Nyhet

Stora Mexikoresan med TulumBland azteker, conquistadorer och mayafolk

Resan går från Mexico Citys högplatå, med ett mäktigt museum och de storslagna sol- och månpyramiderna, via intressanta städer som Puebla och Oaxaca till Chiapas och regnskog. Vi ser tillverkning av traditionella hantverk som mattor och mezcal samt besöker mayafolkets viktigaste städer. Avslutningsvis får vi ett par sköna dagar på Tulums stränder, som ofta utses till världens vackraste. 

RESFAKTA

Länder: Mexiko

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Det antropologiska museet i Mexico City
 • Sol- och månpyramiden i Teotihuacán
 • Santo Domingokyrkans vackra guldornament i Oaxaca
 • Båtturen i Sumidero-kanjonen
 • Palenques magiska stämning

Dagsprogram
Hösten 2018 / Våren 2019

Dag 1. Utresa.

Ankomst till Mexiko City. Efter bagageutlämningen möter TEMAs reseledare eller representant vid närmaste utgång. Med buss åker vi till hotellet för incheckning och fyra nätter i Mexico City.

Dag 2. Det antropologiska museet.
Under rundresans första dag besöker vi Chapultepecparken, världens kanske största stadspark. Här finner vi det fantastiska antropologiska museet. Själva byggnaden är ritad av samma arkitekt som gjorde Guadalupebasilikan, Pedro Ramirez Vázquez, och består av en öppen atriumgård omringad av en byggnad i två våningar. Här finns olika salar organiserade efter de olika kulturer som finns och har funnits i Mexiko. Gården täcks delvis av ett tak vilande på ett ben. Det är det största av sitt slag i världen, en imponerande syn.  

Ledig eftermiddag

Dag 3. Centrum i Mexiko City. Frida Kahlo.
Idag gör vi en stadsrundtur i en av världens största städer. Zócalo är namnet på det största torget i Mexiko City, ett av världens största torg. Stadens historia syns tydligt i den varierande arkitekturen, med allt från ruiner från före spanjorernas ankomst, till palats och moderna byggnader.  

Vi besöker också Xochimilco eller Mexikos motsvarighet till Venedig med hundratals kilometer kanaler längs samhället och mellan odlingsåkrarna. Xochimilco är ett populärt turistmål. Det är vanligt att göra familjeutflykter där man färdas fram på kanalerna på så kallade trajineras, där mariachimusik spelas och mat serveras. Xochimilco är upptaget på Unescos världsarvslista.   

Vi gör också ett besök vid Coyoacan och Frida Kahlos blå hus, där hon föddes 1907. Det var också där hon slutade sina dagar 1954. Huset ansågs vara en smältdegel av fester och konstnärliga manifest och utomäktenskapliga förbindelser. Här gästades Kahlo och Diego Rivera av storheter som Trotskij, Breton, Eisenstein, Neruda och Picasso.  

På vägen tillbaka till hotellet stannar vi till vid vägen och ser berömda fresko- och muralmålningar av Juan O'Gormans målade vid det kända universitetet.  

På andra sidan vägen ser vi också Diego Riveras dekoration vid Olympiastadion.

Dag 4. Teotihuacan. 
Under dagen besöker vi den berömda staden Teotihuacan, som är ett av Latinamerikas största arkeologiska utgrävningsområden. Sol- och månpyramiden här finns upptagen på Unescos världsarvslista. Här kan vi i närheten se hur drycken pulque utvinns ur en sorts agave som växer på högplatån. Drycken dracks under förspanska ceremonier, den har en speciell smak och konsistens, men kul att prova.  

På vägen tillbaka till Mexico City besöker vi Jungfrun från Guadalupes basilika, Latinamerikas viktigaste vallfärdsplats.

Dag 5. Puebla.  
Idag lämnar vi Mexiko City och reser mot Puebla, Mexikos fjärde största stad. På avstånd ser vi de scenografiska vulkanerna Popocatepetl och Iztacchihuatl med sina snöklädda toppar på över 5000 meter. I jordbrukssamhället Tonantzintla gör vi ett litet besök för att besöka ett tempel vackert dekorerat av lokalbefolkningen. I staden Puebla, eller änglastaden som den kallas lokalt gör vi ett besök i stadens vackra historiska centrum. Vår resa fortsätter så till staden Oaxaca, belägen i en dal omgiven av bergskedjan Sierra Madre Del Sur. Staden har en skön kolonial stil och är hemmabas för mixtek- och zapotekkulturerna. Här tar vi in på hotell för tre nätter.  

Dag 6. Oaxaca 
Dagen börjar med en halvdagstur till Monte Alban som är ett stort förcolombianskt arkeologiskt utgrävningsområde och ingår i Unescos världsarvslista. Området är beläget cirka 10 km utanför Oaxaca och ligger på en platå 1900 meter över havet. Här går vi till fots runt bland pyramider, tempel, gravar och ceremoniella reliefer i sten. Under eftermiddagen besöker vi Oaxaca och dess sevärdheter. Här utmärker sig Santo Domingo kyrkan med mycket vackra guldornament.  

Dag 7. Hantverk i Teotitlan. 
Idag börjar vi med ett besök i byn Santa Maria del Tule, för att se kanske världens största nu existerande trädart. Vår resa fortsätter till byn Teotitlan del Valle, där ett familjeägt företag visar oss hur tillverkning av mattor sker enligt traditionell metod. Från kardning till färdig väv. Härnäst besöker vi en fabrik som producerar dyrbar agavesprit. Mezcal är en ursprungsskyddad mexikansk sprit gjord på råvaran agave. Dess popularitet har ökat explosionsartat de senaste 20 åren, kanske delvis som ett intressant alternativ till den allt mer industrialiserade spriten tequila. Historiker känner till att sprit var en av förnödenheterna som spanjorerna skeppade med sig till Mexiko på 1500-talet. När drickat var slut sökte upptäckarna efter alternativ bland lokala indianstammar.  

Vi besöker också Abigail Mendoza Ruiz, världens mest kända Zapotec-kock. På hennes restaurang hyllar man förspansk teknik och råvaror. Här låter vi oss väl smaka. Under eftermiddagen besöker vi keramikbyn Coyotepec för att lära oss om den svarta keramikproduktionen här.

Dag 8. Sumiderokanjonen. 
Förmiddagen är ledig för egna promenader. Vid lunch flyger vi till Tuxtla Gutierrez, huvudstad i delstaten Chiapas. Vi beger oss direkt iväg på äventyr och det till den vackra Sumiderokanjonen där vi åker båt på fjorden. Här får vi möjlighet att beundra de vackra bergsformationerna samtidigt som vi ser djurlivet passera revy längs med sandbankarna. Har vi tur får vi bland annat se krokodiler, apor och fåglar. Efteråt gör vi ett besök i den lilla staden Chiapa De Corzo berömd för att vara den första staden i Mexiko där man hittade hieroglyfisk skrift. Vi fortsätter till San Cristobal de las Casas, som ligger på cirka 2 100 meters höjd och som sägs vara en av de vackraste städerna i Mexiko. Här checkar vi in för två hotellnätter.   

Dag 9. San Juan de Chamula.
Idag gör vi ett besök i indianstaden San Juan de Chamula. Här bor mer än 50 000 ursprungliga mayaindianer, primärt tzotzil och tzeltal. Det är viktigt för mayaindianerna att bevara sina traditioner och sitt kulturarv, det märks bland annat genom att de har sitt eget språk och byarna har sin egen polis och egna regler. Vi besöker bland annat den karaktäristiska kyrkan vid torget som absolut är värt ett besök. Kyrkan är ett bra exempel på sammansmältningen av den ursprungliga mayaindianska tron och den katolska tron.  

Indianerna ber till den mayagud eller det helgon som är relevant för den specifika sjukdomen eller önskan som ligger bakom deras besök. Det finns inga bänkar i kyrkan, så man faller på knä och ber på golvet bland de många tända stearinljusen. Luften är tjock av rökelse och längs väggarna står träfigurer av deras helgon och av Johannes döparen, som är stadens skyddsängel. 

Både San Juan de Chamula och grannbyn Zinacantan är kända för sina vävningstekniker och varje stad och landsby har sina egna dräkter med noga uttänkta mönster och färger. Indianerna kommer till marknaderna iförda sina färgsprakande dräkter för att sälja keramik och kläder av ull och bomull. 

Vi återvänder till San Cristobal och ser stadens vackra arkitektur från kolonialtiden. Bredvid 31 mars-torget ligger den vackraste av stadens kyrkor, nämligen Templo de Santo Domingo. Vi besöker även den färgstarka marknaden.

Dag 10. Villahermosa.
Vi reser idag från San Cristobal till Villahermosa och Palenque. Villahermosa är kanske inte den vackraste staden i Mexiko. Dessutom är här både hett och fuktigt. Men staden har en inbjudande atmosfär, välkomnande invånare och ett bra utbud av restauranger.  

Vi besöker den fascinerande utomhusparken och museet La Venta, som skapades 1958. Här finner vi bland annat betydelsefulla upptäckter från olmekkulturen, inklusive tre kolossala sten huvuden. Vidare besöker vi Yumka-centret där vi möter olika djur och växter från Mexiko. Vi fortsätter till Palenque för en natt på hotell.

Dag 11. Palenque. 
Det vilar en magisk stämning över Palenque. Här reser sig, frilagda från den tropiska grönskan, enorma tempel och pyramider. Palenques mayakonstruktioner anses uppvisa epokens mest förfinade arkitektur. Palenque var ett ceremoniellt centrum för mayakulturens överstepräster och tillika boplats för den lokale härskaren. Om detta vittnar det så kallade Palatset, som trots sitt förfall ger en skönjbar bild av överdåd och auktoritet. Här gör vi en rundvandring under förmiddagen. Vi lämnar bergsregionerna och provinsen Chiapas. Vegetationen skiftar efterhand från skogrika nejder till busk flora. Under eftermiddagen ankommer vi till Chicanna EcoVillage Resort för två nätter.  

Dag 12. Calakmul.
Calakmul var en av de mäktigaste och största mayastäderna. Dess ruiner ligger djupt in i djungeln bara 30 km från gränsen till Guatemala. Orten var konkurrent till Tikal om den politiska makten. Platsens befolkning kan ha uppgått till hela 85 000 personer och hittills har över 6 300 byggnader uppdagats. Av dessa är 100 stycken kolossalbyggen. Staden upptäcktes 1931.  

Dag 13. Lagunbesök. Cenotebad. 
Idag styr vi mot kusten och Tulum. Under vägen gör vi ett stopp vid den mångfärgade lagunen i Bacalar. Lagunen skiftar i många olika kulörer i blått och grönt. Strax intill ligger en cenote, en mexikansk benämning av en källvattensamling. Den som önskar kan här ta ett dopp i det ljumma vattnet. Under eftermiddagen når vi fram till vårt strandhotell utanför Tulum. Här checkar vi in för två nätters avkoppling innan hemresa.  

Dag 14. Ledig dag.
Avkoppling och vila. Här kopplar vi av i lugna omgivningar, med havet och naturen som närmaste grannar.  

Dag 15. Hemresa.
Vi har förmiddagen vikt åt avkoppling, för att under sen eftermiddag bege oss till flygplatsen för flyg tillbaka till Frankfurt och vidare anslutning med flyg till Skandinavien.  

Dag 16. Hemkomst.
Ankomst till Frankfurt, anslutningsflyg till Skandinavien.   

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Mexico City,flyg från Cancún till Skandinavien
• Inrikesflyg Oaxaca–Tuxtla Gutierrez enkel väg
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 7 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Mexico City. Flygmåltider ingår. Buss flygplatsen – hotellet, ca 14 km. Fyra övernattningar på hotell i Mexico City.

Dag 2
Besök vid antropologiska museet, buss ca 15 km. Ledig eftermiddag. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Stadsrundtur med esök vid Zócalo, Coyoacan och Xochimilco. Buss ca 45 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Besök vid Teotihuacán och Guadalupes basilika. Buss ca 100 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Buss Mexico City – Puebla – Oaxaca, ca 426 km. Besök i Tonantzintla och Puebla. Tre övernattningar på hotell i Oaxaca. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Buss Oaxaca – Monte Alban t/r ca 16 km. Besök i det arkeologiska området på Monte Alban och stadspromenad i Oaxaca. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Buss Oaxaca – Tule – Teotitlan del Valle – Coyotepec – Oaxaca, ca 107 km. Besök i Santa Maria del Tule, Teotitlan och Coyotepec. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Diverse bussträckor ca 59 km. Inrikesflyg Oaxaca – Tuxtla Gutierrez, 570 km (ca 1 timme). Buss och båtutflykt vid Sumidero. Besök i Chiapa De Corzo. Buss till San Cristobal de las Casas inklusive två hotellövernattningar. Frukost ingår.

Dag 9
Buss San Cristobal – Chamula – Zinacantan – San Cristobal, ca 10 km. Besök i San Juan de Chamula och Zinacantan. Stadspromenad i San Cristobal de las Casas. Frukost och lunch ingår.

Dag 10
Buss San Cristobal de las Casas – Palenque, ca 145 km. Besök i Villahermosa. En hotellövernattning i Palenque. Frukost och middag ingår.

Dag 11
Buss Palenque – Chicanna, ca 360 km. Besök i Palenques arkeologiska område. Två hotellövernattningar i Chicanna. Frukost och middag ingår.

Dag 12
Buss Chicanna – Calakmul t/r ca 220 km. Besök vid Calakmuls arkeologiska ormåde. Frukost och middag ingår.

Dag 13
Buss Chicanna – Bacalar – Tulum, ca 130 km. Besök vid Bacalar lagunen, badmöjligheter vid en cenote. Två hotellövernattningar i Tulum. Frukost ingår.

Dag 14
Ledig dag. Frukost ingår

Dag 15
Ledig dag. Hemresa. Frukost och flygmåltider ingår. Buss Tulum – Cancuns internationella flygplats, ca 168 km sen eftermiddag för kvällsflyg tillbaka till Skandinavien.

Dag 16
Ankomst till Frankfurt under eftermiddagen. Anslutningsflyg till Stockholm, Köpenhamn och Oslo under eftermiddagen/kvällen. Flygmåltider ingår.

Mexiko

Folkmängd: 129 miljoner

Landets yta 1 972 550 km²

Valuta:Mexikansk peso

Språk: Spanska

Religion: Ingen officiell religion.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flyg med Lufthansa via Frankfurt till Mexico City, returflygningen går från Cancún via Frankfurt tillbaka till Skandinavien. Övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program om inget annat anges.

Valuta

Mexikanska pesos (MXN).

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel

Generellt dominerar regnperioden under sommarmånaderna juni-augusti, men givetvis kan regn förekomma även under andra tider.

Under dagen rör du dig i lätta (och lättvättade) bomullskläder, men det kan vara skönt att ha en varmare tröja/jacka för svalare kvällar.

Kläderna bör vara oömma, eftersom vi ständigt är på utflykt. Glöm inte badkläder och badlakan. Vi vandrar i städer och byar och klättrar på ruiner, som ibland kan vara fuktiga; rejäla skor med gummisula rekommenderas.

Dricks

Dricks ingår inte i resans pris. TEMA-guiden samlar in 1000 mexikanska pesos per person (ca 435 kr) vid resan början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.


Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-02-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-02-19
10:15
2019-02-19
11:45
Lufthansa, 825
Frankfurt
Mexico City
2019-02-19
13:30
2019-02-19
18:55
Lufthansa, 498
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-03-05
22:40
2019-03-06
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Copenhagen
2019-03-06
16:50
2019-03-06
18:15
Lufthansa, 830
15 dagar Stora Mexikoresan med Tulum Köpenhamn 42 040 SEK Förfrågan
2019-02-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-02-19
09:25
2019-02-19
11:35
Lufthansa, 801
Frankfurt
Mexico City
2019-02-19
13:30
2019-02-19
18:55
Lufthansa, 498
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-03-05
22:40
2019-03-06
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Stockholm
2019-03-06
15:50
2019-03-06
18:00
Lufthansa, 804
15 dagar Stora Mexikoresan med Tulum Stockholm 42 040 SEK Förfrågan
2019-02-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-02-19
09:50
2019-02-19
11:35
Lufthansa, 813
Frankfurt
Mexico City
2019-02-19
13:30
2019-02-19
18:55
Lufthansa, 498
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2019-03-05
22:40
2019-03-06
14:45
Lufthansa, 515
Frankfurt
Gothenburg
2019-03-06
16:30
2019-03-06
18:10
Lufthansa, 818
15 dagar Stora Mexikoresan med Tulum Göteborg 42 040 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose