Nyhet

Mayaindianernas rikenen rundresa i Guatemala och Mexiko

Denna rundresa till Guatemala och Mexiko bjuder på en fascinerande historia och kultur, vackra stränder och pastellfärgade hus i kolonialstil! Besök i antika Mayabyar varvas med överdådiga bergslandskap, vulkaner och natur. Denna resa ger garanterat minnen för livet. Vi gör en båttur på Atitlansjön och insuper färger och dofter på Guatemalas största marknad i Chichicastenango. 

RESFAKTA

Länder: Guatemala, Mexiko

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 18-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Kolonialstäderna Valladolid och Mérida
 • Mayabyarna Palenque och Tikal
 • Båtutflykt på Atitlansjön
 • Chichicastenangos kyrka och marknad
 • Antiguas kullerstensgränder

Dagsprogram
Hösten 2018/Våren 2019

Dag 1 - Avresa till Mexiko.
Ankomst till Mexiko och Cancún. När du hämtat ditt bagage går du till närmaste utgång. Här möts du av Temaresors reseledare eller en representant från agenten och en buss.  


Dag 2 - Ek Balam. Cenotebad.
Rundresan börjar med ett besök i det arkeologiska området Ek Balam, som på mayaspråket betyder 'Svart Jaguar' och uppkallat så efter boplatsens grundare. Här får vi för första gången kontakt och insyn i den förspanska, fascinerande mayakulturen. I Ek Balam badar vi en cenote, en rund sjö med turkosgrönt sötvatten formad i kalkstenen sedan miljoner år tillbaka i tiden. 

Vi fortsätter till Valladolid, där mayakulturen levt kvar sedan den grundades år 1543 av conquistadoren Francisco de Montejo på den plats där den gamla mayastaden Zaci var belägen. Här besöker vi den lokala marknaden och Plaza Mayor, stadens centrum innan vi fortsätter till dagens slutmål, den vita, vackra koloniala staden Mérida.

Dag 3 – Campeche.
Idag besöker du Campeches gamla stad, grundad år 1540 och under kolonialtiden ständigt härjad och attackerad av fribytare och pirater. Efter den allvarligaste brandskattningen av buckanjärer under 1600-talet byggdes en ca 2,5 km lång försvarsmur runt staden, delar av vilken fortfarande står kvar. Campeches historiska centrum liksom ringmuren finns idag på Unescos världsarvslista. Under eftermiddagen når vi vårt hotell som ligger direkt vid den mexikanska golfen. Kanske tar du ett dopp innan middagen? 

Dag 4 – Chiapas.
Från Campeche fortsätter resan längs kusten och vidare mot inlandet. Vi når så småningom delstaten Chiapas och staden Palenque, här kan man känna den berömda mayakungen Pakals ande vila i omgivningarna. 

Dag 5 – Palenque.
Det vilar en magisk stämning över Palenque. Här reser sig, byggda på Chiapas kullar i den tropiska grönskan, enorma tempel och pyramider. Palenques mayakonstruktioner anses uppvisa epokens mest förfinade arkitektur. Palenque var ett ceremoniellt centrum för mayakulturens överstepräster och här under 600-talet bodde härskaren Pakal den store, även kallad Solskölden. Om detta vittnar Inskriptionernas Tempel, där han hittades begravd täckt av jade. Inskriptionerna och relieferna ger en skönjbar bild av kungens liv, överdåd och auktoritet. Här gör vi en rundvandring under förmiddagen. 

Dag 6 – Flores.
Vi reser med buss från Palenque i Mexiko till El Ceibo gränspassage. Pass, tull- och säkerhetskontroll väntar oss när vi lämnar Mexiko för Guatemala. Här stiger vi ombord på en ny buss. Under eftermiddagen besöker vi den lilla staden koloniala Flores, som ligger på en liten ö förbundet med fastlandet via en kort vägbank. Här hade Itza folket sin huvudstad, de var de sista som erövrades av spanjorerna år 1697 i Mesoamerika. 

Dag 7 – Tikal.
Under förmiddagen besöker vi den mystiska antika mayastaden Tikal, en av Guatemalas största kulturskatter som fram till 1848 låg gömd djupt inne i Guatemalas djungel. Tikal betyder " Platsen för röster" och dess historia började redan 400 år före kristus. Här besöker vi det stora torget, ser det mäktiga byggnadsverk som den 47 meter höga Stora Jaguarens pyramid och klättrar upp på den imponerande över 70 meter höga Tempel IV. Härifrån har vi en storslagen utsikt över Tikal och den gröna djungeln som breder ut sig omkring den. 

Dag 8 – Solola och Panajachel.
Under morgonen flyger vi från Flores till Guatemala City och fortsätter därefter med buss till en av världens vackraste sjöar, Atitlansjön. Som är omgiven av majestätiska höga vulkaner och hela tolv mayabyar, som alla odlar olika grödor och tillverkar sina egna färgstarka tyger, ingenstans är rött så rött och blått så blått. Flera av byarna har dessutom ett eget språk. Det här är en fantastisk blandning av sällsynt skönhet och traditionell indiansk kultur. Vi besöker Solola och Panajachel. 

Dag 9 – Båttur på Atitlansjön.
Idag tar vi oss med båt över sjön, som genom en kraterkollaps skapades för miljoner år sedan. Under färden njuter vi av utsikten över de branta vulkanerna där byarna ligger utspridda och alla har sin egen historia. Vi kommer att besöka några av de små byarna där du kommer nära vardagslivet och kulturen hos mayaindianerna. 

Efter lunch på egen hand reser vi till en av Centralamerikas mest spännande, kulturella och religiösa platser, nämligen Chichicastenango på cirka 2000 meters höjd. Här uppe bor Quicheindianerna, en av de största grupper av mayaindianer. I Guatemala finns det ca 20 olika indiangrupper, alla med sitt eget mayaspråk.Under eftermiddagen besöker stadens spännande och färgstarka kyrkogård, där det alltid råder en magisk stämning.

Dag 10 – Marknaden i Chichicastenango.
En stor sevärdhet är den 400 år gamla kyrkan Santo Tomas som är uppförd ovanpå resterna av ett mayatempel. En av de de få kyrkor där man har två religioner, den katolska och mayas egen religion, sammanflätade sedan flera hundra år tillbaka. Marknaden är en av de största och färgrikaste i hela Latinamerika. Redan i det gamla Mayariket var staden en viktig handelsplats och hit reser människor från hela höglandet i västra Guatemala för att köpa och sälja. Gå runt och njut av skådespelet, sätt dig på trappan vid kyrkan. Se shamanerna svänga sina rökelsekar utanför kyrkporten. Guatemalas största marknad är ett hav av färger och en fröjd för både ögat och din fotolins. Dessutom kan du göra många fynd. Efter lunch reser vi till en av Latinamerikas kulturcenter och på Unescos Världsarvslista staden Antigua. 

Dag 11 – Antigua.
En gång i tiden den tredje största staden i hela Latinamerika och för mer än 200 år sedan var Antigua landets huvudstad och hade mer än 60 000 invånare. Efter flera jordbävningar i följd som förstörde mer än 3 000 byggnader i Antigua utnämndes Guatemala City till ny huvudstad. 

Antigua är en charmig stad med kullerstensgator och färgglada koloniala byggnader, en vacker kulturstad med många restauranger, affärer och museer och ligger i en dal omgiven av tre vulkaner.

Under en stadsrundtur vandrar vi genom kullerstensgränderna och njuter av de låga husens pastellfärger, den spanska kolonialarkitekturen i olika byggnadsstilar och skickligt snidade träportaler. Under tiden lär du dig mer om stadens historia.

På rundturen kommer vi förbi stadens vackra katedral och kyrkan La Merced som båda är fina exempel på den koloniala arkitekturen. Vi vandrar till Plaza Mayor, det mysiga torget i Antigua, som är en mötesplats för lokalbefolkningen och har en fantastisk atmosfär. Här kan man bara sitta och titta på folk över en god kopp kaffe. Kaffet från Guatemala är berömt och odlas längs med vulkansluttningarna. Guatemala är också ett av de länder som utvinner jade av mycket hög kvalitet, speciellt berömd är den lavendelfärgade jaden, som inte finns i något annat land. Du får gott om tid att gå runt i den historiska staden och kika runt i de små butikerna.

Dag 12 – Guatemala City. Yucatan.
Med buss lämnar vi Antigua och reser till Guatemala City för att flyga till Cancun. Vi checkar in på vårt hotell utanför Tulum. Efter incheckning på hotellet har du en ledig eftermiddag och kan koppla av och simma och bada några sköna timmar. 

Dag 13, 14 – Sol- och baddagar.
Sol- och baddagar. den här delen av resan är på egen hand utan reseledare. 

Dag 15 – Hemresa.
Vi solar och badar och kopplar av. Transfer till flygplatsen sen eftermiddag. 

Dag 16 – Hemkomst.
Vi landar hemma i Skandinavien. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Cancun, t/r
• Flyg Flores - Guatemala City - Cancun
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 1 lunch
• 10 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.

Skandinavien – Cancún. Buss Cancún flygplats till hotellet, ca 18 km. Flygmåltider ingår. En natt på hotell i Cancun.

Dag 2.
Buss Cancún – Ek Balam – Valladolid – Mérida, ca 360 km. Besök i Ek Balam, Valladolid oh Mérida. Frukost och middag ingår. En natt på hotell i Mérida.

Dag 3.
Buss Mérida - Campeche, ca 225 km. Besök i Campeche. Frukost och middag ingår. En natt på hotell söder om Campeche.

Dag 4.
Buss Campeche - Palenque, ca 325 km. Frukost och middag ingår. Två nätter på hotell i Palenque.

Dag 5.
Bussutflykt I Palenque, ca 20 km. Besök vid Palenques arkeologiska område. Frukost och middag ingår.

Dag 6.
Buss Palenque - Flores, ca 335 km. Stadspromenad i Flores. Två nätter på hotell utanför Flores. Frukost och middag ingår.

Dag 7.
Bussutflykt till Tikal, ca 120 km. Besök vid Tikals arkeologiska område. Ledig eftermiddag. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8.
Buss till Flores flygplats, 10 km. Inrikesflyg Flores – Guatemala City, ca 1 timme. Buss Guatemala City – Santa Catarina, ca 235 km. Besök i bergsbyarna Solola och Panajachel. En natt på hotell i Santa Caterina. Frukost och middag ingår.

Dag 9.
Båtutflykt på sjön Attilan. Buss Santa Catarina Chichicastenango, ca 50 km. Besök i bergsbyar. Besök på Chichicastenangos kyrkogård. En natt på hotell i Chichicastenango. Frukost och middag ingår.

Dag 10.
Buss Chichicastenango – Antigua, ca 100 km. Besök i Chichicastenango. Två nätter på hotell i Antigua. Frukost och middag ingår.

Dag 11.
Stadspromenad I Antigua. Ledig eftermiddag. Frukost och middag ingår.

Dag 12.
Buss Antigua - Guatemala City flygplats, ca 40 km. Flyg Guatemala City – Mexico City - Cancun, ca 90 minuter. Buss Cancuns flygplats – Tulum, 125 km. Tre nätter på hotel utanför Tulum. Frukost ingår.

Dag 13–14.
Lediga dagar för avkoppling, bad och sol. Frukost ingår.

Dag 15.
Ledig dag för avkoppling, bad och sol. Frukost ingår. Utcheckning vid 12.00. Busstransfer till flygplatsen sen eftermiddag, ca 125 km. Flyg tillbaka till Skandinavien sen kväll. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 16.
Efter mellanlandning i Europa, hemkomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Guatemala

Folkmängd:16,5 miljoner Landets yta:109 000 km² Valuta:Quetzal Religion:Katolicism, protestantism, traditionell mayareligion Språk:Spanska är officiellt språk; i landet talas också omkring tjugo indianspråk

Mexiko

Folkmängd 127 miljoner Landets yta 1 972 550 km² Valuta Mexikansk peso Religion Ingen officiell religion. Språk Spanska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flyg Cancún t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program om inget annat anges.


Valuta:

Mexikanska Pesos (MXN).
Guatemaltekiska Quetzal (GTQ).

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel
Under dagen rör du dig i lätta (och lättvättade) bomullskläder. För svalare kvällar kan det vara skönt att ha med sig en tjockare tröja. Kläderna bör vara oömma, eftersom vi ständigt är på utflykt. Vi vandrar i städer och byar, strövar i naturen och klättrar på ruiner, som ibland kan vara fuktiga; rejäla skor med gummisula rekommenderas. Glöm inte badkläder och badlakan för eventuella badstopp under rundresan.

Dricks:
Dricks ingår inte i resans pris, Vår TEMA-guide samlar in 1500 MXN per person (ca 655 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, lokalguider, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera. 


Övrigt:

Avstånden är bitvis mycket långa, vilket betyder att vi tillbringar en del tid i buss. Du får räkna med att det blir flera tidiga morgnar och långa körsträckor.

Observera

Flygbolaget Interjet/Volaris
Biljetten för flyget mellan Mexico och Guatemala får du på plats av vår reseledare och lokala agent. Vi använder flygbolagen Avianca och TAG (Transportes Aereo Guatemaltecos) på linjen Flores - Guatemala City - Cancun. Du får ta med dig 25 kg incheckat bagage och 2 handbagage som väger högst 3, 5 kg styck.

Programändringar

Vissa avresor kan komma att få alternativa hotell på destinationen. I god tid före 


Hotellalternativ:

Flores: Villa Maya, Casona del Lago eller Camino Real

Antigua: Villa Colonial eller Posada Don Rodrigo

Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-01-15 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-01-15
09:25
2019-01-15
11:35
Lufthansa, 801
Frankfurt
Cancún
2019-01-15
14:30
2019-01-15
20:35
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-01-29
22:40
2019-01-30
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Stockholm
2019-01-30
16:00
2019-01-30
18:10
Lufthansa, 804
15 dagar Mayaindianernas riken Stockholm 40 455 SEK 6 platser kvar Boka
2019-01-15 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-01-15
09:40
2019-01-15
11:25
Lufthansa, 813
Frankfurt
Cancún
2019-01-15
14:30
2019-01-15
20:35
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-01-29
22:40
2019-01-30
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Gothenburg
2019-01-30
16:30
2019-01-30
18:10
Lufthansa, 818
15 dagar Mayaindianernas riken Göteborg 40 455 SEK 6 platser kvar Boka
2019-01-15 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-01-15
10:35
2019-01-17
12:05
Lufthansa, 825
Frankfurt
Cancún
2019-01-15
14:30
2019-01-15
20:35
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-01-29
22:40
2019-01-30
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Copenhagen
2019-01-30
17:10
2019-01-30
18:35
Lufthansa, 830
15 dagar Mayaindianernas riken Köpenhamn 40 455 SEK 6 platser kvar Boka
2019-02-12 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-02-12
09:15
2019-02-12
11:25
Lufthansa, 801
Frankfurt
Cancún
2019-02-12
14:20
2019-02-12
20:25
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-02-26
22:40
2019-02-27
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Stockholm
2019-02-27
15:50
2019-02-27
18:00
Lufthansa, 804
15 dagar Mayaindianernas riken Stockholm 39 575 SEK 6 platser kvar Boka
2019-02-12 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-02-12
10:05
2019-02-12
11:35
Lufthansa, 825
Frankfurt
Cancún
2019-02-12
14:20
2019-02-12
20:25
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-02-26
22:40
2019-02-27
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Copenhagen
2019-02-27
17:10
2019-02-27
18:35
Lufthansa, 830
15 dagar Mayaindianernas riken Köpenhamn 39 575 SEK Förfrågan
2019-02-12 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-02-12
09:40
2019-02-12
11:25
Lufthansa, 813
Frankfurt
Cancún
2019-02-12
14:20
2019-02-12
20:25
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-02-26
22:40
2019-02-27
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Gothenburg
2019-02-27
16:20
2019-02-27
18:00
Lufthansa, 818
15 dagar Mayaindianernas riken Göteborg 39 575 SEK 6 platser kvar Boka
2019-03-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-03-19
09:15
2019-03-19
11:25
Lufthansa, 801
Frankfurt
Cancún
2019-03-19
14:20
2019-03-19
20:25
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-04-02
20:45
2019-04-03
14:15
Lufthansa, 515
Frankfurt
Stockholm
2019-04-03
16:10
2019-04-03
18:10
Lufthansa, 804
15 dagar Mayaindianernas riken Stockholm 39 200 SEK 6 platser kvar Boka
2019-03-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-03-19
09:40
2019-03-19
11:25
Lufthansa, 813
Frankfurt
Cancún
2019-03-19
14:20
2019-03-19
20:25
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-04-02
20:45
2019-04-03
14:15
Lufthansa, 515
Frankfurt
Gothenburg
2019-04-03
16:50
2019-04-03
18:25
Lufthansa, 818
15 dagar Mayaindianernas riken Göteborg 39 200 SEK 6 platser kvar Boka
2019-03-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-03-19
10:05
2019-03-19
11:35
Lufthansa, 825
Frankfurt
Cancún
2019-03-19
14:20
2019-03-19
20:25
Lufthansa, 514
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-04-02
20:45
2019-04-03
14:15
Lufthansa, 515
Frankfurt
Copenhagen
2019-04-03
16:55
2019-04-03
18:15
Lufthansa, 830
15 dagar Mayaindianernas riken Köpenhamn 39 200 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose