Vinvandring Rhen och Moselbland sagoborgar och Loreley

Vandra i Tysklands vackra Rhen- och Moseldal bland sluttningarnas odlingar och medeltida borgar. Prova utsökta viner på gårdar med gemyt, det blir även ett smakprov av genuin tysk öl. 

Resan startar i charmiga Rüdesheim och slutar i än mer pittoreska Cochem. Du får på sex dagar uppleva utsökta vinprovningar i fina omgivningar och mörka källare. Vandringar sker mellan medeltida borgar och branta vinodlingar längs de mäktiga floderna på smala stigar och skogsbilvägar. I lilla staden Lahnstein besöker du även det lilla bryggeriet för en smak av genuint tyskt öl.

RESFAKTA

Länder: Tyskland

Reslängd: 6 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Högklassiga vinprovningar
 • Vandringsdag längs Rhen med utsikt över Loreley
 • Besök i lokalt bryggeri med ölprovning
 • Vandring mellan medeltida borgar i Moseldalen
 • Borgvisning med levande ljus

Dagsprogram
Sommar 2018

Dag 1 - Rüdesheims vinrankor från ovan
Tyska turistbyrån säger så här om landets mest sydvästra region: "Romantiska borgar, glada människor, ädelt vin och mycket mer finns i Rheinland-Pfalz. De vida vinsluttningarna, slumrande vulkanerna och livliga städerna är lika mångsidiga och fascinerande som människorna där"! Vi håller med. Följ med på ett romantiskt, glatt och ädelt vinsmakande i det som kanske är Tysklands vackraste förbundsland.

Flyget lyfter från Skandinavien på morgonen och vid lunchtid landar du på Frankfurts internationella flygplats. Din reseledare möter upp och tillsammas börjar ni en sex dagar lång resa i Rhen- och Moseldalen.

Den Övre Mittelrheindalen är sedan tio år ett av Unescos världsarv. En hel region imponerar här med sin mångfald av vacker natur och ett rikt kulturlandskap. Du kommer att se och uppleva dramatiska klippor, floder, branta vinberg och ett flertal medeltida borgar liksom unika, pittoreska städer. Här är det lätt att drömma sig bort och låta sig charmeras. Rüdesheim am Rhein räknas som södra porten till världsarvet och här gör vi resans första stopp.

Direkt vid Rhens strand slingrar sig gränder med kullersten och korsvirkeshus upp längs sluttningen. Där husen slutar tar vinodlingarna vid och här det lätt att trivas. Du får spatsera runt i byn efter egen smak och kanske provar du specialiteten Rüdesheimerkaffe, Tysklands svar på Irish Coffee. Istället för whiskey blandas kaffet med Rüdesheims egna konjak, Asbach Uralt, i vilken några sockerbitar först ska tändas på. När flammorna har slickat koppen en stund hälls kaffet på och det hela toppas med vaniljsockrad grädde och riven choklad.

Du lämnar staden med linbanan från övre delen av byn. De små kabinerna går lågt över vinrankorna upp över sluttningen till Niederwald där Germania står majestätiskt med den i brons gjutna kejsarkronan. Här bjuds en fantastisk utsikt och kanske några ädla droppar som välkomstskål.

Sen eftermiddag nås Oberwesel, som även kallas "Tornens och vinets stad". Förutom silhuetterna av Schönburg och Liebfrauenkirche, ståtar den gamla stadsmuren med talrika vakttorn som gör att den medeltida känslan lever kvar. Du som vill testa benstyrkan inför kommande vandringar kan göra en promenad runt staden uppe på den näst intill intakta försvarsmuren.

På det centralt belägna hotellet blir det en övernattning och i hotellets gemytliga restaurang, alternativt ute på gården, serveras en smaklig välkomstmiddag.

Dag 2 - Vandring med Loreleys klippa och Philipps kvarn
Denna första heldag gör du den längsta och kanske mest branta vandringen resan bjuder på. Vi går längs Rhens västra sida, direkt från hotellet, till grannstaden Sankt Goar. Vandringen erbjuder mycket varierade scenerier som terasserade vinodlingar, fält med sädeslag, dikesrenar med vallmo, ekskog och en fantastisk utsikt över Loreleyklippan. Redan efter en kort promenad delas vandringsleden i två. Här kan man välja en vänligare väg som går sicksack upp för sluttningen eller den brantare varianten som sneddar genom odlingarna. Vissa passager innebär klättring på kortare stegar (ca två meter höga). Det brantare vägvalet rekommenderas inte för vandrare med anlag för svindel. Vissa stigar går utmed klippavsatser där räcken finns fastmonterade i stenväggen.

Halvvägs under vandringen svänger floden tvärt. Då är du uppe på det flacka landskap som omgärdar dalgångarna. Med utsikt mot Rhens östra sida och den sägenomspunna Loreleyklippan dukar vi upp en enklare picknick. Enligt legenden satt den sköna jungfrun Loreley där, kammandes sitt långa hår och sjöng så vackert att att sjöfararna förliste. Om det nu var Loreley som förtrollade dem. Sannolikt var det strömmarna och virvlarna i Rhen, som i passagen mellan de drygt 130 meter höga klipporna bara är 90 meter bred och hela 23 meter djup. Loreley eller Lorelei, som det ibland stavas, var också namnet på en annan förtrollande skönhet. I filmen "Herrar föredrar blondiner" från 1953 var Marilyn Monroes rollnamn just Lorelei.

Sången drabbar med våldsamt vemod

skepparn ombord på ett skepp.

Han ser ej klippor och grund,

riktar blicken bara mot höjden.

Har för mig att vågorna slök

både skepparn och skeppet

och att skuld därtill var Loreley

och hennes förledande sång.

(Heinrich Heine - 1824)

Genom skogar med lind och ek kommer du sedan fram till nästa pittoreska samhälle, Sankt Goar. Vi vandrar utmed leden strax ovanför byn och kommer till slottet Rheinfels med anor så långt tillbaka som 1245. Det är en stor borg med påtaglig betydelse i Rhendalens historia. Den som vandrat lite snabbare än övriga kan på egen bekostnad se lite närmare på borgen. Annars ligger målet för dagens vandring i dalgången på andra sidan borgen.

Här löper en bäck fram och genom åren har det funnits ett flertal vattenkvarnar. Idag finns bara ett fåtal kvar och en av dem tillhör familjen Philipps som nu i femte generationen brukar kvarnen och även framställer ett mycket kvalitativt vin. Familjens vinodlingar i området ligger på upp till 70 procents lutning i sydost. Marken är skifferrik och ger stora, mineralrika viner med djup. Till 90 procent är det Riesling, men av de upp till sju olika viner vi provar här finns en stor differens. Att i Mittelrhein plantera, vårda och skörda vindruvorna på de branta, terasserade sluttningarna är en ordentlig utmaning. Med sina ca 750 hektar är det en av de minsta, men mest arbetskraftskrävande av de vinodlande regionerna i Tyskland. Det är inte konstigt att Philipps ledord är passion. Givetvis tar vi även en tur in i gårdens vinkällare. Mamma Philipps, som ibland tittar ut från köket, ser även till att vi får smaka på lite lokala specialiteter som till exempel hennes färskost.  

Glada till sinnet fortsätter vi med buss den korta biten till Koblenz. Här möts de två floderna Rhen och Mosel vid det som kallas Deutsches Eck. På denna udde uppfördes 1897 ett monument till Kejsar Vilhelm I:s ära. Det nästan 40 meter höga monumentet, föreställande kejsaren till häst, blev svårt skadat av en amerikansk granat 1945. Likväl blev det några år senare utnämnt som minnesmärke över Tysklands enande. Efter Berlinmurens fall restes tre delar av muren i närheten av monumentet. Du bor inte långt ifrån och kan lätt ta dig runt i en av Tysklands vackraste och äldsta städer. Stadens 2000 år gamla historia lämnar spår i kyrkor, slott, gamla adelsgods och herresäten. Man brukar säga att fransk livsstil och tysk tradition har förenats här på bästa möjliga sätt och skapat trevliga vinserveringar och smaklig kokkonst.  

Vi gör en kvällutflykt till närbelägna Burg Lahneck med middag och guidning i borgen med tända stearinljus som enda ljuskälla. Borgen restes 1226 och med dess långa historia och privata ägande har det en brokig samling av föremål och anekdoter att bjuda på.

Dag 3 - Druvor och humle i stan
Du har nu en smakrik dag framför dig. Med buss tar vi oss den korta biten till förorten Metternich längs Moselfloden. Här gör vi en promenad om ca 600 meter genom Marienbergets vinodlingar. Vi pratar om odlingsvillkoren som vinbonde i det mikroklimat som råder här och på de branta sluttningar vi rör oss över. Floden fungerar som en värmereflektor om dagen och om natten hjälper dimman över vattnet till att hålla en jämn temperatur. Det innebär ett gynnsamt klimat som gör att druvorna kan mogna så här långt norrut. Vi avslutar vandringen i vinkällaren från 1861 och som ursprungligen var tänkt för gruvverksamhet. Här provar vi fyra viner innan vi fortsätter vår promenad genom byn Güls smala gator till nästa vingård, Karl Lunnebach. Här blir det dags för lunch och i samband med det provar vi tre av gårdens fina viner. Lunnebach har en mindre odling mitt inne i centrala Koblenz, men här på gården känns det som man är långt ute på landet trots stadens direkta närhet.   

På eftermiddagen förflyttar vi oss med buss till Lahnstein på Rhens östra strand. Nu fortsätter dagens provningar med öl. På det lokala lilla bryggeriet får du en personlig guidning och provsmakar olika sorts öl. Här finns även andra ädla droppar som öl- och humlelikör och ölsnaps.  

Kvällen i Koblenz har vi lämnat öppen för dig att själv upptäcka staden. Restaurangvalen är många och vi kanske kan rekommendera ett besök till den något turistiska, men trevliga Weindorf Koblenz. I de traditionellt byggda husen serveras ett stort utbud av lokala maträtter och viner. I centrala Koblenz finns också gemytliga Historischer Weinkeller med en gedigen vinlista och ett innovativt kök, inrymt i en gammal källare med stenvalv.

Dag 4 - Borgvandring i Moseldalen

Du lämnar nu den lilla storstaden bakom dig och fortsätter resan i Moseldalens omgivningar. Dagens fina vandring går längs ett vattendrag, från en medeltida borg till en annan. Din vandring blir således utmed älven, genom skog, över blomsterängar och betesmark. Med lite fantasi kan man lätt förflytta sig till den tid då kungligheter reste på samma vägar, med rädsla för att bli överfallna av skogens rövargäng. Det är en relativt lätt vandring på små skogsbilvägar och stigar där det på vissa platser vid nederbörd kan bli lite lerigt. Leden är bitvis kuperad, men utan några större höjdskillnader. Från vandringens början vid Burg Pyrmont till den ståtliga Burg Eltz är det ca 9 km. Här kan du själv välja om du vill äta lite lunch på serveringen och därefter upptäcka mer av borgen eller fortsätta vidare ca 4 km till byn Moselkern direkt vid Moselfloden. Bussen möter nämligen upp vid Burg Eltz för de som tycker 9 km räcker och möter därefter resterande vandrare vid Bahnhof (tågstationen) i Moselkern.  

Bussen tar dig bekvämt vidare till Cochem. Där tillbringar du resans resterande två nätter på ett centralt beläget hotell som gör det möjligt för dig att upptäcka Moseldalens kanske absolut trevligaste stad. Här kan du lätt ta dig runt till fots för egna vinprovningar på vinbarer i staden. Du kanske t o m provar senap i den historiska senapskvarnen med anor från tidigt 1800-tal. Vill du upptäcka Moseldalen med båt kan du ge dig ut på en kvällstur. Båtarna erbjuder olika rutter, med eller utan middag. 

Dag 5 - Breva Wein & Weg

Vi beger oss till en av Cochems grannbyar för att på branta vinsluttningar gå en vinled om ca 4 km. Här kommer du direkt in i vinbondens vardag på de smala stigar som löper genom terasserna. Det är relativt brant och en hel del rullgrus förekommer. Därför stressar vi inte utan njuter den trevliga omgivningen och utsikten. Från vandringen ser vi ut över byn Ernst och det är där vi sedan får komma hem till familjen Lönartz Thielmann för att prova deras viner. Eftersom du precis har vandrat genom familjens odlingar känns vinerna än mer personliga och ger ytterligare en dimension till Moselvinerna.

Väl tillbaka i Cochem får du som vill följa med din TEMA reseledare upp på berget med stolliften för en kortare promenad ner till byn igen. Turen slutar direkt vid J. Koll & Cie som i sin mörka källare framställer, förutom de välkända Moselvinerna också klassiska märkesviner på druvor från alla de tyska vinodlingsområdena. Här får du även smaka det söta och speciella isvinet. Eiswein, som det heter på tyska, framställs på druvor som plockas och pressas frusna. I och med att vattnet i druvan är bundet som is får man en mycket starkt koncentrerad druvsaft som ger ett vin av högsta kvalitet. Du som hellre avstår denna extra vandring kan själv gå den korta biten till J. Koll & Cie och möta gruppen där.  

Din resa till Rhen och Mosel avslutas med en trevlig avskedsmiddag i Cochems rådhuskällare. Där samlar vi våra intryck av de gångna dagarna och de provade vinerna.

Dag 6 - Auf Wiedersehen 

Din sista dag i Cochem får du en lugn och stilla morgon. Vi checkar sedan ut och färdas söderut till byn Bingen am Rhein där vi stiger ombord på flodbåt för en kryssning ner till staden Mainz. Staden är huvudstad i delstaten Rheinland-Pfalz och är belägen där floderna Main och Rhen flyter samman. Här i Gutenbergs hemstad får du tid att på egen hand insupa kulturarvet. En utpräglad vinkultur räknas som en av stadens kulturskatter och gör Mainz till det perfekta avslutet på denna resa med vinet som förtecken.

Din TEMA reseledare följer dig till Frankfurt och ser till att du får en behaglig och informativ avrundning på resan.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 5 frukostar
• 2 luncher (varav 1 picknick-lunch)
• 3 middagar
• 5 vinprovningar
• Bryggeribesök med provsmakning av öl
• Båttur på Rhen
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Frankfurt. Buss till Oberwesel 80 km. Besök i Rüdesheim. Middag ingår. En övernattning på hotell i Oberwesel.

Dag 2
Vandring Oberwesel – St Goar/Philipps Muehle 11km. Vinprovning. Buss 55 km. Borgvisning. Frukost, picknick-lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Koblenz.

Dag 3
Promenad i vinodling i Schwaab, 40 min. Byvandring genom Güls, 2 km. Två vinprovningar. Besök på bryggeri med ölprovning. Buss ca 30 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Skogs- och ängsvandring, ca 9 km. Buss ca 65 km. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Cochem.

Dag 5
Vandring i vinodlingar längs Mosel, ca 4 km. Möjlig stolliftsfärd och vandring i Cochem, ca 2 km. Två vinprovningar. Frukost och middag ingår.

Dag 6
Busstransfer Cochem - St Goar / Mainz - Frankfurt. Flodkryssning Bingen am Rhein - Mainz. Besök i Mainz. Flyg Frankfurt - Skandinavien. Frukost ingår.

Tyskland

Folkmängd 82 miljoner Landets yta 356 854 km² Valuta Euro Religion 63 % kristna, 5 % muslimer, ca 30 % ej regisrerade i något samfund Språk Tyska

Mer om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Frankfurt t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Valuta
Euro (EUR).

Då många måltider och de angivna aktiviteterna är inkluderade behövs inte någon större reskassa. Observera dock att måltidsdryck vid gemensamma middagar och restaurangluncher ej är inkluderad. De kulinariska inslagen kan dock inspirera till inköp av souvenirer.

De vanliga kreditkorten accepteras i stort sett överallt.

Klimat och klädsel
Det centraleuropeiska sommarvädret påminner till stort om vårt skandinaviska sommarväder. Observera att vandringarna i stort sett saknar skydd/tillflyktsorter vid regn och vi rekommenderar därför dig att ta med ett bra regnställ.

Stor del av vandringarna sker i brant terräng, ibland med rullsten. Vi rekommenderar därför en vandringskänga som ger stöd för ankel.

På vandringen dag 2 finns vissa passager som innebär klättring på kortare stegar (ca två meter höga). Det brantare vägvalet rekommenderas inte för vandrare med anlag för svindel. Vissa stigar går utmed klippavsatser där räcken finns fastmonterade i stenväggen.

Dricks
Dricks är inte inkluderat i denna resa. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 15 EUR till chaufförer, restaurangpersonal och för inkluderade aktiviteter. Dessa betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Observera
Endast på vandringen Oberwesel – St Goar, resans dag 2, anordnas picknick-lunch.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose