Cykling längs DonauFrån Wien till Budapest

En veckas resa längs majestätiska Donau. Cykla i tre länder med besök i tre huvudstäder. Natur, lantlig idyll och världsstäder. Med cykelfärjor, båttur och vinprovning.

Välkommen med på en cykelresa längs en av Europas mest internationella vattenvägar, Donau. Från källan i tyska Schwarzwald till utflödet i Svarta havet flyter floden som du nu med cykel kan lära känna bättre. Vår färd börjar i klassiska Wien och cyklar via Slovakiens Bratislava till slutmålet Budapest. Med cykel över broar, genom vinodlingar och på lantliga bakgator, för att till slut med båt glida in i Ungerns huvudstad.

RESFAKTA

Länder: Ungern, Slovakien, Österrike

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • De fina cyklingsvägarna
 • Slottet Chateau Belá
 • Basilikan i Esztergom
 • Variationen mellan städer, byar och lantlig idyll
 • Budapest

Dagsprogram
Sommar 2018

Dag 1 - Wiener Heurigen
Willkommen in Österreich! Vår cykelresa längs Donau börjar med flygresa till Österrikes huvudstad Wien. Beroende på din ankomsttid finns möjlighet att eventuellt utforska lite av staden innan vi på kvällen samlas för en gemensam välkomstmiddag på en Heurigen, d v s en lokal privatägd taverna med förutom god mat även en stor portion Gemütlichkeit. Har vi tur bjuds det på kvällen även lite så kallad Schrammelmusik.

Dag 2 - Från en huvudstad till en annan
När vi redan på morgonen denna första heldag lämnar Wien och Österrike, är det på stadens bakgator som kanske inte alltid är de mest pittoreska men äkta. På cykelvägen längs Donau lär vi känna våra cyklar bättre (kom ihåg att uppge din längd vid bokning). Det dröjer inte länge förrän vi når nationalparken Donau-Auen som börjar vid stadens utkant och sträcker sig till Slovakiens gräns.

Det är en lång sträckning denna dag men landskapet är flackt. Dagens mål är Slovakiens huvudstad. Här upptäcker vi den charmiga, äldre stadsdelen som ligger nedanför det på höjden tronande, Bratislava Slott. På kvällen blir det en gemensam Välkommen-till-Slovakien-middag.     

Dag 3 - Monsonmagyarovars broar
Vi lämnar Bratislava och fortsätter vår cykling genom Slovakien. Vi passerar ön Schütt och passerar över små bifloder till Donau. Cyklingen är 40 km idag och det till Monsonmagyarovar som just har ett flertal broar att stoltsera med. Kanske får vi locka med en gemensam promenad genom denna charmiga lilla stad.
Vårt hotell för natten ligger i Györ. Här kan svalka av dig med en simtur i sjön eller bara koppla av i din egen bungalow. Eller kanske tar du en tur till det lokala Thermal-hotellet för en behandling eller två i deras spa.

Dag 4 - Slottet Bela efter ’veckans uppförsbacke’
Idag börjar vi med en kortare transport innan vi sätter oss på våra cyklar i Komarno för dagens etapp om drygt 40 km. Komarno räknas som en av Slovakiens absolut äldsta städer. Stadskärnan visar upp ett medeltida arv och under 1500-talet så kamperade ofta Ungerns kungligheter, liksom andra högheter, här. 
Om vädret tillåter dukar reseledaren idag upp en TEMA-picknick vid Donaus strand.
Eftermiddagen bjuder på veckans i stort sett enda uppförsbacke, genom majsfält och vinodlingar. Väl uppe på krönet är utsikten värd mödan och härifrån kan vi lätt rulla ner till vårt boende för de kommande två nätterna, Chateau Bela. Slottet ligger här omgärdat av stora kastanjeträd och ägorna rymmer såväl jaktstugan som bykyrkan. För de varmare månaderna kan man till och med njuta i utomhuspoolen. Eller kanske en promenad i den lilla slottsparken.

Dag 5 - Kungliga Esztergom
Idag gör vi en kortare cykling men likväl blir det en mycket innehållsrik dag. Vi börjar med en kort busstransport till det kungliga Esztergom, som också går under namnet Det ungerska Rom. Stadens basilika är Ungerns största kyrka och en klassisk sevärdhet. Härefter fortsätter vi med våra cyklar. Mellan allt trampande färdas vi med cykelfärja från den ena sidan av Donau till den andra. Och väl över floden besöker vi slottet i Visegrad, som mycket väl skulle passa som kuliss i en Draculafilm.

Dag 6 - Båttur på Donau
Det kan kännas tråkigt att behöva checka ut från Chateau Bela men vi har en härlig dag framför oss och nästa anhalt är Budapest så det är en fin målbild vi har när dagens cykling börjar. Vi cyklar precis jämte Donau och på ön Szentendre går cykelleden genom små pittoreska byar och lummiga lövsalar. Själva staden Szentendre är byggd på fastlandet och här finns en uppsjö hantverksbutiker och ett utomhusmuseum som heter Skanzen.
Under dagen använder vi en liten färja för att ta oss över Donau med våra cyklar men det blir inte den enda resan på floden idag. Från Szentendre åker vi nämligen båt den resterande biten in till Budapest.
Väl framme i Ungerns huvudstad checkar vi in på vårt hotell för resans sista två nätter och äter en gemensam middag. 

Dag 7 - Donaus pärla
Budapest omnämns ibland som världens vackraste stad. Ursprungligen är det dock tre städer som alla bidragit till dagens ungerska huvudstad; Buda, Pest och Obuda slogs 1873 ihop till en stad. Dessutom finns smeknamnet Donaus pärla, för denna kosmopolitiska stad. Och om floden Donau är Kungarnas flod, så är Budapest just känd som Donaus Drottning.
Vi upplever denna sköna stad med start i slottskvarteren och kort promenad till Matthiaskyrkan samt panoramavyer från både Fishermen’s Bastion och citadellet. På andra sidan floden kommer vi till Pest med den livliga marknadsplatsen, St Stefanbasilikan och Parlamentet.
Lunch och eftermiddag sker på egen hand så du kan upptäcka ditt egna Budapest.
På kvällen träffas vi för en gemensam avslutning på en fin vecka tillsammans. Och det gör vi med en traditionell ungersk afton där vi bjuds på levande musik och dans, samt en rustik måltid.

DAG 8 - Búcsú!
Beroende på flygtid hemåt så kan det finnas möjlighet att utforska mer av Budapest denna förmiddag, innan du får transfer till flygplatsen. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 lunch
• 7 middagar
• Inträden enligt program inklusive cykelhyra
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Wien. Snacks under flygning. Middag på Wiener Heurigen. En övernattning på hotell i Wien.

Dag 2
Cykling Wien – Bratislava 66 km. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Bratislava.

Dag 3
Cykling Bratislava – Monsonmagyarovar, 40 km. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Györ.

Dag 4
Cykling Komarno – Radvan, ca 42 km. Frukost, picknick-lunch och middag. Två övernattnigar på slott i Bela.

Dag 5
Cykling Esztergom – Nagymaros, 22 km. Besök i Esztergom. Frukost, lunch och middag.

Dag 6
Cykling Nagyramos – Szentendre, 35 km. Båttur. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på hotell i Budapest.

Dag 7
Stadstur och traditionell ungersk musik- och dansshow. Frukost och middag.

Dag 8
Flyg Budapest – Skandinavien. Frukost och flygsnacks.

Ungern

Folkmängd ca 10.1 miljoner Landets yta 93 033 km² Valuta Forint (HUF) Religion Katoliker (ca 54%) samt bl.a. kalvinister och lutheraner Språk Ungerska är officiellt språk; största minoritetsspråk är romani, tyska, slovakiska

Slovakien

Folkmängd 5.4 miljoner Landets yta 49,035 km² Valuta Euro (EUR) Religion 66% katoliker, 6% protestanter, 2% reformerta, 1% ortodoxa Språk Slovakiska (officiellt), ungerska största minoritetsspråk

Österrike

Folkmängd 8 400 000Landets yta 83 858 km²Valuta EuroReligion Huvudsakligen katoliker; minoriteter av protestanter, ortodoxt kristna och muslimerSpråk Tyska är officiellt språk

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN


Obligatorisk utrustning

Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad

Lättpackat regnplagg

Cykelhjälm, ta med egen

Varningsväst (Det är lag för cyklister i Slovakien och Ungern)Vi rekommenderar

Cykelglasögon/solglasögon

Cykelhandskar

Gel-sadel eller cykelbyxor

Ryggsäck

Extra t-shirts för ombyte

Vattenflaska eller Camelback

Solkräm

BadkläderOm cyklarna

Hybrid/Citybike med handbroms och 27 växlar.

Alla cyklar är unisex, inga herr- respektive dammodeller finns.

Två cykelväskor, en på pakethållaren och en mindre på styret, finns på alla cyklar. Flaskhållare finns inte.

För dig som vill använda cykelskor kan SPD-pedaler finnas att låna. Fråga gärna i samband med bokningen.

Det kan finnas möjlighet att byta ut den vanliga cykeln mot en elcykel. Fråga gärna i samband med bokningen. Pristillägg 1750 kronor per elcykel. Begränsat antal elcyklar per grupp.Viktigt att veta

Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Vi har ingen följebil med på den här resan. Eventuella punkteringar eller andra problem som kan uppstå med cyklarna, åtgärdas av din reseledare och medföljande lokalguide.

Allt bagage transporteras separat mellan hotellen.

På denna cykelresa äter vi en picknickmåltid om vädret tillåter, men du behöver inte ta med någon picknickutrustning. Allt ordnas på plats av vår reseledare.Cykelturerna

Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Dag 1
Ankomst, ingen cykling.

Dag 2
Cykling Wien – Bratislava 66 km.

Dag 3
Cykling Bratislava – Monsonmagyarovar, 40 km.

Dag 4
Cykling Komarno – Radvan, ca 42 km.

Dag 5
Cykling Esztergom – Nagymaros, 22 km.

Dag 6
Cykling Nagyramos – Szentendre, 35 km.

Dag 7
Budapest, ingen cykling.

Dag 8
Hemresa, ingen cykling.ÖVRIG INFORMATION


I grundpriset ingår:

Flygresa tur och retur Wien (ut), Budapest (hem), övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, cykelhyra, inträden och samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.Valuta:

Österrike och Slovakien - Euro (EUR)

Ungern - Forint (HUF). I Ungern accepteras även euro i de flesta turistområdena.

Då alla angivna aktiviteter och de flesta måltiderna ingår i resans pris, behöver du inte ha någon större reskassa med dig. Måltidsdrycker ingår normalt inte vid våra gemensamma måltider. De vanligaste kreditkorten accepteras i stort sett överallt.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs, kontakta bank- eller växlingskontor.Dricks:
På denna resa ingår ingen dricks. Vår TEMA-guide samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till bland annat chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider.Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose