Nyhet

Kappadokien med IstanbulVärldsarv och sagolandskap

I denna sällsamma trakt, Kappadokien, har människan under årtusenden bosatt sig i hopgyttrade klipp- och grottsamhällen med kyrkor och kloster och underjordiska städer. I vackra dalgångar och märkliga landskap av skulpturer som erosionen skapat, till sagolika fantasieggande kreationer, bjuder Kappadokien på en oförglömlig resa.

RESFAKTA

Länder: Turkiet

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i Istanbul
 • Stadstur med lunch i Kayseri
 • Grottstaden i Göreme
 • Underjordiska staden Kaymakli
 • Vandringen i Ihlaradalen

Dagsprogram
2020

Dag 1. Avresa till Istanbul

Efter ankomsten till flygplatsen väntar reseledare och buss för transfer till hotellet. På kvällen serveras en gemensam välkomstmiddag.


Dag 2. Heldagstur i Istanbul, vikingarnas Miklagård

Vi ägnar nästan hela dagen åt Konstantinopels och Istanbuls enastående sevärdheter och monument, levande såväl som museala. En resa genom denna romerska, bysantinska och osmanska stad som i dag bebos av arton miljoner invånare med rötter i många olika kulturer.

Den fängslande rundturen idag inkluderar den antika Hippodromen, den häpnadsväckande Basilika-reservoaren, som försåg Topkapipalatset med vatten, liksom Blå moskén med underbara blåvita kakeldekorationer. "Kyrkornas kyrka", den magnifika Hagia Sophia-kyrkan från 500-talet, med sin kolossala kupol och sina undersköna mosaiker inger stor vördnad i denna mångskiftande kulturstad.

Före lunchpaus besöker vi Topkapipalatset, beläget på en höjd ovan Istanbul och med en hänförande utsikt över Gyllene hornet och Bosporen. Palatset innehåller ofattbart stora rikedomar och skatter I form av juvelprydda guld- och silverföremål. Om någonstans, finns här den mytomspunna Orientens mystik.

Under eftermiddagen fortsätter vi turen med båt och njuter av denna enastående vackra stad längs Bosporens branta stränder längs denna gamla vattenväg, förbindelselänken mellan Medelhavet, Egeiska havet och Svarta havet. Under båtfärden ges en historisk introduktion till Istanbul som sjöfartsstad. Turkiska borgar, ottomanska sultanpalats, parker, vackra trävillor i så kallad yalistil samt en och annan moské eller kyrka, passerar revy längs stränderna.

Tillbaka i land avslutar vi på den färgsprakande och väldoftande kryddmarknaden.

På kvällen väntar en middag på en restaurang i Orientexpressens stationslokaler och kanske återupplever en smula av tidsandan då Agatha Christie skrev Mordet på Orientexpressen.

För intresserade finns möjlighet att följa med på en föreställning med De dansande dervisherna för en extrakostnad. De dansande dervisherna är en sufisk sekt som använder musik och dans i sina religiösa ritualer. De som vill uppleva detta fascinerande skådespel som egentligen är en form av gudstjänst anmäler sig första dagen till reseledaren. Betalningen görs på plats. Mer information hittar man under fliken "Mer om resan".


Dag 3. Skidort och ekonomisk tiger

Idag lämnar vi den fascinerande världsmetropolen, Istanbul. Det är en stad som ger mersmak – en stad som man inte lär känna på några dagar och många vill gärna återkomma hit ett efter ett första besök.

Under förmiddagen checkar vi ut från hotellet och beger oss till Istanbuls nya enorma flygplats för att flyga till Kappadokien och till staden Kayseri, en av Turkiets större städer, välmående ultramodern med stark ekonomi men också en historisk stad. Kayseri är känt som ett centrum för vintersport. Vintrarna är snörika och kalla med temperaturer långt under nollstrecket.  Staden ligger vid foten av vulkanen Erciyes som med sina 3916 m ö h är ett av Turkiets högsta berg. Själva staden ligger på drygt 1000 m ö h.

Kayseri, som betyder kejsarens stad, har en lång historia som går tillbaka till långt före både greker och romare. Vi ger oss ut på en stadstur och lär känna denna förhållandevis okända stad och bekantar oss bland annat med den rika arkitekturen från 1000-talet.

För många turkar är Kayseri staden med ett eget och eftertraktat kök. Flera av de lokala rätterna är unika för denna region, som mani, pastirma och sucuk och älskas av de flesta turkar. Så innan vi lämnar Kayseri passar vi på att njuta av en traditionell måltid som blir vår lunch idag med smaker som gjort det lokala köket så uppskattat.

Efter lunchen fortsätter vi västerut in i hjärtat av De vackra hästarnas hemland, Kappadokien. Landskapet här är världsberömt för sina grottsamhällen och märkliga bergs- och klippformationer, som snarare ser ut att vara skapade av en fantasifull konstnär en av erosionens mer slumpmässiga skapelseformler.

Efter ankomst och incheckning på hotellet i Ürgüp är eftermiddagen och kvällen ledig med undantag för den gemensamma middagen på hotellet.


Dag 4. Sagolandskap och grottsamhällen.
I Kappadokien finns ett av vår jords märkligaste landskap. Detta högland med sina djupa dalgångar bildades för cirka tre miljoner år sedan genom kraftiga successiva vulkanutbrott, som täckte hela platån med vulkanisk tuffsten. Erosionen har genom vind, regn och starka temperaturväxlingar mellan varma somrar och bistra vintrar åstadkommit de mest egendomliga formationer i landskapet med pelare, pyramider och konformade torn, som ger ett närmast surrealistiskt intryck och som utgör landskapets signatur. I denna sällsamma trakt har människan under årtusenden inrättat sig med klippkyrkor och klippkloster, hopgyttrade byar och underjordiska städer.

Den tidiga kristna anatoliska kulturen studerar vi i Göremes klipp- och grottstad, där befolkningen på 1200-talet hade vuxit till över 30 000 förföljda kristna med mer än 300 grottkapell. Traditionen att bo i grottor avtog i samband med det bysantinska rikets nedgång och sedan 1400-talet har här funnits få invånare.

På dagens program står, Göremes friluftsmuseum, som är upptaget på Unescos världsarvslista, är en hel nationalpark, där ruinerna från många tidiga kyrkor, många med fantastiska freskmålningar, tillhör sevärdheterna. Under besöket på Göremes friluftsmuseum besöker vi de bäst bevarade kyrkomålningar.

Vi avslutar dagens program med ett högintressant besök i den underjordiska staden Kaymakli som är byggd i fyra olika nivåer. I orostider tog områdets hela befolkning skydd mot inkräktare i denna ointagliga anläggning.

Tillbaka på hotellet serveras en gemensam middag.

Om intresse finns kan man anmäla sig till en fantastisk kvällsföreställning med dansande dervischer, vars ritualer och danser härstammar från 1300-talets andlige ledare Mevlana Celaleddin Rumi.


Dag 5. Älvornas skorstenar
Efter frukost fortsätter vi våra upptäckter i Kappadokiens fantastiska landskap. Idag besöker vi några platser som av någon anledning inte är lika omtalade som gårdagens men inte desto mindre intressanta och häpnadsväckande. Dit hör till exempel friluftsmuseet i Zelve som är en av de sedan länge övergivna byar där kristna och muslimer levde i harmoni i de djupa tuffstensdalarna. Men efter Fredsavtalet i Lausanne 1923 påbörjades en enorm folkutväxling och Zelve tömdes på den kristna befolkningen. Totalt var det över en miljon greker som tvingades lämna sina hem, som nu låg i Turkiet. I motsatt riktning flyttades 400 000 turkar från sina hem nu på grekiskt territorium. Den muslimska befolkningen evakuerades på 1950-talet, då rasfaran var överhängande.

I Pashabag finns några av områdets mest fantasifulla formationer, som numera kallas Älvornas skorstenar. Lunch intas på en av områdets lokala restauranger och därefter fortsätter turen till Duvornas dal, De tre vackra Nereiderna, som är havsnymfer ur den grekiska mytologin och till krukmakarnas stad Avanos, belägen vid Turkiets längsta flod, Röda floden, Halys.

Vi hinner också med till en av Kappadokiens verkliga juveler Johannesbasilikan från 1200-talet i Gülsehir, som sticker ut med sina mycket välbevarade och restaurerade vägg- och takmålningar.

Gemensam middag serveras på hotellet.


Dag 6. Vackra raviner och fort med utsikt.
Dagens första utflykt går till Ihlaradalen. Resan tar cirka en timme. Ihlara är känt för sina vackra dalgångar och de grottkyrkor som är utgrävda i klippväggarna. Här blir det en kortare vandring och vi fascineras av de vackra omgivningarna.

Sedan fortsätter vi till Mustafa Pasha, som en gång var en välmående liten stad med blandad befolkning av kristna och muslimer men drabbades på samma sätt som Zelve 1923 när den kristna befolkningen tvingades flytta. Det blev ett hårt slag för staden när den välbeställda befolkningen försvann. De vackra husen står kvar och flera av dem är välbevarade.

Efter lunch besöker vi fästningen som bildar krona över staden Uchisar och ligger högst beläget i hela Kappadokien. Härifrån har vi fantastisk utsikt över Kappadokiens sagolandskap.

Kvällen och denna veckas spännande resa avslutas med gemensam middag på hotellet senare under kvällen.


Dag 7. Avresa till Skandinavien.
Transfer till flygplatsen i Nevsehir för flygresan hem som går via Istanbul.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 6 frukostar
• 5 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från xxx kr

RESFAKTA

Dag1.
Skandinavien – Istanbul. Flygresa och transfer. Välkomstmiddag ingår. Två övernattningar på hotell i Istanbul.

Dag 2.
Stadstur med bland annat Blå Moskén, Hagia Sofia, Grand Bazaar och kryddmarknaden. Båtutflykt på Bosporen. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3.
Istanbul – Kayseri – Ürgüp. Stadstur i Kayseri. Flygresa och transfer. Buss 80 km. Frukost, lunch och middag ingår. Fyra övernattningar på hotell i Ürgüp.

Dag 4.
Utflykt till Ushisar, Göreme Arkeologiska Friluftsmuseum och grottstaden Kaymakli. Buss 80 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5.
Utflykt till Zelve, Pashabag, Avanos och Gülsehir. Buss 90 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6.
Utflykt till Ihlaradalen för en kortare vandring, besök i Mustafa Pasha och fästningen i Uchisar. Buss 200 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7.
Kappadokien–Skandinavien via Istanbul. Frukost ingår.

Turkiet

Folkmängd: 81 miljoner
Landets yta: 779 452 km² (varav 23 764 km² i Europa)
Valuta: Turkisk lira
Religion: Muslimer 94 %
Språk: Turkiska är officiellt språk, kurdiska största minoritetsspråk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Istanbul/Nevsehir t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Turkiska lira (TRY). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

I resan ingår måltider enligt program, men räkna med utgifter för övriga måltider, måltidsdrycker samt förfriskningar under resans gång. När du beräknar reskassan så kom ihåg att utbudet av souvenirer, hantverk, skinnkläder med mera är stort, inte minst inköp i Stora basaren lockar.

Extraprogram – Ballongflygning
Det är många som förknippar Kappadokien med ballongflygning. Många är bilderna av ballonger över Kappadokiens sagolika landskap. Ska man någon gång flyga ballong är nog Kappadokien en av de bästa platserna i världen. Dag 5 och dag 6 är lämpliga dagar. Skulle vädrets makter lägga hinder i vägen dag 5 så har man en möjlighet att flyga dag 6.

Anmälan görs efter att man bokat resan. Vi skickar ut ett anmälningsmail cirka en månad före avresan. Betalningen görs på plats till lokalguiden.

Man flyger i tidigt på morgonen strax efter gryningen vid soluppgången. Flygningen varar cirka en timme och avslutas med ett glas mousserande vin efter landning. Transport till och tillbaka till hotellet ingår.

Eftersom flygningen görs tidigt på morgonen krockar den inte med inkluderat program.

Priserna varierar beroende på hur många som väljer att flyga. Vi presenterar här cirkapriser. Man betalar i euro, kontant eller med kort. Kortbetalning är cirka 10 euro dyrare.

2020: Cirkapris 240 EUR. Plus 10 EUR med kort.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning

Lätta ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. För vandringarna bör man ha ett par bekväma vandringsskor. Tänk även på att bära klädsel som täcker skuldror och knän vid besök i kyrkor eller moskéer, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

Hotell/boende

Kommentarer

Uppdaterad hotellista för 2021 publiceras i september 2020.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-05-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-05-04
11:15
2021-05-04
15:30
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Kayseri
2021-05-06
08:55
2021-05-06
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-05-10
09:05
2021-05-10
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Copenhagen
2021-05-10
15:20
2021-05-10
17:35
Turkish Airlines, 1785
7 dagar Kappadokien med Istanbul Köpenhamn 16 050 SEK 6 platser kvar Boka
2021-05-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-05-04
10:55
2021-05-04
15:25
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Kayseri
2021-05-06
08:55
2021-05-06
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-05-10
09:05
2021-05-10
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Gothenburg
2021-05-10
14:40
2021-05-10
17:10
Turkish Airlines, 1799
7 dagar Kappadokien med Istanbul Göteborg 16 250 SEK 4 platser kvar Boka
2021-05-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-05-04
11:05
2021-05-04
15:35
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Kayseri
2021-05-06
08:55
2021-05-06
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-05-10
09:05
2021-05-10
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Stockholm
2021-05-10
14:05
2021-05-10
16:45
Turkish Airlines, 1795
7 dagar Kappadokien med Istanbul Stockholm 15 750 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-05-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-05-11
11:15
2021-05-11
15:30
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Kayseri
2021-05-13
08:55
2021-05-13
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-05-17
09:05
2021-05-17
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Copenhagen
2021-05-17
15:20
2021-05-17
17:35
Turkish Airlines, 1785
7 dagar Kappadokien med Istanbul Köpenhamn 16 050 SEK 6 platser kvar Boka
2021-05-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-05-11
10:55
2021-05-11
15:25
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Kayseri
2021-05-13
08:55
2021-05-13
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-05-17
09:05
2021-05-17
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Gothenburg
2021-05-17
14:40
2021-05-17
17:10
Turkish Airlines, 1799
7 dagar Kappadokien med Istanbul Göteborg 16 250 SEK 4 platser kvar Boka
2021-05-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-05-11
11:05
2021-05-11
15:35
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Kayseri
2021-05-13
08:55
2021-05-13
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-05-17
09:05
2021-05-17
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Stockholm
2021-05-17
14:05
2021-05-17
16:45
Turkish Airlines, 1795
7 dagar Kappadokien med Istanbul Stockholm 15 750 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-09-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-09-14
11:15
2021-09-14
15:30
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Kayseri
2021-09-16
08:55
2021-09-16
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-09-20
09:05
2021-09-20
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Copenhagen
2021-09-20
15:20
2021-09-20
17:35
Turkish Airlines, 1785
7 dagar Kappadokien med Istanbul Köpenhamn 16 250 SEK 6 platser kvar Boka
2021-09-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-09-14
10:55
2021-09-14
15:25
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Kayseri
2021-09-16
08:55
2021-09-16
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-09-20
09:05
2021-09-20
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Gothenburg
2021-09-20
14:40
2021-09-20
17:10
Turkish Airlines, 1799
7 dagar Kappadokien med Istanbul Göteborg 16 350 SEK 4 platser kvar Boka
2021-09-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-09-14
11:05
2021-09-14
15:35
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Kayseri
2021-09-16
08:55
2021-09-16
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-09-20
09:05
2021-09-20
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Stockholm
2021-09-20
14:05
2021-09-20
16:45
Turkish Airlines, 1795
7 dagar Kappadokien med Istanbul Stockholm 15 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-09-28
11:15
2021-09-28
15:30
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Kayseri
2021-09-30
08:55
2021-09-30
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-10-04
09:05
2021-10-04
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Copenhagen
2021-10-04
15:20
2021-10-04
17:35
Turkish Airlines, 1785
7 dagar Kappadokien med Istanbul Köpenhamn 16 350 SEK 6 platser kvar Boka
2021-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-09-28
10:55
2021-09-28
15:25
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Kayseri
2021-09-30
08:55
2021-09-30
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-10-04
09:05
2021-10-04
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Gothenburg
2021-10-04
14:40
2021-10-04
17:10
Turkish Airlines, 1799
7 dagar Kappadokien med Istanbul Göteborg 16 450 SEK 4 platser kvar Boka
2021-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-09-28
11:05
2021-09-28
15:35
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Kayseri
2021-09-30
08:55
2021-09-30
10:30
Turkish Airlines, 2026
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2021-10-04
09:05
2021-10-04
10:35
Turkish Airlines, 2007
Istanbul
Stockholm
2021-10-04
14:05
2021-10-04
16:45
Turkish Airlines, 1795
7 dagar Kappadokien med Istanbul Stockholm 15 950 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.