Midnattssolens och samernas rikeVandring i Lappland, en storslagen fjällvärld

Efter förra årets succé far vi åter norrut i sommar för att vandra i Lapplands storslagna fjällvärld. Här möts vi av en natur som, trots att vi befinner oss i Sverige, upplevs som oerhört exotisk och lockar besökare från alla världens hörn. Lapplands fjällvärld bjuder bland annat på behagliga vandringar, varma bastubad, samiska offerplatser och en av Sveriges få kanjoner. Mellan aktiviteterna finns tid för återhämtning och reflektion. Detta är en innehållsrik vandringsresa i Sverige med många höjdpunkter och samtliga måltider är inkluderade i resans pris.

RESFAKTA

Länder: Sverige

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 10-16 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Lapplands storslagna fjällvärld
 • Från Stendalen till Trollsjön
 • Låktatjåkkas topp
 • Abisko kanjon
 • Vandring på Kungsleden

Dagsprogram
Sommar 2022

Dag 1. Flyg från Stockholm, Göteborg eller Malmö till Kiruna. Efter ankomst till Kiruna fortsätter vi med buss utmed Torneträsk till Abisko och STFs turiststation som blir vår bas under hela vistelsen. Efter incheckning gör vi så en första vandring till Abisko kanjon och den mäktiga Abiskojåkka där vi får ett första smakprov på denna storslagna fjällvärld. Detta är en av Sveriges få kanjoner och här har vattenmassorna bildat djupa sprickor i berget på sin väg från Abiskojaure ned till Torneträsk. Middag på hotellet. [M]

Dag 2. Mot Låktatjåkkas topp. Idag packar vi vår ryggsäck för en tur till fjället Låktatjåkka (1 230 meter över havet). Beroende på dagens väderförhållanden bestämmer vi vilken av lederna upp till toppen som vi tar. Vandringen bjuder på en makalös vy över Torneträsk och Lapporten och det är inte helt otänkbart att vi vandrar över snö som ännu inte smält och vadar säkert över de brusande fjällbäckarna. Oavsett så räknar vi med en heldag. Lunch har vi med oss, middag på hotellet. [F-L-M] 

Dag 3. Kratersjön, Rallarstigen och vedeldad bastu. På förmiddagen bär det av till Kratersjön. Den ligger cirka 3,5 km från Björkliden och har, som namnet viskar om, bildats från en inaktiv vulkan. Vandringen är behaglig och vid klart väder ser vi ända in mot de norska fjällen. Kanske ser vi även betande renar, men vad vi definitivt ser är typiska fjällväxter. Vid sjön finns flera stenhällar lämpade för vila och en kopp medhavd kaffe. Den som vill kan även ta sig ett dopp. Efter vårt besök vid Kratersjön går vi ned till Rallarstigen. Där gör vi ett besök vid den kanske mest annorlunda gravplats som finns i Sverige, Rallarkyrkogården. Den är en kulturhistoriskt ovanlig och mycket intressant plats som vittnar om det annorlunda liv som bl.a järnvägsrallarna hade kring sekelskiftet. Under vandringen mot Björkliden passar vi på att njuta av de små vattenfallen och den lummiga grönskan som omger vår vandring längs den gamla anläggningsvägen som bär spår av rallarlivet. På eftermiddagen har vi möjlighet att uppleva ett äkta lappländskt bastubad. Hotellet erbjuder en vedeldad bastu belägen alldeles vid Torneträsk med sitt kalla kristallklara vatten. Frukost och middag på hotellet, medhavd lunch i ryggsäcken. [F-L-M]

Dag 4. Från Kärkevagge till Rissajaure. Denna led är ofta omnämnd som en av vårt lands vackraste och mäktigaste vandringsleder. Den karga dalen bjuder på otroliga stenformationer och det är därifrån dalen fått sitt namn. Kärkevagge betyder "stendal" och Rissajaure har liknelsen till "eldsjön" på nordsamiska och är mer känd som Trollsjön. Sjön, som för övrigt blivit korad till årets resmål 2019, ligger längst in i Kärkevagge dal och får sitt vatten av de vattenfall som omgärdar den. Detta skapar Sveriges klaraste och renaste sjö med ett siktdjup på 36 meter. Här stannar vi en stund och äter vår lunch och kanske svalkar oss i det kalla vattnet. Frukost och middag på hotellet, medhavd lunch i ryggsäcken. [F-L-M] 

Dag 5. Vandring till offerplatsen med samisk historia. Mot sydost och med Lapporten ständigt framför oss, går vandringen tills vi når den gamla samiska offerplatsen som ligger högst upp på det lilla berget Báddosdievvá (600 meter över havet). Här stannar vi för reflektion och historia. Stefan, vår samiska guide ger oss en klar inblick. Hela området har under årtusenden varit hem för samer som huvudsakligen livnärde sig med jakt, fiske och renskötsel. Tillbaka vid turiststationen ligger naturum Abisko där vi får ta del av en föreläsning om nationalparken, dess geologi, flora, klimat och kulturhistoria. Frukost och middag på hotellet, medhavd lunch i ryggsäcken. [F-L-M]

Dag 6. Vandring på Kungsleden. På förmiddagen gör vi en behaglig vandring längs Kungsleden till marmorbrottet och meditationsplatsen innan vi återvänder. Totalt beräknar vi vara ute cirka 4 timmar. Eftermiddagen på egen hand som blir en lämplig tid att reflektera över vår fantastiska fjällvärld med lika fantastiska Abisko som resmål. På kvällen äter vi gemensam avskedsmiddag i en mycket speciell och traditionell miljö. Frukost och middag på hotellet, medhavd lunch i ryggsäcken. [F-L-M] 

Dag 7. Hemresa. Buss tillbaka till flygplatsen i Kiruna för flyg till Stockholm, Göteborg eller Malmö. [F] 


F = frukost, L = lunch, M = middag

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Stockholm/Göteborg/Malmö - Kiruna
• Samtliga övernattningar
• 6 frukostar
• 5 luncher (medhavd i låda, packas själv från frukostbuffén)
• 6 middagar
• Transporter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Avresa med flyg från Stockholm, Göteborg eller Malmö till Kiruna och vidaretransport med buss till Abisko. Middag på hotellet.

Dag 2
Buss till Låktatjåkka station och vandring till fjällets topp. Frukost och middag på hotellet, lunch packas själv från frukostbuffén. Vandring ca 15 km, enligt väderförhållanden.

Dag 3
Buss och vandring till Kratersjön och Rallarstigen. Eftermiddag bastu vid Torneträsk. Frukost och middag på hotellet, lunch packas själv från frukostbuffén. Vandring ca 4 km, enligt väderförhållanden.

Dag 4
Buss och vandring till stendalen och Trollsjön. Frukost och middag på hotellet, lunch packas själv från frukostbuffén. Vandring ca 9 km, enligt väderförhållanden.

Dag 5
Vandring till offerplatsen med samisk historia. Föreläsning på Naturum Abisko. Frukost och middag på hotellet, lunch packas själv från frukostbuffén. Vandring ca 4 km, enligt väderförhållanden.

Dag 6
Vandring på Kungsleden. Eftermiddagen på egen hand. Frukost och middag på hotellet, lunch packas själv från frukostbuffén. Vandring ca 4 km, enligt väderförhållanden.

Dag 7
Hemresa. Buss till flygplatsen i Kiruna för flyg till Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Sverige

Folkmängd: Cirka 10 miljoner
Landets yta: 450 295 km2

Valuta: Svensk krona (SEK)
Religion: 61 % är medlem i lutherska svenska kyrkan 
Språk: Svenska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa från Stockholm, Göteborg eller Malmö till Kiruna t/r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, vandringar, föreläsning och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Klädsel och utrustning
Kläderna bör vara oömma och lämpade för vandringar i fjällnatur. Exempel på packlista enligt nedan:

-Ryggsäck lämplig för dagsturer, ca 30-35 liters.
-Tunn skaljacka med en varm tröja under, snarare än en tjock jacka.
-Strumpor och underställ i syntet/ull. Ull är varmare, men syntet torkar snabbare. Bomull är inte lämpligt för vandring.
-Regnkläder. De skyddar även mot vind. 
-Väl ingångna vandringsskor.
-Gåstavar.
-Lätta, luftiga långbyxor istället för shorts. De skyddar mot mygg, rispor och skrapsår. 
-Vantar och mössa för eventuella svala kvällar. 
-Extra underställ och strumpor.   
-Solkräm, solstift, solglasögon, keps/hatt. Solen tar även vid molnigt väder. 
-Myggmedel. 
-Matvaror och dryck. Gärna termos, kåsa och spork, lunchlåda.
-Plastpåse för skräp.
-Sitt- eller liggunderlag.
-Karta och kompass.
-Fickkniv.
-Reseapotek med första förband, inklusive skavsårsplåster.
-Ficklampa och visselpipa.
-Eventuellt kikare och kamera.
-Badkläder.

Övriga tips att ta med kan vara pulverkaffe att ha på rummet, vattenreningstabletter/filter om man fyller sin termos med vatten från fjällbäckarna. De har rent vatten men inga garantier att mikroorganismer eller bakterier inte finns.


Övrigt
Vi bor bekvämt i hotellrum i huvudbyggnaden till turiststationen. Rummen är fräscha och har dusch, wc, vattenkokare och wifi.


Med reservation för ändringar

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-07-25 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Kiruna
2022-07-25
16:30
2022-07-25
18:00
SAS, 1042
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kiruna
Stockholm
2022-07-31
11:00
2022-07-31
12:30
SAS, 1041
7 dagar Midnattssolens och samernas rike Stockholm 24 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-07-25 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2022-07-25
13:30
2022-07-25
14:40
SAS, 142
Stockholm
Kiruna
2022-07-25
16:30
2022-07-25
18:00
SAS, 1042
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kiruna
Stockholm
2022-07-31
11:00
2022-07-31
12:30
SAS, 1041
Stockholm
Gothenburg
2022-07-31
13:55
2022-07-31
14:50
SAS, 165
7 dagar Midnattssolens och samernas rike Göteborg 27 990 SEK 4 platser kvar Boka
2022-07-25 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Malmö
Stockholm
2022-07-25
09:45
2022-07-25
10:50
SAS, 106
Stockholm
Kiruna
2022-07-25
16:30
2022-07-25
18:00
SAS, 1042
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kiruna
Stockholm
2022-07-31
11:00
2022-07-31
12:30
SAS, 1041
Stockholm
Malmö
2022-07-31
15:30
2022-07-31
16:35
SAS, 2111
7 dagar Midnattssolens och samernas rike Malmö 25 990 SEK 2 platser kvar Boka
2022-08-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Kiruna
2022-08-22
12:30
2022-08-22
14:00
SAS, 1042
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kiruna
Stockholm
2022-08-28
10:30
2022-08-28
12:00
SAS, 1041
7 dagar Midnattssolens och samernas rike Stockholm 23 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-08-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2022-08-22
09:40
2022-08-22
10:40
SAS, 142
Stockholm
Kiruna
2022-08-22
12:30
2022-08-22
14:00
SAS, 1042
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kiruna
Stockholm
2022-08-28
10:30
2022-08-28
12:00
SAS, 1041
Stockholm
Gothenburg
2022-08-28
19:15
2022-08-28
20:10
SAS, 165
7 dagar Midnattssolens och samernas rike Göteborg 27 450 SEK 1 platser kvar Boka
2022-08-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Malmö
Stockholm
2022-08-22
09:45
2022-08-22
10:50
SAS, 106
Stockholm
Kiruna
2022-08-22
12:30
2022-08-22
14:00
SAS, 1042
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kiruna
Stockholm
2022-08-28
10:30
2022-08-28
12:00
SAS, 1041
Stockholm
Malmö
2022-08-28
13:30
2022-08-28
14:35
SAS, 2111
7 dagar Midnattssolens och samernas rike Malmö 25 990 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.