Nyhet

Advent i norra EnglandManchester, Liverpool och York

Första advent 2019 förlänger vi helgen och reser till norra England. Manchester – The original modern city – är vår bas. En liten storstad, med det som sägs vara Englands bästa julmarknad, på Albert Square vid stadshuset. En dag förläggs i Liverpool som med sin levande hamn, The Royal Albert Dock, har något för alla; speciellt fans av Beatles. Adventssöndagen åker vi österut till vikingarnas York, med sin katedral och gamla gränder. I Yorkshire besöker vi också ståtliga herresätet Castle Howard som i december månad julpyntar hus och trädgårdar.

RESFAKTA

Länder: England, Storbritannien

Typ av resa: Weekend- och storstadsresa

Reslängd: 4 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Julmarknad på Albert Square i Manchester
 • Liverpool med besök på Beatles Story
 • Charmiga York med kullersten och katedral
 • Ståtliga Castle Howard julpyntat
 • Boende på ett av Manchesters mest populära hotell

Dagsprogram
2019

Dag 1. Manchester med marknad och middag
Vi flyger bekvämt med SAS till Manchester och har dagen att utforska denna historiskt intressanta, men så ungdomligt energiska stad närmare med en stadsrundtur.

Manchester är så mycket mer än bara fotboll men givetvis ser vi arenan Old Trafford (från bussen) innan vi tar en resa genom industrialismens historia och dagens brexit, ända in till stadskärnan och stadshuset vid Albert Square där julälskaren får sitt lystmäte mättat vid marknaden.

Vi checkar på eftermiddagen in på ett centralt beläget hotell, cirka 250 meter från just Albert Square. Här bor vi bekvämt på ett av stadens mest omtyckta hotell – enkelt, modernt i kvarter med historia, till vilken hotellet dedikerat sin design.

På kvällen tar vi en gemensam promenad till närbelägna Harvey Nichols, det brittiska, exklusiva varuhuset som även har fina restauranger. Här blir det en trevlig välkomstmiddag.

Dag 2. Liverpool och The Royal Albert Dock
Vi Manchester för een heldag hos ärkerivalen Liverpool, endast lite mer än 50 kilometer bort. Ända sedan den industriella revolutionen har det funnits en kamp mellan de två städerna baserat på industri och ekonomi. Men idag kanske den mest bittra kampen utspelas på fotbollsplanerna.

När det kommer till museum och gallerier är det dock bara London som uppvisar ett större utbud i Storbritannien, så det finns mycket att upptäcka. Julmarknaden på St George's Plateau är ett måste denna tiden på året. Vid sidan av fotbollen så är musiken ett signum för Liverpool och det året runt. Härifrån kom Beatles och deras närvaro känner man på många platser. För att träffa dem mer påtagligt besöker vi den största permanenta utställningen över John, Paul, Ringo och George - The Beatles Story.

Beatles Story finner vi vid Royal Albert Dock, den historiska hamnen i Liverpool som idag är lika livlig som tidigare men dock av annan karaktär. Restauranger, caféer, shopping och kultur i anrika hamnbyggnader. Och anrika Tate har även här ett museum som den konstintresserade får tid att besöka. Det blir en heldag i Liverpool och först till kvällen är vi tillbaka på vårt bekväma hotell i Manchester.

Dag 3. York och Castle Howard

Första december, tillika första advent, åker vi österut till vikingarnas (och romarnas, kan tilläggas) York. Staden har många gånger spelat stor del i den brittiska historien och York osar än idag historia. Medeltida arkitektur och charmiga The Shambles, Yorks kanske mest kända gata, samt ståtliga York Minster upplever vi under en stadsvandring. Det blir också tid för egna upptäcker, lunch och St Nicholas julmarknad.

Under eftermiddagen beger vi oss norröver till North Yorkshire och det privatägda residenset, Castle Howard. Det räknas som ett av det vackraste herresätena i Storbritannien. Så ståtligt som det är har det använts som inspelningsplats till ett flertal filmer och tv-serier. I slutet av november plockar man fram alla sina juldekorationer, reser sin 25 meter höga julgran och tänder tusentals jullampor, samt många ljus och öppna eldar. Det är en sagolik upplevelse som de kallar "The 12 Days of Christmas".

Manchester har en innovativ, spännande – och växande restaurangscen. Sen kväll är vi åter i Manchester och några minuters promenad från hotellet finner vi Parrs gamla bankkontor från tidigt 1900-tal. Häri finner vi nu populära Browns Brasserie & Bar där vi äter en gemensam middag. Under morgondagen finns också tid för egna kulinariska äventyr, kanske ett besök på "The Curry Mile"!

Dag 4. Egen dag i The orginal modern city
Returresan sker på kvällen och dagen är fri att utforka Manchester på egen hand. Imponeras av den gotiska arkitekturen i John Rylands bibliotek och Manchesters katedral. För den konstintresserade så har fina Manchester Art Gallery och Whitworth måndagsöppet. Det gäller även Manchester Museum och Imperial War Museum North som den historieintresserade inte vill missa. För den som mer vurmar för samtida konst kan ett besök på Granada Foundations gallerier rekommenderas. Julmarknad och shopping garanterat öppet för den som vill få med sig ett fysiskt minne eller julklappar hem.

Sen eftermiddag har vi gemensam transfer till flygplatsen för hemresa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 3 frukostar
• 2 middagar

• Utflykter och inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Manchester. Busstransfer, 20 km. Stadsrundtur. Middag ingår. Tre övernattningar på hotell i centrala Manchester.

Dag 2
Dagsutflykt till Liverpool med besök på The Beatles Story, ca 120 km. Frukost ingår.

Dag 3
Dagsutflykt till York och Castle Howard. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Egen dag i Manchester. Busstransfer 20 km. Frukost ingår. Flyg Manchester – Skandinavien.

England

Folkmängd 52 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (GBP)
Religion 72% kristna, muslimer 3%, hinduer 1% judar 0,5%, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Storbritannien

Folkmängd 65 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72 % kristna, muslimer 3 %, hinduer 1 % judar 0,5 %, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Manchester t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Brittiskt pund (GBP). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Måltidsdryck vid de gemensamma måltiderna ingår inte i resans pris.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Dricks

Gemensam dricks är inte inkluderat i priset. Räkna med 15 GBP till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats, vid ankomst, till TEMAs reseledare som sköter fördelningen.

Att ge dricks handlar först och främst om att visa sin uppskattning med positiva extratjänster. T.ex. en slant motsvarande en eller ett par tior per dag till en duktig chaufför, 10–15 procent på restaurangnotan om maten och servicen var god, och en slant till den som bär bagaget till hotellrummet. I Sverige är dricks för många av dessa tjänster redan inkluderade i priset, t.ex. på taxikvittot eller restaurangnotan. Så är sällan fallet utomlands.

Hotell/boende

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Weekendresor och storstadsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.