Cykling på Kubapå två hjul genom natur, kultur och historia

Välkommen med och upptäck det natursköna Kuba på två hjul. Det vackra landskapet i kombination med låg trafiktäthet gör Kuba till ett perfekt resmål för cykelturister. Under denna resa bjuds vi på oförglömliga naturupplevelser och historiska platser.

I Havanna dominerar färgglada kolonialhus och amerikanska femtiotalsbilar, landsbygden erbjuder grönskande landskap och spännande kultur. Vi cyklar i behagligt tempo och i små grupper om högst 18 medresenärer. Cykelturerna går längs vidsträckta betesmarker och genom byar och städer dit få turister hittar. Kuba kittlar sinnena, förbryllar och griper tag i oss besökare på ett oförklarligt sätt. Inte minst för att landet är så vackert. Redan Columbus beskrev ön som "det vackraste landskap som någonsin kan ses". Välkommen med på en cykelresa som berör.

RESFAKTA

Länder: Kuba

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Världsarvsstaden Trinidad
 • Salsakurs
 • Las Terrazas och natursköna Soroa
 • Vackra Viñalesdalen
 • Kulturstaden Havanna

Dagsprogram
November 2017 - mars 2018

DAG 1 – Välkommen till Kuba!
Avresa från Skandinavien till Havanna. På flygplatsen möts du av din Tema-reseledare och vår gemensamma buss som tar oss till hotellet i Havanna. Transfern tar cirka 30 minuter beroende på trafiken. Havanna är en spännande och kulturell stad med historiska vingslag. Ikväll får vi en liten inblick i staden och i slutet på resan kommer det finnas mer tid att utforska och upptäcka Havanna. På kvällen möts vi upp och äter vi en gemensam välkomstmiddag och laddar inför kommande cykeläventyr på Kuba.

DAG 2 Havanna – Varadero
Tidig morgon beger vi oss iväg med buss i cirka 1 ½ timme till den sömniga kubanska byn Hershey, en gång hem för den sockerfabrik som levererade allt socker som behövdes för Hershey choklad. En choklad som funnits med i den amerikanska arméns matranson sedan 30-talet. I Hershey förbereder vi våra cyklar och gör oss redo för resans första cykeletapp. Vi börjar med en kort uppförsbacke och vidare på en lugn landsväg. Vårt första stopp blir i den lantliga byn Comino. Vi passerar därefter små jordbruksbyar och sockerrörsplantage. Efter 28 km tar vi av mot bergen och underlaget blir grövre, trafiken består mestadels av jordbrukare och oxar som drar deras vagnar. Vägen klättrar stadigt uppför men den svala skogen och den frodiga vegetationen ger oss nödvändig skugga. Precis innan vi når huvudvägen stannar vi till för en välförtjänt picknicklunch och lite vila. Härifrån tar vi oss sedan vidare till Varadero för middag och övernattning.

DAG 3: Varadero - Cienfuegos
Idag börjar vår cykeltur direkt från Varadero och vi cyklar tillsammans längs kusten, över bron och sedan inåt landet mot Cardenas. Efter Cardenas, cyklar vi en kort bit på Carretera Central, vilket en gång i tiden var huvudvägen för Havanna till Santiago. Efter cirka 40 km, stannar vi för lunch på gården Finca Coincidencia. På denna farm pågår ett intressant jordbruksprojekt sedan 90-talet. Grundarna till projektet är byns hantverkare och idag fungerar farmen som både ett galleri och en plats för utbildning inom ekologisk odling och jordbruk. På farmen samsas till exempel fruktträd, majs, bönor med medicinalväxter. Hela gården arbetar ekologiskt och hållbart och deras trädgård är känd för sin otroliga skönhet. Efter lunch fortsätter vi ytterligare 15km till Jovellanos där vi sedan avslutar dagens cykling. Härifrån tar vi vår buss i cirka två timmar till Cienfuegos för gemensam middag och övernattning. Cienfuegos är en av Kubas vackraste städer med sin speciella arkitektoniska stil och sitt perfekta läge vid Karibiska havet.

DAG 4: Cienfuegos – Trinidad
Idag laddar vi för vår mest utmanande cykeldag. Efter frukost beger vi oss iväg direkt från hotellet på de böljande vägarna. Efter cirka 12 kilometer, efter kullarnas slut tar vi höger in på huvudvägen Cienfuegos till Trinidad. Utsikten är fantastisk med de majestätiska Escambraybergen till vänster och det böljande landskapet som är kantade av palmer. Efter drygt 50 kilometer når vi La Vega där vi får njuta av en välförtjänt kubanska lantlig lunch. Efter lunch fortsätter vi med buss till Trinidad. Vi checkar in för två nätter på så kallade Casas Particulares, vilket kan liknas med kubanska Bed and Breakfast boende hos privata familjer. Det är ett unikt sätt att komma närmare det kubanska livet. Rummen kommer att vara mycket enkel men rena och utrustade med luftkonditionering och eget badrum.

Dag 5: Salsakurs i Trinidad
Idag har du ledig tid på dagen och har möjlighet att på egen hand utforska den charmiga staden Trinidad och dess omgivningar. Staden har en välbevarad kolonial arkitektur och upplevs av många som ett levande museum med de vackra kullerstensgatorna och dess färgglada hus. Trinidad som brukar benämnas som Kubas koloniala pärla har varit med på Unesco-världsarvslista sedan i slutet på 80-talet. Vid det centrala torget med sina kungspalmer, bougainvillea och rosor finns de forna sockerbaronernas vackra hem som numera är ett museum.  
På kvällen möts vi upp och får ta del av en introduktionslektion i Salsa. Vår lokala danslärare håller en 1-timmes kurs i ett kubanskt hem nära din Casas Particulares. Kvällen är sedan fri och du har möjlighet att få prova dina nya danskunskaper och njuta av den kubanska musiken. Om du beger dig ut i den kubanska natten är det nästan ett "måste" att testa en Canchanchara på baren med samma namn, det är en söt romdrink som Mambaindianerna sägs ha svept innan de gick i strid mot de spanska conquistadorerna. 

Dag 6: Trinidad – Hanabanilla
Efter frukost cyklar vi genom Trinidad och ut på Valle de los Ingenios tills vi kommer fram till Manaca Iznaga. Nästkommande kilometrar, cyklar vi igenom den böljande kubanska landsbygden, fram till ankomsten till den lilla staden Condado. Längs vägen stannar vi för en välbehövlig vila och en välsmakande picknicklunch. Naturen som vi cyklar genom är otroligt vacker, men det finns gott om backar som kommer att utmana oss under dagen! Väl framme i Manicaragua hoppar vi av våra cyklar och tar bussen till Hanabanilla och vårat hotell för natten. Hotellet är omgivet av lummiga tropiska kullar och ligger vackert beläget precis nere vid sjön. Här finns möjligheten till en välbehövlig vila och en kväll på egen hand.

Dag 7: Hanabanilla – Santa Clara
Tidig morgon börjar vi vår cykeltur som ska ta oss till Santa Clara. Idag cyklar vi på böljande vägar och passerar genom små samhällen på landsbygden. Dagens etapp erbjuder oss en betydligt enklare cykling och det är först när vi närmar oss provinshuvudstaden Santa Clara som vi möter mer trafik. Precis innan vi kommer till Santa Clara samlar vi ihop gruppen och tar oss in till stan tillsammans. Vi avslutar sedan dagen vid Che mausoleum, en av Kubas viktigaste revolutionära monument.

Dag 8: Santa Clara – Soroa
Idag börjar vi dagen med att ta oss med buss till området Las Terrazas där vi njuter av en typisk kubansk lunch. Naturområdet Las Terrazas är ett lyckat projekt där man 1967 efter sekler av skogsskövling återinplanterade träd och byggde upp ett samhälle vid en liten vacker sjö. Invånarna lever främst av ekoturism och träindustrin. Efter ett besök i samhället tar vi oss upp på våra cyklar och cyklar en kort men vacker bit till Soroa. Vi cyklar på mindre vägar genom tropisk skog och biosfärområdet självt. Vid ankomsten till Soroa checkar vi in på vårat hotell för natten. Resten av eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. 
Destinationen Soroa är oerhört vacker och en betydelsefull plats för dem som älskar naturen. Det finns ett stort utbud av tropiska växter och ett brett spektrum av exotiska fåglar att upptäcka. Det är en idealisk plats att njuta av den vackra naturen och områdets är även känt för sina vackra orkidéer. Soroa ligger högt beläget och varje år faller det rejält med regn i området vilket gör det otroligt frodigt och grönt. I folkmun benämns ofta Soroa som ”Kubas regnbåge”.  Soroa har dock fått sitt namn från fransmannen Jean-Pierre Soroa som skapade ett kaffeplantage här för länge sedan.

Dag 9: Soroa – Viñales
Efter frukost cyklar vi ner för backen i Soroa och vidare in i dalen. Vi tillbringar större delen av dagen med att cykla längs slätten och genom koloniala gårdar och  städer som ligger längs den gamla Havannavägen. Det är en lätt cykling och ett trevligt sätt att få uppleva Kubas landsbygd riktigt nära. Vi passerar skolor, lantgårdar och små handelsstäder och får en bra inblick i det kubanska vardagslivet.  Vi fortsätter att cykla till kurorten San Diego de los Baños, en gång känd för sitt medicinska vatten. Staden är numera sömnig fast den erbjuder både vackra torg och koloniala byggnader. Idag blir det en lite senare lunch och efter det tar vi bussen vidare till Viñales, cirka 1 ½ timme från San Diego. Byn Viñales har anor från 1600-talet och ståtar med koloniala byggnader och små torg. Vi avslutar dagen med en gemensam middag. 

Dag 10: Viñales
I morgonens svalka cyklar vi åter i det natursköna landskapet. Här står palmer och barrträd sida vid sida och vi cyklar genom en mjukt kuperat landskap. Med bergen som kuliss, kommer vi snart att cykla längs vidsträckta betesmarker med lojt betande boskap som enda betraktare. Under dagen passerar vi karaktäristiska tobaksfält, grönskande landskap och överallt dominerar den röda jorden. Dagens första stopp blir i Cueva del Indio. Efter besöket cyklar vi vidare längs dalen och inåt inlandet. Vår tur tar oss upp till den spektakulära utsiktspunkten Los Jazmines och sedan tillbaka igen in i dalen mot Mural de la Prehistoria. Viñalesdalen omges av mäktiga klippformationer och bland dessa gömmer sig en hel del grottor med mytomspunna historier. Vi strävar efter att avsluta dagens cykeltur vid lunchtid så att du får tid till att utforska den lilla staden på egen hand.
Senare på eftermiddagen möter vi upp igen för att ta en promenad genom jordbrukslandskapet, har vi tur kanske vi träffar på en tobaksbonde och lär oss hur denna gröda odlas. Vår slutdestination idag är Wilfredo gård där vi i solnedgången får avnjuta en läcker ekologisk middag.

Dag 11: Viñales – Havana
Vi lämnar cykelsadeln för denna gång och färdas med buss in i huvudstaden Havanna. Där gör vi en stadsrundtur i både Gamla och Nya Havanna. Gamla Havanna beskrivas som ett levande museum med dess fantastiska monument, katedraler och palats. Havannas gamla stadsdel är välbevarat och bjuder på vackra kullerstensgator och välgjorda smidesdetaljer på byggnaderna. Det är verkligen som att resa tillbaka i tiden.  Vi besöker också Miramar distriktet och Plaza de la Revolution med sina bilder av den kubanska revolutionen. Det ges möjlighet till egen tid i gamla stan för lunch. Under eftermiddagen får du tid till att utforska staden på egen hand innan du checkar in på vårat boende för natten. På kvällen möts vi upp för att gemensamt åka runt under en timmes tid i amerikanska bilar. Bilarna har varit kvar på Kuba sen revolutionen 1959. Vi rundar av denna resa med en gemensam avskedsmiddag på en lokal Paladar där vi har möjlighet att samla våra intryck från vårat cykeläventyr på Kuba.

Dag 12: Hemresa
Idag har du förmiddagen fri för egna upptäcktsfärder i Havanna. På eftermiddagen åker vi sedan gemensamt till flygplatsen och vidare med flyg hem mot Skandinavien. Vi hoppas att resan har gett er massa nya intryck och upplevelser och att vi i framtiden får hälsa er välkomna tillbaka till oss på TEMA.

Dag 13:Hemkomst
Välkommen hem till Skandinavien.ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 11 frukostar
• 7 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa. Flygmåltider ingår. Ankomst till Kuba och Havanna. Busstransfer till hotellet. En övernattning på hotell Memories Miramar i Havanna. Middag ingår.

Dag 2
Bussresa Havanna - Hershey cirka 1 1/2 timme. Cykling från Hershey - Varadero cirka 35 km. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell Arenas Blancas i Varadero.

Dag 3
Cykling från Varadero - Jovellanos cirka 55 km. Bussresa Jovellanos - Cienfuegos cirka 2 timmar. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell Faro Luna i Cienfuegos.

Dag 4
Cykling Cienfuegos - La Vega cirka 53 km. Bussresa La Vega - Trinidad. Frukost, lunch och middag ingår. Två nätter i Casas Particulares i Trinidad.

Dag 5
Ledig dag. Gemensam Salsakurs på eftermiddagen. Frukost ingår.

Dag 6
Cykling från Trinidad - Manicaragua cirka 60 km. Bussresa från Manicaragua till Hanabanilla. Buss från Varadero till Trinidad via Cienfuegos, ca 262 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell Hanabanilla i Hanabanilla.

Dag 7
Cykling Hanabanilla - Santa Clara cirka 57 km. Frukost och lunch ingår. En övarnattning på hotell Los Caneyes o La Granjita i Santa Clara.

Dag 8
Bussresa Santa Clara - Las Terrazes. Cykling Las Terrazes - Soroa cirka 21 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell Villa Soroa i Soroa.

Dag 9
Cykling Soroa - San Diego cirka 56 km. Bussresa från San Diego - Viñales cirka 1 1/2 timme.Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar i Casas Particulares i Viñales.

Dag 10 Cykling i och omkring Viñales cirka 30 km. Frukost och middag ingår.

Dag 11
Bussresa Viñales - Havanna. Frukost och middag ingår. En övernattning i Havanna på hotell Old Havana Hotel.

Dag 12
Ledig förmiddag. Frukost ingår. Avresa till flygplatsen på eftermiddagen.

Dag 13
Hemkomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Kuba

Folkmängd 11 300 000 Landets yta 110 860 km² Valuta Kubansk peso Religion Huvudsakligen katolicism, minoriteter av protestantiskt kristna och utövare av afro-kubanska religioner Språk Spanska

Dagsprogram
November 2018 - Mars 2019

Dag 1 – Välkommen till Kuba!

Avresa från Skandinavien till Havanna. På flygplatsen möts du av din Tema-reseledare och vår gemensamma buss som tar oss till hotellet i Havanna. Transfern tar cirka 30 minuter beroende på trafiken. Havanna är en spännande och kulturell stad med historiska vingslag. Ikväll får vi en liten inblick i staden och i slutet på resan kommer det finnas mer tid att utforska och upptäcka Havanna. På kvällen möts vi upp och äter vi en gemensam välkomstmiddag och laddar inför kommande cykeläventyr på Kuba.Dag 2 – Havanna – Varadero

Tidig morgon beger vi oss iväg med buss i cirka 1 ½ timme till den sömniga kubanska byn Hershey, en gång hem för den sockerfabrik som levererade allt socker som behövdes för Hershey choklad. En choklad som funnits med i den amerikanska arméns matranson sedan 30-talet. I Hershey förbereder vi våra cyklar och gör oss redo för resans första cykeletapp. Vi börjar med en kort uppförsbacke och vidare på en lugn landsväg. Vårt första stopp blir i den lantliga byn Comino. Vi passerar därefter små jordbruksbyar och sockerrörsplantage. Efter 28 km tar vi av mot bergen och underlaget blir grövre, trafiken består mestadels av jordbrukare och oxar som drar deras vagnar. Vägen klättrar stadigt uppför men den svala skogen och den frodiga vegetationen ger oss nödvändig skugga. Precis innan vi når huvudvägen stannar vi till för en välförtjänt picknicklunch och lite vila. Härifrån tar vi oss sedan vidare till Varadero för middag och övernattning.Dag 3 – Varadero – Cienfuegos

Idag börjar vår cykeltur direkt från Varadero och vi cyklar tillsammans längs kusten, över bron och sedan inåt landet mot Cardenas. Efter Cardenas, cyklar vi en kort bit på Carretera Central, vilket en gång i tiden var huvudvägen för Havanna till Santiago. Efter cirka 40 km, stannar vi för lunch på gården Finca Coincidencia. På denna farm pågår ett intressant jordbruksprojekt sedan 90-talet. Grundarna till projektet är byns hantverkare och idag fungerar farmen som både ett galleri och en plats för utbildning inom ekologisk odling och jordbruk. På farmen samsas till exempel fruktträd, majs, bönor med medicinalväxter. Hela gården arbetar ekologiskt och hållbart och deras trädgård är känd för sin otroliga skönhet. Efter lunch fortsätter vi ytterligare 15km till Jovellanos där vi sedan avslutar dagens cykling. Härifrån tar vi vår buss i cirka två timmar till Cienfuegos för gemensam middag och övernattning. Cienfuegos är en av Kubas vackraste städer med sin speciella arkitektoniska stil och sitt perfekta läge vid Karibiska havet.Dag 4 – Cienfuegos – Trinidad

Idag laddar vi för vår mest utmanande cykeldag. Efter frukost beger vi oss iväg direkt från hotellet på de böljande vägarna. Efter cirka 12 kilometer, efter kullarnas slut tar vi höger in på huvudvägen Cienfuegos till Trinidad. Utsikten är fantastisk med de majestätiska Escambraybergen till vänster och det böljande landskapet som är kantade av palmer. Efter drygt 50 kilometer når vi La Vega där vi får njuta av en välförtjänt kubanska lantlig lunch. Efter lunch fortsätter vi med buss till Trinidad. Vi checkar in för två nätter på så kallade Casas Particulares, vilket kan liknas med kubanska Bed and Breakfast boende hos privata familjer. Det är ett unikt sätt att komma närmare det kubanska livet. Rummen kommer att vara mycket enkel men rena och utrustade med luftkonditionering och eget badrum.Dag 5 – Salsakurs i Trinidad

Idag har du ledig tid på dagen och har möjlighet att på egen hand utforska den charmiga staden Trinidad och dess omgivningar. Staden har en välbevarad kolonial arkitektur och upplevs av många som ett levande museum med de vackra kullerstensgatorna och dess färgglada hus. Trinidad som brukar benämnas som Kubas koloniala pärla har varit med på Unesco-världsarvslista sedan i slutet på 80-talet. Vid det centrala torget med sina kungspalmer, bougainvillea och rosor finns de forna sockerbaronernas vackra hem som numera är ett museum.

På kvällen möts vi upp och får ta del av en introduktionslektion i Salsa. Vår lokala danslärare håller en 1-timmes kurs i ett kubanskt hem nära din Casas Particulares. Kvällen är sedan fri och du har möjlighet att få prova dina nya danskunskaper och njuta av den kubanska musiken. Om du beger dig ut i den kubanska natten är det nästan ett "måste" att testa en Canchanchara på baren med samma namn, det är en söt romdrink som Mambaindianerna sägs ha svept innan de gick i strid mot de spanska conquistadorerna.Dag 6 – Trinidad – Hanabanilla

Efter frukost cyklar vi genom Trinidad och ut på Valle de los Ingenios tills vi kommer fram till Manaca Iznaga. Nästkommande kilometrar, cyklar vi igenom den böljande kubanska landsbygden, fram till ankomsten till den lilla staden Condado. Längs vägen stannar vi för en välbehövlig vila och en välsmakande picknicklunch. Naturen som vi cyklar genom är otroligt vacker, men det finns gott om backar som kommer att utmana oss under dagen! Väl framme i Manicaragua hoppar vi av våra cyklar och tar bussen till Hanabanilla och vårat hotell för natten. Hotellet är omgivet av lummiga tropiska kullar och ligger vackert beläget precis nere vid sjön. Här finns möjligheten till en välbehövlig vila och en kväll på egen hand.Dag 7 – Hanabanilla – Santa Clara

Tidig morgon börjar vi vår cykeltur som ska ta oss till Santa Clara. Idag cyklar vi på böljande vägar och passerar genom små samhällen på landsbygden. Dagens etapp erbjuder oss en betydligt enklare cykling och det är först när vi närmar oss provinshuvudstaden Santa Clara som vi möter mer trafik. Precis innan vi kommer till Santa Clara samlar vi ihop gruppen och tar oss in till stan tillsammans. Vi avslutar sedan dagen vid Che mausoleum, en av Kubas viktigaste revolutionära monument.Dag 8 – Santa Clara – Soroa

Idag börjar vi dagen med att ta oss med buss till området Las Terrazas där vi njuter av en typisk kubansk lunch. Naturområdet Las Terrazas är ett lyckat projekt där man 1967 efter sekler av skogsskövling återinplanterade träd och byggde upp ett samhälle vid en liten vacker sjö. Invånarna lever främst av ekoturism och träindustrin. Efter ett besök i samhället tar vi oss upp på våra cyklar och cyklar en kort men vacker bit till Soroa. Vi cyklar på mindre vägar genom tropisk skog och biosfärområdet självt. Vid ankomsten till Soroa checkar vi in på vårat hotell för natten. Resten av eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. 
Destinationen Soroa är oerhört vacker och en betydelsefull plats för dem som älskar naturen. Det finns ett stort utbud av tropiska växter och ett brett spektrum av exotiska fåglar att upptäcka. Det är en idealisk plats att njuta av den vackra naturen och områdets är även känt för sina vackra orkidéer. Soroa ligger högt beläget och varje år faller det rejält med regn i området vilket gör det otroligt frodigt och grönt. I folkmun benämns ofta Soroa som ”Kubas regnbåge”.  Soroa har dock fått sitt namn från fransmannen Jean-Pierre Soroa som skapade ett kaffeplantage här för länge sedan.Dag 9 – Soroa – Viñales

Efter frukost cyklar vi ner för backen i Soroa och vidare in i dalen. Vi tillbringar större delen av dagen med att cykla längs slätten och genom koloniala gårdar och  städer som ligger längs den gamla Havannavägen. Det är en lätt cykling och ett trevligt sätt att få uppleva Kubas landsbygd riktigt nära. Vi passerar skolor, lantgårdar och små handelsstäder och får en bra inblick i det kubanska vardagslivet.  Vi fortsätter att cykla till kurorten San Diego de los Baños, en gång känd för sitt medicinska vatten. Staden är numera sömnig fast den erbjuder både vackra torg och koloniala byggnader. Idag blir det en lite senare lunch och efter det tar vi bussen vidare till Viñales, cirka 1 ½ timme från San Diego. Byn Viñales har anor från 1600-talet och ståtar med koloniala byggnader och små torg. Vi avslutar dagen med en gemensam middag.Dag 10 – Viñales

I morgonens svalka cyklar vi åter i det natursköna landskapet. Här står palmer och barrträd sida vid sida och vi cyklar genom en mjukt kuperat landskap. Med bergen som kuliss, kommer vi snart att cykla längs vidsträckta betesmarker med lojt betande boskap som enda betraktare. Under dagen passerar vi karaktäristiska tobaksfält, grönskande landskap och överallt dominerar den röda jorden. Dagens första stopp blir i Cueva del Indio. Efter besöket cyklar vi vidare längs dalen och inåt inlandet. Vår tur tar oss upp till den spektakulära utsiktspunkten Los Jazmines och sedan tillbaka igen in i dalen mot Mural de la Prehistoria. Viñalesdalen omges av mäktiga klippformationer och bland dessa gömmer sig en hel del grottor med mytomspunna historier. Vi strävar efter att avsluta dagens cykeltur vid lunchtid så att du får tid till att utforska den lilla staden på egen hand.
Senare på eftermiddagen möter vi upp igen för att ta en promenad genom jordbrukslandskapet, har vi tur kanske vi träffar på en tobaksbonde och lär oss hur denna gröda odlas. Vår slutdestination idag är Wilfredo gård där vi i solnedgången får avnjuta en läcker ekologisk middag.Dag 11 – Viñales – Havana

Vi lämnar cykelsadeln för denna gång och färdas med buss in i huvudstaden Havanna. Där gör vi en stadsrundtur i både Gamla och Nya Havanna. Gamla Havanna beskrivas som ett levande museum med dess fantastiska monument, katedraler och palats. Havannas gamla stadsdel är välbevarat och bjuder på vackra kullerstensgator och välgjorda smidesdetaljer på byggnaderna. Det är verkligen som att resa tillbaka i tiden.  Vi besöker också Miramar distriktet och Plaza de la Revolution med sina bilder av den kubanska revolutionen. Det ges möjlighet till egen tid i gamla stan för lunch. Under eftermiddagen får du tid till att utforska staden på egen hand innan du checkar in på vårat boende för natten. På kvällen möts vi upp för att gemensamt åka runt under en timmes tid i amerikanska bilar. Bilarna har varit kvar på Kuba sen revolutionen 1959. Vi rundar av denna resa med en gemensam avskedsmiddag på en lokal Paladar där vi har möjlighet att samla våra intryck från vårat cykeläventyr på Kuba.Dag 12 – Hemresa

Idag har du förmiddagen fri för egna upptäcktsfärder i Havanna. På eftermiddagen åker vi sedan gemensamt till flygplatsen och vidare med flyg hem mot Skandinavien. Vi hoppas att resan har gett er massa nya intryck och upplevelser och att vi i framtiden får hälsa er välkomna tillbaka till oss på TEMA.Dag 13:Hemkomst

Välkommen hem till Skandinavien.ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 11 frukostar
• 7 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa. Flygmåltider ingår. Ankomst till Kuba och Havanna. Busstransfer till hotellet. En övernattning på hotell Memories Miramar i Havanna. Middag ingår.

Dag 2
Bussresa Havanna - Hershey cirka 1 1/2 timme. Cykling från Hershey - Varadero cirka 35 km. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell Arenas Blancas i Varadero.

Dag 3
Cykling från Varadero - Jovellanos cirka 55 km. Bussresa Jovellanos - Cienfuegos cirka 2 timmar. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell Faro Luna i Cienfuegos.

Dag 4
Cykling Cienfuegos - La Vega cirka 53 km. Bussresa La Vega - Trinidad. Frukost, lunch och middag ingår. Två nätter i Casas Particulares i Trinidad.

Dag 5
Ledig dag. Gemensam Salsakurs på eftermiddagen. Frukost ingår.

Dag 6
Cykling från Trinidad - Manicaragua cirka 60 km. Bussresa från Manicaragua till Hanabanilla. Buss från Varadero till Trinidad via Cienfuegos, ca 262 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell Hanabanilla i Hanabanilla.

Dag 7
Cykling Hanabanilla - Santa Clara cirka 57 km. Frukost och lunch ingår. En övarnattning på hotell Los Caneyes o La Granjita i Santa Clara.

Dag 8
Bussresa Santa Clara - Las Terrazes. Cykling Las Terrazes - Soroa cirka 21 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell Villa Soroa i Soroa.

Dag 9
Cykling Soroa - San Diego cirka 56 km. Bussresa från San Diego - Viñales cirka 1 1/2 timme.Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar i Casas Particulares i Viñales.

Dag 10 Cykling i och omkring Viñales cirka 30 km. Frukost och middag ingår.

Dag 11
Bussresa Viñales - Havanna. Frukost och middag ingår. En övernattning i Havanna på hotell Old Havana Hotel.

Dag 12
Ledig förmiddag. Frukost ingår. Avresa till flygplatsen på eftermiddagen.

Dag 13
Hemkomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Kuba

Folkmängd 11 300 000 Landets yta 110 860 km² Valuta Kubansk peso Religion Huvudsakligen katolicism, minoriteter av protestantiskt kristna och utövare av afro-kubanska religioner Språk Spanska

Mer om resan

OM CYKLINGEN


Obligatorisk utrustning

Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad

Lättpackat regnplagg

Cykelhjälm, ta med egen

Vattenflaska eller CamelbackVi rekommenderar

Cykelglasögon/solglasögon

Cykelhandskar

Gel-sadel eller cykelbyxor

Ryggsäck

Långärmade, luftiga plagg (för skydd mot solen)

Extra t-shirts för ombyte under turerna

Ett varmare plagg/jacka (för ibland blåsiga dagar och kyliga kvällar)

Solkräm

Badkläder

Egen handduk

Reseapotek (Huvudvärkstabletter, plåster etc. finns inte alltid på Kuba)

Adapter (för 110 V)Om cyklarna

Mountainbike med handbroms och 24 växlar.

Alla cyklar är unisex, inga herr- respektive dammodeller finns.

Flaskhållare finns. Flaska tar du med dig själv, eller varför inte en camelback.

Ingen pakethållare, cykelväska eller cykelkorg finns på cyklarna. Ryggsäck rekommenderas.

För dig som vill använda cykelskor kan SPD-pedaler finnas att låna. Fråga gärna i samband med bokningen.Viktigt att veta

Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

På denna resa har vi följe/servicebil för assistans vid punkteringar och eventuella andra problem som kan uppstå med cyklarna.

Allt bagage transporteras mellan hotellen i följebilen.Cykelturerna

På Cykling på Kuba krävs relativt bra kondition då landskapet är kuperat med i vissa fall långa uppförsbackar och på sina håll dåligt underhållna asfalterade vägar. Tänk på att det kan bli extra ansträngande i värmen. Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Dag 1
Ankomst, ingen cykling.

Dag 2
Cykling från Hershey - Varadero cirka 35 km.

Dag 3
Cykling från Varadero - Jovellanos cirka 55 km.

Dag 4
Cykling Cienfuegos - La Vega cirka 53 km.

Dag 5
Ledig dag, ingen cykling

Dag 6
Cykling från Trinidad - Manicaragua cirka 60 km.

Dag 7
Cykling Hanabanilla - Santa Clara cirka 57 km.

Dag 8
Cykling Las Terrazes - Soroa cirka 21 km.

Dag 9
Cykling Soroa - San Diego cirka 56 km

Dag 10
Cykling i och omkring Viñales cirka 30 km.

Dag 11
Bussresa Viñales - Havanna, ingen cykling

Dag 12
Hemresa, ingen cyklingÖVRIG INFORMATION


I grundpriset ingår

Flygresa Havanna tur och retur, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, cykelhyra, inträden och samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.Pass och visum

Pass måste vara giltigt 6 månader efter hemresedatum. Turistkort krävs för skandinaviska medborgare. TEMA är godkänd auktorisatör att utfärda turistkort, det kostar 350kr per person och måste köpas till vid bokningstillfället. Passkopia krävs för att vi ska kunna ställa ut turistkort.Reseförsäkring för inresa till Kuba

De kubanska myndigheterna kräver att resenärer till Kuba uppvisar bevis på giltig reseförsäkring med medicinskt skydd vid inresa (utskrivet intyg på engelska från ditt/ert försäkringsbolag krävs). Resenärer som saknar bevis på reseförsäkring måste vid ankomst till Kuba köpa en kubansk reseförsäkring på flygplatsen. En sådan försäkring kostar i dagsläge 2 CUC per dag. För personer som skall delta i aktiviteter som anses riskfyllda och för personer över 70 år tillkommer en extra kostnad på 2 CUC per dag. Observera att beloppet inte kan betalas i annan valuta. Du bör vara fullt försäkrad för medicinsk behandling, sjukhusvistelse och medicinsk evakuering till Sverige. Se också gärna till att reseförsäkringen täcker oväntade förluster och utgifter. Exempelvis inställda flyg, förlorat bagage, stulna pengar eller bankkort och förlorat pass.Valuta

Kubansk konvertibel peso (CUC).

Utländska besökare måste växla till pesos convertibles, vilket är Kubas turistvaluta. Vi rekommenderar att du tar med dig euros för att växla till pesos convertibles.

På flygplatsen sista dagen kan du växla tillbaka dina pesos till västvaluta igen, men tänk på att kursen är dyr och du förlorar upp till 10 % . På flygplatsen kan du betala med både kort och US dollar i affärer, restauranger och barer.

Alla större hotell har växlingskontor, de finns även i Havanna centrum och i andra större städer. Internationella betal- och kreditkort ( ej American Express ) accepteras på några av hotellen men vid uttag av kontanter tas en avgift ut.

Det är inte lika lätt att ta ut pengar från bankomater som i andra länder, speciellt inte utanför Havanna. VISA fungerar bäst i bankomater. Få affärer accepterar kortbetalning. Enstaka banker accepterar Mastercard.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs, kontakta bank- eller växlingskontor.Om dricks

På avresor under vintern 17/18 ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

På Kuba är det brukligt att ge dricks om du har fått bra service, även om du skulle bo med All Inclusive. Du bör också lämna dricks vid toalettbesök, till städerskan och till musikerna. Dricksen är en viktig del av lönen för de som arbetar inom turism och service. Fråga gärna din reseledare vad som är lämpligt att lämna i dricks.

På avresor vintern 18/19 ingår inte längre dricks i resans pris på grund av anvisningar från skattemyndigheterna. Vår TEMA-guide samlar in 35 euro per person vid resans början, och sköter om fördelningen till bland annat chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider.Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.Internet

Tillgången till internet är fortfarande begränsad på Kuba. Såväl kabeluppkoppling som wifi fungerar i regel långsamt och oregelbundet. Ibland fungerar det inte alls. Det finns heller inget 3G-nät. Några av de större hotellen har vanligtvis wifi mot betalning.Service och hotell

Kuba är ett annorlunda land så var beredd på allt inte fungerar på samma sätt som i andra länder. För att uppskatta och ta till dig den kubanska livskänslan måste du vara inställd på att allt inte fungerar som hemma. Man välkomnar besökare med värme men håller också på sin stolthet, och gäster som förväntar sig att få alla önskemål uppfyllda genast kan emellanåt bli frustrerade. Kunskaperna i engelska varierar och det kan vara en fördel att behärska några enkla hälsnings- och artighetsfraser på spanska.

Att landets ekonomi är pressad, bland annat till följd av tidigare handelshinder, märks på allt från vägunderhåll till hotellstandard. Vi på TEMA gör allt för att erbjuda de bästa hotellen, ändå måste du ibland vara beredd på att mötas av skavanker som fuktfläckar, skeva garderobsdörrar eller reparationer som inte utförts.Dessutom finns inte allt att köpa eller är svårt att få tag på. Affärerna har ett mycket begränsat utbud, även om det börjar bli bättre. Så om ni till exempel har kamera som kräver batterier - köp med extra batterier hemifrån.Casa Particulares

På Kuba får privatpersoner numera lov att hyra ut rum till turister. I både Trinidad och i Viñales bor vi två nätter i casa particular (privathus). Varje familj har 1-2 dubbelrum och du bor med egen dusch med varmt vatten. Standarden är vanligtvis enkel men det är rent och fräscht.Ändringar i programmet

Hotell och programinslag kan komma att ändras med mycket kort varsel på Kuba, ibland utan någon som helst information eller förklaring till oss på TEMA. Kuba är en kommuniststat och på grund av de stora tillströmningarna av turister blir det allt svårare att få sina förbokade hotell bekräftade. Vår agent på plats gör allt de kan för att säkerställa att vi får de boenden som vi bokat. Men vi vill göra er uppmärksamma på att trots detta kan det komma att ske både överbokningar och sena ändringar när det kommer till både boende och cykelrutt.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-02-08 13 dagar Cykling på Kuba Köpenhamn 30795 SEK Förfrågan
2018-02-08 13 dagar Cykling på Kuba Stockholm 30795 SEK Förfrågan
2018-11-20 13 dagar Cykling på Kuba Stockholm 29450 SEK 6 platser kvar Boka
2018-11-20 13 dagar Cykling på Kuba Köpenhamn 29450 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose