Cykling på Kubapå två hjul genom natur, kultur och historia

I Havanna dominerar färgglada kolonialhus och amerikanska femtiotalsbilar medan landsbygden erbjuder grönskande landskap och spännande kultur. Vi rullar fram i behagligt tempo längs vidsträckta betesmarker och genom byar och städer. Kuba kittlar sinnena, förbryllar och griper tag i oss. Redan Columbus beskrev ön som ”det vackraste landskap som någonsin kan ses”.

RESFAKTA

Länder: Kuba

Typ av resa: Cykelresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Världsarvsstaden Trinidad
 • Salsakurs
 • Las Terrazas och natursköna Soroa
 • Vackra Viñalesdalen
 • Kulturstaden Havanna

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN

Obligatorisk utrustning
Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad
Lättpackat regnplagg
Cykelhjälm, ta med egen
Vattenflaska, gärna en filter-flaska

Vi rekommenderar

Cykelglasögon/solglasögon
Cykelhandskar
Gel-sadel eller cykelbyxor
Mindre ryggsäck eller midjeväska
Långärmade, luftiga plagg (för extra skydd mot solen)
T-shirts i funktionsmaterial (ta gärna med extra för ombyte under turerna).
Ett varmare plagg/jacka (för ibland blåsiga dagar och kyliga kvällar)
Solkräm
Badkläder
Egen handduk (för eventuella strandbesök)
Reseapotek (Huvudvärkstabletter, plåster etc. finns inte alltid på Kuba)
Adapter (för 110 V)

Om cyklarna
Mountainbike med handbroms och 24 växlar.
Alla cyklar är unisex, inga herr- respektive dammodeller finns.
Flaskhållare finns. Ta med egen flaska, eller en "camelback".
Ingen pakethållare, cykelväska eller cykelkorg finns på cyklarna. Ryggsäck rekommenderas.
För dig som vill använda cykelskor kan SPD-pedaler finnas att låna. Fråga gärna i samband med bokningen.
Inga elcyklar finns på denna tur.

Viktigt att veta
Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

På denna resa har vi följe/servicebil för assistans vid punkteringar och eventuella andra problem som kan uppstå med cyklarna.

Bagaget transporteras mellan hotellen i följebilen.

Cykelturerna

Cykling på Kuba kräver bra kondition och cykelvana då landskapet är kuperat med i vissa fall långa uppförsbackar och på sina håll dåligt underhållna asfalterade vägar. Tänk på att det kan bli extra ansträngande på grund av värmen, hög luftfuktighet och motvind. Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Dag 1
Ankomst, ingen cykling.

Dag 2
Cykling Hershey - Matanzas cirka 47 km. Höjdskillnader +333m/-341.

Dag 3
Cykling Matanzas - Bolondron cirka 46 km. Höjdskillnader +119m/-118m.

Dag 4
Cykling Cienfuegos - La Vega cirka 43 km. Höjdskillnader +439m/-307m.

Dag 5
Ledig dag, ingen cykling

Dag 6
Cykling Trinidad - Hanabanilla cirka 60 km. Höjdskillnader +506m/-197m.

Dag 7
Cykling Hanabanilla - Santa Clara cirka 57 km. Höjdskillnader +451m/-708m.

Dag 8
Cykling Las Terrazes - Soroa cirka 21 km. Höjdskillnader +354m/-481m.

Dag 9
Cykling Soroa - San Diego cirka 56 km. Höjdskillnader +307 m/-443 m.

Dag 10
Cykling i och omkring Viñales cirka 26 km. Höjdskillnader +276 m/-276 m.

Dag 11
Bussresa Viñales - Havanna, ingen cykling

Dag 12
Hemresa, ingen cykling


ÖVRIG INFORMATION

I grundpriset ingår
Flygresa Havanna tur och retur, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, cykelhyra, inträden och samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Pass och visum
Pass måste vara giltigt 6 månader efter hemresedatum. Turistkort krävs för skandinaviska medborgare. TEMA är godkänd auktorisatör att utfärda turistkort, det kostar 350 kr per person och måste köpas till vid bokningstillfället. Passkopia krävs för att vi ska kunna ställa ut turistkort.

Reseförsäkring för inresa till Kuba
De kubanska myndigheterna kräver att resenärer till Kuba uppvisar bevis på giltig reseförsäkring med medicinskt skydd vid inresa (utskrivet intyg på engelska från ditt/ert försäkringsbolag krävs).

Du bör vara fullt försäkrad för medicinsk behandling, sjukhusvistelse och medicinsk evakuering till Sverige. Se också gärna till att reseförsäkringen täcker oväntade förluster och utgifter. Exempelvis inställda flyg, förlorat bagage, stulna pengar eller bankkort och förlorat pass.

Valuta
Kubansk konvertibel peso (CUC). Utländska besökare måste växla till pesos convertibles, vilket är Kubas turistvaluta. Vi rekommenderar att du tar med dig euros för att växla till pesos convertibles.

Kuba är i mycket större utsträckning än skandinaviska länder ett kontantsamhälle. Antalet affärer som accepterar kortbetalning är fortfarande begränsat, speciellt utanför Havanna. Bankomater finns där du kan ta ut pengar med framför allt VISA, men även Mastercard kan fungera, om än i mindre utsträckning.

Du kan också använda bankkorten till att få ut kontanter över disk inne på banker och växlingskontor (s.k. cadecas) som finns över hela landet. Räkna dock med att köerna kan vara långa. Alla större hotell har växlingskontor, men tar normalt ut en liten växlingsavgift.

Tänk på att det är förbjudet att både föra in och föra ut konvertibla pesos från Kuba. Se därför till att du spenderat eller växlat tillbaka den kubanska valuta du har kvar, innan du passerar passkontrollen på flygplatsen.

Överblivna pesos kan växlas in på flygplatsen innan du passerar passkontrollen. Det är dock inte tillåtet att växla in ett högre belopp än 300 CUC. Skulle du vilja handla något på flygplatsen är det möjligt att använda både betalkort och amerikanska dollar.

För mer information om valuta och kurs, kontakta bank- eller växlingskontor.

Om dricks
På Kuba är det brukligt att ge dricks om du har fått bra service, även om man bor med "all inclusive". På denna resa ingår inte dricks i resans pris. Istället samlar TEMAs reseledare in 40 euro per person vid resans början, och sköter sedan om fördelningen till bland annat chaufförer, lokalguider och restaurangpersonal vid gemensamma måltider.

Utöver det rekommenderas att också lämna dricks vid exempelvis offentliga toalettbesök och till städerskan. Dricksen är en viktig del av lönen för de som arbetar inom turism och service. Fråga gärna reseledaren vad som är lämpligt att lämna i dricks.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com

Internet
Tillgången till internet är fortfarande begränsad på Kuba. Såväl kabeluppkoppling som wifi fungerar i regel långsamt och oregelbundet. Ibland fungerar det inte alls. Det finns heller inget 3G-nät. Några av de större hotellen har vanligtvis wifi mot betalning.

Service och hotell
Kuba är ett annorlunda land så var beredd på allt inte fungerar på samma sätt som i andra länder. För att uppskatta och ta till sig den kubanska livskänslan måste man vara inställd på att allt inte fungerar som hemma. Besökare välkomnas med värme men man håller också på sin stolthet, och gäster som förväntar sig att få alla önskemål uppfyllda genast kan emellanåt bli frustrerade. Kunskaperna i engelska varierar och det kan vara en fördel att behärska några enkla hälsnings- och artighetsfraser på spanska.

Att landets ekonomi är pressad, bland annat till följd av tidigare handelshinder, märks på allt från vägunderhåll till hotellstandard. Vi på TEMA gör allt för att erbjuda de bästa hotellen, ändå måste du ibland vara beredd på att mötas av skavanker som fuktfläckar, skeva garderobsdörrar eller reparationer som inte utförts. Dessutom finns inte allt att köpa eller är svårt att få tag på. Affärerna har ett mycket begränsat utbud, även om det börjar bli bättre. Så om ni till exempel har kamera som kräver batterier – köp med extra batterier hemifrån.

Casa Particulares
På Kuba kan privatpersoner numera hyra ut rum till turister. I både Trinidad och i Viñales bor vi två nätter i casa particular (privathus). Varje familj har 1-2 dubbelrum och med egen dusch med varmt vatten. Måltider blir du serverad vid eget bord. Standarden är vanligtvis enkel men det är rent och fräscht. Det är också ett unikt tillfälle att få en inblick i det kubanska vardagslivet. Familjerna kan ofta några ord på engelska men vill du prova att öva lite på spanskan så är det mycket uppskattat.  

Ändringar i programmet
Hotell och programinslag kan komma att ändras med mycket kort varsel på Kuba, ibland utan någon som helst information eller förklaring till oss på TEMA. Kuba är en kommuniststat och på grund av de stora tillströmningarna av turister blir det allt svårare att få sina förbokade hotell bekräftade. Vår agent på plats gör allt de kan för att säkerställa att vi får de boenden som vi bokat. Men vi vill göra er uppmärksamma på att trots detta kan det komma att ske både överbokningar och sena ändringar när det kommer till både boende och cykelrutt.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-02-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2020-02-11
06:50
2020-02-11
09:10
Air France, 1553
Paris
Havana
2021-02-11
14:10
2021-02-11
18:35
Air France, 820
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Gothenburg
2020-02-23
15:00
2020-02-23
17:10
Air France, 1452
Havana
Paris
2021-02-22
20:55
2021-02-23
11:50
Air France, 825
13 dagar Cykling på Kuba Göteborg 33 990 SEK 4 platser kvar Boka
2021-02-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2021-02-11
06:00
2021-02-11
08:55
Air France, 1463
Paris
Havana
2021-02-11
14:10
2021-02-11
18:35
Air France, 820
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2021-02-22
20:55
2021-02-23
11:50
Air France, 825
Paris
Stockholm
2021-02-23
15:30
2021-02-23
18:10
Air France, 1062
13 dagar Cykling på Kuba Stockholm 33 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-02-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2021-02-11
09:50
2021-02-11
11:50
Air France, 1751
Paris
Havana
2021-02-11
14:10
2021-02-11
18:35
Air France, 820
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2021-02-22
20:55
2021-02-23
11:50
Air France, 825
Paris
Copenhagen
2021-02-23
17:40
2021-02-23
19:35
Air France, 1050
13 dagar Cykling på Kuba Köpenhamn 33 750 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.