Vandring i Tjeckienmed kulturpromenad i Dresden

Upplev natursköna tjeckiska Böhmen och kulturstäderna Prag och Dresden. Vandringen bland sandstensklippor varvas med ölprovningar, båtturer och stadspromenader.

Vandra bland slott, stenbroar och sandstensklippor i tjeckiska Böhmen. Under en innehållsrik vecka vandrar vi i ett landskap som liknar sagolandet Narnia, strosar på Karlsbron i Prag och gör en flodtur på Elbe. Vi ser kulturskatter i tyska Dresden, provar öl på mikrobryggerier och får en inblick i den rustika tjeckiska matkulturen.

RESFAKTA

Länder: Tjeckien, Tyskland

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Historiska Prag
 • Båttur på floden Elbe
 • Vandring vid stenbron Pravcická brána
 • Kulturstaden Dresden
 • Besök på mikrobryggerier

Dagsprogram
Avresor 2018

Dag 1 - Välkommen till Prag

När du landat på Prags flygplats i Tjeckien möts du av din TEMA-reseledare. En kortare transfer tar dig till hotellet som ligger i centrala Prag. Efter incheckning har du tid för lunch på egen hand i stan. Passa på att insupa atomsfären i Prag. Stadens gamla centrum finns sedan början på 1990-talet med på Unescos världsarvslista och är känd för sina imponerande byggnader. Trots att Prag har drabbats av såväl krig som plundringar kan staden erbjuda en av världens bäst bevarade samlingar av kultur och arkitektur. Här finns enormt mycket att se och uppleva. Senare på eftermiddagen gör vi en gemensam vandring i Gamla stan. Vi kommer att vandra förbi torget och ta en titt på det astrologiska uret. Uret är från år 1410 och har en intressant historia som reseledaren kommer att berätta mer om. Förutom fyra olika tidsangivelser, däribland babylonsk och gammeltysk, visar uret även solens och månens position.

Vi vandrar sedan vidare i Prag och promenerar över en av Prags mest välkända sevärdheter, Karlsbron. Bron är över 500 meter lång och utsmyckad med helgonstatyer utmed sidorna. Sedan går vi vidare mot de judiska kvarteren och får lyssna till historien som är förknippad med dem. Här får vi även möjlighet att se en av de äldsta synagogorna i Europa och höra vem Golem var.Vi avslutar första dagen med gemensam välkomstmiddag och pratar ihop oss om veckan som kommer.Dag 2 - Děčín och vandring i Tiské Steny

Efter frukost reser vi vidare norrut i Tjeckien och stannar till vid koncentrationslägret i Terezín, Theresienstadt. Här kommer vi att få en rundvisning och få höra berättelser från den tragiska men ack så viktiga historien. Staden och borgen byggdes i syfte att försvara Tjeckien mot angripare från norr men under Nazitysklands ockupation under andra världskriget omvandlades staden till ett getto för judar. Judarna levde ett hårt liv och fick jobba som slavar i arbetslägret i väntan på att föras vidare till Auschwitz eller något annat förintelseläger i Europa. Undernäring och sjukdomar härjade fritt och bara på några år avled över 35 000 judar i koncentrationslägret. Det är en dyster del av historien för tjeckerna, men även en väldig viktig del av historien.

I fängelset i Theresienstadt dog även Serbiens nationalhjälte Gavrilo Princip. Han fängslades och hölls fånge här redan under första världskriget och dog sedan av lungsot i Terezin. Det var Gavrilo Princip som var ansvarig för ”skotten i Sarajevo” som var startskottet till första världskriget. I Serbien anses han än idag vara en hjälte och skolor och annat bär idag hans namn. Efter vårat omtumlande besök samlar vi våra tankar och beger oss vidare mot vårat hem för de nästkommande 5 dagarna, staden Děčín. Staden ligger vid floden Elbe och är en perfekt utgångspunkt för våra kommande vandringar. Stadens mest kända symbol är 1700-talsslottet som ligger beläget på en 50 meter hög klippa.

Efter ankomst till Děčín checkar vi in på hotel Kocanda som kommer att bli vårt hem för de kommande fem nätterna. Lunchen äter vi i hotellets restaurang som även är mycket populär bland lokalbefolkningen. Här serveras både traditionell tjeckisk mat och mer internationella rätter. Efter lunch laddar vi om för avfärd mot Tisá och vår första vandring i Tiské steny. Hela området är ett nätverk av smala bergsklyftor, raviner och öppna ytor och skapar en känsla av en stad med gator och torg. Vandringen är cirka 3 km lång och har svårighetsgrad 2. Tiské Steny är uppkallad efter den närliggande byn Tisá. En massiv bergsvägg på cirka 70 meter reser sig över norra änden av byn. Bakom bergväggen finns spännande klippformationer, däribland en fin stenlabyrint.

Tiské Steny lockar inte enbart vandrare utan även filmskapare. Succéfilmen efter böckerna om sagolandet Narnia spelades bland annat in här. Området är insvept i myter och legender och förr i tiden vågade sig inte lokalbefokningen sig dit, de trodde att berggväggen var Djävulens verk. Turismen har dock slagit hål på de myterna och numera finns både vandringsleder och restauranger som lockar både turister och lokalbefolkning.Efter vandringen beger vi oss tillbaka till Děčín. Kvällen är fri för egna aktiviteter.Dag 3 - Vandring och besök på mikrobryggeri

Vi samlas i receptionen efter en stadig frukost och gör oss redo för avresan till Jetrichovice. Idag kommer vi att vandra bland klipporna mellan Jetrichovice och Vysoká lípa. En vandring på cirka 8 km. Dagens vandring är krävande och god kondition behövs (nivå 3) då det är en kuperad terräng som vi kommer att vandra i. Vi kommer dock att gå sakta och vila ofta och passa på att njuta av den vackra utsikten. Till lunch blir det en picknick alternativt lunchpaket.I slutet av vandringen besöker vi en gammal rövarborg; Saunstejn. Det är ett stenslott som ligger i och på en klippa i närheten av Vysoká lípa .

Idag finns endast ett fåtal ruiner kvar av det ursprungliga slottet. Tillsammans kikar vi in och får lyssna till historierna kring stenslottet.Sent på eftermiddagen beger vi oss sedan tillbaka mot Děčín. På kvällen beger vi oss till ett mikrobryggeri på andra sidan stan. Här väntar gemensam middag och vi får även möjlighet att prova en av de mest uppskattade ölsorterna. Mikrobryggeriet har sina anor från 1890 men ligger i ett shoppingcenter som är uppbyggt kring bryggeriet. Det var efter en omfattande ombyggnad och modernisering som bryggeriet åter öppnades under våren 2014. Menyn baseras på traditionella recept och ölen kommer direkt från bryggeriets kranar.Dag 4 - Vandring till Pravčická brána

Efter frukost åker vi buss från Děčín till Hřensko genom enastående vacker natur. Hřensko är en liten idyllisk by som för tankarna till sagornas värld. Och faktum är att omgivningarna har varit en stor inspirationskälla för bland annat den berömda sagoförfattaren H C Andersen. Idag får Hřensko bli startpunkt för dagens vandring som ska ta oss till Pravčická brána. Pravčická Brána är den största naturliga stenbron i Europa och en av Tjeckiens mest kända symboler. Stenbron anses av många vara den vackraste naturliga stenbro som finns.

Området har välskötta vandringsleder och trappor och flera utsiktplatser längs vägen. Högst upp kommer vi att belönas med en imponerande utsikt och vi kommer att förstå varför H C Andersen fann inspiration här och varför scener ur filmen Narnia har spelats in just på denna plats. Pravčická Brána är ett resultat av miljontals år av vittring av berget.Vid foten av Pravčická Brána ligger restaurangen Falcon Nest. Byggnaden inrymde ursprungligen en pub från slutet av 1800-talet. Numera är det ett galleri och en restaurang inredd med originalmålningar. De första att vandra till detta område var framför allt konstärerna som lockades hit av naturen och de vackra omgivningarna. De första turisterna som kom var främst adeln och då fanns det även mulor och bärare att hyra för utflykten.

Vid lunchtid stannar vi till vid en klassisk tjeckisk restaurang och fyller på energidepåerna. Restaurang U Forsta blir en välbehövlig paus under dagens vandring. Efter lunch fortsätter vi vidare tillbaka till Hřensko. Beroende på vilken rutt vi tar för dagen kommer det att bli en eller två kortare båtturer. Längs vandringslederna finns vattenfyllda klippskrevor som man bara kan ta sig förbi med små båtar. Med avstängd motor styr kaptenen båten som stilla glider fram längs de smala klippskrevorna. Har vi tur får vi höra någon tjeckisk historia under färden. Avslutningsvis äter vi en gemensam middag på hotell Kocanda och går igenom dagens upplevelser.Dag 5 - Båtutflykt till kulturstaden Dresden

Efter frukost gör vi en gemensam kortare promenad (cirka 1 km) till hamnen för att ta båten till Dresden i Tyskland. Inget besök i denna region är fulländat utan en flodtur så vi kommer att ta oss via floden Elbe in i Tyskland. I lagom tempo passerar vi en region med pittoresk bebyggelse och storslagen natur. Vi blir serverade lunch ombord på båten och väl framme i Dresden har vi en stadsvandring med en lokal guide. Dresden ligger på båda sidor av Elbe och är internationellt känd för sin gamla stadsdel med bland annat Frauenkirche.

Vi befinner oss i en av Europas grönaste städer med grönområden och skog som täcker stora delar av ytan. Under slutet av andra världskriget drabbades dock Dresden hårt av bombangrepp och den berömda barockstaden förvandlades på bara några dagar mestadels till ruiner. Några av stadens och Europas vackraste byggnader, däribland Frauenkirche, totalförstördes. Det var först 2005 som kyrkan kunde återinvigas. Idag är Dresden en av Tysklands viktigaste turiststäder med flera intressanta museer och två bergbanor. Efter vår gemensamma stadsvandring finns det tid att strosa omkring på egen hand. Vi möts sedan för middag på en trevlig restaurang. Efter middag åker vi tillbaka till Děčín med buss.Dag 6 - Bastei och Bad Schandau

Idag reser vi till klippformationen Bastai och sedan vidare till kurorten Bad Schandau i Tyskland. Basteiparken ligger på den tyska sidan av gränsen. Basteibron byggdes i mitten på 1800-talet som en sandstensbro. Innan dess var bron en ren träkonstruktion. Bastei består av taggiga klippformationer och är som högst 194 meter över floden. Klippformationerna och de omkringliggande vyerna har inspirerat många konstnärer genom tiderna. Här kommer att finnas tid för egna upptäckter i området.

Vi vandrar sedan vidare ca 2,5 timmar längs den blåmarkerade leden mot Lilienstein, det mest iögonfallande bordsberget i Sächsiska schweiz. Lilienstein står bland annat som förebild för Sächsiska Schweiz logotyp. Berget ligger 415 m ö h, vilket betyder att vi får ordentligt med motion innan vi når vårt mål. Belöningen blir en fantastisk utsikt över Königstein, Elbe och det natursköna landskapet. Uppe på Lilienstein finns också restaurang där du kan äta en enkel lunch på egen hand. Vi reser sedan gemensamt vidare till den tyska kurorten Bad Schandau som ligger vid den östra sidan av floden Elbe. Tjeckiens gräns ligger i den sydligaste delen av staden.

Det var på 1600-talet som man fann en naturlig järnrik vattenkälla och allmänna bad byggdes. Senare på 1700-talet byggdes hotell för internationella turister som besökte till Bad Schandau för rehabilitering och/eller vandring. Här i Bad Schandau finns det möjlighet att välja mellan upptäcksfärder på egen hand eller gemensam vandring med guide. Ett vandringsalternativ är en lite tuffare vandring på cirka 3 timmar, där man bland annat kommer upp på ett klippmassiv som heter Torsteine. Denna vandring kräver god kondition och ej något för dem med svindel eller balansproblem. Man tar sig upp med hjälp av stegar och bryggor. Väl på toppen belönas man med en hänförande utsikt över klippmassiven. Väljer du att upptäcka området på egen hand kan vi rekommendera att ta hissen upp till Ostrau eller kanske ett besök på stadens badanläggning Toskanaworld. Perfekt om du vill relaxa och vila ut efter en aktiv vecka.Ett annat tips är att ta den historiska spårvagnen genom Kirgnitzdalen. Spårvagnen går från Bad Schandau upp till vattenfallet Lichtenhain. Sent på eftermiddagen åker vi sedan tillbaka till Děčín och avslutar denna dag med en gemensam middag.Dag 7 - Mot Prag

Vi lämnar Děčín och beger oss tillbaka mot Prag. Bussen kör bagaget direkt till hotellet i Prag medan vi tar oss upp till Pragborgen med linbana upp till Petrinberget. Pragborgen är ett av de största historiska slott som finns, 570 meter långt och 130 meter brett. På den innersta borggården ligger Prags domkyrka. Slottet är en av de främsta turistattraktionerna i Prag och något av ett måste när man är här. Ett stenkast från slottet ligger Petrinberget som är 318 meter högt. På Strahovklostrets bryggeri väntar lunch och provsmakning  av deras egna öl. Många anser att det är här man kan njuta av den bästa färskölen som finns i Prag. På bryggeriet bryggs det sammanlagt nio sorters öl.

Vi besöker även klostrets bibliotek. Det magnifika biblioteket i barockstil innehåller mer än 130 000 volymer varav 2 500 böcker som publicerats innan 1500-talet. Fyllda av nya intryck, god mat och dryck vandrar vi sedan vidare via Pragborgen och över Karlsbron till hotellet för incheckning.Veckans sista kväll äter vi avskedsmiddag på en restaurang i närheten. Vi hoppas ni fått med er härliga naturupplevelser, god och rustik tjeckisk mat, spännande ölsorter och många glada skratt och minnen med er från resan.Dag 8 - Hemfärd mot Skandinavien

På förmiddagen flyger vi hem från Prags flygplats och vi hälsar er välkomna att resa med oss på TEMA snart igen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• Temaguide
• 1 ölprovning

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Prag. Busstransfer till hotellet. Vandring i Gamla stan och välkomstmiddag ingår. En övernattning på hotell i Prag.

Dag 2
Bussresa Prag – Děčín, ca 110 km. Besök på koncentrationslägret i Terezín, Theresienstadt. På eftermiddagen vandring i Tiské Steny 3 km, svårighetsgrad 2. Frukost och lunch ingår. Fem nätter på hotell Kocanda i Děčín.

Dag 3
Buss Děčín – Jetrichovice, ca 25 km. Vandring från Jetrichovice till Vysoká lípa 8 km, svårighetsgrad 3. Frukost, lunch, middag och ölprovning ingår.

Dag 4
Buss Děčín – Hřensko, ca 15 km. Vandring till Pravčická brána, ca 15 km, svårighetsgrad 2. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Båt till Dresden i Tyskland, cirka 4 timmar. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Buss Děčín - Bastei, ca 34 km, vidare mot Bad Schandau, ytterligare 11 km. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Buss Děčín – Prag ca 110 km. Frukost, lunch, ölprovning och avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Transfer från hotellet till flygplatsen. Frukost ingår.

Tjeckien

Folkmängd 10,3 miljoner Landets yta 78 866 km² Valuta Tjeckisk krona (CZK) Religion Katolicism, minoriteter av protestantiskt kristna, grekisk-katolskt (uniatiskt) kristna, judar och muslimer Språk Tjeckiska är officiellt språk; i övrigt talas bland annat tyska, slovakiska, romani, polska och ukrainska

Tyskland

Folkmängd 82 miljoner Landets yta 356 854 km² Valuta Euro Religion 63 % kristna, 5 % muslimer, ca 30 % ej regisrerade i något samfund Språk Tyska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa Prag t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.Valuta:

Tjeckiska Koruna (CZK) och Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.Dricks:

På denna resa ingår inte dricks. Vår TEMA-guide samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.VANDRINGENKlädsel och utrustning

Medtag gärna ett lättpackat regnplagg och kraftigare skor eller kängor för vandringarna. Viktigt är också ett par bekväma och väl ingångna skor lämpliga för stadsvandringar.

Fler tips och information om TEMAs vandringsresor »Vandringen – dag för dag

(Olika vandringsdagar beroende på avresedatum, notera dock att innehållet är exakt detsamma):

-Vandring i stadsmiljö i Prag, inga höjdskillnader
-Vandringen i Tiské steny, 3 km, start 548 m ö h, högsta punkt 613 m ö h, mål 548 m ö h
-Vandring i stadsmiljö i Dresden, inga höjdskillnader
-Vandring Jetrichovice, 8 km, start 234 m ö h, Mariina skala 428 m ö h, Vilemina stena 439 m ö h, Rudolfuv kamen 484 m ö h, mål Vysoka
lipa 308 m ö h
-Vandring Hrensko, 15 km, start 115 m ö h, Pravcicka brana 415 m ö h, Mezni louka 270 m ö h, mål Hrensko 115 m ö h
-Vandring på egen hand i Bastai, inga större höjdskillnader, Bad schandau (beroende på eget val).
-Vandring i stadsmiljö i Prag, 7 km, Pragborgen 237 m ö h, mål Gamla stan 177 m ö h

Du bör helst ha god allmänkondition för att få utbyte av resan. Observera att en vandringssträcka kan komma att ändras vid exempelvis ogynnsamma förändringar i väderleken

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-09-17

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Prague
2018-09-17
12:25
2018-09-17
14:15
SAS, 1767
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Prague
Stockholm
2018-09-24
14:55
2018-09-24
16:50
SAS, 1768
8 dagar Vandring i Tjeckien Stockholm 11895 SEK Förfrågan
2018-09-17

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Prague
2018-09-17
11:35
2018-09-17
12:50
SAS, 767
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Prague
Copenhagen
2018-09-24
13:30
2018-09-24
14:45
SAS, 768
8 dagar Vandring i Tjeckien Köpenhamn 11895 SEK Förfrågan
2019-05-20

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2019-05-20
09:35
2019-05-20
10:20
SAS, 443
Copenhagen
Prague
2019-05-20
11:35
2019-05-20
12:50
SAS, 767
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Prague
Copenhagen
2019-05-27
13:30
2019-05-27
14:45
SAS, 768
Copenhagen
Gothenburg
2019-05-27
17:10
2019-05-27
18:05
SAS, 1444
8 dagar Vandring i Tjeckien Göteborg 13560 SEK 2 platser kvar Boka
2019-05-20

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Prague
2019-05-20
11:35
2019-05-20
12:50
SAS, 767
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Prague
Copenhagen
2019-05-27
13:30
2019-05-27
14:45
SAS, 768
8 dagar Vandring i Tjeckien Köpenhamn 13560 SEK 4 platser kvar Boka
2019-05-20

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Prague
2019-05-20
12:25
2019-05-20
14:15
SAS, 1767
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Prague
Copenhagen
2019-05-27
13:30
2019-05-27
14:45
SAS, 768
Copenhagen
Stockholm
2019-05-27
16:15
2019-05-27
17:30
SAS, 408
8 dagar Vandring i Tjeckien Stockholm 13560 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-09-16

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Prague
2019-09-16
11:30
2019-09-16
12:45
SAS, 767
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Prague
Copenhagen
2019-09-23
13:25
2019-09-23
14:40
SAS, 768
8 dagar Vandring i Tjeckien Köpenhamn 13670 SEK 4 platser kvar Boka
2019-09-16

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Prague
2019-09-16
11:35
2019-09-16
13:25
SAS, 1767
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Prague
Stockholm
2019-09-23
14:05
2019-09-23
15:55
SAS, 1768
8 dagar Vandring i Tjeckien Stockholm 13670 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose