Mallorca för alla sinnentill fots och på cykel

En mer mångskiftande upplevelse av Mallorca är svår att föreställa sig. Natursköna vandringar mellan Deià och Puerto de Sóller, och i Na Burguesa i den vackra bergskedjan Serra de Tramuntana. Vi bjuds också en spännande cykeltur i Palma med historia, konst och nutid på menyn. Vinprovning, avsmakning av olivolja och besök i bergsbyn Valldemossa, och vi bor fint vid stranden strax utanför Palma.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Typ av resa: Vandringsresa - Mat- och vinresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-23 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Palma de Mallorca
 • Oliv- och vinprovningar
 • Upptäck Palma på cykel
 • Vandring i Na Burguesa
 • Utflykt till Valldemossa med lunch

Dagsprogram
2018-19

Dag 1. Ankomst till Palma de Mallorca

Trots sin relativa litenhet, begränsade yta och höga befolkningstäthet erbjuder Mallorca ett enormt varierat utbud av sevärdheter och attraktioner. Höga berg som stupar ner i havet, våtmarker, sandstränder, idylliska pastorala jordbrukslandskap, apelsin- och olivlundar och pinjeskogar. Allt detta omgivet av Medelhavets blå vatten. Dessutom bjuder Mallorca på en pärla till storstad med attraktioner för alla intressen: kultur, shopping, trevliga restauranger och tapasbarer. Palma de Mallorca är en verklig kulturstad full med intressanta historiska byggnader och monument, men också en modern kosmopolitisk sydeuropeisk stad med allt vad det innebär. Möjligheterna att njuta och utforska allt detta är näst intill obegränsade.

Under denna vecka lär vi känna några av denna välkända ös intressantaste och vackraste platser, men också några mindre kända men inte desto mindre sevärda. Vi utforskar Mallorca på alla sätt: med buss, till fots längs stigar och medeltida postvägar, men också en dag på cykel. Vi provar vin och olivolja och njuter av det bästa denna enastående ö har att bjuda på.


Dag 2. Utflykt till Valldemossa

Idag har turen kommit till de västra och nordvästra delarna av Mallorca. Här är det bergigt och på sina håll frodigt grönt. Första stoppet görs i Es Grau, varifrån vi har magnifik utsikt över kusten. Bitvis finner vi det som anses vara Mallorcas vackraste landskap. Höjden över havet gör att klimatet är svalare under sommarens hetaste månader och många förmögna öbor har byggt sina sommarresidens här. Det ståtligaste och största är kanske La Granja, som idag hyser ett folklivsmuseum och en restaurang. På 1100-talet var det ett munkkloster, men blev sedermera ett rikemanspalats.

Efter en guidad tur är det dags för lunch.Från La Granja fortsätter turen till Valldemossa, byn som sattes på världskartan av Fréderic Chopin och George Sand, den franska författarinnan som skrev under pseudonym och egentligen hette Aurore Dudevant. Valldemossa är mycket naturskönt beläget och över byn vilar en rofylld atmosfär.Det ovanliga och excentriska paret tillbringade en vinter här i slutet av 1830-talet. Hon var 34 år gammal och han 28. Chopin led av tbc och trodde att klimatet skulle hela honom. Men just den vintern var ovanligt kall och fuktigt och kartusianklostret där de bodde var inte lätt att värma upp.

I sin bok "Vintern på Mallorca" beskriver George Sand deras vedermödor. Kanske en bok att ta med på semestern? I slutet av eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet. Resten av dagen och kvällen innan hemresan är till eget förfogande.


Dag 3. Stadstur i Palma på cykel

Palma de Mallorca, Balearernas huvudstad, är målet för dagens spännande utflykt. Palma är med sina 350 000 invånare en liten storstad. Men när det gäller utbudet av butiker, restauranger och barer så är det en kosmopolitisk storstad – en stad för alla smaker och plånböcker. Palma utforskas gärna till fots, men med cykel gör du det minst lika bra och lite snabbare. Därför sätter vi oss på cykelsadeln för dagens utflykt som tar cirka fyra timmar.

Vi cyklar längs havet och vid Parc de la Mar viker vi av längs de gamla stadsmurarna. Mallorca är en gammal stad med ett långt och ofta dramatiskt förlutet som spänner över civilisationer och kulturer: fenicier, kartager, romare, vandaler och araber. I början på 1200-talet kommer de kristna härerna från fastlandet och erövrar Palma. Jaime l av Aragonien river stadens moské och beordrar att man ska resa den ståtliga katedralen på samma plats.

Från katedralen, som vi besöker, fortsätter vi in i hjärtat av Palma med Plaça Major och la Rambla. Här i stadens centrum sjuder det av liv och rörelse. Via Passeig Maritim cyklar vi tillbaka till hotellet. Eftermiddagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.


Dag 4. Vandring från Deià till Puerto de Sóller

Vi inleder med en vandring från Deià till Puerto de Sóller. Men innan vi startar denna vackra vandringstur insuper vi atmosfären i Deià, som redan under tidigt 1900-tal lockade många kända artister. Den mest kända av byns invånare är nog författaren Robert Graves, som flyttade hit efter ett tips av den amerikanska författarinnan Gertrude Stein. "Det är paradiset, om du står ut med det", var hennes beskrivning och kommentar. Andra kulturkändisar som härbärgerat här från och till är bland många Ava Gardner, Alec Guinnes, Anais Nin och den unge (och sedermera nobelpristagaren i litteratur) Gabriel García Marques.

Vandringen går i lugnt tempo med flera stopp och tar cirka fem timmar. Framme i Puerto de Sóller väntar en välsmakande fisklunch inklusive dryck. Efter lunchen tittar vi närmare på detta lilla kustsamhälle som ligger lite avskiljt från övriga delar av ön på grund av den omkringliggande bergskedjan Tramuntana. Genom seklernas gång har den naturliga isoleringen säkert bidragit till att man behållit en del av vad man skulle kunna kalla ursprunglighet här, trots decennier av massturism. Sent på eftermiddagen stiger vi på tåget från Sóller till Palma för återresan till hotellet.

Vid stationen Son Reus, strax utanför Palma, väntar bussen som tar oss den sista biten till hotellet.

Resten av dagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 5. Ledig dag med flera alternativ

Hela dagen står till eget förfogande och det finns mycket att välja på att göra. Stranden kan vara lockande om vädret är vackert. Ett annat alternativ är Palma, som är enkelt att ta sig till med lokalbuss eller taxi.


Dag 6. Oliv- och vinprovning

Man behöver inte resa långt utanför Palma för att se att det finns en levande landsbygd med odlingar av frukt och grönsaker.

Apelsin- och olivlundar ligger vackert sammanflätade, avgränsade av uråldriga stenmurar. Dagens tema går i matens och dryckens tecken. Mallorca har, som de flesta regioner i Spanien, sina egna mattraditioner och lokala specialiteter baserat på ett ganska typiskt medelhavskök med mycket grönsaker och frukt. Olivoljan spelar förstås en enormt viktig roll i smått och i stort. Idag har olivoljan inte bara hittat upp till fläsk- och smörbältets regioner i norra Europa utan har också erövrat en helt ny och entusiastisk marknad. Olivoljans popularitet har aldrig varit större. Dess hälsosamma egenskaper är numera välkända över hela världen.Det spanska ordet för olivolja är "aceite". Det är ett arabiskt ord som ursprungligen betyder "olivsaft", men som idag betyder vegetabilisk olja i allmänhet. Historiskt sett har olivoljan spelat en huvudroll i Mallorcas ekonomi och varit en av de absolut viktigaste exportprodukterna.

Under flera århundraden, ända in i 1900-talet, kunde man använda olivoljan som en sorts valuta för köp av produkter och varor som kom från fjärran land.På Mallorca produceras några av världens förnämsta olivoljor. Vi besöker ett av de mest välkända "olivhusen" för att lära oss lite mer om denna magiska frukt som spelat så stor roll i medelhavsregionens alla kulturer. Vi går på en olivoljeprovning, där även snacks och ett glas vin ingår.

Från Puig de Ruanda, drygt 500 meter över havet, njuter vi av utsikten från klostret Santuarí de Nostra Senyora. Härifrån är det inte långt till det lilla samhället Poreres som ligger nästan mitt på ön omgivet av jordbruk av olika slag, däribland vinodlingar.

En av de mest kända vingårdarna på Mallorca är Jaume Mesquida Bodega, ett familjeägt företag som producerat vin i flera generationer. Här har man valt att skörda druvorna för hand och istället för traktorer använder man kärror dragna av mulåsnor för att inte störa stillheten och "stressa" druvorna.

Efter en intressant information om tillverkningen kan vi själva bedöma resultatet vid en vinprovning. Därefter sätter vi oss till bords för att njuta av en lunch bestående av lokala specialiteter innan vi beger oss tillbaka till hotellet. Kvällen är ledig för egna aktiviteter.


Dag 7. Vandring i Na Burguesa

Na Burguesa utgör den sydvästra delen av bergskedjan Serra de Tramuntana, som 2011 blev listad som världsarv av Unesco. Bergskedjan Tramuntana utgör hela Mallorcas nordvästkust och har Balearernas högsta topp, Puig Maior 1 445 meter över havet. Världsarvet tilldelades framför allt för det välbevarade kulturlandskapet med tusenåriga traditioner.

Dagens vandring tar cirka fyra timmar på uråldriga vägar i Na Burguesa, från Coll de Sa Creu ner till det lilla samhället Génova som har erövrat ett välförtjänt gott rykte som ett matmecka. Här avslutar vi en spännande dag med en läcker lunch på en av de välkända restaurangerna. Sen eftermiddag är vi tillbaka på hotellet.


Dag 8. Hemresa
Under dagen åker vi till flygplatsen för hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r till Palma de Mallorca
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 luncher
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Prisavdrag om du bokar eget flyg: 2.300 kr
• Enkelrumstillägg från: 1.885 kr

RESFAKTA

Dag 1.
Avresa från Skandinavien till Mallorca. Transfer till hotellet.

Dag 2.
Heldagsutflykt till La Granja och Valldemossa. Frukost och lunch ingår.

Dag 3.
Halvdags cykeltur i Palma de Mallorca, ca 4 tim. Vatten och frukt ingår. Frukost ingår.

Dag 4.
Heldagstur med vandring från Deià till Puerto de Sóller. Vandringen tar ca 5 tim. Vatten och frukt ingår. Frukost och lunch ingår.

Dag 5.
Ledig dag för egna aktiviteter. Frukost ingår.

Dag 6.
Heldagstur med gastronomiskt tema. Oliv- och vinprovning. Frukost och lunch ingår.

Dag 7.

Heldagstur med vandring i Na Burguesa. Vandringen tar ca 4 tim. Vatten och frukt ingår. Frukost och lunch ingår.

Dag 8.
Mallorca – Skandinavien. Transfer till flygplatsen. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 46,6 miljoner
Landets yta 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katoliker 82 %, agnostiker och ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, övriga ca 2,7 %
Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa TILL Mallorca t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt resfakta. TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och aktiviteter enligt program, om ej annat anges.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 40 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Turistskatt
På vissa resmål i Spanien, som på Mallorca, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 0,5–5 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats.

Valuta

Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten fungerar i de flesta bankomater. Under utflykterna kan det vara svårt att växla valuta. Ha därför med dig en reskassa för egna utlägg och inköp.

Klimat och klädsel

I början och slutet av säsongen kan Spanien vara kyligt om morgnar och kvällar och regnskurar förekommer. Medtag därför något eller några varmare plagg, likaså ett lättpackat regnplagg. I huvudsak kan du räkna med behagligt högsommarväder. Vad gäller kvällsklädsel på restaurang o dyl är spanjorerna inte överdrivet formella, men det är god sed att byta om till middagen. Viktigast är lämplig klädsel för cykelturerna samt egen hjälm.

Cykelturen
När det gäller cykelturen så är det en fördel att ta med sig sin egen cykelhjälm, även om det finns att låna. Cykelmodellerna är "mountain bikes". Dessa är inte utrustade med vattenhållare eller cykelväskor. Därför rekommenderas att du tar med dig liten ryggsäck.

För tips och mer information, se under Cykelresa – tips och utrustningsråd»

Vandringen
Bra stabila skor för vandringen rekommenderas. Kraftigare gymnastikskor går bra.

Läs mer här Vandring – tips & utrustningsråd »

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Palma de Mallorca
2019-09-28
06:00
2019-09-28
09:40
SAS, 1805
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Stockholm
2019-10-05
10:40
2019-10-05
14:20
SAS, 1806
8 dagar Mallorca för alla sinnen Stockholm 14 850 SEK Förfrågan
2019-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Palma de Mallorca
2019-09-28
08:15
2019-09-28
11:20
SAS, 2811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Copenhagen
2019-10-05
18:40
2019-10-05
21:45
SAS, 586
8 dagar Mallorca för alla sinnen Köpenhamn 14 850 SEK Förfrågan
2019-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2019-09-28
06:20
2019-09-28
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Palma de Mallorca
2019-09-28
08:15
2019-09-28
11:20
SAS, 2811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Copenhagen
2019-10-05
18:40
2019-10-05
21:45
SAS, 586
Copenhagen
Gothenburg
2019-10-05
22:55
2019-10-05
23:40
SAS, 448
8 dagar Mallorca för alla sinnen Göteborg 14 850 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.