Vandring i Pyrenéerna

Under lagom långa vandringar upplever du Pyrenéernas vackra och oförstörda natur på den spanska sidan. Du bor nära de mäktiga nationalparkerna Ordesa och Aigües Tortes och avslutar i Barcelona.

Från Biscayabukten till Medelhavet utgör Pyrenéerna den naturliga gränsen mellan Frankrike och Spanien. Mellan evigt snöklädda toppar breder imponerande dalgångar och blomstertäckta ängar ut sig. Vandringsresan tar dig till den vackra och behagliga spanska sidan av bergskedjan. Du bor nära de mäktiga nationalparkerna Ordesa och Aigües Tortes. Den åtta dagar långa resan avrundas med en stadstur i Barcelona.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 19-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Nationalparkerna Aigües Tortes och Ordesa
 • Blomsterängar och fjällbäckar
 • Idylliska bergsbyar
 • Rara blommor som Edelweiss
 • Stadsrundtur i Barcelona

Dagsprogram
2018

Dag 1 - Ankomst och färd mot Pyrenéerna
Avresa från Skandinavien. Barcelonas flygplats möts du av din TEMA-reseledare för vidare bussfärd till det vackra alpina landskapet kring den lilla byn Boí.

Färden går från medelhavskusten till Pyrenéernas majestätiska bergsmassiv genom Kataloniens landsbyggd, mindre städer, små samhällen och så småningom pittoreska bergsbyar. Efter en dryg timme börjar man skönja de sydliga bergssluttningarna till Pyrenéerna som hela vägen från Medelhavet till Biscayabukten utgör en imponerande naturlig gräns mellan Frankrike. Efter Sierra Nevada i Andalusien är det landets högsta bergskedja, om man räknar bort vulkantoppen Teide på Tenerife som är Spaniens högsta topp. Vi har valt några av de vackraste platserna för våra vandringar under denna vecka. Mellan evigt snöklädda toppar på mer över 3 000 meter breder imponerande dalgångar med strida älvar och blomstertäckta ängar ut sig. Här upplever du några av Europas mest imponerade naturområden.

Vi bor i kanten av den särpräglade nationalparken Aigües Tortes. Den vegetation av Medelhavsflora som du såg från bussfönstret i början av dagen, har här ersatts av buxbom, rönn, ask och pyreneisk ek.
På kvällen har du tillfälle att röra på dig och andas in den höga friska luften.

Dag 2 - Romanska kyrkor och liljor
Vi inleder dagen med en bussutflykt till grannbyn Taüll, för att titta närmare på riktigt välbehållna romanska kyrkor, Sant Climent och Santa Maria. Kyrkorna är från början av 1100-talet med höga, vackra klocktorn. Nio av kyrkorna i det här området är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.
Efter detta intressanta besök startar vi resans första vandring som går mellan några typiska pyreneiska bergsbyar. Även dessa med romanska kyrkor från 1100-talet. På ängarna längs vägen har du möjlighet att upptäcka den vackra martagonliljan, förhoppningsvis utslagen.
Vandringen går mellan 1260 m ö h ner till 1090 och tillbaka till 1260.
På lämplig plats avnjuter vi en härlig picknicklunch i hänförande omgivningar.

Dag 3 - Aigües Tortes vilda natur

Hela dagen ägnas åt en av resans längre vandringar, ca 11 km. Vandringen tar oss djupare in i Aigües Tortes, denna Pyrenéernas vildaste natur, som varit nationalpark sedan 1955. Här kan du finna ståtliga exemplar av den pyreneiska liljan liksom många färggranna orkidéer.

Större djur som varg och björn är numera praktiskt taget utrotade, vilda djur är alltid svåra att få syn på men med lite tur stöter man på hjort. Landskapet är dramatiskt, snörikt, på våren, och brant.

Vi startar på 1 830 m ö h och vandrar i just den delen av parken som fått namn efter alla vattendrag som slingarar sig fram, meandrar, i landskapet, Aigües Tortes, översätt ungefär kurvigt vatten.  Vi kommer så småningom upp till sjön Estany Llong på ca 2000 m ö h. Efter en kopp kaffe på fjällstugan fortsätter vandringen och kommer så småningom upp på resans högsta punkt Portarrró d´Espot, 2 429 meter över havet.

Tillbaka till hotellet i Boí är kvällen ledig fram till den gemensamma middagen.

Dag 4 - Via medeltidsbyn Aínsa till Ordesa
Dagens bussfärd på ca 150 km tar oss längs foten av Pyrenéerna sydsluttningar bjuder på stor skönhet. Vi lämnar Katalonien och kommer in i Regionen Aragonien. Vi stannar till på flera platser bl a i det lilla samhället Ainsa, en av regionens bäst bevarade medeltidsbyar Där ägnar vi någon timme åt att ströva omkring på de kullerstensbelagda gatorna och tittar närmare på den romanska kyrkan Santa Maria från 1100-talet.
Så småningom vänder vi upp mot den pyreneiska bergskedjan igen och anländer till den lilla bergsbyn Torla. Här bor vi i tre nätter intill nationalparken Ordesa, som är en av Pyrenéernas mäktigaste och vackraste. Dessutom är det en av de äldsta! Redan 1918 fick området nationalparksstatus. Idag står Ordesas Nationalpark på    UNESCO: s Världsarvslista.

De aragoniska Pyrenéerna är generellt högre än de katalanska. Här hittar man också Spaniens tredje högsta berg Pico Aneto på 3 404 m ö h. De andra två och högre är Teide (3718) på Tenerife och Mulhacén (3482) i Sierra Nevada i Andalusien. Spanien har över 200 bergstoppar på över 3000 m ö h. De flesta hittar man just i Pyrenéerna.

Under eftermiddagen kommer vi fram till Torla, där vi ska övernatta de följande 3 nätterna. Torla ligger vid floden Ara. Härifrån ser man de lodräta bergväggarna i bakgrunden resa sig upp mot himlen.

Ledig tid fram till middagen..

Dag 5 - Ordesas flora och fauna
Ordesa y Monte Perdido är en 55 000 hektar stor nationalpark som bildades 1918. Den är sammanhängande med Parc National des Pyrénées på den franska sidan. Tillsammans är de med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1997.

Dagens vandring går in i Circo de Soaso, en dalgång som formats av en glaciär för ca 10 000 år sedan. Ovanför oss höjer sig Monte Perdido (3355 m. ö. h.) som är Spaniens högsta kalkstensberg.Vi startar vid Prado de Ordesa på 1300 m ö h och vandrar 9 km upp till Cola de Caballo 1755 m ö h, för att senare återkomma till 1300. Totalt vandrar vi 18 km.

Naturen förändras hela tiden. Först går man genom skog av bokskog, buxbom och ädelgran. Högre upp öppnar sig landskapet där man hittar, akvileja, orkidéer, paradislilja (Sankt Brunos lilja) och med lite tur edelweiss och många andra alpina arter. För botanisten, eller för dig som utan större vetenskaplighet bara älskar blommor, är nationalparken ett paradis.Ordesas nationalpark är också mycket rik på rovfåglar, som pilgrimsfalk, gåsgam och den imponerande lammgamen.

Det blir en lång och givande dag i naturen. Vill du inte vandra hela sträckan berättar reseledaren hur du kan korta av din vandring.

Dag 6 - Ängar och vattenfall
Pyrenéerna överraskar hela tiden med sin dramatiska natur men också för kontrasterna mellan storslaget och idylliskt.

Dagens vandring i Otaldalen är en av de vackraste under denna vecka vandringar. Vi färdas med taxi upp till Bujarueladalen varifrån vi inleder dagens vandring, som startar i San Nicolas och går inledninsvis över en romansk bro och vidare genom ett landskap av ängar som breder ut sig längs den forsande älven Ara.

Första etappen på 4 km har en höjdskillnad på ca 300 m och väl uppe lite högre höjder kan man se Rolandspasset som ligger på den franska sidan av Pyrenéerna.
 
På en grusväg som slingrar sig fram i det alpina landskapet kommer vi så småningom in i Otalos glaciärdal, som bjuder på stor skönhet. Här dukar vi upp dagens picknicklunch.

För de vältränade är det möjligt att vandra hela vägen tillbaka till hotellet i Torla. Vi andra återvänder på samma sätt som vi kom, med taxi. Vi vill man välja bort vandringen helt finns även trevliga alternativ.

Dag 7 - Barcelona
Idag har det blivit dags att återvända till storstaden Barcelona. Vägen tar oss genom ett fantastiskt skulpterat bergslandskap via Mediano och Lleida och framme i Kataloniens huvudstad Barcelona gör vi en kortare stadsrundtur som Grande final på denna vandringsresa.

Vi njuter av den enastående utsikten över Barcelona från berget Montjuich, där också OS-arenorna från 1992 ligger. Barcelona är en självklar vallfartsort för alla som är intresserade av arkitektur. Här ser vi den mycket märkliga, ofullbordade katedralen La Sagrada Familia. OBS, vi ser kyrkobyggnaden från utsidan. Den är arkitekten Antoni Gaudís mästerverk, och som inspiration har han inte minst använt sig av naturens oregelbundna former.

Dag 8 - Hemresa
Flyget tillbaka till Skandinavien avgår enligt flygtiderna på din flygbiljett, och fram till avresan till flygplatsen är dagen ledig för egna aktiviteter.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från, x xxx:-

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Barcelona – Boí . 260 km. Middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Boí.

Dag 2
Besök i byn Taüll. Vandring mellan bergsbyar, ca 10 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3
Vandring i Aigües Tortes (ca 11 km). Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 4
Boí – Ainsa – Torla – Ordesas nationalpark. Bussresa 140 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Torla.

Dag 5
Vandring i Ordesas nationalpark. Vandring ca 18 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 6
Vandring längs Arafloden till Otaldalen. Ca 10 km. Frukost, picknicklunch samt middag ingår.

Dag 7
Torla – Barcelona. Ca 310 km. Stadstur i Barcelona. Frukost. En övernattning på hotell i Barcelona.

Dag 8
Transfer till flygplatsen. Flyg Barcelona – Skandinavien. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 40,3 milj Landets yta 504 782 km² Valuta Euro Religion Katoliker 82%, agnostiker och ateister 14%, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1%, övriga ca 2,7 % Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Barcelona t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Dagsmedeltemperaturen i Tarragona vid Medelhavet är under juli månad 27 grader, men du kan räkna med en 4-5 graders lägre dagstemperatur på de högre höjderna i Pyrenéerna, där vi vandrar. Om det ligger ett högtryck över Pyrenéerna kan det dock bli ordentligt varm under dagarna i nationalparkerna. Naturligtvis kan regn och dåligt väder förekomma och temperaturen kan variera från kyliga morgnar till riktigt varma eftermiddagar. Vi håller oss uppe på 1 000–1 500 meter över havet, men några dagar 2 500 meter över havet.

För utrustningsråd, se TEMAs vandringsresor »

Dricks:

Från och med 2018 ingår ej dricks i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 35 EUR per passagerare till chaufförer, lokalguider, gemensamma måltider och eventuell bagageservice. För att göra detta så smidigt som möjligt betal ni detta på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Vandringen:

Pyrenéerna har en kuperad terräng och några vandringar kan vara ansträngande. Har du bra kondition är det självklart inga problem. Andra vandringar är lättare. Skulle du någon dag vilja avstå från en vandring är det naturligtvis inga problem, bara du i god tid, redan dagen före, meddelar din reseledare. Reseledaren kommer att anvisa lättare och kortare vandringar för den som så önskar.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose