Kanadas bästaVancouver med omnejd

Det 150 år gamla Kanada verkar bara bli bara mer och mer välkomnande för sina besökare. Vancouver är en av Nordamerikas vackraste städer tack vare hamnen, parkerna och läget direkt intill de höga bergen och den storslagna vildmarken. Här börjar och avslutar vi rundresan i landets provins British Columbia. Resan bjuder på spektakulära vandringar, valsafari och björnskådning. Vi upplever charmiga städer, provar vin och åker Sea-to-Sky Highway till OS-byn Whistler.

RESFAKTA

Länder: Kanada

Typ av resa: Rundresa - Safari

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Grouse Mountain med varg, grizzly och lumberjacks
 • Färd med Sea to Sky Gondola
 • Björn- och valsafari
 • Vinprovning på Vancouver Island
 • Vackra Whistler med sitt aktivitesutbud

Dagsprogram
2021

Dag 1 - To the "Best City in the Americas"
Avresa från Skandinavien och ankomst till Vancouver. TEMAs reseledare möter på flygplatsen för en kort transfer in till en av världens vackraste städer. Denna naturnära och multikulturella stad har flera gånger blivit utnämnd till ”Best City in the Americas” av Condé Nast Traveller Magazine. 

Vi bor mitt i staden, så det är lätt börja utforska denna vänliga stad eller bara koppla av innan kvällens middag.

Dag 2 - Grouse Mountain
Efter frukost är det dags för en stadsrundtur i Vancouver. Några av platserna vi besöker är Granville Island, Lions Gate Bridge och Canada Place nere vid Vancouver Waterfront. Här kan man vid tillfälle ta en promenad längs hamnen, njuta av stadens vackraste vyer och läsa anekdoter om dess historia intill förstorade gamla foton. Men det får bli på egen ledig tid. Stadsrundturen tar oss också genom Stanley Park, som är lika stor som hela citykärnan. Parken är en populär tillflykt för invånarna när de vill till en strand, ha picknick eller ta sig en joggingtur.

Vi fortsätter till Grouse Mountain och byter bussen mot kabinbana. Uppe på berget är utsikten över Vancouver fantastisk och här avnjuter vi dagens lunch. Man förstår att det är lätt att vara både storstads- och naturmänniska i Vancouver. Berget, som bara ligger 15 minuters bilresa från stadskärnan, är perfekt för vandringar, mountainbiketurer och utförsåkning. Sommartid finns många aktiviteter och vi hinner se gråvargar, grizzlybjörnar och en imponerande uppvisning av rovfåglar. Ytterligare en show blir det när skogshuggarna visar hur man klättrar i och fäller träd – i den populära Grouse Mountain’s Lumberjack Show.

Turen fortsätter i norra Vancouver och till Capilano där vi njuter av en promenad bland cederdoftande trädkronor. Capilanos park bjuder på mer än bara vacker natur och här kan vi förkovra oss i Kanadas indiankultur och totempålar. Det finns även en laxtrappa i Capilanofloden med tillhörande besökcenter där du får lära dig mer om kanadensisk lax. Den som vill förena utsikt med upplevelse går ut på den 137 meter långa hängbron som är spänd 70 meter ovanför Capilanos ravin.

Dag 3 - Sea to Sky till Whistler
Under de olympiska vinterspelen 2010 var inte bara Vancouver i fokus, utan även vintersportorten Whistler. Idag beger vi oss dit för ett par dagar bland vindlande pister och vackra toppar.

Färden går på Sea to Sky Highway med vacker utsikt över Howe-sundet via Squamish till Whistler. Vägen löper parallellt med Shannon Falls Provincial Park och vi gör ett uppehåll vid själva vattenfallen, som med sina 335 meter är mycket imponerande.En bit vidare längs vägen finns Sea to Sky Gondola. En tio minuter lång linbanefärd tar oss upp till en höjd av nästan 900 meter över havet. Här har vi mäktig utsikt över Howe-sundet och hela Sunshine Coast, som kusten kallas.

Alldeles innan vi sedan anländer Whistler besöker vi Whister Brewing Company med visning och ölprovning innan vi äter lunch. 

Tidig eftermiddag checkar vi in på hotellet för de kommande två nätterna och resten av dagen är till eget förfogande i fina Whistler

Dag 4 - Egna upptäckter i Whistler
Denna dag står till eget förfogande. Ett tips är att göra en vandringstur på en glaciär (utrustning kan lånas på plats), eller kanske en kanottur mellan sjöarna Alta och Green.

Den som vill upp till bergstopparna kan prova världens längsta, fritt löpande gondollift på drygt tre kilometer mellan Blackcomb och berget Whistler. Som högst hänger gondolen 430 meter över dalbotten. Annars kan man lära sig mer om indiankulturerna vid Squamish Lil'Wat Cultural Centre. 

TEMAs reseledare hjälper till att boka utflykterna på plats.

Dag 5 - Vancouver Island
Vi  hämtas med buss och reser från bergen ut mot kusten längs "Sea-to-Sky Highway", en scenisk väg med Howe-sundet på ena sidan och branta berg på den andra.

Från Horseshoe Bay tar vi färjan över sundet till Nanaimo på Vancouver Island. På vägen från ostkusten till öns mer vilda västkust, besöker vi Cathedral Grove i MacMillan Provincial Park. Cedarträden i Cathedral Grove är giganter och man behöver ofta vara fyra till fem personer för att nå runt deras stammar. Vi har möjlighet att med andra krama dessa skogens lungor som tack för det syre de ger oss. Man känner sig ganska liten bland dessa träd och inser storheten i naturen.

Vid Ucluelets vackra kust och stränder checkar vi in på en mycket fin och naturnära resort under två nätter. Om vädrets makter är på vår sida kan vi njuta av en enastående solnedgång i havet här.

Dag 6 - Björnsafari
Pacific Rim National Parks ödsliga skog och stränder är målet för dagens utfärd. Här promenerar vi genom orörd natur. När tidvattnet drar sig tillbaka sätter vi oss i en så kallad zodiakbåt för att se när svartbjörnar kommer ner till stranden för att fiska mellan stenarna. En zodiakbåt är öppen och uppblåsbar, men väldigt stabil och lättmanövrerad. Vädertåliga kläder är dock ett måste.

Lunch intas i den charmiga, stilla byn Tofino direkt vid Alafiafloden.

På kvällen kopplar vi av vid brasan med en bok eller kanske njuter en solnedgångsdrink på lodgen.

Dag 7 - Vingårdsbesök
Dagens färd går över det kuperade inlandet och söderut till British Columbias huvudstad, Victoria.I byn Coombs har vi möjlighet att besöka en lokal marknad med bland annat många ekologiska varor. Kanske passar det att köpa lunch där. Orten är även känd för sina takbetande getter som vi försöker få på bild.

I det mindre kustsamhället Chemainus ser vi samtida väggmålningar som skildrar stadens och öns historia. Att måla på väggarna började som ett försök att få liv i ett stagnerande samhälle och har idag satt orten på kartan. Besökare kommer numera från hela världen för att se skapelserna.

När vi  närmar oss Victoria stannar vi till vid Cherry Points vingård. Det är en av endast fyra vingårdar i världen som ägs av ursprungsbefolkningen. Här får vi en guidad tur genom vingården och avslutar givetvis med vinprovning. Då vinodling på Vancouver Island är relativtt nytt, odlas ännu ett flertal olika druvsorter. Syftet är att ta reda på vilka druvor som lämpar sig bäst på öns sydöstkust.

Dag 8 - Valsafari
Morgonen börjar med en kort promenad till hamnen där vi stiger ombord på zodiakbåtar. Det är dags för, kanske en av resans absoluta höjdpunkter, valsafari. Safarin är tre timmar lång och det blir ett minne för livet att se kolosser som knölvalar och späckhuggare leka direkt runt båten.

Med sina viktorianska byggnader, stiliga hamn och fina trädgårdar bjuder Victoria på en trevlig stadsrundtur. Av öns cirka 750 000 invånare bor cirkaa 300 000 i Victoria. Många fasader i stadskärnan har renoverats och ger Victoria en charmig, viktoriansk hamnstadskänsla.

Det finns även även egen tid till att utforska staden närmare. 

Dag 9 - Butchart Gardens
Färden från Victoria går via sceniska Marine Drive till Oak Bay, med sina stora herrgårdar och vackra vyer. Innan vi lämnar Vancover Island besöker vi Butchart Gardens, som räknas som en av världens främsta botaniska trädgårdar. På denna nordliga breddgrad har man sedan 1904 lyckats bjuda på en prunkande prakt som följt årstiderna. Det tillhörande, övergivna kalkbrottet har förvandlats till en estetisk "sjunkande trädgård". Här kan du ta del av säsongens blomsterprakt eller avnjuta förmiddagskaffe.

På kvällen samlas vi för en gemensam middag och summerar händelserika dagar tillsammans.

Dag 10 - Egna upplevelser i Vancouver
En helt ledig dag att sortera alla intryck från rundresan. Eller så passar man på att samla på sig fler. Det finns mycket att sysselsätta sig med här! TEMAs reseledare känner staden väl och kan ge tips och rekommendationer som passar. 

Dag 11 - Hemresa
Hotellets centrala läge gör att det finns tid att hinna med den sista shoppingen innan det är dags att bege sig till flygplatsen och resa tillbaka till Skandinavien.

Dag 12 - Hemkomst
Ankomst Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 3 luncher
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien till Vancouver. Transfer till hotell, 20 km. Välkomstmiddag. Två övernattningar på hotell i Vancouver.

Dag 2
Heldag stadsrundtur Vancouver med Grouse Mountain och Capilano naturpark, 50 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3
Vancouver – Whistler, 125 km. Tur med Sea to Sky Gondola. Besök på Whistler Brewing Company med ölprovning. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Whistler.

Dag 4
Ledig dag i Whistler. Frukost ingår.

Dag 5
Whistler – Ucluelet. 360 km. Besök i MacMillan Provincial Park. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Ucluelet.

Dag 6
Utflykt i Pacific Rim National Park. Björnskådning med Zodiacbåtar. 70 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Ucluelet – Victoria, 320 km. Besök på vingård inklusive vinprovning. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Victoria.

Dag 8
Tre timmars valskådning med båt och stadsrundtur med buss i Victoria. Frukost ingår.

Dag 9
Victoria – Vancouver, 120 km. Besök i Butchart Gardens. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Vancouver.

Dag 10
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 11
Ledig tid fram till avresa. 20 km. Frukost ingår.

Dag 12
Hemkomst Skandinavien.

Kanada

Folkmängd: 35,2 miljoner
Landets yta: 9,976,140 km²
Valuta: Kanadensisk dollar (CAD)
Språk: Engelska 59,3%, franska 23,2% (officiella språk) - sammanlagt talas ett hundratal språk i Kanada.
Religion: Katoliker 45 %, protestanter 36 %, grekisk-ortodoxa, judar, muslimer, sikher, hinduer med flera.
Statsskick: Konstitutionell monarki

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Vancouver t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta
Kanadensisk dollar (CAD). Kreditkort är vanligt förekommande och på vissa hotell måste du lämna numret som säkerhet för att använda telefon och minibar. I resan ingår måltider enligt dagsprogram. För övriga måltider, räkna med att en komplett meny kostar ca 20–30 CAD. Räkna även med utgifter för måltidsdrycker och förfriskningar, souvenirer, dricks med mera.


Klimat och klädsel
Vancouvers sommar sträcker sig till slutet av september och medeltemperaturen under månaden ligger på ca 15 grader. På Vancouver Island möter man öppet hav och vindar kan vara starka. Regnkläder eller vattenavstötande jacka och byxa kan rekommenderas för båtturerna samt besök i nationalparken Pacific Rim. Båtturerna genomförs med zodiakbåtar med 6 personer i respektive båt.


Då kortare vandringar i oländig terräng (till störst del vandringsspångar) står på schemat rekommenderas en bekväm sko med gummisula. Ämnar du genomföra mer utförlig trek under ledig dag i Whistler kan eventuellt en vandringssko vara att rekommendera.


Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 80 CAD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.


Övrigt
El 110 volt såsom i USA. Adapter behövs då stickkontakterna är annorlunda än de europeiska. Mobiltelefon. Trebandstelefoner fungerar.Kontrollera alltid med din mobiloperatör om vilkoren för utlandssamtal med ditt abonnemang.


Hotell/boende

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.