Vandring på Gran Canaria

Möt Gran Canaria till fots, och lär känna den populära Kanarieöns bästa hemligheter. Vi gör en stadstur till fots i Las Palmas, vandrar längs de vackraste lederna och njuter av kanarisk mat och provar vin. Gran Canaria är en älskad semesterö, men märkligt outforskad. Här finns praktfulla haciendor, andlöst vackra vandringsleder, vulkankratrar, vinodlingar och pittoreska bergsbyar. Resan är en härlig cocktail av annorlunda intryck.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Typ av resa: Vandringsresa - Mat- och vinresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-21 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i La Vegueta och Santa Ana
 • Den kanariska maten
 • Vandring till Roque Nublo
 • Caldera de Bandama och vinprovning
 • Agaeteravinen

Dagsprogram
Vinter 2018/19

Dag 1. Avresa till Gran Canaria
Välkommen till Gran Canaria. Ankomsttid till Gran Canaria beror på avreseort i Skandinavien. På flygplatsen möter TEMAs reseledare eller samarbetspartner som tar emot med en synlig TEMA-skylt. På hotellet möter TEMAs reseledare och hälsar välkommen. Beroende på flygets ankomst är dagen ledig för egna aktiviteter. På kvällen före välkomstmiddagen går reseledaren igenom programmet.

Vi bor fyra nätter alldeles i närheten av den klassiska stranden Las Canteras, som bjuder på trevliga uteserveringar med skön utsikt över stranden och havet.

Dag 2. Stadstur i Las Palmas med lunch
Las Palmas kan beskrivas på många sätt och ur många synvinklar. Först och främst tänker man på staden som en av charterturismens stora metropoler. Hit sökte sig norra Europas turister för att få sol och värme under 60- och 70-talet och charterindustrin hade sin gryning. Men om vi börjar lite tidigare, för omkring fyra-fem hundra år sedan. Då var Las Palmas en språngbräda mellan Europa och det nyupptäckta Amerika. En helt annan historia kommer i dagen, som bland annat ger oss nycklarna till Vegueta och Triana, stadens äldsta delar. Idag är rikemanshusen från den koloniala tiden nyrenoverade. Katedralen Santa Ana reser sig mäktigt i centrum som markör för en ny era.

Historiska Vegueta utgör en skarp kontrast till söderns turistorter. För Gran Canaria och dess ursprungsbefolkning, guancherna, ledde upptäckten av den Nya världen till dramatiska förändringar. Efter att ha varit en avlägsen utpost för den portugisiska och spanska sjöfarten blev Gran Canaria efter år 1492 ett strategiskt centrum under upptäckareran. Staden är starkt förknippad med Christofer Columbus, som mellanlandade här under den berömda upptäcksresan till Amerika. Ön har sedan dess präglats av ständig utveckling.

De senaste decenniernas turism har naturligtvis satt sin prägel på Gran Canaria, men det ibland uträknade charterresmålet är nu uppfräschat och rustat för nya tider – vilket också syns i Las Palmas.

Vår stadsvandring tar oss till de intressantaste platserna. Vi äter lunch på en lokal kanarisk restaurang och fortsätter därefter till Gamla stan och fördjupar oss lite till innan dagen är slut.
Resten av dagen är ledig för egna strövtåg och aktiviteter.

Dag 3. Vandring i Caldera de BandamaI de östra delarna av Gran Canaria ligger Caldera de Bandama, öns största vulkaniska krater. Den vulkaniska aktiviteten, som genom miljontals år bildat de Kanariska öarna, talar genom landskapsbilden och hjälper oss att förstå Kanarieöarnas ursprung. Här ser vi exempel på hur en hög topp störtat in och bildat en 200 meter djup krater. Vi vandrar runt kanten, innan vi går ner i den näringsrika lavamyllan på Calderans botten. Här råder en märklig och kanske en aning paradoxal fridfullhet, med tanke på det våldsamma förflutna som är landskapets ursprung. Ett hotfullt paradis.

Ormvråk och tornfalk svävar på de uppvindar som bildas längs calderakanten och har du tur kan du se den skygga härfågeln. Längst ner i kratern är vi helt och hållet omgivna av vulkanens väggar, som skapat ett isolerat ekosystem där flera helt unika växtarter uppstått. Bland dem den mycket sällsynta och utrotningshotade la Dama de Bandama som bara finns här. Bandamakratern är cirka 2000 år gammal och är resterna av en så kallad strombolivulkan.

Den bördiga jordmånen och ett mycket gynnsamt klimat ger perfekta förutsättningar för att odla vin. Därför är också Bandama Gran Canarias viktigaste vinodlingsområde. Sålunda finner vi här flera vingårdar som producerat vin sedan 1600-talet. Vi tar en paus och provar några av områdets vinprodukter med lite tilltugg. Sedan blir det kanarisk lunch på en lokal restaurang.

Vi rundar dagens program med ett besök på Botaniska Trädgården Viera y Clavijo. Resten av dagen är ledig för egna strövtåg och aktiviteter.

Dag 4. På herdestigar
Dagens vandring på 8 kilometer börjar i Cruz de Tejeda och vi vandrar norrut, förbi el Montañón Negro, ett av öns yngre vulkanfält och mot de gröna kullarna med spridda fårflockar i området Altos de Guía. Har vi tur kan vi se Teide, Spaniens högsta berg med sina 3718 meter över havet på grannön Teneriffa till väst och nedanför i nordost skymtar vi metropolen Las Palmas. Under vandringen stöter vi på några av Kanarieörnas unika växter, så kallade endemer som vi får lära oss lite mer om.

Vi avslutar vandringen i området Lomo del Palo och gör ett intressant besök på ett ysteri, där man producerar utsökta får- och getostar. Lunchen som följer blir en tapaslunch med härliga kanariska smårätter, torkad frukt, bröd och en del sötsaker, och lokala viner förstås.

Efter dagens spännande vandring beger vi oss ut till den norra kusten och Agaete, där vårt nya hotell ligger.
Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 5. Ledig dag
Ledig dag för egna aktiviteter.

Dag 6. Skog och vatten i hjärtat av Gran Canaria
Dagens vandring på 7 kilometer tar cirka 3,5 timmar. Vi inleder i Altos de Moya och vandrar stundom genom tät grönska, resterna av ”Laurisilvan”; den subtropiska djungel som en gång i tiden täckte stora delar av Gran Canaria. Här kan man finna flera endemiska växter, unika för Kanarieöarna. På denna delen av ön är också vattnet mycket mer närvarande och vi stöter på konstruktioner förknippade med ekonomin kring vattnet.

Bussen plockar upp oss vid den lilla sjön La Laguna de Vallesco för vidare färd till byn Firgas, där vi avslutar dagens program med en härlig lunch.

Eftermiddagen och kvällen är lediga för egna aktiviteter.

Dag 7. Vandring i Agaeteravinen
I dag gör vi en vandring på cirka 4,5 timmar genom Agaetedalen från hotellet. Agaetedalen är känd för att fortfarande vara tämligen opåverkad av massturismen. Landskapet är storslaget och manumentalt, omgivet av mäktiga och dramatiska bergsformationer och Gran Canarias största tallskogar, Pinar de Tamadaba.

Agaetedalen är ett av Kanarieöarnas bördigaste platser. Närmare kusten och havet odlas en mängd olika frukter både subtropiska och tropiska: apelsiner, bananer, mango, papaya och vindruvor. Mikroklimatet  tillåter odling av kaffe som är en utpräglad tropisk växt. Kaffeodlingarna är unika på dessa breddgrader och lär vara de nordligaste i världen.

Vi avslutar med ett gastronomiskt besök på en lantgård, provar viner, ostar, lokala charkuterier och smårätter. Det unika kaffet står också på menyn. Efter denna smakrika upplevelse, fortsätter vi till hotellet.

Senare på kvällen väntar en avskedsmiddag på en populär
restaurang nere i hamnen.

Dag 8. Avresa till Skandinavien
Ledig förmiddag fram till avresan till flygplatsen och hemresa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar

• 7 frukostar
• 5 mellanmål
• 5 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand: 3400 kr
• Enkelrumstillägg från: 2550 kr

RESFAKTA

Dag 1
Avresa och ankomst till Gran Canaria. Flygresa och transfer ingår. Välkomstmiddag ingår. Tre övernattningar på hotell i Las Palmas.

Dag 2

Stadstur i Las Palmas med lunch. Vandring 8 km, cirka 4 tim. Frukost, mellanmål och tapaslunch ingår.

Dag 3

Utflykt till Caldera de Bandama. Vandring 6,6 km, cirka 3,5 timmar. Buss 35 km. Frukost, mellanmål och lunch ingår.

Dag 4

Vandring från Cruz de Tejeda. Vandring 8 km, cirka 4 timmar. Frukost, mellanmål och lunch ingår. 4 övernattningar på hotell i Agaete.

Dag 5

Ledig dag för egna aktiviteter. Frukost ingår.

Dag 6

Vandring till La Laguna de Vallesco, 7 km, cirka 3,5 timmar. Frukost, mellanmål och lunch ingår.

Dag 7

Vandring i Agaeteravinen. Vandring 9 km, cirka 4,5 km. Frukost, mellanmål, tapaslunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8

Transfer till flygplatsen för hemresa. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd
40,3 milj
Landets yta

504 782 km²
Valuta
Euro
Religion
Katoliker 82%, agnostiker och ateister 14%, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1%, övriga ca 2,7 %
Språk

Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Gran Canaria t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges.

Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 22 EUR per person vid resans början, och sköter fördelningen av dricks till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.

Väder och klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com.

Vandringen
Tips och information om TEMAs vandringsresor.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose