Stora Mexikoresan med Puerto VallartaFrida Kahlo, pyramider och Tequila

Vår resa går från Mexico City via koloniala städer via Ajijic, konsthantverk, matlagning och Tequila. Rundresan avslutas med några vilodagar för att kunna njuta Puerto Vallartas sol och värme.  

Stora Mexikoresan ger dig mer av det äkta Mexiko. Resan går till de klassiska sevärdheterna som sol- och månpyramiden, pilgrimskyrkan Vår Fru av Guadalupe. Frida Kahlo och Diego Rivera som tillhör den färgstarka och kontrastrika mexikanska konsthistorien, .men det blir även tid för att på egen hand uppleva mer. Dessutom går resan till unika världsarv i bland annat Guadalajara, Guanajuato och Tequila och avslutas med ett par avkopplande dagar vid Stilla havet och Puerto Vallarta. 

RESFAKTA

Länder: Mexiko

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 15-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Det antropologiska museet i Mexico City
 • Sol- och månpyramiden i Teotihuacan
 • Världsarvsstaden Guanajuato
 • Guadalajaras legendariska atmosfär
 • Tequilas agaveplanteringar

Dagsprogram
Avresor med KLM

Dag 1. Utresa. 
Ankomst till Mexiko – Mexico City. När du hämtat ditt bagage går du till närmaste utgång. Här möts du av Temaresors reseledare. Med buss åker vi till vårt hotell för incheckning och fyra övernattningar i Mexico City. Buss 8 km. 

Dag 2.  Mexico City. 
Välkommen till en av världens största städer. Under dagens rundtur visar vi dig storstadens centralare delar och gör givetvis ett besök på det antropologiska museet. Vi ser Templo Mayor, aztekernas viktigaste tempel, Metropolitanakatedralen, Zocalo-torget och nationalpalatset muralesmålningar av Diego Riveras. 

Dag 3. Frida Kahlo. Xochimilco parken.
Vi stannar till vid vägen och därifrån ser vi berömda fresko- och muralmålningarna av Juan O´Gormans och på andra sidan vägen Diego Riveras dekoration vid Olympiastadion. Vi besöker också Xochimilco eller Mexikos motsvarighet till Venedig med hundratals kilometer kanaler längs samhället och mellan odlingsåkrarna. Xochimilco är ett populärt turistmål. Det är vanligt att göra familjeutflykter där man färdas fram på kanalerna på så kallade trajineras da mariachis, där mariachimusik spelas och det serveras mat. Xochimilco är upptaget på Unescos världsarvslista.  

Avslutningsvis gör vi ett besök Coyoacan och Frida Kahlos blå hus, där hon föddes 1907. Det var också där hon slutade sina dagar 1954. Huset ansågs vara en smältdegel av fester och fresker, konstnärliga manifest och utomäktenskapliga förbindelser. Här gästades Kahlo och Diego Rivera av storheter som Trotskij, Breton, Eisenstein, Neruda och Picasso.

Dag 4. Teotihuacan.
Under dagen besöker vi den berömda staden Teotihuacan, som är ett av Latinamerikas största arkeologiska utgrävningsområden. Sol- och månpyramiden här finns upptagen på Unescos världsarvslista. Här kan vi i närheten se hur den drycken pulque utvinns ur en sorts agave som växer på högplatån. Drycken dracks under förspanska ceremonier, den har en speciell smak och konsistens, men kul att prova. 

På vägen tillbaka till Mexico City besöker vi Jungfrun från Guadalupes basilika, Latinamerikas viktigaste vallfärdsplats.

Dag 5. Tula. Tequisquiapan.
Idag lämnar vi Mexiko City och gör ett första besök i det arkeologiska området Tula med sina imponerande Atlantes, stenkrigare, som fortfarande vaktar den förspanska staden. Här levde toltekerna kända för sina vackra fasaddekorationer och sina tzompantlis – kraniumaltare. Det var en del av detta folk som kom att invadera Chichen Itza i mayaområdet. Vår väg fortsätter till den magiska staden Tequisquiapan som kännetecknas av ett behagligt lugn, blå himmel och vita bomullsmoln, frisk luft och ett behagligt väder året om. Här gör vi ett besök på en ostfabrik och en av de berömda vingårdarna för en rundvandring och vinprovning. Vi fortsätter till den charmerande koloniala staden Querétaro, en viktig plats i den mexikanska historien.  

Dag 6. Querétaro.
Idag skall vi stifta bekantskap med staden Querétaro. Vi vandrar bland välbevarade byggnader som idag är upptagna på Unescos världsarvlista. Vi fortsätter till San Miguel de Allende, en av Mexikos vackraste och mest charmerande koloniala städer. Vi ser den ikoniska San Miguel kyrkan i ny-gotisk stil med sina rosa karamellfärgade tinnar och torn. Kyrkan påminner om ett läckert bakverk i rosa krokan. Även San Miguel finns upptagen på Unescos världsarvslista.  

Dag 7-8. Guanajuato.
Unescos världsarvsstad Guanajuato grundades tack vare regionens rika silver och guldfyndigheter. Överdådiga koloniala byggnader, fantastiska torg med planterade träd och färgglada hus står på de branta sluttningarna av en ravin. Utmärkta museer, vackra teatrar och en fin marknad samt härliga kullerstensgator. Bland sevärdheterna märks Hidalgo marknad, Juarezteater, universitetet och frihetsmonumentet El Pípila. En av dagarna besöker vi några av de olika hantverkscentra som finns i Guanajuato. Här får vi också vara lära oss att laga mexikansk mat.  

Dag 9 -10. Guadalajara.
Under förmiddagen reser vi till ett keramik- och hantverkscentrum i Tlaquepaque. Hit kommer talangfulla konstnärer från hela Mexiko. 

Vi fortsätter till Guadalajara. Staden grundades under tidig kolonialtid och är uppkallad efter den spanska staden Guadalajara. Namnet kommer ursprungligen från den tiden då araber styrde delar av Spanien, och betyder "stenarna vid floden" på arabiska. Få städer kan erbjuda så mycket som Guadalajara.

Vi gör en stadsrundtur för att lära känna stadens kulturella, historiska och legendariska atmosfär. Vi ser den historiska stadskärnan och dess magnifika byggnader. Vi ser bland annat Minervafontänen, universitetet och den gotiska kyrkan Expiatory från 1897 som upptar en stor del av grannskapet med 15 meter stenkolonner och höga glasfönster i mosaik. Här kommer vi också till Plaza de Armas med stadens katedral och guvernörspalatset.

Den nyklassiska sjukhusbyggnaden Hospicio Cabañas, sägs vara både det äldsta och det största i sitt slag i Amerika. Byggnaden finns upptagen på Unescos världsarvslista. Vi kommer också att besöka den största naturliga sjön i Mexiko, Chapalasjön och den traditionella byn Ajijic med sin gemenskap av konstnärer och författare.

Dag 11. Tequila.
Idag reser vi till Tequila i delstaten Jalisco, staden är mest känd för skapandet av spritdrycken med samma namn. Även staden Tequila finns upptagen på Unescos världsarvslista. Längs vägen ser vi spektakulära agaveplanteringar. I den färgstarka staden Tequila besöker vi en hacienda som producerar tequila, och får lära oss mer om tillverkningen av Mexikos nationaldryck. Självklart får vi möjlighet att smaka på de ädla dropparna. Härifrån kör vi med buss till Puerto Vallarta.  

Dag 12 – 14. Puerto Vallarta.
Njut av livet i Puerto Vallarta. Utforska den historiska stadskärnan med de små mysiga gränderna och ta en titt i katedralen med det vackra klocktornet. På kvällen är det mysigt att flanera på hamnpromenaden som sjuder av liv och mysig atmosfär. Runt hamnpromenaden finns en mängd restauranger och staden är känd för kulinariska upplevelser av hög kvalitet. 

Puerto Vallarta är en av Mexikos vackraste kustorter som sjuder av autentisk stämning. Staden ligger vackert i Banderas-bukten som är en av de största i världen. Puerto Vallarta blev känt på 60-talet när Hollywoodfilmen Iguanans natt producerades här. Stora stjärnor som Richard Burton, Deborah Kerr och Ava Gardner stod på rollistan och kastade strålglans över staden som snabbt förvandlades till en populär semesterort för amerikanska kändisar. Richard Burton och hans fru, Elizabeth Taylor, blev så förtjusta att de köpte hus här och återkom till staden under lång tid. I dag är det en fin semesterort med en hamnpromenad, restauranger, barer och butiker med konsthantverk i olika former – glas, mattor, trämöbler och mycket annat. Under perioden december till mars kan du prova på en knölvalstur. Det finns även möjlighet att segla och snorkla.

Dag 15. Hemresa.
Vi har förmiddagen vikt åt avkoppling, för att under eftermiddagen bege oss till flygplatsen för flyg tillbaka till Mexico City och vidare anslutning med flyg till Skandinavien via Amsterdam.  

Dag 16. Hemkomst.
Ankomst till Amsterdam, anslutningsflyg till Skandinavien.  


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Mexico City,  t/r.
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 9 luncher
• 1 middag
• Matlagningsklass
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Mexico City. Flygmåltider ingår. Buss flygplatsen – hotellet, ca 8 km. Fyra övernattningar på hotell i Mexico City.

Dag 2

Stadsrundtur i Mexico city, ca 20 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3

Besök vid Coyoacan och Xochimilco. Buss ca 45 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4

Besök vid Teotihuacán och Guadalupes basilika. Buss ca 100 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 5

Buss Mexico City – Tula – Querataro ca 290 km. Besök i Tulas arkeologiska område och Tequisquiapan. Besök i en ostfabrik och vinprovning. En övernattning på hotell i Querátaro. Frukost och lunch ingår.

Dag 6

Besök i Queretaro och San Miguel de Allende. Buss Queretaro – San Miguel de Allende, ca 70 km. En övernattning på hotell i San Miguel de Allende. Frukost och lunch ingår.

Dag 7

Buss San Miguel de Allende – Guanajuato, ca 80 km. Besök i Guanajuato. Två övernattningar på hotell i Guanajuato. Frukost och middag ingår.

Dag 8

Matlagningsklass och besök på olika hantverkscentra. Frukost och lunch ingår.

Dag 9

Buss Guanajuato – Tlaquepaque – Guadalajara, ca 295 km. Besök i keramikstaden Tlapuepaque Två övernattningar i Guadaljara. Frukost och lunch ingår

Dag 10

Buss Guadalajara – Ajijic – Lake Chapala-Guadalajara, ca 160 km. Besök i Ajijic och Lake Chapala. Frukost och lunch ingår.

Dag 11

Buss Guadaljara-Tequila-Puerto Vallarta, 345 km. Besök i Tequila, tequilaprovning. Fyra övernattningar på hotell i Puerto Vallarta. Frukost och lunch ingår.

Dag 12 – 14

Avkopplande dagar med sol- och bad i Puerto Vallarta. Frukost ingår.

Dag 15

Frukost, kort resa till flygplatsen, inrikesflyg till Mexico City. Vidare hemresa till Skandinavien via Amsterdam. Flygmåltider ingår.

Dag 16

Ankomst till Amsterdam under eftermiddagen. Anslutningsflyg till Stockholm, Köpenhamn och Oslo under eftermiddagen/kvällen.

Mexiko

Folkmängd
127 miljonerLandets yta
1 972 550 km²Valuta
Mexikansk pesoReligion
Ingen officiell religion.Språk
Spanska

Mer om resan

I grundpriset ingår:

Flyg med KLM via Amsterdam till Mexico City. Övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program om inget annat anges.

Valuta:

Mexikanska Pesos (MXN).

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel:

Generellt dominerar regnperioden under sommarmånaderna juni-augusti, men givetvis kan regn förekomma även under andra tider. 

Under dagen rör du dig i lätta (och lättvättade) bomullskläder, men det kan vara skönt att ha en varmare tröja/jacka för svalare kvällar.

Kläderna bör vara oömma, eftersom vi ständigt är på utflykt. Glöm inte badkläder och badlakan. Du vandrar i städer och byar och klättrar på ruiner, som ibland kan vara fuktiga; rejäla skor med gummisula rekommenderas.

Dricks:

Dricks ingår inte i resans pris, Vår TEMA-guide samlar in 700 Mexikanska pesos per person (ca 325 kr) vid resan början, och sköter om fördelningen till chaufförer, lokalguider, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera. 


Några prisexempel (januari 2018)

Vattenflaska stor 15 – 20 Mxn

En kopp te 35 – 55 Mxn 

Coca Cola 35 – 55 Mxn 

1 öl 55 – 85 Mxn 

1 glas husets vin 120 – 185 Mxn 

1 sandwich på café 120 – 195 Mxn 

Lunchbuffé 250 – 450 Mxn 

Middagsbuffé 250 – 450 Mxn 

Taxi kort färd 50 – 100 Mxn 

Massage på hotell 1 h, 120 – 250 USD 

Pizza på Pizzahut 179 – 209 Mxn 


Med reservation för ändringar. 

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose