Cykling runt BodensjönTyskland, Schweiz och Österrike

I behaglig takt och på sköna cyklar går vår resa genom såväl Tyskland som Schweiz och Österrike – och alla de pittoreska städer och byar som ligger kantade utmed det glittrande vattnet. Vi bjuds på grönskande ängar och åkermarker, äppelodlingar och betande boskap – allt mot fonden av mäktiga alpberg. Vi bor bekvämt och äter gott medan vi upplever ett av Europas vackraste områden.

RESFAKTA

Länder: Schweiz, Tyskland, Österrike

Typ av resa: Cykelresa - svårighetsgrad 1, lätt

Reslängd: 6 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Den glittrande Bodensjön
 • Alplandskapet
 • Fina cykelvägar
 • Pittoreska småstäder
 • Operascenen i Bregenz

Dagsprogram
Sommar 2022

Dag 1. Välkommen till Lindau
Efter ankomst till flygplatsen i Zürich möter TEMAs reseledare och turen går vidare med buss (ca 1 tim 45 min) till Lindau för incheckning och lite avkoppling. Resten av dagen är fri att gå på upptäcktsfärd i staden, som har mycket att bjuda på. Vi rekommenderar en promenad till hamnen för att se färjorna glida in mellan det ståtliga fyrtornet från 1800-talet och den bavariska lejonstatyn som förgyller hamninloppet. Lindau är också känt för sin medeltida stadskärna – och här bland smala gator och vackra husfasader finns gott om bra lunchalternativ.

Visste du att det fanns en koppling mellan Nobelpriset och Lindau? Varje år är staden värd för en konferens som sammanför Nobelprisvinnare med unga forskare, för ett vetenskapligt utbyte mellan olika generationer och kulturer. En traditions om pågått sedan tidigt 50-tal.

På kvällen (ca kl 18:00) hämtar vi upp våra cyklar för att sedan äta en gemensam välkomstmiddag. Vi bjuds rustik, regional mat på en närliggande restaurang.

Dag 2. Från Lindau till Friedrichshafen – Tyskland
Efter en närande frukost bekantar vi oss med cyklarna inför den första cykelturen. Idag går resan i nordvästlig riktning med den lilla staden Friedrichshafen som slutmål. Staden är bland annat känt för sitt Zeppelinmuseum, ett monument över den berömda uppfinnaren och luftskeppskonstruktören Ferdinand von Zeppelin som föddes i Konstanz på andra sidan Bodensjön. Det var också här det berömda luftskeppet Hindenburg byggdes. Lunch äter vi tillsammans längs hamnpromenaden i Friedrichshafen, följt av tid på egen hand. Varför inte göra ett besök på museet eller ta en promenad längs boardwalken?

Senare på eftermiddagen tar vi en av Bodensjöns färjor tillbaka till Lindau. När vi glider fram över det glittrande vattnet passar vi på att njuta av den ofta pittoreska strandremsan. Tillbaka på hotellet är kvällen till eget förfogande.

Dag 3. Från Lindau till Arbon – Österrike
Idag lämnar vi Lindau bakom oss och efter en kort bit österut börjar vi trampa i sydlig riktning. Ganska snart passeras gränsen till Österrike och vi påbörjar rundningen av Bodensjöns östra kant. Första målet för dagen är den vackra staden Bregenz – en gång grundad av kelterna har den också varit i romersk ägo som handelsstad under namnet Brigantium. Under mitten på 1600-talet intogs staden tillfälligt av svenska trupper.

Varje år anordnas här Bregenzer Festspiele, en operafestival känd bland annat för sina spektakulära, flytande scenbyggen vid Bodensjöns strand. Under åren har de smått fantastiska kreationerna avlöst varandra och här gör vi självklart ett stopp för att för att få en glimt av årets upplaga. Det blir också egen tid att utforska Bregenz stad, innan vi rullar vidare.

Vi fortsätter genom ett naturskönt landskap utmed vattnet i västlig riktning. Så småningom cyklar vi över floden Rhen, vars vatten har sitt ursprung i de schweiziska alperna och passerar Bodensjön på sin resa norrut. Efter några kilometers cyklande strax söder om flodmynningen, passerar vi ”Altenrhein” (Gamla Rhen), floden Rhens gamla flodbädd som stängdes av under 1900-talet när flodens sträckning ändrades och gjordes rakare. Idag rymmer området både naturreservat och omtyckt fritidsområde. Här passerar vi också gränsen till Schweiz och kan lämpligen ta adjö av Österrike med ett Auf Wiedersehen – på återseende. Under klara dagar kan man se Lindau, startpunkten på vår cykelresa på den tyska sidan.

Längs den schweiziska strandremsan passerar vi gemytliga små byar som Rheineck och Rorschach, där vi bland annat passerar charmiga Badhütte, det gamla badhuset från 1924 – den enda återstående strukturen av sitt slag på den schweiziska sidan av Bodensjön. Strax innan vi når slutmålet stannar vi till för en gemensam lunch. Vi avslutar dagens cykling i Arbon, en av de mest pittoreska städerna på den här sidan av sjön. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Arbon – Konstanz
Resan fortsätter idag längs den schweiziska sidan och vi har ännu en dag av genomgående enkel cykling och vackra vyer framför oss. Några mindre uppförslut blir det här och där, men det är också allt. De pittoreska små byarna avlöser även här varandra. Någonstans på vägen stannar vi till för att avnjuta ännu en härlig TEMA-picknick. När vi senare börjar närmar oss Konstanz rullar vi över ännu en gränslinje och är plötsligt tillbaka i Tyskland där resan började för några dagar sedan.

Konstanz är den största av städerna runt sjön och det engelska namnet på Bodensjön är just Lake Constance. Staden har en lång och spännande historia och de första tecknen på en civilisation i området är daterade till den sena stenåldern. Under medeltiden var Konstanz en viktig handelsplats och det medeltida arvet lyser fortfarande starkt – då staden skonades från andra världskrigets bombningar finns många vackra, historiska byggnader kvar. Konstanz kan också stoltsera med ett av Tysklands främsta universitet, med statsvetenskap som främsta inriktning.

Eftermiddagen och kvällen tillbringas på egen hand, upptäckandes stadens gator, torg och stora utbud av restauranger.

Dag 5. Konstanz – Stein am Rhein – Reichenau – Konstanz
Efter frukost sätter vi oss i sadeln för resans sista cykling. Turen går nästan rakt västerut och så fort vi lämnat Konstanz yttre stadsdelar, är vi tillbaka i Schweiz. På samma lättcyklade vägar som vi blivit bortskämda med de senaste dagarna, rullar vi fram längs Bodensjöns västra arm – Untersee. Så småningom når vi staden Stein am Rhein, vars namn avslöjar läget precis vid Rhen-flodens utlopp i Bodensjön. Staden är också känd för sin mycket välbevarade, medeltida stadskärna.

Här blir det fri tid för lunch och egna upptäckter, innan det är dags för en ny färjetur. Cirka 90 minuter tar resan som avslutas på pittoreska klosterön Reichenau. Ön är framför allt känd för sitt munkkloster tillägnat Jungfru Maria och Sankt Markus som utsågs till världsarv 2001. Reichenau är en både liten och lättcyklad ö och tillsammans gör vi en kortare tur bland odlingsfält och små samhällen. Vi försöker också hinna med ett stopp vid klostret innan vi vänder blickar och cyklar österut mot Konstanz. Det blir en kort men trivsam cykling tillbaka. På vägen passerar vi än en gång Rhen-floden där den flyter fram mellan Bodensjöns både delar – Obersee och Untersee.

Väl tillbaka på hotellet har du fri tid fram till vår gemensamma avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Dag 6. Mainau och avresa
Det är visserligen resans sista dag men än är det roliga inte slut. Efter frukost väntar en riktig höjdpunkt – Lennart Bernadottes Mainau med sin berömda botaniska trädgård. Mainau och slottet, som uppfördes på 1740-talet, tillhörde under lång tid storhertigarna av Baden. 1930 fick Lennart Bernadotte ärva ön och påbörjade arbetet med att återställa såväl trädgårdar och slott, som under lång tid fått förfalla. Med tiden förvandlades Mainau till en av Bodensjöns största turistattraktioner.

Direkt efter besöket går bussen mot flygplatsen för vidare färd hem till Skandinavien. Vi hoppas att ni har haft en fantastisk resa och tar med er många fina minnen hem.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Zürich
• Samtliga övernattningar
• 5 frukostar
• 2 picknick-luncher
• 1 lunch
• 3 middagar
• Cykelhyra
• Transporter enligt program
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa till Zürich. Transfer till Lindau med buss, ca 1 tim 45 min. Två övernattningar på hotell i Lindau. Middag ingår.

Dag 2
Cykling från Lindau till Friedrichshafen, ca 25 km. Inga större höjdskillnader. Båt till Lindau, ca 90 minuter. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Cykling från Lindau till Arbon, ca 50 km. Inga större höjdskillnader. Frukost, picknick-lunch och middag ingår. En natt på hotell i Arbon.

Dag 4
Cykling från Arbon till Konstanz, ca 34 km. Inga större höjdskillnader. Frukost och picknick-lunch ingår. Två nätter på hotell i Konstanz.

Dag 5
Cykling från Konstanz till Stein am Rhein, ca 34 km. Färja Stein am Rhein till Konstanz, ca 90 minuter. Cykling från Reichenau till Konstanz, ca 12 km. Inga större höjdskillnader. Frukost och middag ingår.

Dag 6
Besök på Mainau. Transfer till Zürich med buss, ca 2 timmar. Avresa mot Skandinaiven. Frukost ingår.

Schweiz

Folkmängd 8,4 miljoner
Landets yta 41 285 km²
Valuta Schweizisk franc
Religion Kristendom (protestanter, katoliker), minoriteter av judar och muslimer
Språk Tyska, franska, italienska och rätoromanska

Tyskland

Folkmängd 82 miljoner
Landets yta 356 854 km²
Valuta Euro
Religion 63 % kristna, 5 % muslimer, ca 30 % ej regisrerade i något samfund
Språk Tyska

Österrike

Folkmängd 8 400 000
Landets yta 83 858 km²
Valuta Euro
Religion Huvudsakligen katoliker; minoriteter av protestanter, ortodoxt kristna och muslimer
Språk Tyska är officiellt språk

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN

Obligatorisk utrustning
Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad
Lättpackat regnplagg
Cykelhjälm, ta med egen (går att hyra, kostnad 20€ per person)
Picknickutrustning (mugg, tallrik, bestick)

Vi rekommenderar
Cykelglasögon/solglasögon
Cykelhandskar
Gel-sadel eller cykelbyxor
Ryggsäck och/eller midjeväska
Vattenflaska
Solkräm
Adapter
Varmare plagg/jacka (för ibland blåsiga dagar eller kyliga kvällar)

Om cyklarna
Citybikes med handbroms och 7-24 växlar. För mer info läs här. Hemsidan är på tyska, men bilder finns som visar både de "vanliga" cyklarna och elcyklarna.

Cyklarna finns i herr- och dammodell.
Pakethållare finns.
Ingen hållare för vattenflaska.
För dig som vill använda cykelskor rekommenderar vi att du tar med dig egna SPD-pedaler som kan monteras på plats.
Elcyklar finns att hyra mot en extra kostnad av 700 kr.

Viktigt att veta
Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.
Allt bagage transporteras med buss mellan hotellen. Högst ett bagage per person på max 20 kg.

Cykelturerna
Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder, vind och boende.
Cyklingen sker överlag på fina asfalterade vägar.

Dag 1
Ankomst till Zürich, ingen cykling.

Dag 2
Cykling från Lindau till Friedrichshafen, ca 25 km. Inga större höjdskillnader.

Dag 3
Cykling från Lindau till Arbon, ca 50 km. Inga större höjdskillnader.

Dag 4
Cykling från Arbon till Konstanz, ca 34 km. Inga större höjdskillnader.

Dag 5
Cykling till Stein am Rhein och på Insel Reichenau, ca 34 km. Inga större höjdskillnader.

Dag 6
Avresa mot Skandinavien, ingen cykling.


ÖVRIG INFORMATION

I grundpriset ingår

Flygresa Zürich t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, angivna måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR), Österrike och Tyskland. Schweiziska Franc (CHF), Schweiz och Liechtenstein.
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 15 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Hotell/boende

Kommentarer

Andra hotellalternativ än de här ovan angivna kan förekomma.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-09-01 6 dagar Cykling runt Bodensjön Stockholm 19 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-09-01 6 dagar Cykling runt Bodensjön Köpenhamn 19 450 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-01 6 dagar Cykling runt Bodensjön Göteborg 19 890 SEK Förfrågan
2022-09-07 6 dagar Cykling runt Bodensjön Stockholm 19 250 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-07 6 dagar Cykling runt Bodensjön Köpenhamn 19 250 SEK 5 platser kvar Boka
2022-09-07 6 dagar Cykling runt Bodensjön Göteborg 19 250 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.