topp störtat in och bildat en 200 m djup krater. Vi vandrar runt kanten (3 km) innan vi går ner i den näringsrika lavamyllan på Calderans botten. Här råder en märklig och kanske en aning paradoxal fridfullhet, med tanke på det våldsamma förflutna som är landskapets ursprung. Ett hotfullt paradis.Ormvråk och tornfalk svävar på de uppvindar som bildas längs calderakanten och har du tur kan du se den skygga härfågeln. Längst ner i kratern är vi helt och hållet omgivna av vulkanens väggar, som skapat ett isolerat ekosystem där flera helt unika växtarter uppstått. Bland dem den mycket sällsynta och utrotningshotade la Dama de Bandama som bara finns här.Bandamakratern är ca 2000 år gammal och är resterna av en så kallad strombolivulkan. Den bördiga jordmånen och ett mycket gynnsamt klimat ger perfekta förutsättningar för att odla vin. Därför är också Bandama Gran Canarias viktigaste vinodlingsområde. Vi rundar av en härlig vandring med en välsmakande tapaslunch..Resten av dagen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 4 - Vandring i naturreservatet Rural del Nublo
Dagens vandringen går genom naturreservatet Rural del Nublo. Här dras blicken obönhörligen till den enorma klippformationen Roque Nublo, ungefär Molnklippan, som invånarna menar är ett måste att besöka och en symbol för ön. Roque Nublo förklarades nationalmonument 1987 och är en del av naturreservatet Parque Rural del Nublo.Under vandringen fascineras vi av det dramatiska vulkaniska landskapet, som den spanske författaren och filosofen Miguel de Unamuno kallade för ”en förstenad storm”. Vid klart väder ser man ända till Spaniens högsta berg Tejde, 3 800 m ö h, på grannön Teneriffa och nedanför i nordost skymtar vi metropolen Las Palmas.Under vandringen stöter vi på några av Kanarieörnas unika växter, s k endemer som vi får lära oss lite mer om.Efter härlig vandring njuter vi av en välsmakande lunch på en restaurang med kanariska specialiteter i Tejeda. Sedan bär det av tillbaka till Las Palmas, där du har kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 5 - Vandring i Azuajeravinen
Idag byter vi övernattningsort och flyttar till Agaete i nordväst. Sålunda checkar vi ut och tar med oss allt bagage idag.Azuajedalen är en bördig ravin mellan de små orterna Firgas och Moya. Dalen ingår i naturparken Doramas. Större delen av vandringen följer vi ett vattendrag genom tät grönska, omgivna av 100 meter höga bergväggar. Här kan man finna flera endemiska växter, unika för Kanarieöarna.Vi passerar ruinerna av ett hälsobad med hotell från andra hälften av 1800-talet, dåtidens spa. Det var en de första turistattraktionerna på Kanarieöarna och sålunda en pionjär. Nu står det övergivet och förfallet. Krigen kom emellan och verksamheten upphörde. Hit kom gäster från Europas alla hörn. Ryktet om vattnets helbrägdagörande krafter hade nått ända upp i norra Europa.Vandring i Azuajedalen avslutas med en härlig lunch innan vi återvänder till hotellet. Eftermiddagen och kvällen är lediga för egna aktiviteter.

Dag 6 - Ledig dag.
Ledig dag för egna aktiviteter.

Dag 7 - Vandring i Agaeteravinen
I dag gör vi en vandring ca 4 timmar genom Agaetedalen, som är känd för att fortfarande vara tämligen opåverkad av massturismen. Landskapet är storslaget, omgivet av mäktiga och dramatiska bergsformationer och Gran Canarias största tallskogar, Pinar de Tamadaba.Agaetedalen är inte bara ett av Kanarieöarnas bördigaste platser. Närmare kusten och havet odlas en mängd olika frukter både subtropiska och tropiska:  apelsiner, bananer, mango, papaya och vindruvor. Mikroklimatet  tillåter dessutom odling av kaffe som är en utpräglad tropisk växt. Kaffeodlingarna är unika på dessa breddgrader och lär vara de nordligaste i världen. I San Pedro på en lantgård stannar vi till för att äta lunch. Vi provar flera kanariska specialiteter, vin från gården och det unika kaffet. Efter lunchen fortsätter vi till hotellet och därmed är dagens vandring avslutad.Senare på kvällen väntar en avskedsmiddag på en populär restaurang nere i hamnen, Puerto de las Nieves.

Dag 8 - Avresa till Skandinavien
Ledig förmiddag fram till avresan till flygplatsen och hemresa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 1 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand: 3400:-
• Enkelrumstillägg från: 2550:-

RESFAKTA

Dag 1
Avresa och ankomst till Gran Canaria. Flygresa och transfer ingår. Välkomstmiddag ingår. Fyra nätter på hotell i Las Palmas.

Dag 2
Stadstur i Las Palmas med lunch. Ca 5 tim. Frukost och tapaslunch ingår.

Dag 3
Las Palmas – Caldera de Bandama – Agaete. Buss 35 km. Vandring 11 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Vandring i naturreservatet Rural del Nublo. Cruz de Tejeda. Vandring 11 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Las Palmas – Azuaje – Agaete. Buss 60 km. Vandring 5,5 km. Frukost och lunch ingår. Tre nätter på hotell i Agaete.

Dag 6
Ledig dag för egna aktiviteter. Frukost ingår.

Dag 7
Vandring i Agaeteravinen. Frukost, tapaslunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Transfer till flygplatsen för hemresa. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 40,3 milj Landets yta 504 782 km² Valuta Euro Religion Katoliker 82%, agnostiker och ateister 14%, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1%, övriga ca 2,7 % Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Mer om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa Gran Canaria t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges.

Programändring:
Avresan 24/2: På grund av besvärlig bokningssituation byter vi hotellen Astoria och Roca Negra till Hotel Aloe Canteras, där vi bor alla nätter direkt vid den berömda stranden och promenadstråket las Canteras. Där du får rum med havsutsikt. Inga programändringar för övrigt.
Vi erbjuder, utöver det ordinarie programmet, en badutflykt Dag 6 till Maspalomas/Meloneras.

Här finner du mer info om hotellet: www.aloecanteras.com/en

Valuta:
Euro (EUR).
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Dricks:

I denna resa ingår viss gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Önskar du utöver detta ge extra bevis på uppskattning är det naturligtvis upp till dig. TEMAs reseledare kan ge råd om vilken summa som är lämplig.
Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »
Vandringen:

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose