Nyhet

Vandring och kryssning i LykienEtt gudabenådat kustland

På en av Medelhavsregionens vackraste kuststräckor – den lykiska kusten – i sydvästra Turkiet möter vi idylliska bergsbyar, raviner och fågelrika sjöar. Men också den antika ruinstaden Patara och spökstaden Kayaköy. Under hela turen bor du på traditionell motorseglare så kallad gület i hytt med hög standard, som är vårt hotell och fasta punkt under denna en oförglömliga vandrings och kryssningsvecka som ger många tillfällen härliga bad och skön avkoppling.

RESFAKTA

Länder: Turkiet

Typ av resa: Vandringsresa - Kryssning

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 12-17 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Gületfartyget
 • Utvalda vandringar längs Lykiska vägen
 • Turkisk "husmanskonst" ombord
 • De antika städerna Lydai och Patara
 • Kekova, den sjunkna staden

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1. Ankomst till Dalaman
Den lykiska kusten är kuststräcka på cirka 300 km, mellan kuststäderna Fethiye och Antalya. Här ligger flera antika ruinstäder som blottar resterna av högtstående civilisationer och be-rättar om ett nästan ofattbart välstånd flera hundra år före Kristus. Längs denna kuststräcka går den Lykiska vägen, som av många betraktas som en av Medelhavsregionens vackraste. Sedan tidernas begynnelse har människor attraherats av denna gudabenådade plats. Perser, greker och romare har avlöst varandra att dominera de städer som förgyller denna kust-sträckas generösa skönhet.

Den turkiske författaren Cevat Şakir beskriver Lykien i en av sina romaner (Fiskaren från Halicarnassus): ”Ta en blind man till Lykien, så vet han omedelbart var han är. Den skarpa doften av lavendel, vild mynta och timjan berättar det för honom.”

Vi bor bekvämt på så kallade gületfartyg i moderna privata hytter med egna badrum. De flesta måltider äter vi på fartyget. Vandringarna är speciellt utvalda för att få de bästa bitar-na av den Lykiska vägen. Vårt fartyg som är vår bostad hela veckan fungerar som flytande hotell och restaurang. Medan vi vandrar flyttar fartyget på sig och inväntar oss i ”ny hamn” efter våra vandringar. Med andra ord så kombinerar vi vandringar med kryssningar och får på detta sätt se detta enastående vackra kustlandskap både från land som från havet.

Flyget går till Dalaman via Istanbul. Från flygplatsen i Dalaman möts vi av reseledare och buss och reser vidare med buss till kuststaden Marmaris, där vi går ombord på vårt fartyg och får våra hytter.

Vi träffar besättningen och lär känna fartyget och tillsammans med våra medresenärer njuter vi av en välkomstmiddag.


Dag 2. Afrikas Drottning, lerbad och fågelsjö.
Efter frukosten kastar vi loss och kryssar till Ekincik, som var en del av det antika Karien i Anatolien. Innan vi börjar resans första vandring hinner vi med ett dopp för de som är hågade och en härlig lunch ombord. Därefter gör vi en 3 timmar lång vandring på 12 km genom vacker tallskog mot den antika ruinstaden Kaunos, som var en av romarnas viktigaste hamnstad i regionen.
Få platser vid Medelhavet kan skryta med så många antika ruinstäder som denna del av Turkiet. För att få en introduktion till den rika och fascinerande historien har vi valt ut några av de vackraste och mest betydelsefulla antika ruinstäder som blottar resterna av högtstående civilisationer och berättar om ett nästan ofattbart välstånd flera hundra år före Kristus.

Vi fortsätter till i en mindre flodbåt upp för Dalyanfloden. För den som är intresserad av filmhistoria så var det bland andra platser här man spelade in ”Afrikas drottning” från 1951 med Katharine Hepburn och Humphrey Bogart. Filmen gav Bogart hans enda Oscar.
Vi stannar till vid traktens berömda lerbad i Ilıcas och därefter fortsätter vi till fågelsjön Köyceğiz – känd tillflyktsort för en mängd sjöfåglar inte minst smyrnakungsfiskaren. Här har du möjlighet att ta ett dopp.

Innan vi åter vänder till vårt fartyg, som förflyttat sig och lagt till i den lilla staden Göcek, får vi en stunds ledig tid i turistorten Dalyan, som också är ett fiskesamhälle. Här har man gjort karettsköldpaddan (egentligen oäkta karettsköldpadda, caretta caretta) till stadssymbol. Den utrotningshotade sköldpaddan räddades genom en kampanj 1986, då naturvårdare lyckades övertyga myndigheterna att skydda äggläggningsplatser längs den vackra stranden, där floden mynnar ut i Medelhavet. Sköldpaddan kan väga upp mot 175 kg, men man har funnit exemplar på över 400 kg.

I Göceks stiger vi ombord och gör oss klara för middagen medan vårt fartyg styr in i en lugn bukt för natten.

Dag 3. Kleopatras sjunkna bad och antik stad.

Ett uppfriskande morgondopp direkt från båten sitter bra strax före frukosten. Vi packar våra ryggsäckar för dagens vandring som bland annat går till Kleopatras sjunkna bad, som egentligen är från 1100-talet och tillhörde ett kristet kloster. Vi försätter upp till Lydai – en antik stad som ännu inte är utgrävd. Så småningom kommer vi fram till vandringens slutmål, viken vid Gobun, där vårt fartyg kastat ankare och en härlig lunch väntar.

Eftermiddagen tillbringar vi på fartyget. Tid för vila och bad. Middagen serveras ombord.


Inför natten ligger fartyget kvar vid ön Gemiler.


Dag 4. Spökstad som världsarv och Turkiets vackraste strand.
Fredsavtalet i Lousanne 1923 kom att innebära en enorm folkutväxling mellan Turkiet och Grekland. Över en miljon greker tvingades lämna sina hem som i och med avtalet plötsligt låg i Turkiet. I motsatt riktning flyttades 400 000 turkar från grekiskt territorium. När Kambylassos, idag Kayaköy ”spökstaden”, övergavs, ville inga turkar flytta in och ta över husen – både på grund av respekt för de olycksaliga som förlorat sina hem men också av vidskepelse. Det lilla samhället förvandlades till en spökstad. UNESCO har utnämnt de tomma och förfallna husen till Världsarv, vilket innebär att spökstaden kommer att få stå kvar. Här gör vi första stopp på dagens vandring.

Efter ett kanske omtumlande och tankeväckandebesök påbörjar vi en lättare vandring över berget genom en tallskog ner till Turkiets mest kända strand Ölüdeniz. Uppe på höjden ovanför Medelhavets kanske vackraste kustkuststräck njuter vi av denna skönhet som får oss att dra ett par extra djupa andetag, innan vi vandrar ner till havet och vårt fartyg som strax tar oss till den berömda Fjärilsviken, Kelebekler Vadisi, där vi lägger till för lunch.

Här erbjuder vi en frivillig vandring i Fjärilsdalen eller bara ta det lugnt på fartyget. Det är upp till var och en.
Senare på kvällen återvänder vi till Gemiler, där vi äter middag och övernattar.

Dag 5. Lykiska vägens vackraste utsikt
Idag väntar en lite tuffare vandring på 19 km. Vi vandrar längs den antika Lykiska vägen mot Kabakviken dit vårt fartyg tagit sig. Efter en fem timmar lång vandring anländer vi till Faralya, där vi gör ett längre stopp för egen och fri lunch, kaffe eller te och en stunds vila. Sedan fortsätter vi de sista 7 kilometrarna till Kabak och njuter av det vackra kustlandskapet vars vatten går i klara turkosa nyanser, vilket ger oss extra energi inför sluttampen på vår dagsvandring.

Ombord väntar vila och en välförtjänt drink.

Kapten kastar loss och sätter kurs mot Kalkan och Fırnazviken, där vi njuter av middag och övernattar.

Dag 6. Den utvalda staden och ledig kväll i Kaş.
Idag gör vi vår längsta vandring som blir 20 km – dock med mindre höjdskillnad än tidigare dagar. Vi fortsätter längs den antika vägen och fascineras över den 2000 år gamla akvedukten som försåg Patara, en gång det Lykiska förbundets viktigaste hamnstad, med vatten. Två mycket kraftiga jordbävningar, den sista år 240, avslutade detta kapitel och hamnen blev obrukbar. Patara var en av Lykiens sex huvudstäder och en av de rikaste. Alexander den Store skänkte Patara till en av sina härförare och under romartiden kallades den för "den Utvalda staden" och var Lykiens viktigaste metropol.

Efter 3 timmars vandring kommer vi fram till Patara som till större delen fortfarande ligger under jord. Men tre av stadens viktigaste byggnadsverk är framgrävda och delvis återskapade: teatern och senathuset. Den imponerande huvudgatan fascinerar med sina kolonnader som avslöjar ett aristokratiskt ursprung.

Från Patara är det en kort vandring ner till stranden, där vi gör ett lunchstopp på egen hand, innan vi går ombord på vårt fartyg.

Två timmars kryssning från Patara ligger Kaş. En charmig liten historisk stad full med trev-liga affärer, restauranger och uteserveringar.

Kvällen är ledig för egna strövtåg och aktiviteter.

Dag 7. Kekova och den sjunkna staden.
Efter frukost och startar vi resans sista vandringar. Vi börjar i det antika Sebeda och kommer fram till Yildisviken så småningom, där fartyget möter upp.
Efter lunchen styr vi skutan mot ön Kekova och den så kallade sjunkna staden Dolchiste, en lykisk bosättning, som försvann ner i havets turkosa vatten på grund av en jordbävning på 200-talet.
Vi vandrar upp till Simenafortet, 1300-tal, varifrån vi har en enastående vy över kustland-skapet och ön Kekova. Längs den slingrande vägen ner till byn Üçağiz passerar vi flera klippsarkofager.

På kvällen serveras en avskedsmiddag under den lykiska stjärnhimlen.

Dag 8. Hemresa från Atalya.
Efter en sista natt på fartyget och en härlig frukost ger vi oss iväg till Antalya som ligger cirka tre timmar bort. Lykien har antagligen satt sina spår och fyllt oss med minnen av platser, ljus och dofter som förhoppningsvis lever kvar länge i vårt medvetande.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r till Bodrum/Antalya resp. Antalya/Dalaman
• Samtliga övernattningar på gületfartyg
• 7 frukostar

• 4 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Prisavdrag om du bokar eget flyg: 2600 kr
• Enkelrumstillägg från:  kr


RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien – Dalaman – Marmaris. Flygresa och transfer. Buss 96 km. Välkomstmiddag ingår. Sju nätter ombord på gületfartyg. Övernattning i Marmaris hamn på vårt kryssningsfartyg.

Dag 2.
Kryssning till Ekincik. Vandring till Kaunos. Vandring 12 km, höjdskillnad +426 m, -426 m. Frukost, lunch och middag ingår. Övernattning vid ön Göcek.

Dag 3.

Vandring till Kleopatras ”sjunkna bad”, Lydai och Gobunviken. Vandring 12,5 km, +490 m, -490 m. Helpension ingår. Övernattning vid ön Gemiler.

Dag 4.
Vandring till Kayaköy, ”Spökstaden” och Ölüdeniz. Vandring 7,7 km. +365 m, -365 m. Helpension ingår. Övernattning vid ön Gemiler.

Dag 5.
Vandring till Kabakviken via Faralya. Vandring 19 km, +945, -954. Frukost och middag in-går. Övernattning vid Fırnazviken.

Dag 6.
Vandring till Patara och Fırnaz. Vandring 20 km, +250m, -250m. Frukost ingår. Övernatt-ning i Kaş

Dag 7.

Vandring från Sebeda till Yildisviken, kryssning till Kekova och vandring till Simenafortet. Vandring totalt 11,6 km, +250 m, -250 m. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår. Över-nattning vid Kekova.

Dag 8.
Hemresa från Antalya via Istanbul. Transfer och bussresa 175 km. Frukost ingår.

Turkiet

Folkmängd
69,6 miljoner Landets yta
779 452 km² (varav 23 764 km² i Europa) Valuta
Lira Religion
Muslimer (sunniter och aleviter) 99%, kristna och judar färre än 1% Språk
Turkiska är officiellt språk, kurdiska största minoritetsspråk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa Bodrum/Antalya respektive Atalya/Bodrum t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Första avresan 28/9 startar i Marmaris, andra resan 5/10 avgår från Antalya med omvänt program. Detta program publiceras inom kort.

Fartyget:
Vi kommer att använda alternativa likvärdiga fartyg. Antalet passagerare avgör vilket fartyg det blir. Se följande länkar.


Valuta:
Turkiska lira (TRY). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta restauranger och butiker. Uttagsautomater finns.


Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

I resan ingår måltider enligt program, varför du bör tänka på utgifter för övriga måltider, måltidsdrycker samt förfriskningar under resans gång. När du beräknar reskassan så kom ihåg att utbudet av souvenirer, hantverk, skinnkläder med mera är stort, inte minst inköp i Istanbul Gran Bazaar lockar.

Dricks:
Dricks inte inkluderad i priset. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 90 EUR till besättning och 40 EUR till lokalguider vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.


Klimat och klädsel:
Under vår- och höstresorna kan ett ylleplagg och/eller en lätt rock eller kappa komma till användning morgnar och kvällar. Enstaka regn- och åskskurar kan förekomma, varför ett regnplagg kan vara bra att ha till hands.


Eftersom vattnet är mycket klart i denna del av Medelhavet, kan det vara lämpligt att ta med sig ett cyklopöga, eftersom det ges tillfälle till bad i princip varje dag från fartyget.

OBS:
Dryck ombord ingår ej men vatten, läsk, öl, vin och spritdrycker kan köpas på fartyget och betalas sista dagen.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-09-28
11:30
2019-09-28
15:55
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Milas / Bodrum
2019-09-28
17:20
2019-09-28
18:40
Turkish Airlines, 2518
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Antalya
Istanbul
2019-10-05
16:50
2019-10-05
18:15
Turkish Airlines, 2417
Istanbul
Stockholm
2019-10-05
19:30
2019-10-05
21:55
Turkish Airlines, 1791
8 dagar Vandring och kryssning i Lykien Stockholm 21 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-09-28
11:15
2019-09-28
15:30
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Milas / Bodrum
2019-09-28
17:20
2019-09-28
18:40
Turkish Airlines, 2518
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Antalya
Istanbul
2019-10-05
12:30
2019-10-05
13:50
Turkish Airlines, 2413
Istanbul
Copenhagen
2019-10-05
15:20
2019-10-05
17:45
Turkish Airlines, 1785
8 dagar Vandring och kryssning i Lykien Köpenhamn 21 950 SEK 4 platser kvar Boka
2019-09-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Milas / Bodrum
2019-09-28
11:00
2019-09-28
15:30
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Milas / Bodrum
2019-09-28
17:20
2019-09-28
18:40
Turkish Airlines, 2518
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Antalya
Istanbul
2019-10-05
11:50
2019-10-05
13:15
Turkish Airlines, 2411
Istanbul
Gothenburg
2019-10-05
14:40
2019-10-05
17:10
Turkish Airlines, 1799
8 dagar Vandring och kryssning i Lykien Göteborg 21 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-10-05
11:15
2019-10-05
15:30
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Antalya
2019-10-05
17:00
2019-10-05
18:30
Turkish Airlines, 2420
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dalaman
Istanbul
2019-10-12
11:15
2019-10-12
12:55
Turkish Airlines, 2555
Istanbul
Copenhagen
2019-10-12
15:20
2019-10-12
17:45
Turkish Airlines, 1785
8 dagar Vandring och kryssning i Lykien Köpenhamn 21 150 SEK 4 platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-10-05
11:25
2019-10-05
15:55
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Antalya
2019-10-05
17:00
2019-10-05
18:30
Turkish Airlines, 2420
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dalaman
Istanbul
2019-10-12
11:15
2019-10-12
12:55
Turkish Airlines, 2555
Istanbul
Stockholm
2019-10-12
14:40
2019-10-12
17:10
Turkish Airlines, 1795
8 dagar Vandring och kryssning i Lykien Stockholm 21 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2019-10-05
10:55
2019-10-05
15:25
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Antalya
2019-10-05
17:00
2019-10-05
18:30
Turkish Airlines, 2420
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dalaman
Istanbul
2019-10-12
11:15
2019-10-12
12:55
Turkish Airlines, 2555
Istanbul
Gothenburg
2019-10-12
14:40
2019-10-12
17:10
Turkish Airlines, 1799
8 dagar Vandring och kryssning i Lykien Göteborg 21 150 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose