Vandring i Pyrenéernaoch en stadstur i Bilbao

Från Biscayabukten till Medelhavet utgör Pyrenéerna en naturlig gräns mellan Frankrike och Spanien. Mellan snöklädda toppar breder imponerande dalgångar och blomstertäckta ängar ut sig, som gjorda för vandringar. Vi vandrar i de mäktiga nationalparkerna Ordesa och Aigües Tortes på den spanska sidan av bergskedjan. Den åtta dagar långa resan avrundas med en stadstur och avskedsmiddag i den baskiska metropolen Bilbao.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 3, utmanande

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 19-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Nationalparkerna Aigües Tortes och Ordesa
 • Blomsterängar och fjällbäckar
 • Idylliska bergsbyar
 • Rara blommor som Edelweiss
 • Stadsrundtur i Bilbao

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1. Ankomst och färd mot Pyrenéerna
Avresa från Skandinavien. På Barcelonas flygplats möter TEMAs reseledare för vidare bussfärd till det vackra alpina landskapet kring den lilla byn Boí.

Färden går från medelhavskusten till Pyrenéernas majestätiska bergsmassiv genom Kataloniens landsbygd, mindre städer, små samhällen och så småningom pittoreska bergsbyar. Efter en dryg timme börjar man skönja de sydliga bergssluttningarna till Pyrenéerna som hela vägen från Medelhavet till Biscayabukten utgör en imponerande naturlig gräns mellan Frankrike. Efter Sierra Nevada i Andalusien är det landets högsta bergskedja, om man räknar bort vulkantoppen Teide på Tenerife som är Spaniens högsta topp.

Vi har valt några av de vackraste platserna för vandringarna under denna vecka. Mellan evigt snöklädda toppar på mer över 3 000 meter breder imponerande dalgångar med strida älvar och blomstertäckta ängar ut sig. Här upplever vi några av Europas mest imponerade naturområden.

Vi bor i kanten av den särpräglade nationalparken Aigües Tortes. Den vegetation av Medelhavsflora som vi såg från bussfönstret i början av dagen, har här ersatts av buxbom, rönn, ask och pyreneisk ek.


På kvällen har vi tillfälle att röra på oss, innan vi äter en första gemensam middag.

Dag 2. Romanska kyrkor och liljor
Vi inleder dagen med en bussutflykt till grannbyn Taüll, för att titta närmare på riktigt välbehållna romanska kyrkor, Sant Climent och Santa Maria. Kyrkorna är från början av 1100-talet med höga, vackra klocktorn. Nio av kyrkorna i det här området är upptagna på Unescos världsarvslista.

Efter detta intressanta besök startar vi resans första vandring som går mellan några typiska pyreneiska bergsbyar. Även dessa med romanska kyrkor från 1100-talet.

På ängarna längs vägen har vi möjlighet att upptäcka den vackra martagonliljan, förhoppningsvis utslagen.
Vandringen går mellan 1 260 meter över havet ner till 1 090 meter över havet och tillbaka till 1 260 meter över havet .

På lämplig plats avnjuter vi en härlig picknicklunch i hänförande omgivningar.

Dag 3. Aigües Tortes vilda natur
Hela dagen ägnas åt en av resans längre vandringar, cirka 11 kilometer. Vandringen tar oss djupare in i Aigües Tortes, denna Pyrenéernas vildaste natur, som varit nationalpark sedan 1955. Här finnas ståtliga exemplar av den pyreneiska liljan liksom många färggranna orkidéer.

Större djur som varg och björn är numera praktiskt taget utrotade, vilda djur är alltid svåra att få syn på men med lite tur stöter man på hjort. Landskapet är dramatiskt, snörikt, på våren, och brant.

Vi startar på 1 830 meter över havet och vandrar i just den delen av parken som fått namn efter alla vattendrag som slingarar sig fram, meandrar, i landskapet, Aigües Tortes, översätt ungefär kurvigt vatten.

Vi kommer så småningom upp till sjön Estany Llong på cirka 2 000. Efter en kopp kaffe på fjällstugan fortsätter vandringen och kommer så småningom upp på resans högsta punkt Portarrró d'Espot, 2 429 meter över havet.
Tillbaka till hotellet i Boí är kvällen ledig fram till den gemensamma middagen.

Dag 4. Via medeltidsbyn Aínsa till Ordesa

Dagens bussfärd på cirka 150 kilometer tar oss längs foten av Pyrenéerna sydsluttningar bjuder på stor skönhet. Vi lämnar Katalonien och kommer in i Regionen Aragonien. Vi stannar till på flera platser bland annat i det lilla samhället Ainsa, en av regionens bäst bevarade medeltidsbyar där ägnar vi någon timme åt att ströva omkring på de kullerstensbelagda gatorna och tittar närmare på den romanska kyrkan Santa Maria från 1100-talet.

Så småningom vänder vi upp mot den pyreneiska bergskedjan igen och anländer till den lilla bergsbyn Torla. Här bor vi i tre nätter intill nationalparken Ordesa, som är en av Pyrenéernas mäktigaste och vackraste. Dessutom är det en av de äldsta! Redan 1918 fick området nationalparksstatus. Idag står Ordesas Nationalpark på Unescos världsarvslista.

De aragoniska Pyrenéerna är generellt högre än de katalanska. Här hittar man också Spaniens tredje högsta berg Pico Aneto på 3 404 meter över havet. De andra två och högre är Teide (3 718 meter över havet) på Tenerife och Mulhacén (3 482 meter över havet) i Sierra Nevada i Andalusien. Spanien har över 200 bergstoppar på över 3 000 meter över havet. De flesta hittar man just i Pyrenéerna.

Under eftermiddagen kommer vi fram till Torla, där vi övernattar de följande tre nätterna. Torla ligger vid floden Ara. Härifrån ser man de lodräta bergväggarna i bakgrunden resa sig upp mot himlen.

Ledig tid fram till middagen..

Dag 5. Ordesas flora och fauna
Ordesa y Monte Perdido är en 55 000 hektar stor nationalpark som bildades 1918. Den är sammanhängande med Parc National des Pyrénées på den franska sidan. Tillsammans är de med på Unescos världsarvslista sedan 1997.

Dagens vandring går in i Circo de Soaso, en dalgång som formats av en glaciär för cirka 10 000 år sedan. Ovanför oss höjer sig Monte Perdido (3 355 meter över havet) som är Spaniens högsta kalkstensberg. Vi startar vid Prado de Ordesa på 1 300 meter över havet och vandrar 9 kilometer upp till Cola de Caballo 1755 meter över havet, för att senare återkomma till 1300  meter över havet. Totalt vandrar vi 18 kilometer.

Naturen förändras hela tiden. Först går vi genom skog av bokskog, buxbom och ädelgran. Högre upp öppnar sig landskapet där man hittar, akvileja, orkidéer, paradislilja (Sankt Brunos lilja) och med lite tur edelweiss och många andra alpina arter. För botanisten, eller för dem som utan större vetenskaplighet bara älskar blommor, är nationalparken ett paradis. Ordesas nationalpark är också mycket rik på rovfåglar, som pilgrimsfalk, gåsgam och den imponerande lammgamen.

Det blir en lång och givande dag i naturen. Vill du inte vandra hela sträckan berättar reseledaren hur du kan korta av din vandring.

Dag 6. Ängar och vattenfall
Pyrenéerna överraskar hela tiden med sin dramatiska natur men också för kontrasterna mellan storslaget och idylliskt.

Dagens vandring i Otaldalen är en av de vackraste under denna vecka vandringar. Vi färdas med taxi upp till Bujarueladalen varifrån vi inleder dagens vandring, som startar i San Nicolas och går inledningsvis över en romansk bro och vidare genom ett landskap av ängar som breder ut sig längs den forsande älven Ara.

Första etappen på 4 kilometer har en höjdskillnad på cirka 300 meter och väl uppe lite högre höjder kan man se Rolandspasset som ligger på den franska sidan av Pyrenéerna.
 
På en grusväg som slingrar sig fram i det alpina landskapet kommer vi så småningom in i Otalos glaciärdal, som bjuder på stor skönhet. Här dukar vi upp dagens picknicklunch.

För de vältränade är det möjligt att vandra hela vägen tillbaka till hotellet i Torla. Övriga återvänder på samma sätt som de kom, med taxi. Vi vill man välja bort vandringen helt finns även trevliga alternativ.

Dag 7. Bilbao
Efter härliga och intressanta vandringar och upplevelser i Pyrenéerna närmar sig slutet på denna resa, men innan vi reser hem hinner vi bekanta oss lite med Baskiens största stad Bilbao och nummer 10 i folkmängd räknat bland Spaniens storstäder.

Trots att Bilbao ligger cirka 12 kilometer från havet så är det en av landets största hamnar med järn- och stålindustri som viktigaste näring.

Länge hade Bilbao mycket dåligt rykte med stora sociala problem. Men 1997 riktades ett alldeles nytt intresse på denna slitna och tunga industristad, när Guggenheimmuseet öppnades – en märklig och spektakulär byggnad av arkitekten Frank Gehry. Sedan dess har det hänt mycket i Bilbao och staden har moderniserats och fått en plats på världskartan. Intresset för den utsökta baskiska matkulturen tog samtidigt fart på allvar inte bara i Europa utan i hela världen.


På kvällen väntar en avskedsmiddag på en lokal baskisk restaurang.


Dag 8. Hemresa
Flyget tillbaka till Skandinavien avgår enligt flygtiderna på flygbiljetten, och fram till avresan till flygplatsen är dagen ledig för egna aktiviteter.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från, x xxx kr

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Barcelona – Boí . 260 km. Middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Boí.

Dag 2
Besök i byn Taüll. Vandring mellan bergsbyar, ca 10 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3
Vandring i Aigües Tortes (ca 11 km). Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 4
Boí – Ainsa – Torla – Ordesas nationalpark. Bussresa 140 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Broto.

Dag 5
Vandring i Ordesas nationalpark. Vandring ca 18 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 6
Vandring längs Arafloden till Otaldalen. Ca 10 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 7
Torla – Bilbao. Ca 323 km. Stadstur i Bilbao. Frukost och avskedsmiddag ingår. En övernattning på hotell i Bilbao.

Dag 8
Transfer till flygplatsen. Flyg Bilbao – Skandinavien. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 46,6 miljoner
Landets yta 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katoliker 82 %, agnostiker och ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, övriga ca 2,7 %
Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Spanien t o r (Ankomst Barcelona, hemresa från Bilbao.). TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Dricks:
Dricks ingår inte i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 45 EUR per passagerare till chaufförer, lokalguider, gemensamma måltider och eventuell bagageservice. För att göra detta så smidigt som möjligt betalas detta på plats till TEMAs reseledare som sköter fördelningen.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel:

I Pyrenéerna kan det bli ordentligt varm under dagarna i nationalparkerna under från maj till september. Naturligtvis kan regn och dåligt väder förekomma och temperaturen kan variera från kyliga morgnar till riktigt varma eftermiddagar. Vi håller oss uppe på 1 000–1 500 meter över havet, men några dagar 2 500 meter över havet.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com.


Vandringen:

Pyrenéerna har en kuperad terräng och några vandringar kan vara ansträngande. Har du bra kondition är det självklart inga problem. Andra vandringar är lättare. Skulle du någon dag vilja avstå från en vandring är det naturligtvis inga problem, bara du i god tid, redan dagen före, meddelar din reseledare. Reseledaren kommer att anvisa lättare och kortare vandringar för den som så önskar.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.