Vin och kultur i fyra länderÖsterrike, Slovenien, Ungern och Slovakien

Välkommen på en innehållsrik resa till Österrike med vinprovningar och kultur i Habsburgarnas och romarnas spår och med turer till Slovenien, Ungern och Slovakien. Vi färdas längs Steiermarks natursköna vinvägar till sjön Neusiedler i Burgenland, gör en avstickare till Maribor och provar tokajer i Ungern. På väg från Bratislava tar vi en båttur på Donau innan vi når Österrikes huvudstad. I Wien stadsvandrar vi bland klassiska sevärdheter och besöker ett traditionellt wienercafé.

RESFAKTA

Länder: Österrike, Slovenien, Ungern, Slovakien

Typ av resa: Mat- och vinresa - Rundresa

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 21-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Smakfull stadsvandring i Graz
 • Hundertwassers kyrka i Bärnbach
 • Lipizzanerhästarna i Piber
 • Maribor i Slovenien med vinprovning
 • Båttur på Donau

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1. Välkommen till kulinariska Graz
Vi flyger till Österrikes vackra och kuperade delstat Steiermark och dess huvudstad, Graz. Staden blir vår hemort de kommande dagarna med utflykter i "njutarregionen", som den också kallas. I programmet ingår även en utflykt till tvillingstaden Maribor i grannlandet Slovenien.

Denna första dag får vi både en visuell och kulinarisk rundvandring i den lilla storstaden. Förutom den vackra arkitekturen och spännande historien i den världsarvslistade gamla stadsdelen, njuter vi även en introduktion till regionens kulinariska specialiteter som exempelvis "Käferbohnen". Dagens trerätters-lunch intar vi dessutom på tre olika, men för Graz och Steiermark, typiska restauranger. Varmrätt och efterföljande ostbricka serveras givetvis med ett passande, regionalt vin. Med en liten promenad mellan rätterna får vi snabbt upp aptiten igen.

Efter en inledande dag med många nya intryck låter vi första kvällen vara ledig. Det centralt belägna hotellet gör det möjligt för den som önskar att utforska staden ytterligare på egen hand.

Dag 2. Vita hästar och rosa Schilcher
Dagens utflykt tar oss till västra delen av Steiermark. Vi börjar med andliga upplevelser, då första stoppet blir i den lilla byn Bärnbach som ståtar med en lite annorlunda kyrka. Österrikes kanske främsta arkitekt och konstnär, Friedensreich Hundertwasser, fick uppdraget att renovera byns kyrka 1987–1988. Idag är Santa Barbara en ståtlig och färgrann kyrka. De 12 portaler som omger kyrkan representerar världens största religioner och symboliserar tolerans liksom gemensamhet.

Från Bärnbach ger vi oss av upp mot högre höjder till Lipizzanerhästarnas hemvist Piber. Här går de unga hingstarna på sommarbete från juni till september. Här i Piber avlas och växer Lipizzanerhästar upp. Hästen är Europas äldsta kulturras och härstammar från slutet av 1500-talet och det närliggande slovenspråkiga området, som då var så kallat kronland i Österrike.

Dagens lunch intar vi tillsammans på en så kallad Buschenschank. Här serveras drycker och endast kalla maträtter enligt lagar och regler som grundlades redan 1784 av kejsare Josef II. Det betyder att endast egenodlade råvaror och hemproducerade produkter får serveras och säljas. Lagen gäller fortfarande, men är inte lika strikt idag. Numera kan upp till 20 procent av varorna som serveras komma från andra platser än den egna egendomen. Något kaffe ska man dock inte räkna med.

Vi befinner oss fortsatt i delstaten Steiermark, men den region vi nu kommit till kallas Schilcherland. Med gröna slättmarker, pumpaodlingar, branta vinodlingar och alpin terräng är det mycket naturskönt. Druvan som odlas här heter Blaue Wildbacher och ger kryddiga rödviner, men framför allt den för regionen kända, glittriga rosén, Schilcher.

Dag 3. Slovenien med Maribor
Idag går turen till Sydsteiermark, Österrikes Toscana. Det kuperade landskapet med vackra vinodlingar bjuder på en njutningsfull färd. Sydsteiermark är det största av Steiermarks tre vinodlingsområden (Sydost- och Väststeiermark är de andra två). Av Österrikes vinodlingsregioner har Steiermark den bredaste variationen av druvor med Weissburgunder (Pinot blanc), Sauvignon blanc, Morillon, gul Muskatell, Ruländer och Traminer. Den vanligaste druvsorten är dock Welschriesling. Hos Dverie-Pax provar vi tre olika viner.

Maribor betecknas som tvillingstad till Graz. Idag tillhör städerna olika länder, men var tidigare allierade under Donaumonarkin. Graz var först ut som EUs kulturhuvudstad 2003, men 2012 fick även Maribor epitetet. Här intar vi en trerätterslunch och tar sedan en promenad för att lära känna staden och dess historia närmare. Kullar med vinodlingar omger staden, men även högre berg med skidbackar finns i direkt anslutning till stadskärnan. Här finner man "svenskbacken" där Camilla Nilsson, Kristina Andersson, Pernilla Wiberg och Anja Pärson alla vunnit världscupsegrar. Anja vann här hela sju gånger under sin framgångsrika karrär.

Pumpa är annars den gröda man vurmar för i regionen. Pumpakärnsolja, eller "kürbiskernöl" som det heter på tyska är den mörka olja som framställs av pumpornas kärnor. Under dagen besöker vi en oljepress och lär oss mer om hur olja framställs samt hur nyttig och god den är. Tro det eller ej, men den smakar riktigt bra på vaniljglass!

Dag 4. Tokaj i Ungern och världsarv i Burgenland
Efter frukost lämnar vi Graz och Steiermark tidigt på morgonen för att resa vidare till Burgenland, delstaten som menar sig ha regionens bästa rödviner. Färden tar oss dock först och främst till Ungern, där vi i pittoreska Sopron gör en promenad innan vi sitter ner för en lokal ungersk lunch.

Som vinland är Ungern framför allt känt för sina tokajviner från landets nordöstra del. Sedan 2002 är vindistriktet där även listat på Unescos världsarvslista. Vi passar på att prova ett trevligt tokajvin här i västra Ungern och fortsätter sedan till ett annat av Ungerns och Österrikes världsarv Neusiedlersee/Neusiedlersjön. Sjön, som är gränsöverskridande, är den enda stäppsjön i Centraleuropa. Nationalparken som skyddar landskapet runt sjön finns också med på världsarvlistan och är även klassat som ett biosfärreservat.

Inatt bor vi intill Neusiedlersjön. Njut av omgivningen och om vädrets makter inte är på vår sida finns en inomhuspool med glasväggar ut mot sjön. Till kvällens middag njuter vi av ett Burgenlandvin.

Dag 5. Slovakien – Österrike med kryss på Donau
En timmes bussfärd tar oss vidare till resans fjärde land, Slovakien och dess huvudstad Bratislava - "Skönheten vid Donau". Vi vandrar på kullerstensbelagda gator genom charmiga gränder. Vid en liten vinbar stannar vi för att smaka på slovakiskt vin. Den som har energi kvar kan gå upp på den lilla utlöpan av Karpaterna, på vilken Bratislava slott ligger. Det är inte särskilt långt, men en ganska brant promenad.

Mellan Bratislava och Wien flyter Donau majestätiskt fram. Vi upplever floden ombord på en så kallad Tschaike, en båttyp som var vanlig på Donau under det Ottomanska riket från 1500- till 1800-tal. Tschaikenbåtarna, som var en del av Habsburgarnas militära flotta på Donau, är långsmala och kan såväl segla som ros fram i grunda vattendrag. 

Vi fortsätter därefter med buss till Wien där vi checkar in för de kommande två nätterna.

Dag 6. Klassiska Wien
Eftersom hotellet är centralt beläget startar vi dagens stadsvandring direkt från hotellentrén. Denna klassiska och vackra huvudstad är trots sin storlek lätt att ta sig runt i till fots. Turen går till platser som Stephansdom, Hofburg och den fashionabla gågatan Kohlmarkt.

Rundvandringen avslutas på ett klassiskt wienercafé för ett smakprov på specialiteten sachertårta.Dagen bjuder sedan på egen tid. Passa på att besöka museer eller Spanska ridskolan för att njuta av de eleganta släktingarna till Pibers unghästar. Lite i utkanten av staden finner du sevärdheter som Prater, nöjesfältet med sitt historiska pariserhjul och det vackra slottet Schönbrunn.

Dag 7. Vin i Wien och Auf Wiedersehen
Denna sista dag kan vi koppla av, utforska Wien och shoppa innan utcheckning från hotellet. Eftermiddagen tillbringas i utkanten av Wien, i Stammersdorf, en liten mysig by där vinodlingarna ligger med huvudstaden som bakgrund. Läget gör detta till ett unikt vindistrikt.

Här utforskar vi vinkällaren med tillhörande vinprovning hos Wieninger. Fritz Wieningers familj har mer än ett sekels vintradition bakom sig och jobbar idag ekologiskt och med mycket högklassiga produkter. I brodern Heurigers restaurang äter vi en sen lunch efter vinprovningen. Än senare på eftermiddagen är det dags för avresa mot flygplatsenför hemresa till Skandinavien.

Efter en trevlig och mycket internationell vecka med besök i fyra länder säger vi: Danke und Auf Wiedersehen!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 6 frukostar
• Avresa 1/9: 4 luncher - Avresa 6/10: 5 luncher
• Avresa 1/9: 2 middagar - Avresa 6/10: 1 middag
• Kulinarisk stadsvandring i Graz
• Ett glas Schilcher i Steiermark
• Vinprovning på vingård i Slovenien
• Lokalt rött vin till middagen i Burgenland
• Smakprov av Tokajvin i Ungern
• Vinprovning i Bratislava
• Båtturer på Neusiedlersee och Donau
• Kaffe med sachertårta på Wienercafé
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Graz, Österrike. Stadsvandring med smakprov. Lunch ingår. Tre övernattningar på hotell i centrala Graz.

Dag 2
Utflykt till Piber och Lipizzanerhästarna, samt byn Bärnbach. 120 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Heldagsutflykt med vingårdsbesök i Slovenien, samt stadspromenad i Maribor. 150 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Graz – Sopron – Podersdorf, 230 km. Stadspromenad med lunch och vin i Sopron, Ungern. Båttur på Neusiedlersjön. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i byn Podersdorf vid Neusiedlersjöns strand.

Dag 5
Podersdorf – Bratislava – Wien, 70 km. Stadsvandring i Bratislava och båttur på Donau. Frukost och slovakiskt vinprov ingår. Två övernattningar på hotell i centrala Wien.

Dag 6

Stadsvandring med besök på wienercafé. Frukost ingår.

Dag 7
Besök och vinprovning hos Wieninger Wein. Transfer till flygplats för hemresa, 40 km. Frukost och lunch ingår.

Österrike

Folkmängd 8 400 000
Landets yta 83 858 km²
Valuta Euro
Religion Huvudsakligen katoliker; minoriteter av protestanter, ortodoxt kristna och muslimer
Språk Tyska är officiellt språk

Slovenien

Folkmängd 2 miljoner
Landets yta 20 253 km²
Religion Romerska katoliker 57 %, ortodoxa 2,3 %, muslimer 2,4 %, evangeliska och övriga kristna 1,6 %. Bland de övriga främst ateister och folk som inte vill uppge sin religionstillhörighet.
Valuta Euro (EUR)
Språk Slovenska är officiellt språk, i vissa områden har även minoritetsspråken italienska och ungerska officiell status

Ungern

Folkmängd 9,8 miljoner
Landets yta 93 033 km²
Valuta Forint (HUF)
Religion Katoliker (ca 54 %) samt bl.a. kalvinister och lutheraner
Språk Ungerska är officiellt språk; största minoritetsspråk är romani, tyska, slovakiska

Slovakien

Folkmängd 5,4 miljoner
Landets yta 49 035 km²
Valuta Euro (EUR)
Religion 66 % katoliker, 6 % protestanter, 2 % reformerta, 1 % ortodoxa
Språk Slovakiska (officiellt), ungerska största minoritetsspråk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Wien t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Valuta
Euro (EUR) i Österrike, Slovenien och Slovakien
Forint (HUF) i Ungern. I Ungern accepteras även euro i de flesta turistområdena.

Då alla angivna aktiviteter och de flesta måltiderna ingår i resans pris, behöver du inte ha någon större reskassa med dig. Måltidsdrycker ingår normalt inte vid våra gemensamma måltider. Vid några av luncherna ingår vin till maten (Graz, Schilcher och Bratislava).

De vanligaste kreditkorten accepteras i stort sett överallt.

Klimat och klädsel
Det centraleuropeiska sommarvädret påminner till stor del om vårt skandinaviska sommarväder. Då det finns möjlighet till både inom- och utomhusbad vid besöket i Neusiedlersee, rekommenderar vi att du tar med dig badkläder.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 20 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Övrigt
Ta gärna med en kikare för att ut det allra bästa av besöket vid Neusiedlersee.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.