Vandringskryssning med Birka CruisesHöga Kusten med Härnösand och Luleå

Fira midsommar på ett annorlunda sätt, vandra längs vackra Höga Kusten, ät lunch med lokala influenser ute i naturen och avrunda dagen med en kopp äkta kokkaffe. Tillsammans utforskar vi också en av Luleås riktiga pärlor, Gammelstadsviken. På med vandringskängorna, packa ned kikaren och spana in naturreservatets rika fågelfauna. Ombord Birka Cruises njuter ni av god mat, havsutsikt och de ljusa sommarkvällarna. 

Den här resan är ett samarbete mellan TEMA och Birka Cruises och går endast att boka direkt via Birka Cruises. 

Boka på telefon: 08-702 72 00

Pris från 8745 SEK /person, inkl helpension

Endast 1 avresa, en midsommarkryssning: 20-24/6, 2019

RESFAKTA

Länder: Sverige

Typ av resa: Vandringsresa - Kryssning - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 5 dagar

Gruppstorlek: 10-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vackra naturen vid Höga Kusten
 • Smitingens havsbad
 • Lunch över öppen eld
 • Gammelstaden Luleå
 • Gammelstadsviken Luleå

Dagsprogram
Midsommarkryssning

Dag 1 - 20 juni - Välkommen ombord

Praktisk information: Avresa kl. 17.00 från Stadsgårdskajen i Stockholm. Kryssningsterminalen öppnar kl. 14.00. Möte med TEMAs reseledare innan gemensam middag. I dag ingår välkomstdrink och 3-rätters middag.

Väl ombord finns det tid att lära känna det flytande hotellet som blir vårt hem under några dagar. Under kvällen har vi ett första möte tillsammans där vi bekantar oss TEMAs reseledare och medvandrare för de kommande dagarna. Gruppen består av högst 18 deltagare och TEMAs reseledare. På kvällarna äter vi gemensamma middagar, går igenom dagens vandring och laddar inför kommande dags äventyr.

Klockan 19.00 är det dags för Captain’s Cocktail där vi träffar många av alla som kommer att ta hand om oss under kryssningen.

Vår grupp har tillgång till ett eget konferensrum under hela kryssningen, rum 4 som också kallas Göteborg, på däck 6. Här samlas vi för genomgångar och förberedelser inför vandringarna. Här träffas vi också kl 20.00 och går därefter gemensamt till kvällens middag.

Under vandringskryssningen blir vi väl omhändertagen av TEMAs reseledare som inspirerar med spännande berättelser om förr och nu, natur och kultur. Som i alla våra resor står platsens magi i centrum. Våra kunniga reseledare bjuder inte bara på kunskap och gedigen erfarenhet, de har en passion som gör att vi tillsammans skapar unika minnen.

Men först slår vi oss ned vid dukat bord för en 3-rätters välkomstmiddag medan vi sakta seglar norrut mot Härnösand. Lite senare bjuds det på underhållning med Birka Cruises proffsiga artister och blir man sugen på en svängom finns allt från dansband till disco.

Dag 2 - 21 juni - Midsommarafton vid Höga Kusten

Ankomst till Härnösand på morgonen, exakta tider får du på plats. Vandringsutflykt med enklare lunch utomhus. Vandringsturen är cirka 5-6 km och kräver bitvis god kondition och vandringskängor. Frukost, lättare lunch och 3-rätters middag ingår.

I Härnösands hamn väntar bussen som tar oss genom Härnösand till Smitingen, en tur på cirka 15 minuter.

I fantastisk vacker natur i anslutning till havet, erbjuds en hel vandringspalett av olika svårighetsgrader. Grottorna i området är ett geologiskt fenomen, som bör upplevas tillsammans med en inspirerande guide. Spännande kust som havet, isen och människan skapat. Vi vandra också upp på någon av topparna med milsvida utsikt som belöning.

Här krävs det god kondition och förmåga att kliva samt balansera på klippor och stenar, vi kommer också att passera geologistigen med naturskapade grottor, en "geologisk puckelpist" klapperstensfält och raukar. Klapperstensfälten minner om istidens dagar, och vi får höra om landhöjningen som är det fenomen som ligger till grund för att Höga Kusten blev utsett till världsarv år 2000. Vi passerar häftiga stenformationer som havet har skapat vid Notsand – och drar oss sedan vidare bort över hällarna mot Lotsstugan.

Vi kommer att vandra cirka 5-6 kilometer, med naturliga stopp – och med naturliga stopp menas stopp vid naturliga fenomen, som naturen själv har skapat.

Att det har varit människor här förut är inget vi kommer att missa efter vägen. Området bebos också av bävrar – även om chansen att få se en är relativt liten, men spåren efter dem kommer vi att följa!

Blir man badsugen kan vi erbjuda en av Norrlands bästa sandstränder, Smitingen. Vill man ha lite varmare vatten finns det även möjlighet till dopp vid lunchen som vi äter vid Klubbsjön. Den välförtjänta maten lagas över öppen eld med riktigt kokkaffe som avslutning. På vägen tillbaka till hamnen njuter vi av den fantastiska utsikten från Vårdkaseberget.

Sen eftermiddag kastar vi loss och lämnar Härnösands hamn. Passa på att njut av den vackra naturen och bron från sjösidan när fartyget beger sig norrut mot Luleå, de första timmarna inomskärs genom Höga Kustens vackra skärgård.

På kvällen har vi tid att vila kroppen, kanske ta en spabehandling eller ett dopp i poolen. Sedan väntar dukat bord och en härlig 3-rätters middag tillsammans med TEMAs reseledare och gruppen. Vi går igenom morgondagens vandring i Luleå och pratar om dagens upplevelser i Höga Kusten.

Dag 3 - 22 juni - Luleå

Ankomst till Luleå på morgonen. Vandringsturen är cirka 6 km och kräver normalkondition och vandringskängor. Frukost, lättare lunch och 3-rätters middag ingår.

Välkommen till Luleå! Idag väntar en härlig vandring och vackra naturupplevelser i och omkring Luleå. Under dagen får vi bland annat uppleva ett av länets finaste fågelområden samt världsarvet Gammelstaden till fots.

Direkt efter ankomsten till Luleå väntar vår lokalguide och buss på oss. Tillsammans beger vi oss till dagens startpunkt, Porsön, som på grund av de omfattande landhöjningarna i området gått från att tidigare vara en ö till att bli en del av fastlandet.

Från Porsön vandrar vi mot Gammelstadsviken, en av Luleås verkliga pärlor. Gammelstadsviken blev till en insjö på grund av landhöjningen vilket innebar att både staden och hamnen behövde flyttas närmare kusten och så växte dagens Luleå fram. Längs vägen passerar vi platsen där den gamla hamnen låg och varifrån handelsvägarna under medeltiden gick in till ”gamla Luleå”.

Vi vandrar på fina vandringsleder i Gammelstadsviken - ett värdefullt våtmarksområde. Tack vare den grunda näringsrika sjön och de vidsträckta våtmarkerna omgivna av naturskogar har reservatet ett rikt fågelliv. Det är ett av länets finaste fågelområde där över 200 arter har observerats genom åren. Här samsas både flyttande, rastande och häckande fåglar. Har vi tur kanske vi får se havsörnen sväva runt över våtmarkerna.

Under vandringen har vi tid att stanna till för att lyssna och se på fåglarna. Ta gärna med en egen kikare om du är intresserad av fåglar! Vi letar sedan upp en fin plats där vi tillsammans avnjuter vår lunch.

Gammelstadsviken som vi vandrar i är skyddat som naturreservat och upptaget på FN:s lista över skyddsvärda våtmarker. Hela området är starkt präglat av landhöjningen. Under istiden var hela markytan nedtyngd av isen. Det var först för cirka 9000 år sedan som marken återfick sin ursprungliga form. Landhöjningen pågår än idag men motverkas en del av den globala uppvärmningen. De mest tydliga tecknen på landhöjningen är förändringarna i havet, med nya öar, skär och havsvikar som blir till insjöar.

Efter den vackra turen i Gammelstadsviken väntar dagens nästa höjdpunkt, Gammelstadens kyrkstad som 1996 upptogs på Unescos världsarvslista. Den är idag världens största och bäst bevarande kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka. Här börjar vi med att besöka en kyrkstuga från 1800-talet.

Fram till 1649 var Gammelstaden centrum av Luleå. Det är här Luleå grundades och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktigt stad. I mitten av 1600-talet flyttades staden till sin nuvarande plats och ”gamla Luleå” började kallas ”Gammelstaden”.

Efter att ha insupit atmosfären i Gammelstaden går bussen tillbaka till hamnen.

På kvällen möts vi igen för att äta ännu en härlig 3-rätters middag tillsammans och prata ihop oss om dagens händelser och upplevelser. I natt ligger fartyget still i Luleås hamn så att man kan uppleva midnattsljuset på riktigt.  

Dag 4 – 23 juni - Ute till havs

Dagen tillbringas till havs. Frukost och 3-rätters middag ingår.

Njut av en lugn dag ute till havs. Se kusten passera utanför kryssningsfönstret. 

Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller mjuka upp vandringsmusklerna med en härlig behandling i spa-anläggningen på däck 10. 

På kvällen möts vi igen för att äta ännu en härlig 3-rätters middag tillsammans. 

Dag 5 - 24 juni - Hemkomst

Dagen tillbringas till havs. Ankomst Stockholm ca 14.00. Brunch och avskedsdrink ingår.

I dag serveras det en brunch istället för frukost. Vi möts sedan upp över något läskande, tar avsked av reseledare och reskamrater och samlar ihop våra intryck av de gångna dagarna.

Passa sedan på att njuta en stund i jacuzzin med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka till Stadsgårdskajen igen, med nya upplevelser och bekantskaper.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

I priset ingår:

•    Del i tvåbäddshytt Seaview Komfort
•    Alla måltider (middagar exkl. dryck)
•    Captain´s Cocktail på avresedagen
•    Två helddagsvandringsutflykter med enklare luncher
•    TEMAs reseledning under hela resan
•    Samtliga inträden på utflykterna
•    Underhållning och aktiviteter ombord Birka Cruises

RESFAKTA

Dag 1

Avresa från Stockholm med Birka Cruises. Välkomstdrink och 3-rätters middag ingår.

Dag 2

Vandringsutflykt vid Höga Kusten, cirka 5 km. Frukost, lättare lunch och 3-rätters middag.

Dag 3

Vandringsutflykt Luleå, cirka 6 km. Frukost, lättare lunch och 3-rätters middag.

Dag 4

Dagen tillbringas ute till havs. Frukost och 3-rätters middag ingår.

Dag 5

Brunch och avskedsdrink ingår.

Sverige

Folkmängd: Cirka 10 miljoner
Landets yta: 450 295 km2

Valuta: Svensk krona (SEK)
Religion: 61 % är medlem i lutherska svenska kyrkan 
Språk: Svenska

Viktigt om resan

Den här resan är ett samarbete mellan TEMA och Birka Cruises.

Vandringskryssningen går endast att bokas direkt via Birka Cruises bokning 08-702 72 00. 

Pris från 8745 SEK/person inkl helpension
4 dygn.

Vill du uppgradera till ett lyxigare boende eller reser du tillsammans med någon som inte deltar i TEMAs vandringsaktiviteter? Kontakta Birka Cruises. Enkelhyttstillägg 3.385:- bokas direkt via Birka Cruises.

Vandringstips
Vandringarna är 5-6 kilometer långa och kräver normal till god kondition.
Vi rekommenderar vandringsstav till vandringen på Höga Kusten. För den fågelintresserade är även en kikare trevligt att ha med.

För mer information se Birka Cruises hemsida

Birka Cruises har erbjudit skärgårdsinspirerade kryssningsupplevelser sedan 1971. De kryssar alla dagar i veckan från och till Stockholm via Mariehamn med kryssningsfartyget M/S Birka. Utgångspunkten är Stadsgårdsterminalen, mitt i Stockholm. Sommartid erbjuds även; två-, tre- och fyradygns kryssningar till utvalda destinationer runt Östersjön.

Birka Cruises är miljöcertifierat enligt ISO14001. M/S Birka är ett av världens mest miljöanpassade kryssningsfartyg. Det har ett slutet avloppssystem och allt avloppsvatten pumpas iland till reningsverk – inget släpps ut i Östersjön.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose